2021-06-22 1213 瀏覽
食過兩次 Brick lane Gallery,第一次係同朋友喺金鐘分店食晚餐,而今次就黎到尖沙咀棉登徑分店,同男朋友慶祝周年紀念。相比金鐘店走「昏黑」同「SOHO情調」路線,尖沙咀店嘅裝橫簡單得來又有心思,餐廳陳列左各種小擺設,氛圍令人放鬆。對Brick比較有印象嘅菜式,係佢地嘅All Day Breakfast同意粉,再次光臨,來點不一樣吧,嗌左一個Set Dinner、Egg Benedict同一個甜品。Set Dinner 打頭陣嘅係忌廉湯(沒記錯嘅話),飲落好creamy同好夠熱,頭盤係巴馬火腿芒果莎莎,鹼香嘅火腿包住芒果肉、火箭菜,再醮上黑醋,幾清新開胃。野飲我地嗌左一杯有氣飲品(杯底嘅紫色效果好靚)同埋熱檸茶,而餐廳用嘅係方糖,落糖嗰陣可以夾下夾下好過癮。Egg Benedict係Brick嘅招牌菜,Menu有成一版都係各款口味嘅Egg Benedict,我地叫左個Classic Egg Benedict。半熟蛋好滑,配埋火腿同面包,好有口感。而喺食Egg Benedict個陣有個小插曲,當我好興奮咁用刀切開個隻蛋嗰陣,唔小心用力過猛將成隻蛋「飛」左落地(個刻呆左)。而待

每日湯之選Soup of the Day

有氣清涼飲品 Coolers

熱檸茶Hot Lemon Tea

火腿班尼迪蛋Classic Egg Benedict

而喺食Egg Benedict個陣有個小插曲,當我好興奮咁用刀切開個隻蛋嗰陣,唔小心用力過猛將成隻蛋「飛」左落地(個刻呆左)。而待應見經過見到地面隻飛蛋,都補返一隻比我地,即刻開心返哂。

主菜我地嗌左燒豬手,豬手係原隻上,我地同佢對峙左勁耐(切左好耐)。由於食豬手之前我地已經食左好多野,當好不容易先食到豬手肉時,已經好攰好飽,豬手係好味嘅,只係肉唔多,係帶點蜜汁、 BBQ風味嘅豬手,如果覺得太乾亦可以點下附設嘅醤汁。
德國燒豬手Roasted Pork Knuckle

鮮莓鐵鍋斑戟上個陣個鐵鍋仲好熱,斑戟有好濃嘅蛋香、面層仲有層焦糖,上面嘅雜莓就做左中和作用,食落甜而不膩,只不過塊斑戟都幾細塊,兩三啖就食哂。
鮮莓鐵鍋斑戟Seasonal Berries Pancakes

今餐係慶祝我同男朋友嘅周年記念,呢個sweet sweet 嘅鮮莓斑戟總算為呢餐飯畫上完美(不知為何寫埋Happy Birthday哈哈),埋單約$800左右,食到好飽,覺得可以嗌少一道菜。期間雖然有小插曲(飛蛋事件),但因為餐廳員工好好咁處理左,令我地都食得好愉怏,度過左好笑又溫馨嘅一晚。
紀念日
火腿班尼迪蛋Classic Egg Benedict
  • 巴馬火腿配芒果莎莎 Parma Ham Mango Salsa Bites
對英國有情意結🇬🇧 又係良心店 當然要幫襯💛Fish & Chips : 條魚好熱好脆, 好多薯條Ribs + 酥炸魷魚 : 好大份 有6條豬肋骨飲品, 甜品就一般…總括嚟講兩個人食得好飽 建議兩個人一個主菜一個小食就夠價錢方面都可接受 性價比算不錯特別一提係…係 OpenRice book 位時提過女朋友生日🎂經理好好咁幫忙預備驚喜甜品 仲主動幫手影相 📸️最後仲係不知情嘅情況下印咗張相送比我哋經理好識做 有驚喜 讚👍👍👍
對英國有情意結🇬🇧 又係良心店 當然要幫襯💛

Fish & Chips : 條魚好熱好脆, 好多薯條

Ribs + 酥炸魷魚 : 好大份 有6條豬肋骨

飲品, 甜品就一般…

總括嚟講兩個人食得好飽

2021-06-19
  • Fish and chips
  • 豬肋骨
2021-06-15 691 瀏覽
Full English 食物好豐富,蛋有成3隻,適合一班人share。有black pudding...好少all day breakfast 入面會供應,有興趣可以試試(雖然not my cup of tea)Fish & chips 個portion 好足料,魚幾厚肉,炸得香脆,點埋他他醬酸酸地好開胃。粗薯條外脆內軟,有口感。叫左一個dinner set 入面有shrimps with lime sorbet 同skirt steak。凍蝦肉質結實,ok鮮甜,青檸雪芭好清爽好refreshing 。牛扒睇落好煎得剛好,中間軟嫩冇血水...可惜食落好un 有筋😞。可能側膜橫肌牛扒肉質就係咁,下次唔會再叫呢個部位。服務唔錯,野食上得快。可惜waitress好似好趕咁,不停問啲碟要唔要,有點annoying ...

2021-06-13 596 瀏覽
食過好多次,水準平均,約會食tea 甚至傾野都合適👍🏻有outdoor 食煙而且鋪頭係轉角位最入,唔會好多人流行過望住你食野,員工都好nice!推all day breakfast/pasta/小食/咖啡等都唔錯幾好味,品質保證一定唔會難食!
2021-06-12
  • 龍蝦扁意粉
  • 海鮮意粉
  • All Day Breakfast
2021-06-13 446 瀏覽
全部店員都好熱情有禮 餐點份量較大 薯條熱辣辣脆卜卜 加上melted chess 同 truffle mayo好邪惡Pork ribs 份量非常足 有六大條炸雞翼 好juicy Nachos 超大份 guacamole sour cream 都好好食店員見到我地食生日飯主動贈予香檳
全部店員都好熱情有禮
餐點份量較大
薯條熱辣辣脆卜卜
Pork ribs 份量非常足 有六大條
炸雞翼 好juicy
Nachos 超大份
guacamole sour cream 都好好食
店員見到我地食生日飯主動贈予香檳
french fries  with truffle mayo  and  melted  chesse
Pork  ribs with  salad  and  fried  squid
Nachos
Champagne
2021-06-12
Champagne
2021-06-12 365 瀏覽
一班人夜晚放工食飯,最緊要坐得舒服丶傾偈唔使就住就住,所以今次又揀咗Brick Lane做姊妹聚腳地😄好朋友一日不見如隔三秋,永遠有講唔完嘅話題、笑唔停嘅對答,再加上美食當前更加係享受人生!服務員啲親切態度係今次再幫襯嘅原因,環境舒適亦都好適合成晚笑著吃喝玩樂。餐廳貼心送上手繪字句嘅Happy birthday 好窩心!

好窩心!

2021-06-02
2021-06-10 361 瀏覽
難得朋友們有空相聚,所以相約假日一齊到Brick Lane食Brunch吹下水。店面裝潢雖然本人覺得偏暗,不夠明亮,但坐位設置不算侷促擠迫,都可以舒服地坐好耐。我們分別點了三文魚Eggs Benedict, all day breakfasts 和 chicken burger。三款食物不但賣相IG-able, 食味亦很有水準。Egg Benedict的Hollandaise sauce不會很稀,能夠好好地掛在流心蛋上,加上煙三文魚、酥脆的Muffin,讓人視覺和味蕾同樣得到滿足。伴碟沙律有西柚、橙、火箭菜等,吃起來很清爽。All day breakfasts友人選的是everything,相當豐富。有太陽蛋、煙肉、豬肉腸、火腿、薯餅、煙三文魚、焗豆、小番茄、沙律菜、麵包還有一碗芝士。份量十足,友人吃得肚皮撐起來都未吃完。我試吃了豬肉腸,吃起來不會乾也不會油,還有些肉汁。Chicken Burger一上枱,我已被旁邊的粗薯條深深吸引。金黃色的薯條,吃起來鬆脆不油膩,咸度剛剛好,令人無法停口。聽說Brick Lane的蛋糕也很好,下次一定要再來品嚐其他食物!

2021-05-01
黎呢度唔洗唸一定係食all day breakfast難得weekday放假出來走走嘆番個靚早餐😝😝😝首先係Everything係一個包羅萬有嘅all day breakfast蛋叫左炒蛋 相當滑!薯餅夠哂香脆其他都好高水準 有齊11樣野!!個人認為個菇可以多啲!另外叫左三文魚Benedict 水波蛋剛剛好 一切流心相當滿足😄呢度食全日早餐非常好超級多選擇😜😜 大食細食都無問題
黎呢度唔洗唸
一定係食all day breakfast
難得weekday放假出來走走
嘆番個靚早餐😝😝😝
首先係Everything
係一個包羅萬有嘅all day breakfast
蛋叫左炒蛋 相當滑!
薯餅夠哂香脆
其他都好高水準 有齊11樣野!!
個人認為個菇可以多啲!
另外叫左三文魚Benedict
水波蛋剛剛好 一切流心
相當滿足😄
呢度食全日早餐非常好
超級多選擇😜😜 大食細食都無問題
2021-05-15 677 瀏覽
之前黎過Bricklane食晚餐,今次就食返個all day breakfast~同朋友兩個女仔叫左個大all day breakfast同一份egg benedict。當時10點幾得2-3台,落order後等左半個鐘左右就有野食。Egg benedict一如既往地好食,個沙律酸酸甜甜好開胃,同個蛋岩岩平衡返個all day breakfast都好食,不過冇乜太大驚喜,唯一係份量真係好好好大😂淨係呢一盤已經可以兩個人食😆

$150 (早餐)
  • Egg Benedict
2021-05-05 629 瀏覽
討論緊尖沙咀仲有咩地方好食時,朋友推薦左呢個地方,話平時好多人排隊要等好耐🙈(應該係講緊疫情前既事🧐🧐)時間尚早,去到都有幾枱坐低左,唔算人多但整體格局舒服同埋幾好坐,要食煙既朋友可以坐出面,我去到時,大部分食客都坐哂出面一坐低好口渴,野食未睇就叫左野飲先,點左Lavender Lemonade雖然佢冇咩lavender 味🙈,但真係好口渴,所以又再叫多杯朋友叫左杯L’ Orange coffee ,同我地想像中有d唔同,佢個一片橙(風乾左)係放coffee上面,其實無咩燈味成杯野都偏甜Scallop Salad 算多料,帶子好滑,蝦算大隻Carbonara 正正常常,冇特別二人消費連加一,一共$485
(應該係講緊疫情前既事🧐🧐)
時間尚早,去到都有幾枱坐低左,唔算人多
朋友叫左杯L’ Orange coffee ,同我地想像中
Scallop Salad 算多料,帶子好滑,蝦算大隻
Carbonara 正正常常,冇特別
二人消費連加一,一共$485
Scallop  Salad
Carbonara
Scallop  Salad
Carbonara
2021-04-13 632 瀏覽
我認為食物質素不錯!而且好有英國嘅味道!唔係普通嘅香港style!我我都覺得幾正宗我通常最推介嘅菜式係all day breakfast & egg benedict! 推介推介!我已經黎過好多次!環境都幾有英國嘅感覺燈光暗暗黑黑的!餐廳都好大好多座位!有梳化
我認為食物質素不錯!

而且好有英國嘅味道!
唔係普通嘅香港style!
我我都覺得幾正宗

我通常最推介嘅菜式係

推介推介!
我已經黎過好多次!

環境都幾有英國嘅感覺
燈光暗暗黑黑的!
餐廳都好大好多座位!

有梳化

2021-04-10 533 瀏覽
📌Hot chocolate燒棉花糖熱朱古力唔止賣相嘩一聲、燒溶左既cream加棉花糖再加多啖熱朱古力,夠晒甜、飲一啖就開心晒既感覺、滿足!
[尖沙咀]
Brick Lane Gallery
每次黎到呢度有種置身海外旅行嘅感覺、總是會放慢腳步、慢慢享受完早餐,再繼續好好生活。環境好有心思之餘、食物更加係有驚喜。

📌Smoked salmon egg benedict
煙三文魚班尼迪蛋
這間店的早餐,不用多介紹吧,樣樣都咁美味!個人覺得第一次黎必點班尼迪蛋。個人喜好,見到個蛋汁流出來的畫面覺得好療癒☺️個蛋冇落太多調味、食到既係蛋香味。當個蛋液流到個煙三文魚上,兩樣撈埋一齊擺入口,咸度變得剛剛好。
煙三文魚班尼迪蛋

📌Hot chocolate燒棉花糖熱朱古力
燒棉花糖熱朱古力

復活節十清明節5天假期!以往,一般會去日本賞花、温泉、勁食COVID--19疫情不退,所有外遊暫停,留港消費!2021春季香港餐廳週,5天法定假期也適用。假期的第1天,預定了 Brick Lane Gallery 148元/位午餐,和家人來試試:#煙三文魚沙律#意大利菜湯#法國藍帶豬扒,點了2份,份量非常足!尤其是薯條,又多又好味!連不大吃煎炸食物的媽媽也吃了很多!#香烤比目魚,肉質很嫩,好吃!#燒頂級美國肉眼扒,要加30元,點了7成熟 juicy,好吃!#熱咖啡,點了3杯,太濃,要加很多奶才好喝!#凍檸檬茶服務員態度友善,加分!
復活節十清明節5天假期!
以往,一般會去日本賞花、温泉、勁食
COVID--19疫情不退,所有外遊暫停,留港消費!

2021春季香港餐廳週,5天法定假期也適用。
#煙三文魚沙律
#意大利菜湯
#香烤比目魚,肉質很嫩,好吃!
#熱咖啡,點了3杯,太濃,要加很多奶才好喝!
#凍檸檬茶

服務員態度友善,加分!
2021-04-02
2021-03-27 498 瀏覽
已經係一月嘅事嗰陣好耐都冇同朋友食飯突然間約咗個朋友仔一齊食個lunch遠少少都飛過去朋友仔搵到呢間環境都幾靚嘅餐廳佢就食全日早餐本身我呢個選擇困難症都想跟風但係見到佢有呢個龍脷柳,即刻想試吓首先佢嚟嗰個湯呢我就覺得都幾唔錯好似真係打出嚟,唔係粉沖嘅而且沙律又夠新鮮👍🏻仲有就係個龍脷柳真係好有驚喜😱我冇諗過個魚個面係芝士而且係好趣配埋嗰個白汁真係一絕環境又舒服又夠大可惜只係食個晏晝唔可以吹咁耐水因為仲要返去做嘢🙈🙈
已經係一月嘅事
嗰陣好耐都冇同朋友食飯
突然間約咗個朋友仔一齊食個lunch
遠少少都飛過去
朋友仔搵到呢間環境都幾靚嘅餐廳
佢就食全日早餐
本身我呢個選擇困難症都想跟風
但係見到佢有呢個龍脷柳,即刻想試吓
首先佢嚟嗰個湯呢我就覺得都幾唔錯
好似真係打出嚟,唔係粉沖嘅
而且沙律又夠新鮮👍🏻
仲有就係個龍脷柳真係好有驚喜😱
我冇諗過個魚個面係芝士而且係好趣
配埋嗰個白汁真係一絕
環境又舒服又夠大
可惜只係食個晏晝唔可以吹咁耐水
因為仲要返去做嘢🙈🙈

2021-01-15
𓊙 𝐸𝑣𝑒𝑟𝑦𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔/ $128 ~推薦!1. 2 𝑒𝑔𝑔𝑠/ 選擇了炒滑蛋,綿密滑嫩有蛋香。2. 𝑏𝑎𝑐𝑜𝑛/ 外層微焦,裡頭稍軟,恰到好處的油脂3. 𝑏𝑎𝑘𝑒𝑑 𝑏𝑒𝑎𝑛𝑠/ 是暖架~!加分。茄汁豆必須是有溫度才顯得𝑎𝑙𝑙 𝑑𝑎𝑦 是有誠意,這是我個人的一個小標準。4. 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒/ 看似一小碗的𝑝𝑎𝑟𝑚𝑒𝑠𝑎𝑛 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒,其實份量很多,我也是第一次吃𝑎𝑙𝑙 𝑑𝑎𝑦有附上芝士,可以自由地把它配以任何一款食物。自己把它與沙律一同食用~5. ℎ𝑎𝑚/ 稍稍煎香了6. ℎ𝑎𝑠ℎ 𝑏𝑟𝑜𝑤𝑛/ 薯仔的鮮味突出,熱哄哄的,金黃香脆,不會吃到成口油7. 𝑝𝑜𝑟𝑡𝑜𝑟𝑟𝑜𝑏𝑒𝑙𝑙𝑜 𝑚𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚/ 材料新鮮,juice8. 𝑠𝑎𝑢𝑠𝑎𝑔𝑒/ 最愛英式香草豬肉腸,外層微焦,內裡有點肉汁,不會過咸,味道很好~9. 𝑠𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛/ 正常發揮10. 𝑣𝑖𝑛𝑒 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜𝑤/ 用的是帶莖小番茄,比起一般的普通蕃茄更加鮮甜多汁!!!有用油稍微煎香,加了黑椒在面。(所以只有三小顆嘻嘻)細節顯人品,見微知著,三顆小蕃茄也如此用心,加分加分!11. 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑑 & 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑 / 麵
𓊙 𝐸𝑣𝑒𝑟𝑦𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔/ $128 ~推薦!
All day breakfast (Everything)

1. 2 𝑒𝑔𝑔𝑠/ 選擇了炒滑蛋,綿密滑嫩有蛋香。
2. 𝑏𝑎𝑐𝑜𝑛/ 外層微焦,裡頭稍軟,恰到好處的油脂
5. ℎ𝑎𝑚/ 稍稍煎香了
9. 𝑠𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛/ 正常發揮
11. 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑑 & 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑 / 麵包和沙律也是正常發揮,但配以上述的食物,就是錦上添花

它還有一個是特大的英式早餐叫𝐹𝑢𝑙𝑙 𝐸𝑛𝑔𝑙𝑖𝑠ℎ,若平常食量較大或想嚐試英國特色食物𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔或𝑌𝑜𝑟𝑘𝑠ℎ𝑖𝑟𝑒 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔的話,可以選擇這一個。

*黑布丁(𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔)是英國和愛爾蘭的一種血腸,用豬血加入豬油、燕麥(或其他穀物)做成,一般煎、煮之後食用。

*約克郡布丁(𝑌𝑜𝑟𝑘𝑠ℎ𝑖𝑟𝑒 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔,亦稱:𝑏𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔batter pudding)是英國的一種食品,以含有蛋、麵粉、牛奶或水的麵糊做成。

📋
𓊙 𝐸𝑣𝑒𝑟𝑦𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔/ $128 ~推薦!

𓊙 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐹𝑙𝑎𝑡𝑏𝑟𝑒𝑎𝑑/ $92 (是一個脆餅皮的𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎,用了𝑝𝑒𝑠𝑡𝑜醬,配以雞肉,松子和𝑏𝑎𝑠𝑖𝑙,每一口的口感都非常豐富,選料與雞肉的味道契合,越吃越滋味!)
Chicken Flatbread

𓊙 𝐼𝑐𝑒 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒/ $48 (有驚喜!這裡的咖啡不輸某一些咖啡店,香濃幼滑,帶點焙烤的味道,相信是屬中度至深培的咖啡豆)
Ice Latte

𓊙 𝐸𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑐𝑎𝑘𝑒(不推薦嘗試這款甜品,𝑒𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛的味道也欠缺其中,只有一般的糖的甜味,賣相不錯,但不是一款令人滿意的甜品。吃過了前面的菜,美好的心情被這款甜品瞬間冷卻了。)
Earl Grey Lemon Cake
題外話/補充資料: 𝐵𝑟𝑖𝑐𝑘 𝐿𝑎𝑛𝑒 倫敦一條街道的名稱,而這次推薦的 𝐵𝑟𝑖𝑐𝑘 𝐿𝑎𝑛𝑒 也是名符其實的英式餐廳。它是結合餐廳及藝術畫廊於一身的概念食肆,餐廳內會設藝術展覽區。這次到訪的時候卻沒有注意到有展覽,但整體的裝潢是昏暗的工業𝑣𝑖𝑛𝑡𝑎𝑔𝑒風,氣氛很舒服,枱與枱之間也有較寛闊的距離,不會過於擁擠和喧嘩,非常適合與友人聊天或獨自享受美好早餐的時光。由於天氣炎熱,雖然設有室外位置,但我與友人還是選擇室內用膳,有養寵物的朋友可以坐室外喔~ / ⧉ 𝐵𝑟𝑖𝑐𝑘 𝐿𝑎𝑛𝑒 𝐺𝑎𝑙𝑙𝑒𝑟𝑦 ▫下次要試一試他們家的𝑣𝑒𝑔𝑔𝑖𝑒 𝑎𝑙𝑙 𝑑𝑎𝑦,朱古力和香橙𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒~ ▫除了尖沙嘴,銅鑼灣和金鐘也有分店喔~
2021-03-20
Chicken Flatbread