2023-03-11 365 瀏覽
英倫風情-BRICK LANE Gallery大家都知小編好愛食西餐,今日去到充滿英倫風情既餐廳。餐廳以黑棕色為主,燈光浪漫。❤️🥢~Full English ($138)材料充足,有Yorkshire pudding, 豬血場,肉腸等食材。🥢~Caramelised banana pancake ($98)散發陣陣焦糖香味,十分吸引🥢~latte rose +latte l orange === === === === === === 👄味道:4/5👥服務:4/5🍽環境:4/5=== === === === === === 🚩 BRICK LANE Gallery (尖沙咀)尖沙咀棉登徑17-23號地
英倫風情-BRICK LANE Gallery

🥢~Full English ($138)

散發陣陣焦糖香味,十分吸引

🥢~latte rose +latte l orange

=== === === === === ===

👄味道:4/5
👥服務:4/5
🍽環境:4/5
=== === === === === ===
🚩 BRICK LANE Gallery (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑17-23號地
2023-03-07 300 瀏覽
帶咗狗狗出尖沙咀行街,之後嘗試搵餐廳可以比狗狗進入,搵咗好多間雖然可以比狗入,但係面積唔大,空間比較狹窄,加上只可以坐戶外地方,天氣比較熱,會令狗狗中暑,但係呢間店舖設計好好,而且員工好細心,戶外面積亦比較大,可以容納到大狗,而且提供左三部大型冷風機,所以唔怕狗狗中暑,員工亦不是喂狗狗替換食水。而食物質素亦都保持水準,特別係朱古力蛋糕非常好味,但係芝士焗西蘭花,如果會乾身啲會比較好,綜合整體體驗,絕對值得再去
  • All Day Breakfast
2023-02-24 318 瀏覽
黎到星期五都鍾意Happy Friday 食得開心啲今次就去左k11附近既棉登徑,好彩今次唔洗等位。鋪頭有戶外亦有室內座位揀,裝修偏工業風。而且除左呢間仲有金鐘同銅鑼灣既分店。Egg Benedict Menu上面除咗egg Benedict蛋以外,仲可以配上唔同材料,風儉由人。豪爽d配龍蝦又得,簡簡單單配牛油果蕃茄又得。我自己食班尼迪蛋既原因就除咗佢個醬之外仲有個流心水波蛋,撈埋落個鬆餅,令到鬆餅濕潤之餘仲充滿蛋香。All Day Breakfast 同班尼迪餐一樣,有唔同款式既all day可以揀,我就食番最常見既款式就夠嚕,都非常多材料,有薯餅,煙三文魚,茄汁豆,煙肉,腸,蛋,沙律菜,麵包。以我呢個肥仔黎講都絕對夠飽肚不過可惜呢度就算係閒日都係冇set,餐飲要散叫,所以今次冇試佢地既咖啡,希望下次有機會再試。
黎到星期五都鍾意Happy Friday 食得開心啲

Egg Benedict

All Day Breakfast
以我呢個肥仔黎講都絕對夠飽肚

• All Day Breakfast
  • Egg Benedict
假日突然想吃egg benedict,近水樓臺就想到了來尖東的brick lane。Brick lane 有一個莫大的好處,就是設有室外位置。你可以帶你心愛的小狗和你一起用餐。在香港Starbucks的衰退背景下,近幾年吹起了文青cafe的爆發潮,結果做就大多數毫無價值的文青cafe興起,顧客吃的除了是寂寞外,還有就是「理念」。(只肥了老闆)在眾多文青cafe的比較下,brick lane相對顯得「踏實」,至少是一分錢一分貨。是日我們點了一份egg benedict拌龍蝦 一份brick lane 英式全日早餐一杯rose latte 一杯mocha 首先上的是全日早餐Brick lane 的全日早餐賣相得體份量充足,可以說是應有盡有。而值得一讚的是,在下單時你可以選擇蛋的煮法,而我們選了炒蛋。全日早餐煮法並無什麼特別,所以唯一的評核點便是食物的溫熱度和新鮮度吧。整體食物感覺溫熱度是充足的。唯一是沙律菜實在太乾,可以說是不新鮮的。這個沙律菜破壞了全日早餐的整體形象,實在不智。第二份是Eggs Benedict拌龍蝦🦞如同相片所示,Eggs Benedict拌龍蝦賣相吸引,讓人垂涎欲滴,

是日我們點了

一份egg benedict拌龍蝦
一份brick lane 英式全日早餐

一杯rose latte
一杯mocha

首先上的是全日早餐

整體食物感覺溫熱度是充足的。
唯一是沙律菜實在太乾,可以說是不新鮮的。
這個沙律菜破壞了全日早餐的整體形象,實在不智。

第二份是Eggs Benedict拌龍蝦🦞

如同相片所示,Eggs Benedict拌龍蝦賣相吸引,讓人垂涎欲滴,比全日早餐的賣相強多了。

而他的味道上亦沒有令人失望,溫熱度和新鮮度充足。
龍蝦雖然是冰鮮貨,但品嚐後仍能吃岀龍蝦的鮮味,值得一讚。

兩杯咖啡份量十足,味道不過不失,絕對合乎所付岀的價錢。

評價:

Brick lane 整體感覺上如同標題所示,貨真價實。
你在brick lane 消費能保證是一分錢一分貨,而不會好像在一般文青cafe只被人消費了的感覺。

唯獨全日早餐沙律菜不新鮮,破壞了整體感覺。

在整體用餐環境和食品質素上考量。
我認為brick lane 的定價是合理的。

謹供各位參考。

egg benedict 伴龍蝦
2023-02-21
egg benedict 伴龍蝦
2023-02-20 155 瀏覽
Please accept our sincere gratitude towards your service offered by your staff especially the S.M. and manager.They shows excellent good customer service and are generous.My friends and I really have good time there which just like sparkle after whole torturing week of work.Please keep up your great work.Much grateful to meet you all there again.
2023-02-20 144 瀏覽
好耐之前呢個品牌嘅舖都係大排長龍… 疫情後再開關以為又好似隔離乜嫂咁排長龍…結果仲有位可walk-in 可惜門口成日有啲工程車定垃圾車停泊,🫣否則坐戶外都幾舒服 以為係咪差咗好多攪到無晒人?? 但食完又唔覺,價錢同食物都同之前差唔多,疫情時去過一次飲咖啡,亦無大分別… 可能熱度不再,人氣就小咗。 畢業附近都唔少專注咖啡嘅小店,消費者對咖啡要求高咗講返食一杯rose latte 一杯 tiramisu latte (其實似甜度高嘅mocha ) 要咗個焦糖香蕉煙肉pancake 味道都可以呢類集團式cafe 好多嘢都現盛,食物係普通,未至於好驚喜又唔會難食。如果搵個地方坐下傾計,係幾好。至少唔會排1、2個鐘用餐時間60 分鐘咁趕😵‍💫 當然,如果咖啡愛好者,可以去附近其他。(之但係十個有八個都係飲white , 其實都唔太飲出咖啡師嘅功力同咖啡豆好唔好…)
好耐之前呢個品牌嘅舖都係大排長龍…
疫情後再開關以為又好似隔離乜嫂咁排長龍…
結果仲有位可walk-in

可惜門口成日有啲工程車定垃圾車停泊,🫣否則坐戶外都幾舒服

講返食

要咗個焦糖香蕉煙肉pancake
味道都可以

• Rose Latte
2023-02-19 118 瀏覽
同朋友一個短聚輕食lunch, 揀咗Brick Lane, 以前都係晚餐去過,今次午餐試試,我揀咗British breakfast welsh - 食物係一般all day breakfast 只有一款第一次見紫菜餅,我朋友叫BRICKLANE@Full English - 都係有一款特別食物豬血糕, 我份Welsh 嚟到見到一Pat 黑色就係紫菜餅😑賣相唔吸引可能會ok ,可惜一啲味都冇又冇口感,我想像嘅係煎到香脆完全唔係😟其他都正常,飲品叫咗latte 咖啡味冇俾啲奶味蓋過,都ok整體都可以, 但希望可以改善下特別食物😜
整體都可以, 但希望可以改善下特別食物😜
Welsh
2023-01-25
Welsh
2023-02-09 225 瀏覽
早會後的早會選上了這家之前一直想試的餐廳因為早餐時間總是看這裡好多客人讓在下每次路過附近都心郁郁襯今天有其他朋友仔跟在下一起再吃一次早餐又能訂座非這家餐廳不可😆沒想到的是到了後只有在下點餐朋友們只喝酒😅難道在下真的那麼大食嗎開心的是早餐時間可以點午餐本來打算只吃個蛋糕的在下轉向了點了份午餐朋友們努力喝酒燒雞 印度汁(?)半隻的雞雞在下最喜歡是托底的薯角先不客氣全吃掉了再把雞肉開心Share😆肉不算是滑但在喝酒的我覺得味道是很好的店員也很熱心介紹我們白酒唯一的是在下的蛋糕被忘記了這是叫我再來一次嗎 😅

早會後的早會

開心的是早餐時間可以點午餐
本來打算只吃個蛋糕的在下
轉向了點了份午餐
朋友們努力喝酒

燒雞 印度汁(?)
半隻的雞雞
唯一的是
在下的蛋糕被忘記了
這是叫我再來一次嗎 😅
2023-01-29 312 瀏覽
近排好鐘意食cafe,搵到呢間食英國🇬🇧菜的餐廳,就嚟試下。打開餐牌,覺得樣樣都幾吸引,價錢合理。兩個人叫咗兩樣主菜:all day breakfast full English 同beef burger。其實all day breakfast 有好多選擇,但想試正宗的,就叫咗第一個。款式都幾多,有腸(唔知點解有幾啖會有苦味)、豬血腸(未試過,不難食,但亦冇咩意欲主動食)、炒蛋🥚、煙三文魚、煙肉火腿、薯餅、麵包同豆。最好味係嗰塊包🥹牛肉burger 幾好味,漢堡好厚,調味幾好👍🏻附送的薯條係粗薯條,份量幾大!叫咗2杯嘢飲:rose latte ,好奶,玫瑰味不算濃。ice mocha ,咖啡味幾濃,好味😋
打開餐牌,覺得樣樣都幾吸引,價錢合理。
2023-01-29
2022-12-17 613 瀏覽
平時食cold cut就一定配紅酒,今次係Brick Lane見到個好新奇既Menu, 竟然係配清酒!原來而家舉行緊「SEAFOOD LOVES SAKE」活動,會提供日本清酒與各式菜餚既配搭,估唔到食西餐都可以配上清酒!今次有風乾火腿芝士拼盤 配 七賢 天鵞絨の味 純米吟釀風乾火腿芝士拼盤味道較濃,而七賢 天鵞絨の味 純米吟釀帶有果香,飲落去有陣蘋果香氣,呢個配搭可以中和返火腿同芝士既鹹味,個after taste 都幾濃厚,可以一試呀!

2022-12-12 494 瀏覽
「SEAFOOD LOVES SAKE」已經係第四年了‼️ 每年都有40間左右嘅粵菜餐廳合作,從日本清酒做嗰Crossover,令整體口感升華到另一個層次‼️ 估唔到今次係間西餐廳見到😱 我梗係要試下呢嗰配搭🤭鱸魚,飯,海露筍配七賢天鵞絨の味純米吟釀 $298先介紹嗰酒先🍶 酒如其名,比較爽身,屬於淡薄型,酒身較淡為咗令酒味更香更濃,佢配魚係最正🤤 所以今次配埋口感特別的海葡萄🍇鱸魚🐠,令魚香鮮味更為清新,兩者配合令味道更為立體,呢嗰酒令成件事昇華咗‼️

鱸魚,飯,海露筍配七賢天鵞絨の味純米吟釀 $298

2022-11-05 694 瀏覽
All Day Breakfast 個個女仔都鐘意食🫣呢間真係岩哂打卡影相 叫左個full English 一般女仔好難食得哂建議share食😉環境又靚staff又好服務下次一定要加個牛油果 咁就perfect🥰
All Day Breakfast 個個女仔都鐘意食🫣

Full  English
2022-11-01
Full  English
2022-10-16 707 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀睇戲,係之前打算食一個branch所以就嚟咗呢一度食啦。佢位於棉登徑13-17號地下,我覺得個位置好似比較隱蔽?我哋喺附近兜咗幾個街口先至發現到佢🤣🤣露天飲食區可以同自己嘅狗狗玩,入邊嘅位置就有個酒吧,感覺好似兩個唔同嘅地方。我同朋友都點咗all breakfast BRICK LANE® Full English 包括雞蛋,煙三文魚豬血腸,肉腸,火腿煙肉,約克郡布丁,蕃茄,焗豆,薯餅,烘焗多士,總括都幾好食,同埋都好飽肚
我同朋友都點咗all breakfast
BRICK LANE® Full English
BRICK LANE® Full English
2022-09-30 760 瀏覽
*高CP值之選*臨時隨意之下Happy hour & Set dinner 食物&服務質素很好附加駐場魔術師甜品還可以寫字十分驚喜!!裝修及環境不錯很適合朋友聚會👍🏻
2022-09-18 785 瀏覽
好耐冇行去棉登徑食飯,呢間餐廳位置有少少入,可能因為咁,我地平日晚上去,客人唔多可以靜靜傾計,飲杯啤酒chill下。🍽軟殼蟹Egg Benedictegg benedict 配軟殼蟹同多士一齊食,賣相同味道都唔錯。🍽紅屋牛扒我地叫左7成熟,味道都唔錯。不過唔知呢塊係咩扒,份量極大,大到我同男友2個人都食唔晒。可惜蒜頭煎得唔夠熟,同埋薯條炸到有啲乾,好似炸左一段時間,想飲啤酒嚟送下口都嫌佢太乾唔想食,要改善一下。總結:環境唔錯,平日晚上人客唔多,同朋友嚟傾吓偈都唔錯,不過食物只可以算ok,呢個價錢性價比唔算高,一試無妨🤷🏻‍♀️
🍽軟殼蟹Egg Benedict

🍽紅屋牛扒