去完d2 place行完次次都唔知食咩,通常都係亂行搵間岩心水,咁今次就係地鐵站附近既工廈見到有間叫bondi既西餐廳,咁就上去試下。環境幾闊落又夠靜,幾岩情侶黎食,首先先叫左個湯,好香好有菇味,然後重有個沙律,好足料,有我最喜歡既芝士醬加巴拿馬火腿,我個人就最鐘意食芝士醬,呢個沙律夠哂多醬,生菜同火腿沾左啲芝士醬超好味。食完沙律開左個胃就準備食主菜,咁食西餐就緊係食排啦,叫左個五成熟既肉眼扒,好林,好有肉味,平時食排好驚好乾好難咬,但呢度煎得岩岩好,好好食。最後就係甜品,心太軟,好喜歡一叉落去有朱古力滲岀黎既感覺,而呢度既心太軟甜而不膩,唔錯,大滿足

2017-09-02
2017-11-07 303 瀏覽
最近知道咗荔枝角工廈裏面有呢間餐廳,係d2place行完之後我就同朋友過咗嚟呢間餐廳食晚餐,雖然話係工廈,但行過嚟一啲都唔遠,幾就腳。Set dinner都有好多款選擇,今次我試咗set dinner既紐西蘭草飼肉眼扒。先來左餐包同埋餐湯,野菌湯嘅料好足,飲嘅時候都感覺到裏面有好多蘑菇仲有少少未打磨到溶嘅蘑菇粒喺裏面,口感十足另外呢個沙律都好特別,雖然係常見嘅ham and salad, 但沙律採用嘅巴馬臣mousse令整個沙律更有風味,mousse味道唔會太咸,配沙律菜食有淡淡嘅芝士香,感覺好清新。今日嘅主角係呢塊肉眼扒,配菜都處理得好好,菇菌類同埋蕃茄薯仔嘅調味都好好,佢買佢哋嘅特製燒醬汁食好match!肉眼扒我選擇咗五成熟,切開見到肉質依然好粉嫩好靚,充滿肉汁,肉質一流,個人覺得質素很高。甜品係朱古力蛋糕,幾好食,但送到上嚟我已經好飽啦

甜品係朱古力蛋糕,幾好食,但送到上嚟我已經好飽啦

2017-10-16 234 瀏覽
工廠大廈入面不嬲都出名多正野食,今日去完D2 place行街,朋友帶我黎到Bondi食西餐,果然有驚喜。一入到餐廳就見到鋪面地方算大同寬敞,入面燈光柔和昏暗,裝修簡約得黎又幾有格調。我地叫左兩個set dinner,有餐湯同餐包。餐湯係野菌湯同蕃茄湯,湯算杰身,飲得出係落足料煲,入面分別有啖啖蘑菇蓉同蕃茄蓉。前菜方面我地叫左煙肉忌廉汁焗蠔同意大利風乾火腿, 巴馬臣慕士沙律。煙肉忌廉汁焗蠔焗蠔都幾大隻,忌廉汁做得好出色,好creamy同香口。意大利風乾火腿, 巴馬臣慕士沙律上面既慕士沙律味道都幾特別,撈埋沙律菜同風乾火腿一齊食味道好有層次。炒野菌至於Side dish我地叫左炒野菌,唔好睇佢賣相普普通通,佢其實係有好香既牛油同蒜蓉味,野菌又唔會話炒得太乾身,都唔錯。紐西蘭草飼肉眼扒(10 oz)配自家製燒汁肉眼扒煎得岩岩好,大約五六成熟。肉質嫩滑,唔會太韌。另外自家製既燒汁亦同肉眼扒味道非常夾,將牛既鮮味更加帶出。旁邊仲有甜甜既紫薯蓉,幾特別。海鮮黃薑意大利飯個飯既賣相非常豐富,上面有大蝦,青口同埋魚塊。Risotto既汁非常creamy,飯粒亦煮得岩岩好,唔會太過稔或硬身。Matcha

煙肉忌廉汁焗蠔
焗蠔都幾大隻,忌廉汁做得好出色,好creamy同香口。

意大利風乾火腿, 巴馬臣慕士沙律

炒野菌

紐西蘭草飼肉眼扒(10 oz)配自家製燒汁

海鮮黃薑意大利飯

Matcha latte
甜度適中,抹茶既苦澀味亦剛好,不過不失。

Tiramisu
上面既忌廉非常滑身而不膩口,又唔會過甜。而最底層既海綿蛋糕索晒咖啡酒,非常之香,算係好有水準既甜品

總括黎講呢到既環境都幾適合同朋友坐低慢慢邊食飯邊傾計,下次會再帶朋友黎呢到食飯!
朋友帶路,行下行下,轉入工廠,我即刻心諗:「唔通又黎到工廠大廈有驚喜嘅時間?」一入打開Bomdi大門,果然!工廠大廈又收埋咗間咁有格調嘅西餐廳! 我地叫咗set dinner, 都幾豐富! 先黎有餐湯同餐包! 兩個湯都好香濃、好creamy! 蘑菇湯仲有細細粒蘑菇蓉,飲落口特別香! 再黎係前菜,我地叫咗炒野菌! 野菌牛油炒至乾身,但係又唔會太乾,咬落去都仲好juicy,充滿野菌嘅精華! 另外,前菜仲有碟蔬菜,正呀,好健康! 跟著我地想再健康啲😂仲叫咗碟意大利風乾火腿巴馬臣慕士沙律! 風乾火腿份量都幾多,包住啲沙律菜再拌啲慕士食落又唔會好咸!煙肉忌廉汁焗蠔- 蠔都幾大隻,肥美!加埋煙肉同忌廉汁又唔會搞到太膩,唔錯! 海鮮黃薑意大利飯- 話到明海鮮risotto, 海鮮又確係唔會馬虎! 有大蝦、青口、同埋魚塊! 個飯煮到岩岩好,唔會好生好硬,而係相當creamy,索哂海鮮同黃薑嘅精華! 主角黎啦! 草飼肉眼扒配自家燒汁- 肉眼扒大大塊,底下仲有紫薯,正呀! 塊扒煎得岩岩好,唔會乾,相當juicy,仲有啖啖牛香味! 飲品同甜品就叫咗抹茶Latte同埋提拉米蘇! 杯Latte 賣相幾靚,飲落唔

我地叫咗set dinner, 都幾豐富!

飲品同甜品就叫咗抹茶Latte同埋提拉米蘇! 杯Latte 賣相幾靚,飲落唔會太甜,陣味都唔會好人工! 最大驚喜係提拉米蘇! 估唔到佢做到淡淡酒香味,搞到每一啖都係享受!

2017-09-14 344 瀏覽
番左幾個月工, 一日假期都冇, 真係會搞到人都癲, 香港人壓力真係大, 我決定約埋女友一齊食返餐於是我就搵左近荔枝角既餐廳, 方便食完可以快D返到屋企唔駛講老規矩上OP, 見到Bondi既評價唔錯, 又唔係好貴當然係我一早約左架啦睇下個餐牌先, 可以一個set甘叫, 亦可以一樣一樣叫~ 甘樣真係唔錯我當然係叫set啦+$68  就會有餐湯&小食當日餐湯係蕃茄湯一碗充滿蕃茄香, 酸甜開胃, 仲有少少既蕃茄粒粒, 有口感餐包都唔會輸, 係暖既, 唔會凍鬼哂, 加入小盒裝既牛油個面包都幾好食另外再+$29蚊, 就可以有埋飲品同CAKE, 唔算貴更係加埋啦我叫左杯凍既Cappuccino, 話甘快就上枱, 飲落咖啡味幾濃, 上面個公仔比我整花左, 唔係都幾令(記得叫加糖)主食 軟殼蟹墨汁拌飯望落賣相已經想食落肚側碟果一劃幾有藝術感軟殼蟹食落香脆, 唔會好油淋淋其實整軟殼蟹唔易, 因為本身會出水, 所以醃都難以入味但係佢竟然有入味~ 不錯墨汁拌飯用材料要好既先唔會難食因為要新鮮墨汁先好食架,仲有墨汁既營養度太高啦,  大家可以去搜索一下,哈哈而且米亦用左意大利米, 就算加左水去煮都會保持"煙銀"

當然係我一早約左架啦

我當然係叫set啦
+$68  就會有餐湯&小食
當日餐湯係蕃茄湯
一碗充滿蕃茄香, 酸甜開胃, 仲有少少既蕃茄粒粒, 有口感

餐包都唔會輸, 係暖既, 唔會凍鬼哂, 加入小盒裝既牛油
個面包都幾好食

我叫左杯凍既Cappuccino, 話甘快就上枱,
飲落咖啡味幾濃, 上面個公仔比我整花左, 唔係都幾令
(記得叫加糖)

主食
軟殼蟹墨汁拌飯
望落賣相已經想食落肚

側碟果一劃幾有藝術感

軟殼蟹食落香脆, 唔會好油淋淋
其實整軟殼蟹唔易, 因為本身會出水, 所以醃都難以入味
但係佢竟然有入味~ 不錯

墨汁拌飯用材料要好既先唔會難食
而且米亦用左意大利米, 就算加左水去煮都會保持"煙銀"
實在幾好食

最後食埋個甜品
心太軟加雪糕

雲尼嗱雪糕香甜加滑滑的~凍冰冰好食
加上心太軟內心熱辣辣, 又熱又凍, 覺感好得意

2017-09-05
2017-09-12 157 瀏覽
過來荔枝角等他下班,每次工作得有點累就要吃點好東西慰勞自己,不吃總是心情不好。今次又是到工廈找好西,特別是觀塘、荔枝角這些地方特別多,容易發掘不同的餐廳。這間西餐廳環境氣氛不錯,後面還有一壁畫我十分鍾意,「Great Things Never Come From Comfort Zone」是現在很常很流行的一句說話,我倒是很認同這句的意義。直入主題,主菜有好幾種,我這次點了帶子忌廉長通粉。帶子有三粒,煎得外面脆而內軟又厚肉,味道很香。而長通粉軟熟,煮得剛剛好,不會太硬太軟,加上忌廉醬汁,配些香菇切絲,好creamy好惹味。原本以為小小一碟會不夠飽,但最後覺得很滿足喔!加$68可加一款小食和湯,我們要了煙肉忌廉汁焗蠔,而湯方面我們選擇了蕃茄湯。蕃茄湯味道不會死鹹,頗濃味的蕃茄,不過沒有粒粒在裡面,雖然有點像是罐頭湯,但配上夾上牛油的餐包,一口湯一口包好正呢!可以再加$28追加一客甜品及飲品,是日自家制精選蛋糕原來是一個藍莓芝士蛋糕呢!蛋糕底是餅底,面頭上有一層藍莓果Jam,吃下芝士忌廉味濃郁,口感厚且軟,帶有芝士鹹味同時有藍莓的酸甜味,作為飯後甜品確實不錯呢!

2017-09-11 144 瀏覽
荔枝角由工業區發展到好多餐廳,去詔澳洲真係好回味澳洲既味道🙈咁岩約左個澳洲朋友就一齊去試下依間位於工業大廈既bondi cafe💓一入到去就已經令人諗起悉尼既bondi beach☺餐前有餐包,包都夠軟熟,主菜黎之前可以填一填肚。入到去叫左我係澳洲最鐘意食既Grain fed rideye ,肉質超鮮超juicy 同澳洲既味道完全無分別啊肉扒大大份,牛肉不會太韌,煮得剛剛好,咬一口好香牛味,伴菜仲有蔬菜粒,夠健康。配埋自家製燒汁,剛剛好唔會蓋過牛肉本身的味道,都幾特別之後仲叫左個自家製蕃茄磨菇意粉,味道夠晒惹味香口,意粉硬度岩岩好,超正啊。意粉唔會太乾,配料都好多,唔會好Dry,食完已經好飽。個到既店員都好nice ,成餐飯真係覺得自己好似返左去澳洲咁。 可以再試

餐前有餐包,包都夠軟熟,主菜黎之前可以填一填肚。

配埋自家製燒汁,剛剛好唔會蓋過牛肉本身的味道,都幾特別

2017-09-01 158 瀏覽
雖然處於工厦內,但位置超方便, 食物質素亦一啲都唔輸蝕。餐廳簡約寬敞,餐牌食物貴精不貴多,主菜加$68可以升級做晚餐, 晚餐會有湯、沙律、同飲品, 因為怕食唔曬,所以今晚只叫咗一個羊架主菜, 加多一份粗身薯條(聽講都係呢間餐廳出名好食嘅);餐前有麵包送, 塊麵包唔似一般嘅餐前麵包, 感覺似係一啲比較健康的麵包, 口感較為煙韌,好好食。薯條同一般粗身薯條有啲唔同,唔係炸到好乾身、好脆口,而係較為軟淋, 係另一種食法,感覺冇咁熱氣。羊架叫咗8成熟, 個人覺得係最恰到好處, 呢度嘅羊架並唔係一般嘅羊脾扒,而是肉身夠厚嘅雙骨羊架, 羊架带有好香嘅羊羶味, 有好濃烈嘅羊肉味道, 我個人非常喜歡,食羊肉係要有咁嘅味道先至係真正嘅羊肉! 肉質好豐盈、鮮嫩,肉汁好豐富, 係超級好味!羊架嘅配菜炸薯角, 超級鮮甜,相信應該係用咗甜蕃薯,而不是普通嘅馬鈴薯, 在小事上用心,的確值得一讚!
雖然處於工厦內,但位置超方便, 食物質素亦一啲都唔輸蝕。

2017-08-29
2017-08-31 135 瀏覽
同朋友慶祝生日揀左佢最愛嘅西餐,一齊据下扒、傾下計,好開心!餐廳位於工廈入面,所以面積都幾大,而且都好寬敞,裝修唔算好特別,但勝在夠簡撲。門口亦有擺左唔同嘅紅酒、日本酒等,中意飲酒嘅朋友就岩晒啦!前菜點了一份烤焗五花腩肉,五花腩肉俾人感覺是很肥、很膩,通常都不算非常受女仔歡迎。但偏偏朋友超愛吃五花腩,呢度嘅五花腩亦烤焗得相當入味,燒汁味很濃,而且肥油亦版生菜吸晒,真係好正!主菜點了西冷牛扒五成熟配薯菜。西冷牛扒非常大份,而且五成熟令肉更嫩更有口感。薯菜是焗薯仔粒,吸收了肉的汁味,同時亦有烤焗味,不得了

門口亦有擺左唔同嘅紅酒、日本酒等,中意飲酒嘅朋友就岩晒啦!

2017-08-27 106 瀏覽
晚上在長沙灣行街,原來這一帶工廈開了很多特色的餐廳,去了BONDI 食晚餐.煙三文魚沙津配利可它忌廉芝士,煙三文魚真係美味,沙津配上芝士味好特出,令人像感覺食緊健康的大餐,真希望多食一碟。

2017-08-25 109 瀏覽
今日係同男朋友周年紀念,所以搵間靜靜地嘅餐廳慶祝下。貪呢度唔算行好遠又可以有點點浪漫被裝修吸引了,想要有好的事發生就要離開安全區。確實是很鼓舞的,任何事都不能原地踏步吧!前菜先來一個熱哄哄的墨西哥包,雖是小巧,但是熱哄哄的就是吸引了。塗上牛油,牛油即半溶,是享受的小吃點了份烤焗五花腩,日式烤焗五花腩皮炸得十分脆,感覺就像燒肉脆皮。而肉都非常淋,汁是燒汁的感覺。又甜又咸,口感特別。最後就是主菜了,點了一客意粉,香草汁鮮蝦意粉。香草汁味道很濃,而且鮮蝦亦很大隻。平時食西餐都會得一兩隻,但這份竟然有幾隻,真係正!而且仲有好多雜菇做伴菜,好健康的。

小吃點了份烤焗五花腩,日式烤焗五花腩

2017-08-13 132 瀏覽
呢間餐廳嘅位置相當容易搵,一出地鐵站行1分鐘都唔使就搵到餐廳所在既工廈餐湯可以選擇龍蝦湯或者雜菜湯,我就揀咗雜菜湯,味道十分濃郁,酸酸甜甜好開胃個飽上枱仲係暖暖地Bondi 沙律加三十幾蚊就可以加配一個appetizer,沙律嘅份量都幾大,計落幾抵食,沙律菜好新鮮,而個汁幾清新。蟹肉帶子長通粉我同男朋友一人揀咗一個主菜,我就揀咗呢個長通粉。帶子好新鮮,而且煎得剛剛好,完美演繹咩叫外脆內軟外層將帶子既鮮甜鎖住係裏面,而且內部仲係非常之嫩。個醬汁比我嘅感覺好真材實料,每啖都食到絲絲蟹肉,個味道亦濃而不膩埋單每人$250左右,價錢合理,見到其他食評話呢度嘅咖啡唔錯,有機會經過荔枝角會再上嚟食個lunch嘆杯啡

個飽上枱仲係暖暖地

Bondi 沙律

蟹肉帶子長通粉

我同男朋友一人揀咗一個主菜,我就揀咗呢個長通粉。
帶子好新鮮,而且煎得剛剛好,完美演繹咩叫外脆內軟
外層將帶子既鮮甜鎖住係裏面,而且內部仲係非常之嫩。

2017-08-12 119 瀏覽
又係工廈嘅餐廳,今次呢間係位於荔枝角叫bondi餐廳,室內裝修比較簡單,燈光暗淡,入座嘅時候有會有燭光作裝飾,氣氛非常唔錯~ 入邊主打西餐,但係都會提供其他國家嘅菜式,非常多元化~餐包,但外皮係超級非常脆,jeng~雜菜湯,味道同羅宋湯差唔多,但落既蔬菜比一般既多好好多~燒春雞,起左主要既骨頭再全隻咁上枱,肉質嫩滑,外皮焦脆,而且一D都唔dry,多汁到隻碟都裝唔曬咁濟~周邊仲有大量菇同埋脆肉瓜做配菜噢~

入邊主打西餐,但係都會提供其他國家嘅菜式,非常多元化~

餐包,但外皮係超級非常脆,jeng~

雜菜湯,味道同羅宋湯差唔多,但落既蔬菜比一般既多好好多~

2017-08-11 126 瀏覽
宜家香港租金 真係往往都會 貴到 嚇死人! 根本令人哋透不過氣 ,往往做小生意嘅 都係好難喺地舖 經營! 今日同大家介紹一間喺工業大廈中嘅美食! 呢間係位於荔枝角 工業中心嘅一間餐廳(Bondi) 因為我個朋友嘅公司啱啱搬咗去呢間 餐廳附近, 佢嘅同事話呢一間餐廳都 出品 唔錯,所以叫我哋去試啦入到餐廳境都唔錯,而且地方都 寬敞!. 而且店員都非常親切有禮 感覺唔錯。加$ 68 upgrade to set dinner加$28 drinks and dessert野菌湯 wild mushroom soup湯頭好多野菌,而且非常鮮甜,好香忌廉味, 餐包仲 軟綿綿 熱辣辣添頭盤意大利風乾火腿 巴馬臣慕士沙律 份量十足, 巴馬臣 mousse最得非常香滑, 配以爽脆嘅沙律菜、 車厘茄及鹹香嘅意大利風乾火腿 炸白飯魚檸檬利可忌廉芝士 扁意粉$128白飯魚炸得乾身而挺身, 超香脆 , 配以忌廉芝士非常芝味, 加埋檸檬條非常清新可口 超大份甜品係自家製蘋果肉桂芝士蛋糕, 其實已經非常飽,好在佢嘅蛋糕 唔似一般嘅蛋糕 又甜又漏 ,做得非常清新餐飲…… Ice mocha咖啡味和朱古力味做得非常平

感覺唔錯。

加$ 68 upgrade to set dinner

加$28 drinks and dessert

野菌湯 wild mushroom soup
湯頭好多野菌,而且非常鮮甜,
好香忌廉味, 餐包仲 軟綿綿 熱辣辣添

頭盤
意大利風乾火腿 巴馬臣慕士沙律

炸白飯魚檸檬利可忌廉芝士 扁意粉$128

超大份

餐飲…… Ice mocha
咖啡味和朱古力味做得非常平衡, 今日暑氣全消了

• 意大利風乾火腿 巴馬臣慕士沙律
  • 炸白飯魚檸檬利可忌廉芝士扁意粉
2017-08-11 92 瀏覽
今日朋友話帶我去工廠裏的餐廳 ,位於荔枝角長沙灣道883 號億利工業大廈 203室《Bondi》 ,其實佢已經來過呢間餐廳好多次, 覺得佢嘅食物非常美味而且價錢公道!所以今日突以帶我來而且仲唔使我畀錢 添 工廈升降機可乘坐到20人有多勁呀!入到去餐廳好似兩個世界 裝修都幾有情調,而且最欣賞佢有自己獨立嘅廁所呢點 非常重要加68蚊upgrade晚餐頭盤和餐湯頭 盤意式炸雲吞配自家製醬汁外邊炸得非常香脆.....野菌湯餐湯非常creamy而且有勁多嘅雜菌 😃 非常好味韓式辣牛肉泡菜扁意粉 配溫泉蛋$158呢個係fusion菜, 韓式辣牛肉 細細件 但係好 惹味配溫泉蛋👍 而且份量超大 扁意粉做得非常彈牙加28蚊upgrade 飲品 &甜品Ice hazelnut IatteChocolate muffin咁樣先至係一晚嘅晚餐⋯⋯圓滿句號
工廈升降機可乘坐到20人有多
勁呀!入到去餐廳好似兩個世界
裝修都幾有情調,而且最欣賞佢有自己獨立嘅廁所呢點
非常重要

加68蚊upgrade晚餐

頭盤和餐湯

頭 盤
意式炸雲吞配自家製醬汁
外邊炸得非常香脆.....

野菌湯
餐湯非常creamy而且有勁多嘅雜菌 😃 非常好味