2016-10-26 683 瀏覽
我慶幸自己喜歡的工作碰巧可以strive a work-life balance,放工後可以見見朋友,享受美食。但對香港很大部分的人來說,在香港生活並不容易,工時長,連食飯都彷彿變成一件奢華的事。就如我朋友。她在香港做設計,平時要見她一面完全難過登天,好幾次約定了日子都因為她要趕deadline而臨時取消。這晚已經是一個月之前約定了,老友又要趕貨給外國那邊設計師,為了爭取時間見面,這晚我來到她工作地點附近,找她吃個快飯。我常常覺得吃美食就是減壓的最佳方法,所以我特地選了Bondi吃西餐,想不到老友早已來過這兒吃lunch,而且對bondi印象不錯。餐廳環境舒適寧靜,也特別適合girls talk。我們各點了一份set dinner,有沙律、餐湯、主菜和甜品。沙律沙律菜十分新鮮,蕃茄清新多汁,加上水牛芝士,更加了一份惹味。是日餐湯是日餐湯是西蘭花忌廉湯。西蘭花打磨成湯,質地幼滑,味道濃郁,稀稠度也適中,不會太稀。友人選了法式龍蝦湯,她表示龍蝦味同樣濃郁突出,味道非常好呢!烤焗豬鞍架配秘製蘇梅醬($288)豬鞍架份量十足,非常厚身,面頭焗了一層芝士,頗有fusion港式茶餐廳的感覺,但我認

就如我朋友。

餐廳環境舒適寧靜,也特別適合girls talk。
沙律

是日餐湯

烤焗豬鞍架配秘製蘇梅醬($288)

豬鞍架份量十足,非常厚身,面頭焗了一層芝士,頗有fusion港式茶餐廳的感覺,但我認為豬鞍架本身已甚有肉味,配搭芝士反有點畫蛇添足。不過我非常喜歡配搭的蘇梅醬,酸酸甜甜和豬鞍味道非常搭配,而且更加突出豬的肉味。

甜品

是日甜品荔枝味奶凍,一聽到荔枝味我已充滿期待,而奶凍也沒有令我失望。奶凍非常滑溜,入口盡是濃烈的荔枝香甜,味道不會太甜或太人工,十分清新的一道甜品,喜歡!

Matcha latte

聽聞這兒的咖啡也很有水準,但夜深還是點一杯latte罷了。想不到Matcha latte的抹茶味道十分濃郁,奶香豐富還帶有少少回甘,不錯。
聊天個半小時,完全不夠喉,可惜老友匆匆吃完晚飯,又要趕回去工作了。要在香港堅持自己的夢想真的少一點熱誠也不成事!但願今晚能為你打打氣!等你出trip完再繼續我們的girls talk吧!
2016-10-13 598 瀏覽
LUNCH TIME一個人出外面吃飯, 好像好久都沒試過了軟殼蟹燴飯, 侍應有問我要硬的還是稔, 我說稔結果個飯好軟稔好入味, 尤其今天有點不適, 吃得好舒服,軟殼蟹還有蟹肉在入面!又是最愛的熱朱, 香味好濃而且夠苦澀, 坐坐喝真的可以坐一天自制的荔枝奶凍, 荔枝味超濃! 而且夠滑, 賣相不好但味道很不錯!
LUNCH TIME一個人出外面吃飯, 好像好久都沒試過了
軟殼蟹燴飯, 侍應有問我要硬的還是稔, 我說稔

結果個飯好軟稔好入味, 尤其今天有點不適, 吃得好舒服,
軟殼蟹還有蟹肉在入面!
2016-10-09 517 瀏覽
很久沒有姐妹3人行了, 終於可以見個面, 食頓飯~ 朋友去過觀塘店, 於是建議到荔枝角店嚐嚐, 然後方便我們回家月尾是星期五, 簡直係double happy , 不過最後都係遲收工, 由於我8點到步, 一入去勁嘈, 只可以話係隨意既餐廳吧~她們已揀選了二人餐及散叫一些小食, 侍應有講明佢地既意大利飯係用正宗意大利米, 要唔要軟身d, 呢part 都幾細心餐湯少少杰身, 唔係剩係水個d 田螺每人都有兩粒, 托底d薯蓉不吃也罷主餐上牛扒忘了拍照, 配菜係紅蘿蔔切條扮薯條, 都幾特別, 牛扒則正常3成熟, 無overcook意大利飯都唔錯, 帶子煎得岩岩好, 切落去林身, 不過味道唔出色最後最令人氣憤的場面到了,侍應keep 住話收我地碟,咁我地一路傾一路食,梗係有DD野未食完。。。之後就問餐要咩甜品,女侍應話有跟餐個咩荔枝_凍(我唔記得個名),如果叫甜品就無野飲,於是加多個左心太軟同餐既果凍點知黎到係一杯飲品,我地問男侍應係咪黎錯, 佢話係我地個甜品,佢咁肯定話係咪3個女仔拎匙筆杯野黎食囉最後黎埋個正常好味心太軟無耐, 又催我地收碟, 無哂mood , 埋單~黎到我地check 單,

餐湯少少杰身, 唔係剩係水個d
田螺每人都有兩粒, 托底d薯蓉不吃也罷

黎到我地check 單, 見有一項加左$8 , 原來係甜品飲品, 我問個侍應打錯左既時候, 佢態度勁差話你飲左杯野架wor, 的確我地飲左, 但係你同事話係甜品, 我無理由質疑者~ 雖然最後佢都好好扣減左, 但係這次經歷我應該唔會再試lu ~
2016-10-03 4856 瀏覽
月頭荷包鬆動,公司轉了很多政策令大家都好頭痛,所以決定lunch食餐好,一向lunch食開快餐,難得找到個可以靜靜地,悠閒慢慢食的餐廳,bondi就係荔枝角工廈之中。有肉類、海鮮、意粉、飯...等等,都是set lunch爲主,配沙律或湯,還有餐飲。但我被紅菜頭呢款健康食材吸引,所以叫了個意大利飯。是日餐湯係西蘭花忌廉湯西蘭花打爛煮成湯,再加點忌廉,食到好多菜的纖維,經打爛過,比平時易入口,連好重蒜香的脆麵包粒食,更好味。餐包比較普遍,但保持溫熱,暖暖地塗點牛油味道幾好。Mixberry smoothie,跟餐加$8,好抵飲。雜莓味好濃郁,沙冰打得順滑厚身,好足料,味道酸酸甜甜好開胃,帶點乳酸飲品的味道。紅菜頭大蝦意大利飯$128,睇落份量小,但食完都好飽肚,所以份量合格。當中有三隻大蝦,蝦殻好脆口,肉質爽彈味道好好。主角意大利飯超好味,意大利米飯煮得夠咬口,外軟內有點咬口,味道濃郁,有忌廉的奶香味,不似常見的芝士膩感。紅菜頭粒煮淋左好好味,再加上松子仁特別香。

但我被紅菜頭呢款健康食材吸引,所以叫了個意大利飯。
是日餐湯係西蘭花忌廉湯
西蘭花忌廉湯

餐包比較普遍,但保持溫熱,暖暖地塗點牛油味道幾好。
Mixberry  smoothie
Mixberry smoothie,跟餐加$8,好抵飲。
紅菜頭大蝦意大利飯
當中有三隻大蝦,蝦殻好脆口,肉質爽彈味道好好。
2016-10-03
Mixberry  smoothie
2016-10-02 434 瀏覽
好耐無黎呢度食,因為對上次黎食,覺得食物不是太ok。今次友人話想去食,所以我俾多次機會再試多次。不過食完今次,都真係唔會再食了。明白人客多,但d店員嘅態度都真係幾無禮貌。。。百幾元一個set lunch,都真係幾不值。可能係我今次咁唔好彩。。。不過都要講一下佢地嘅食物。餐湯是蕃茄湯,都不錯。唔會好像飲梗漿糊咁。煙三文魚松露忌廉汁扁意粉味道比賣相好。個忌廉汁整得不錯,尚算香同滑。不過略嫌唔夠松露香味。意粉質地處理得不錯。很煙韌。餐飲Black coffee一般。咖啡油脂泡沫不太夠。味道還可以。雖然今次食物味道比起上次好,但店員的態度真的令我卻步。。。

餐湯是蕃茄湯,都不錯。唔會好像飲梗漿糊咁。
煙三文魚松露忌廉汁扁意粉
餐飲
雖然今次食物味道比起上次好,但店員的態度真的令我卻步。。。
2016-10-01 452 瀏覽
平時放工都滾水淥腳離開荔枝角,不過今日舊同學話要黎員工價買野,濕平完畢近近地做餐西人,由於三人行,最後決定dinner for one👆頭盤水牛芝士蕃茄沙律,沙律菜、水牛芝士、意大利醋,三樣配搭唔使多講已知味道如何☝️法式龍蝦湯,上枱已聞到龍蝦嘅味道,湯濃郁口感滑溜,配暖熱小餐包,讚。蟹王意大利飯配軟殻蟹,本人極少食意大利飯,硬係覺得佢一pat野好膩,唔識欣賞,蟹炸得鹹酥,好好味👇🏼烤焗豬鞍架配秘制蘇梅醬,面頭舖塊大芝士,豬鞍嫩滑肉汁爆棚,可惜醬汁吃不出秘制味道,但可一試。肉眼扒七成熟,肉汁豐富兼鮮嫩,炸蕃薯條而唔係薯條,難怪個顏色點解咁深色嘅~別出心思有驚喜有芥末醬同岩鹽可醮,兩者令牛扒各有風味🖕雜莓餐飲冰凍微酸可解肉膩,但最好改善飲管size,冰粒塞住好難啜。是日甜品荔枝奶凍少少荔枝肉,奶味特濃,甜味適中,完美無缺嘅一餐信用卡付款星期五晚都有88折優惠架🎉
有芥末醬同岩鹽可醮,兩者令牛扒各有風味
少少荔枝肉,奶味特濃,甜味適中,完美無缺嘅一餐
信用卡付款星期五晚都有88折優惠架🎉
2016-09-30
用餐優惠
信用卡優惠
2016-09-29 3468 瀏覽
朋友喺荔枝角返工,放工約佢喺附近食飯傾下計。 佢介紹左呢間Bondi , 間野喺工廠大廈入面。第一次去呢d地方入面ge餐廳以為個地點會好難搵,估唔到又幾易搵到。先講下個環境,原來同我想像中完全唔同! 地方闊絡裝修簡潔, 枱同枱之間又唔會太近, 加埋d燈光同枱上浪漫的蠟光,岩晒朋友傾計談心。侍應有禮貌咁介紹左今晚的推介,聽落唔錯。呢個係個set黎。首先係前菜的沙律配蕃茄加水牛芝士。蔬菜同蕃茄幾新鮮,仲有火箭菜。再黎係湯,揀左龍蝦湯。 個湯好有水準,creamy得黎又有濃濃的龍蝦味。上湯的時候, 侍應問要唔要黑椒,以為係比平時餐廳果d細細樽黑椒,點知原來係廚師用果d即磨黑椒,小事可以見到用心。主菜我選擇佐日式芝麻醬鮮魷意粉。日式芝麻醬配意粉幾新奇,食落更加有驚喜。意粉本身乾身唔會煮得太軟之餘上面又掛滿醬汁。食落去咸咸地甜甜地好醒胃得黎仲有芝麻香味,配埋彈牙ge鮮魷口感一流。飲品就叫左ice mocha。香滑咖啡味配上濃濃的朱古力加上面邪惡又滑溜的 cream, 絕對好飲過starbuck十萬倍。最後點少得甜品。荔枝味奶凍夠晒特別, 食落奶味適中唔太重,反而荔枝味真係好出, 欣賞佢唔太甜又好

最後點少得甜品荔枝味奶凍夠晒特別, 食落奶味適中唔太重,反而荔枝味真係好出, 欣賞佢唔太甜又好滑,為呢餐晚餐畫上完美ge點綴。
2016-09-26 427 瀏覽
今晚又去撐枱腳 男人帶左我去食好野一間幾有情調嘅工廈餐廳 燈光微暗先黎沙律 勁fresh嘅羅馬菜配上少少醋 同埋煙靭嘅水牛芝士 口感十足少不了餐包同餐湯魚柳外皮煎得香脆 肉質嫩滑 配上黑水欖醬更加帶出魚柳嘅鮮味最後點了呢杯mixberry 幫助消化值得一提 餐廳唔收加一 好正啊
今晚又去撐枱腳 男人帶左我去食好野
值得一提 餐廳唔收加一 好正啊
廚師精選魚柳配黑水欖
smootie  mixberry
2016-09-22 395 瀏覽
今晚荔枝角放工 一個人嘅晚上走左去工廈搵食 係樓下睇水牌情迷呢個 所以上去一試餐廳外 員工們 畫功一流餐廳真係好細心 竟然有dinner for one 👍🏼先黎水牛芝士蕃茄沙律 醋味香濃但食落唔會太酸 沙律菜非常清甜是日餐湯竟然有我最愛嘅龍蝦湯😍😍😍主菜㨂左軟殼蟹意大利飯 正宗意大利飯非常有口感 帶有少許黏黏的 軟殻蟹炸得香脆 唔錯最後飲埋杯花已拉嘅朱古力就飽飽了走左回味中個陣先發現 原來店員俾甜品我⋯
今晚荔枝角放工 一個人嘅晚上
走左回味中個陣先發現 原來店員俾甜品我⋯
龍蝦湯
蟹王軟殻蟹意大利飯
2016-08-24 665 瀏覽
尋日喺荔枝角見完客,打算喺附近食埋dinner先返屋企,上左嚟呢間餐廳試下環境唔錯,適合情侶嚟頭盤: 蕃茄蟹肉沙律蟹肉好鮮,份量都好足好香濃的龍蝦湯,唔漏主菜係店員推介我嘅,羊肩扒,同我出面食開嘅好唔同,面層有啲黑色一粒粒,我食唔出係咖啡,問個店員先知,咖啡配羊出奇地好食,好夾加$38有飲品&甜品我叫咗杯Ice Mocha, 原本食唔落甜品,但店員叫我點都試幾啖,佢地自家製嘅奶凍,我唔鍾意食太甜,佢好似一早知咁,個漿落咗好少俾我,奶凍好滑唔漏,食下食下食晒成杯食完呢餐要努力做運動減肥,但太好味,唔理喇

環境唔錯,適合情侶嚟
頭盤: 蕃茄蟹肉沙律

蟹肉好鮮,份量都好足
好香濃的龍蝦湯,唔漏
加$38有飲品&甜品

我叫咗杯Ice Mocha,
,奶凍好滑唔漏,食下食下食晒成杯
食完呢餐要努力做運動減肥,但太好味,唔理喇
2016-08-23
2016-08-21 539 瀏覽
以前係荔枝角返工既時候,lunch時間亦會去依到食晏。由於今日過開黎依邊做野,所以做完野之後,就再返黎依間西餐廳食晚餐。入面環境依然同之前一樣咁寬敞,起碼無咁大壓迫感。最後叫左一人套餐。頭盤係紅酒漬蕃茄沙津,蕃茄用左紅酒黎浸,蕃茄有好濃既紅酒味,依種食法都係第一次試,都幾特別。另沙律就用左沙律醋淋面,酸微微幾開胃。再黎係法式龍蝦湯,依個湯龍蝦味好香濃,好味。主菜:手撕雞肉羅勒蒜辣扁意粉意粉上面除左手撕雞之外,仲有海淅同芝麻。手撕雞好滑,海淅爽口,扁意粉有好香既蒜蓉同辣椒味,意粉軟硬度剛剛好,依種中式同西式既crossover煮法,出奇地有驚喜,Yummy是日甜品:荔枝奶凍奶凍荔枝味同奶味好香同滑,甜度剛好。餐飲:有機濃井茶飲完消濟,茶味唔會太苦。總結:食物質素keep到以前水準。下次過開黎會再食過架。
入面環境依然同之前一樣咁寬敞,起碼無咁大壓迫感。
紅酒漬蕃茄沙律
再黎係法式龍蝦湯,依個湯龍蝦味好香濃,好味。
法式龍蝦湯
主菜:手撕雞肉羅勒蒜辣扁意粉
手撕雞羅勒蒜辣扁意粉
是日甜品:荔枝奶凍
奶凍荔枝味同奶味好香同滑,甜度剛好。
荔枝奶凍
餐飲:有機濃井茶
飲完消濟,茶味唔會太苦。
有機濃井茶
總結:食物質素keep到以前水準。下次過開黎會再食過架。

法式龍蝦湯
手撕雞羅勒蒜辣扁意粉
2016-08-19 4213 瀏覽
今日飄到長沙灣區工作,全個上晝忙到透不過氣來,午餐都冇時間食,唯有早啲放工就即刻逃跑搵地方醫肚,同事介紹我去呢一間地鐵站附近嘅工廈餐廳,Bondi, 無錯,係同澳洲那海灘同名的Bondi。餐廳格局簡單黑白色嘅設計,牆上有樹熊嘅插圖,都有點點澳洲風。我太餓了,5時許黃昏時間食過晚餐絕不過態.....自己同自己喃喃自語著.....最後,我就揀了晚餐。南瓜湯味濃,湯面少少的忌廉卻讓南瓜味更出,口感更滑。餐包熱騰騰的上,外脆內軟,我太肚餓了,幾啖就食咗落肚。烤焗豬鞍架配秘制蘇梅醬羊鞍就食得多,豬鞍就比較少見,而且見到蘇梅醬,本身以為同豬扒差唔多只係多一條骨,但係食落完全唔係豬扒咁簡單。冇諗過一上枱就見到一片金黃色嘅厚芝士,芝士下層有酸酸甜甜的蘇梅醬,清清的梅子味,同芝士又出奇地夾到喎!感覺仲有點消滯,啱晒悶悶夏日。有紫薯作伴碟,說實話,紫薯跟個醬係有少少唔襯,但紫薯蓉很香甜,肚餓如我照單全收,而且感覺健康清新,好過炸薯條。豬鞍似是用慢煮處理,比一般豬扒軟淋,保留了肉汁及香味,配埋芝士和蘇梅醬,肉味更覺突出。 卡布奇諾Cappuccino Cappuccino 是早餐時份的咖啡,我5pm才食第一
南瓜湯

味濃,湯面少少的忌廉卻讓南瓜味更出,口感更滑。
餐包

熱騰騰的上,外脆內軟,我太肚餓了,幾啖就食咗落肚。
烤焗豬鞍架配秘制蘇梅醬

卡布奇諾Cappuccino
Cappuccino 是早餐時份的咖啡,我5pm才食第一餐,心態上是早餐呢!

咖啡香濃不苦澀,奶泡幼滑,口感相當不錯,既然蘇梅醬都能夠配芝士,下午5點先食早餐,晚餐配cappuccino也不錯呀!只要你喜歡就可以了,打破框框,或者會有更好既感覺呢。
2016-07-08
2016-08-19 494 瀏覽
放工想靜靜地自己一個食飯,想睇下書飲咖啡公司附近開左好多餐廳係工廈入面搵到依間店內幾闊落又簡潔既餐廳入到去感覺幾舒服,店員都臉帶笑容幫我倒水心情都愉快DMeun內有set dinner、散叫main course同小食我叫左個香煎比目魚配黑水欖醬+$38餐湯同飲品配套餐今日餐湯係甘荀湯,飲品叫左熱Mocha店內唔算太多人,但勝在有空間感香煎比目魚配黑水欖醬:魚肉好滑同入口即溶,皮煎得好脆黑水欖醬好濃欖味連魚肉一齊食味道幾特別同幾唔錯配菜有薯寶同紫薯蓉,薯寶炸得好脆好好食紫薯蓉入口濕滑,唔澀口幾好味甘荀湯:飲落好重甘荀味,味道清甜,唔會覺得有飽膩感熱Mocha:拉花賣相好靚,飲落好香濃既咖啡朱古力味,我好鍾意,因為我本人比較喜愛濃味咖啡,沖得香濃又滑食完飯靜靜睇下書,飲埋杯咖啡,真係放鬆好多
放工想靜靜地自己一個食飯,想睇下書飲咖啡
公司附近開左好多餐廳係工廈入面
搵到依間店內幾闊落又簡潔既餐廳
入到去感覺幾舒服,店員都臉帶笑容幫我倒水
心情都愉快D
我叫左個香煎比目魚配黑水欖醬
+$38餐湯同飲品配套餐
今日餐湯係甘荀湯,飲品叫左熱Mocha
店內唔算太多人,但勝在有空間感

香煎比目魚配黑水欖醬:
魚肉好滑同入口即溶,皮煎得好脆
黑水欖醬好濃欖味
連魚肉一齊食味道幾特別同幾唔錯
配菜有薯寶同紫薯蓉,薯寶炸得好脆好好食
紫薯蓉入口濕滑,唔澀口幾好味
香煎比目魚配黑水欖醬
甘荀湯:
飲落好重甘荀味,味道清甜,唔會覺得有飽膩感
甘荀湯
熱Mocha:
熱Mocha
食完飯靜靜睇下書,飲埋杯咖啡,真係放鬆好多
2016-08-18
2016-08-15 404 瀏覽
想試荔枝角嘅Bondi好耐,呢次終於去食喇,佢其實係同程班長晌同一層。由餐牌中得知店名Bondi係澳洲其中一個海灘,亦係店主長大嘅地方,所以店內不乏同澳洲有關嘅佈置,其中一面牆更畫咗樹熊圖案。去樓上餐廳都鍾意坐窗邊,可以邊食邊擔天望地,感覺較自在。不過地面餐廳就視乎情況而定,如街道上人流較多就唔會揀窗邊。餐牌係佢哋自己印製,睇落都算鮮明。飲品嗰張嘅排版好似仲幾可愛。呢日試廚師推介入面嘅意大利飯,可加$28配餐湯或沙律同飲品。沙律,蔬菜爽脆,當中有較濃味嘅火箭菜,而蟹柳就偏向扎實。麵包,經烘至微暖,質感鬆軟帶牛油香。蟹皇意大利飯配軟殻蟹,碟邊用黑醋、辣椒粉同黑芝麻點綴。侍應事前仲特意提醒,話佢哋嘅廚師會將意大利飯煮到七成熟左右,口感上比較硬,我嘅接受程度較大,就回應無問題。米粒表面輕輕沾有蟹皇汁,質感確係外軟內偏硬,呢種嚼勁對我而言都幾有趣,但對某啲人來講可能會覺得生同咀嚼費時,所以事前記得要同侍應講好自己嘅喜好。米粒間嘅枝豆甚有咬口,軟殻蟹表面就蘸咗炸漿,食落香脆。最後我仲揀咗Flat white,係一款奶泡較Latte同Cappuccino薄嘅咖啡,事後晌網上得知呢款咖啡係源自澳洲。
餐牌係佢哋自己印製,睇落都算鮮明。
飲品嗰張嘅排版好似仲幾可愛。

沙律,蔬菜爽脆,當中有較濃味嘅火箭菜,而蟹柳就偏向扎實。
麵包,經烘至微暖,質感鬆軟帶牛油香。
蟹皇意大利飯配軟殻蟹
蟹皇意大利飯配軟殻蟹,碟邊用黑醋、辣椒粉同黑芝麻點綴。

米粒間嘅枝豆甚有咬口,軟殻蟹表面就蘸咗炸漿,食落香脆。
Flat white
奶泡打得綿密細膩,咖啡味唔濃,過吓咖啡癮都唔錯嘅。

呢度嘅侍應會不時走嚟加水同收碟,而且無論日頭定夜晚都係唔收加一服務費。

2016-08-15 400 瀏覽
有意大利客人億利工廠中心是十分工業區喜愛綠色也喜悅目今天午餐的南瓜湯十分熱加入好吃餐飽主食肉眼扒牛扒看見了應 該估計到幾成香港太物質豐富牛排幾名貴都有港人都是寵壞的客以致我一看就覺得這肉眼可以要求7成做得較生沒法子廚師總是主帥喜歡作主將它煎半熟五成我也惟有奉陪不想認老土海鹽一撮迷人粉紅色煞食牛是老友我永遠忠誠一刀兩斷發現肥肉本來不大吃生和肥肉的我本著不吃就浪費就吃了和真正咀嚼,吞下幾好牛不吃肥枉叫牛好新鮮明快老實說我是牛魔女如果咁小塊的肥都怕以後点做食客mocha午餐包含158全部用上澳洲咖啡豆artwork of the chef松子與其他look at the mustard spread南瓜腳green bay Bondi
有意大利客人
億利工廠中心