同A姐去過咁多歐洲國家(其實都唔算好多,有:英國、荷蘭、法國、丹麥、瑞典、德國、捷克、瑞士、希臘同土耳其),但要數最啱我哋口味,就一定德國菜!特別係嘆住啤酒食豬手,簡直係歐洲版嘅男人的浪漫:豆腐火腩飯!今日A姐話有同事介紹食德國菜,我哋就去到太子嘅Bierhof啦。原味招牌德國燒豬手大大隻嘅豬手純熟迅速送到,最欣賞廚師已幫佢起肉,食落夠晒方便!豬手熱辣辣、香噴噴又脆卜卜,肉質嫩滑,食落唔油膩,同A姐share夠晒飽。比亞荷夫烤腸拼拼盤有6款德國腸:芝士腸、紐倫堡腸、牛仔肉腸、黑椒腸、墨魚汁腸同白肉腸,配菜仲有酸菜、酸瓜同沙律菜,而醬汁就有蒜香沙律醬同蜜糖芥末醬。我哋一致鍾意墨魚汁腸,因為味道真係好香架!而2個人去食大盤腸,份量真係十足架!當然,又點少得一杯大啤酒呢。

比亞荷夫烤腸拼

當然,又點少得一杯大啤酒呢。
2018-07-24
2018-07-23 278 瀏覽
Non-stop birthday week,老友請我去歎德國啤同豬手, good idea 喎!原來係位於太子酒吧街附近,一間門面都裝修得幾靚的 Bar 。有幾次經過都見到好特別,一路想下次有機會要試,今天終於等到了。店內環境好有氣氛,四周都有德式佈置。例如壁畫啦、酒桶啦、德國啤酒標誌等等,配合輕快活潑的音樂,氣氛好 warm 好歡樂,真係似去左德國咁。難怪會有咁多靚女 OL 同情侶放工來飮返杯。餐牌主要有兩 set,一張啤酒一張食物。正當迷茫之際,酒吧經理出現推介啤酒同食物。原來燒豬手是酒吧的招牌菜,製作需時,每日限量供應。另外,德國傳統焗薯批亦唔係周圍有得食,我地一於捧場試試佢。而啤酒呢,我就選擇左 draft beer -Benediktinet Weissbier $78 ,算是比較大路的德國小麥啤。有蜜糖及麥芽香味,口感幼滑。酒精度大約 5% ,易入口唔苦,配合肉食幾正架。真正德國 size 夠大杯,好抵飲。朋友比較喜歡試新野,佢揀左 Schneiber Tap 5 $62 , 係bottle 裝帶酸味的一款啤酒。口味比較特別,唔似一般飲慣的啤酒,strong 花香味,令人

店內環境好有氣氛,四周都有德式佈置。

難怪會有咁多靚女 OL 同情侶放工來飮返杯。

餐牌主要有兩 set,一張啤酒一張食物。

Benediktinet Weissbier

朋友比較喜歡試新野,佢揀左 Schneiber Tap 5 $62 , 係bottle 裝帶酸味的一款啤酒。口味比較特別,唔似一般飲慣的啤酒,strong 花香味,令人一試難忘。Tap 5 的酒精度比較重有成 12% , 唔係周圍有得飲架。而且bottle 上 ,斟入酒杯可以製造更多泡沫,令每一啖啤酒都更香更順滑。
Schneiber Tap 5

酒吧真係幾好坐,令到等食的時間都特別歡樂。

德國傳統焗薯批 $128
上枱時外表好似三件蛋糕, 莫非係甜食?蛋糕送酒咁得意?
德國傳統焗薯批

但是碟邊又配左D青豆,仲有燒汁,店員幫忙將燒汁淋上 「蛋糕」面。咪考慮,試啖先。

巧巧味呀!!
德國傳統焗薯批

追問之下,原來薯批係按照傳統做法,用左生熟薯仔+煙肉+洋蔥 + cream 做成,要先雪凍實實地,然後再用低温慢焗幾個小時,製作工序繁覆。外層少少酥皮好香,裡面薯泥實在得來又很鬆軟,口感一流。而燒汁味道亦調教得啱啱好,正宗味道,必試必試!

原隻招牌德國燒豬手 $268
上枱已經好香,好大隻豬手。而且起曬肉,食起上來相當方便。豬手肉咸香有豬味,豬手皮好脆,送酒真係一流。
原隻招牌德國燒豬手

豬手肉齋食就咸咸地,但佢附上三個醬汁可以點,分別是秘製咖哩汁、芥末汁同埋蒜蓉汁。個人最喜歡咖哩汁,因為有好特別的香味,亦令豬手冇咁油膩,不錯。
原隻招牌德國燒豬手

唯一美中不足係酸菜太酸,個人來說不太習慣。

飲飲吓先發現,原來場內每張台角都有German Tips , 幾得意。以呢個價錢,CP 算高,多謝老友好介紹,會再來。
Benediktinet Weissbier
Schneiber Tap 5
2018-07-21 34 瀏覽
餐廳裝修德國味十足,氣氛浪漫,多角度都設有電視,睇波一流。每張枱都設有酒桶,別具特色,啱哂打卡 。德國餐廳梗必叫德國燒豬手。豬手都幾大份,肉質幼嫩而又帶點煙韌咬感,唔會太乾太老。每一啖入口都有豬手同表層油脂嘅香口感,加上香脆嘅外皮同三款唔同嘅醬汁,十分滋味。如果食到有D膩,傍邊酸酸甜甜嘅配菜可以幫你解滯。最貼心係豬手已經起骨同切好一細份,唔洗你狗咬烏龜,好 user friendly。德國傳統焗薯批用生薯同熟薯,並以煙肉炮製而成,薯味特重,配上肉汁,值得推介。Schneider Tap 3因為第日要返工,就叫咗Schneider 3試吓。冇酒精嘅酒,配上香脆嘅薯仔,另一番體驗。
餐廳裝修德國味十足,氣氛浪漫,多角度都設有電視,睇波一流。

每張枱都設有酒桶,別具特色,啱哂打卡 。

德國餐廳梗必叫德國燒豬手。

Schneider Tap 3

2018-07-21 173 瀏覽
世界盃曲終人散,回顧64場賽事,爆冷賽果是有的,但老實說,比不上以前幾屆的精彩,至少沒有出現一個可以扭轉整場波局勢、光芒四射的球員。與此同時,兩支世界盃常客隊伍,意大利和荷蘭未能入圍,亦影響到今屆賽事的睇頭。有人說,今屆賽事的開波時間好,很多人都無需捱眼瞓,打工仔收工就可以去酒吧,變相可帶旺酒吧生意。事實係咪咁? 不得而知。波經講完,轉返channel 講食經。今日一早同朋友來酒吧聚聚,聽聞這間酒吧在這區非常有特色,主打德國啤酒、豬手和香腸。據我觀察,好多佈置都係具有德國南部色彩,單看牆上的油畫標明Der Bayern 和周圍放有很多我愛隊拜仁慕尼黑的精品,就可見一斑。店主好親民送上 menu,問我們喜愛飲那類啤酒,可以向我們推介一下。老實說,我對啤酒認識不深,只知道Dunkel 黑啤、Weissbier 麥啤是好出名的,就向店主落了order。店主很好人,還特意將500ml一份的啤酒分成兩杯給我們分享。這個麥啤麥味夠,好易入口。薯片是不停加添的,餸啤酒就一流。店主很好傾,他說這個世界盃決賽周生意雖然不錯,但氣氛對比起以前的仍然略遜。他總結兩大原因,一是強隊們一早出局,二是Viu TV

波經講完,轉返channel 講食經。

薯片是不停加添的,餸啤酒就一流。

店主很好傾,他說這個世界盃決賽周生意雖然不錯,但氣氛對比起以前的仍然略遜。他總結兩大原因,一是強隊們一早出局,二是Viu TV提供多場免費直播,變相很多消費者可以留在家中觀看,減少出外睇波。我們完全認同他的觀點。

店主向我們推介燒豬手和烤腸拼盤,我們樂意接受。

【比亞荷夫烤腸拼】
個菜式名令我想起以前一個德國足球名將比亞荷夫,他是繼奇連士文之後,較為出色的德國前鋒。看今屆德國隊,頂級前鋒欠奉,德國隊於小組出局,一點都不意外。

拼盤有6款德國腸: 芝士腸、紐倫堡腸、牛仔肉腸、黑椒腸、墨魚汁腸和白肉腸,配以酸菜、酸瓜、蒜香沙律醬和蜜糖芥末醬。
比亞荷夫烤腸拼

墨魚汁腸味道至香。

黑椒腸和紐倫堡腸都唔錯。由於德國腸是比較油膩的,故此,必須要吃些酸菜來平衡一下,消去那份油膩感。店主還跟我們說,這個酸菜不是來自進口罐頭,而是自家秘製,怪不得很 fresh。

吃完香腸,店主便奉上黑啤。這個黑啤味道好重,我反而更加鍾意。

【原味招牌德國燒豬手】
熱辣辣、香噴噴的燒豬手來了! 很大隻啊! 最窩心的是廚師已將它起了肉,非常方便客人去享用。
原味招牌德國燒豬手

肉質很腍嫩,味道醃得很好。

至出色是它的皮,非常香脆,比起我們常吃的燒肉的外皮硬加脆。好好食! 真心推介。

之後,店主再向我們推介另一美食焗薯批,奈何,我們吃了香腸拼盤和豬手之後已經非常飽,只好婉拒。況且時間都差不多了,要結帳回家去。
2018-07-17
原味招牌德國燒豬手
已經係第二次嚟,上次主要係飲嘢,今次就食埋嘢𠻹個格局真係幾似德國嗰啲酒吧嚟呢度本身都係為氣氛,反正有波睇嘛點知啲嘢都好好食,好過唔少餐廳𠻹噃【Estrella Damm Lemon】靠牆嘅枱都有個迷你酒桶,好有 feel~我就係見到有 lemon 呢個字先揀呢杯啤酒🍋果然真係好有果香,甜甜哋勁易入口,啲泡仲好綿密【比亞荷夫烤腸拼】食德國嘢緊係要食下 Sausage Party 啦 🎉原本唔知點烤腸定小食拼盤好店員就好詳細咁講解兩個拼盤有咩唔同服務好好!我最鍾意下面嗰三隻腸紅色嗰隻有啲黑椒粒,辣辣哋肉味好濃黑色就係墨魚腸,切開都見到好多墨魚粒好有墨魚味同埋好彈牙右邊就超多芝士 😋【燒汁烤松露肉丸】外表唔算好起身,但個肉丸真係好好食!用咗豬肉牛肉去打,係真正肉丸同粉雷雷嗰啲無得比啦一咬開就咇肉汁,勁好食!【咖哩豬柳中東夾餅】呢個又係好好食!夾餅勁酥脆,隻咖哩香濃而不辣我本身唔好咖哩都覺得好正 👍🏻【原只招牌德國燒豬手】壓軸就係德國豬手喇 😋好細心咁切好哂再排番整齊,連筋位都唔韌!有時自己切真係唔識順住啲紋理㗎嘛個皮好脆~總之嗌咗四樣嘢,四樣都好味道 👍🏻👍🏻👍🏻

已經係第二次嚟,上次主要係飲嘢,今次就食埋嘢𠻹
個格局真係幾似德國嗰啲酒吧
嚟呢度本身都係為氣氛,反正有波睇嘛
點知啲嘢都好好食,好過唔少餐廳𠻹噃

【Estrella Damm Lemon】
靠牆嘅枱都有個迷你酒桶,好有 feel~
我就係見到有 lemon 呢個字先揀呢杯啤酒🍋
果然真係好有果香,甜甜哋勁易入口,啲泡仲好綿密

【比亞荷夫烤腸拼】
食德國嘢緊係要食下 Sausage Party 啦 🎉
原本唔知點烤腸定小食拼盤好
店員就好詳細咁講解兩個拼盤有咩唔同
服務好好!

我最鍾意下面嗰三隻腸
紅色嗰隻有啲黑椒粒,辣辣哋肉味好濃
黑色就係墨魚腸,切開都見到好多墨魚粒
好有墨魚味同埋好彈牙
右邊就超多芝士 😋

【燒汁烤松露肉丸】
外表唔算好起身,但個肉丸真係好好食!
用咗豬肉牛肉去打,係真正肉丸
同粉雷雷嗰啲無得比啦

一咬開就咇肉汁,勁好食!

【咖哩豬柳中東夾餅】
呢個又係好好食!
夾餅勁酥脆,隻咖哩香濃而不辣
我本身唔好咖哩都覺得好正 👍🏻

【原只招牌德國燒豬手】
壓軸就係德國豬手喇 😋
好細心咁切好哂再排番整齊,連筋位都唔韌!
有時自己切真係唔識順住啲紋理㗎嘛

個皮好脆~

總之嗌咗四樣嘢,四樣都好味道 👍🏻👍🏻👍🏻
2018-07-17 107 瀏覽
上星期爲着感受世界盃的氣氛,特意和爲食一族去了太子的Bierhof。德國在今届成绩痲痲未能衞冕,来這間酒吧飲德國啤酒和食燒猪手算是以另一種方式支持德國隊吧😂。朋友未到,肚又餓但想齊人才叫食物,但又不想空肚飲酒,round one先来一客無酒精的啤酒邊喝邊等。此啤酒雖無酒精,但有啤酒的味道,適合要駕車、酒量不大、對酒精敏感的客人。這裡主力買德國啤酒。朋友未到,但来電叫我先點菜。研究一下餐牌,到德國酒吧食燒猪手和德國腸是波胆,脚就拖一客得國傳統焗薯批。原只招牌德國猪手,有酸椰菜,酸洋葱,酸青瓜,颇有份量。猪手已起骨,预先切好成方便進食的小塊,送酒之選。Round two, 来一客Paulaner Weiss Dunfel 酸啤,味道比之前的濃味,容易入口。胆二是比亞荷夫烤腸拼-有白色特級牛肉腸、被白色圍住的是墨汁腸(味道很像墨魚丸,好彈牙)、中間有細黑點的是黑椒原味腸(黑椒味强)、還有原味腸、用香蒜汁和猪肉紐倫堡腸(香蒜味濃)、西班牙式辣肉腸(有辣度,過瘾)。德國腸fan的另一選擇。Round 3, Aventinus Eisbock 手工冰啤,爽口麥味濃郁。德國傳統焗薯批,用薯蓉加生薯絲

這裡主力買德國啤酒。

德國傳統焗薯批,用薯蓉加生薯絲,和烟肉等焗制而成,配gravy同食。口感豐富。
2018-07-17 35 瀏覽
適逢世界杯時間,好友提意到酒吧暢飲一番。好友提意到Bierhof德國酒吧,太子地點就腳,一班好友就準時蒲頭。走進酒吧内沒有喧嘩的嘈雜聲,氣氛剛好,而德國的擺設也很有特色,這樣環境可以跟朋友談天。店員也十分熱情,因我們對德國啤酒沒什麼認識,他指細詢問各人喜好,對酒精燶度接受情度,再而幫我們配對合口味的酒精飲品Lstrella Damm Lemon帶有清香的檸檬味,很fresh的感覺,而酒精含量也不高,很合我味兒,想信很多女孩子也會喜歡這味道。5-9 happy hr 3 送1男孩兒可以試下黑啤,朋友說特別滑溜,且不帶苦味燒汁烤松露肉丸 $108很香口的肉丸,汁不會鹹,肉質不乾,入口美味,而配菜的酸菜也不可錯過比亞荷夫烤腸併盤 $168原味,黑椒,煙薰,白腸還有墨魚腸等,而白腸口感較為特別肉質很滑很彈牙,而墨魚腸在外邊也較為小見,還有會流汁的芝士腸,很滿足呢!附有黃芥末醬和他他醬,迎合不同人士口味。原只招牌德國燒豬手 $248很脆皮的豬手,除了脆之外而內裡的肉也很嫩,沒有乾的感覺,朋友仲跟店員分享取經,問如何弄得如此風'脆', 我就只管好吃的部份就足夠了,而每次食豬手也不能錯過的酸菜,既可
適逢世界杯時間,好友提意到酒吧暢飲一番。

Lstrella Damm Lemon
男孩兒可以試下黑啤,朋友說特別滑溜,且不帶苦味

燒汁烤松露肉丸 $108

比亞荷夫烤腸併盤 $168
原只招牌德國燒豬手 $248
很脆皮的豬手,除了脆之外而內裡的肉也很嫩,沒有乾的感覺,朋友仲跟店員分享取經,問如何弄得如此風'脆', 我就只管好吃的部份就足夠了,而每次食豬手也不能錯過的酸菜,既可減低了油膩感,也可清清口腔的味蕾。
近年已經少了去酒吧 不過世界杯, 就少不免去睇下波之餘 ,又可以享受歡呼聲. 所以朋友介紹去太子 bierhof  ,因為地點方便大家聚腳, 交通又方便. 另一方面, 原來朋友仔想食德國咸豬手. 因為出色 。所以要我們一齊食. 其實咸豬手一般都是這樣喇. 有什麼特色?? 一入到bierhof 品酒師老板熱情招呼 介紹特色飲品之餘. 而且教導飲德國啤酒歷史及各種 品酒技巧。 估不到一杯啤酒有很多學問. 點了3 款啤酒, 比利時啤酒,好香麥味 無洒精啤酒,反而飲不慣。 對於怕啤酒苦味的朋友。可以試下 另一款檸檬啤, 比較特別易入口。只有檸檬香味,但沒有檸檬酸味。麥味比較平均。 飲酒一定要香脆食物佐口。 朋友點了德國咸豬手及腸仔拼盤 當德國咸豬手到來。 我明白點解朋友一定要食. 外皮. 不是一般所講的脆 而是真正脫皮而出 以為咬下會比較硬。 原來食落好鬆脆。 而且肉嫩之餘。 沒有濃厚咸味。 用簡單調味。 令你完全不自覺可以食了大部份。 肥膏亦不多 食時沒有太大油膩感。再配以大量酸菜, 解膩之餘又開胃, 之後賜仔拼盤。 一定要食 係老板專誠介紹。 白色肉是牛仔肉 真正細隻牛仔的肉是白色。 不是
近年已經少了去酒吧 不過世界杯,
就少不免去睇下波之餘 ,
又可以享受歡呼聲.
所以朋友介紹去太子 bierhof  ,
因為地點方便大家聚腳,
 交通又方便.
另一方面, 原來朋友仔想食德國咸豬手.
因為出色 。所以要我們一齊食. 其實咸豬手一般都是這樣喇.
有什麼特色??
 一入到bierhof 品酒師老板熱情招呼
 介紹特色飲品之餘.
 而且教導飲德國啤酒歷史及各種 品酒技巧。
 估不到一杯啤酒有很多學問. 點了3 款啤酒,
 比利時啤酒,好香麥味

無洒精啤酒,反而飲不慣。
 對於怕啤酒苦味的朋友。可以試下

另一款檸檬啤, 比較特別易入口。只有檸檬香味,
但沒有檸檬酸味。麥味比較平均。

以為咬下會比較硬。 原來食落好鬆脆。

肥膏亦不多 食時沒有太大油膩感。

再配以大量酸菜,

解膩之餘又開胃,

之後賜仔拼盤。 一定要食 係老板專誠介紹。

白色肉是牛仔肉 真正細隻牛仔的肉是白色。 不是紅色。

牛肉味道比較濃郁。 墨魚賜。香濃墨魚味。 有咬口。

睇波太興奮後。已經消化不少。

點了黑松露 pizza.好多時。Pizza 都是圓形。

沒想過是長形。更想不到,

洒吧整的 pizza 好香脆。

愛吃芝士朋友。一定要。味道剛好。

不會太咸。有時太過濃味芝士只會帶來太咸的味道。

整晚玩到淩晨2 點多。除了有美食外。

最回味是德國啤酒的層次味道。 Bierhof 比一般洒吧的啤酒更出色。
2018-06-30
  • 賜仔拼盤
  • 黑松露 pizza
  • 德國咸豬手
2018-07-17 32 瀏覽
今晚去了太子的 Bierhof 吃德國菜,聽說這裡的咸豬手弄得很岀色,就來嚐過究竟吧無論是店面還是室內裝修都很有異國風情,桌子旁邊有一個個木酒筒的裝飾很别緻🇩🇪🇩🇪一場來到當然要嚐嚐這裡的德國啤酒~被 Lemon 這個字吸引到就點了這杯 Estrella Damm Lemon。真的有很清新的檸檬香,果香甜甜的很順口,超冰涼超好喝,女生一定喜歡這款另一支點了 Schneider Weisse 的 Mein Alkoholfrei Tap 3,是德國無酒精的小麥啤酒(酒精含量低於0.5%),聞起來喝起來和啤酒很相近,這款有香醇的麥味,多喝了也不怕醉~啤酒配美食~先來一份 Bierhof 烤腸拼,一盤有齊六款德國香腸,各有特色,有牛肉墨魚豬肉辣味等等等等~香腸煎得咸香豐富而且裡面仍充滿肉汁~ 很喜歡墨魚香腸,口感Q彈又有墨魚鮮味可以沾一點醬汁來吃味道更有層次然後這個是咖哩豬柳中東夾餅,咖哩香味四溢瀰漫拿起還發現有濃郁的芝士拉絲,正想不到這個菜式也很香口惹味~ 夾餅炸得酥脆,裡面是熱溶溶的香滑芝士肉餡,吃起來非常滋味,也是佐酒一流的食物最後是吃德國菜必點的經典料理 - 原隻招牌德國燒豬手上菜時

可以沾一點醬汁來吃味道更有層次

然後這個是咖哩豬柳中東夾餅,咖哩香味四溢瀰漫

拿起還發現有濃郁的芝士拉絲,正

最後是吃德國菜必點的經典料理 - 原隻招牌德國燒豬手

上菜時店的已經細心的切塊將皮和肉拆好,豬手外皮燒得很脆! !難得口感不會過硬,是新鮮料理好才會有的鬆脆口感~ 豬肉吃起來很軟嫩,連皮帶肉一起吃,再喝一大口冰凍啤酒特別爽

自家製酸菜和酸瓜非常清爽醒胃,可以中和膩感

整體來說是吃得岀有用心料理的德國酒吧餐廳,雖然食物款式不是很多,但料理毫不馬虎誠意十足~ 氣氛好而且食物也很捧~值得再來呢🍻
2018-07-15 91 瀏覽
三五知已聚會,加上世界杯狂熱,去酒吧是常識吧~雖然上次世盃冠軍德國經已出局,不過我們都去一下,感受强烈的氣氛吧~餐廳的每個當眼處都設有電視機,每部都播放著世盃的精華。我們先點一杯啤酒,他點了杯白啤,口感較輕身,味道帶花香味,最啱餐前飲,由淡開始直到濃味。而我這杯是無酒精啤酒,小麥啤的麥味好香,真係好似飲緊啤酒咁。我們一邊食住薯片,一邊飲酒,等候主食的來臨。雜腸呢碟腸共有 6 款,有辣肉、香草、Nuremberg、墨汁、黑椒和羊仔肉。辣肉腸︰外皮煙靭,味道辣辣地好惹味。香草:味道清新,容易入口。Nuremberg:腸身較短小,鮮豬肉很幼滑。墨汁:有魷魚香,超香口。黑椒:黑椒味香但不算太辣,同樣是惹味的。羊仔肉:肉身軟滑又唔酥,平時唔係好食羊的我都接受得到。招牌德國燒豬手個人認為呢個咸豬手較合乎亞洲人口味,因為以前响德國食過當地的咸豬手,這只 size 較小,食落無咁肥,最重要的是外皮厚厚地超級脆口,兩至四個人食剛剛好。
三五知已聚會,加上世界杯狂熱,去酒吧是常識吧~

餐廳的每個當眼處都設有電視機,每部都播放著世盃的精華。

我們一邊食住薯片,一邊飲酒,等候主食的來臨。

雜腸

辣肉腸︰外皮煙靭,味道辣辣地好惹味。
香草:味道清新,容易入口。
Nuremberg:腸身較短小,鮮豬肉很幼滑。
墨汁:有魷魚香,超香口。
黑椒:黑椒味香但不算太辣,同樣是惹味的。
羊仔肉:肉身軟滑又唔酥,平時唔係好食羊的我都接受得到。

招牌德國燒豬手
2018-07-09
2018-07-15 39 瀏覽
今日在太子見到一位很久未見的知心朋友,於是到附近的Bierhof坐下傾談心事及食嚇嘢。餐廳雖然細細間,室內外的傅統啤酒桶,徳國旗.....,令整間餐廳室裡室外,都充滿德國feel,餐廳燈光柔和,枱上搖動閃爍的燭光,令整間餐廳充滿浪漫及迷人的氣氛,非常適合情人及三五知己談心及欣賞電視直播足球賽。原隻招3德國燒豬手$248。燒豬手很是吸引,大大隻,廚師很用心地將燒豬手散開又併回,燒豬手整個金金啡啡,外表非常吸引,先夾一塊皮試嚇,見到皮十分厚,入口試嚇,感覺到皮厚得來有點化及十分香脆,再試朱紅色的燒豬手肉,夠入味及濃香。跟燒豬手的配菜紅黃椒,紅蘿卜,靑瓜等,由店家自行醃製。酸酸甜甜,配燒豬手非常正,食完燒豬手再食少少配菜,可以消滯及非常惹味。跟燒豬手上的芥末蜜糖醬,蒜蓉沙律醬,蜜糖沙律醬中,我最喜歡芥末蜜糖醬。黑椒香烤雞翼$108雞鎚半打,燒得稍為過火了少少,但味道非常不錯,裡面肉質還是比較滑及帶有少少肉汁。Schneider Weisse $78原來有啤酒是不帶酒精成份的,那就要試下了,據侍㒣介紹,Schneider Weisse 屬Alcohol free,先飲少少試嚇,帶少少澀甘甘涼涼

原隻招3德國燒豬手$248。

黑椒香烤雞翼$108
黑椒香烤雞翼

Schneider Weisse $78
原來有啤酒是不帶酒精成份的,那就要試下了,據侍㒣介紹,Schneider Weisse 屬Alcohol free,先飲少少試嚇,帶少少澀甘甘涼涼的特有的啤酒味,與有酒精成份的啤酒比稍為多了少少甜,對開車又喜愛飲啤酒的人真是一個好飲品選擇。
左:Schneider Weisse 右 :La trappeTRappist

店主十分熱情,介紹了La trappeTRappist啤酒,還介紹每款啤酒都有自已牌子的杯。啤酒原來真是沒有介紹錯,啤酒入口夠純厚,燒豬手及香烤雞翼送啤酒真是絕配的好味道。
黑椒香烤雞翼
2018-07-14 121 瀏覽
老闆是個黃皮膚的德國人,不論店鋪陳設、食物的烹調、啤酒的質素、甚至飲酒的層次,都有著一份堅持與執著;跟善巧方便,機靈應變的香港文化著實有點差異。門前的陳設一絲不苟,吧枱木櫈、火腿車仔;形造出點點的德國風情。Alcohol free bear tap 3 $78 (無酒精啤)還是首次接觸到無酒精啤酒,矛盾到一個點 ……,視覺上跟啤酒沒兩樣,味道跟啤酒有點似……不知怎麼樣形容,有機會要試一次 😎Paulaner Weiss Dunfel $82 (黑啤)這款是黑啤,有種點像炭燒混合咖啡的香味,沒有啤酒的硤味,易入口,味道不錯。Schneiber Tap X $118 (冰啤)這款是冰啤,用紅酒杯來品嚐的啤酒,跟紅酒一樣,拿著杯子搖晃,搖出一層白色的泡沫來;味道很好,完全沒有啤酒硤味,超香濃的麥味,跟罐頭啤酒差太遠了!還是這一句,有機會要親嚐一次。雖然價錢有點貴,但一分錢一分貨!要留意這款啤酒酒精含量是12度,酒量淺的朋友要當心。原招牌德國燒豬手 $268豬手咸香皮脆,佐酒一流;拆肉切粒,最合像我的超級大懶鬼胃口!😁😁 三款百搭醬汁,適隨尊便。德國傳統焗薯批 $128很有趣的薯批,薯蓉混雜切

Schneiber Tap X $118 (冰啤)

原招牌德國燒豬手 $268

德國傳統焗薯批 $128

很有趣的薯批,薯蓉混雜切幼絲的薯仔煮成,賣相、味道、口感跟海綿蛋糕很相似,彷彿就是一件咸味蛋糕,配個醬汁,味道不錯。

咖哩豬柳中東夾餅 $128
咖哩豬柳中東夾餅

外皮薄脆,有點似春卷皮 😂😂,饀料咖哩味濃而不辣,味道很好。

2018-07-13 52 瀏覽
前幾日同朋友去太子買野,行到好夜,大家都好肚餓。聽朋友介紹話附近有間新開又好唔錯既德國餐廳,所以就諗住擇日不如撞日,一於今日去試下~店鋪既裝潢非常特別,外面放左好多充滿德國風格既擺設,例如木頭車同酒樽。呢間餐廳內部充滿德國風,入面有好多德國啤酒既介紹,仲有德國著名既城堡風景相~喺我地既前方同後方都有售賣啤酒既吧枱,啲啤酒同食物都係喺嗰度送出黎。我地見到吧枱既櫃擺滿左各式各樣既啤酒同其他酒類飲料,好有氣派 🍺🍾而且正值世界盃足球賽,餐廳既喜慶氣氛濃厚 🎉🎊每一張枱上都有一個Paulaner 啤酒桶,同一般德國啤酒店既擺設一樣,別具特色。餐廳設計既餐牌精美簡潔,一張牌係食物,一張牌係飲品~ 食物方面有頭盤、主菜同埋小食,每一道地道既德國菜都非常吸引。至於飲品方面,餐廳提供多款啤酒同埋精選既酒類飲品,包保滿足到大眾既需要。我地入座不久,店員就端上菜前小食,呢碟就係香脆可口既薯片,睇波佐酒一流!⚽️🍻La Trappe $78我地首先點左杯餐廳當晚既特飲— La Trappe。德國啤酒果然好清新,唔似街外嗰啲啤酒咁苦,佢既味道好清香甘醇,飲落唔覺得苦澀。我最後瘋狂地飲左差唔到三份二杯 😋🍺B

La Trappe $78

Bierhof 烤腸拼盆 $168

喺飲緊La Trappe 既途中,烤腸拼盆就隆重登場喇~ 總共有六款不多既品種,有啲係帶點微辣,有啲更重肉既香味,有啲就比較清淡,有啲比較辛辣,所以話實有一款係岩自己口味既 😋

另外,有兩款不同既醬汁俾我地選擇,分別係黃芥末醬同埋帶點微酸既他他醬。

呢款黑色既德國腸係我既最愛,雖然佢唔係走香辣風格,但佢既肉味係最香濃。除左鮮肉香氣外,仲帶點五花腩既油香,令人一試難忘。

原隻招牌德國燒豬手 $268

重點登場😍 超級巨型既德國豬手出現喇!連我朋友都好驚嘆🍖 真係好大隻,影相冇辦法完美呈現佢既巨大 😍 而且未食之前已經聞到烤肉既香味☺️ 餐廳廚師非常貼心,已經幫我地切成一小塊~ 仲為我地提供左三款不同既醬汁,分別係蛋黃醬、黃芥末醬同埋他他醬,任君選擇。

豬手既外皮烘到脆卜卜,皮下有一層薄薄既脂肪,又香又脆😋 豬手肉質鮮美,好香口好嫩滑🍖我同朋友都食得好滋味,慢慢品嚐德國豬手既咸香。

朋友仲話同佢喺德國名店食到既豬手一樣咁正😍 德國豬手配埋德國純啤酒🍺 簡直係完美配搭☺️

Schneider tap x 🍷 $118

喺食巨型豬手既時候,我地已經飲曬 La Trappe,咁好飲實在停唔到口。所以餐廳老闆又為我地推介左 Schneider Tap X 🍻呢種啤酒比La Trappe 更加濃厚,好似有大約12% 既酒精。我覺得係另一種風味,佢既苦澀味重啲,飲落更加香濃醇厚 😋

今晚我同朋友都覺得好滿足好幸福,食左好高質素既德國菜,而且價錢合理~ 服務員態度親切,不斷為我地整理桌面,又為我地推介美酒佳餚,我同朋友都決定要encore,下次帶埋其他朋友一齊黎試☺️
2018-07-10
2018-07-13 84 瀏覽
相約朋友到太子,由於朋友辦妥工作後都沒有飯意,所以我們就揀了一間清吧,方便聊天。遵中醫囑咐,多年來都戒了啤酒及糯米,最近獲解禁,可以輕嚐淺嚼,當然要找些較為特別的來開齋。酒吧位於大街上,跟一位著名的德國足球明星同名,有傳統的德國風格,門面及裝潢都令人有置身德國的感覺,而酒吧的啤酒全都是直接由德國進口。由於是日沒有世界盃賽事,所以沒有那麼熱鬧,反而更加適合我們,柔和的音樂令人很舒服,更不妨礙聊天。桌面的擺設也很別出心裁,每張桌上都放有一個大約可裝3 公升啤酒的小橡木酒桶,而用了大酒杯來擺放餐具,及擺放蠟燭的杯內放了一個有啤酒品牌的小杯,使到那字樣也可在燭光下影出來,整體的氛圍配合得很恰當。趁著沒太多人,店長也來跟我們閒聊及推介他們特色的酒菜。原來店長是從歐洲回流的品酒師,對飲食業亦有相當的心得及堅持,啤酒全是德國直接入口,有些品牌已有超過500年歷史,不斷推陳出新,仍能屹立不倒。而食品方面都是以德國豬手、德國肉腸及肉丸為主,並覺得不一定要款式繁多,反而要以專為主。我們依店長的推介,要了一客原只招牌德國燒豬手 ($268)、一客比亞荷夫烤腸併盤(小) ($98),及一客德國傳統焗薯批 ($

我們依店長的推介,要了一客原只招牌德國燒豬手 ($268)、一客比亞荷夫烤腸併盤(小) ($98),及一客德國傳統焗薯批 ($128),全都是廚師推介的菜色,相信都會有一定水準的。

既然要開戒,就要飲一些之前未飲過的。店長介紹我們試Schneider Aventinus Eisbock ($118),這是一種類似冰酒製造方法釀成的啤酒,酒精成份高達12%,接近紅酒的酒精含量,並且在網上看到被評價很高,近乎完美。飲落果然不同,未飲已經聞到很香的小麥味,飲落酒味較濃但不覺苦澀,反而有回甘的感覺,果然不同凡响,在香港可以飲到的地方不多。

Schneider Aventinus Eisbock

有酒不可無餚,跟著上來的是比亞荷夫烤腸併盤(小),大的有7條腸,我們只得兩人,店長特意給我們一客小的,有上至下分別有芝士味濃郁的特濃芝士腸、肉味較重的墨汁豬肉腸、微辣的西班牙式辣肉腸及香草味濃的特級香草豬肉腸四種,伴以芝士及酸菜酸瓜,配以特製醬汁,各款肉腸都各有特色,酸菜可以減輕肉腸的肥膩感。
比亞荷夫烤腸併盤(小)

之後是德國傳統焗薯批,焗薯批以生熟薯蓉,混有洋蔥、煙肉及忌廉焗成面層金黃色的餅批,伴以青豆,並配以用豬骨及蕃茄等其他配料熬成的醬汁,趁熱淋在焗薯批上,味道果然比平常食的薯蓉精彩得多,果然是好介紹。

德國傳統焗薯批

跟著是主角中的主角,原只招牌德國燒豬手。特別之處在於豬手是用慢煮方法先煮了兩個小時然後才去炸,所以裡面的豬手仍保留肉汁及嫩滑而不鹹,外皮就非常的鬆脆而不硬,大塊的豬手皮仍可用刀切成小塊,實在是較以往所食的更為鬆脆嫩滑。燒豬手伴以酸瓜酸菜,特別配以由左至右的咖哩醬、蒜蓉沙律醬及蜜糖芥末醬,豬手蘸著不同的醬汁來食,各具特色。
原只招牌德國燒豬手

兩瓶冰酒飲完後,閒聊間朋友提及到以前去德國時聽說有一種沒有酒精成份的啤酒,但沒有試過,店長即時說香港有供應的酒吧不多,但這裡也有。反正是沒有酒精,所以我們也想試試。店長首先推介的是Schneider Weisse Tap 3,樽上標示著Alkoholfrei,即不含酒精。拿出來與一般啤酒無異,未飲到但聞落已覺很香小麥味,飲落與啤酒很相似,因明言在先就會覺得沒有酒精,不同之處在於泡沫豐富而濃郁,由酒杯倒進口時不是泡沫行先而是下面的啤酒先倒出來。店長解釋這是跟釀製啤酒沒有多大分別,只是在過程中嚴控啤酒的溫度以減低發酵的程度,並說製造沒有酒精的啤酒不是為適合女士或不嗜酒的人士而設,而可能是為了一些想喝啤酒但要駕駛的人士,又或是一些已經喝了很多而仍想喝酒精以外飲品的人士而精心製造的另類產品。
Schneider Weisse Tap 3

飲過這款沒有酒精的啤酒之後,店長說他們還有另一款不同味道的,我們兩人都齊聲說要。這瓶叫Warsteiner的標明是0.0%酒精,可能含酒精量是少於0.05%,所以也算是0.0%酒精含量,聞落有一種香草味,味道及樣子與一般啤酒沒有甚麼分別。
Warsteiner

食了豬手、肉腸及傳統焗薯批,又飲了幾瓶各有特色的啤酒,酒精含量高與沒有酒精的啤酒都試過,扮了一晚德國人之餘,還學了一些平常較少見的知識,兩人平均消費 $470。朋友還說這裡很有特色及環境清靜,適合聊天暢聚,必然要再來。
Schneider Aventinus Eisbock
比亞荷夫烤腸併盤(小)
原只招牌德國燒豬手
Schneider Weisse Tap 3
Warsteiner
2018-07-12 57 瀏覽
約了個舊同事食飯,他帶了我去這間酒吧,這間主要以德國菜為主的酒吧,食物款式主要以小食為主,尤以德國咸豬手最出名。比亞荷夫烤腸拼腸拼盤共有六款口味,包括黑椒、芝士、白腸、辣肉腸、最特別就是墨汁墨魚腸,裏面有粒粒的墨魚粒,很有咬口,腸仔的做法亦都好唔同,有煎、烤等,所以外皮有些較脆,有些則比較煙韌。旁邊的酸青瓜更是絕配,酸甜度適中,青瓜爽脆,減輕油膩感。德國燒豬手烤豬手是這裏的招牌菜,豬手上菜時已經切開一舊舊,方便食用,不得不讚豬皮烤得鬆脆,咬落去真脆卜卜,而且豬手肉不會烤得太乾,肉質腍,最最最重要就係咸度適中,最怕食豬手咸到好似食鹽咁,這個豬手無論𣄽戈香味都屬高質水平。Schneider Weisse朋友擇了這個無酒精的小麥啤,味道有濃香的小麥味。La Trappe味道較清新而且非常夠凍,無平時啤酒的苦澀味。

Schneider Weisse
朋友擇了這個無酒精的小麥啤,味道有濃香的小麥味。

La Trappe
味道較清新而且非常夠凍,無平時啤酒的苦澀味。