2024-04-20 47 瀏覽
今日放假自己一個人得閒係大圍新起既廣場路行下,想shopping下,比我見到係鋪頭入面有一間隱藏既cafe☕️又可以坐係度食下,休息下,又可以順便望係出面既鋪頭賣緊咩,成個感覺好特別,同個咖啡師傾左幾句先知佢地係用Speciality grade coffee beans🫘粒粒都係挑選後既精品,唔怪得咁好飲🌟Matcha Latte一下就比個拉花吸印左☕️個抹茶味係勁濃,上面仲帶點淡淡既鮮奶味🥛我叫左熱既,飲落去係好滑,好清香🌟士多啤梨芝士蛋糕個蛋糕係淺粉紅色,入面可見係有士多啤梨粒🍓個皮都比較薄,食落去好滑,唔會好甜,淡淡既芝士味加少少士多啤梨既酸甜🍰好真材實料

🌟Matcha Latte

🌟士多啤梨芝士蛋糕
2024-04-20 27 瀏覽
2024年4月8日 星期一終於放完復活節假,要重拾心情投入工作,所以全日都做到冇停手,一放工就決定對自己好啲,於是就去到大圍圍方嘅商場行吓街調節下喺商場3樓嘅Louder呢度,竟然發現裏面仲有一間咖啡店,真係完全估唔到餐廳雖然唔係好大,不過有落地大玻璃,所以有自然光滲透入去,可以一邊飲咖啡,一邊睇到出面嘅風景,感覺好chill餐廳分別提供咖啡餐牌同蛋糕餐牌,每款咖啡都寫咗咖啡同牛奶嘅比例,啱晒我呢一種初學咖啡嘅人士,一睇就睇得明,而蛋糕餐牌就剔咗是日提供嘅五款蛋糕,最後我要咗一杯latte同士多啤梨芝士蛋糕等咗幾分鐘,店員就已經整好latte,見到拉花拉得好靚,用嚟打卡一流,由於我要左oat milk,味道應該冇牛奶咁濃烈,但係飲落去仍然飲到奶味,十分幼滑,加上咖啡味幾香濃,整體味道好平衡至於件士多啤梨芝士蛋糕口感好細滑,每啖都食到士多啤梨既香甜,而且個蛋糕食完都唔覺好膩,配埋latte簡直係一流!!
2024年4月8日 星期一

2024-04-08
2024-04-17 35 瀏覽
今日難得放假,去咗大圍嘅新商場--圍方行下街。去到三樓一間賣本地貨品嘅店鋪時,發現裡面有一間coffee shop!Coffee shop有落地大玻璃,望住大圍樓景。店鋪嘅咖啡都係用不同嘅精品咖啡豆沖調,我決定一於試下呢間鋪嘅咖啡同蛋糕!朱古力芝士蛋糕 $35芝士蛋糕質地順滑,食落有濃郁芝士口感,朱古力味香濃Espresso Combo $65Espresso combo 係有一杯Espresso 同一杯Latte。Espresso 濃郁,充滿咖啡豆嘅香味!店員話係用 'Ethiopia tamiru tadesse bona 74110' 嚟沖調,呢隻豆果香味濃。而Latte有香滑嘅奶香味,同咖啡嘅清香相得益彰。

朱古力芝士蛋糕 $35
芝士蛋糕質地順滑,食落有濃郁芝士口感,朱古力味香濃

Espresso Combo $65

而Latte有香滑嘅奶香味,同咖啡嘅清香相得益彰。
☕️大圍一人友善日系Cafe☕️-有時約朋友出街食飯 但又未夠鐘集合 通常都一係行下街或者揾個一人友善咖啡店坐一陣🤫 今次呢間位於大圍新商場嘅coffee shop就幫咗我解決要揾地方hea嘅煩惱💡佢位置喺一間小店嘅入面 有一排背住落地大玻璃嘅坐位 望到商場嘅戶外中庭 天氣好嘅時候可以係有冷氣嘅地方享受下日光浴🫶🏻-☕️Espresso Tonic $58呢排咁熱當然要叫番杯飲😽 濃縮咖啡加上氣泡水做成漸層好靚 咖啡味道平衡 加上氣泡水酸酸甜甜 好消暑☀️-🍰朱古力蛋糕 $38咖啡店主打賣日系蛋糕 所以係行好鬆軟好輕盈 零罪惡感嘅果種感覺😉 朱古力味會越食越出 份量好適合下午茶🥰-📍All Day Coffee (圍方) (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓328號舖
☕️大圍一人友善日系Cafe☕️

☕️Espresso Tonic $58

🍰朱古力蛋糕 $38

📍All Day Coffee (圍方) (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓328號舖
2024-04-14 35 瀏覽
#foodstepsinhk_大圍呢間coffee shop太隱蔽了 要由louder行入去先見到🚶🏻‍♀️不過入面幾舒服!落地玻璃窗邊有唔少枱凳 店舖主要供應咖啡 日式蛋糕 同其他甜品🍰➸Earl Grey Rare Cheese Cake 伯爵茶芝士蛋糕 | $38➸Cold Brew | $55蛋糕好順滑 食落幾重伯爵茶味 包括它嘅佛手柑香仲食到茶葉碎嘅口感😌咖啡正正常常👌🏻
#foodstepsinhk_大圍
不過入面幾舒服!落地玻璃窗邊有唔少枱凳
店舖主要供應咖啡 日式蛋糕 同其他甜品🍰

➸Cold Brew | $55

蛋糕好順滑 食落幾重伯爵茶味 包括它嘅佛手柑香
仲食到茶葉碎嘅口感😌
咖啡正正常常👌🏻
  • Cold  brew
  • 伯爵茶芝士蛋糕
2024-04-12 41 瀏覽
大圍圍方商場係我平時返放工必經嘅路。今日放工後,想行下商場,window shopping一陣先返屋企。我去到三樓一間精品店時,意外發現裡面竟然有間cafe店,真係好隱世!Cafe店雖然細細間,但環境好靜好舒服,仲有落地大玻璃可以望到大圍樓景。我叫咗一杯凍朱古力($48) 同一個Muffin ($28)坐低慢慢品嚐。凍朱古力:朱古力味道濃郁,飲落去有順滑口感,而且甜度適中,完全唔怕過於甜膩~ Muffin:點餐後,店員會即場再用焗爐焗返熱個Muffin,所以食嘅時候可以食到Muffin外層脆內層軟!Muffin係藍梅味道,店員話有時候會有朱古力味,期期唔同。

凍朱古力:
凍朱古力

Muffin:
Muffin

2024-04-12
凍朱古力
Muffin
2024-04-11 24 瀏覽
All Day Coffee • 大圍係大圍全新商場圍方行到攰下,搵到呢間coffee shop,於是入去搵個位坐低。Coffee shop位置靠窗,可以望到花園景,幾舒服😋😋..✅ 士多啤梨芝士蛋糕 🍰 淡淡嘅士多啤梨味,帶啲酸酸嘅感覺,清新好味,佢又唔似平時濃厚士多啤梨味嘅甜品,反而食落近似淡雪士多啤梨嘅味道,平淡得黎帶啲微微嘅甜味。蛋糕質地細膩軟滑,唔錯😙..✅ 焙茶Latte ☕️焙茶佔比比較重,飲起會帶少少茶本身少少澀嘅感覺,甜味唔算突出,幾特別嘅配搭。感覺焙茶同Latte嘅感覺又新鮮又大膽,本身我個人比較少見呢種配搭,兩者嘅味道混和一齊之後帶來少少澀得黎微甜嘅感覺,平時鐘意焙茶味甜品嘅朋友可以一試😙
All Day Coffee • 大圍
✅ 士多啤梨芝士蛋糕 🍰
✅ 焙茶Latte ☕️
鍾意去圍方泊車行街睇戲,今日行到一間潮流服飾店,原來盡頭入面有一間Cafe輕食小店,除咗有咖啡飲,仲有蛋糕、cheese cake。窗邊一排凳都可以坐,真係一個好好嘅共享空間,一邊shopping,一邊可以食嘢。今日叫咗一杯熱Mocha、一件Tiramisu cake。簡簡單單食個下午茶,享受陽光浴。☕️ Mocha $45味道剛好,唔會好甜,唔會好苦。🍰 Tiramisu cake $38 味道少甜,朱古力味重

☕️ Mocha $45
味道剛好,唔會好甜,唔會好苦。

🍰 Tiramisu cake $38
味道少甜,朱古力味重

2024-04-08
2024-04-09 22 瀏覽
不嬲都有飲開All Day Coffee原來大圍圍方3樓有分店!!正正係一間手信舖頭入邊 門口亦都有指示牌👍🏻Cafe簡潔舒適座位後有落地大玻璃 夠晒光猛絕對係一個人嚟休閒嘅好地方!😎佢嘅咖啡非常nutty !!而且仲有多款日式蛋糕選擇🍰最後叫咗杯latte☕️ 仲有一件Earl Grey 🍰 咖啡非常香濃👍🏻👍🏻拉花超級靚而蛋糕亦好香甜 配咖啡一流🫶🏻🫶🏻住喺大圍嘅朋友有口福了非常鍾意嚟飲咖啡👍🏻👍🏻
不嬲都有飲開All Day Coffee
原來大圍圍方3樓有分店!!
正正係一間手信舖頭入邊 門口亦都有指示牌👍🏻

而蛋糕亦好香甜 配咖啡一流🫶🏻🫶🏻

住喺大圍嘅朋友有口福了
非常鍾意嚟飲咖啡👍🏻👍🏻
2024-03-27 89 瀏覽
今日做完gym有少少既me time時間就搵左間cafe休閒一下,呢間cafe係一間手信店鋪既入面,搵左一搵先搵到,cafe好簡潔,近住幾塊落地大玻璃有陽光射落嚟嘅feel好光猛,啱晒又休閒坐喺度睇書嘆咖啡🤭咖啡都有幾款蛋糕俾你選擇,有芝士蛋糕同埋精致既蛋糕,同埋特色嘅咖啡!我就揀咗個朱古力蛋糕,蛋糕食落鬆軟嫩滑,奶油忌廉香滑不膩,好濃厚嘅朱古力,口感唔錯👍🏻仲有杯Dirty嘅咖啡,非常精緻,雖然我唔係成日飲咖啡,但係都好正,入口甘香微微嘅苦澀味,有咖啡豆嘅香味,奶味比較出d我鐘意👍🏻📍地址:All Day Coffee (圍方) (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓328號舖

📍地址:All Day Coffee (圍方) (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓328號舖
買咗飛去圍方睇戲.未夠鐘開場見到呢間coffee shop隱藏於商場店舖之中店內有少量座位可以坐低歇下腳環境幽靜舒適限定優惠$30 有多款選擇✨ Mocha Hazelnut Cake凍櫃擺放著多款日本蛋糕揀咗Mocha口味咖啡嘅味道唔會搶奪朱古力味兩者嘅比例恰好面層舖滿果仁碎同杏仁片帶出豐富口感忌廉亦唔會太多配搭咖啡就最合適✨Dirty眾多咖啡款式之中,揀咗Dirty店員即時沖調帶著香濃的咖啡味道提神嘅最佳選擇

買咗飛去圍方睇戲.未夠鐘開場

帶出豐富口感
忌廉亦唔會太多
配搭咖啡就最合適

✨Dirty
眾多咖啡款式之中,揀咗Dirty

店員即時沖調

帶著香濃的咖啡味道
提神嘅最佳選擇

2024-03-25
  • Dirty
呢間Cafe確實係隱世瑟縮係一個角落正確啲嚟講係喺一個煩囂嘅新商場入面 喺一間致力推廣本地品牌嘅商店再入面呢個角落頭 可以俾你暫時遠離繁囂靜靜地享受咖啡同甜品《Matcha Latte》🍵抹茶味道香醇濃郁 質感細膩面頭既拉花精美奶泡柔滑 充滿奶香抹茶既甘同奶香互相 找到一片平靜和滿足.《Tiramisu》同平時既tiramisu結構唔係好同 反而似海綿蛋糕多啲蛋糕質感鬆軟 帶有香濃咖啡味 奶油芝士幼滑柔軟每一口都充滿了滋味

呢間Cafe確實係隱世

蛋糕質感鬆軟 帶有香濃咖啡味
奶油芝士幼滑柔軟
每一口都充滿了滋味
2024-03-24 50 瀏覽
真係「隱世」咖啡店,因為係一間賣手作自家品牌鋪頭入面,唔行到盡頭都見唔到。起初入去係睇袋,因為有好多香港品牌。點知仲有咖啡飲,行到攰,有得坐就抖下先。木系裝潢,枱櫈近大玻璃,有啲陽光,好舒服,食下飲下望下風景,唔錯。☕Dirty 天氣熱時喜歡飲Dirty,貪佢無冰,不太冷又滿足到想飲凍飲嘅心態。裝係標準凍杯中,相對細杯,我自己就鍾意再濃啲咖啡味。🍰伯爵茶芝士蛋糕淡淡茶香,軟滑芝士,配上輕盈餅底,一啲都唔漏,食多件都得。

☕Dirty

🍰伯爵茶芝士蛋糕
淡淡茶香,軟滑芝士,配上輕盈餅底,一啲都唔漏,食多件都得。

2024-03-19
2024-03-22 37 瀏覽
係圍方既3樓中間位置有舖頭Louder係賣香港手作,行左陣, 見到係角落有間小CAFÉ , 環境都幾舒服,仲有一排靠窗既SOFA 可以坐低飲杯咖啡, 抖下。 見佢有做優惠, 叫左杯Latte $30, 同埋一件cake – 日向夏橙芝士蛋糕 $38 Latte 奶打得豐厚, 唔會過熱有奶本身既甜味,佢地用左精品咖啡豆, 比起一般會有較香既咖啡味。 日向夏橙芝士蛋糕 $38餅底係用左好軟綿綿既蛋糕, 上層既芝士係偏乳酪味, 係較為輕既芝士味,仲有淡淡既橙香, 食落好清新, 好快就食完一舊。
係圍方既3樓中間位置有舖頭Louder係賣香港手作,
行左陣, 見到係角落有間小CAFÉ , 環境都幾舒服,
仲有一排靠窗既SOFA 可以坐低飲杯咖啡, 抖下。

Latte 奶打得豐厚, 唔會過熱有奶本身既甜味,
佢地用左精品咖啡豆, 比起一般會有較香既咖啡味。

日向夏橙芝士蛋糕 $38
仲有淡淡既橙香, 食落好清新, 好快就食完一舊。
2024-03-20 32 瀏覽
🐧 今次特登黎到大圍圍方,除咗想行下新商場之餘,仲想試下依間新開,融入於手信店之中嘅輕食cafe🥰❤️ Cafe 環境明亮開揚,透過一整列落地大玻璃,採納自然光照明,配搭淺色木系裝橫,感覺清新又舒適❤️Cafe 主要提供精品咖啡☕️ 同埋精緻小巧嘅蛋糕❤️ 今日🐧 就㨂左提拉米蘇蛋糕😚 同埋最愛❤️ 嘅美式咖啡🥴 蛋糕食落綿滑鬆軟🤩 ,奶油忌廉香滑不膩👍 ,入口充滿濃郁的咖啡、芝士和可可滋味,味道層次非常豐富🤭食完甜品梗係要飲返杯醇香嘅熱美式咖啡平衡下🤭 入口甘香怡人,微苦不澀,用黎中和甜品嘅甜膩感覺就啱曬👍 好正🥰

提拉米蘇蛋糕

美式咖啡