呢間位於佐敦同柯士甸中間嘅Cafe喺星期日嘅時間好旺場,雖然門面鋪位比較細,但都純白嘅小清新風好容易就搵到落單需要收銀處點餐,小店雖然只有老闆同一名員工,但提供餐品都唔少,有唔同意粉、多士/牛角包、全日早餐、咖啡、非咖啡類、仲有自家製嘅蛋糕,全部用料好高質上乘㗎🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢明太子帶子三文魚籽意粉 💰108👭🏻採用日本明太子、北海道帶子同三文魚魚籽,意粉整體好惹味夠creamy掛汁,明太子嘅微辣、帶子輕輕煎過表面,裏面肉質非常嫩滑,意粉掛哂啲汁🥢熱情果芒果芝士餅選用英國忌廉芝士、熱情果蓉、維他消化餅、新解芒果整成,食落甜度好適中,熱情果嘅香甜同芒果香配合得好妹,芝士mousse 打到好滑好creamy🤭值得一提係牛油餅底,消化餅整得好幼滑,令每粒餅碎都沾滿牛油,雪過都唔會腍/濕左👍🏻👍🏻🥢 意大利芝士煙肉蕃茄蛋多士 💰68餐廳烘脆左五穀多士,再放上煙肉奄列、新鮮香甜番茄片、最後放上好少餐廳用到的微烤半溶brie cheese 🧀 煙肉粒既微燻鹹香令蛋香更加突出😉brie cheese 比起一般芝士奶香柔軟濕潤,半溶芝士係個口慢慢融化,令成份多士多左一份濕潤同順滑👍番茄

🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥢明太子帶子三文魚籽意粉 💰108

帶子輕輕煎過表面,裏面肉質非常嫩滑,意粉掛哂啲汁

🥢熱情果芒果芝士餅

🥢 意大利芝士煙肉蕃茄蛋多士 💰68

餐廳烘脆左五穀多士,再放上煙肉奄列、新鮮香甜番茄片、最後放上好少餐廳用到的微烤半溶brie cheese 🧀 煙肉粒既微燻鹹香令蛋香更加突出😉brie cheese 比起一般芝士奶香柔軟濕潤,半溶芝士係個口慢慢融化,令成份多士多左一份濕潤同順滑👍番茄的清甜balance 左煙肉同brie cheese 的濃郁

🥢Latte 💰42

老闆特別提到佢哋用左Radix咖啡豆沖咖啡,咖啡香味係超級濃郁,味道回唔會苦澀,奶泡層好夠厚,牛奶奶脂夠,所以拉花嘅形狀維持到好耐👍🏻

🥢宇治焙茶拿鐵 💰48

宇治焙茶口感醇厚,微苦得離帶啲回甘,奶泡打得細滑濃厚,奶泡的順滑同焙茶的烤焙茶香令口感更加豐加豐富

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

• Latte
  • 香煎帶子明太子意大利麵
  • 意大利芝士煙肉蕃茄蛋多士
  • 宇治焙茶拿鐵
二訪呢間cafe‼️雖然位置偏少少,但係柯士甸站過去其實好近🤣 轉左手,老闆非常詳細介紹用料🥰 主打意粉、吐司、手沖咖啡等等😆 下午茶有set價錢好抵食🥹 自家製嘅tiramisu 都係必食~ 明太子帶子三文魚籽意粉絕對係新品必食首選😎選用日本頂級大盛青酒配烹🍝日本明太子味道微辣好惹味☺️除左輕輕隻燒過嘅帶子之外,仲有埋北海道頂級三文魚魚籽on top 點綴令到口感更加豐富😚 呢個價錢嚟講真係好抵食👍🏻 另外煙三文魚蕃茄芝士toast嘅頂級挪威煙三文魚鹹香十足😍最有誠意係入面嘅Brie Cheese🧀 真係好少會喺餐廳食到呢個配搭🥰 多士用上香脆穀香嘅意大利五穀包🍞 亦都可以揀牛角包㗎🥐整體口感清新😌 仲要讚沙律係Caesar salad 🥙 好好食🤤自家製Tiramisu可以睇到店主嘅用心🥹用咗天然葉糖去製作,唔使怕肥😚特意用上三款酒 espresso, baileys, rum令到每啖蛋糕都瀰漫着濃濃嘅酒香🍰 mascarpone cheese 亦都好幼滑,食落好輕盈完全冇負擔🤪 佢哋嘅手沖咖啡好受歡迎,不過本身我唔係好飲到咖啡,相信好多知音人欣賞的😗其他飲品都好多選擇😍 rose l

佢哋嘅手沖咖啡好受歡迎,不過本身我唔係好飲到咖啡,相信好多知音人欣賞的😗其他飲品都好多選擇😍 rose latte 有啖啖玫瑰香氣😆草莓蜂蜜梳打好refreshing

明太子帶子三文魚籽意粉 $108
煙三文魚蕃茄芝士多士配沙律 $75 with 草莓蜂蜜梳打 (tea set)
Rose Latte $46
Tiramisu $46

2024-01-31
  • 明太子帶子三文魚籽意粉
  • 煙三文魚蕃茄芝士多士配沙律
  • Rose  Latte
  • 草莓蜂蜜梳打
✨All day breakfast ✨ $118🍳炒蛋超滑🍳🥚😘好食煙三文魚有兩大塊🤩唔會太咸👍🏻個酸種麵包🥯好軟熟煙韌🫶🏻芝士充滿奶香好正😋香腸都好高質食哂成個ADB真係捧住個肚🤣✨ 明太子帶子蟹籽意粉✨ $108🍝餐廳新pasta😍睇到個名已經心心眼👀超級好味!個明太子醬好濃郁!🤩好creamy好鮮味帶子又係好厚切大大粒🥹好滿足!✨tiramisu✨ $46🍰必食推介🫶🏻老闆話用左三隻酒去整所以個酒味係好香好濃好正!🤤質感好濕潤😚層cheese又好soft好creamy好 好 食👍🏻🥰✨mango passion fruit cheesecake ✨🥭🧀呢度甜品用左天然糖葉糖代替砂糖💁🏻‍♀️所以食落甜度好適中呢個cake都好好食🫢芝士味同果香果都好突出😋質感都好幼滑✨Uji matcha latte✨ $48💚抹茶控揮手區😜🙋🏼‍♀️餐廳用左小山園抹茶粉勁香濃好好飲啊!茶味同奶味都好balance!!My favvvv😎✨Cappuccino ✨ $42🤎餐廳有同本地咖啡品牌合作💁🏻‍♀️高質嘅咖啡豆沖製嘅咖啡真心特別香濃🥰飲得出係有份誠意喺裏面🫶🏻✨

✨All day breakfast ✨ $118🍳

✨ 明太子帶子蟹籽意粉✨ $108🍝

餐廳新pasta😍睇到個名已經心心眼👀
超級好味!個明太子醬好濃郁!🤩
好creamy好鮮味
帶子又係好厚切大大粒🥹好滿足!

✨tiramisu✨ $46🍰

質感都好幼滑

✨Uji matcha latte✨ $48💚

抹茶控揮手區😜🙋🏼‍♀️
餐廳用左小山園抹茶粉
勁香濃好好飲啊!
茶味同奶味都好balance!!
My favvvv😎

• Matcha  latte
  • 明太子帶子三文魚籽意粉
  • All  day  breakfast
  • Tiramisu
【列入香港高汁咖啡店嘅頭三位☕️🥰】/////呢間咖啡店以湖水綠色簡約裝修為主 地理位置較偏僻 不過真係好值得嚟!!小編第二次到訪 依然係香港數一數二好食 老闆又有熱誠打理嘅咖啡店🔥.👉🏻熱情果芒果芝士餅 ($46)值回票價到一個點🤤中間嘅忌廉芝士散發香濃熱情果同芒果味 質感似香滑慕絲 芒果粒粒微甜 最下層仲有重牛油味嘅餅底~.👉🏻香蒜憤怒醬汁西班牙辣肉腸意粉 ($85)憤怒呢個名改得好新奇😂意粉混合番茄醬汁酸甜好開胃 辣肉腸係正宗西班牙嘅 品嚐到豬肉味道 好香口*^O^*.👉🏻水牛城芝士番茄多士配沙律/牛角包 ($68)軟身Mozzarella入面有流心忌廉及芝士 配生菜 番茄同黑醋 味道新鮮豐富 牛角包可以再脆身啲~.👉🏻玫瑰荔枝梳打 ($48)梳打水有氣 凸顯到玫瑰清甜嘅味道 甜度適中👅食到荔枝果肉 脆甜多汁👍🏻.👉🏻短笛咖啡 ($40)小杯量咖啡 咖啡比例比奶更多 咖啡風味比拿鐵咖啡更加顯著 非常適合唔鍾意飲太多奶嘅咖啡人士🤓——-📍A CUP THING. (佐敦)佐敦文苑街28號地下B號舖
【列入香港高汁咖啡店嘅頭三位☕️🥰】
/////

👉🏻熱情果芒果芝士餅 ($46)

👉🏻香蒜憤怒醬汁西班牙辣肉腸意粉 ($85)

👉🏻水牛城芝士番茄多士配沙律/牛角包 ($68)

👉🏻玫瑰荔枝梳打 ($48)

👉🏻短笛咖啡 ($40)

——-
📍A CUP THING. (佐敦)
佐敦文苑街28號地下B號舖
2024-02-04
2024-02-04 117 瀏覽
🐾今日熊妹同𡃁妹行過佐敦總店嘉多娜買麵包,發現整車小巷入邊有間咖啡小店《A CUP THING.》鶴立雞群,行完街有啲肚餓,一於去坐低chill下。📌《A CUP THING.》逢星期三休息,其他日子就開11點到8點,最主要係Pet friendly,可以俾𡃁妹帶隻狗仔🐶入去一齊坐吓。📌店舖唔算好大,有三至四張2-4人枱。燈光好光猛💡,牆身以白色為主,感覺好明亮簡潔。📌店長原來之前係滑板高手🛹,唔怪之得牆上掛滿玩滑板的畫像🖼️。📌《A CUP THING.》原來聯成Radix Coffee☕️,用上佢哋嘅咖啡豆沖調咖啡,仲有售賣佢們的咖啡豆🫘同埋咖啡粉包。📌門口已經擺放了蛋糕櫃,望落都好引!📌除了飲咖啡食蛋糕之外,原來仲有啲輕食意粉牛角包同全日早餐等等,一於樣樣都試吓啦!豫果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包配沙律, $68好大一個牛角包啊🥐!風乾的巴馬火腿🥓鹹鹹地配合淡淡的bire乳酪芝士🧀,加埋清新的蕃茄片🍅同沙律菜🥬,味道好夾好豐富,食落都唔覺油膩。拌碟仲有一大堆羅馬生菜🥗,配合凱撒沙律醬,有成兜沙律菜咁食,感覺健康啲。蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉, $118蟹肉🦀份量都好多,一啲都唔吝嗇!蟹肉
熱情果芒果芝士餅
📌門口已經擺放了蛋糕櫃,望落都好引!
豫果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包配沙律, $68
蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉
蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉, $118
蟹肉🦀份量都好多,一啲都唔吝嗇!蟹肉絲配搭鹹鹹的三文魚子,更出海味。意粉熟到煮得有咬口,最怕軟淋淋。

主要在意粉的醬汁有驚喜!多數香蒜牛油用係炒意粉上面,這個Creamy忌廉汁🍼混合香蒜牛油🧈的做法,濃濃的奶油忌廉味道慢慢滲出蒜香🧄牛油的香味,成件事好似食緊兩款口味嘅意粉炒埋一齊,食得出店長對菜式配搭的心思💕!
熱情果芒果芝士餅, $48
食完鹹嘢梗係要食甜品啦!店長推介呢款芝士餅,今日新鮮特製🆕!
熱情果芒果芝士餅
面頭鋪上幾粒芒果肉🥭,食落熟透又夠甜。
熱情果芒果芝士餅
熱情果同芒果嘅配搭一定好夾,兩者都係酸酸甜甜,加埋忌廉芝士,做出嚟嘅芝士餅好滑身,中間帶有少許流質,一啖入口軟綿綿,加埋威化餅底重牛油味🧈,係一款材料簡單但又令人滿足的蛋糕🍰。
Latte
Latte,$42
用上Radix咖啡豆沖調嘅咖啡,梗係要試一杯啦!嘩!果然有別於街外一般嘅latte,混合了多款咖啡豆嘅Radix咖啡,沖調出來的咖啡香味係超級濃郁,淡淡的牛奶入邊都散發出陣陣咖啡香味,而且用上幾款咖啡豆,咖啡嘅回甘味更重。奶泡層好夠厚,飲到最後都依然keep到心形拉花的形態💗,絕對係沖調一杯拉花咖啡的🈴格條件!掂!

《A CUP THING.》機沖的咖啡因為用上Radix咖啡豆,價錢上面都冇特別調高,絕對係可以在encore!
柚子檸檬咖啡梳打,$52
試完經典咖啡,就試一杯特色特飲。
柚子檸檬咖啡梳打
果然好特別,首先賣相已經好吸引,一杯載有柚子醬梳打嘅玻璃杯,隔離奉上一杯Espresso🥃 ,成個擺設已經好吸睛👀。
柚子檸檬咖啡梳打
然後可以自己動手將Espresso倒入柚子梳打入邊🫗,可以睇到好分明嘅Espresso喺透明嘅梳打入邊慢慢瀰漫着,再慢慢覆蓋成杯梳打,成為主角,成個過程真係好自癒🫠!

味道方面都好有驚喜!柚子醬嘅酸甜混入喺無味而有氣嘅梳打入邊,再混合埋濃烈嘅咖啡味,更吊出果酸嘅咖啡味道,再加埋有氣梳打嘅冰涼快感🧊,三款味道都各有千秋,但混埋一齊又帶出好奇妙嘅感覺💫,成個配搭都非常出色👏🏻!
📌《A CUP THING.》雖然店子小小,但絕不能輕視店長出品的食品同飲品,絕對不遜色於大型食肆,今時今日,物價沸騰的年代,還能本着用心經營真是難能可貴。
2024-01-27
蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉
Latte
2024-05-07 0 瀏覽
再訪A CUP Thing, 唔知係咪轉左手,以前係兩位女仔負責,今次變左兩位男仔負責,不過食物質素都冇變,一樣都咁好。🍝意粉控既我當然叫意粉啦!極上蟹身肉三文魚籽香蒜牛油意粉$108三文魚籽粒粒都好大粒!咬開果下爆汁好正!蟹肉好多,加上洋蔥🧅、香菇🍄‍🟫青瓜粒🥒,口感豐富,意粉質地剛好,醬汁份量亦都適中,食得好滋味。☕️京都西村焙茶牛奶$44(跟餐半價,即$22)唔夠熱,焙茶味道較淡,只是正常發揮,可能咖啡會更好。🍰芝士蛋糕(送)店家突然送上一件蛋糕比我,原因是唔夠流心所以唔賣,改為贈送比食客🤩🤩🤩開心!其實唔流心都幾好食,芝士味夠,質地又滑。*Lunch set (Mon to Fri) 12pm to 2:30pm午市套餐(星期一至五)中午12時至下午2時30分小店座位唔多,大約10個位左右+3個bar枱位。🐕🐩🦮🐕‍🦺Pet friendly,貓狗都歡迎👏🏼

極上蟹身肉三文魚籽香蒜牛油意粉

🍝意粉控既我當然叫意粉啦!
極上蟹身肉三文魚籽香蒜牛油意粉$108

🍰芝士蛋糕(送)

午市套餐(星期一至五)中午12時至下午2時30分
小店座位唔多,大約10個位左右+3個bar枱位。

🐕🐩🦮🐕‍🦺Pet friendly,貓狗都歡迎👏🏼
2024-05-07
極上蟹身肉三文魚籽香蒜牛油意粉
2024-04-04 6 瀏覽
I have been a regular guest at this cafe for long time, and there’s a very good reasons for it: owner & staff are super friendly, their menu is simple yet all dishes are absolutely amazing, and on top of it you can bring your pup with you as the café is also pet-friendly.

2024-04-01
  • All Day Breakfast
2024-03-12 36 瀏覽
✨ 蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉($118)本身預期係會乾身少少嘅但上枱見原來除咗香蒜牛油仲加咗Cream,除份量唔少嘅蟹肉同三文魚子外,仲加咗其他配料包括菇、洋蔥、瓜,𢳂落啖啖料,比較豐富 😗。 ✨ 豫果豬巴馬火腿生菜芝士多士配沙津($68)用咗18個月嘅橡果豬火腿配Brie Cheese、蕃茄同菜,包可以揀牛角包/五穀雜糧包我哋揀咗五穀雜糧包,整體都幾夾,巴馬火腿唔會太鹹身~ ✨ 健康意式芝士餅($46)作為Tiramisu控,未入餐廳之前見到門口雪櫃Display嘅Tiramisu就已經想叫 😆。定價上相當良心,份量唔算細;配方係由店主自己調整過,以葉糖取代白砂糖,比較健康;質感上係偏切件蛋糕(硬身少少),Lady Fingers浸得唔太濕;採用咗三款酒 — Baileys,Rum同埋Kahlúa,再夾埋Expresso,醇香唔澀,另外仲有淡淡嘅蛋香,甜度亦唔高,整體相當唔錯。 ✨ 玫瑰咖啡($46)賣相精美,House Blend係用咗Radix Coffee嘅豆,咖啡同玫瑰味Balance得好好 👍🏼,玫瑰花味唔會好假甜~ ✨ 柚子檸檬咖啡梳打($52)用咗韓國柚子醬加檸檬夾埋
✨ 蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉($118)

✨ 豫果豬巴馬火腿生菜芝士多士配沙津($68)

✨ 健康意式芝士餅($46)

✨ 玫瑰咖啡($46)

✨ 柚子檸檬咖啡梳打($52)
用咗韓國柚子醬加檸檬夾埋Espresso同梳打,飲落非常清爽~

位於佐敦嘅Café A CUP THING.近月由有多年任職酒店廚師經驗嘅大廚接手,店舖轉手後沿用返舊店名,不過係Menu同埋內部環境做咗好大嘅調整,而累積多年嘅經驗嘅店主係選材同埋菜式都有唔少Ideas。店舖係Pet-Friendly,主子都可以入內~另外順帶一提店舖營業時間係到晚上8.00,夜啡人士友好 😝。

🧾 免加一服務費
💰 $330
𓊱 ᴀ ᴄᴜᴘ ᴛʜɪɴɢ.二訪佐敦隱世小店 小店原來已轉了手新主理人原來有廿年酒店廚師經驗難怪食物味道與種類提高了這麼多吃得出是高質 用材貴價老闆亦是非常誠懇及有禮以平民價能吃出酒店質素絕對值得再訪與再訪🧡。香蒜憤怒醬汁西班牙辣肉腸意粉材料豐富 味道好香口辣肉腸是用正宗西班牙的芝士不是用芝士粉而是用刨芝士。豫果豬巴馬火腿生菜芝士多士配沙律Iberico Ham 是由意大利來貨多士用上五穀包好有營養中間還夾著厚厚的Brie cheese 。熱情果芒果芝士餅($46)質感香滑 甜度剛好最下層還有重牛油味餅底。柚子檸檬咖啡梳打用來自韓國的柚子味道平衡不用太酸。宇治抹茶牛奶 正常發揮 有美美拉花
𓊱 ᴀ ᴄᴜᴘ ᴛʜɪɴɢ.
二訪佐敦隱世小店
小店原來已轉了手
新主理人原來有廿年酒店廚師經驗
難怪食物味道與種類提高了這麼多
吃得出是高質 用材貴價
老闆亦是非常誠懇及有禮
以平民價能吃出酒店質素
絕對值得再訪與再訪🧡

。香蒜憤怒醬汁西班牙辣肉腸意粉
材料豐富 味道好香口
辣肉腸是用正宗西班牙的
芝士不是用芝士粉而是用刨芝士

。豫果豬巴馬火腿生菜芝士多士配沙律
Iberico Ham 是由意大利來貨
多士用上五穀包好有營養
中間還夾著厚厚的Brie cheese

。熱情果芒果芝士餅($46)
質感香滑 甜度剛好
最下層還有重牛油味餅底

。柚子檸檬咖啡梳打
用來自韓國的柚子
味道平衡不用太酸

。宇治抹茶牛奶
正常發揮 有美美拉花
2024-02-17 24 瀏覽
小店最近轉手了,由擁有二十多年酒店廚師經驗的大廚主理,使用高質食材之餘,亦用心炮製食物,相當有水準。豫果豬巴馬火腿生菜芝士多士配沙律/牛角包Iberico Ham肉味香濃且帶有少少鹹香,沙律爽脆新鮮,多士有粒粒雜莓乾,酸酸甜甜正好中和火腿的鹹味,更添美味口感。明太子帶子三文魚籽意粉意粉掛醬一流,沾滿濃稠的忌廉明太子汁,鹹香惹味,撒上飽滿的三文魚籽增添口感,倍添滋味。健康意式芝士餅必吃三種酒的tiramisu,加入Baileys、kuala及dark rum,帶有濃濃酒香卻不刺鼻,口感輕盈滑順,而且選用甜菊糖和椰子花糖,較為健康。Latte上Radix咖啡豆,咖啡味香醇而不苦澀。
豫果豬巴馬火腿生菜芝士多士配沙律/牛角包
健康意式芝士餅
Latte上Radix咖啡豆,咖啡味香醇而不苦澀。
呢間型格踩板風Cafe座落喺佐敦渡船角 最近轉左手嘅老闆 係知名酒店前大廚嚟架👨🏻‍🍳除左一系列意粉同包 仲有精品咖啡同甜品✨街坊平民價錢 但食品勁有水準 CP值超高‼️.📌意式煙肉溫泉蛋卡邦尼長通粉 $88坊間好少cafe用Pancetta 鹹鮮濃厚 口感香脆🥓長通粉做到Al dente軟硬適中 有嚼勁🍝醬底稠杰度剛好 creamy濃郁 再撈埋流心溫泉蛋 更滑溜🍳配料仲有雜菌, 翠肉瓜, 洋蔥絲同蒜片 超足料🍄🥒🧅🧄好高質嘅carbonara💯.📌全日早餐 $118 幼身極長紐倫堡腸 豬肉味甘香 充滿肉汁 獨有香料仲平衡番豬肉油潤感 好清爽🐽五穀多士烘到脆卜卜 穀麥香味好出 🌾配埋濃厚鹹香柔軟Brie芝士 冇得輸🧀厚切煙三文魚肥美肉嫩 唔會太濃煙燻鹹味 惹味得嚟唔重口味🍣炒蛋滑捋捋 灑左啲黑胡椒吊味 蛋味幾香🍳炒雜菌同pancetta夠香口🍄🥓另外仲有茄汁豆, 酸甜爆汁串茄, 爽脆清甜生菜同香甜士多啤梨🍅🥬🍓勁豐富 大滿足😌.📌健康意式芝士餅 $46話明健康版 係以天然葉糖取代白砂糖製作🙌🏻mascarpone輕盈幼滑 奶味濃醇🥛手指餅浸泡程度適中 夠味之餘 保留番鬆軟口感🍰入口充滿E

📌意式煙肉溫泉蛋卡邦尼長通粉 $88

📌全日早餐 $118

📌健康意式芝士餅 $46
話明健康版 係以天然葉糖取代白砂糖製作🙌🏻mascarpone輕盈幼滑 奶味濃醇🥛手指餅浸泡程度適中 夠味之餘 保留番鬆軟口感🍰入口充滿Espresso同三款酒嘅甘甜味☕️🥃老闆係按照酒店食譜整架 難怪咁出色👅

📌熱情果芒果芝士餅 $46
新出嘅芝士餅🆕忌廉芝士配搭清新芒果同熱情果蓉 Topping再加啲香甜芒果肉 芝士味同果香好balance🧀🥭消化餅餅底鬆化香脆 牛油比例剛好🍪🧈不過略嫌芝士餅偏mousse狀 口感較單一🤫

📌Cold Brew $68
呢樽SOE係用左Radix嘅哥倫比亞咖啡豆🇨🇴堅高質 先係酸甜果香同咖啡嘅甘醇☕️餘韻再有陣陣威士忌嘅酒香🥃鍾意飲啡嘅必試❤️‍🔥
Cold Brew

📌熱黑芝麻牛奶 $52
黑芝麻味好濃郁 冇過份苦澀 配搭熱牛奶一定好飲🩶
熱黑芝麻牛奶

📌凍焙茶朱古力 $48
好少見焙茶+朱古力 飲落茶嘅烘焙香氣好濃 朱古力味就冇乜 似焙茶鮮奶多啲🍫🍵
凍焙茶朱古力
熱情果芒果芝士餅
Cold Brew
熱黑芝麻牛奶
2024-01-20 69 瀏覽
 黎到佐敦呢間A CUP THING,鋪頭細細唔係好起眼,但係食過一次就覺得小店更顯心思,每一樣食物、食材都係用心製作,連飲品甜品都好有誠意☺ 1⃣️明太子帶子三文魚籽意粉($108) 明太子微辣,均勻沾上係成碟意粉到😋加上粒粒三文魚籽、菇、仲有兩大粒刺身既帶子,味道豐富👍  2⃣️橡果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包($68) 牛角包香脆,中間夾住蕃茄、布里芝士、生菜同埋巴馬火腿。巴馬火腿鹹鹹香香、芝士幾厚身,唔係平時果啲片裝芝士,食落軟滑,加上蕃茄、生菜好balance🥰  3⃣️柚子檸檬咖啡梳打($52) 打卡一流!可以自己倒咖啡落杯梳打到,又靚又好飲~咖啡係用黎自Radix Coffee炒既咖啡豆,偏fruity,飲落帶whiskey香味,同梳打既清爽感覺好match。柚子檸檬味道唔會太出,主要飲到咖啡味道,然後會有少少檸檬柚子味滲出~  4⃣️焙茶朱古力($48) 朱古力既飲品最怕就係太甜,呢杯佢既茶味香濃而且唔會太甜!拉花好靚😍  5⃣️Tiramisu($46) 佢地既甜品係自家製唔係來貨黎,而且用既係低糖食譜,同埋係用左甜菊糖製成,咁就可以食甜品都食得健康啲冇咁有罪惡感。蛋糕食落質感幼滑,而且佢地
1⃣️明太子帶子三文魚籽意粉($108)
明太子帶子三文魚籽意粉
 2⃣️橡果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包($68)
橡果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包
  3⃣️柚子檸檬咖啡梳打($52)

柚子檸檬咖啡梳打
4⃣️焙茶朱古力($48)
焙茶朱古力
5⃣️Tiramisu($46)
Tiramisu
佢地既甜品係自家製唔係來貨黎,而且用既係低糖食譜,同埋係用左甜菊糖製成,咁就可以食甜品都食得健康啲冇咁有罪惡感。蛋糕食落質感幼滑,而且佢地用左三種唔同既酒黎整,食落酒味的確幾香濃🤤
橡果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包
焙茶朱古力
Tiramisu
2023-12-25 75 瀏覽
友住附近,帶我試呢間位於佐敦嘅cafe,剛剛轉左個之前喺6星酒家嘅廚師(佢又係老世)。睇Menu嗰陣,廚師走出嚟介紹Menu,仲講解食材,話俾我哋知今日邊隻食材最新鮮好味。朋友揀咗個意大利煙肉芝士多士,一杯手沖咖啡。我就揀咗個蟹肉三文魚子香蒜牛油意粉,一杯latte。廚師話多士係蕃茄包,我話未試過,佢轉頭請我食塊,好好食👍🏻。個多士先$45 ,我揀咗個最貴嘅意粉,先至$115。每樣食材,都好講究,呢個價錢真係好抵👍🏻。老闆對煮嘢食好有堅持,食材用料好講究,希望做好口碑,盡量set到價錢最平,態度又好。總之好食又抵食,值得試吓👍🏻

總之好食又抵食,值得試吓👍🏻
2023-12-24
2023-12-11 83 瀏覽
厘間小店用甜菊糖和椰子花糖做甜品,為了食客的健康,用心良苦,不惜成本, 大家可以放心食多啲,同時甜品味道都一樣係咁好味呀!其他食物都係用料上乘,主廚用心挑選,同時用心烹調架!真係值得推介👍👍主廚放棄高薪厚職,只係為咗推介健康而美味嘅食物俾食客,相信香港真係好難搵到咁有愛心嘅廚師。另外咖啡師一樣咁專業,我最鍾意手冲咖啡,佢哋用嘅咖啡豆都係好高質素,識飲咖啡嘅人一定要去試吓,真係會回味無窮架😋地方整潔,招呼貼心,是一個休閑的好地方。
地方整潔,招呼貼心,是一個休閑的好地方。
甜品
2023-12-09
甜品
2023-08-07 192 瀏覽
同朋友本身想嚟食泰國嘢,點知原來今日無開,於是就行下,揾下有無其他嘢食!行下行下,就被呢間白色為主調嘅cafe吸引住左❤於是決定入去試下!Cafe地方雖然細細,但白色主題令人感覺好清新整潔,店員係兩個好年青嘅妹妹,好有禮貌👍我同朋友揀左店員推介嘅主菜:🌟自家製香辣番茄醬汁見鴨胸意大利粉$118🌟香煎帶子明太子意大利麵$98再加兩杯熱Latte$42我同朋友食完嘅時候,員店都好有禮物甘問我地覺得食物如何?!叫我地比D意見,感覺佢地好warm同好有heart,我地都覺得食物吾錯,環境都好舒服,會再次到訪🤗
行下行下,就被呢間白色為主調嘅cafe吸引住左❤
於是決定入去試下!

我同朋友揀左店員推介嘅主菜:
🌟自家製香辣番茄醬汁見鴨胸意大利粉$118