2022-10-07 21 瀏覽
買完添記法包路過,被吸引左入去飲杯野(其實好想試佢啲意粉,好似好好味咁😋😋)試左杯hojicha latte, 好飲👍🏿👍🏿下次要過嚟食個lunch 先得😻
試左杯hojicha latte, 好飲👍🏿👍🏿
下次要過嚟食個lunch 先得😻
2022-10-05 295 瀏覽
平時返工好忙,放假想搵個位靜靜地坐下,經過一間小店就坐低咗😊入面座位唔多,但整體感覺都乾淨企理,餐牌主打抹茶✨✨✨非常推介抹茶麻薯scone❤️🧡💛❁ 鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯 $42超級推介✨✨❤️小店都食到咁高質素嘅鬆餅,抹茶綠色鬆餅顏色靚,邊位有少部份金黃色,睇落已經好吸引!成件大大件,切開好震驚好大舊麻薯😳😳😳抹茶醬香濃,唔算太甜,牛油鬆化分量十足,成個配搭都好吸引好好食,係我近來食過最好食嘅甜品,下次嚟嘅話一定會再食!❁焙茶卷 $52整體唔太甜,茶味香,蛋捲濕潤度高,中間忌廉幾結實,食落好香甜,仲食得出有少少焙茶碎,整體都好好食!❁ 手工蕨餅 抹茶$ 42好少喺cafe食到😳多口問左職員,原來係每日新鮮整,送過黎嘅時候郁下郁下好動感。配有抹茶蜜比大家動手玩,味道清清地,唔會濟。❁ 焙茶朱古力 hojicha chocolate $46本來幻想係好甜,出到嚟唔會太甜(實在太好啦)焙茶味道濃郁,特別係底部好濃焙茶味,記得要攪勻🤭近排睇緊散水餅😳多口問咗句鬆餅有冇做散水餅,老闆話即將推出,大家又多一個選擇!!!
鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯

❁ 鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯 $42

❁焙茶卷 $52
焙茶卷

❁ 手工蕨餅 抹茶$ 42

❁ 焙茶朱古力 hojicha chocolate $46

鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯
焙茶卷
-𝘼 𝘾𝙪𝙥 𝙏𝙝𝙞𝙣𝙜 🍵發覺係香港真係冇乜地方有高質蕨餅呢2個星期突然癮起好想食蕨餅🍵有朋友介紹可以試下佐敦既cafe而今次呢一間真的很可以✨🤗💚日式手工抹茶蕨餅 ($40) 想講呢度既蕨餅真心有驚喜 抹茶味香濃 (事後老闆話因為用左3種唔既抹茶粉 想帶出唔同層次既抹茶味 真係好有心思!上碟後可以自己淋上抹茶糖漿完全唔會有苦澀 又唔會過甜 仲加重抹茶既香氣 真心大推🤌💚焙茶卷 ($52)無論係蛋糕定係個cream 既焙茶味都好濃 蛋糕鬆軟 Cream既質地細滑 ~💚Sesame Latte係佢地既新Item! 芝麻味既Latte 其實係有少少似芝麻糊既香濃 質地係正常Latte 唔會好似芝麻糊就冇咁稠密除左奶之外 仲加入左少少煉奶去增添甜度同香氣甜度控制得剛好 中意芝麻糊既朋友必點🤤

𝘼 𝘾𝙪𝙥 𝙏𝙝𝙞𝙣𝙜 🍵

發覺係香港真係冇乜地方有高質蕨餅
呢2個星期突然癮起好想食蕨餅🍵
有朋友介紹可以試下佐敦既cafe
而今次呢一間真的很可以✨🤗

💚日式手工抹茶蕨餅 ($40)
想講呢度既蕨餅真心有驚喜 抹茶味香濃
上碟後可以自己淋上抹茶糖漿
完全唔會有苦澀 又唔會過甜
仲加重抹茶既香氣 真心大推🤌

💚焙茶卷 ($52)
無論係蛋糕定係個cream 既焙茶味都好濃
蛋糕鬆軟 Cream既質地細滑 ~

💚Sesame Latte
係佢地既新Item!
芝麻味既Latte 其實係有少少似芝麻糊既香濃
質地係正常Latte 唔會好似芝麻糊就冇咁稠密
除左奶之外 仲加入左少少煉奶去增添甜度同香氣
甜度控制得剛好 中意芝麻糊既朋友必點🤤

2022-09-17
  • sesame latte
2022-09-24 253 瀏覽
人愈大就愈享受一個人嘅時間, 可能放假去一間cafe, 飲一杯手沖咖啡, 食d甜野聽下音樂, 已經好滿足, 今日車車完成上半日嘅工作之後就去左附近尋找下d咖啡小店休息一下, 見到E間cafe嘅名幾特別, 於是就入左去! 小店嘅裝潢設計走小清新路線, 以白色同米色作為主調配以唔同嘅小盆栽, 抽住柔和嘅音樂令人感覺舒適寫意! 小店除左有咖啡, 特調飲品, 蛋糕甜點之外亦提供咸食, 午市套餐等等, 由於已經下晝4點, 車車想食d甜品甜一下, refresh一d🌟日式手工蕨餅E款自家製嘅手工蕨餅係用左長時間研發的, 共有兩款口味, 分別係黃豆粉同抹茶, 車車揀左前者, 每粒蕨餅沾上薄薄嘅黃豆粉, 淋上糖漿後即可食用, 入口軟糯, 煙韌煙韌嘅口感令人滿足, 甜度適中, 非常好味, 車車忍唔住一粒接一粒咁食, 做得相當出色! 佢地仲有禮盒裝, 價錢相宜, 下次經過要買多兩盒番屋企食!🌟日式焦糖布丁日式布丁係車車童年時最愛嘅甜品, 成日都好希望食番果陣時嘅味道, E到嘅布丁可算係咁耐以嚟最接近嘅一間, ?入口蛋味濃郁, 口感綿密細滑, 每啖都有滿足嘅感覺, 甜而不膩 🌟手沖咖啡車車揀左洪都拉斯嘅豆,

🌟日式手工蕨餅

🌟日式焦糖布丁

🌟手沖咖啡
車車揀左洪都拉斯嘅豆, 用左白蘭地酒桶發酵過所以有陣陣嘅酒香味, 帶有荔枝, 葡萄同蜂蜜嘅香氣, 幾有層次感
2022-09-13
下午茶
之前放假去咗呢間位於柯士甸站嘅小店,雖然keep住客似雲來,但整體來講都坐得好舒服,而且成個環境都好有氣氛,佈置好有質感!🍵日式手工抹茶蕨餅 $40由蕨餅本身嘅抹茶味,到外層嘅抹茶粉,仲有另外淋上去嘅抹茶蜜,抹茶味香濃到你絕對會明白點解佢係鎮店之寶!不得不讚嘅係,呢個手工蕨餅嘅質地非常軟糯,好有咬口,食得出佢係好新鮮製作👍🏻🧇日式抹茶窩夫 $98呢個窩夫絕對係一次過滿足晒你幾個願望,因為佢齊集軟糯嘅白玉同蕨餅、甜而不膩嘅紅豆、香滑嘅忌廉、軟滑細膩嘅抹茶雪糕同埋畫龍點睛嘅抹茶蜜,加埋主角:厚身而且邊邊位好香脆嘅窩夫,真係夠晒豐富🥰🍓抹茶士多啤梨梳打 $48睇住抹茶漸漸地同士多啤梨梳打融為一體,感覺好自癒!一飲落去個抹茶味好香濃,而且每一啖隨飲管啜入口嘅梳打都有士多啤梨粒粒同埋士多啤梨嘅微酸同香甜,開胃得來又夠清新😋

🍵日式手工抹茶蕨餅 $40

🧇日式抹茶窩夫 $98

🍓抹茶士多啤梨梳打 $48
2022-08-13
2022-08-16 245 瀏覽
𓍯 A Cᴜᴘ Tʜɪɴɢ𓂃Another cafe to visit 𝘄𝗵𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗶𝗻, 𝘁𝗵𝗲 𝗻𝗲𝘄 𝗵𝘂𝗯 𝗳𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗳𝗲𝘀 ☕️ @acupthing love the all-white interior 🤍 Did a full-on matcha spread 🍵 is there a prettier sight than a green spread? 💚 They’re famous for their signature 𝑊𝑎𝑟𝑎𝑏𝑖 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 : of course I went for the 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 and it was SO GOOD 🤤 𝘝𝘦𝘳𝘺 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘪𝘵𝘴𝘦𝘭𝘧 and from the 𝘥𝘶𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘱𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘦𝘹𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳, add a subtle sweetness with their 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝘀𝘆𝗿𝘂𝗽 which uses 靜崗抺茶 for 𝘢 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 🌸 pair it
𓍯 A Cᴜᴘ Tʜɪɴɢ𓂃
Matcha  Warabi  Mochi

Matcha  roll  cake

𝘝𝘦𝘳𝘺 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘪𝘵𝘴𝘦𝘭𝘧 and from the 𝘥𝘶𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘱𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘦𝘹𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳, add a subtle sweetness with their 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝘀𝘆𝗿𝘂𝗽 which uses 靜崗抺茶 for 𝘢 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 🌸 pair it with a nice 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 for a complete meal 🤭
Uji  Matcha  latte

❣︎

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑊𝑎𝑟𝑎𝑏𝑖 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 |$𝟺𝟶

Matcha  Warabi  Mochi
Uji  Matcha  latte
  • Uji  Matcha  Latte
2022-08-04 233 瀏覽
🄰 🄲🅄🄿 🅃🄷🄸🄽🄶 🧁🍝佐敦開咗間文青小cafe,裝修簡潔得黎好清新,主要用咗湖水綠同埋白色做basic colours,坐得好舒服,好適合同朋友一齊食個brunch或者afternoon tea ☕️ 店員都好nice 同 friendly👍 好詳細咁同我地介紹吓個menu 😌另外佢啲食物都好吸引,主食方面我會推介「𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 𝙰𝚐𝚕𝚒𝚘 𝚎 𝙾𝚕𝚒𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚊𝚗𝚍 𝙲𝚕𝚊𝚖 𝙼𝚎𝚊𝚝 香蒜蟹肉蜆肉意大利麵」🦀 同埋「𝙿𝚊𝚗-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙼𝚎𝚗𝚝𝚊𝚒𝚔𝚘 𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 香煎帶子明太子意大利麵」🍝 ◀️ 呢個係佢其中一個signature dish❤️ 份量啱啱好,另外醬汁同埋帶子都整得好balanced,超好食😋👍飲品方面我會推介「𝚄𝚓𝚒 𝙷𝚘𝚒𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 宇治焙茶牛奶」🍵 自己本身都好鍾意飲焙茶latte,可以揀熱飲或者凍飲都得👍另外佢都有啲咖啡都比較特別啲,值得試吓👍 我會推介「𝙷𝚘𝚗𝚍𝚞𝚛𝚊𝚜 | 𝙼𝚊𝚜𝚊𝚐𝚞𝚊𝚛𝚊 洪都拉斯 | 馬蕯瓜拉」🫢 呢個就會有少少荔枝同埋提子味嘅,同咖啡味都幾夾,少少甜甜地好入味☕️甜品就當然
🄰 🄲🅄🄿 🅃🄷🄸🄽🄶 🧁🍝

Uji  Hoijicha  Latte

Honduras  |  Masaguara

甜品就當然唔可以錯過佢嘅「𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚆𝚊𝚛𝚊𝚋𝚒 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚒 (𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊) 日式手工蕨餅 (抹茶)」🥳 呢個真係超特別!好少喺cafe可以食到,仲要係每日新鮮整嘅😛 整得好煙韌好有口感,當然佢嘅抹茶味都超正啦,仲可以俾你自己加抹茶醬添🤣
Japanese  Warabi  Mochi  (Matcha)
Uji  Hoijicha  Latte
Honduras  |  Masaguara
  • 日式手工蕨餅(抹茶)
2022-07-11 47 瀏覽
呢間位於佐敦渡船角既咖啡店,與其話佐敦其實更近柯士甸,以湖水綠同白色為主調,係同一條街真係一目了然店舖唔大,以日系簡約為主調,四周都放左d植物乾花作裝飾,仲有d好得意既貓仔同狗仔作擺設,整體感覺舒適柚子咖啡梳打Espresso tonic就飲得多,柚子柚打配espresso真係未試過,叫了微甜,淡淡既柚子香同espresso味道好夾,好清新日式手工蕨餅(抹茶)日本既傳統甜點,平時cafe真係好少會見到,蕨餅加了大量既抹茶粉,甜度適中,口感煙韌,再淋d抹茶蜜一齊食,真係好好食日式抹茶窩夫用上比利時窩夫,所以會比較甜,口感亦都好厚實,仲有紅豆、白玉、忌廉、雪糕、蕨餅既配料,真係相當豐富飽肚,同人share食就岩岩好整體食物同咖啡都不錯,環境舒適,店員笑容親切好有禮貌,假日黎呢度chill下就最岩不過

日式手工蕨餅(抹茶)
小店裝修簡潔清新, 位置不多, 主要為高檯座位, 鹹食有all day, toast & pasta🍝 另外更主打多款出色甜品, 有卷蛋, 窩夫同必試既日式蕨餅🇯🇵 店主們都好友善, 食物又用心製作💪🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Japanese Warabi Mochi $40﹟蕨餅口感超軟滑得黎又帶點韌性, 有啲嚼口, 完全0粉感😋抹茶味濃郁, 係帶回甘既味道‼️另外仲配有抹茶蜜淋面, 但抹茶味都無減退, 兩者平衡得好好, 大推呀💯🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Hojicha Roll $52﹟卷蛋整體都夠濕潤, 甜度不會高, 啲cream亦都軟滑, 最正當然係沾埋個香濃焙茶醬食, 十分滿足🥰🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Strawberry Soda $48﹟係抹茶同自家製草莓醬再加梳打既組合🥰飲落唔會太甜, 但覺得抹茶既味道可以再強一點就好🍵整體好清新, 夏天飲岩曬😙🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Hojicha Chocolate $46﹟望見奶泡打得好幼滑🥰一開始主要飲到較重既焙茶味, 飲到一半既時候, 先開始飲到朱古力香味🍫

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Hojicha Roll $52

• 日式手工蕨餅
A CUP THING @acupthing📍佐敦文苑街28號地下B號舖.位於佐敦小巷內嘅 A CUP THING @acupthing 走日式簡約風,室內裝修清新簡潔,但位置唔多,佢哋提供西日式輕食(意粉、酸種麵包)、自家製抹茶甜品同精品咖啡等~ 當然唔少得佢哋主打嘅蕨餅啦😆 更受到i Creamia推岀日式蕨餅甜品系列,甜品控快啲嚟試啦😝.🍡 日式手工蕨餅(抹茶) $40: 佢哋嘅手工蕨餅提供抹茶同黃豆粉($32)兩款口味,蕨餅口感煙韌軟糯,抹茶味夠香濃,面頭灑滿日本宇治抹茶粉,加入濃稠嘅靜岡抹茶蜜一齊食,增加甜度😍 仲可以一杯杯咁買,可作散水餅👍🏻.🧇 日式抹茶窩夫 $98: 比利時窩夫夠得香脆,富牛油香;中層有一層厚厚嘅忌廉,唔會好甜;面頭有球大大嘅抹茶雪糕,好香濃,同窩夫一齊食有冰火交融嘅感覺;而旁邊更有白玉、黃豆粉蕨餅同紅豆,再加埋帶微甘嘅抹茶蜜,呢個甜品相當有日本風情,抹茶同煙韌控一定like🥰.🍓 抹茶士多啤梨梳打 $48: 梳打入面有好多士多啤梨果肉,果香十足,微甜嘅果肉搭配抹茶嘅回甘,甜道清新,漸變色效果亦非常吸睛😚
A CUP THING @acupthing
📍佐敦文苑街28號地下B號舖

🍡 日式手工蕨餅(抹茶) $40

🧇 日式抹茶窩夫 $98

🍓 抹茶士多啤梨梳打 $48
2022-07-04 30 瀏覽
呢度嘅蕨餅係我食過最好味嘅!之前試過元朗最出名嘅蕨餅店都冇呢間咁好食🫢😍 食咗午餐先黎所以叫咗啲甜品試🥰✨日式抹茶窩夫 ($98)✨日式手工蕨餅-抹茶味($40)✨Pour Over - Guatemala ($62)日式抹茶窩夫🧇 賣相超豐富超靚!用咗比利時窩夫,所以食落甜甜地,帶少少焦糖嘅甜味,亦都比較脆同實在~ 材料有白玉,蕨餅,紅豆,抹茶雪糕,抹茶蜜,忌廉,抹茶味都好濃郁,加埋雪糕同甜甜嘅窩夫都可以中和返成個甘味同甜度~介紹返呢度最出名嘅手工蕨餅先~ 自己覺得抹茶味係比黃豆粉好食d🤩 濃濃嘅抹茶味加上抹茶蜜,甘甘甜甜好正,加上口感微煙韌但又唔會痴實個口,所以食咗好多都唔覺漏🥰危地馬拉手沖,係三款手沖入邊最濃味嘅一款。飲落去好重煙燻味,飲落又帶少少蜜糖嘅香味。

✨日式抹茶窩夫 ($98)
✨日式手工蕨餅-抹茶味($40)
✨Pour Over - Guatemala ($62)

文英街開左幾間cafe 一直都未到訪今次去買布甸包隨便去左探新店( ¨̮ )︎︎♡裝潢用湖水綠和白色 再搭配小植物營造簡約小清新感覺🌿.主打手工蕨餅.Waffle.roll cake等甜點亦有幾款意粉.吐司醫肚是間質素和誠意都滿滿的小店 蕨餅更是有驚喜😍店員還很親切 整個氛圍都好適合慢活一下!.◽日式手工蕨餅- 抹茶 $40好似好少小店有得賣 另有黃豆味一口size的蕨餅剛剛好 口感煙韌Q軟♡佈滿嵐山小山園抹茶粉 再淋上靜崗抹茶蜜抹茶味香濃之餘再帶點甘甜!.◽日式抹茶窩夫🧇 $98另一款同樣選了抹茶🍵 選用比利是waffle 口感外脆內軟酥脆度更有點像croffle 配上抹茶雪糕🍦加紅豆白玉忌廉口感很豐富 甜度也恰到好處 很滿足‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝ܸ ‪伴碟更有黃豆味手工蕨餅 帶堅果的清香剛好平衡到忌廉們的甜膩!.◽柚子咖啡梳打 $48好igable😍 抹茶士多啤梨🍓更是另一熱門!撈埋柚子梳打味道好清爽 帶點果香蜜味同時咖啡香依然香醇 是夏天的好選擇(*´∀`)ノ
文英街開左幾間cafe 一直都未到訪
今次去買布甸包隨便去左探新店( ¨̮ )︎︎♡
裝潢用湖水綠和白色 再搭配小植物
營造簡約小清新感覺🌿

主打手工蕨餅.Waffle.roll cake等甜點
亦有幾款意粉.吐司醫肚

是間質素和誠意都滿滿的小店 蕨餅更是有驚喜😍
店員還很親切 整個氛圍都好適合慢活一下!

◽日式手工蕨餅- 抹茶 $40

好似好少小店有得賣 另有黃豆味

一口size的蕨餅剛剛好 口感煙韌Q軟♡

佈滿嵐山小山園抹茶粉 再淋上靜崗抹茶蜜
抹茶味香濃之餘再帶點甘甜!

◽日式抹茶窩夫🧇 $98

另一款同樣選了抹茶🍵
選用比利是waffle 口感外脆內軟
酥脆度更有點像croffle

配上抹茶雪糕🍦加紅豆白玉忌廉
剛好平衡到忌廉們的甜膩!

◽柚子咖啡梳打 $48
柚子咖啡梳打

好igable😍 抹茶士多啤梨🍓更是另一熱門!
撈埋柚子梳打味道好清爽 帶點果香蜜味
同時咖啡香依然香醇 是夏天的好選擇(*´∀`)ノ
2022-06-25 28 瀏覽
放假鍾意去發掘唔同既特色小店🔍🔍今次黎到佐敦呢間主打日式蕨餅同西式輕食既cafe~~店面不大,裝潢以粉藍和白色為主調,感覺溫馨🌿🌿
🍰焙茶卷 $52✨蛋糕口感濕潤鬆軟,啖啖焙茶香~~裡面既cream好幼滑,爆哂餡咁🤤🤤整體唔會太甜,唔錯👍🏻👍🏻
🍘日式手工蕨餅 (黃豆粉) $32✨呢個係佢地既自家製產品,必試!!蕨餅一共有5件,口感煙韌軟熟😋😋外層沾滿黃豆粉,帶堅果香~淋上黑糖蜜後更滋味❤️❤️
☕️柚子咖啡梳打 $48✨柚子梳打🍊➕espresso☕️咖啡味濃郁之餘帶柚子既清香,幾特別🤩🤩
放假鍾意去發掘唔同既特色小店🔍🔍
今次黎到佐敦呢間主打日式蕨餅同西式輕食既cafe~~
店面不大,裝潢以粉藍和白色為主調,感覺溫馨🌿🌿

🍰焙茶卷 $52✨
蛋糕口感濕潤鬆軟,啖啖焙茶香~~
裡面既cream好幼滑,爆哂餡咁🤤🤤
整體唔會太甜,唔錯👍🏻👍🏻

🍘日式手工蕨餅 (黃豆粉) $32✨
呢個係佢地既自家製產品,必試!!
蕨餅一共有5件,口感煙韌軟熟😋😋
外層沾滿黃豆粉,帶堅果香~淋上黑糖蜜後更滋味❤️❤️

☕️柚子咖啡梳打 $48✨
柚子梳打🍊➕espresso☕️
咖啡味濃郁之餘帶柚子既清香,幾特別🤩🤩
今日去到佐敦見到呢間Cafe好靚勁文青,就入咗去chill下,見到有午市套餐有主食又有甜品,店員都好熱情好有禮貌,介紹佢哋嘅嘢飲蕨餅都係自家製,咁冇理由唔試吓啲甜品嘅😆🧇日式抹茶窩夫 $98 (7.5/10)有白玉,蕨餅,紅豆,抹茶雪糕,抹茶蜜 ,忌廉。窩夫偏甜,有麵包嘅香,都香口,比較脆身。幾點係忌廉蛋糕嘅忌廉,口感偏膩同棉密,綠茶雪糕都幾香濃茶味,唔會好苦好甜,蕨餅好淋身,黃豆粉都香口,白玉煙煙韌韌。整體嚟講係個窩夫偏甜但都好食。🍴日式手工蕨餅 $40 (7/10)自家製蕨餅好軟身,少少黏口,質感好似芝麻糕,茶味唔係好出,有微微嘅抹茶粉味,抹茶糖漿唔會太甜。🍴抹茶士多啤梨梳打 $48 (7/10)士多啤梨係自己整嘅果醬,有士多啤梨果肉,酸酸甜甜,幾香甜嘅,但唔係好飲到抹茶味,係有微微茶澀,因為士多啤梨好出,蓋過咗,加埋梳打嘅清新,都幾特別。推薦指數: 7.5/10感受到小店好有誠意,所有嘢都自家製親力親為,嘢食都好用心擺盤都好靚,店員好有禮貌好Nice,好適合坐低傾吓計飲杯嘢!

🧇日式抹茶窩夫 $98 (7.5/10)

🍴日式手工蕨餅 $40 (7/10)

🍴抹茶士多啤梨梳打 $48 (7/10)

推薦指數: 7.5/10
2022-06-19 19 瀏覽
舖頭係Tiffany色系,好少女!地方唔算大,但設計簡約亦坐得舒服,播住柔和嘅音樂,可以靜靜地嘆杯咖啡!------------------------------🍵◖日式手工蕨餅(抹茶)◗ $40大推!蕨餅口感煙韌,上面有好多抹茶粉,茶味偏濃。蕨餅基本上係冇甜味,要倒啲抹茶蜜一齊食,甜度都可以自己調,個人覺得唔加亦好好味,更加食得出佢抹茶嘅回甘。抹茶蕨餅煙韌嘅口感真係不得了,除咗抹茶味,佢仲有黃豆粉味㗎!🧇◖日式抹茶窩夫◗ $98欣賞上面嘅抹茶白玉,茶味突出,唔會甜!下面係厚厚一底窩夫,加上有白玉、蕨餅、紅豆、抹茶雪糕、抹茶蜜同忌廉,好豐富好大碟!話就係日式窩夫,但其實佢係比利時窩夫底,食落偏甜,但配埋佢唔係太甜嘅,食落所有嘢嘅味道配搭啱啱好!仲有黃豆粉蕨餅伴碟!☕️◖柚子咖啡梳打◗ $48柚子梳打同咖啡分開上,要自己將咖啡倒入去柚子梳打入面,慢慢倒落去形成咗個漸層,好靚好似Dirty咁!好特別嘅配搭,好似Espresso Tonic嘅味道,酸酸地,仲多咗一陣清新嘅柚子味,更能突出咖啡嘅香氣,好開胃好清新! Encore指數:8.5/10-----------------------
🍵◖日式手工蕨餅(抹茶)◗ $40

🧇◖日式抹茶窩夫◗ $98

☕️◖柚子咖啡梳打◗ $48

Encore指數:8.5/10
店員會好主動、好nice咁介紹餐牌嘅食物!香港有得食蕨餅嘅地方真係唔多,值得為咗佢呢到嘅蕨餅try try佢,茶味香濃夠煙韌!除咗有呢啲輕食,都有酸種多士、pasta果啲揀!