2023-02-03 204 瀏覽
新年同朋友相聚就揀咗616燒肉,之前有幫襯過616火煱都幾好,諗住都唔會伏嘅。7pm一入座就講限時1.5hr,但眼見只得幾張枱有人坐,可能先小人後君子啦。見新年流流,朋友都派利是比啲樓面,諗住服務會好啲。點知收咗利是仍全程黑面冇service。最離譜係佢地營業到凌晨12點,但9:30pm已話廚房last order! 之後我地繼續飲啤酒傾計,10pm再叫啤酒就話截咗單🙄🙄。我地都為之則目,最後埋單轉場再飲過🤬

見新年流流,朋友都派利是比啲樓面,諗住服務會好啲。

點知收咗利是仍全程黑面冇service。

我地都為之則目,最後埋單轉場再飲過🤬
2023-02-01
2023-01-18 178 瀏覽
大佬話嘅係,食燒肉一定要食616😌之前食過,覺得佢哋嘅味道唔錯所以今日再嚟返兜!前菜:自家製冰話梅小蕃茄 / 野菌蟹肉茶碗蒸清爽嘅感覺,酸酸地幾開胃,用來做前菜或者燒肉之間清一清味蕾都係唔錯嘅選擇。一啖蟹肉,一啖滑蛋。一碗鮮甜滑捋捋嘅茶碗蒸刺身:A5三角肉刺身未開始燒肉前食件牛肉刺身,三角肉係肋骨位附近嘅肉,油花分佈均勻,幾乎一放入口就溶牛肉:澳洲和牛牛肋條可以燒熟之後用生菜包住食肋肉本身偏肥,咁就無咁油膩,成條燒,視覺效果都幾震撼黑毛和牛友三角肉 & 澳洲和牛牛腹肉兩款都係汁燒~ 黑毛和牛三角肉油脂感偏重,澳洲和牛牛腹肉肉味就比較濃。兩款都用咗甜甜地嘅醬汁。黑毛和牛特選牛小排牛小排就係鹽燒嘅,將油脂均勻分布嘅牛小排燒香之後,牛油香超濃其他肉類:燒鳥盛盒 / 黑豚腩西京燒比較少見嘅雞脖子,雞腎同埋雞腿肉。用鹽同埋黑椒調味。黑豚腩切成厚厚的,配以西京燒汁醃製,所以燒嘅時候要用慢火以免燒燶。燒好之後微微甜帶焦香,腩肉爽口肥牙。飯:獅子王飯卷大佬就驚唔夠飽叫多個飯卷。由鰻魚、青瓜、芝士、和牛組成嘅飯卷,一啖入口會先食到食到尾餐廳仲送埋雪葩做甜品!
大佬話嘅係,食燒肉一定要食616😌
之前食過,覺得佢哋嘅味道唔錯
所以今日再嚟返兜!

前菜:自家製冰話梅小蕃茄 / 野菌蟹肉茶碗蒸

一啖蟹肉,一啖滑蛋。一碗鮮甜滑捋捋嘅茶碗蒸

刺身:A5三角肉刺身

牛肉:澳洲和牛牛肋條

可以燒熟之後用生菜包住食
肋肉本身偏肥,咁就無咁油膩,成條燒,視覺效果都幾震撼

黑毛和牛友三角肉 & 澳洲和牛牛腹肉

其他肉類:燒鳥盛盒 / 黑豚腩西京燒

比較少見嘅雞脖子,雞腎同埋雞腿肉。用鹽同埋黑椒調味。

燒好之後微微甜帶焦香,腩肉爽口肥牙。

飯:獅子王飯卷

食到尾餐廳仲送埋雪葩做甜品
2023-01-18 1389 瀏覽
《616燒肉酒場 - 大圍》幾年前嘅聖誕,我哋一班中學同學喺大圍呢一間燒肉酒場過咗個美滿嘅Boxing Day🎁前一排同 @kchelseapy 講番起之前食嘅呢間燒肉店,突然之間燒肉癮起呢🤭所以今次我地兩個自私食😂即興約左收工再去會一會呢間餐廳😉當晚我哋叫咗以下食物,都幾豐富架💁🏻‍♀️刺身五點盛前菜我哋叫咗一客刺身,總共有五款食材,有油甘魚、三文魚、帶子、拖羅仲有赤蝦,五款刺身都係厚切㗎,其中拖羅食落甘香及魚油味重,而赤蝦就肉質彈牙,食得出既新鮮☺️💁🏻‍♀️蒜香牛油雜菌原兜蒜香牛油雜菌放上個燒爐上面煮,一邊煮一邊聞住佢勁濃既牛油味勁香,啲雜菌吸曬牛油後勁juicy and guilty😂但又真係好正既 💁🏻‍♀️烤牛肉凱撒沙律本來諗住叫少少菜降低一下之後要食咁多肉既罪惡感,不過個沙律其實都好多牛肉架😂烤牛肉肉質都幾嫩滑,配埋酸酸地既沙律醬同黑醋,成件事變得好creamy幾開胃👍🏻quite nice 💁🏻‍♀️黑毛和牛西冷薄燒食到咁上下前菜,終於到戲肉啦🤩第一樣上菜既肉類係薄燒和牛,就咁齋睇都知道油花十足,食落口肉質軟嫩而且脂肪重😌第一啖咩都唔使點就咁食已經好好味,第二啖可以點埋餐廳提供嘅
《616燒肉酒場 - 大圍》
💁🏻‍♀️刺身五點盛

💁🏻‍♀️蒜香牛油雜菌

💁🏻‍♀️烤牛肉凱撒沙律

💁🏻‍♀️黑毛和牛西冷薄燒
食到咁上下前菜,終於到戲肉啦🤩第一樣上菜既肉類係薄燒和牛,就咁齋睇都知道油花十足,食落口肉質軟嫩而且脂肪重😌第一啖咩都唔使點就咁食已經好好味,第二啖可以點埋餐廳提供嘅蛋黃醬油,食落更濃味更滿足

💁🏻‍♀️黑毛和牛肉眼上蓋
黑毛和牛肉眼上蓋都係食過油花,輕輕燒20秒已經夠晒,比起和牛薄燒,我覺得肉眼上蓋嘅油花更重

💁🏻‍♀️澳洲和牛橫隔膜
橫膈膜部份不嬲都係熱門嘅部位,個醬汁偏甜,有少少水果香味,用嚟醃製呢個和牛都幾適合,燒完之後好香醬油味,肉汁都幾豐富

💁🏻‍♀️極上封門柳
封門柳本身已經醃製咗,燒完之後唔使點任何嘢都已經夠味道,肉質冇頭先薄燒咁嫩,但係牛肉味相對重啲,呢個會偏向食個口感

💁🏻‍♀️櫻花蝦和牛炒飯
最後埋尾嘅事櫻花蝦和牛炒飯,呢個飯炒得乾身,份量好多,兩個人絕對食唔晒😂櫻花蝦嘅數量都幾多,每一啖都食到蝦同埋蛋嘅香味,入面都有和牛粒㗎,但係就比較細粒少少,不過成晚都食咗咁多和牛其實好足夠啦😉
2023-01-09
  • 黑毛和牛肉眼上蓋
  • 黑毛和牛西冷薄燒
2023-01-18 135 瀏覽
616除左火鍋店之外, 其實仲有一間位於大圍嘅燒肉店, 車車幾年前同朋友聖誕節嚟食過覺得不錯, 早排有朋友又話想再食多次於是就book左今晚過嚟食! 店內嘅裝潢仍舊好有日本居酒屋嘅感覺, 不過可能因為疫情關係所以同之前嘅格局有少少唔同左, 但坐得幾舒服, 餐廳提供左幾款燒肉套餐亦可以以單點形式選擇食物, E到除左有燒肉食之外, 仲有壽司/刺身/炸物/前菜/沙律/炒飯等等, 飲品亦有清酒/果酒/梅酒/啤酒 ✨️刺身五點盛刺身拼盤嘅刺身件件都超厚切, 新鮮肥美, 估唔到食燒肉嘅鋪頭係刺身方面都做得幾出色 ✨️烤牛肉凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆, 烤牛肉質感軟嫩, 加埋沙律汁十分開胃 ✨️黑毛和牛西冷薄燒/鹽燒黑毛和牛肉眼上蓋/汁燒澳洲和牛橫隔膜/汁燒極上封門柳店員為我地推介左E四款肉, 整體脂肪比例唔錯, 牛味濃郁, 口感軟腍, 車車特別喜歡和牛西冷薄燒, 油脂甘香, 配上一口飯同蛋汁, 口感豐富, 感到幸福滿滿嘅感覺🥰, 中意脂感重嘅朋友不妨試下 ✨️蒜香牛油雜菌食燒肉點少得雜菇! 入邊有多款新鮮菇菇, 簡單配蒜蓉牛油已經好惹味 ✨️櫻花蝦和牛炒飯車車夜晚點都要有澱粉質落肚, 所以朋友就揀左和牛炒飯一齊
616除左火鍋店之外, 其實仲有一間位於大圍嘅燒肉店, 車車幾年前同朋友聖誕節嚟食過覺得不錯, 早排有朋友又話想再食多次於是就book左今晚過嚟食! 店內嘅裝潢仍舊好有日本居酒屋嘅感覺, 不過可能因為疫情關係所以同之前嘅格局有少少唔同左, 但坐得幾舒服, 餐廳提供左幾款燒肉套餐亦可以以單點形式選擇食物, E到除左有燒肉食之外, 仲有壽司刺身/炸物/前菜/沙律/炒飯等等, 飲品亦有清酒/果酒/梅酒/啤酒

✨️刺身五點盛

✨️烤牛肉凱撒沙律
沙律菜新鮮爽脆, 烤牛肉質感軟嫩, 加埋沙律汁十分開胃

✨️黑毛和牛西冷薄燒/鹽燒黑毛和牛肉眼上蓋
/汁燒澳洲和牛橫隔膜/汁燒極上封門柳

✨️蒜香牛油雜菌

✨️櫻花蝦和牛炒飯
車車夜晚點都要有澱粉質落肚, 所以朋友就揀左和牛炒飯一齊食, 炒飯炒得好乾身, 味道豐富, 整體不錯!

✨️柚子雪粑
甜品係柚子雪糕, 用嚟清一清口腔同做飯後甜品就不錯啦!
2023-01-09
2023-01-13 107 瀏覽
🌸. 大圍616燒肉酒場*𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊成日都周圍介紹好西💖今日介紹返大圍好西🤤店舖內和風裝置🏮🎎寬敞嘅座位🎉店員禮貌彬彬😍✨ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧🌈自家製冰話梅小蕃茄 $48✨酸酸甜甜的滋味真的會讓人口接一口🤤🌈野菌蟹肉茶碗蒸$56✨ 👍🏻推介💖滑滑蒸蛋上放上蟹肉非常美味🔥🌈A5三角肉刺身$128✨ 👍🏻推介💖和牛油脂分佈均勻,充滿油香,加上柚子葱花好Flash✨一啲都唔膩🎉🌈黑毛和牛友三角肉$168✨ 👍🏻推介💖友三角係牛後大腿後的稀有肉🙌🏻油脂的濃郁鮮美,配生蛋令肉更滑🌈黑毛和牛特選牛小排$188✨ 👍🏻推介💖💖肉質軟嫩,和牛油花遍均、入口即化🌈澳洲和牛牛肋條 $108 👍🏻推介💖肉質鮮嫩,牛味香濃😋包住生菜食🌈澳洲和牛牛腹肉$108✨油脂和筋比較多,肉比較緊實,味道濃烈🌈燒鳥盛盒$98✨雞肉嫩滑香濃🫶🏻🌈黑豚腩西京燒$88✨滑潤不澀,口感細嫩好吃😋有濃濃的香甜氣息🌈獅子王飯卷$88✨有芒果、芝士、鰻魚,令口感好有層次😍𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿༶•┈
🌸. 大圍616燒肉酒場*𖥧𓇣

酸酸甜甜的滋味真的會讓人口接一口🤤

🌈野菌蟹肉茶碗蒸$56✨ 👍🏻推介💖
滑滑蒸蛋上放上蟹肉非常美味🔥

🌈A5三角肉刺身$128✨ 👍🏻推介💖
和牛油脂分佈均勻,充滿油香,加上柚子葱花
好Flash✨一啲都唔膩🎉

🌈黑毛和牛友三角肉$168✨ 👍🏻推介💖
友三角係牛後大腿後的稀有肉🙌🏻
油脂的濃郁鮮美,配生蛋令肉更滑

🌈黑毛和牛特選牛小排$188✨ 👍🏻推介💖💖
肉質軟嫩,和牛油花遍均、入口即化

🌈澳洲和牛牛肋條 $108 👍🏻推介💖
肉質鮮嫩,牛味香濃😋包住生菜食

🌈澳洲和牛牛腹肉$108✨
油脂和筋比較多,肉比較緊實,味道濃烈

🌈燒鳥盛盒$98✨
雞肉嫩滑香濃🫶🏻

🌈黑豚腩西京燒$88✨
滑潤不澀,口感細嫩好吃😋有濃濃的香甜氣息

🌈獅子王飯卷$88✨
有芒果、芝士、鰻魚,令口感好有層次😍

➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿

༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 616燒肉酒場 (大圍)
≋ ≋ 大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
ᥫᩣ睇我相同類型嘅𝙿𝚘𝚜𝚝 ◡̈ ‎ ༘
2023-01-12 71 瀏覽
朋友知我一直都想試616,又鐘意食燒肉,就話帶我出城黎試吓唔係拾下拾下嘅616一入餐廳店員就同我地介紹一下啲牛,見到有隻A4 黒毛和牛熱成牛哩隻係出面比較少見,不過我地今次無叫到,另外凡惠顧所為清酒果酒720ML都有8折優惠Menu上面都有幾款set,不過我地最後決定散叫幾樣想試嘅自家製冰話梅小蕃茄 $48好開胃嘅飯前小食,酸酸甜甜,有話梅味野菌蟹肉茶碗蒸 $28/ 1好足料,有大量蟹肉、榣柱絲,另外仲有櫻花蝦、金菇、肉絲⋯好鮮味A5三角肉刺身 $128刺身加左柚子同蔥(但我本身唔係點食蔥就自己走咗),入口即溶,仲有淡淡嘅柚子味澳洲和牛牛肋條(汁燒)$108原條將2邊燒到焦香,然後剪開再燒埋中間,加上生菜包住食可減輕油膩嘅感覺黑毛和牛特選牛小排(鹽燒)$188好靚嘅雪花紋,油花分布均勻,豐富嘅油脂,入口即溶,食完一塊之後就仲想再食落去黑毛和牛友三角肉$168係牛內腿肉下面嘅一大塊球狀肉,呈三角形,屬稀有部位,加埋蛋漿食,令牛肉更滑澳洲和牛牛腹肉(汁燒)$108相比哩個油脂無咁多,但分布都均勻,而且肉味比較濃,又唔會鞋口燒鳥盛合 $98分別有雞髀肉、雞腎、雞頸肉,雞頸肉就比較少見,好爽口

Menu上面都有幾款set,不過我地最後決定散叫幾樣想試嘅

自家製冰話梅小蕃茄 $48
好開胃嘅飯前小食,酸酸甜甜,有話梅味

野菌蟹肉茶碗蒸 $28/ 1

A5三角肉刺身 $128

澳洲和牛牛肋條(汁燒)$108

黑毛和牛特選牛小排(鹽燒)$188

黑毛和牛友三角肉$168

澳洲和牛牛腹肉(汁燒)$108

燒鳥盛合 $98
分別有雞髀肉、雞腎、雞頸肉,雞頸肉就比較少見,好爽口

黑豚腩西京燒 $88
一層肥膏一層肉,燒到個邊有少少焦就最好食,好香口

獅子王飯卷 $88
最上層係薄切鰻魚、木魚絲加沙律醬,中間包住牛肉、芝士同青瓜,有幾種唔同嘅口感

柚子雪葩 free
最後免費送上,味道清新,食完無咁油膩,幫助消化

總括嚟講,店員友善,見到我地除左外套,上菜收野速度都快,時不時都會幫我地加菜

醬料方面除咗一般有嘅岩鹽同燒肉汁,重有一款蘋果汁,哩隻汁我覺得唔錯

環境方面,天花板有好多櫻花同日式嘅燈,地方唔算好大,有3張卡位,同5張普通座位

食物方面今次食哩幾樣野樣樣都好味,有機會都會再嚟食過
2023-01-12 1021 瀏覽
616 除咗火鍋店之外,朋友話我聽原來616係大圍開咗間燒肉店,問我有冇興趣?我當然有啦,佢預先係Openrice 訂位仲享有9折。燒肉店內嘅裝潢好有日本居酒屋嘅感覺。坐位旁邊有個箱可以放衣物入去,呢點幾貼心。呢度點餐都係用平板電腦,有幾款燒肉套餐選擇或者以單點形式都可以,我地選擇單點。除左食燒肉之外,仲有壽司、刺身、炸物、前菜沙律⋯⋯當然唔少得清酒、啤酒、果酒和梅酒啦。現時餐廳做緊優惠,清酒、果酒720ml 有8折優惠。✨自家製冰話梅小蕃茄 - 蕃茄仔用咗話梅醃製過,蕃茄和話梅嘅甜酸味道好夾,好好味嘅一道開胃菜。✨野菌蟹肉茶碗蒸 - 好足料,有野菌仲有好多蟹肉同瑤柱,味道勁鮮甜,蛋都非常嫩滑,非常推薦。✨獅子王飯卷 - 有鰻魚、青瓜、忌廉芝士、牛肉和木魚花,似平時食開嘅芝士鰻魚卷咁。✨A5三角肉刺身 - 油花比例均勻,入口即溶,加咗蔥花同柚子可減少油膩感。✨黑毛和牛友三角 - 三角肉油脂比例均勻,肉味香濃。燒完再點雞蛋醬汁,令牛肉口感會更滑更好味。✨黑毛和牛特選牛小排 - 油花比例均勻,燒過之後油份更突出,放入口即溶,非常推薦,必點。✨澳洲和牛牛肋條(汁燒) - 燒到兩邊微焦之後,就

除左食燒肉之外,仲有壽司刺身、炸物、前菜沙律⋯⋯
當然唔少得清酒、啤酒、果酒和梅酒啦。
現時餐廳做緊優惠,清酒、果酒720ml 有8折優惠。

獅子王飯卷

黑毛和牛特選牛小排

✨澳洲和牛牛肋條(汁燒) - 燒到兩邊微焦之後,就可以將其剪開小片再燒一陣,牛肋條肉味濃帶少少油脂,夾埋生菜食會冇咁膩。
澳洲和牛牛肋條

✨澳洲和牛牛腹肉 (汁燒) - 肉味濃,肉質結實有咬口,醃製過嘅牛腹肉味道甜甜地,不用再調味已好夠味。
澳洲和牛牛肋條

✨燒鳥盛盒- 有雞頸肉結實有咬口、雞腎爽口、雞腿肉嫩滑。
燒鳥盛合

✨鹿兒島黑豚腩西京燒 - 選用腩位部份富脂肪,燒過之後好香口,食落唔膩,入口軟腍鬆化。
鹿兒島黑豚腩西京燒

✨柚子雪葩 - 食咗咁多肉,最尾食返個柚子味雪葩解膩,為呢餐畫上完美句號。
柚子雪葩

616 無論打邊爐定燒肉我都一樣咁鍾意。
2023-01-11
獅子王飯卷
燒鳥盛合
鹿兒島黑豚腩西京燒
柚子雪葩
2023-01-11 79 瀏覽
黎到大圍周圍行搵野食,見到呢間門口同環境都好有氣氛好日式,就入去試下坐低用ipad落單,入面有晒實物相,我地簡左散叫野,野食賣相好吸引-A5三角肉刺身見到A5刺身覺得好特別,即刻叫黎試下,刺身入口充滿油香-刺身五點盛刺身食落新鮮同件件都好大隻~蝦好出色-烤牛肉凱撒沙律沙律份量十足,我地4個人share都夠食-黑毛和牛西冷薄燒賣相超吸引精緻,另外有蛋同飯配埋,店員教我地包住食,再沾蛋汁,好好食-黑毛和牛肉眼上蓋肉味十足,油份剛好-極上封門柳-澳洲和牛橫隔膜肉好嫩,又好有牛味,真系有驚喜-蒜香牛油雜菌好香牛油,我地仲追加多左一碗!!!-櫻花蝦和牛炒飯飯粒粒分明,份量都多,唔錯下次可以再黎試下套餐!!!

-A5三角肉刺身

-黑毛和牛肉眼上蓋
肉味十足,油份剛好

-極上封門柳
-澳洲和牛橫隔膜
肉好嫩,又好有牛味,真系有驚喜

-蒜香牛油雜菌
好香牛油,我地仲追加多左一碗!!!

-櫻花蝦和牛炒飯
飯粒粒分明,份量都多,唔錯

下次可以再黎試下套餐!!!
2023-01-11 66 瀏覽
好掛住日本呀🥹未飛之前喺香港搵間日本燒肉食下先!依間位於大圍嘅616燒烤店不論係環境 服務質素 食物質素價錢 我都會比滿分🥰 絕對推薦大家去試吓🤩刺身五點盛食燒肉之前先食咁個刺身拼盤 真係估唔到 連一間專食日本燒肉嘅舖頭 佢嘅刺身都可以咁新鮮咁好味🤩 三文魚腩簡直係出色 好肥美亦都好魚味 完全唔無筋 仲有赤蝦勁厚肉💯烤牛肉凱撒沙律食完刺身就食沙律 沙律菜全部都好Fresh 加埋醋 超級開胃🥰黑毛和牛西冷薄燒//黑毛和牛肉眼上蓋//澳洲和牛橫隔膜//極上封門柳我哋叫咗四款肉 有三款都係和牛😝 店員亦都好貼心地 建議我哋先食黑毛和牛 後食澳洲和牛 因為咁就唔會蓋過黑毛和牛嘅香味🥳肉質完全唔韌 牛肉嘅脂肪比例亦都好完美 食落唔會太肥😘最令我有驚喜嘅就係黑毛和牛西冷薄燒👍🏻係一塊好大嘅和牛薄片😋脂肪好平均 燒香完之後有非常濃嘅和牛味 入口即溶😚蒜香牛油雜菌除咗肉類之外 我哋仲叫咗一盤雜菇🤩入邊有好多唔同種類 而且每一樣都非常新鮮 櫻花蝦和牛炒飯燒完肉配埋呢個和牛炒飯加埋就啱啱好😙除咗燒肉之外 和牛炒飯都炒到好乾身😆 而且唔會太鹹 啱啱好🥳最後餐廳仲送咗柚子雪糕俾我哋🤪非常之清新 作為一個飯後甜

刺身五點盛

烤牛肉凱撒沙律

肉質完全唔韌 牛肉嘅脂肪比例亦都好完美 食落唔會太肥😘

蒜香牛油雜菌

櫻花蝦和牛炒飯

最後餐廳仲送咗柚子雪糕俾我哋🤪非常之清新 作為一個飯後甜品係非常之適合🥰

趁天氣涼涼地,就同friend假日去踩單車🚴‍♀️之後就比我起大圍發覺到呢間平靚正嘅烤肉店🤩店內設計十分有日本氣氛,令到我思鄉病又再發作🥹另外呢度嘅肉類價格十分親民!!最平$58就有得食,連和牛都係$148起跳咋🥳仲要佢地嘅肉類十分新鮮同肉味十足,性價比甚高,而且餐廳最近做緊優惠,每台食客都有甜品贈送😭店員服務態度都好好㗎!✨刺身五點盛刺身全部都係厚切,油脂感滿滿🥰 赤蝦及帶子都鮮味十足😌✨烤牛肉凱撒沙律沙律菜夠新鮮而且爽口,也沒有任何發黃,值得一讚,配上黑醋瞬間胃口返曬黎😆✨黑毛和牛西冷薄燒✨黑毛和牛肉眼上蓋✨澳洲和牛橫隔膜✨極上封門柳牛肉各有特色但係都肉味滿滿,而且十分鮮嫩易嚼,不會太韌🥺店內提供多款醬汁,如燒肉汁、蘋果醋及岩鹽等等👍🏻西冷薄燒有大地飯糰及鮮蛋,牛肉烤熟後沾上蛋汁再配上白飯,口感更加豐富🥩另外店員亦推介先烤黑毛和牛再烤澳洲和牛,因後者味道會比較濃一點😋✨蒜香牛油雜菌✨櫻花蝦和牛炒飯另外炒飯都十分推介比大家!吵得都好入味而且足料,包括:和牛粒、蝦米🦐、多款蔬菜和蛋等等🤤總括黎講呢間舖係推介指數爆燈🥳最後埋單都係$1000左右,但係可以食勁前菜、刺身、蔬菜、飯類及多款肉類

刺身五點盛
刺身全部都係厚切,油脂感滿滿🥰 赤蝦及帶子都鮮味十足😌

✨烤牛肉凱撒沙律

✨黑毛和牛西冷薄燒
✨黑毛和牛肉眼上蓋
✨澳洲和牛橫隔膜
✨極上封門柳

✨蒜香牛油雜菌
✨櫻花蝦和牛炒飯

總括黎講呢間舖係推介指數爆燈🥳最後埋單都係$1000左右,但係可以食勁前菜、刺身、蔬菜、飯類及多款肉類🥺平時呢個價錢剩係食到幾碟肉咋😭大家快d去試下啦~
2023-01-07
2023-01-10 58 瀏覽
大圍呢間燒肉店超高質❤️👍🏻一入到去已經充滿住日系裝修,好多粉紅色花瓣🌸同紙燈籠🏮掛飾,勁少女風打卡一流,呢到啲和牛真係無得頂😋必點,佢地呢到有幾款套餐,我成餐飯都食得好滿足😍超級推介比大家😗👍🏻𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔自家製冰話梅小蕃茄🍅 佢嘅小蕃茄酸酸甜甜真係好好食😋平時呢啲我係唔會食,但我今晚食左好多粒,佢地獨家嘅醃法個種酸甜度教得岩岩好👍🏻必點A5三角肉刺身😍一上枱見到碟牛啲顏色同油花已經知道係好野❤️入口即溶😋配上少量嘅柚子同蔥花,我好鍾意刺身加柚子呢個食法,因為柚子可以減低油膩感,食多幾塊都唔覺膩🤤野菌蟹肉茶碗蒸🦀呢個係即叫即蒸,食個時重係出煙架😮超多蟹肉勁鮮味😋蛋超滑,加埋野菌嘅香味,我2分鐘就KO晒🤣真係冇吹水獅子王飯卷🍱入面有鰻魚,牛肉,青瓜同木魚糠,沙律醬製成,超足料,大大件總共6件👍🏻黑毛和牛友三角肉🐮呢個真係唔食走寶系列🤤佢會跟埋碟蛋汁比你點來食,好味到不得了,一啲都唔膩之餘重牛味,入口軟滑,因為太好食,所以我問左店員呢碟係咩部位,原來係牛腿下面嘅肉,所以好稀有👍🏻👍🏻大家來食呢個真係要點❤️黑毛和牛特選牛小排(鹽燒)🐮呢碟油花好靚好均勻,我食嘅時

𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔𖣔

黑毛和牛特選牛小排(鹽燒)🐮呢碟油花好靚好均勻,我食嘅時候會加幾滴檸檬汁,減低油膩感

澳洲和牛牛肋條(汁燒)🐮會跟埋黃紅椒各一條,同生菜一齊食,超大條,記得燒好後再用鉸剪剪開一粒粒燒多陣,因為都比較厚身

澳洲和牛牛腹肉(汁燒)🐮佢地用自家制方法醃過,食起上嚟較香甜多肉汁

黑豚腩西京燒🐷勁香豬味,一啲都唔靭,入口唔會太肥膩

燒鳥盛合🦆(內有雞頸肉,雞賢同雞腿肉)啲雞肉全部都好新鮮嫩滑🤤雞賢醃得好入味,燒完勁彈牙香口

柚子雪芭 食飽之後,來個柚子雪芭做結尾🤤完美

2023-01-08
  • 黑毛和牛友三角肉
  • 野菌蟹肉茶碗蒸
  • A5三角肉刺身
  • 自家製冰話梅小蕃茄
2023-01-09 42 瀏覽
天氣涼涼哋其實就最啱食烤肉☝🏻616 除咗有火鍋店之外,仲有呢一間食烤肉嘅,舖頭就喺大圍,大圍站出嚟行一陣就到~ 門口大大隻字616 好易認店舖座位唔係好多,如果想食記得訂位~ ✨自家製冰話梅小蕃茄酸酸甜甜之餘又Juicy~ 作為前菜非常之開胃✨野菌蟹肉茶碗蒸鋪滿鮮甜嘅蟹肉,入邊係滑滑嘅蛋✨燒鳥盛盒盛盒有嫩滑嘅雞腿肉,爽口嘅雞腎同彈牙嘅雞頸~ 餐廳用鹽同埋黑椒調味,燒完香口又惹味✨黑豚腩西京燒用西京燒汁做底~黑豚腩厚身爽口,燒好後微微焦香,甜甜地唔會太膩和牛系列~ 嚟得呢度點會唔揀牛肉😌✨A5三角肉刺身入口即溶㗎😗重油香✨黑毛和牛特選牛小排油花均勻~簡單用少少鹽做調味✨澳洲和牛牛肋條 不嬲都係自己最鍾意食嘅位置,用嚟燒係別有一番滋味,原條燒~再剪開包住生菜食,咁樣可以減低油膩感~ ✨黑毛和牛友三角肉牛腿位置,肉味同埋油脂都平均~ 燒好之後撈蛋漿食~ ✨澳洲和牛牛腹肉 汁燒~用甘口醬汁調味,牛腹肉亦好重肉味✨獅子王飯卷用鰻魚、飯包住和牛、芝士同青瓜。口感同味道都非常有層次。最後店員送上咗兩個清甜嘅雪葩去解一解食完和牛嘅油膩感 ~ 完滿🤭
天氣涼涼哋其實就最啱食烤肉☝🏻

店舖座位唔係好多,如果想食記得訂位~

✨自家製冰話梅小蕃茄

酸酸甜甜之餘又Juicy~ 作為前菜非常之開胃

✨野菌蟹肉茶碗蒸
野菌蟹肉茶碗蒸

鋪滿鮮甜嘅蟹肉,入邊係滑滑嘅蛋

✨燒鳥盛盒

✨黑毛和牛特選牛小排

油花均勻~簡單用少少鹽做調味

✨澳洲和牛牛肋條

✨黑毛和牛友三角肉

牛腿位置,肉味同埋油脂都平均~ 燒好之後撈蛋漿食~

✨澳洲和牛牛腹肉

汁燒~用甘口醬汁調味,牛腹肉亦好重肉味

✨獅子王飯卷

用鰻魚、飯包住和牛、芝士同青瓜。口感同味道都非常有層次。

最後店員送上咗兩個清甜嘅雪葩去解一解食完和牛嘅油膩感 ~

完滿🤭

2023-01-08 29 瀏覽
616燒肉酒場📍大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖店舖有分dinner set A , dinner set B , 兩個套餐包既野都不一樣,大家可到時自行決定。今次我就決定食dinner A, 如下inner set A👍🏻自家製冰話梅小蕃茄非常特別,小蕃茄內系無話梅,但就有話梅的味道,值得一試!👍🏻野菌蟹肉茶碗蒸x2濃濃的蟹肉味道配茶碗蒸真係別有一番風味!如果你鍾意食蟹肉就一定好鍾意食呢個。👍🏻A5三角肉刺身👍🏻澳洲和牛牛肋條👍🏻黑毛和牛友三角肉👍🏻黑毛和牛特選牛小排👍🏻澳洲和牛牛腹肉👍🏻燒鳥盛盒👍🏻黑豚腩西京燒以上所有燒物都系勁爆好吃!!好推薦大家要黎試下,肉好嫩,又好有牛味道,真系有驚喜!!👍🏻獅子王飯卷一共六舊獅子王飯卷,食燒肉吾夠飽配埋個飯卷就岩岩好,好滿足。
616燒肉酒場
📍大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖

店舖有分dinner set A , dinner set B , 兩個套餐包既野都不一樣,大家可到時自行決定。今次我就決定食dinner A, 如下:

Dinner set A
👍🏻自家製冰話梅小蕃茄
非常特別,小蕃茄內系無話梅,但就有話梅的味道,值得一試!

👍🏻野菌蟹肉茶碗蒸x2

👍🏻燒鳥盛盒
👍🏻黑豚腩西京燒

👍🏻獅子王飯卷

2023-01-07 29 瀏覽
616燒肉酒場📍大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖餐廳晚市安排set A同B,小編揀左set A👍🏻自家製冰話梅小蕃茄十粒左右既開胃小菜,食落真係話梅味醃出黎既味道,好特別!👍🏻野菌蟹肉茶碗蒸冬菇、蝦、竹輪、雞蛋、蘑菇,熱辣辣既經典茶碗蒸👍🏻A5三角肉刺身睇落好似生牛片,店員唔講都以為係要放落爐度燒🤣薄片食落感受到牛既脂肪、上面仲有少量蔥、醬油點綴👍🏻澳洲和牛牛肋條配菜有青椒、紅椒、黃椒原條牛肋條來燒燒完展開一嚿嚿來食,有得玩又有得食,一流🤪👍🏻黑毛和牛特選牛小排澳洲和牛牛腹肉黑毛和牛友三角肉幾款牛類都極高質,配上醬汁,唔洗燒太耐,入口即溶,高質飛機貨😍沾滿秘製醬汁的正方形牛肉,煮熟咗可以點蛋醬來吃 👍🏻燒鳥盛盒類似雞腎既爽口感既東西😍一見難忘👍🏻獅子王飯卷食完甘多燒肉,最後有返個大件壽司🍙黎飽飽肚,芝士配少量肉粒、上面仲有木魚點綴🥰👍🏻食完仲有雪芭黎做甜品😍店員都會不時加熱茶,非常細心🤍座位空間感超足夠,場內氣氛十足,有日本櫻花擺設,同好多日式清酒🍶。另外仲有四個卡位,大家黎前都記得book位,燒肉店有分時段俾大家入場
616燒肉酒場
📍大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖

餐廳晚市安排set A同B,小編揀左set A

👍🏻自家製冰話梅小蕃茄
十粒左右既開胃小菜,食落真係話梅味醃出黎既味道,好特別!

👍🏻野菌蟹肉茶碗蒸
冬菇、蝦、竹輪、雞蛋、蘑菇,熱辣辣既經典茶碗蒸

👍🏻A5三角肉刺身

👍🏻澳洲和牛牛肋條
配菜有青椒、紅椒、黃椒
原條牛肋條來燒燒完展開一嚿嚿來食,有得玩又有得食,一流🤪

👍🏻黑毛和牛特選牛小排
澳洲和牛牛腹肉
黑毛和牛友三角肉

沾滿秘製醬汁的正方形牛肉,煮熟咗可以點蛋醬來吃

👍🏻燒鳥盛盒
類似雞腎既爽口感既東西😍一見難忘

👍🏻獅子王飯卷

👍🏻食完仲有雪芭黎做甜品😍店員都會不時加熱茶,非常細心

2023-01-06 28 瀏覽
🥢 2023年踏入新一年,第一餐要食一餐豪啲嘅,今次去到大圍火車站附近嘅616燒肉酒場,佢地主打靚靚黑毛和牛套餐,淨係睇相已經流曬口水! 👍🏻 不得不讚職員嘅服務態度食在好出色,大大增添成餐飯嘅滿足感,佢地會主動介紹餐點點樣燒會最好味,仲會幫客人燒比較高級嘅肉,等佢地可以食到最好 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 剌身五點盛 - 三文魚/拖羅/帶子/赤蝦/油甘魚塊塊都新鮮厚切,帶子好鮮甜,拖羅油脂感豐富!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 烤牛肉凱撒沙律牛肉燒得幾香,蔬菜爽脆配上脆麵包黑醋,沙律醬同埋芝士碎錦上添花,全個沙律可以話十分出色!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑毛和牛西冷薄燒西冷紋路好靚,燒到大概三四成熟,跟住包埋壽司飯,撈埋佢哋嘅壽喜燒蛋汁,口感豐富,齒頰留香揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑毛和牛肉眼上蓋肉眼厚度切得適中,肉質嫩滑同埋好腍容易咬開!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 極上封門柳呢個部位牛味比較重,但都唔會覺得好漏或者油膩揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 澳洲和牛橫隔膜橫隔膜相對有咬口,牛味濃郁,越咬得耐牛味越出揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 櫻花蝦和牛炒飯材料好多飯粒粒粒分明,但同時能夠保持適

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 剌身五點盛 - 三文魚/拖羅/帶子/赤蝦/油甘魚
塊塊都新鮮厚切,帶子好鮮甜,拖羅油脂感豐富!

✨ 烤牛肉凱撒沙律

✨ 黑毛和牛西冷薄燒

✨ 黑毛和牛肉眼上蓋
肉眼厚度切得適中,肉質嫩滑同埋好腍容易咬開!

✨ 極上封門柳
呢個部位牛味比較重,但都唔會覺得好漏或者油膩

✨ 澳洲和牛橫隔膜
橫隔膜相對有咬口,牛味濃郁,越咬得耐牛味越出

✨ 櫻花蝦和牛炒飯
材料好多飯粒粒粒分明,但同時能夠保持適當濕潤