2023-01-18 1390 瀏覽
《616燒肉酒場 - 大圍》幾年前嘅聖誕,我哋一班中學同學喺大圍呢一間燒肉酒場過咗個美滿嘅Boxing Day🎁前一排同 @kchelseapy 講番起之前食嘅呢間燒肉店,突然之間燒肉癮起呢🤭所以今次我地兩個自私食😂即興約左收工再去會一會呢間餐廳😉當晚我哋叫咗以下食物,都幾豐富架💁🏻‍♀️刺身五點盛前菜我哋叫咗一客刺身,總共有五款食材,有油甘魚、三文魚、帶子、拖羅仲有赤蝦,五款刺身都係厚切㗎,其中拖羅食落甘香及魚油味重,而赤蝦就肉質彈牙,食得出既新鮮☺️💁🏻‍♀️蒜香牛油雜菌原兜蒜香牛油雜菌放上個燒爐上面煮,一邊煮一邊聞住佢勁濃既牛油味勁香,啲雜菌吸曬牛油後勁juicy and guilty😂但又真係好正既 💁🏻‍♀️烤牛肉凱撒沙律本來諗住叫少少菜降低一下之後要食咁多肉既罪惡感,不過個沙律其實都好多牛肉架😂烤牛肉肉質都幾嫩滑,配埋酸酸地既沙律醬同黑醋,成件事變得好creamy幾開胃👍🏻quite nice 💁🏻‍♀️黑毛和牛西冷薄燒食到咁上下前菜,終於到戲肉啦🤩第一樣上菜既肉類係薄燒和牛,就咁齋睇都知道油花十足,食落口肉質軟嫩而且脂肪重😌第一啖咩都唔使點就咁食已經好好味,第二啖可以點埋餐廳提供嘅
《616燒肉酒場 - 大圍》
💁🏻‍♀️刺身五點盛

💁🏻‍♀️蒜香牛油雜菌

💁🏻‍♀️烤牛肉凱撒沙律

💁🏻‍♀️黑毛和牛西冷薄燒
食到咁上下前菜,終於到戲肉啦🤩第一樣上菜既肉類係薄燒和牛,就咁齋睇都知道油花十足,食落口肉質軟嫩而且脂肪重😌第一啖咩都唔使點就咁食已經好好味,第二啖可以點埋餐廳提供嘅蛋黃醬油,食落更濃味更滿足

💁🏻‍♀️黑毛和牛肉眼上蓋
黑毛和牛肉眼上蓋都係食過油花,輕輕燒20秒已經夠晒,比起和牛薄燒,我覺得肉眼上蓋嘅油花更重

💁🏻‍♀️澳洲和牛橫隔膜
橫膈膜部份不嬲都係熱門嘅部位,個醬汁偏甜,有少少水果香味,用嚟醃製呢個和牛都幾適合,燒完之後好香醬油味,肉汁都幾豐富

💁🏻‍♀️極上封門柳
封門柳本身已經醃製咗,燒完之後唔使點任何嘢都已經夠味道,肉質冇頭先薄燒咁嫩,但係牛肉味相對重啲,呢個會偏向食個口感

💁🏻‍♀️櫻花蝦和牛炒飯
最後埋尾嘅事櫻花蝦和牛炒飯,呢個飯炒得乾身,份量好多,兩個人絕對食唔晒😂櫻花蝦嘅數量都幾多,每一啖都食到蝦同埋蛋嘅香味,入面都有和牛粒㗎,但係就比較細粒少少,不過成晚都食咗咁多和牛其實好足夠啦😉
2023-01-09
  • 黑毛和牛肉眼上蓋