二訪依舊出色,食材高質食物有水準,性價比高😋!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・主食+$45轉套餐,配湯&小食一款🍝 紅椒忌廉醬蔬菜煙斗粉配煎蛋 HK$78・味道:微微辣嘅忌廉醬配甜嘅紅椒食到好上癮,啲醬喺晒煙斗粉入面一咬爆汁好好食!蔬菜夠甜冇草青味,羽衣甘藍好fresh有輕輕用鹽調味。煎蛋好重蛋香味,似係日本蘭王/曉嘅蛋XD・口感:蔬菜好fresh,各有各咬口~🍛 日式奶油燉菜雞肉飯 HK$78・味道:奶油夠light唔會好膩,素雞肉係腐皮加少少素肉咁,不錯的。蔬菜燉得入味軟腍。・口感:不錯不錯,軟腍好食~🥣 土耳其香料蕃茄扁豆湯 跟餐・味道:好多香料加蔬菜粒,飲落有蕃茄味但唔會搶晒所有嘢嘅味,蔬菜甜味依然飲得出。・口感:好多蔬菜粒咬吓。🍠 香菇芋蓉紫菜煎餅 跟餐・味道:泰式酸辣醬+齋嘅芋頭魚+韓式紫菜底,就係佢嘅味了!想像到嘅味道但配搭幾新穎。・口感:紫菜脆加好smooth芋蓉整嘅小pizza咁,口感幾豐富。🍄 蔥油手撕雞髀菇 跟餐・味道:佢似係麻油多過蔥油,但其實好light所以唔會覺得好油。雞髀菇正常發揮~・口感:幾爽有咬口。🍹 紫蘇薄荷lemonade 跟餐+$14・味
二訪依舊出色,食材高質食物有水準,性價比高😋!

主食+$45轉套餐,配湯&小食一款

🍝 紅椒忌廉醬蔬菜煙斗粉配煎蛋 HK$78
・口感:蔬菜好fresh,各有各咬口~
紅椒忌廉醬蔬菜煙斗粉配煎蛋

🍛 日式奶油燉菜雞肉飯 HK$78
・口感:不錯不錯,軟腍好食~
日式奶油燉菜雞肉飯

🥣 土耳其香料蕃茄扁豆湯 跟餐
・口感:好多蔬菜粒咬吓。

🍠 香菇芋蓉紫菜煎餅 跟餐
香菇芋蓉紫菜煎餅

🍄 蔥油手撕雞髀菇 跟餐
・口感:幾爽有咬口。
蔥油手撕雞髀菇

🍹 紫蘇薄荷lemonade 跟餐+$14
・味道:以為好普通點知有啲驚喜,一入口好重紫蘇葉香,唔會好甜不錯飲的。
・口感:fresh~
紫蘇薄荷lemonade

🌼 酒香桂花豆腐批 HK$46
・味道:一入口係酒香同桂花香,之後就有豆腐味,係0甜豆腐蓉嚟,食到得出蓉嘅質感,豆味足。最底嘅批底偏甜,但因為豆腐蓉0甜,所以夾埋都唔會好甜~呢個味道好balance,整體幾出色(๑´ڡ`๑)。
・口感:批底幾硬,因為素食pastry冇用麵粉就係少咗嗰種鬆軟感,口感接近脆餅,但可以接受。
酒香桂花豆腐批

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:兩訪同樣出色嘅素食餐廳!

2023-11-11
紅椒忌廉醬蔬菜煙斗粉配煎蛋
日式奶油燉菜雞肉飯
香菇芋蓉紫菜煎餅
蔥油手撕雞髀菇
紫蘇薄荷lemonade
酒香桂花豆腐批
2024-01-31 440 瀏覽
食在這家店,今日黎到咗間素食小店,頭盤揀咗個「蔬菜茶樹菇韓式拌飯」,賣相唔多亮眼,但係食落絕對驚喜啊!茶樹菇嘅香味混合著清爽嘅菠菜,仲意外發現嗰個素蛋味到有啲似腐乳嘅層次,真係惹味極了😍。然後有個「冬蔭功紅菜頭醬長通粉」,看落去好吸引!色彩鮮豔,食落嘅時候微辣帶酸,紅菜頭嘅味道竟然同湯底咁夾,通粉嘅口感都岩岩好,唔會太煙韌或者太腍。至於飲品,今次就冇咩特別表現,下次我想試吓佢哋嘅純素蛋糕,睇落好有誘惑力架!總括,這家店嘅食物新鮮得黎,整體風味都幾好,有創意之餘又符合健康飲食,會令你食得開心又滿足!對於追求獨特素食體驗嘅你,值得一試。全程食得清新脫俗,心情都跟住開朗咗起來🌱👍。

-🦄 黑窗里 @blackwindow___ ・🪇 沒有計劃的人生就是拼圖 🧩・🎪 崩塌缺口拼砌 成為将来の地図 …🪔 傾聽零碎之聲 卻奏出動人心弦ヽ(´o`・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🖤【 𝓜𝔂 𝓯𝓸𝓾𝓻𝓽𝓱 𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝔀𝓲𝓷𝓭𝓸𝔀… 】・四訪這溫暖之黑色窗戶 那個令人放鬆的小窩・🌰 栗子忌廉伯爵茶豆乳布甸 ʜᴋᴅ48🦔 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・這不是絕頂美味的布甸 卻是一個令人舒適的假如說吃甜品欲求安慰 它的確能夠安慰人心基於是純素之故較特別 布甸沒那麼動彈好嚼反而是偏向於慕絲質感 滑溜的迅速融化延展它不像普通布甸般光滑 當中充滿粗糙顆粒感也會感受到伯爵茶葉籽 有點粗獷狂野的感覺豆乳味比想像的更濃重 豆香豆韻是完美發揮雖則重於豆香卻不過分 沒有蓋過伯爵茶茶香伯爵茶茶韻像蜜桃紅茶 香氣沉穩微微向上陽豆乳跟伯爵茶意外地搭 兩者相配能做個好友栗子忌廉小山丘超驚喜 栗子味濃郁厚重自然那栗子香是緩慢地滲透 非曇花一現轉瞬即逝忌廉不像普通忌廉般輕 反之是微厚重有重量三者同食的話就是湊好 表現出平和與柔情感濃豆乳香主導整個層次 栗子及伯爵茶是輔助黑窗里的甜品就是這樣 簡單純粹
🦄 黑窗里 @blackwindow___

🪇 沒有計劃的人生就是拼圖 🧩

🎪 崩塌缺口拼砌 成為将来の地図 …
🪔 傾聽零碎之聲 卻奏出動人心弦ヽ(´o`

很愛那些花豆的澱粉感 還有茶樹菇的爽脆感
黑窗里的限定老火靚湯 也算是到訪時必點的

他們總能製造無限溫暖 安撫心靈的美味佳餚
可遇不可求的限定料理 真的要好好把握機會

ᴘ.s.① 果然我看到栗子就衝了 ( ´∀`)
ᴘ.s.❷ 沒有計劃的甜點都很美味 !!

📍 黑窗里 @blackwindow___
👉🏻 深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖
2023-12-03
茶樹菇蓮藕花豆湯
2023-11-14 533 瀏覽
好少去深水埗,所以bookmark好耐都未試過。多謝朋友陪我黎仲請食生日飯🥰印尼沙爹醬烤蕃薯角$27個醬同加多加多醬好似😋有紅薯有紫薯連皮焗淋上醬汁,面好似有少少辣椒粉?可以返屋企試整。馬來烤蔬天貝laksa湯拉麵$88可五辛可vegan唔記得咗叫vegan唔肯定自己有冇食到蛋奶🤪。材料豐富,有天貝、彩色椒、鮮冬菇、秋葵、豆卜。味道濃郁。唔太辣,啱啱好。最最最緊要食完唔囗喝🥰熱薑汁麥芽豆乳 -跟餐加$14夠薑夠辣,不過我發現成餐飯我都點曬辣野😂每日都唔同menu,好多菜式可以要求純素/五辛素。下次出開深水埗要再嚟先得!夜晚要book枱,好full呢🤩最鍾意見到素食餐廳坐無虛席🙏🏻

印尼沙爹醬烤蕃薯角$27

馬來烤蔬天貝laksa湯拉麵$88可五辛可vegan

熱薑汁麥芽豆乳 -跟餐加$14
夠薑夠辣,不過我發現成餐飯我都點曬辣野😂

4K
2023-09-24 1633 瀏覽
噚日(23-9-2023 Sat)晏晝,同老公分別喺大歡喜餅家同八仙餅家買完月餅後,就食晏,天氣太熱,我唔行咁遠喇,就搵呢間,過咗北河街冇耐,好彩啱啱停低睇睇,原來正正就喺面前,如果我繼續行,肯定會錯過.我睇吓門口餐牌lunch只做到2:30pm,我哋入去啦,由於冇紙本menu,於是行返出去睇同影menu,店員就啱啱轉下午茶menu,噢!咁唯有食素嘅下午茶.好失望,下午茶選擇唔多,只有A同B兩樣,我要B烤麥餅配中東鷹咀豆醬,$32.00嘅凍Japanese Shizuooka Matcha Latte,老公要A桔醋烤甘荀薯仔沙律,加$18.00要湯,同$20.00熱Organic Rooibos Tea (allergy-relief),甜品就唔叫住.冇耐,個湯嚟喇,睇睇張單,係土耳其香料番茄扁豆湯,老公舀起嚟飲時,我見到有好多料,而味道係似有少少咖哩味但唔辣.味道:4分然後桔醋烤甘荀薯仔沙律同烤麥餅配中東鷹咀豆醬到嚟,我見到羽衣甘藍就驚,咁我先食烤麥餅配中東鷹咀豆醬,烤麥餅係有啲煙韌嘅,中東鷹咀豆醬味道清淡.味道:3分桔醋烤甘荀薯仔沙律呢?見到佢哋都有落藜麥,我先食羽衣甘藍,竟然唔苦
如果我繼續行,肯定會錯過.

冇耐,個湯嚟喇,睇睇張單,係土耳其香料番茄扁豆湯,
土耳其香料番茄扁豆湯
老公舀起嚟飲時,我見到有好多料,
土耳其香料番茄扁豆湯
而味道係似有少少咖哩味但唔辣.
味道:4分

然後桔醋烤甘荀薯仔沙律同烤麥餅配中東鷹咀豆醬到嚟,
桔醋烤甘荀薯仔沙律同烤麥餅配中東鷹咀豆醬
味道:3分

桔醋烤甘荀薯仔沙律呢?見到佢哋都有落藜麥,我先食羽衣甘藍,竟然唔苦唔難食,ok喎;烤甘荀同薯仔都夠腍;而桔醋都同柚子醋差唔多,不過冇柚子嘅澀味,又幾好喎.
味道:5分

之後我嘅凍Japanese Shizuooka Matcha Latte到嚟,
凍Japanese Shizuooka Matcha Latte(靜岡玄米抹茶latte)
飲落,咦?!有玄米味?原來佢係靜岡玄米抹茶latte,加咗玄米,味道就冇咁寡,成杯味道都唔係太濃,質地亦唔係好杰,舒服嘅.
味道:5分

然後係Organic Rooibos Tea (allergy-relief)舒敏南非國寶茶,
熱Organic Rooibos Tea (allergy-relief)舒敏南非國寶茶
不嬲都知南非國寶茶可以令人好好瞓,我亦有飲過,但喺呢喥一飲,味道唔同,唔知加咗咩有舒敏作用嘅嘢,怪怪.
味道:3分

最後,我哋決定要埋嗰兩個甜品.

$44.00嘅太妃咖啡合桃香蕉蛋糕
端上嚟時同我哋講俾邊位我哋,大件啲.
多謝晒.
太妃咖啡合桃香蕉蛋糕
食落,味道唔係太甜,口感係濕潤夾雜咗合桃嘅脆,都幾好味.

之後係$40.00嘅烤蘋果肉桂雪葩
烤蘋果肉桂雪葩
呢個話要時間等,但其實又唔使等好耐,呢個味道係對版唔太甜,又係幾好食.

環境:
天氣好熱,裡面嘅冷氣好似唔多夠,不過應該因為佢哋加咗個風擋,所以咁熱.其實佢哋如果開吊扇,冷氣唔開咁凍,已經夠涼.
枱係夠大嘅,但原來有二樓可以上去用餐.
其他:
食物menu係用中文寫,但飲品就全英文,都係建議加返中文好啲.

抵食係 2.6分
2023-09-23
$115.5 (下午茶)
烤蘋果肉桂雪葩
  • 桔醋烤甘荀薯仔沙律
2023-08-18 1266 瀏覽
-🦄 ʙʟᴀᴄᴋᴡɪɴᴅᴏᴡ ・🥀 黑窗給予的意義 - 二訪黑窗里・📽️ 世上沒有偶然 有的只是必然 (´o`🪔 選擇促成必然 我卻選擇與你相然・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🪟【 𝓢𝓮𝓬𝓸𝓷𝓭 𝓥𝓲𝓼𝓲𝓽𝓲𝓷𝓰, 𝓶𝔂 𝓛𝓸𝓿𝓮 】・🐦‍⬛ 是為 7月2日之餐牌 只供參考🫢🌽 湯品 - 冬瓜粟米菇粒綠豆蓉湯 ʜᴋᴅ20🍃 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・愛湯之人表示這個不錯 清澈中帶有濃稠感覺冬瓜本就帶有清爽之感 透徹中卻充斥豆蓉澀還有少許粟米菇粒飄浮 會是清新中的一點甜・🇻🇳 小食 - 越式牙車快沙律 ʜᴋᴅ28🍃 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・第一次接觸牙車快沙律 這個名字實是挺有趣原來牙字的解釋是雞肉 而車快就有沙律之意但當然這裡不會有雞肉 畢竟是素食沙律小食嫩葉子全都是爽嫩輕脆 伴隨各香料跟花生粒味道上較簡單卻不錯吃 亦能造就開胃清新感・🍳 主食 - 紅椒ᴘᴇsᴛᴏ煙斗粉配煎蛋 ʜᴋᴅ76🍃 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗・這是令人驚艷的煙斗粉 絕對是可遇不可求啊本人日常中很少吃粉麵 但這個真是值得一試煙斗粉的煙韌跟軟糯感 至今我仍是難以忘懷最值得一讚是那紅椒醬 甜辛中帶有一點鹹香醬汁
🦄 ʙʟᴀᴄᴋᴡɪɴᴅᴏᴡ

🥀 黑窗給予的意義 - 二訪黑窗里

📽️ 世上沒有偶然 有的只是必然 (´o`
🪔 選擇促成必然 我卻選擇與你相然

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🪟【 𝓢𝓮𝓬𝓸𝓷𝓭 𝓥𝓲𝓼𝓲𝓽𝓲𝓷𝓰, 𝓶𝔂 𝓛𝓸𝓿𝓮 】

🐦‍⬛ 是為 7月2日之餐牌 只供參考🫢

濃稠的奶香甜跟楓糖香 在我口腔中翻滾鬥爭

我真的不得不去承認啊 此為當天的重中之重

有時候我也會這樣地想 覺得吃到這店是緣份
畢竟餐牌要當天才知曉 非萬事都能先計劃的

ᴘ.s.① 我每天都在默默留意黑窗里的餐牌…
ᴘ.s.❷ 沒辦法嘛🥹外賣甜品是必然的呢!

📍 黑窗里
👉🏻 深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖
2023-07-02
$132.5 (午餐)
楓糖蘋果合桃蛋糕
💮🥬素食者と文青の恩物📖💮🎃🍄七里香南瓜忌廉雜菇煙斗粉 - $76啲粉包住好creamy嘅南瓜忌廉好正啲菇食到soksok聲❤️‍🔥評分: 7.5/10 -🥔🥗薯仔沙律 と 酸麵包🍞配 鷹嘴豆醬 🧆 - $70個sourdough好味!食落啲酸味好match佢哋嘅hummus texture and flavour 💯 評分: 7.8/10 -🥔🥗薯仔沙律 と 烤麥餅🫓配 韭菜pesto💚 - $70韭菜醬有韭菜味,真材實料🤭🫣辣辣地送包一流 but有小小鹹得制chipati乾之餘仲硬到…👷🏻‍♀️唔識欣賞評分: 5/10 -overall chill下幾好,唔建議空肚黎🫣-last but not least 🍯 🌰 🍨焦糖杏仁雲呢拿雪糕 - $55Caramelized walnuts and almonds r da best 🥹評分: 7.8/10 -p.s. 份量有啲細~對大食嘅朋友未必夠,建議可以嗌多份!🤰🏻-📍 黑窗里 (深水埗)深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖-#酸姐の覓食日記 #酸姐食盡深水埗 #素食 #黑窗里
💮🥬素食者と文青の恩物📖💮

🥔🥗薯仔沙律 と 酸麵包🍞配 鷹嘴豆醬 🧆 - $70
texture and flavour 💯

評分: 7.8/10
🥔🥗薯仔沙律 と 烤麥餅🫓配 韭菜pesto💚 - $70
韭菜醬有韭菜味,真材實料🤭🫣
辣辣地送包一流 but有小小鹹得制
chipati乾之餘仲硬到…👷🏻‍♀️唔識欣賞

評分: 5/10
overall chill下幾好,唔建議空肚黎🫣
last but not least
🍯 🌰 🍨焦糖杏仁雲呢拿雪糕 - $55

評分: 7.8/10
📍 黑窗里 (深水埗)
深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖
#酸姐の覓食日記 #酸姐食盡深水埗 #素食 #黑窗里
好日唔去深水埗,打算幫襯下啲咖啡店但同港島有得揮嘅價錢令我卻步了醒起呢區有間受好多人喜愛嘅黑窗里即刻趕在下雨前到訪,入座不消一會兒已經滿座了午餐時段只有三款主食,其中一款便是自由定價那便是我叫的黑椒黑糖雞髀菇天貝飯自由定價的好處就是可以按性價去付款可能是本身期望很好,所以我覺得有點普通飯偏硬身而且米香不突出雞髀菇跟天貝的醬料較少,味道沒令我印象深刻咖啡倒是不錯,叫午餐是加ᴴᴷᴰ15配自由定價的話則是原價ᴴᴷᴰ40
好日唔去深水埗,打算幫襯下啲咖啡店
但同港島有得揮嘅價錢令我卻步了
醒起呢區有間受好多人喜愛嘅黑窗里
即刻趕在下雨前到訪,入座不消一會兒已經滿座了

午餐時段只有三款主食,其中一款便是自由定價
那便是我叫的黑椒黑糖雞髀菇天貝飯
自由定價的好處就是可以按性價去付款
可能是本身期望很好,所以我覺得有點普通
飯偏硬身而且米香不突出
雞髀菇跟天貝的醬料較少,味道沒令我印象深刻

咖啡倒是不錯,叫午餐是加ᴴᴷᴰ15
配自由定價的話則是原價ᴴᴷᴰ40

2023-07-16
2023-07-01 425 瀏覽
唔知大家平時會唔會食素食,好多人都覺得素食,唔飽又或者會諗起齋舖,d野係假又油,唔知食緊乜有一次經過黑窗里,原本以為係一間普通嘅文青Cafe 後來得知,佢所有嘢都係素食而餐單每天都會更新,想知每日有咩食,只要睇住IG就得食過依間幾次,絕對唔會令人失望佢唔可以就咁將啲嘢,烚左然後擺埋一碟今日食佢嘅喇沙佢係濃郁嘅喇沙湯底,好有椰香配菜烤過,個菇好juicy見到隻流心蛋,就知道佢有返咁上下功力佢嘅湯都好出色,唔好以為就咁菜煮埋一齊飲完真係一試難忘,原來素湯都可以好好飲甘筍味唔會搶fo, 仲飲到打磨後嘅粟米講返前菜,都係日日不同今日有醬油苦瓜漬不得不提,佢有部份嘅菜蔬係來自本地農場味道真係唔同啲苦瓜入口係有d 苦,但咬得有回甘,唔會拒抗薯蓉唔使講,佢個汁好掂檔神還原了kfd 的蘑菇醬,落左d黑椒,再將味道提升層次最後叫埋cake 唔係甜膩路線,非常正非常滿足的一餐,一定會encore
唔知大家平時會唔會食素食,
好多人都覺得素食,唔飽
又或者會諗起齋舖,d野係假又油,唔知食緊乜

有一次經過黑窗里,
原本以為係一間普通嘅文青Cafe
後來得知,佢所有嘢都係素食
而餐單每天都會更新,
想知每日有咩食,只要睇住IG就得

食過依間幾次,絕對唔會令人失望
佢唔可以就咁將啲嘢,烚左然後擺埋一碟

今日食佢嘅喇沙
佢係濃郁嘅喇沙湯底,好有椰香
配菜烤過,個菇好juicy
見到隻流心蛋,就知道佢有返咁上下功力

佢嘅湯都好出色,唔好以為就咁菜煮埋一齊
飲完真係一試難忘,原來素湯都可以好好飲
甘筍味唔會搶fo, 仲飲到打磨後嘅粟米

講返前菜,都係日日不同
今日有醬油苦瓜漬
不得不提,佢有部份嘅菜蔬係來自本地農場
味道真係唔同啲
苦瓜入口係有d 苦,但咬得有回甘,
唔會拒抗

薯蓉唔使講,佢個汁好掂檔
神還原了kfd 的蘑菇醬,落左d黑椒,
再將味道提升層次

最後叫埋cake
唔係甜膩路線,非常正

非常滿足的一餐,一定會encore
朱古力香蕉合桃脆脆奶昔
馬來烤蔬半熟蛋喇沙
烤菜天背青芥海苔白汁意粉
朱古力香蕉合桃脆脆奶昔
馬來烤蔬半熟蛋喇沙
烤菜天背青芥海苔白汁意粉
2023-06-21 169 瀏覽
呢間主打素食既fusion café 好有文青 style,無論係日式🇯🇵、越式🇻🇳、印式🇮🇳、泰式🇹🇭、中式定係西式,都有機會係呢度揾到~ 呢度每日都有一款菜式比大家自由定價💰,而且每日既餐牌都唔同,非常適合鍾意試唔同新野既朋友,如果同食肉既朋友食飯,呢度絕對係唔錯既選擇🫶🏻今次我地就叫左香菜炸蒜豆乾雞絲撈檬同埋紅菜頭蕃茄肉醬煙斗粉配煎蛋試下😋香菜炸蒜豆乾雞絲撈檬 $85自從食素之後都冇咩機會食到越南撈檬,出面果啲大部分都有魚露,咁難得呢度有,就緊係要試下啦!🤤 不過唔食五辛既朋友仔記得要叫佢走炸蒜呀❗️可能太耐冇食過檬粉既關係,所以見到都好感動~🥺 檬粉個汁都有幾分似魚露,酸酸地幾開胃,撈埋啲素雞絲同埋其他配菜一齊食好match,仲加左啲花生係面,食落口感豐富,味道幾好😋紅菜頭蕃茄肉醬煙斗粉配煎蛋 🍅 $84終於食西餐唔係食黑松露意粉喇!🥹 今次係紅菜頭蕃茄肉醬煙斗粉!原來蕃茄加埋紅菜頭都幾好食,蕃茄唔會太酸,加左啲肉碎增加層次,整體個醬整得唔錯,唔會好似某啲素肉咁有陣「行味」仲要加埋隻煎蛋係面🍳,正!🤤去開深水埗又想揾間特別少少既餐廳,呢度絕對係一個唔錯既選擇,大家經開附近可以過去

香菜炸蒜豆乾雞絲撈檬 $85

紅菜頭蕃茄肉醬煙斗粉配煎蛋 🍅 $84

去開深水埗又想揾間特別少少既餐廳,呢度絕對係一個唔錯既選擇,大家經開附近可以過去試下喇!
2023-06-06 1519 瀏覽
是日想食素係深水埗區揀左呢一間去到剛剛開門營業估唔到轉眼差唔多坐滿Lunch menu主食有3款一麵 一飯 一意粉顧及唔同的喜好者+$43配湯及一款小食Menu清楚列明邊款有五辛邊款用左本地食材仲有唔少特飲可以揀呢點我好鍾意我地揀左泰式青咖喱烤六蔬飯 $74青咖喱飯賣相幾好有紅椒 紅蘿蔔 茄子 蕃茄 薯仔 西蘭花咖喱汁味道濃而不辣配埋各款蔬菜 送飯一流另一款辣椒蒜片欖油菠菜菇菌炒意粉呢款係自由定價相比起青咖喱飯呢款無咁出色但都係唔錯菇菌有烤過但不夠蒜香味如果再濃一點就perfect 跟左兩杯餐飲紫蘇薄荷lemonade +$14無糖麥菜+$3唔多地方餐飲會有紫蘇薄荷係炎炎夏日飲真係好開胃又岩哂流感季節加多個甜品蕉香炭燒烏龍芝士蛋糕$44蛋糕質感同平時食開芝士蛋糕唔同比較多麵粉質感淡淡的烏龍茶味食落唔甜而帶有微微的酸味我就不太鍾意呢個味道理念同食物飲品都好喜歡絕對會再黎但記得要早d食完埋單時所有主食都sold out了
是日想食素

絕對會再黎
但記得要早d
食完埋單時所有主食都sold out了

2023-06-05 298 瀏覽
成年前食過一次,終於等到有當歸麵嘅日子,時間又就到;一個星期五,七點過少少到,五分鐘内有位。但落完單,就要開始等位。然後,好快就無晒「當歸湯麵」,得返兩款主食揀;可能係繁忙時間,落完單,都要等大概20分鐘先至有嘢食!。🎃『南瓜蕃茄昆布鰹魚味噌湯』 $20味噌味係最岀嘅,南瓜就煲到連皮都淋晒,細細碗,ok!⋯⋯🍜『花雕醉雞台式當歸湯麵』$84想食呢個湯麵好耐,周不時都睇吓個menu,佢終於都出現返!個湯好濃郁亦都有幾多料,但係啲素雞係最後放上面,就比較清淡唔係咁入味(但如果太早放啲素雞就會散)⋯⋯🥥『椰香吉士蛋白浮島』 $42落單嘅時候,店員話:「哩個正!」;黃色嘅吉士醬,加一舊白色嘅蛋白「雲」喺上面;椰香吉士,除咗有椰子味,我仲覺得有少少南瓜味(可能我錯亂咗!);温度上,唔係凍都唔係熱,如果係凍嘅,可能再好味啲。📍 黑窗里 (深水埗)深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖 。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

🎃『南瓜蕃茄昆布鰹魚味噌湯』 $20
味噌味係最岀嘅,南瓜就煲到連皮都淋晒,細細碗,ok!
南瓜蕃茄昆布鰹魚味噌湯

⋯⋯
🍜『花雕醉雞台式當歸湯麵』$84

⋯⋯
🥥『椰香吉士蛋白浮島』 $42
椰香吉士蛋白浮島

📍 黑窗里 (深水埗)
深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-06-02
南瓜蕃茄昆布鰹魚味噌湯
椰香吉士蛋白浮島
身為半個深水埗街坊 竟然而家先發掘到呢間高質素食餐廳‪( ᵒ̴̶̷᷄꒳ᵒ̴̶̷᷅ )附近除左素年 推介大家仲可以試黑窗里 @blackwindow___ 佢每日都唔同餐單 可以當日早上去佢ig睇可以whatsapp留定想食既 尤其假日記得要留啊.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪我有個星期六2點幾去一入鋪頭店員話賣清光啦 好彩有留定( ˙֊˙ )◦ 鰹魚南瓜味噌湯第一次試咁樣既味噌湯本身以為南瓜會係固體咁一舊舊原來已經煮到溶左落個湯度 令個湯有少少creamy又甜甜地(˙𐃷˙)◦ 花椒合桃麻醬涼豆腐淋係上面個醬感覺似口水雞醬再撈埋合桃碎同麻醬又變左擔擔麵咁 好神奇就算咁多調味 竟然仲食到濃香豆味.ᐟ‪‪‬◦ 南印椰香乳酪蘑菇芝士masala飯平時同男朋友食飯都多數嗌唔同款試今次呢個飯太吸引就一齊叫左好彩咋 好食到唔想同人share( ͡° ͜ʖ ͡°)Masala咖哩香料味層次豐富 少少辣好惹味 加左椰香中和又唔會太刺激用左芝士同蘑菇兩款有肉口感既食材特別係芝士真心似煮淋哂既雞肉我地食肉獸食完都好滿足 勁快清碗( ˃ ᵕ ˂ )◦ 甘菊檸檬soda一飲以為係kombucha( Ꙭ)!酸味同氣泡都好天然 飲落好舒服◦ 薑汁麥
佢每日都唔同餐單 可以當日早上去佢ig睇
我有個星期六2點幾去
一入鋪頭店員話賣清光啦 好彩有留定( ˙֊˙ )

◦ 鰹魚南瓜味噌湯

就算咁多調味 竟然仲食到濃香豆味.ᐟ‪‪‬

◦ 南印椰香乳酪蘑菇芝士masala飯
平時同男朋友食飯都多數嗌唔同款試
今次呢個飯太吸引就一齊叫左
好彩咋 好食到唔想同人share( ͡° ͜ʖ ͡°)
Masala咖哩香料味層次豐富
少少辣好惹味 加左椰香中和又唔會太刺激
用左芝士同蘑菇兩款有肉口感既食材
特別係芝士真心似煮淋哂既雞肉
我地食肉獸食完都好滿足 勁快清碗( ˃ ᵕ ˂ )

◦ 甘菊檸檬soda
一飲以為係kombucha( Ꙭ)!
酸味同氣泡都好天然 飲落好舒服

◦ 薑汁麥芽豆乳
呢杯我都中意 薑味夠強烈( ⋅֊⋅ ).ᐟ.ᐟ
麥芽味相對就唔出

食完好impressed 已經好期待下次黎試素食既唔同變奏啊(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
順帶一提 除左餐廳佢仲係一個藝文空間
有興趣朋友都可以留意下佢地既活動·͜-

#lastbitematters
#lastbitematters_ssp
素食餐廳天花板😘!簡單煮法+用心配搭+佛心份量+本地高質蔬果=掂。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍝 韮菜羅勒pesto煙斗粉 HK$91 👍・味道:類似攪爛蔬菜嘅青醬,係好少食到嘅味,但係係好味!韭菜味比羅勒味蓋過,所以唔食韭菜嘅朋友都可以一試。蔬果每樣都好甜!・口感:用煙斗粉呢類通心pasta好聰明,食每啖粉都有滿滿蔬果醬,掂。🥘 日式烤蔬咖哩湯拉麵 HK$75 👍・味道:打碎蔬果落偏甜嘅咖哩到,咖哩係輕身冇乜油幾fresh。魚片以為普通款點知好甜,似日本腐皮烏冬塊腐皮嘅甜,驚艷到本波!・口感:拉麵有咬口。好掛湯,冇飲湯嘅情況下食完麵淨返好少咖哩湯,麵款揀得好好。🥣 刁草雜菜農夫湯 HK$22・味道:蔬果嘅酸甜好開胃,面頭幾乎冇油浮面,亦冇草青味,good。・口感:菜款煲過一定唔會爽脆架喇,但竟然仲有咬口唔會黃哂爛哂,very good!🍵 薑汁麥芽豆乳 跟餐+HK$14 👍・味道:大驚喜欸!作為重度愛薑辣味嘅肚波,呢款薑味好出,但唔算辣所以唔好薑嘅朋友都飲到。面頭嘅麥芽奶泡係天然甜味,本波0甜人士都輕鬆drink!豆乳竟然冇被呢兩個咁搶嘅食材搶哂風頭,平衡得好好呀👍!・口

🍝 韮菜羅勒pesto煙斗粉 HK$91 👍

韮菜羅勒pesto煙斗粉

🥘 日式烤蔬咖哩湯拉麵 HK$75 👍

日式烤蔬咖哩湯拉麵

🥣 刁草雜菜農夫湯 HK$22

刁草雜菜農夫湯

🍵 薑汁麥芽豆乳 跟餐+HK$14 👍

・口感:smooth~
薑汁麥芽豆乳

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:少有要9衝,去到「為食而去」而level。原來本地菜咁L好食,大家吃起來喇~

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
環境:正常cafe格局,出入夠位枱又大放嘢食。二樓由樓梯到牆身都有唔少回顧社會議題嘅展覽,仲有放滿書嘅書櫃,真正與社區連繫🫡,唔係只為賺錢掠水煮pat屎嘅打卡cafe👍。
2023-04-08
韮菜羅勒pesto煙斗粉
日式烤蔬咖哩湯拉麵
刁草雜菜農夫湯
薑汁麥芽豆乳
2023-04-03 373 瀏覽
餐廳由一班年青人經營👦🏻👧🏻, 風格也較為破格突出💫✨主力推廣各類新派素食🥬🥕🌽🎐店內擺滿文青擺設 仲會播放日文歌曲🎶帶岀一種非主流式素食咖啡室風格🎨⚠️無固定Menu, 菜式每日不同款 🆕👉🏻餐廳每日都會喺IG Post「每日限定」餐牌😆次次嚟食都可以嘗試唔同菜單, 啱哂中意新鮮感嘅你😼😽✴️最特別嘅係:設有自由定價, 客人可自由幫其中一款食品定價➕$40 包湯&1款前菜.前菜 🔸椰菜甘荀南瓜湯🎃 7/10🎃南瓜香滑濃郁, 富含纖維係款唔錯嘅素湯🥣~🔸旁遮普芥末籽香料炒薯仔🥔 6/10食落有少少👩🏻媽媽料理薯仔炆雞翼啲薯仔的感覺🤣🔸中東衣藜麥沙律 6/10.主食🔸薑汁九層塔雞肉菇菇飯🍚 $85 7.5/10份量超大碗!🤩真係會食唔哂🤣🙈🐔雞肉=素鵝=腐皮每款配料都給得很足🥳🍚飯粒吸收哂醬汁, 薑味唔會好辣, 溫和的~.甜點🔸焦糖伯爵茶芝士蛋糕🍰 $42 5.5/10芝士蛋糕不太香滑😣仲有啲焦苦味食唔出伯爵茶香味🔸🇨🇱智利雲呢拿香蕉三奶蛋糕🍌 $42 6.5/10蛋糕偏濕潤口感好香嘅香蕉味🍌比芝士蛋糕出色~😋.飲品🔸無糖麥茶 +$3(跟餐) 🔸薑汁麥芽豆乳 +$14(跟餐) 6
餐廳由一班年青人經營👦🏻👧🏻,
風格也較為破格突出💫
✨主力推廣各類新派素食🥬🥕🌽
🎐店內擺滿文青擺設 仲會播放日文歌曲🎶
帶岀一種非主流式素食咖啡室風格🎨
⚠️無固定Menu, 菜式每日不同款 🆕
👉🏻餐廳每日都會喺IG Post「每日限定」餐牌
😆次次嚟食都可以嘗試唔同菜單, 啱哂中意新鮮感嘅你😼😽

➕$40 包湯&1款前菜

.前菜
🔸椰菜甘荀南瓜湯🎃 7/10
🎃南瓜香滑濃郁, 富含纖維
係款唔錯嘅素湯🥣~

🔸旁遮普芥末籽香料炒薯仔🥔 6/10

份量超大碗!🤩
真係會食唔哂🤣🙈
🐔雞肉=素鵝=腐皮
每款配料都給得很足🥳
🍚飯粒吸收哂醬汁, 薑味唔會好辣, 溫和的~

.甜點

蛋糕偏濕潤口感
好香嘅香蕉味🍌
比芝士蛋糕出色~😋

.飲品
🔸無糖麥茶 +$3(跟餐)
🔸薑汁麥芽豆乳 +$14(跟餐) 6/10
味道正常的薑汁飲品,
🍵杯子幾可愛是🇭🇰港式茶記杯