2023-03-21 285 瀏覽
小店設有閣樓,上面有一列書櫃放置了不同的日本漫畫,客人可邊打書釘邊享用他們的素菜美食。藜麥烤甘荀羽衣沙律 + 手工酸麵包 ($64)• 是為下午茶,當中的手工酸麵包可搭配一款醬,我選的是中東鷹嘴豆醬。• 鷹嘴豆醬是小店自家研磨及調配,富有中東風味,帶點辛辣和鷹嘴豆獨特的味道,口感非常順滑。• 手工酸麵包外皮煙韌富有咬口,內層則非常軟腍,濃郁的麥香配上鷹嘴豆醬,十分滋味。• 沙律整體新鮮爽口,表面不帶多餘水份,混合煙韌的藜麥粒,使口感更為有層次。

藜麥烤甘荀羽衣沙律   +  手工酸麵包
中東鷹嘴豆醬
藜麥烤甘荀羽衣沙律

藜麥烤甘荀羽衣沙律 + 手工酸麵包 ($64)

中東鷹嘴豆醬
2023-03-12 197 瀏覽
【刁草蘑菇忌廉煎蛋煙斗粉】⭐️⭐️⭐️⭐️很Chill的一家素食小店,也是少有高質素食cafe。煙斗粉沾滿忌廉汁,戳破蛋黃,蛋汁讓煙斗粉的味道變得更濃郁,簡單的蔬菜配搭,依然會令人很滿足。
【刁草蘑菇忌廉煎蛋煙斗粉】

⭐️⭐️⭐️⭐️

很Chill的一家素食小店,
也是少有高質素食cafe。

煙斗粉沾滿忌廉汁,
戳破蛋黃,
蛋汁讓煙斗粉的味道變得更濃郁,
簡單的蔬菜配搭,
依然會令人很滿足。
2023-03-03 2256 瀏覽
深水埗除了是文青咖啡店的集中地,也是一些文青素食小店的集中地。好多時,行走在舊區的小街,會偶爾發現一些有點性格的素食小店。這一次,我們行走在大埔道 (其實亦有少少是慕名而來),到這一家《黑窗里》。早知道這是以前位於油麻地的一間以自由定價的素食小店 "蘇波榮"的延續版。既然 "蘇波榮"重新再出發這事已經東窗事發,我同太太就決定入來一試已經不再是自由定價的素食午餐。以前的 "蘇波榮",有點像街邊的小店,非常之隨意。來到深水埗,變成《黑窗里》之後,就升格成為一間正式兼有 "有限度" service 的餐廳。有限度 service 也就是,要出去點餐、自己攞清水、自己攞餐具。當日,我們沒有加錢去選擇咖啡及任何的特飲。所以,只有簡單的跟餐飲料,就是一杯冰凍的無糖麥茶。這是一杯很清新的茶,麥香味十足,好啱吃飽東西時,用上消消脂,去去油的一小杯飲料。前菜,我們選了海苔醬烤豆腐。豆腐烤得好香,豆味微微地在熱氣中散發出來。入口,有濃香的大豆味,也有輕輕的咸味道,而咸味道似乎是來自海苔的。但,當我們直接吃那海苔時,就覺得過咸了。還是連豆腐一起放入口最好。另一個前菜選擇,是西蘭花忌廉湯。入口,真的是以鮮西蘭
另一個前菜選擇,是西蘭花忌廉湯。入口,真的是以鮮西蘭花打碎來製作,入口雖然有少少的草青味,但有香草同奶油的香味,令這青味變得容易入口,變成一個清新而甜美的味道。
主食,我點的是拿坡里煎蛋肉醬意粉。肉醬,當然是素肉醬啦,用的份量就剛剛好的,剛好做到粒粒掛在麵條上,再者,用了好多不同的菇類伴食,面層煎到脆邊而又保持到流心的煎蛋,,更是美炒。當蛋黃汁混入了意粉之中,味道更美。
太太來了一個中式的當歸醉雞藥膳湯麵。素雞的確用過了花雕酒浸過,吃入口時的確有花雕酒才有的芳香。伴料有娃娃菜,木耳,紅蘿蔔,鮮冬菇等等,看起來是一個很健康的選擇,也可以說,真的是一碗用藥去泡的美味湯麵。
經過這天的一試,我們都覺得這是一間很有水準的素食小店。菜式創新,味道又不錯。店員亦會令你感到好 friendly ,是一間值得回頭一試再試的好餐廳。
2023-01-19 649 瀏覽
全港最好食嘅西式素。喺深水埗一定要來呢一間,好過大型連鎖店嗰啲。有風格、有特色、有心、好味。食素冇得食蛋奶,但係呢一間可以食到忌廉,好開心🥰 tempeh有豐富蛋白質,總言之佢d材料足料啦,自從SOHO POP vegan執咗之後都唔知可以去邊,依家終於有着落

2023-01-12 501 瀏覽
去到先知黑窗里菜款,每日都唔同款。Walk-in坐底以為係IG bio睇餐牌,原來係每日IG Post會列出「每日限定」餐牌。.香菇栗子炊飯 - 第一次食栗子炊飯,同香菇好夾。栗子唔會硬,飯沾上嘅汁都算均勻,飯右邊係淮山?.湯係蕃茄海帶味噌湯,食埋小食、飲埋湯好飽啊。.第二次去,我係Whatsapp book咗枱,果日野食:灸燒蔬菜日式蘋果咖哩飯 v 五 - 有少少辣味、香煎菇菌蕃茄pesto肉醬長通粉 - 好香口,似平時喺Cafe食嘅常見嘢食。.飲左紫蘇薄荷lemonade,都幾酸同埋甜。朋友果杯,薑汁麥芽豆乳,佢好鍾意,佢話好好味。.除咗十幾款嘢飲,我見有酒精類cocktail
湯係蕃茄海帶味噌湯,食埋小食、飲埋湯好飽啊。
飲左紫蘇薄荷lemonade,都幾酸同埋甜。
朋友果杯,薑汁麥芽豆乳,佢好鍾意,佢話好好味。
除咗十幾款嘢飲,我見有酒精類cocktail

主食+小食+湯

神福漬*  v

主食+小食+湯
神福漬*  v
2023-01-06 459 瀏覽
唔識英文就唔好用英文覆WhatsApp 。呢間舖頭啲素食超好味,廚師有質素。樓面就仗著d嘢食好食,服務態度超級極之差!你哋睇吓WhatsApp 嘅內容: 佢只係同我講冇得留枱,冇同我講連食物都唔留。昨天先可以留食物,今天換咗人就話晤留食物,我山長水遠去到冇留食物不特止,態度仲要超級極之惡劣。佢哋就仗着廚房煮嘢好食,唔需要關注服務態度。通常好好嘅人( 㕑師們) 都係配啲超級極之差嘅人( 服務態度差嘅樓面) 係陪啲超級極之差嘅人
2023-01-05 280 瀏覽
黑窗里有四至五個廚師,唔係全部都有水準,所以我問個傳送食物嘅:我想食返呢個廚師煮嘅嘢,幾時嚟食會好啲?跟住有另-個樓面走過來睇我問乜,我話今日啲餸好好味,我想食返呢個廚師煮嘅嘢,幾時嚟會好啲?然後呢條女就由吧枱跳出來,佢叫我唔好問廚師啲嘢,佢自己係其中一個廚師(其實佢算唔上係廚師,佢只係煮甜品,佢煮嘅嘢食都好難食,今日係檸檬批),條女話唻呢度就要冒險,呢度唔適合你。條女冇品,又多事,煮嘢又難食
2023-01-03 1829 瀏覽
-🦄 黑窗里 @blackwindow___ ・🌃 又有誰曾願意俯瞰窺探這黑窗欞子🍂 神秘窗幔後是一群默默耕耘的夥兒・🦔 有時候 真的要親自去感受 去理解其中💌 才明白 漆黑色背後的意義 是多麼溫暖・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🌇【 ʜᴀᴘᴘɪɴᴇss ɪɴ ɴᴇᴡ ʏᴇᴀʀ’s ᴇᴠᴇ 】☁️【 ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ 】🌿 巴東燉天貝鮮蔬椰香斑斕飯 ғʀᴇᴇ ᴘʀɪᴄɪɴɢ🦦 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑我完全是衝著天貝而來 誰叫我是個天貝控呢很喜歡這個窩心的餐點 雖是巴東卻完全不辣而且有點像咖哩的味道 就是那種豐富香料味層次感十足且毫不油膩 加了椰奶更是甜甜的其辣度應該在嬰兒級別 屬於比較大眾的口味這個飯的蔬菜量也很足 看到馬鈴薯就樂透了當然還有西蘭花跟甘荀 全部蔬菜都是很鮮甜唯一有點失望想哭的是 最期待的天貝消失了就只有小小的一顆天貝 也許是我那天沒運氣飯粒比較爽口並非濕潤 也有點煙韌感咀嚼感因為它是斑斕飯非白飯 顏色方面呈寶石翠綠・其實我好喜歡這個餐點 感覺是惹味卻很健康我一個月都沒吃幾次飯 有時候吃飯需要勇氣但這個斑斕飯真的好吃 喜歡那微甜的巴東醬要是天貝能夠再多一
🦄 黑窗里 @blackwindow___

我一個月都沒吃幾次飯 有時候吃飯需要勇氣
但這個斑斕飯真的好吃 喜歡那微甜的巴東醬
要是天貝能夠再多一點 那這個飯就完美至極

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

☁️【 ᴀᴅᴅ ʜᴋᴅ40 ғᴏʀ sᴏᴜᴘ & sɴᴀᴄᴋ 】

🍠 香草芝士烤番薯 ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ᴘʀɪᴄᴇ ʜᴋᴅ27
🧀 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑

嘴饞的人永遠都是這樣 其實很飽卻想繼續吃
但這個番薯真的是必點 它是烤的感覺較健康
微微外脆內軟的好好嚼 可吃到最後有點油膩

鹹香味撲鼻的烤番薯條 卻充斥著天然番薯甜
只能說假若你是番薯控 真的不要考慮去吃吧

🫘 土耳其香料紅扁豆湯 ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ᴘʀɪᴄᴇ ʜᴋᴅ21
🇹🇷 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑
土耳其香料紅扁豆湯

這個湯的味道是比較淡 比較清爽一點都不膩
與其說它是碗紅扁豆湯 其實比較像是蕃茄湯
土耳其香料紅扁豆湯

微微酸甜的天然蕃茄味 然後夾雜著些香料味
是個比想像中清新的湯 冬日喝著真的更暖心

☁️️【 ᴀᴅᴅ ʜᴋᴅ24 ғᴏʀ ʟᴀᴛᴛᴇ 】

🍵 熱靜岡玄米抹茶ʟᴀᴛᴛᴇ ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ᴘʀɪᴄᴇ ʜᴋᴅ32
🇯🇵 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌑🌑
靜岡玄米抹茶拿鐵

拿鐵用了燕麥奶去沖調 然後我還要求了無糖
整體味道是偏向溫柔的 同時亦會帶一點苦澀
這個抹茶的澀我就很愛 可玄米的香氣消失了
假若這杯拿鐵懂得平衡 是玄米香夾雜抹的澀
那會是很完美的組合呀 現在這樣是有點單調

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

☁️【 ᴛᴀᴋᴇ ᴀᴡᴀʏ sᴀʟᴀᴅ ғᴏʀ ᴛᴇᴀ ᴛɪᴍᴇ 】

🎃 烤南瓜甘筍羽衣甘藍藜麥沙律 ʜᴋᴅ35

P.s.❶ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗪𝗶𝗻𝗱𝗼𝘄 的餐牌每天都不同喔
P.s.❷ 我挺喜歡自由定價這個概念…嘻🤓

2022-12-31
香草芝士烤番薯
次次嚟呢間餐廳食嘢都唔會失望,貪新鮮嘅我呢間個Menu成日會轉,成日都有新嘢可以試,樣樣都好好味,估唔到素食都可以咁濃味,今次叫咗香蒜番茜蘑菇意粉,蒜頭控的我表示好滿意仲叫咗個黑啤紅椒素肉醬焗薯,個醬汁好香好好味~ 另外再叫咗個西蘭花粟米忌廉湯,估唔到原來係冇用到乳製品,都好濃好滑,甜甜地,厲害!飲品就叫咗純素國寶奶茶又係冇用牛奶,我估佢用咗植物奶,但其實飲落去都分唔到係牛奶定植物奶,健康啲又幾好一定會繼續嚟支持吓
一定會繼續嚟支持吓
☪︎ ˚ ༘ 𓊓深水埗小區內尋得一所素食小店第一次得到自由定價下的素食體驗餐點選擇不多 每天三款主菜加配湯或小食為套餐無界限的飲品範圍 啤酒花茶咖啡都能一一提供跟友人由餐湯小食至主菜都嚐了一遍食材配撘易入口 唯主菜味道偏鹹和重油膩特別意粉的韮菜忌廉醬吃到一半就吃不下了友人的台式蔥油雞肉飯味道偏淡的中規中矩反而加配的檸杳薯仔沙律和煙肉酸忌廉椰菜花蓉吃得岀材料原味的美味 賣相比主菜精緻 入口質感和味道處理也更討人喜歡連手打蔬菜湯也給予甚高分數 味道順口偏稠杰質地但仍能吃岀南瓜果仁細果肉 好不喜歡店內的文化小物 帶有態度的海報裝置不難感受到一群年青人對文化聯繫的用心樓下每張小學風格的枱凳 樓上的幽靜小書閣拼湊岀另一種非主流式素食咖啡室格調𓏭𖤥 黑窗里深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖༶ 烤蔬菜洋蔥韮菜忌廉醬意粉 ₇₀༶ 台式蔥油雞肉飯伴醃蔬菜(自由定價)༶ 南瓜甘筍堅果忌廉湯 ₊₂₀༶ 檸杳紅蔥薯仔羽衣沙律 ₊₂₆༶ 煙肉酸忌廉椰菜花蓉 ₊₂₆ 𓏭
☪︎ ˚ ༘ 𓊓

𓏭
𖤥 黑窗里
深水埗大埔道79-85號民安大廈地舖

༶ 烤蔬菜洋蔥韮菜忌廉醬意粉 ₇₀
༶ 台式蔥油雞肉飯伴醃蔬菜(自由定價)
༶ 南瓜甘筍堅果忌廉湯 ₊₂₀
༶ 檸杳紅蔥薯仔羽衣沙律 ₊₂₆
༶ 煙肉酸忌廉椰菜花蓉 ₊₂₆
𓏭
2022-11-20 428 瀏覽
下午茶時段去試呢間餐廳,入到去話只有下午茶menu,得薄餅同salad同兩款甜品,無其他野食。唔緊要啦,當試下就叫左Staff A落左薄餅同salad。之後想加個蘋果金寶同2杯飲品,叫左staff B落單。比返張單我地時發現只有staff B既order,咁咪問返staff B,我地頭先仲order左薄餅同salad,係咪漏左,如果漏左就加返。Update完返黎野飲又落錯,再改。再發現甜品又錯,要蘋果金寶落左蛋糕,我地決定放棄改甜品,照食蛋糕啦。野食黎到,驚訝係細得可憐,食完仲肚餓過未食之前。飲品仲要落錯枱,我地杯飲品落左其他枱,其他枱飲左,再同staff話黎錯左,2個staff係個客面前你一言我一言話對錯,呢d野係咪應該係你地返去再討論?仲要少左杯飲品既客係你背面,即係我。快快手食完想走,比錢先知仲要自己執野。🤦🏼‍♀️餐廳裝修係唔錯的,但全個感覺差到一個點。1.下午茶得嗰2,3樣野食都要落錯、落漏,全場就得4張枱,唔可以用新開張黎推卸責任,呢樣係基本餐廳應該要做到嘅嘢2.無menu都算,要睇牆上既黑板menu,但字體係非常難睇得明,要咁寫menu請先練得一手好字,至少要睇得明既字3.

快快手食完想走,比錢先知仲要自己執野。🤦🏼‍♀️

餐廳裝修係唔錯的,但全個感覺差到一個點。
3.食完嘢要自己執嘢都唔緊要,餐廳內沒有明確嘅指引需要自行執,最後發現佢喺張收據上面有寫咗一行細字,要自行去處理嘅話,餐廳裏面都應該寫得清楚

整個用餐過程非常不愉快,一間普通餐廳該有的服務都提供唔到,完全唔會再去
2022-09-05 594 瀏覽
這裏環境舒適,佈置亦有特色,濃濃的工業風,每日餐廳不同,營業時間亦偶有變動,建議來之前先到IG留意最新消息。今日主菜我點了紫蘇肉末薑香麻醬蕎麥麪,另加栗子粟米紫菜節瓜湯和刁草薯仔烤紅菜頭羽衣甘藍沙律。我個人認為食物味道偏淡,沙律蔬菜非常新鮮,蕎麥麵全仗麻醬,所以沒甚麼好評價,整體性價比一般,價錢合理但會選擇素食自助餐😅但亦算是素食餐廳之選。
但亦算是素食餐廳之選。
2022-07-05
好鍾意呢間餐廳!!!好高質好有新意嘅素食😍😍😍最鍾意呢個海苔醬炸豆腐,第一次食海苔醬,層醬超級厚,真係幾有紫菜味😋同炸豆腐好夾!!可惜佢冇固定既menu,下次黎都未必有得再食呢個炸豆腐😫masala飯好有印度餐廳既風味👍最特別係呢一個masala飯係自由定價,自己覺得呢個飯值幾多錢就俾幾多錢,第一次見香港餐廳有咁既概念個湯超級特別!係青瓜檸檬乳酪凍湯,唔係個個都岩飲,但我就好鍾意,夏天飲好消暑😍呢個素肉燥面好抵食,超級大碗!
好鍾意呢間餐廳!!!好高質好有新意嘅素食😍😍😍
可惜佢冇固定既menu,下次黎都未必有得再食呢個炸豆腐😫
海苔醬炸豆腐

呢個素肉燥面好抵食,超級大碗!

海苔醬炸豆腐
位於深水埗的一間自由定價餐廳,主力推出各類素食餐單,餐牌上款式會不斷更新,每次光顧都可以嘗試不同有趣配搭!透過獨特選材 製作日常菜式,這裡每一道都十分充滿驚喜,同素年對比似乎會較創新✨🌟香煎雞髀菇茄子羅勒青醬米意粉羅勒青醬米型意粉代替了升糖指數較高的意大利米,是相對健康的食法!加入雞髀菇和茄子等配料,從濃郁味道中添上層次感,讓人吃極不厭!🌟馬來沙嗲醬烤雞配斑斕椰漿飯沙嗲斑蘭椰漿飯亦是滿滿驚喜的一道菜式,整體口味偏甜,而且傳上一陣猶如花生醬的味道,最有趣是混合粒粒青瓜,令甜中亦帶點清爽!唯一可惜是大部份甜品都每日限量供應很快就售罄,下次一定要早點光顧試試純素甜品(;_;)味道:8/10環境:7.5/10性價比:7/10回頭度:7/10
香煎雞髀菇茄子羅勒青醬咪意粉

香煎雞髀菇茄子羅勒青醬咪意粉
馬來沙嗲醬烤雞配斑斕椰漿飯
  • 香煎雞髀菇茄子羅勒青醬米意粉
2022-07-09 340 瀏覽
呢間素食Cafe非常有文藝氣息 🧑🏻‍🎨 平時會搞音樂、放映、創作既文藝活動 🎥店內亦有海報同書籍俾大家欣賞。佢地每日會更新餐單款式,用既食材好特別,會加入唔同風味既香料 🌿 令素食冇咁單調。🍚🌿🫘 柚子醬油天貝香料鷹豆暖拌藜麥飯 $70拌米飯粒粒分明,配菜豐富,每種既香料都好突出佢哋嘅鮮味,食落味蕾好有衝擊。而白色一條嘅係天貝,天貝係印尼傳統發酵黃豆食品,香港好少地方食到,豆味香濃而且非常健康。+35(湯&小食)🍅🍲 土耳其香料番茄扁豆湯蕃茄湯冇平時嗰啲咁咸,淡淡既蕃茄味,酸得來好開胃,而且香料味道非常特別, 沉澱咗嘅就係蕃茄同粒粒半融既扁豆。🍨🍠 牛油酸忌廉雙色甜薯蓉呢款薯蓉有齊紫薯同埋甜番薯,一次過食晒兩種風味,口感棉滑,加上酸忌廉更加開胃。餐廳亦有自由定價既主食 ❤️ 貧困人士都可以試到佢哋嘅嘢食,烏克蘭事件佢哋都有關注,係一間好值得支持嘅餐廳👍🏻黑窗里 🍝🍲🌿🥖 💛💛💛每人~$100

🍚🌿🫘 柚子醬油天貝香料鷹豆暖拌藜麥飯 $70

+35(湯&小食)
🍅🍲 土耳其香料番茄扁豆湯

🍨🍠 牛油酸忌廉雙色甜薯蓉