2023-04-04 155 瀏覽
隱-世拉麵我食開叉燒拉麵好多自選項 自己揀超級濃湯 好正🤤雞軟骨餃子 都係次次必點之一好可惜已經結業左今日突然諗起佢想食然後睇下open rice點知 已經結業好可惜…!
隱-世拉麵

然後睇下open rice

點知 已經結業

好可惜…!
2022-04-14 704 瀏覽
想試呢間拉麵好耐開中午12點,5駛排隊,食哂先有另兩位客人入嚟。座位因疫情關係,大概約18個。叫左黑同赤隱及日式餃子兩分係俾哂日式餃子非一般餃子😆皮薄而脆,內餡厚實,但有肉汁醬汁帶少酸,開胃成件事好夾令我哋覺得餃子咁掂,好期待碗麵添可惜….兩碗湯底都要濃及硬麵底好鍾意D麵質,啱啱好,都掛湯湯底:黑蒜油唔濃唔太香,唔夠味赤隱冇乜豬骨湯味…得辣味而又係唔香…我哋落七味粉,都搞唔掂….當首先飲咗啖湯之後再加啖麵令我即時諗起同區(元朗)嘅沾麵店..雖則拉麵同沾麵不同但沾麵真係啱胃口多D,夠濃夠味夠飽😆
想試呢間拉麵好耐
叫左黑同赤隱及日式餃子
兩分係俾哂日式餃子
非一般餃子😆
皮薄而脆,內餡厚實,但有肉汁
醬汁帶少酸,開胃
成件事好夾
令我哋覺得餃子咁掂,好期待碗麵添
可惜….
兩碗湯底都要濃及硬麵底
好鍾意D麵質,啱啱好,都掛湯
湯底:黑蒜油唔濃唔太香,唔夠味
赤隱冇乜豬骨湯味…得辣味而又係唔香…
我哋落七味粉,都搞唔掂….
當首先飲咗啖湯之後再加啖麵
令我即時諗起同區(元朗)嘅沾麵店..
雖則拉麵同沾麵不同
但沾麵真係啱胃口多D,夠濃夠味夠飽😆
2022-01-30
2022-03-27 511 瀏覽
滿心期待夜晚六點等佢開門去買外賣拉麵試一試一開門我入去見到門口職員見到我把上戴返口罩。咁我就買左三碗拉加小食$190買的過程我見另一個廚房的員工亦戴返口罩。在門口等的時候我發現廚房一位員工一直沒有戴口罩煮野食……..因為有小朋友食,我諗左一陣,我都係唔敢食。同職員講我唔要啦!買過第二間算。
滿心期待夜晚六點等佢開門去買外賣拉麵試一試
一開門我入去見到門口職員見到我把上戴返口罩。
咁我就買左三碗拉加小食$190
買的過程我見另一個廚房的員工亦戴返口罩。
因為有小朋友食,我諗左一陣,我都係唔敢食。
同職員講我唔要啦!買過第二間算。
外賣自取
2022-03-27 296 瀏覽
麵屋·隱去得最多次嘅拉麵店🤤黑隱(黑蒜油),赤隱(辣肉球), 限定隱(期間限定)都試過曬~淨係未試過白隱(豚骨濃湯),所以今次嚟試埋佢🥰🔺免加一服務費一嚟到就聞到好濃嘅豬肉味,以為會好蘇,但又唔會。反而覺得個湯好順喉,唔會好味精👍🏻拉麵偏幼,非常掛湯🤤🤤🤤值得一提嘅係,個荀唔會好大陣味之餘,仲爽爽地甜甜地,令拉麵整體冇咁膩同埋口感豐富咗🥰👍🏻個人覺得呢個普通嘅日式煎餃好食過雞軟骨煎餃~💜點埋個酸酸地嘅醬,好開胃😋
麵屋·隱

🔺免加一服務費

拉麵偏幼,非常掛湯🤤🤤🤤

2022-03-13
  • 白隱
2022-02-23 449 瀏覽
今次同屋企人黎到呢間麺屋·隠食拉麵,裝修日式得黎好似有d昏暗咁。而張櫈係木製既,所以坐得耐會有少少痛。咁我同屋企人就分別要左佢既黑隱同限定隱。落單既時候可要簡返有d咩配料係要,有d咩配料係唔要,麵既軟硬度同埋湯既濃淡度都有得簡。黑隱其實就姐係黑蒜油拉麵,我鐘意重口味所以簡左最濃既湯底,黑蒜味非常濃郁,半肥瘦叉燒不過味度就一般,冇咩驚喜。而限定隱係鰹魚湯拉麵,同樣鰹魚味都係非常濃郁。要講呢間拉麵既可取之處就係佢既湯底真係好出色。

而限定隱係鰹魚湯拉麵,同樣鰹魚味都係非常濃郁。

要講呢間拉麵既可取之處就係佢既湯底真係好出色。
2022-02-17
2022-01-18 407 瀏覽
麵屋·隱 (元朗)之前都嚟過一次,但果次有啲唔舒服,冇好好享受到,今次再嚟試真佢🤤呢間拉麵店係男友極力推薦、話係全元朗最好食嘅拉麵喎😳今次嘅「限定隱」係鰹魚豚骨湯底,好香鰹魚味又有豚骨嘅香濃🤤比出面嘅鰹魚湯味道溫和,唔會過咸👍🏻湯上面有一層油,好濃厚,可能冬天關係,影完相就有少少凝固咗~拉麵算幼,幾滑幾掛汁☺️叉燒半肥瘦,煮得好軟好入味😈半熟蛋連蛋白都係半熟,蛋黃橙紅色,好夠味😍😍竹荀味唔會好濃,食落爽口冇渣💛木耳偏軟,欠缺口感▪️湯的濃度:正常▫️麵的硬度:正常▪️蒜:要▫️蔥:要▪️荀:要▫️木耳:要黑蒜油唔會過重,但正因為咁豚骨湯同黑蒜味先可以並全😋湯底同樣唔會過咸,可以放心飲曬嘅啲湯去~~🥰▪️湯的濃度:濃▫️麵的硬度:硬▪️蒜:要▫️蔥:要▪️荀:要▫️木耳:️要替玉比較重鹼水味,可能浸湯嘅時間比較短,但都係好食嘅🤓餃子外脆內軟,十分香口😳👍🏻👍🏻內餡係好軟嘅豬肉餡,唔夠多雞軟骨,所以唔係好食得出😬唔洗點汁都已經夠味🤤食開重口味嘅人可以點少少汁吊味,餃子汁酸酸甜甜,有特別嘅香味~吧枱比卡位更有日本風味,賞心悅目🤎❤️💛💛💛💛💛💛💛💛黃店💛💛💛💛💛💛💛💛
麵屋·隱 (元朗)
呢間拉麵店係男友極力推薦、話係全元朗最好食嘅拉麵喎😳

拉麵算幼,幾滑幾掛汁☺️
叉燒半肥瘦,煮得好軟好入味😈
半熟蛋連蛋白都係半熟,蛋黃橙紅色,好夠味😍😍
竹荀味唔會好濃,食落爽口冇渣💛
木耳偏軟,欠缺口感

▪️蒜:要
▫️蔥:要
▪️荀:要
▫️木耳:️要

替玉比較重鹼水味,可能浸湯嘅時間比較短,但都係好食嘅🤓

餃子外脆內軟,十分香口😳👍🏻👍🏻

吧枱比卡位更有日本風味,賞心悅目🤎❤️

💛💛💛💛💛💛💛💛黃店💛💛💛💛💛💛💛💛

2022-01-17
限定隱🎏  鰹魚豚骨湯 + 玉子x1
  • 限定隱
  • 雞軟骨餃子
白湯拉麵超級好食食過其他味嘅麵都叫ok la, 但係個白湯係特別出色有regular 3個味 白黑紅,再加一個special 鰹魚而且值得一讚嘅係 好!夠!熱!拉麵要夠熱先好食,啲湯熱到個碗都熱埋但係啲麵又唔會因為咁熱而上枱就淋哂拉麵小姐拎上嚟嗰陣都會提醒返客人個碗都好熱白湯加蛋1隻而且係會配冰凍水,真係好重要有啲拉麵店冇咗杯冰水,搞到周身唔聚財另外嗌咗啲小食餃子加紫芋波紫芋波又幾好食,外脆內軟餃子 正常冇驚冇喜個餃子汁幾特別,但略嫌唔夠酸
白湯拉麵超級好食
食過其他味嘅麵都叫ok la, 但係個白湯係特別出色

而且值得一讚嘅係 好!夠!熱!
拉麵要夠熱先好食,啲湯熱到個碗都熱埋
但係啲麵又唔會因為咁熱而上枱就淋哂
拉麵小姐拎上嚟嗰陣都會提醒返客人個碗都好熱

白湯加蛋1隻

而且係會配冰凍水,真係好重要
有啲拉麵店冇咗杯冰水,搞到周身唔聚財

另外嗌咗啲小食
餃子加紫芋波

紫芋波又幾好食,外脆內軟

紫芋波

餃子 正常冇驚冇喜
個餃子汁幾特別,但略嫌唔夠酸

紫芋波
【黑蒜油黑隱VS鰹魚限定隱拉麵】元朗大坑渠旁有好多值得支持的小店,今次介紹呢間日式拉麵小店,一共提供四款口味,包括豚骨濃湯的白隠、黑蒜油的黑隱、辣肉球的赤隠和鰹魚與玉子的限定隱。麵條軟硬度、蒜、蔥、筍和木耳等,甚至對湯的濃度,客人均可自定,做法十分貼心!還可隨喜好追加替玉、叉燒、味付玉子(半隻/一隻)、粟米、紫菜等!而小食如餃子、豬軟骨、八爪魚丸、饅魚串、芝麻雞翼等則在另一個餐牌。今次想一試多人推薦既限定隱,同黑隱!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作先講湯底,兩款拉麵本身附有筍、木耳、蔥花、叉燒黑隱唔包味付玉子,限定穩就包味付玉子,如計埋包左玉子既價錢,就限定隱抵d雞蛋色澤橙紅,呈現流心狀態,可以用筷子夾起蛋蛋液,質地稠密,蛋香濃😆👍👍👍每碗兩大片的叉燒,叉燒唔乾身,肥瘦間住卷埋,可以食到豚肉油香。脂肪部份一入口,用舌尖輕輕一頂,即化,
【黑蒜油黑隱VS鰹魚限定隱拉麵】

今次想一試多人推薦既限定隱,同黑隱!
【食評篇👇👇👇】

🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

先講湯底,兩款拉麵本身附有筍、木耳、蔥花、叉燒

流心玉子質地稠密

每碗兩大片的叉燒,叉燒唔乾身,肥瘦間住卷埋,可以食到豚肉油香。脂肪部份一入口,用舌尖輕輕一頂,即化,品賞到陣陣豚香。

黑隱另加玉子及紫菜

黑隱 (💝7.5/10)
- 以黑蒜油為賣點,正常濃度下,湯頭表面看似較油膩
- 上枱一刻蒜香撲鼻
$92+8+12 (另加紫菜+$8 及 味付玉子一隻 +$12)

限定隱

限定隱 (💝8.5/10)
- 以鰹魚湯底及味付玉子作主打!
- 在正常的濃度下,湯感雖然厚身,但完全不油亦不過鹹,富有鰹魚獨特香氣

大家可以去 IG 睇埋拉麵zoom in video,睇清楚拉麵濃杰質地同分量!

除咗拉麵外,小食都有高質之作

雞軟骨餃子

雞軟骨餃子 (💝8.5/10)
- 煎餃子煎得非常香脆,廚師貼心將香煎果面朝上,所以唔怕放得耐會淋
- 餃子皮薄,入口餃子皮係脆卜卜架!!
- 餡料方面,雞軟骨餡多過雞肉,而軟骨都切得好細,你每一啖都會卜卜聲,但又唔會咬好耐先咬碎曬
$35/5pcs ______________________________
【環境篇👇👇👇】

- 有日本風格,拉開木門步入店內,一邊係普通四人座位,另一邊則為高枱櫈,都係正常日式拉麵店裝潢

Overall👍
- 雞軟骨餃子有驚喜,脆卜卜既餃子皮同餡料,口感好match!
- 兩碗拉麵唔會死鹹,飲完湯底唔會狂飲水

黑隱vs限定隱??
我各食左一半,所以可以好好比較:黑隱既黑蒜味有少少蓋過豚骨湯味,油膩感較重,但蒜味唔係好出。如果你想一嘗佢豚骨湯頭,強推限定隱,可以品賞到濃濃豚骨湯頭餘,加埋鮮味十足既鰹魚湯,減少左一般拉麵既鹹度,亦加左魚鮮味,令人愈飲愈多。
我同朋友都一致認同限定隱完勝!

✏✏✏✏✏✏✏

黑隱另加玉子及紫菜
雞軟骨餃子
  • 黑隱
2021-11-29 287 瀏覽
星期日同女朋友黎到元朗,陽光明媚、涼風陣陣,順住教育路大坑渠散下步。突然一陣好濃郁既豬骨湯撲面而來,左搵右搵終於發現香味源自呢間麵屋。隱首先靚仔對於美食係無乜抵抗力的,其次當年在日本居住既經驗都令靚仔對拉麵有一份獨特既偏愛。小店裝潢十分「骨子」,一眼睇曬全場不足10台客,但就有一種好溫暖既感覺。牆上擺滿日本動漫特色figure(可惜靚仔對動漫並不熱衷,無法辨別個稀有性,呵呵)小店都保留左傳統拉麵店剔紙仔點餐,拉麵一共有四款選擇:分別係「白隱」豚骨湯底、「黑隱」黑蒜油「赤隱」辣肉球,「限定隱」鰹魚湯底。嗜辣既靚仔毫不猶豫咁幫女朋友點左最值得試既「白隱」,自己就當然係試下咁特別既辣肉球「赤隱」啦!(赤隱$88 + 蛋1只$12)麵身油份充足,麵體都十分飽滿掛湯,我選擇既硬麵亦非「生勾勾」,而係先靭後硬既咬感,十分有層次。辣肉球一夾即散,有種食米線時炸醬既感覺,辣度不夠但都稍有刺激,十分新鮮。(白隱$72)女朋友既「白隱」並無令我地失望,一啖湯頭落口係暖暖既油脂,吞落喉嚨一刻一陣豬骨髓被融化既濃濃香味迴盪喉腔,證明小店熬湯用既豬骨必然是真材實料。湯要夠濃唔一定係落重調味,料足一樣可以做到,今

(可惜靚仔對動漫並不熱衷,無法辨別個稀有性,呵呵)

小店都保留左傳統拉麵店剔紙仔點餐,拉麵一共有四款選擇:

(赤隱$88 + 蛋1只$12)

(白隱$72)

盪喉腔,證明小店熬湯用既豬骨必然是真材實料。湯要夠濃唔一定係落重調味,料足一樣可以做到,今次小店就

係十分合格既水平。
(燒章魚丸$30)
小食既種類太多,靚仔都唔再一一介紹,只重點提一提我地㨂左既章魚丸子。最最最值得一提係服務員真係非常

細心,係落單後再問一句丸子既沙律醬要唔要分開上,十分體貼。

最後靚仔加多左一份替玉($15),用沾湯既方式結束呢一餐 ;P
2021-11-28
  • 赤隱,章魚丸子
2021-10-24 497 瀏覽
小店既坐位唔多,但好有日本特色,特別係收銀既佈置,成個電話亭咁👍我地叫左以下拉麵:🌶赤隱呢個湯底既顏色好吸引🤤少見湯底係橙色既,放有,辣味都幾出,加上辣油唔多,食完唔會太負擔~辣粉有香料味,幾有日本既味道。麵上仲有一大球肉碎,岩晒食肉獸。隔離位叫左軟麵,麵既份量適中。🕐限定隱: 鏗魚豚骨拉麵鏗魚豚骨幾濃味,豚骨就比較搶。佢既配料比較多,有2隻心蛋,見到個賣相就知道唔差啦~仲有木耳同竹筍,都是我的菜。叉燒好似卷蛋,脂肪係一圈一圈咁,一夾就散,可想而知佢煮到幾入味幾綿。不過我就唔敢食晒D肥啦,要留個肚掃街~

🌶赤隱

🕐限定隱: 鏗魚豚骨拉麵

2021-10-12 358 瀏覽
元朗隱世小店之一,門口比較細,不過地點唔難搵,裝修亦乾淨整潔,枱上擺滿公仔與裝飾品,燈光暗暗地,播緊日文歌,職員都有禮貌同動作快捷,整體幾有日本氣氛。當日2點左右去到,得2位客人,所以都算幾安靜。當日點左白隱拉麵$78 + 迷你豬軟骨飯$28,拉麵有得揀湯濃度同麵條軟硬度。豬軟骨飯入味多汁,非常滿意。拉麵選左正常湯底,不過都少少鹹,下次會試下叫淡湯。總體黎講呢個價錢食到都幾滿意,以後有機去元朗會再試。

總體黎講呢個價錢食到都幾滿意,以後有機去元朗會再試。

2021-10-02
  • 豬軟骨飯
  • 白隱
2021-09-26 414 瀏覽
-{黃店💛元朗小店拉麵🍜}特登揸車入元朗食依間拉麵🤩差不多9點唔洗等即入食晚飯😜🤤限定隱🤤 ($95)係鏗魚豚骨湯 個叉燒偏肥同埋好薄🥺不過有油脂香 個蛋流心同埋有蛋香🤩個麵同湯好似分開左咁😭平時好鐘意飲湯都冇乜飲 湯底普通同偏油👀食完好多油浮上面👖褲評: 6.8/10🤤燒八爪魚丸🤤 ($30)有5粒!入面都有一粒八爪魚粒 正正常常☺️👖褲評: 6.8/10性價比一般 唔需要特登入元朗試🧐性價比: 7.6/10服務: 7.3/10環境: 7.3/10🚩麺屋·隠🚩地址: 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai元朗
{黃店💛元朗小店拉麵🍜}
特登揸車入元朗食依間拉麵🤩差不多9點唔洗等即入食晚飯😜

🤤限定隱🤤 ($95)

👖褲評: 6.8/10

🤤燒八爪魚丸🤤 ($30)
有5粒!入面都有一粒八爪魚粒 正正常常☺️

環境: 7.3/10

🚩麺屋·隠🚩
地址: 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖

2021-09-15 320 瀏覽
Ordered their 赤隱 and I love it and it was 過癮 😍 not too spicy, ramen texture was lovely but need to add the egg separately.The chicken cartilage gyoza was so so, cant really taste the chicken cartilage but i was just craving something deep fried.
  • 赤隱
2021-08-12 600 瀏覽
光顧了很多次的拉麵店濃郁的湯頭總是吸引著我個人最喜愛的是赤隠 香香辣辣赤隠每碗拉麵都會配上木耳 蔥花 香荀 兩塊叉燒木耳幼絲是人手切的 可見小店的堅持自家制叉燒 肥瘦比例很好 油脂味極香 入口即溶豬骨湯底濃稠 豬骨味香濃 啖啖都是骨膠原 麵條掛湯 彈牙有咬口 赤隠特別之處是用辛香料炒的辣肉醬既麻辣又香 令湯頭更香重點推薦是溏心蛋 經醬油醃漬 香濃的蛋黃香炭燒雞肉串經典的日式小食照燒汁雞肉 配上沙律醬經過炭燒後雞皮酥脆 雞肉嫩滑多汁 均勻沾上醬汁照燒汁濃稠 帶有日式風味燒八爪魚丸滿滿的柴魚片堆的高高的小丸子外層炸得香脆金黃色內層有椰菜絲 口感軟腍一咬便吃到彈牙的八爪魚配上日式照燒汁和沙律醬很好的伴酒小食
光顧了很多次的拉麵店

配上日式照燒汁和沙律醬
很好的伴酒小食

• 赤隱
2021-08-12 323 瀏覽
一間毫不起眼的黃拉麵店,本來係屯天元區,甚至係香港黎講都好難搵到好食嘅拉麵店,都係沾麵居多,點知依間仲係黃店,更加加分。⭐️赤隱湯底叫左普通,都未揀濃郁都好濃郁. 日本拉麵平時叫辣都係唔辣,依間係少有地真係辣嘅拉麵,但真係好好味. 麵質都很好,無鹼水味👍🏻👍🏻 叉燒似自家整,唔係來貨切片。另外覺得拉麵唔可以無溏心蛋,所以隔外加了。依間絕對可以encore😆😆,價錢又唔係特別貴,不過舖頭比較細,位唔係咁多,但平日非繁忙時間都唔使等。

⭐️赤隱
另外覺得拉麵唔可以無溏心蛋,所以隔外加了。