2021-11-29 288 瀏覽
星期日同女朋友黎到元朗,陽光明媚、涼風陣陣,順住教育路大坑渠散下步。突然一陣好濃郁既豬骨湯撲面而來,左搵右搵終於發現香味源自呢間麵屋。隱首先靚仔對於美食係無乜抵抗力的,其次當年在日本居住既經驗都令靚仔對拉麵有一份獨特既偏愛。小店裝潢十分「骨子」,一眼睇曬全場不足10台客,但就有一種好溫暖既感覺。牆上擺滿日本動漫特色figure(可惜靚仔對動漫並不熱衷,無法辨別個稀有性,呵呵)小店都保留左傳統拉麵店剔紙仔點餐,拉麵一共有四款選擇:分別係「白隱」豚骨湯底、「黑隱」黑蒜油「赤隱」辣肉球,「限定隱」鰹魚湯底。嗜辣既靚仔毫不猶豫咁幫女朋友點左最值得試既「白隱」,自己就當然係試下咁特別既辣肉球「赤隱」啦!(赤隱$88 + 蛋1只$12)麵身油份充足,麵體都十分飽滿掛湯,我選擇既硬麵亦非「生勾勾」,而係先靭後硬既咬感,十分有層次。辣肉球一夾即散,有種食米線時炸醬既感覺,辣度不夠但都稍有刺激,十分新鮮。(白隱$72)女朋友既「白隱」並無令我地失望,一啖湯頭落口係暖暖既油脂,吞落喉嚨一刻一陣豬骨髓被融化既濃濃香味迴盪喉腔,證明小店熬湯用既豬骨必然是真材實料。湯要夠濃唔一定係落重調味,料足一樣可以做到,今

(可惜靚仔對動漫並不熱衷,無法辨別個稀有性,呵呵)

小店都保留左傳統拉麵店剔紙仔點餐,拉麵一共有四款選擇:

(赤隱$88 + 蛋1只$12)

(白隱$72)

盪喉腔,證明小店熬湯用既豬骨必然是真材實料。湯要夠濃唔一定係落重調味,料足一樣可以做到,今次小店就

係十分合格既水平。
(燒章魚丸$30)
小食既種類太多,靚仔都唔再一一介紹,只重點提一提我地㨂左既章魚丸子。最最最值得一提係服務員真係非常

細心,係落單後再問一句丸子既沙律醬要唔要分開上,十分體貼。

最後靚仔加多左一份替玉($15),用沾湯既方式結束呢一餐 ;P
2021-11-28
  • 赤隱,章魚丸子