2024-04-16 174 瀏覽
元朗鹵家的燒味很出名,高質好食,經常都來斬料,是關堂食真係一位難求😂是晚較夜收工,諗住黎買外賣,點知有枱喎,咁就坐低堂食啦,好掛住佢呢度嘅老火湯。⭐蜜汁叉燒王併特製鹽香雞先來個燒味雙併~叉燒併雞,叉燒鬆化香甜齒頰留香,睇佢呢度半肥瘦就已經流晒口水🤤雞有兩款,鹽香雞同豉油雞,兩樣都好食亦非常受歡迎,叫完鹽香雞後廚房叫停,原來已經係最後一份😋雞肉鮮味嫩滑,連骨都有味㗎🤤⭐話梅涼瓜片呢個特式小食唔係度度有㗎,叫番份試下先😋苦瓜處理乾淨無苦味,淨得夠時間入晒味,每一片都好有話梅味,酸酸甜甜又冰涼,食落清爽不膩好開胃🤤⭐京蔥金錢肚仲叫左金錢肚,呢樣第一次叫,係麻辣嘅涼拌菜,辣度非常輕微易入口,金錢肚煙韌有嚼勁,混入京蔥絲同芫荽碎更帶香氣😋⭐米線 & 白飯加錢轉做餐,有飯、米線、公仔麵等選擇,叫左一米線一飯,份量十足㗎。⭐住家老火湯 & 凍檸茶轉餐仲有餐飲,呢度嘅老火湯無味精好好飲㗎,是晚係冬瓜薏米豬骨湯,雖然有肉但一啲都唔油膩,正👍朋友就要左凍檸茶走甜,無糖都唔澀口。八點幾都全店滿坐,人氣店😆

⭐蜜汁叉燒王併特製鹽香雞

⭐話梅涼瓜片

⭐京蔥金錢肚

⭐米線 & 白飯

⭐住家老火湯 & 凍檸茶

八點幾都全店滿坐,人氣店😆
2024-04-15
4天前 0 瀏覽
星期五唔想開爐煮飯阿仔話帶我去佢同同學仔食開嘅飯堂鹵家買外賣最後買咗佢想食嘅鹵家鴨、炸乳鴿同埋我想試嘅醉雞卷今晚一於煲個粥炒個菜簡簡單單又一餐🤭鹵家鴨的鴨肉實淨唔鬆散同平時食嘅肉質好唔同真心唔錯,值得推薦👍炸乳鴿我用氣炸鍋再返焗keep到個皮夠脆同肉質夠嫩下次要買多2隻先夠分d仔食哈哈🤣我最鍾意係醉雞卷因為酒味夠濃肉質完全無苦澀或者嚡口而雞卷酒味浸透哂入去好驚喜‼️店家還另外付上1小杯花雕酒給我加進雞卷中😍但我覺得已經好夠酒味所以無放入去留返下次自己煮餸用,哈哈🤣今次外賣好滿意下次買外賣又多個選擇了❤️
星期五唔想開爐煮飯
阿仔話帶我去佢同同學仔食開嘅飯堂鹵家買外賣
最後買咗佢想食嘅鹵家鴨、炸乳鴿同埋我想試嘅醉雞卷
今晚一於煲個粥炒個菜簡簡單單又一餐🤭

鹵家鴨的鴨肉實淨唔鬆散
同平時食嘅肉質好唔同
真心唔錯,值得推薦👍

炸乳鴿我用氣炸鍋再返焗

而雞卷酒味浸透哂入去
好驚喜‼️店家還另外付上1小杯花雕酒給我加進雞卷中😍
但我覺得已經好夠酒味
所以無放入去
留返下次自己煮餸用,哈哈🤣

今次外賣好滿意
下次買外賣又多個選擇了❤️

外賣自取
2024-05-10 0 瀏覽
居企個個都喜歡食燒味,所以我特地準備了外賣美食。今天我選擇了位於兆豐樓地下10及14號舖的「鹵家」。我們的主菜是金牌燒味拼盆~$268。拼盆包含了鵝升級,裡面有燒鵝、鼓油雞、白切雞、义燒和海蜇。這些燒味都是他們店裡的招牌菜,口感鮮嫩多汁,肯定會讓我們垂涎三尺。每一種燒味都有獨特的風味,燒鵝的外皮酥脆,鼓油雞的肉質鮮嫩多汁,白切雞的肉質細膩嫩滑,义燒是半肥瘦香氣四溢,海蜇彈牙。我還點了一份話梅涼瓜片~$42。這是一道清涼開胃的小吃,涼瓜片脆爽爽口,搭配話梅的酸甜味道,可以增添整餐的口感。這是一個輕食的選擇,讓我們在品嚐美味的同時也能保持健康。

2024-05-10 0 瀏覽
去元朗探完朋友,想食埋飯先返屋企,見到呢間餐廳有燒味食,選擇都幾多。同老公叫咗個二人餐,上枱速度好快👍🏻 5分鐘左右已經上齊菜。燒味揀咗特製鹽香雞同埋梅子脆燒鴨,小食要左京蔥金錢肚,根餐仲有一碟油菜,飲品。鹽香雞:個雞皮真係好正,滑得黎唔會太油膩!個雞好香嘅鹹香味,雞肉非常新鮮嫩滑多肉少骨👍🏻梅子脆燒鴨:比一般嘅燒鴨多咗份酸甜味😋幾開胃 , 我係叫燒鴨脾位😉肉質特別滑😋好味京蔥金錢肚:呢個好惹味👍🏻少少麻辣味,個香辣汁撈埋爽滑金錢肚,送飯一流。晚餐黎講,$200左右唔算貴👍🏻燒味質素都好靚😋份量亦足夠👍🏻幾抵食

• 梅子脆燒鴨
2024-05-06 7 瀏覽
📍鹵家小店經營,主打滷味同燒味,裝修簡潔,座位唔多星期六中午去食lunch,3️⃣個人叫咗2️⃣個套餐再加3️⃣個小食🥢食神叉燒拼鹽香雞$6️⃣8️⃣食神叉燒肥瘦適中,肉質軟嫩,蜜汁唔會蓋過肉味鹽香雞就真夠鹹香味,不過真係鹹咗D🥢金牌燒鵝王$7️⃣3️⃣外表香脆,豐富肉汁🥢套餐+ $2️⃣4️⃣鮑汁雞腳(4️⃣隻)炆得入味,但再腍D仲好,吮腳趾容易D😂🥢套餐+ $2️⃣6️⃣鹵水豬手(3️⃣隻)鹵得好入味,滿滿骨膠原,豬皮乾淨冇豬毛🥢酒仙醉雞卷$6️⃣2️⃣醉雞卷啖啖肉,每啖滲出酒香,薄薄雞皮捲住雞腿肉配埋杞子,外觀💯,真心推介👍🏻💰是日午餐人均消費$9️⃣0️⃣💰(5星為滿分)食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️抵食度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍鹵家
小店經營,主打滷味同燒味,裝修簡潔,座位唔多

🥢食神叉燒拼鹽香雞$6️⃣8️⃣
食神叉燒肥瘦適中,肉質軟嫩,蜜汁唔會蓋過肉味
鹽香雞就真夠鹹香味,不過真係鹹咗D
🥢金牌燒鵝王$7️⃣3️⃣
外表香脆,豐富肉汁
🥢套餐+ $2️⃣4️⃣鮑汁雞腳(4️⃣隻)
炆得入味,但再腍D仲好,吮腳趾容易D😂
🥢套餐+ $2️⃣6️⃣鹵水豬手(3️⃣隻)
鹵得好入味,滿滿骨膠原,豬皮乾淨冇豬毛
🥢酒仙醉雞卷$6️⃣2️⃣

回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
酒仙醉雞卷
酒仙醉雞卷
2024-05-06 0 瀏覽
收工喺屋企附近睇吓有咩食成日都經過呢間見到有燒味食想試好耐老火湯好想飲湯 揀咗個老火湯試吓老黄瓜赤小豆扁豆豬骨湯料都幾多好好味蜜汁叉燒王呢個叉燒,真心推薦👍🏻絕對係值得返頭食叉燒半肥瘦醬汁好入味信汁簡直係白飯小偷好快就食晒梅子脆燒鴨鴨肉實得黎都好易咬外皮燒得幾香幾好食 份量都幾多 絕對夠2個人食京蔥金錢肚呢個辣辣地好好送飯京蔥切絲加上有咬口嘅金錢肚用嚟做小食,或者主菜都可以👍🏻夜晚都幾多人,要預返啲時間排隊🤪
收工喺屋企附近睇吓有咩食
成日都經過呢間見到有燒味食想試好耐

老火湯
好想飲湯 揀咗個老火湯試吓
老黄瓜赤小豆扁豆豬骨湯
料都幾多好好味

蜜汁叉燒王
呢個叉燒,真心推薦👍🏻
絕對係值得返頭食

絕對夠2個人食

京蔥金錢肚
呢個辣辣地好好送飯
京蔥切絲加上有咬口嘅金錢肚
用嚟做小食,或者主菜都可以👍🏻

夜晚都幾多人,要預返啲時間排隊🤪
2024-05-04
  • 梅子脆燒鴨
  • 蜜汁叉燒皇
2024-05-04 9 瀏覽
已經食過幾次呢間「鹵家」,如果要食燒味嚟講,呢間質素真係唔錯。餐廳係由前五星級老師傅主理,食材新鮮,水準確實有保證。每次去元朗,都會食佢嘅叉燒,仲要價錢合理。食神叉燒飯自家製厚切叉燒,肥瘦相間,肉質嫩滑多汁,配埋半熟流心蛋,超好味。特制鹽香雞配米線色澤金黃,雞皮爽滑,肉質好嫩,還有大豆芽墊底,爽脆好食。湯底鮮甜,米線煮到啱啱好,唔會太淋,入口滑溜。話梅涼瓜片呢個係手工菜,將涼瓜切成薄片,咬落去酸中帶甜,非常爽脆又入味,有兩粒話梅真係越食越開胃。住家湯及凍咖啡每日都有自家製老火湯,今日係冬瓜去濕湯,好足料。最近一個星期,經常落大雨,搞到週身攰曬,最啱這個時候飲,仲要飲曬都唔會口渴。凍咖啡茶底香濃,入口順滑,好好飲。鹵家元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

食神叉燒飯

特制鹽香雞配米線
色澤金黃,雞皮爽滑,肉質好嫩,還有大豆芽墊底,爽脆好食。
湯底鮮甜,米線煮到啱啱好,唔會太淋,入口滑溜。

話梅涼瓜片

住家湯及凍咖啡
凍咖啡茶底香濃,入口順滑,好好飲。

鹵家

• 食神叉燒飯
  • 話梅涼瓜片
  • 住家老火湯
2024-04-16 63 瀏覽
一直都滿座既小店🤩一家人經過就終於去試吓,入面細細地但最值得appreciate 就係侍應超好超有禮貌☺️晚市套餐包例湯,係椰子煲老火湯🥥平時少飲湯既我表示好滿足🐤叉燒拼豉油雞 $88晚餐套餐可以揀雙拼好開心😆可以試多幾樣野叉燒係半肥瘦燶邊😋咬落去都淋不過豉油雞重正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)又入味又嫩,真係食到停唔到😋🐤叉燒拼滷水鵝 $108超好比左滷水鵝髀☺️不過比雞既滑嫩震撼左滷水鵝食落無咁正,可能脆燒鵝會正d覺得雙拼叉燒同雞最好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🐤燻蹄拼海蜇 $78超多燻蹄,覺得味道差少少,唔夠味海蜇好爽口,又入味,覺得可以叫淨海蜇小食👍🏽🐤特制鹽香雞 $72依個餸超好送飯!好好味又嫩滑🥹真係必食🥹下次都會再叫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🐤酒仙醉雞卷 $62必食推介!用心擺設,每片雞卷都有杞子✨超入味😋發現依間每一款雞都係超好食!
一直都滿座既小店🤩
一家人經過就終於去試吓,入面細細地
但最值得appreciate 就係侍應超好超有禮貌☺️
晚市套餐包例湯,係椰子煲老火湯🥥
平時少飲湯既我表示好滿足

🐤叉燒拼豉油雞 $88
晚餐套餐可以揀雙拼好開心😆可以試多幾樣野
叉燒係半肥瘦燶邊😋咬落去都淋

🐤叉燒拼滷水鵝 $108
超好比左滷水鵝髀☺️不過比雞既滑嫩震撼左
滷水鵝食落無咁正,可能脆燒鵝會正d
覺得雙拼叉燒同雞最好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

🐤燻蹄拼海蜇 $78
超多燻蹄,覺得味道差少少,唔夠味
海蜇好爽口,又入味,覺得可以叫淨海蜇小食👍🏽

🐤特制鹽香雞 $72
依個餸超好送飯!好好味又嫩滑🥹
真係必食🥹下次都會再叫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🐤酒仙醉雞卷 $62
必食推介!用心擺設,每片雞卷都有杞子✨
超入味😋發現依間每一款雞都係超好食!
  • 酒仙醉雞卷
2024-04-12 66 瀏覽
最愛鹵家蜜汁叉燒🤩🙌🏻 無論午餐時間定係晚餐時間黎都一定要食!去完旅行翻香港即刻要黎鹵家食返個食神叉燒飯🥰配埋自家無味精老火湯真係💯 今次試埋梅子脆皮燒鴨,都唔錯,不過皮唔脆,勝在份量夠,依然大滿足🤤

2024-03-20
2024-04-08 104 瀏覽
住元朗嘅朋友仔有好介紹🔥唔知有冇食過依間平民燒味滷水店😍😍係由五星級酒店師傅開🙌🏻舖頭雖然細細地,不過平日晏晝去就唔使等位👍🏻餐廳以滷水燒味為主👅食神叉燒飯 $60有午市套餐優惠🍽️配老火湯,真材實料,味道清甜又足料🤙🏻叉燒口感好淋又鬆軟😋食落肥瘦均勻,食慾大增🔥每一啖食落都被的蜜糖包住😆梅子脆燒鴨 $58每一片鴨肉非常香又入味,口感嫩滑,完全唔老☺️滷水汁味道濃郁,一啖鴨一啖飯簡直絕配💕話梅涼瓜片$42有驚喜🔥推介推介✅開胃之選嘅小菜,涼瓜片完全唔苦,食落好爽口,每一片都入哂酸甜味👍🏻同老闆傾計原來只浸咗一日已經咁入味🤩小菜仲有2粒大話梅 📍鹵家 元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

食神叉燒飯 $60

梅子脆燒鴨 $58

話梅涼瓜片$42

📍鹵家
2024-04-08 74 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈港式滷水燒味餐廳✨高質蜜汁叉燒-星期三下班後到了元朗鹵家食晚餐,位於教育路的燒味店,晚上時間好多家庭客用餐~也有不少外賣單。以滷水燒味拼盤為主。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜皇牌鴛鴦併 $88 (9/10)可選叉燒王、豉油雞、鹵家鴨、鹽香雞、脆燒鵝及鹵鵝另需加錢。我地選咗叉燒併油雞,叉燒肥瘦適中,肉質軟腍又入味🤤,有一絲絲蜜汁香,而且燶邊吃起來更有口感,好有驚喜🤍。另外油雞同樣高質,雞件吸滿鼓油十分香口,啖啖肉並不乾柴😋,配上薑蓉超好下飯!!-套餐有配無味精住家老火湯,當日係五指毛桃猴頭菇粟米紅蘿蔔湯,湯品用料豐富係健康的味道。-𐂐 ⠜鹵麻豬耳 $46套餐+$16 (8/10) 小食也可轉套餐,鹵水豬耳份量好多,味道香麻惹味,豬耳Q軟多汁😋,還有青瓜紅椒絲等配菜增添風味。-𐂐 ⠜話梅涼瓜片 $42 (7.5/10)加入話梅的涼瓜酸酸甜甜完全沒有苦味,口感爽脆。涼瓜有清熱解毒作用,也很適合春夏天品嚐~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

港式滷水燒味餐廳✨高質蜜汁叉燒
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜皇牌鴛鴦併 $88 (9/10)

湯品用料豐富係健康的味道。
𐂐 ⠜鹵麻豬耳 $46套餐+$16 (8/10)
小食也可轉套餐,鹵水豬耳份量好多,
𐂐 ⠜話梅涼瓜片 $42 (7.5/10)
加入話梅的涼瓜酸酸甜甜完全沒有苦味,口感爽脆。
涼瓜有清熱解毒作用,也很適合春夏天品嚐~
2024-04-08 34 瀏覽
平時你親呢度都一定係食叉燒飯但係今次就有啲唔同, 因為好想飲啲熱湯再加食啲湯粉濕濕地, 完全冇令我失望湯底又好, 燒鵝又好食, 而且啲棉質都係好好, 所以唔一定嚟到要食叉燒飯
2024-04-05 60 瀏覽
平日Work from home 夜左收工,係返屋企附近搵食,第一時間諗起鹵家嘅鹵水鴨,緊係拿拿行去食啦😋!🦆秘汁鹵家鴨 配白飯同例湯 $76鴨肉軟腍入味,鹵水汁濃郁甘香,令鴨肉香味昇華。🥣是日例湯當日住家老火湯係老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯,清潤好飲,冇味精而且好足料添!🐷鹵水大腸頭 $52大腸肥瘦適中,口感比較有嚼勁,味道濃郁咸香。仲有鹵水豆腐做伴碟,炸豆腐好索汁,吸收晒滷水汁精華,口感嫩滑。🤍胡麻凍豆腐 $38一大磚凍豆腐淋上胡麻醬汁,口感冰涼清爽,加埋辣椒油令味道層次更豐富,夏天食好正!🆙加配套餐 $18 (白飯同飲品)🍹凍檸茶📍 鹵家 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

🦆秘汁鹵家鴨 配白飯同例湯 $76
鴨肉軟腍入味,鹵水汁濃郁甘香,令鴨肉香味昇華。

🥣是日例湯

🐷鹵水大腸頭 $52

🤍胡麻凍豆腐 $38

🆙加配套餐 $18 (白飯同飲品)

🍹凍檸茶

📍 鹵家 (元朗)
2024-04-02
[✨元朗鹵家·正宗港式風味小店🍚]#鹵家 #元朗 🥢二人套餐 $212🔸梅子脆燒鴨份量多,鴨皮燒得香脆,肉質嫩滑,肥瘦適中,整體唔會油膩,必食推介👍🏻🔸頭抽豉油雞頭抽入味,豉油亦唔會調得太甜,唔錯。雞肉嫩滑,啖啖肉非常滿足🤩🔸京蔥金錢肚有驚喜小菜,金錢肚新鮮爽口,醬汁調配得惹味💯🔸跟餐 絲苗白飯及米線米飯及米線都好大碗😊🔸凍檸檬茶 +$3大杯、清新,正常發揮————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳主打由前五星級酒店老師傳主理,水準的確有保證,而且價錢合理份量多,絕對值得推薦👍🏻👍🏻📍鹵家 (元朗)🏠元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #鹵家
[✨元朗鹵家·正宗港式風味小店🍚]

#鹵家 #元朗

🥢二人套餐 $212

🔸梅子脆燒鴨

🔸頭抽豉油雞

🔸京蔥金錢肚
有驚喜小菜,金錢肚新鮮爽口,醬汁調配得惹味💯

🔸跟餐 絲苗白飯及米線
米飯及米線都好大碗😊

🔸凍檸檬茶 +$3
大杯、清新,正常發揮

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍鹵家 (元朗)
🏠元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

今日放咗工之後就同阿媽喺元朗附近食晚餐😎😎 見到呢一間係由五星級酒店大廚👨‍🍳開嘅餐廳就過嚟試吓😌😌 雞鴨鵝滷水為主😎 我哋兩個人叫咗兩個晚市套餐再加一個小食😋😋 秘汁鹵家鴨(配老火湯)-$76 成隻鴨髀😋再配上鹵汁,是很不錯的,而且老火湯材料也十分之足夠秘製鹽香雞(熱檸水)-$72呢個極度推薦大家食😍😍因為佢嘅雞肉十分之滑,而且亦都十分之入味,配埋蔥油,簡直一流👍👍👍滷水大腸頭-$52 鍾意食豬大腸嘅,我當然會叫呢一個小食🤣 豬大腸肥瘦均勻再配埋醬汁也是不錯的👍人均:$100地址:鹵家 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

我哋兩個人叫咗兩個晚市套餐再加一個小食😋😋

秘汁鹵家鴨(配老火湯)-$76

秘製鹽香雞(熱檸水)-$72

滷水大腸頭-$52

人均:$100
地址:鹵家 (元朗)