一間主打靚燒味,充滿人情味嘅元朗街坊小店。每位員工都笑容滿面,氣氛融洽,好有家嘅感覺🏡 😋王牌鴛鴦飯 $88試咗佢哋兩大王牌,蜜汁叉燒王同頭抽豉油雞,兩款都好滿意!叉燒王唔會過分甜膩,半肥瘦口感,肉香油香兼備。豉油雞夠哂滑,調味恰恰好,再加薑蓉係錦上添花!😋無味精住家老火湯熱辣辣!舒服嘅感覺!😋話梅涼瓜片 $24 本來好驚食涼瓜,但店員再三強調係唔苦。親身證實真係唔苦,仲越食越上癮😍 香香甜甜,又有話梅香,勁爽口,非常清涼又健康嘅感覺!非常推薦呢間小店!

😋王牌鴛鴦飯 $88

😋無味精住家老火湯
熱辣辣!舒服嘅感覺!

😋話梅涼瓜片 $24

非常推薦呢間小店!
2023-11-16 186 瀏覽
懶人既我又唔想煮飯喇😂同豬先生去鹵家,80蚊左右有湯有餸有飯有嘢飲,好過我自己煮呀💕🔸蜜汁叉燒皇跟米線冧身入味,有脂肪溶化的甘香,同時具備燶邊叉燒的焦香,在叉燒外層好似包左一層蜜糖咁,好甜好濃厚。米線大大碗,份量足,食唔晒。唔想浪費,下次會叫少米線。🔸子薑鴨仔煲跟白飯一直以為子薑只是就咁食或者涼拌夾皮蛋食。原來子薑都可以做菜式。肥美米鴨,遇上酸甜開胃的子薑,一d都唔油膩。醬汁由不同醬料(麵鼓醬、南乳、蠔油、紹興酒)煮成,超好送飯。🔸話梅涼瓜片涼瓜去芯,刮淨了白色的囊,完全沒有苦味。切成薄片,處理得很好,沒有因浸泡而過冧。吃起來十分爽口,同時具備冰糖甜味和話梅獨特的風味。上碟時,跟碟既話梅超大粒,用靚野👍🏻🔸住家老火湯-南瓜蟲草花煲豬骨少油少鹽、無味精,南瓜的甜味 溶入湯中。仲有粟米蟲草花豬骨,相當足料。最愛住家湯😍

🔸蜜汁叉燒皇跟米線
米線大大碗,份量足,食唔晒。唔想浪費,下次會叫少米線。

🔸子薑鴨仔煲跟白飯

🔸話梅涼瓜片

🔸住家老火湯-南瓜蟲草花煲豬骨
  • 蜜汁叉燒王
  • 住家老火湯
2023-11-03 165 瀏覽
這間位於元朗的鹵家,晚市經過都經常滿座,餐廳主打燒味及鹵味,其中叉燒、鹽香雞及鹵鵝都是招牌菜。晚市有燒味套餐,包飯、無味精例湯及餐飲。今晚例湯是紅蘿蔔粟米南瓜,完全無味精,而且清甜,南瓜肉煲至溶化。酒仙醉雞卷雞皮爽口,雞卷結實,肉質嫩滑,而且酒味濃郁。梅子脆燒鴨燒鴨已去骨切成片,鴨皮香脆,肉質鬆化,完全無雪氣味。蜜汁叉燒皇叉燒有陣陣焦香,而且是燶邊叉燒,半肥瘦的腩肉位,肉質鬆化而且有肉汁,送飯一流。

酒仙醉雞卷
雞皮爽口,雞卷結實,肉質嫩滑,而且酒味濃郁。

梅子脆燒鴨
燒鴨已去骨切成片,鴨皮香脆,肉質鬆化,完全無雪氣味。

蜜汁叉燒皇
2023-10-23 204 瀏覽
之前在舊舖吃過,搬到新店後一直沒吃過。這次終於來吃了,我們叫了兩個晚餐,和再試醉雞卷。頭抽豉油雞 $72 (配白飯)豉油味香濃,雞皮很薄,雞肉嫩滑,火候恰到好處,最適合和白飯一起吃。秘汁鹵家鴨 $76 (配白飯)鴨肉軟硬適中,肉香而不膩,鹵水汁味道不慍不火,更提升鴨肉香味,也是配搭白飯的不二之選。酒仙醉雞卷 $62經典的招牌菜,酒香雞肉嫩滑,夾起時不會散開,厚薄適中,水準依舊。住家老火湯 跟餐附送是日老火湯是老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯。赤小豆扁豆祛濕,健脾養生。凍檸茶 跟餐加$3茶底香濃,檸檬新鮮。這麼多年水準依然,食物份量不少,在元朗想吃燒味鹵水,這裡是一個不錯的選擇。

頭抽豉油雞 $72 (配白飯)
頭抽豉油雞 (配白飯)

秘汁鹵家鴨 $76 (配白飯)
秘汁鹵家鴨(配白飯)

酒仙醉雞卷 $62

住家老火湯 跟餐附送

凍檸茶 跟餐加$3

茶底香濃,檸檬新鮮。

頭抽豉油雞 (配白飯)
秘汁鹵家鴨(配白飯)
  • 頭抽豉油雞
  • 秘汁鹵家鴨
2023-10-02 177 瀏覽
早幾日突然之間好想食燒味,又知道呢間嘢好出名,所以就去咗買個外賣拼盤返屋企之前見啲評論都好兩極,今次終於以身試味😂😂不過可能因為太忙😅都等得比較耐囉~但又真係幾好食喎🙈😳-首先覺得叉燒係最好食!肥瘦相間,每一嚿個口感都好平均,而且非常夠味👍🏻👍🏻另外燒鵝髀都令我驚喜,因為啲肉唔柴!好香好好食,都係值得encore之選😆-雞有兩款,白切雞同豉油雞,豉油雞好食d,同埋都滑!而海蜇就冇咩太特別
之前見啲評論都好兩極,今次終於以身試味😂😂
不過可能因為太忙😅都等得比較耐囉~
但又真係幾好食喎🙈😳
2023-09-21
  • 蜜汁叉燒王
2023-09-27 168 瀏覽
因為係元朗拎開月餅🥮見到附近尼間鹵家就順便去試下知佢一直都幾出名,但就冇食過,因為都比較少落元朗🥲嗌左個拼盤返屋企食,咩都有d,岩哂我尼種選擇困難症$232 貴唔貴就見人見智,但我自己就覺得都值既~ 因為好食最緊要😅有叉燒 燒鵝脾 白切雞 豉油雞 海蜇 最欣賞叉燒 肥瘦相間 唔肥唔瘦岩岩好 超好食!兩款雞都靚 唔會好多骨 同埋好滑個人覺得豉油雞相對更出色燒鵝脾d肉唔老 好好食食燒鴨/鵝最驚d肉老~😌😌海蜇入味,正常發揮如果之後經開元朗會有下次(咁岩想食燒味的話)
因為係元朗拎開月餅🥮見到附近尼間鹵家就順便去試下
知佢一直都幾出名,但就冇食過,因為都比較少落元朗🥲

嗌左個拼盤返屋企食,咩都有d,岩哂我尼種選擇困難症

有叉燒 燒鵝脾 白切雞 豉油雞 海蜇

最欣賞叉燒 肥瘦相間 唔肥唔瘦岩岩好 超好食!

兩款雞都靚 唔會好多骨 同埋好滑
個人覺得豉油雞相對更出色

燒鵝脾d肉唔老 好好食
食燒鴨/鵝最驚d肉老~😌😌

海蜇入味,正常發揮

如果之後經開元朗會有下次(咁岩想食燒味的話)
2023-09-25 111 瀏覽
特製鹽香雞($72) + 秘汁鹵家鵝($96) + 酒仙醉雞卷($62) (套餐//跟飯或米線/米粉/公仔麵+住家老火湯或熱飲/凍飲另加$3) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​元朗街坊小店,第一次嚟,晚上到訪時全店滿座🫰🏻員工有禮,做嘢快手,座椅比較逼,街坊小店就係咁囉,速食速決OK的🙂睇完menu,套餐由$72-$96有12款選擇,有齊招牌燒味,滷味,南乳豬手煲等等,配白飯或免費轉米線/米粉/公仔麵,跟一碗湯或飲品,經濟實惠,份量夠晒飽🤰🏻秘汁鹵家鵝🪿外皮亮澤,鵝肉有彈性唔鞋口,滷水唔會蓋過鵝肉,以呢個價位呢個質素絕對收貨😌鹽香雞雞肉夠滑🐓調味同肥瘦度啱啱好,冇雪味,唔鞋口,份量好足,墊底仲有大量芽菜;加咗碟小食酒仙醉雞卷🌯卷得好靚好扎實,厚薄勻稱,雞肉肉嫩有彈性,皮與肉之間仲有啫喱添😙浸住酒非常入味,酒香清醇,用杞子中和咗酒澀味,啖啖肉唔洗吐骨,一件件放入口夠方便😌
★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​

2023-09-16 119 瀏覽
👦🏻👧🏻好想飲老火湯,但出面好多都係味精湯,所以我地好鐘意嚟鹵家到食晚飯,個老火湯好好飲之餘,叉燒、豉油雞等燒味類都係高質好食😋~晚市套餐跟餐送白飯/米線,奉送住家老火湯或者熱飲,凍飲加$3。是日住家老火湯-蟲草花紅蘿蔔南瓜湯🎃無味精老火湯真係飲完都唔會口渴,湯入面好足料,有豬肉、豬骨、南瓜、粟米、蜜棗、紅蘿蔔等等,清甜滋潤☺️💕!蜜汁叉燒王 $78叉燒切得厚薄適中,唔肥但肉質軟腍🐷,加埋甜甜地濃稠入味嘅醬汁,同邊位有焦香脆邊,好好食阿💖!叉燒汁撈白飯食真係一流阿🤤!頭抽豉油雞 $68雞皮潤澤油亮,雞肉好嫩,頭油甘甜入味😋!酒仙醉雞捲 $52賣相精美,每件雞卷上面都有一粒杞子做點綴💕。醉雞捲入味十足,雞皮爽彈,雞肉嫩滑帶花雕酒香味🍶。凍檸茶📍 鹵家 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

是日住家老火湯-蟲草花紅蘿蔔南瓜湯🎃

蜜汁叉燒王 $78

頭抽豉油雞 $68
雞皮潤澤油亮,雞肉好嫩,頭油甘甜入味😋!

酒仙醉雞捲 $52

凍檸茶

📍 鹵家 (元朗)
元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
頭抽豉油雞
蜜汁叉燒王
酒仙醉雞捲
2023-09-14 109 瀏覽
今次就揀咗滷水嘢,因為平時都比較少食🤭我哋就叫咗兩個套餐,一個小食蜜汁叉燒王配白飯叉燒超級軟身,超級入味,而且每一舊都好厚切,份量亦都好多,再加上佢哋自製嘅汁配埋白飯簡直一流,叉燒入口勁有口感,唔會太多肥膏,亦都唔會太瘦冇肉食特製鹽香雞配米線呢個雞真係值得一讚,雞肉好滑,而且都係啖啖肉,仲要係雞髀,真係超級好味,入口有少少鹹鹹地嘅鹽香味,雞肉嚟講都真係算小骨多肉話梅涼瓜片本身都非常鍾意食涼瓜片,估唔到配埋話梅一齊入口酸酸地非常開胃,鍾意食話梅又鍾意食涼瓜片嘅朋友真係可以一試,佢會令你越食越開胃,而且呢一個小食係涼拌,好消暑嘅感覺以上兩個套餐都有配埋住家老火湯,合掌瓜青紅蘿蔔湯,而呢一碗例湯真係佢哋自家煲出嚟嘅,因為飲得出唔係味精之餘,仲要好足料

蜜汁叉燒王配白飯

特製鹽香雞配米線

話梅涼瓜片

2023-09-05
2023-09-09 80 瀏覽
💡 皇牌鴛鴦拼-叉燒,梅子鴨(白飯)🎀叉燒- 燶邊半肥瘦,食落恰到好處🎀梅子鴨- 鴨脾位,肉質滑溜,配埋梅子醬一流💡 頭抽豉油雞(白飯)🎀都係脾位😍豉油雞唔會過濃,肉質嫩滑💡滷水大腸頭🎀肥瘦適中,唔會滷到過晒龍,滷水汁甘香仲配埋滷豆腐,豆腐亦都好好味💡住家老火湯🎀好有住家味既感覺,飲得出係冇味精,好足料既湯(5🌟為滿分)環境:🌟🌟🌟🌟🌟打卡:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟🌟再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
💡 皇牌鴛鴦拼-叉燒,梅子鴨(白飯)
🎀叉燒- 燶邊半肥瘦,食落恰到好處
🎀梅子鴨- 鴨脾位,肉質滑溜,配埋梅子醬一流

💡 頭抽豉油雞(白飯)
🎀都係脾位😍豉油雞唔會過濃,肉質嫩滑

💡滷水大腸頭
🎀肥瘦適中,唔會滷到過晒龍,滷水汁甘香
仲配埋滷豆腐,豆腐亦都好好味

💡住家老火湯
🎀好有住家味既感覺,飲得出係冇味精,好足料既湯

(5🌟為滿分)
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
打卡:🌟🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-08-30 76 瀏覽
頭抽豉油雞配米粉 $72呢個豉油雞小編真係極力推介超級好味。豉油雞就咁聞已經有一浸玫瑰露嘅味道,肉質嫩滑非常入味,而且唔會死鹹!係小編近期食過最好食嘅豉油雞秘汁鹵家鴨配米線 $76呢個都係呢間舖頭嘅招牌,老鴨非常入味,中間唔會太肥,健康人士專用。住家老火湯入面有青紅蘿蔔 炆得好淋,仲有舊豬肉同埋粟米,味道非常清甜熱菜蜜京蔥金錢肚 $48呢個金錢肚小編都非常推薦,金錢肚爽口彈牙,入邊青瓜絲配埋微微辣辣嘅醬汁冷盤非常爽口開胃!
頭抽豉油雞配米粉 $72

秘汁鹵家鴨配米線 $76

住家老火湯
入面有青紅蘿蔔 炆得好淋,仲有舊豬肉同埋粟米,味道非常清甜
熱菜蜜

京蔥金錢肚 $48
  • 頭抽豉油雞
2023-08-27 103 瀏覽
今日又落元朗食晚飯,最近見到好多人都有介紹呢間,附近又有位泊車,就同男朋友好試下同預期一樣好味道.對於我來講,食物同預期同超出預期,係一件不易既事,所以要讚一讚首先1.鹵水鵝飯$78 set lunch味道適中,唔會太咸或者唔夠味,有鵝味,而且皮香肉滑,推1個2.京蔥金錢肚$48好咪爽口,搭配京蔥,咪道夾,作為前菜,係合格之上3.雙併湯餃$46餃子控既我,見到有餃子去邊都會叫來試下,當然鹵家唔係主打,但佢既餃子都合格既,足料自己包,但個餃子就略為差d,所以口應4影響左,但韮菜餃同西芹餃,蔬菜咪都好突出,不喜歡重菜味,不建議試.4.雞絲麻醬麵$45正常發揮,醬汁夠,麵彈牙,雞絲唔“鞋”,中意食涼麵,可以食下,但價錢偏貴一點.
今日又落元朗食晚飯,
最近見到好多人都有介紹呢間,
附近又有位泊車,
就同男朋友好試下

同預期一樣好味道.
對於我來講,食物同預期同超出預期,
係一件不易既事,
所以要讚一讚

首先
1.鹵水鵝飯$78 set lunch
味道適中,唔會太咸或者唔夠味,
有鵝味,而且皮香肉滑,推1個

2.京蔥金錢肚$48
好咪爽口,搭配京蔥,咪道夾,作為前菜,係合格之上

3.雙併湯餃$46
餃子控既我,見到有餃子去邊都會叫來試下,
當然鹵家唔係主打,但佢既餃子都合格既,

4.雞絲麻醬麵$45
正常發揮,醬汁夠,麵彈牙,雞絲唔“鞋”,
中意食涼麵,可以食下,但價錢偏貴一點.

2023-08-27
  • 秘汁鹵家鴨
📍 鹵家(元朗)經常經過都好想食鹵家,今日黎到啦,聽講個蜜汁叉燒好好食,當然要黎拜訪一下✋仲有不同款式既食物🥘主打無冇味精住家湯,每日新鮮制作~家的味道😍🔸蜜汁叉燒王($79)紅潤色澤、誘人的焦脆燶邊、光亮欲滴的蜜汁,再加上幽幽的鹹甜香氣與鬆軟口感,叉燒不愧為我至愛👍🔸秘汁鹵家鴨($76)滷水好香八角味,味道回甘,鴨肉肉質細嫩紮實,咬落有汁,煮得啱啱好😍🔸住家老火湯佛手瓜栗子豬骨湯,可以補氣益血,養顏,抗疲勞,抗衰老。材料十足,無味精,而且味道清甜,好有家的味道👅🔸酒仙醉雞捲($62)帶有陣陣酒香,雪凍後冰涼透心,好適合熱辣辣的天氣食用,雞肉仍然保持嫩滑,愈食愈滋味

📍 鹵家(元朗)

🔸蜜汁叉燒王($79)

🔸秘汁鹵家鴨($76)

🔸住家老火湯

🔸酒仙醉雞捲($62)
星期六下午6點左右 久違地入左元朗 前一晚咁啱睇到YouTube 片介紹 就去左鹵家 食燒味/鹵味 店舖入面唔算有太多客人 但都見不斷有外賣 相信大家都係斬料返屋企加餸第一次食 一行3個人 今次揀左蜜汁叉燒王($79),梅子燒鴨($76)轉燒鵝(+$15),燻蹄拼海蜇($78)套餐抵食 跟餐送每日自家老火湯/熱飲(凍飲,汽水,特飲要加錢)主食都可以揀飯轉米線,米粉,公仔麵(拉麵,烏冬,出前一丁要加錢)呢個價錢嚟講 份量算正常 啱啱好食得飽 湯好飲~碟肉都算大碟🤔酸梅醬好味(大家知啦,真係有啲係唔好味😂) 點燻蹄嘅醋汁個人認為可以酸啲 叉燒今次唔係好夠火候 如果脆邊返少少就完美🤏本身想叫多個醉雞卷食 但驚食唔晒 唯有留返下次再嚟食啦另外好想講 員工們都好有禮貌😌🤩總括黎講:🌕🌕🌕🌕(滿分為5分🌕🌕🌕🌕🌕)食物:🌕🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕🌕服務🌕🌕🌕🌕可回頭次數:🌕🌕🌕🌕鹵家 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

主食都可以揀飯轉米線,米粉,公仔麵
(拉麵,烏冬,出前一丁要加錢)

本身想叫多個醉雞卷食 但驚食唔晒 唯有留返下次再嚟食啦
另外好想講 員工們都好有禮貌😌🤩

總括黎講:🌕🌕🌕🌕(滿分為5分🌕🌕🌕🌕🌕)
食物:🌕🌕🌕🌕

元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
2023-08-05
  • 蜜汁叉燒皇
2023-08-02 69 瀏覽
#元朗#鹵家性價比高既燒味鹵水餐廳😋😋🪭🪭最近天時暑熱 食野無乜胃口口乾乾就想飲啖湯 去到鹵家入面一坐底店員就送上老火湯 -粟米紅蘿蔔湯 之後叫個涼拌小食降降溫1️⃣話梅涼瓜片呢款小食 夏天食就岩哂 好少見其他餐廳有 感覺好特別話梅酸酸甜甜 配上苦瓜 消暑開胃 同時無苦澀味🤤2️⃣蒜汁豬頸肉豬頸肉上鋪滿秘制蒜汁 有啲似豆瓣醬就算平時唔太食得辣既朋友 都可以接受 夠哂惹味 每片豬頸肉爽口彈牙👍🏻3️⃣秘制鹵家鴨拼蜜汁叉燒王鴨片肉質唔會韌 每片色澤均勻好靚仔🤤😍 配搭埋佢既醬料感覺似甜酸醋 幾fresh叉燒肥瘦適中 鹵味係幾有水準高質平民燒味✅經濟得黎 醬汁配料都特別 配飯一絕 值得一試下次再食有啲想試佢既酒仙醉雞卷#18區美食#燒味#鹵味#涼拌#美食日記#小食#餐廳#foodporn#foodphotography#instafood#hkig#hkfoodie#instadaily#foodie
#元朗#鹵家

性價比高既燒味鹵水餐廳😋😋