2021-06-02 3623 瀏覽
今日一行四人在蘇浙滬同鄉會午膳,會員朋友點菜,先來了一籠小籠包,好多汁,好味。繼續上了素菜包,饀內很多菜,素食者必愛。 這是我第一次食的清炒上海雞毛菜,很爽很甜。來了碟淨牛筋,很惹味,牛筋不硬亦不靱。在這會所午膳,燻蛋是我們必選。這裡肴肉是我的摰愛,味道仍然是那麼香,溶在嘴裡,非常入味。最後一碟熱素黃雀,比較平凡。這頓飯很開心,既能聚舊又能品嘗佳餚。
繼續上了素菜包,饀內很多菜,素食者必愛。
這是我第一次食的清炒上海雞毛菜,很爽很甜。
來了碟淨牛筋,很惹味,牛筋不硬亦不靱。
在這會所午膳,燻蛋是我們必選。
這裡肴肉是我的摰愛,味道仍然是那麼香,溶在嘴裡,非常入味。
最後一碟熱素黃雀,比較平凡。
這頓飯很開心,既能聚舊又能品嘗佳餚。

2020-05-19 7443 瀏覽
第一次到香港蘇浙滬同鄉會食飯,一所只招待會員的食肆,仲要係在獨立房間內,房內的隔音設備一流,一關門,大廳的聲音幾乎消失,只會在侍應開關門時才聽到外面的聲音。由於是朋友請食飯,拍板的都是朋友。他一早問定我地各人食唔食翅,因為要預訂。訂的是最貴的火瞳雞炖大排翅,翅的粗度被我們稱為「公仔麵」,夾起來好軟,金華火腿香飄散出來,魚翅吸曬濃濃的高湯,就算金華火腿和雞肉已成是「湯渣」,火腿的咸香油甘味繼續正到爆。醬汁方肉又是極之好味,朋友介紹好啱女士食,因為骨膠原重。還有蔥燒海參,啖啖海參肉,有種充斥口腔的幸福感。一道清炒蝦仁又係無得頂,平時我地會覺得大蝦先抵,可是這裏的蝦仁卻是細而鮮味的,朋友介紹這才是功夫。素菜包最值得介紹的不是裏面的餡,而是包的味道,正。另外點左個餐飯沒有的墨魚肉+豬肉(唔知咩名),又係十分惹味。至於松鼠桂魚、生煎包、鎮江餚肉、炸饅頭等等,個人覺得味道都是屬於上等味道。朋友請客,共8人晚餐,埋單大致是9千左右。

朋友請客,共8人晚餐,埋單大致是9千左右。

2020-01-16 5108 瀏覽
在中環鬧市,一所只招待會員的食館,內有大廳,亦設有幾間獨立房間。上海滬菜,曾經品嚐過燻魚、烤麩、酸辣湯、嫩雞煨麵、毛豆炒蟹、松子魚,沙鍋醃篤鮮等菜式,每樣味道很不錯,尤其酸辣湯,材料符合湯量,不缺也不滿,試過很多間的酸辣湯,這間最好。最喜歡的嫩雞煨麵,簡而精,菜粒雞肉粒伴湯麵,不稀不稠。花雕醉雞,花雕酒味香郁,但雞偶爾也失手,有時嫩滑,有時卻過火,有點靭。朋友說,沙鍋醃篤鮮是上海傳統菜式,是一鍋麵筋鹹肉火腿塊小棠菜的清湯,很香甜。煎小黃魚,皮香鬆化,內肉嫩滑,很快被人煎皮拆骨,桌上只剩下一排魚頭梳子。要說黃鬆豆腐,一道很清新的菜,豆腐似一條長方塊的魚腐,配以白菓,翠肉瓜及火煺絲,清甜淡雅,跳出雞牛羊豬魚蟹蝦中的肉體。這裡食物水準很高,人均價錢約二百多塊,不過不能自出自入,很可借。

2019-12-31
  • 沙鍋醃篤鮮
2019-12-20 5094 瀏覽
香港好多餐廳都行會員制 呢到就係其中一間訂位要會員訂 埋單亦要會員簽單唔收現金或信用卡真係冇會籍就食唔到某日夜晚同三個朋友黎食好西門口個姐姐好親切咁帶左我地埋位首先 我地冷盤叫左燻蛋同醉雞燻蛋半熟得黎味道好香好濃醉雞都好入味 雞肉頗滑某d部位比較多骨 有d減分然後主菜叫左獅子頭同埋雲吞雞獅子頭彈嫩又多汁 入口即溶特登叫多左碗白飯黎食呢味餸雲吞雞無論湯同雲吞都好好味湯好鮮甜 雲吞皮薄餡靚最後甜品叫左酒釀丸子同高力雪糕酒釀丸子既丸子軟糯酒香恰到好處balance得好好高力雪糕我係第一次食切開食既時候雪糕已經半溶狀態唔係好食到冷熱既感覺印象中價錢好美好(建議可以價錢收貴少少入面舊雪糕大返小小)呢到既食物價錢真係唔貴同好味今餐飯好滿意下次會再黎試其他菜式
香港好多餐廳都行會員制 呢到就係其中一間

高力雪糕

高力雪糕我係第一次食
切開食既時候雪糕已經半溶狀態
唔係好食到冷熱既感覺
印象中價錢好美好(建議可以價錢收貴少少入面舊雪糕大返小小)
呢到既食物價錢真係唔貴同好味

今餐飯好滿意
下次會再黎試其他菜式
花雕醉雞
獅子頭
酒釀丸子
高力雪糕
2019-12-18 2295 瀏覽
又到食蟹季節了!蟹黃翅這蟹黃味道特别鮮美和煨滿上湯清甜軟滑魚翅是配合得天衣無縫!刺激著口腔的味蕾,令人一口接一口,停不了的嘴巴!蟹黃翅是江蘇蘇州的傳統名菜。蟹黃就是雌性大閘蟹黄色的蟹膏,一碗蟹黃翅要用二兩蟹黃,先將蟹黃搗成粉,上湯和馬蹄粉攪成為一碗黃色的”蟹黃芡”,上湯煨魚翅之後,”蟹黃芡”慢慢加入已煨的魚翅。這只是簡單的基本做法,當中每家廚師異曲同工,這個蟹黃翅總之就是好味道,很足料!
又到食蟹季節了!
蟹黃翅

蟹黃翅是江蘇蘇州的傳統名菜。
這只是簡單的基本做法,當中每家廚師異曲同工,
這個蟹黃翅總之就是好味道,很足料!
  • 小籠包
2019-09-18 3270 瀏覽
這裡只招待會員,所以一聽到公司今年在此慶祝中秋,唔駛考慮,即報名。冷盤燻蛋-好香煙熏味,流心蛋黃素鵝-腐皮加冬菇,煎得好香口青荀蜇頭-有麻油味,好爽脆醉雞-有紹興酒嘅香味清炒蝦仁-係細細嘅剝殼蝦仁,炒得好香火朣雞燉津白芯-用好多金華火腿煲嘅雞湯,成個湯咸味剛剛好,好有金華火腿香味,津白吸收了湯啲香味,真係好好食海參蠔皇鮑魚-鮑魚煮得好淋,好入味崧子桂魚-有酸酸甜甜味道樟茶大鴨鮮肉生煎包-有肉啲鮮味,juicy,飽底脆口豆沙鍋餅整體而言,真係非常美味,唔怪得,呢度雖然只招待會員,全廳都會座無虛席。

冷盤
燻蛋-好香煙熏味,流心蛋黃
素鵝-腐皮加冬菇,煎得好香口
青荀蜇頭-有麻油味,好爽脆
醉雞-有紹興酒嘅香味

清炒蝦仁-係細細嘅剝殼蝦仁,炒得好香

海參蠔皇鮑魚-鮑魚煮得好淋,好入味

崧子桂魚-有酸酸甜甜味道

樟茶大鴨

鮮肉生煎包-有肉啲鮮味,juicy,飽底脆口

豆沙鍋餅

2019-07-31 2026 瀏覽
薰蛋好香煙薰味,應該係餐廳自己準備而唔係買現成的(但我唔肯定)。除左煙薰味好香之外,隻蛋本身都好有蛋味,次次食都新鮮~蛋黃上面會有D鹽,食落更有多一層口感。油泡蝦球係我最鍾意食嘅其中一道餸,真係好好味二百幾蚊唔算平,但好足料,有成十幾隻蝦,隻隻都大嘅。蝦好新鮮好爽,食唔停口樟茶鴨會比較飄忽,唔係次次都好食,有時會好乾。如果好食嘅時候D肉係有肉汁,唔會乾,肉質鬆軟。連皮同白色包仔食一流嫰雞煨麵係我嘅至愛個湯結結地,黎到放多陣,等D麵吸左少少湯再食,真係超級正!又唔會太咸,雞味勁濃,多雞粒多菜粒,真係好正!!
除左煙薰味好香之外,隻蛋本身都好有蛋味,次次食都新鮮~
蛋黃上面會有D鹽,食落更有多一層口感。

油泡蝦球係我最鍾意食嘅其中一道餸,真係好好味

二百幾蚊唔算平,但好足料,有成十幾隻蝦,隻隻都大嘅。
蝦好新鮮好爽,食唔停口

樟茶鴨會比較飄忽,唔係次次都好食,有時會好乾。

嫰雞煨麵係我嘅至愛

個湯結結地,黎到放多陣,等D麵吸左少少湯再食,真係超級正!
又唔會太咸,雞味勁濃,多雞粒多菜粒,真係好正!!
2019-05-08 2310 瀏覽
一想到朋友係美國返嚟香港,知道他們要食好東西,一定要帶他們到這裡吃。三藩市已經禁食魚翅,先來煲火膧大鮑翅,上湯濃沃,魚翅粗粗的,大滿足。必食的還有清炒蝦仁,毛豆炒蟹,松子魚,有齊魚蝦蟹,再來四寶片皮雞和樟茶鴨,仲有熏蛋,真是豐富又好味道。
外賣自取
2019-04-30 4039 瀏覽
家人慶生,今次嘗約呢間位於中環嘅餐館,係食飯前當然要逛一逛。呢間要係會員才能訂,找數是簽名月結,今次可以有機會食到,太有食運啦。我地7個人book咗房,房內有琴呢件事好型,可能供聚餐彈下琴唱下歌。有房嘅私隱好高,關埋完全隔哂聲。房內無電視,絕對係專心享用美食。先叫8「小碟」,呢幾碟唔係一般前菜小食,每碟都有番咁上下多,而且味道非常好。燻蛋,一隻$18,入口好「燻」,有啲似食咗煙燻味,蛋味未幾就飄出,蛋黃可以更流心一點會更好。馬蘭頭,$98,我自己好怕菜味太濃嘅菜,不過咁煮法又唔會,而且有啲開胃。烤麩,$98,呢味係江浙小菜裡面家人一般都會點嘅小菜,份量亦算多,好香口,都幾好味。油爆蝦,$120,喜歡食蝦嘅食客表示滿意,連殻食好滋味。紅燒牛塊,$126,我自己最喜歡呢款,以前佢好硬,點知好腍,入口即溶,家人牙唔靈活,都食得到。味道有小小甜,好味。醉雞,$116,花彫唔算好濃,幾香口。無錫脆膳,$138,脆而不油,席間媽媽表示歡喜仲狂食。燻魚,$116,入口係香,食落都好味。跟住就黎個火瞳雞燉大排翅再額外加二両翅,$3000,絕對係考功夫嘅一道菜,要燉夠時間,但翅唔會腍,少啲功夫都唔得。仲

油爆蝦,$120,喜歡食蝦嘅食客表示滿意,連殻食好滋味。

醉雞,$116,花彫唔算好濃,幾香口。

無錫脆膳,$138,脆而不油,席間媽媽表示歡喜仲狂食。

燻魚,$116,入口係香,食落都好味。

跟住就黎個火瞳雞燉大排翅再額外加二両翅,$3000,絕對係考功夫嘅一道菜,要燉夠時間,但翅唔會腍,少啲功夫都唔得。仲要啲餸嘅味道迫咗出黎,係好勁。(呢道要預早點)

我地食湯渣,第一次係真正食到啲火腿味已經去哂煲湯度,啲料我地有拎回家再煮下,仍然有味。

另外一道要介紹係蜜汁火舫,$300,呢度係半份。火腿痴咗小小肥肉,個汁略稀咗小小。(呢道都要預先訂)

食法係用皮包住脆口嘅竹笙夾住黎食,中和到火腿嘅咸,食落口順啲,又有啲脆口,有啲似片皮鴨嘅食法咁。

紅燒八寶鴨,$480,睇佢外面好似無乜嘢咁,一打開:

打開啲料十足,而且好入味,每啖都好豐富(多料難錄)。
(呢道要預早訂)

跟住係煎湯丸,$11一粒,呢味大家都like,外面煎香易入口,內裡係濃濃嘅芝麻。

家人點左「八寶飯」,$130,我地初初覺得咁飽,又食飯。原來係甜品之一,好似簿叉咁,以為好痴牙,又唔會喎,都幾好食。

有人生日,當然要食壽桃啦。一個$13,正常味道,都唔細個,都有拳頭咁大。

我地近乎係最後一枱走,個陣已經係10點幾,俾能大家睇下個環境。

服務唔錯,坐都舒適,大家都好享受呢晚嘅食物同氣氛😊
2019-03-08 2657 瀏覽
我們點了: 燻蛋、無錫脆鱔、沙鍋醃篤鮮、素黃雀、年糕醬炒青蟹、黃金明蝦、素菜飽、桂花糖蓮藕、棗泥鍋餅。燻蛋煙味重,脆鱔夠脆和夠甜,我很喜歡。素黃雀則是我第一次試的。這個菜是用一塊腐皮包著一些冬筍、蘿蔔等爽口的食材,然後打結,好像一隻小黃雀。沙鍋醃篤鮮令我有點驚喜。由於筍和百頁本身沒有什麼味道,整個湯應該是靠火腿和鹹肉類吊味。 如何令湯有鮮味而不只是死鹹,真考功夫。黃金明蝦做得很脆 - 蝦很新鮮,蛋黃夠多,很邪惡。反而年糕醬炒青蟹的蟹不夠蟹味(但也很新鮮)。雖然我們只有三個人吃午飯,但也叫了兩個甜品。 桂花糖蓮藕看來簡單,但其實做起來很麻煩的,所以一定要叫。咬落爽脆的蓮藕內有糯米的煙韌,還有桂花的香味,感覺很浪漫。而棗泥鍋餅的棗泥很香,但不太甜,也值得一試。

燻蛋煙味重,脆鱔夠脆和夠甜,我很喜歡。

素黃雀
桂花糖蓮藕
棗泥鍋餅
2019-03-07
2019-02-04 2757 瀏覽
新年又到啦,梗係要同家人團聚食團年飯啦!屋企人比較鍾意食上海料理,所以就揀咗呢一間比較傳統嘅蘇浙同鄉會,因為呢度有比較多嘅懷舊上海菜式可以嘗試。一行八人,都叫咗不少菜式,份量頗大。前菜分別有:紅燒牛筋塊- 牛肉以及牛筋都砇得好淋好入味,家人最愛海蜇頭-正常肴肉(燒肉)-正常羊羔-冬天限定,質感特別,本人至愛主菜有:鴛鴦沙咀魚-結合炒以及炸既沙咀魚,適合大人細路清炒蝦仁拼宮保蝦球-清炒蝦仁好鮮甜係細細隻嘅河蝦。Yum宮保蝦球你唔好睇佢有好多辣椒,但其實唔係太辣椒鹽排骨- 排骨炸得好酥,但略嫌唔夠香點心:家常蔥油餅-非常香口,又多蒽好好食生煎包-正常素菜餃-清清地,皮不算太厚,不錯最後解要有甜品結尾啦:桂花椰汁糕-有D椰香味但又夾著清淡的桂花香,不太甜又refreshing的甜品煎湯圓-非常之考功夫,唔喺度度食到,大讚呢一餐飯我哋個個都食得好開心,每一道餸都令我哋覺得好滿意。侍應服務態度亦都很好,態度親切!環境不錯,適合家庭或者同朋友聚會嘅地方
新年又到啦,梗係要同家人團聚食團年飯啦!

一行八人,都叫咗不少菜式,份量頗大。

前菜分別有:
紅燒牛筋塊- 牛肉以及牛筋都砇得好淋好入味,家人最愛
海蜇頭-正常
肴肉(燒肉)-正常
羊羔-冬天限定,質感特別,本人至愛

主菜有:
鴛鴦沙咀魚-結合炒以及炸既沙咀魚,適合大人細路
清炒蝦仁拼宮保蝦球-清炒蝦仁好鮮甜係細細隻嘅河蝦。Yum
宮保蝦球你唔好睇佢有好多辣椒,但其實唔係太辣
椒鹽排骨- 排骨炸得好酥,但略嫌唔夠香

點心:
家常蔥油餅-非常香口,又多蒽好好食

生煎包-正常
素菜餃-清清地,皮不算太厚,不錯

最後解要有甜品結尾啦:

煎湯圓-非常之考功夫,唔喺度度食到,大讚

環境不錯,適合家庭或者同朋友聚會嘅地方
2019-02-03
2019-01-25 1864 瀏覽
Came here for a good friend’s birthday. Menu was pre-ordered.First time to try lamb terrine. Not gamey at all. It was quite tasty.The eel dish (which only used the meat on the back of the eel) marinated in soy sauce, garlic, dark vinegar was different. I usually had it either in black bean sauce or deep fried. The sauce had a good balance between savory and tartness.The clear chicken broth in the casserole was superb - got a hint of jinjua ham. Loved the cabbage and the tiny triangular egg omele
The clear chicken broth in the casserole was superb - got a hint of jinjua ham. Loved the cabbage and the tiny triangular egg omelettes that were soaked in the broth.
I though the extra thick scallion pancake was okay. Too doughy for me. Preferred the regular ones.
The braised sea cucumbers were not too soft so texture was just right. The sauce was good.
The steamed unscaled Shi fish (鰣魚)is a delicacy and hard to come by. This fish has a lot of fine bones so it takes skills and patience to enjoy. The meat is soft and sweet.
The jinjua ham w bun was good. Not too salty.
The bite size dumplings were tasty and juicy.
The longevity bun was customer ordered.
Last but not the least, champagne is most forgiving with Chinese food !!!

Ambience - had a private room with a round table more suited for 10 than 12. Felt a bit tight. We were elbow to elbow.
Service - average as it could be more attentive. I kept pouring champagne and wine for my friends.

2019-01-21
生日
2018-12-13 2879 瀏覽
同事離職,大伙兒二十五人相約聚餐歡送,想到同事家鄉是上海,就吃上海菜吧!知道這家餐廳是行會員制的,入會費需港幣七萬元,以前可以經會員介紹並繳交會費便可入會。現在由於太多會員,為有效管理,現在還需要經會長或會董介紹才可入會,難得同事是會員,有幸到這裡吃一頓地道的上海菜了。前菜 :燻蛋- 茶香味足,有淡淡的醬油香,流心的蛋黃非常滑。只是賣相稍有點可改進的地方,估計是剝蛋的職員心急,蛋剝得不太光滑。前菜: 青瓜拌海蜇- 是上海家常地道的冷盤, 本人家鄉也是上海,逢年過節都會吃這道前菜,這裡海蜇加了點麻油,海蜇香,味爽脆,好吃 。前菜: 紅燒牛塊- 牛筋及牛筋腩炆得軟冧,牛筋炆至起膠質,菜式微溫,入味。前菜:花彫醉雞- 擺盤可見師傅的細心,以半圓彰顯,雞肉嫰滑。黃金明蝦-以咸蛋黃包著炸的黃金蝦,個人覺得蝦子切得太細,蝦子片半再切片,蝦殼有一定厚度,所以感到蝦子吃起來略有點乾身。酸辣湯 - 酸辣湯酸辣味適中,湯羮中有筍絲,冬菇絲,豆腐絲,魚肚,十分惹味。松鼠桂魚- 松鼠桂魚是一道有名的上海菜食,這裏的桂花魚炸至金香鬆脆,加上甜甜酸酸的醬汁,醬汁中有青豆紅蘿蔔和松子仁,美味無窮。四寶片皮雞- 平

四寶片皮雞- 平常一般我們吃的是片皮鴨,這裏有一道特別的菜式四寶片皮雞,炸子雞炸至金黃色,師傅在將雞肉片成薄片,拌在旁邊的分別是酥炸小黃魚,炸紫菜卷,和炸番薯。炸子雞炸得酥香美味味,最特別的是炸番薯,炸番薯的粉漿拌有少許苔條(即類似海苔的食材),香味頓時增加許多。所有菜式平放在一個大的碟子上非常有氣派。

三鮮鍋巴- 這道三鮮鍋巴,比較特別的是汁醬像湯羹一樣,客人把鍋巴點在湯羹一下,再一同吃用,稍有不足的是三鮮湯羹比較清淡和鍋巴伴着一起吃味道稍有不足。

青炒豆苗 - 豆苗是冬季當做的菜,這道清炒豆苗相當有鑊氣,值得一讚。
瑤柱蛋白炒飯 - 菜式當中另一道較清淡的是瑤柱蛋白炒飯,炒飯中帶有青蔥和青豆,似乎有一點蓋過了蛋白和瑤柱的香味。

小龍包,每一顆都是十八摺以上的,皮簿餡靚,灌有熱湯,做得十分出色。

甜品方面點了兩道 :
高力豆沙 - 有別於一般餐廳撒上白色糖霜,這裡用的是粉紅糖霜,看起來仙氣感大升,高力豆沙炸得鬆軟綿密,豆沙不太甜。
豆沙壽桃- 由於道別同事,所以特意點了兩碟壽桃包,可能店員知道我們想點蠟燭,專門為我們用碟子擺出壽桃包山,很有派頭。

個人感覺這裏適合大夥兒一同聚餐,餐廳的職員親切有禮,餐廳職員經常幫客人換骨碟,也會詢問菜式味道如何,親切細心,是值得推介的一間餐廳。
外賣自取
2018-12-12 1951 瀏覽
因為老朋友是從前在中環工作的高層,所以幾十年前已入了蘇浙同鄉會,自然相約在中環午餐的最好聚腳點,起碼不用等位,由中環站D出囗走去萬年大廈只要3分鐘,巴士電車也方便,真是不需浪費午膳時間的一分一秒。前菜先來素鵝,味道適中,跟著是我的最愛小黃魚,今次選了黃金小黃魚,簡直是人間之極品,外脆肉軟,魚肉鮮美,沾上鹹蛋黃煮成的黃金醬,雖然會令膽固純高了些,是不能抗拒的誘惑。蔬菜選了青炒豆苗,中和了脆脆的黃魚。最後加上鍋貼,煎得香香,一口吃下,肉汁就噴出來,實在是不可不吃的點心。而且以每隻計算,11元壹隻,可以吃多少就點多少隻。小黃魚是68元一條,這種方式使食客更方便。整頓午餐結賬是384元,在中環這樣的環境,有這種質素的食物,是不錯的選擇,可惜只招待會員。
前菜先來素鵝,味道適中,跟著是我的最愛
2018-09-27 3809 瀏覽
走高檔路線嘅同鄉會,服務當然有番咁上下,食物味道同外面食到嘅有啲唔同, 可能呢啲就係傳統嘅味道掛!炸鱔糊同黃金小黃魚都係推介嘅菜式! 外麵食到嘅鱔糊都係一個濕炒嘅模樣, 係香港第一次食到呢一款鱔糊,樣子黑蚊蚊,並不討人歡喜,但每一條都炸得好均勻丶好脆,好似食薯條咁! 雖然唔係鮮味濃郁,但亦都輕輕咁食到鱔味。至於黃金小黃魚,怕骨嘅人未必啱食, 所謂黃金嘅味道,亦有別於地道小炒嘅黃金鮮魷之類,呢度嘅做法比較乾身,鹹蛋黃味唔算突出, 但正係呢個原因為,令到我哋可以食到魚嘅味道!