2024-03-21 256 瀏覽
Windmill Restaurant and Bar 嘅二人套餐好抵食㗎,只係$528!💰佢嘅廚師精選頭盤係大蝦凱撒沙律,好新鮮又多汁!🍤同埋仲有橄欖油同黑醋,真係好開胃㗎!一齊食住大蝦同沙律菜,好健康又滿足!😋西式餐湯都係套餐入面嘅一部分,飲住熱辣辣嘅湯,暖到心底!🍲 好適合用嚟暖胃同埋消除寒氣!美國安格斯肉眼扒係套餐嘅主菜,好肉質鮮嫩又多汁!🥩每一口都係享受!同埋佢嘅波士頓龍蝦意大利粉真係一絕!☺️ 龍蝦肉鮮美,配上意粉一齊煮,味道更加濃郁!絕對係一道不能錯過嘅菜式!🍝如果你想試下啲特別嘅菜式,可以加$88揀香煎鵝肝配焦糖蘋果!真係好豪華同好美味!😍 食住鵝肝,令人感到高貴又滿足!配上焦糖蘋果,口感更加豐富!🍏飲品方面,有凍水果茶同即磨咖啡供選擇⭐️  凍水果茶清新又解渴,即磨咖啡香濃又有層次感!☕️ 無論你係鐘意飲茶定係咖啡,都滿足到你!🍹最後精選甜品係炸糖脆條,好香脆又甜美!令人愉快嘅結尾!🍨 食完一餐美食,有個美味嘅糖脆條作為收尾,真係好滿足!😋總括而言 (5個💜係最高)好味指數 : 💜💜💜🤍🤍服務態度 : 💜💜💜💜🤍環境打卡 : 💜💜💜🤍🤍回頭指數 : 💜💜💜🤍🤍📍 風車 (大

總括而言 (5個💜係最高)
好味指數 : 💜💜💜🤍🤍
服務態度 : 💜💜💜💜🤍
環境打卡 : 💜💜💜🤍🤍
回頭指數 : 💜💜💜🤍🤍

📍 風車 (大圍)
🏢 大圍積存街50號葵偉樓地舖
🕗星期一至日 12:00 - 03:00

#大圍美食 #大圍必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2024-03-01
2024-03-01 336 瀏覽
位於大圍的西班牙菜酒吧。下班時間有點晚,朋友剛巧來大圍找我吃飯,經過餐廳時,見到門口大大張的宣傳海報,餐廳8周年鉅獻:光顧主菜可用優惠價$8 加配一份鵝肝及全日生啤買一送一,很抵玩呢~便決定試試了。與一般酒吧昏暗的氛圍不同,餐廳燈光明亮開揚,中央有一盞水晶燈,很有格調。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 蟹肉餅2件 $128❅ 西班牙乳豬配彩椒汁 $238❅ 波士頓龍蝦意大利粉 $199❅ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄᴏʟᴀᴅᴀ $78 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 蟹肉餅兩件用蟹肉製成的蟹肉餅,炸至外表金黃脆香,內嫩又多汁,咬開時可見蟹肉一絲絲的,鮮味又可口。.✿ 西班牙乳豬配彩椒汁最近真的瘋狂吃乳豬,這間的乳豬外皮酥脆,咬下去時發出清脆的卡滋聲,外皮超脆;肉質看似肥膩,入口實則不油不膩,柔軟細嫩,豬肉香味濃郁。搭配分別混入辣醬及乳豬醬的薯蓉,綿密的薯蓉帶微辣微甜,口感豐富,很有特色。.✿ 波士頓龍蝦意大利粉 意粉麵質柔軟,口感煙韌有嚼勁,加入茄醬及龍蝦汁調味,味道微酸帶甜,鮮味倍增;而且意粉超大盤,吃完飽腹感ᴍɪx.搭配大大隻且舖滿芝士及忌廉的波士頓龍蝦,肉質爽口且不軟爛。
位於大圍的西班牙菜酒吧。
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

___⋆ ⋆ ___
✿ 蟹肉餅兩件
✿ 西班牙乳豬配彩椒汁
✿ 波士頓龍蝦意大利粉
搭配大大隻且舖滿芝士及忌廉的波士頓龍蝦,肉質爽口且不軟爛。
✿ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄᴏʟᴀᴅᴀ
本來就特別喜歡喝ᴘɪɴᴀ ᴄᴏʟᴀᴅᴀ, 濃濃的椰香味,口味清甜,酒味也不會太重;這杯混合士多啤梨汁後,口感更清爽香甜,女生應該真的大愛呢!
⭐️西式蘑菇湯沒有忌廉牛奶,只有實在的蘑菇味道!Appertizer: ⭐️意式炒大蝦薯仔用獨有的意式醬汁炒大蝦同薯仔雜菜非常惹味!炸過的薯仔充分吸收了醬汁!⭐️煎阿拉斯加蟹肉餅蟹肉餅只用蟹肉製成,充滿一絲絲的蟹肉!Main: ⭐️西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $318完全沒有脂肪,薄脆的乳豬皮同經過長時間焗製而變得軟腍的乳豬,輕輕一次便會散開。⭐️寶雲酥焗羊扒 $328鍾意呢度嘅羊架帶點脂肪,充滿羊羶味,羊肉帶點肉汁嫩滑,上層的寶雲酥增加香氣!Dessert:西班牙Churros
⭐️西式蘑菇湯
沒有忌廉牛奶,只有實在的蘑菇味道!

Appertizer:
⭐️意式炒大蝦薯仔
⭐️煎阿拉斯加蟹肉餅
蟹肉餅只用蟹肉製成,充滿一絲絲的蟹肉!

Main:
⭐️西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $318
⭐️寶雲酥焗羊扒 $328

Dessert:西班牙Churros
2024-04-19 0 瀏覽
1. 環境: 乾淨整潔,坐得幾舒服。始終係bar,音樂會有啲大聲同偏pop。如果想搵地方同朋友飲杯嘢傾談下心,未必係個好地方。2. 服務: 有禮貌、細心3. 食物: 嗌咗龍蝦意粉同豬手各一份。意粉有小學B餐嘅燴意粉感覺,亦都好有中式感覺。見到其他食評話茄汁味濃,唔講其實都唔太覺有。太油都係個問題,個盤底有一浸油所以去到底嗰浸就無食。豬手就正常水準,皮脆、厚肉、肥膏同肉比例啱啱好。配菜係有調過味所以有丁丁辣嘅薯條。成道菜不過不失。

2. 服務: 有禮貌、細心

2024-04-10 34 瀏覽
今晚喺大圍食嘢, 喺地鐵站附近搵到呢間西餐廳。 餐牌上面好多嘢食,不過主要想講下呢塊 美國安格斯肉眼扒。呢塊牛扒好大塊, 有七成熟同五成熟揀, 我揀咗七成熟。塊扒嘅肉好嫩, 有沙律菜同薯蓉做配菜。 扒上面仲有燒過嘅菠蘿,配肉一齊食,juicy。

2024-04-10
2024-04-09 41 瀏覽
最近大圍開了新商場,所以我也多了到這區尋找好吃的餐廳😆最近找到了這間開業了一段時間西餐,眼見已經有一班熟客,晚餐價錢亦算合理🫶🏻🫶🏻🫶🏻.我們點了一個二人套餐,餐湯轉了酥皮龍蝦湯,龍蝦湯味道濃郁,酥皮吸收了湯就非常好吃!大蝦沙律非常新鮮很開胃❤️.主菜分別是紐西蘭肉眼扒和龍蝦意粉,兩份主菜質素都好好,肉眼扒肉質軟腍,意粉質地爽口,龍蝦用上芝士焗製,多了一份芝士的鹹香👍🏻👍🏻👍🏻.甜品是西班牙油條,外脆內軟🥰.📍風車
甜品是西班牙油條,外脆內軟🥰
📍風車
2024-03-27 69 瀏覽
大圍西班牙酒吧餐廳“ Wind Mill"“風車”Week end 經過餐廳見到🍺買一送一🍻餐廳有用心設計裝修,比較吸引是支水晶燈,環境適合同朋友吹水食飯🥗露筍柏爾瑪火腿沙律$99大大碟沙律菜上面擺滿大大片Prama Ham,有小小油香/微咸,沙律加上露筍配搭更加鮮甜爽口,🐖西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $238豬皮烤得鬆脆肥瘦均勻肉質醃製已入味不會太鞋,跟中式乳豬食法唔同,喜歡這款類似乳豬醬,帶甜味唔會好咸,香滑薯蓉吸收豬油香好味Set Dinner $268前菜 香煎阿拉斯加蟹肉餅🦀香煎啖啖蟹肉絲,質感比較偏淋,法式龍蝦湯+$38有龍蝦的味道湯底是稀身比目魚配紅椒汁🐠魚皮煎得香脆魚肉鮮嫩多汁醬汁有小小紅椒甜味,配薯蓉又幾好味水果茶🍹甜品 作完美句號
大圍西班牙酒吧餐廳
“ Wind Mill"“風車”
Week end 經過餐廳見到🍺
買一送一🍻
餐廳有用心設計裝修,
比較吸引是支水晶燈,
環境適合同朋友吹水食飯

🥗露筍柏爾瑪火腿沙律$99
大大碟沙律菜
上面擺滿大大片Prama Ham,
有小小油香/微咸,
沙律加上露筍配搭更加鮮甜爽口,

🐖西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $238
豬皮烤得鬆脆肥瘦均勻
肉質醃製已入味不會太鞋,
跟中式乳豬食法唔同,
喜歡這款類似乳豬醬,
帶甜味唔會好咸,

有龍蝦的味道湯底是稀身

比目魚配紅椒汁🐠
魚皮煎得香脆
魚肉鮮嫩多汁
醬汁有小小紅椒甜味,
配薯蓉又幾好味

水果茶🍹

甜品 作完美句號

2024-03-27 44 瀏覽
呢間餐廳提供西式菜式,菜單上有好多款精緻嘅菜式選擇,包括以下幾款:先試下「露筍伯爾馬火腿沙律」同「阿拉斯加蟹肉餅」,呢兩款係我哋嘅頭盤。「露筍伯爾馬火腿沙律」用上伯爾馬火腿,配上沙律醬,味道清新。而「阿拉斯加蟹肉餅」則以蟹肉炮製而成,外脆內嫩,味道稍淡。接下來係湯的部分,我哋有「是日西式餐湯-甘筍湯」同「法式龍蝦湯」。「是日西式餐湯-甘筍湯」以甘筍炮製而成,濃郁而滋味十足。而「法式龍蝦湯」則以龍蝦熬製,湯底超級濃郁。然後係主菜方面,我哋有「賓雲酥焗羊扒」同「比目鱼配紅椒汁」。「賓雲酥焗羊扒」以羊扒撒上香脆嘅賓雲酥,焗至金黃,羊幾掃,醬都幾酸。而「比目鱼配紅椒汁」則比目魚煎至酥脆,配上香辣嘅紅椒汁。最後,我哋有「西班牙條」作為甜品。飲品有檸水和水果茶,可以走甜走冰,讚。

最後,我哋有「西班牙條」作為甜品

飲品有檸水和水果茶,可以走甜走冰,讚。
2024-03-12 79 瀏覽
今日去大圍探朋友,佢話食過呢間餐廳幾次,覺得唔錯,所以今日帶咗我嚟試。「風車」嘅環境好chill,盞水晶燈好靚,仲有得睇波添。我哋總共叫咗四樣嘢食。第一樣係蟹肉餅,食落啖啖蟹肉,好足料、餅嘅表面煎得脆,仲有醋汁沙律菜做配菜,好開胃。第二樣係蒜香蝦多士,呢個蝦多士同平時出面嘅餐廳有啲分別,屬於健康版,唔係油炸版。每舊多士有兩隻大蝦,麵包烘到好脆。第三樣係烤春雞,好大份,食落有好香嘅檸檬同埋黑椒味,肉質鮮嫩好滑。最後一樣係龍蝦意粉,我覺得成餐飯最出色嘅就係龍蝦意粉,一上菜就聞到好香濃嘅芝士味,意粉亦有唔同嘅配料,例如係雞髀菇、鴻喜菇、洋蔥,口感非常豐富,我哋兩個食到一條意粉都冇剩~整體嚟講,呢間餐廳嘅食物質素唔錯,份量都好足夠,服務員態度都好友善,令人感到舒服。

「風車」嘅環境好chill,盞水晶燈好靚,仲有得睇波添。

2024-03-10
2024-03-07 64 瀏覽
行吓新落成一排嘅商場想靜靜地搵間餐廳傾偈食飯係大圍油站附近呢間感覺幾寧靜入座都見到坐滿哂人餐廳入面有好多擺設感覺都花咗唔少心機搜羅返嚟見到啤酒全日有優惠買一送一由於第二日要早起身返工所以只係叫咗杯冰凍水果茶水牛城雞翼雞翼唔會好辣夠哂熱巴拿馬火腿芝士薄餅推薦菜色芝士好有咸香味薄底夠脆邊,食得出即焗美國安格斯肉眼扒叫左七成熟,都真係七成熟上桌菠蘿燒得剛剛好伴碟仲有薯蓉同沙律菜餐廳氣氛幾好,好適合兩個人嚟約會
行吓新落成一排嘅商場

雞翼唔會好辣夠哂熱

巴拿馬火腿芝士薄餅
推薦菜色
芝士好有咸香味
薄底夠脆邊,食得出即焗

美國安格斯肉眼扒
叫左七成熟,都真係七成熟上桌
菠蘿燒得剛剛好
伴碟仲有薯蓉同沙律菜

餐廳氣氛幾好,好適合兩個人嚟約會
2024-03-01 66 瀏覽
周五返工想着吃点平常不怎么吃的,和同事商量以后决定去试一下西餐,因为正好要坐东铁线,所以就找了一家在东铁线上的西餐厅-风车(距离东铁线大围站只有几百米)~ 我和同事都是标准的食肉兽,所以我们就点了不同的西式肉类料理,味道很棒,没有一个踩雷~ ⭐烤全鸡 味道超棒!鸡肉真的超级超级嫩,而且油脂分布均匀,吃起来还有一点酥脆,感觉超棒! ⭐德式咸猪手 他们家的招牌菜,配有薯菜,非常香,而且肉质很入味! ⭐日式芝麻鸡翼 味道很棒,日式风味十足,油量正正好,吃起来特别舒服~份量也非常足! ⭐水牛城鸡翼 大名鼎鼎的水牛城鸡翼,吃的就是他们家的这个水牛酱,味道非常棒~ 打分10/10,有时间的朋友可以去试一试哦~
⭐烤全鸡
⭐德式咸猪手
他们家的招牌菜,配有薯菜,非常香,而且肉质很入味!
⭐日式芝麻鸡翼
⭐水牛城鸡翼
打分10/10,有时间的朋友可以去试一试哦~
2024-02-03 177 瀏覽
💛風車💛芝士肉醬墨西哥脆片平時都好鍾意食芝士肉醬,加埋落去墨西哥脆片食都係第一次,佢仲有一啲辣肉醬俾我哋,除咗原味之外,仲有另一番風味,佢嘅辣唔會好誇張,但係加埋落去就有另外一款味道😋美國安格斯肉眼扒🥩肉眼扒我哋叫咗五成熟,雖然佢變咗做七成熟🤣但係佢嘅肉質都唔錯!意大利帕爾馬火腿薄餅🍕帕爾馬火腿唔會過咸,配埋薄批食唔錯😆!WindmillGin, Tequila, Vodka, Rum, Blue Curacao, 7-up一場嚟到試試自創酒,顏色係我好中意嘅藍色💙所有酒混埋一齊,加埋7-up,好快就酒精上腦🤣個人輕飄飄,個感覺好得意
💛風車💛

芝士肉醬墨西哥脆片

美國安格斯肉眼扒🥩

意大利帕爾馬火腿薄餅🍕
帕爾馬火腿唔會過咸,配埋薄批食唔錯😆!

Windmill
2024-01-18 213 瀏覽
自從圍方開左之後,多左黎大圍發崛餐廳。係好岩約埋三五自己暢飲一番最近啤酒仲做緊買一送一添無論食物定飲品都有好多選擇,我地得2個人,所以叫左一個芝士大啡菇黑松露意粉同德國鹹豬手意粉煮到岩岩好又足料,大啡菇上既芝士先燒到焦焦地,切開後非常多汁,再配鹹鹹地既芝士德國鹹豬手配點沙律同薯條,一上枱就知道係即叫即整,熱辣辣。豬手唔會太鹹,外皮好脆,但唔會好乾,裏面既肉仲係好juice,仲要食到滿滿既骨膠原,再點黃芥辣,冇得彈。不過,黃芥辣係有點攻鼻,所以食既時候要小心啦我地二人仲一人叫左一杯cocktail。melon sour 同blue Hawaii。bule Hawaii 顏色比較靚,充滿椰子香melone sour 味道比較fresh,係蜜瓜同檸檬既清,好岩食完豬手飲!值得一提。呢既環境係好舒服寧靜,好岩同朋友傾番一陣計
最近啤酒仲做緊買一送一添

。不過,黃芥辣係有點攻鼻,所以食既時候要小心啦

值得一提。呢既環境係好舒服寧靜,好岩同朋友傾番一陣計
2024-01-17
2024-01-15 179 瀏覽
餐廳檯凳幾闊落,坐得舒服,好適合成班朋友一起聚餐慢慢傾德國咸豬手$188大大隻抵食,份量足夠2-3人!好貼心已經切好曬,表皮焦香酥脆,肉質咸香適中,唔會太乾,有配埋薯條,同兩款醬汁。Parma Ham Pizza $159芝士好香,餅底係脆口薄底,比起厚身底更加易入口,食落無負擔Cool Mint $78有荔枝甜味,薄荷葉及梳打製成~味道甜甜地好freshStrawberry Colada $78以士多啤梨,椰子奶,鮮奶及菠蘿汁製成,粉紅色有少女心總括而言,食物味道唔錯,性價比高,份量好足。Drinks list好多選擇,有酒精無酒精都有,好適合同朋友聚會~
餐廳檯凳幾闊落,坐得舒服,好適合成班朋友一起聚餐慢慢傾

德國咸豬手$188

Parma Ham Pizza $159
芝士好香,餅底係脆口薄底,比起厚身底更加易入口,食落無負擔

Cool Mint $78
有荔枝甜味,薄荷葉及梳打製成~味道甜甜地好fresh

Strawberry Colada $78
以士多啤梨,椰子奶,鮮奶及菠蘿汁製成,粉紅色有少女心

2024-01-15 165 瀏覽
同fd係大圍覓食,見到呢間西餐廳,環境唔錯!入到去坐得舒服,唔會同隔離位好近!我地個日平日去,可以坐好耐,好岩同friend黎吹水食飯!我地最後嗌左風車早餐同日式照燒雞肉脆豬包,連埋沙律、餐湯同埋飲品,幾抵食🤤頭盤:沙律、南瓜湯沙律夠新鮮,特別係青瓜好爽口!沙律醬汁酸甜適中,夠開胃,加埋唔同蔬菜嘅組合幾夾,又有豐富嘅口感!好鐘意一開始食啲fresh嘅沙律一令個口帶住清新嘅口感去試其他野食~南瓜湯夠濃郁,南瓜嘅自然甜味足夠!湯嘅質地順滑,一入口即化👍🏻風車早餐🍽️呢個All day breakfast有牛角包、黑松露炒蛋、腸仔、三文魚、煙肉同沙律菜。我比較鐘意嘅係個牛角包,外脆內軟,入面仲有蘋果蓉,同牛角包幾夾,有驚喜🤤黑松露炒蛋都唔錯,炒得岩岩好,夠滑!最後係三文魚鮮嫩,令到成個All day 有更豐富嘅口感!日式照燒雞肉脆豬包🍔雞肉燒得恰到好處,肉質嫩滑多汁。加埋脆豬包嘅酥脆嘅口感,配合埋肉餡同照燒醬令到入口更加有層次!薯條都炸得夠香脆🤤荔枝梳打🍹呢杯梳打夠清新、解渴,而且開胃!荔枝嘅香甜同梳打嘅氣泡係prefect match👍🏻

頭盤:沙律、南瓜湯

田園沙律