.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 Y̾a̾k̾i̾n̾i̾k̾u̾ ̾G̾r̾i̾l̾l̾ ̾H̾o̾u̾s̾e̾ @ 🌟 頑石燒肉所《👽食神大媽食烤肉》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Beef Tongue Two-way HKD 138M9 Australian Waygu Zabuton HKD 188Yakiniku Set+ HKD 38Egg yolk and Seaweed Rice + HKD 10Burdock and Seaweed Mixed Rice + HKD 12Chicken Skin Dumplings HKD 48Grape SodaPeach Oolong Tea.👽 朋友仔係區內街坊,見呢間烤肉專門店門口宣傳性價比好高,就約埋大媽一齊黎試下先。的確價錢幾優惠,仲可以用優惠價配套餐,有齊蜆湯、沙律、飯、飲品。.👅 我地叫左兩份套餐一齊分享。首先係「牛舌二食」 ,同時有厚切牛舌芯同牛舌薄片!肉身幾肥美,肥而不膩,放上舊石度燒,自己控制生熟度,超爆香!.🥩 另一份就係「澳州M9和牛牛肩里脊肉」,M9和牛嘅油花分佈得好均勻,好嫩滑,再配上特製醬料,食落好有滿足感。.🍚 加配套餐
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Grape Soda
Peach Oolong Tea

Beef Tongue Two-way

M9 Australian Waygu Zabuton

🍚 加配套餐嘅飯都可以用優惠價升級,我地就分別升級做「溫泉蛋紫菜飯」同「牛蒡燒肉汁紫菜拌飯」。前者嘅流心溫泉蛋真係勁滑溜,篤開撈落紫菜飯,仲要配埋燒肉汁,超療癒!後者就有牛蒡嘅香脆口感,散發淡淡香氣。

Yakiniku Set  Upgrade

🥟 口痕好想試埋小食,叫左香口嘅「雞皮餃子」,每一隻都幾大件,啲餃子用雞皮包住仲要超香脆,好邪惡但好味。

Chicken Skin Dumplings

🍇 飲品方面套餐會包埋,「提子味汽水」同「白桃烏龍茶」都幾解油膩同消濟。

Grape Soda & Peach Oolong Tea

😆 餐廳仲要超識宣傳,只要係同區街坊或者港大學生就可以有折,所以性價比真係高,有機會記得試下。

📍 西環西營盤皇后大道西393號地舖
M9 Australian Waygu Zabuton
Yakiniku Set  Upgrade
Chicken Skin Dumplings
Grape Soda & Peach Oolong Tea
適逢新年同情人節都是同一個星期,所以情人節當天就揀左我最喜愛的燒和牛,當埋食一下開年飯。經過精選後,就黎到香港大學站的頑石燒肉所食石燒和牛。❤️👫🥩☺️餐廳樓底高,裝修環境很有日本小店的感覺🇯🇵🥢餐廳新推出的大盛和牛極上滿足二人份套餐($528),套餐包了5款嚴選和牛、飯、蜆湯、雜菜沙律+罐裝汽水。🥗🍲🥩🍚🍳🥤✨ 雜菜沙律好新鮮,生菜又夠爽脆,蟹籽舖滿整份沙律的表面,粒粒蟹籽脆卜卜。🥗😚✨ 蜆湯加入豆腐粒、昆布,味道清甜。🍲✨ 飯類,可以選牛蒡燒肉汁紫菜拌飯和溫泉蛋紫菜飯,二款飯都是用粒粒圓潤的日本珍珠米,味道各有特色。牛蒡飯加入滿滿的牛蒡絲和蘿蔔絲,感覺較為健康。而溫泉蛋紫菜飯,半熟的溫泉蛋撈紫菜飯,味道濃香滑溜。🤤🍚🍳🥕🍙餐廳精選了不同產地的和牛,包括澳洲、美國和日本,不同的牛部分各50g,每款牛份量少少在石鍋上燒一燒,就可以嘗到不同的滋味。🥩🔥😍👍🏼✨ M9和牛側腺橫隔膜50g,澳洲和牛牛味最濃郁,脂肪比例較少,帶有嚼勁。✨ A4黑毛和牛一口牛50g,來自日本的黑毛和牛,每一口都帶一些厚度,牛的肉質鮮嫩無比,味道甜滑,肉汁豐富。✨ A4黑毛和牛厚切三角腩片50g,每一片都油脂豐富,雪

餐廳樓底高,裝修環境很有日本小店的感覺🇯🇵🥢

✨ 蜆湯加入豆腐粒、昆布,味道清甜。🍲

✨ A4黑毛和牛厚切三角腩片50g,每一片都油脂豐富,雪花均勻,色澤粉嫩,每一邊輕輕燒一下就可以食得,肉質細嫩,入口即溶,油香味重。
✨ 美國SRF和牛牛臀肉蓋50g,肉味濃郁,肉質細嫩。
✨ 美國SRF和牛肩里脊肉50g,燒一下肉質已經很腍,脊肉部分帶有一些脂肪,肉質柔嫩,多汁豐富。

一次品嚐過咁多款和牛,真的有種大滿足的感覺。😍❤️
2024-02-09 285 瀏覽
經過幾次「頑石燒肉所」都見到有人排隊,我同老公今次就趁早去,終於有位🥰小店大概有二十個座位,樓底高,充滿日式設計嘅裝修🗻加上J-pop音樂🇯🇵氣氛熱鬧又有特色。餐廳提供好多唔同肉類部位嘅石燒選擇,我就揀咗澳洲M9和牛牛肩脊里肉 ($188) 🥩肉質細膩柔軟,質地鮮嫩,富有彈性,燒起上嚟牛香噗鼻。套餐(+$38)仲有日式玄米茶🍵蜆肉麵豉湯同埋沙律🥗溫泉蛋紫菜飯(+$10)飯粒口感柔軟綿密,帶有細緻嘅甜味。溫泉蛋🥚蛋黃濃郁而滑順,混合紫菜與白飯,簡單而美味🍚除咗石燒之外,餐廳仲可以轉日式關西風壽喜燒鍋 (+$38),老公揀咗澳洲M9和牛側腹橫隔膜($178)🥩肉質腍滑,脂肪質地細緻,能夠喺口中融化。湯底風味濃郁而清爽🍲能夠提升食材嘅鮮美。配菜豐富,有茄子、菇片、翠玉瓜、娃娃菜、金菇、燒豆腐、芋絲等,令料理更加均衡同營養豐富🥬值得一讚嘅係店員親切有禮,就算非常忙碌,要同時兼顧落單、上菜、拾枱、埋單都好,佢哋都好有效率。我見到有客人掛住傾計,無找錢就走,店員都即刻追出去俾返D錢佢哋!好老實👍🏻到我哋準備離開嘅時候,餐廳都已經坐滿晒🈵如果大家想去試的話,記住先訂位呀😉

到我哋準備離開嘅時候,餐廳都已經坐滿晒🈵
如果大家想去試的話,記住先訂位呀😉

澳洲M9和牛牛肩脊里肉
配菜
蜆肉麵豉湯
  • M9和牛側腹橫隔膜
2024-01-28 234 瀏覽
@rockwagyuhk specializes in wagyu stone grill 🪨 sizzle an array of wagyu beef grades and cuts on your preference 🥩 offering 1hr unlimited ayce beef tongue with any set purchase for HKD$98 only 👅 each set includes rice, salad, clam soup, and soda 🍱@rockwagyuhk 主打一人石燒肉 🪨 可根據您的喜好烤製各種和牛等級和切割🥩 凡惠顧任何套餐 即可$98 1小時任食牛舌 👅 套餐包括飯 沙律 蛤湯同汽水 🍱🐄 A4 黑毛和牛厚切三角腩片HKD$168 A4 wagyu sliced chuck short rib厚切粉嫩 網狀油花 豐厚脂肪肉質軟嫩 有彈力🐄 澳洲M9和牛側腹橫膈膜 HKD$178australian M9 wagyu skirt色澤棗紅色 較少油脂 肉味濃郁肉質滑嫩 有嚼勁🐄 1小時任食牛舌 + HKD$98 x 21hr

🐄 A4 黑毛和牛厚切三角腩片HKD$168

肉質滑嫩 有嚼勁

🐄 1小時任食牛舌 + HKD$98 x 2
1hr ayce beef tongue
厚切牛舌芯 爽脆彈牙 牛舌薄片 柔嫩爽彈

🍱 套餐 (白飯 + 蜆湯 + 沙律 + 汽水) + HKD$38 x 2
set meal (rice, clam soup, salad, and soda)
▫️升級 🍳 溫泉蛋紫菜飯 +$10 流心蛋黃 好滿足
▫️升級 🍚 牛蒡燒肉汁紫菜飯 +$12 微爽惹味
▫️升級 🗻 富士山特飲 +$21.50 忌廉汽水 吸精打卡
▫️升級 🌱 薄荷青檸梳打 +$21.50 冰涼清爽

🥟 雞皮餃子 套餐 + HKD$18
chicken skin dumpling
金黃酥脆 肉餡多汁軟嫩

⭐️ 免收加一服務費

📍西環西營盤皇后大道西393號地舖 🇭🇰
2024-01-24 225 瀏覽
今日約咗住港島西嘅朋友食lunch, 揀咗近香港大學站嘅<頑石燒肉所>,因為見到佢個吉列牛好正😎 原來朋友話佢都有食開呢間,我心諗咁味道一定有保證啦🤩餐廳門面係復古昭和日式設計,好有feel☺️ 牆身貼滿日本復古廣告照片,圖案同文字,配合水泥風嘅牆身,幾有型😎🌟A4黑毛和牛吉列牛套餐我一定點呢個餐食㗎喇,名物之一嚟㗎嘛😉我仲加咗溫泉蛋紫菜飯,沙律同蜆湯,上碟非常震撼🤩 你睇下D和牛幾靚,另外配菜都唔少,有翠玉瓜,雞髀菇,茄子同蕃薯🥰 食吉列和牛其實最緊要係個爐,呢度個爐夠熱,完全做到表面焦香,裏面唔係全熟嘅效果🤩🤩 餐廳提供鹽,wasabi同埋燒汁,非常齊全🫶🏻 和牛肉質好好,食得我好開心😀 個溫泉蛋紫菜飯都好好味呀,個蜆湯都唔錯,夠曬熱👍🌟追加98蚊一小時任食牛舌我見呢度啲食物質素咁好,即刻加錢任食牛舌😂果然冇令我失望,第一碟已經睇得出好新鮮🤩個爐真係唔錯,頂得住,燒咗兩碟都仲綽綽有餘👍牛舌有唔同厚度,但都有一個共通點,就係冇筋同埋好好味🤤🌟富士山特飲套餐仲可以半價換購飲品,我梗係揀咗每枱都叫嘅富士山特飲,真係好靚🤩 味道都唔錯,食燒烤一定要飲凍嘢😆🌟芝士吉列和牛漢堡扒配滑蛋朋友叫咗和

🌟A4黑毛和牛吉列牛套餐

🌟追加98蚊一小時任食牛舌

🌟富士山特飲

🌟芝士吉列和牛漢堡扒配滑蛋
朋友叫咗和牛漢堡扒餐,成碗都滿曬餸呀🥰 朋友當然都俾啲我試下啦,又幾好味喎🤩 上面有芝士香,裡面肉汁又多,同埋滑蛋同埋醬汁食都好鬼滿足😌

🌟白桃烏龍茶
套餐都會有杯嘢飲,朋友揀咗杯熱飲,話解油膩感一流,我影相嗰時都聞到陣陣白桃香味🥰

🌟吉列蠔,雞皮餃子
餐廳嘅炸物都出色,即叫即炸,小心辣親個嘴😂雞皮餃子我第一次食,雞皮邪惡但好味,有特色👍

<頑石燒肉所> 雖然係復古裝修,但係裏面充滿著青春氣息😆 因為近大學,所以有好多年青人嚟食,所以午市好爆下㗎😎 我相信晚市又係另一種氣氛,絕對係主打燒肉嘅氛圍😉 我見到餐牌有個叫<大盛和牛>餐,下次有機會我想試下🫶🏻 整體嚟講餐廳質素真係唔錯,另外我發現咗一個重點,雖然大部分食客都有燒烤,但係空氣一啲都唔混濁,佢哋個抽風系統係唔錯,大家可以盡情喺度享受和牛嘅美味,真心推介🫶🏻

2024-01-22
  • A4黑毛和牛吉列牛
2024-03-17 30 瀏覽
今次多得HKU朋友仔帶我哋去呢間小店食燒肉,店舖貼滿日本懷舊poster,而且播放著日文歌,猶如置身日本燒肉小店🥢牛舌二食 (厚切牛舌心、牛舌薄切) $138 牛舌薄切,雖然薄薄地,但係牛味都幾濃,有咬口感得嚟又唔韌厚切牛舌心爽口Q彈,就算燒得耐都仍然好juicy,每樣有6片,份量都幾多🤩🥢澳洲M9和牛牛肩里脊肉$188 牛味濃郁,質地有口感,就算煎耐咗都好好味,有8片份量亦唔少我哋除咗係食肉獸之餘亦係澱粉質控,飯一定唔少得,而且呢喥只需加$38就有套餐,包括有白飯、蜆湯、雜菜沙律及汽水另外加$10就可升級溫泉蛋紫菜飯,溫泉蛋係採用日本雞蛋,蛋香味濃,並灑上大量紫菜,令成碗飯嘅好味指數 double up↗️,順帶一提店舖係使用日本新瀉米而加$12就升級牛蒡燒肉汁紫菜拌飯,牛蒡絲及紫菜完全充分地混合白飯,非常香口惹味,好味程度係…就算冇餸都可以食哂成碗飯😋調味方面有岩鹽、柚子胡椒及燒肉醬汁有燒肉又點可能無酒,我哋叫咗Sapporo及Asahi,前者比較清香女性化啲而後者就入於大人苦澀少少,各有風格食完先發現有呢個優惠,就係凡惠顧任何定食套餐,就有一小時任食牛舌,只需加$98🤩,下次一定要

🥢牛舌二食 (厚切牛舌心、牛舌薄切) $138
牛舌薄切,雖然薄薄地,但係牛味都幾濃,有咬口感得嚟又唔韌

🥢澳洲M9和牛牛肩里脊肉$188
牛味濃郁,質地有口感,就算煎耐咗都好好味,有8片份量亦唔少

調味方面有岩鹽、柚子胡椒及燒肉醬汁

食完先發現有呢個優惠,就係凡惠顧任何定食套餐,就有一小時任食牛舌,只需加$98🤩,下次一定要食😝

呢間小店仲唔收加一服務費添🤑

2024-03-06 51 瀏覽
西環有間餐廳主打和牛石燒定食 還有任食牛舌自己動手燒更有感😗 牛牛均帶牛香 更有油脂香豐富的A4和牛 ‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝而且店內裝潢都佈滿和式居酒屋風味(!)▫️牛舌兩食 $138▫️一小時任食牛舌 + $98惠顧任何一個定食就可以加購任食牛舌( ˃ ᵕ ˂ )共有原切牛舌芯 同牛舌薄片 兩種牛舌都帶有牛香 薄片軟韌適中好香口牛舌芯軟嫩帶煙韌口感 相比之下我較喜歡更有鹽巴.醬油.柚子胡椒‪三款調料可以沾 鹹香清新的柚子胡椒‪ 我最喜歡desu ꪔ̤̮▫️A4黑毛和牛吉列牛 $188 ▫️set + $38 溫泉蛋紫菜飯 + $10和牛色澤粉嫩充滿油花(՞ ܸ.‪ˬ.ܸ՞)”每塊裏上一層薄薄的吉列炸衣輕輕燒過後外脆內嫩 肉感豐富帶油脂香充滿蛋液的溫泉蛋紫菜飯 令口感更creamy又剛好可以中和油膩感(✿◠‿◠)▫️富士山特飲 🗻 + $22可以半價升級特飲ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )✧富士山特飲呈漸層藍色好igable🗻 味道好清爽酸酸甜甜 有啲似忌廉梳打~
西環有間餐廳主打和牛石燒定食 還有任食牛舌
自己動手燒更有感😗 牛牛均帶牛香
更有油脂香豐富的A4和牛 ‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝
而且店內裝潢都佈滿和式居酒屋風味(!)

▫️牛舌兩食 $138
▫️一小時任食牛舌 + $98
惠顧任何一個定食就可以加購任食牛舌( ˃ ᵕ ˂ )
牛舌兩食

鹹香清新的柚子胡椒‪ 我最喜歡desu ꪔ̤̮

▫️A4黑毛和牛吉列牛 $188
▫️set + $38 溫泉蛋紫菜飯 + $10
A4黑毛和牛吉列牛

和牛色澤粉嫩充滿油花(՞ ܸ.‪ˬ.ܸ՞)”
每塊裏上一層薄薄的吉列炸衣

輕輕燒過後外脆內嫩 肉感豐富帶油脂香
充滿蛋液的溫泉蛋紫菜飯 令口感更creamy
又剛好可以中和油膩感(✿◠‿◠)

▫️富士山特飲 🗻 + $22
富士山特飲

可以半價升級特飲ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )✧
富士山特飲呈漸層藍色好igable🗻
味道好清爽酸酸甜甜 有啲似忌廉梳打~
2024-03-01 23 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️天氣涼涼地 最岩食啲熱辣辣嘅嘢🔥咁岩嚟到西環就見到呢間裝修好日系嘅小店❤️‍🔥❶A4黑毛和牛吉列牛 $188吉列牛原因已經經過油炸 有一層薄薄嘅炸皮包住☺️一擺上熱辣辣嘅鐵板上 即刻聽到超治癒嘅嗞嗞聲🙈呢個部位既牛肉富有筋絡 但同時帶點肥美度🐄個人比較喜歡煎至大約7成熟👍🏻一擺入口 牛味超juicy 牛香即時係口腔大爆發🫦❷澳洲M9和牛牛肩里脊肉 $188牛肩里脊肉係牛既前肩部位🐮有著極嫩既肉質同較少既筋絡🫶🏻食落口感更豐富同時又柔軟 而且牛味仲超濃郁😻❸溫泉蛋紫菜飯 $24個人超like呢個溫泉蛋紫菜🍙食落口感豐富 飽腹感極高🉑結合咗柔軟嘅溫泉蛋 清爽嘅紫菜同香噴噴嘅米飯🍚食到超飽飽 超滿足🌾❹炸雞軟骨 $50雞軟骨即叫即炸 上枱熱辣辣🐤 外層呈嘅脆皮口感酥脆🐥內層嘅雞軟骨就仍然保持爽嫩🐔食落簡直係外脆內嫩🥳❺富士山特飲 $43呢杯特飲超打卡able📸味道就好似忌廉梳打咁🥤結合咗奶油嘅滑順同濃香💋同埋汽水嘅氣泡感 飲落超清爽☀️

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道就好似忌廉梳打咁🥤
結合咗奶油嘅滑順同濃香💋
同埋汽水嘅氣泡感 飲落超清爽☀️
2024-02-19 29 瀏覽
位於西營盤的燒肉小店係我近期嘅最愛之一凡惠顧任何定食套餐 +$98就有1小時任食牛舌十分抵食!牛舌二食(厚切牛舌芯+牛舌薄片) $138一打開menu已鎖定呢個牛舌二食因為有齊厚+薄牛舌每款各有6件果然無令我失望厚薄牛舌都鮮嫩冇渣讚讚讚!澳洲M9和牛牛肩里脊肉 $188充滿油脂感嘅牛肩里脊肉只需每面輕煎數秒已經香噴噴唔駛點任何調味料都已經好夠味送白飯一流加錢跟餐嘅蜆湯和雜菜沙律都很不錯呢~炸雞軟骨 $50雞皮餃子 $48兩款小食上枱時都熱辣辣夠哂脆卜卜見到午市及外賣餐都非常抵$68-$88 送汽水及免加一香港大學師生堂食仲有9折添

位於西營盤的燒肉小店

只需每面輕煎數秒
已經香噴噴
唔駛點任何調味料都已經好夠味
送白飯一流
加錢跟餐嘅蜆湯和雜菜沙律都很不錯呢~

炸雞軟骨 $50
雞皮餃子 $48
兩款小食上枱時都熱辣辣
夠哂脆卜卜

見到午市及外賣餐都非常抵
$68-$88 送汽水及免加一
香港大學師生堂食仲有9折添
2024-02-15 22 瀏覽
嚟到西環食咩好?今次我哋去到頑石燒肉所因為聽講呢度性價比極高可以食到澳洲M5和牛入到餐廳好似置身係日本小店咁聽講依到好出名牛舌 佢地仲做緊叫任何定食套餐+$98可以1小時任食牛舌不過嗰日咁啱無晒牛舌咁就試下🐮澳洲M5和牛牛臂肉蓋口感比較有彈性🐮澳洲M5和牛牛肩里脊肉食落比較軟滑2款肉既肉味都幾濃郁我地其中一個加左壽喜燒套餐跟左香菇 翠玉瓜 大蔥 金菇 獅子狗 芋絲同豆腐 湯底調得幾好 唔會太甜跟餐仲有沙律同清甜蜆肉昆布湯另外加左一份雞皮餃子邪惡之選 香脆雞皮 包住餃子餡佢地仲有各款丼飯可以揀黎到西環 值得一試
嚟到西環食咩好?
今次我哋去到頑石燒肉所

邪惡之選 香脆雞皮 包住餃子餡

佢地仲有各款丼飯可以揀
黎到西環 值得一試

2024-02-14 36 瀏覽
🍽 A La Carte💰 ~HK250pp (dinner, 10% service charge)First time trying rockwagyuhk and the meat was excellent. It is a small shop located in Sai Wan. They served different kind of beef. We have ordered two dinner set and would defo love to visit again. For those you study in HKU, you can get 10% off when you follow and share on IG. We ordered Australian M9 Wagyu beef. The beef was cut in thin slice and we put it on the hot stone. We put it for around 30s. It was super juicy with strong beef flavor
🍽 A La Carte

We ordered Australian M9 Wagyu beef. The beef was cut in thin slice and we put it on the hot stone. We put it for around 30s. It was super juicy with strong beef flavor.

Also, we ordered a sukiyaki set with veggies. We put all the veggie into the hot bowl and then put the wagyu beef on it. We dipped the beef with raw egg. Delicious!!

We were so full after finished the two sets. From now on, you can add HKD 98 for unlimited beef tongue in 1 hour. Make sure you book upon arrival as I visited on weekdays and it was fully seated.
2024-02-14 27 瀏覽
位於西環的一家石燒小店,主打和牛各部位,位處地鐵站旁,價格合理小店座位不多,甚具日式裝修風格小店有一個廚師一位侍應,全店滿座時相當忙碌澳洲M9和牛牛板腱(H) $188.0油花很美,肥瘦均稱,入口即化,澳洲M9和牛質素不俗,石燒熱辣辣,簡單加點鹽拌飯有夠正點!日式吉列豬扒(I) $158.0女士不吃牛肉,豬扒質素也不俗,半肥瘦入口煙韌但不鞋,帶點肉汁,外皮相當爽脆+$38套餐蜆湯 沙律🥗 作點綴,令肉類生色不少+$10溫泉蛋紫菜飯入口相當Creamy,帶紫菜的爽脆口感,淡淡的蛋香,配上吉列豬扒不錯+$12牛燒汁紫菜拌飯甜味突出的拌飯,跟鹹香的和牛相當匹配雞皮餃子(4隻)$48.0以雞皮包裹餃子,入口啖啖肉,口味出色聽聞加$98有任食牛舌,值得再訪一試頑石燒肉所香港皇后大道西393號地下

小店座位不多,甚具日式裝修風格

小店有一個廚師一位侍應,全店滿座時相當忙碌

澳洲M9和牛牛板腱(H) $188.0

日式吉列豬扒(I) $158.0

+$38套餐
蜆湯 沙律🥗 作點綴,令肉類生色不少

+$10溫泉蛋紫菜飯

+$12牛燒汁紫菜拌飯
甜味突出的拌飯,跟鹹香的和牛相當匹配

雞皮餃子(4隻)
$48.0
以雞皮包裹餃子,入口啖啖肉,口味出色

聽聞加$98有任食牛舌,值得再訪一試

頑石燒肉所
香港皇后大道西393號地下
HKU MTR附近的日式燒肉小店,和風裝修簡約,店員不多但服務和上菜尚算勤快到位。平日Dinner Time的Booking和Walk-In客人都不少,但主打一人燒肉,等候時間也不會太長。Menu以不同部位的和牛為主,牛魔王表示很歡喜!- A4黑毛和牛厚切三角腩片 A4 Wagyu Sliced Chuck Short Rib $168- 澳洲M9和牛牛板腱 M9 Australian Wagyu Oyster Blade $188+ $38轉套餐(包括:白飯、蜆湯、雜菜沙律、汽水)+ $10/$12將白飯升級至溫泉蛋紫菜飯及牛蒡燒肉汁紫菜拌飯以高質牛取勝的小店,基本上Order不同Item都不會失望。喜歡油香的友人,大讚A4黑毛和牛厚切三角腩片完全足夠到期望,厚切下油感很足,肉質嫩滑,輕燒幾秒就看到澎湃又閃閃發光的油脂滲出,不忘要加入茄子等乾物吸盡油份,不浪費一滴精華。喜歡重牛味的,推介澳洲M9和牛牛板腱,油花相對之下較和牛厚切三角腩片少,但分布平均,大理雪花紋路細密清晰,肉質較有彈性,肉汁豐富。高質牛不沾醬吃原味已很滿足,也可以試試隨附的柚子鹽漬醬,與熱辣辣的燒牛肉很Match,與

雜菜沙律

+ $38轉套餐(包括:白飯、蜆湯、雜菜沙律、汽水)

澳洲M9和牛牛板腱

高質牛不沾醬吃原味已很滿足,也可以試試隨附的柚子鹽漬醬,與熱辣辣的燒牛肉很Match,與白飯搭在一起味道層次更豐富。再加上味道較清爽的蜆湯和雜菜沙律,平衡美味而邪惡的罪惡感,滿足!
吉列蠔

吉列蠔 Cutlet Oyster 4pcs $42
熱辣辣,即叫即炸的脆口程度,炸皮薄身,蠔肉Juicy有肉地,沾點惹味沙律醬更邪惡,1個人KO 4隻都無難度!
雜菜沙律
吉列蠔
依間係西環嘅燒肉小店出名食牛舌,而且就算係和牛都係百零蚊位就食到,主打親民價錢有高質素肉類,今次同朋友午市到訪都坐咗8成滿🤣呢到嘅石燒牛提供好多唔同部位選擇,今次揀咗澳洲M9和牛牛肩脊里肉 ($188) 有五大片,片片都好肥美,燒完之後得別香💛 三款調味料入面最鍾意都係岩鹽~ 跟餐仲有日式玄米茶、麵豉湯同埋沙律🥗除咗可以石燒,佢哋仲可以轉日式關西風壽喜燒鍋 (+$38),自己就揀咗澳洲M9和牛牛臀肉蓋 ($188),比起肩脊里肉,自己更鍾意呢份,牛肉食落更加軟稔,而且牛味濃郁,加埋壽喜燒汁好夾,另外附送嘅配菜都好豐富,特別鍾意佢哋舊豆腐煎得好香,入面仲保持嫩滑🤍除咗基本嘅定食,呢到都有唔少小食選擇,吉列炸蠔 ($22)炸得幾香口,雞皮餃子($38)都幾有驚喜,一咬落去啲肉汁爆晒出嚟😳呢一間嘅環境都幾有日式小店vibe,上菜速度都快,整體嚟講幾好坐,其實佢哋餐牌仲有更多肉類選擇,有興趣嘅朋友可以留意一下~

2024-01-29 19 瀏覽
HKU朋友話呢間係100%和牛專門店,品質有保證,今日揀咗呢間餐廳同佢一邊shabu shabu,一邊吹水~全新季節限定推出日式關西風壽喜燒,本身午市set只包括雞肉。店員介紹可以叫其他牛肉再加錢升級做壽喜燒湯底。佢推介咗澳洲M9和牛牛里脊肉和澳洲M9和牛牛臀肉蓋,牛味好濃,而且不會太薄身,有口感,油花適量,兩款我都喜歡,十分推介! 醬汁都有三款提供👍🏻關西風重濃厚口味~所以我追加咗溫泉蛋紫菜飯配索滿甜醬油、濃味的牛肉😛套餐仲包括蜆湯、沙律、蔬菜。值得一讚係蔬菜一點都不hea,新鮮又多種類,有娃娃菜、芋絲、豆腐、大蔥,食完又飽又滿足。富士山飲品係波子汽水🥤嘅味道,酸甜開胃。神還原富士山,造型好可愛,望住呢杯飲品,就好似置身日本🇯🇵,望住富士山打邊爐。