2024-04-06 121 瀏覽
尋晚同幾個老友去咗哩度食晚飯,餐廳係其中一個老友推薦嘅,個人原本冇乜特別期待😊結果大家一致認為:位置就喺堅尼地城地鐵總站附近,非常方便蟲草花蒸雞啲雞好好味,仲好滑好有雞味仲有好正嘅豉汁蒸盤龍鱔(預先特別通知老闆代買嘅),鱔蒸嘅火候控制到啱啱好,說明大㕑係高手白灼基圍蝦啲蝦大隻又新鮮芫茜鯇魚煲嘅鯇魚片十分新鮮豬膶拼粉腸聽講都好正(我個人就唔啱食)4個人每人3舊水左右就食到摸住個肚真係冇乜嘢好挑剔嘅大家都話下次仲會去

位置就喺堅尼地城地鐵總站附近,非常方便

蟲草花蒸雞啲雞好好味,仲好滑好有雞味

白灼基圍蝦啲蝦大隻又新鮮

芫茜鯇魚煲嘅鯇魚片十分新鮮

豬膶拼粉腸聽講都好正(我個人就唔啱食)

4個人每人3舊水左右就食到摸住個肚

真係冇乜嘢好挑剔嘅
大家都話下次仲會去
  • 蟲草花蒸雞
  • 豉汁蒸盤龍鱔
2024-01-23 754 瀏覽
❤️ 順景食店📍西環堅尼地城士美菲路12K號士美菲路市政大廈2樓熟食中心------------------------------1️⃣ 清湯蘿蔔牛腩煲(中) $370推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛腩煲美味 十分推薦🤩份量剛好 用料新鮮 用心烹調 有牛的不同部位💕牛腩 牛味超濃 正 牛骨 可以食到牛骨髓 牛啼筋 軟綿綿 滑捋捋 牛肚及牛脆骨 爽脆 口感豐富🥰調味剛好 不會過鹹 湯底清甜 食之前一定要飲碗湯 牛腩煲加入了粟米及白蘿蔔 超甜 還搭配了一份生菜 新鮮🤩2️⃣ 新鮮手切肥牛(半斤) $240推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻手切肥牛的份量足 大大塊 牛味濃郁 新鮮 有咬口 惟較瘦身😆3️⃣ 頂級美國安格斯肥牛(半斤) $268推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻美國安格斯肥牛同樣份量足 油脂分布平均 肥瘦比例剛好 入口即溶 不錯 推薦💕4️⃣ 熟牛脷(例牌) $150推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻熟牛脷 有驚喜 美味 肉質軟腍 牛肉味濃郁 份量充足😍5️⃣ 海蝦 $70推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海蝦新鮮 爽口鮮甜 不錯😆6️⃣ 生豬粉腸 $75推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻生豬粉腸 新鮮 爽口 可以食到豬粉腸裏面的粉 正 惟有些
❤️ 順景食店

5️⃣ 海蝦 $70
海蝦新鮮 爽口鮮甜 不錯😆

6️⃣ 生豬粉腸 $75
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
生豬粉腸 新鮮 爽口 可以食到豬粉腸裏面的粉 正 惟有些豬粉腸有苦味☹️

7️⃣ 墨魚滑 $65
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
墨魚滑 墨魚味濃郁 有一粒粒的細墨魚粒 彈牙爽滑 口感豐富 餐廳很貼心 墨魚滑已幫客人𢳂好一粒粒 方便☺️

8️⃣ 粟米 $35
粟米份量足 十分清甜 口感爽脆 爆汁 正😍

9️⃣ 響鈴 $40
響鈴鬆脆 沒有油益味 很吸湯汁😆

🔟 炸魚皮 $42
炸魚皮十分香脆 鹹鹹香香☺️

食物素質佳 用料新鮮 用心烹調 份量十足 CP值高 服務態度非常好🥰惟對於用餐環境要有心理準備 因要在後樓梯用餐 是很難得的體驗 是值得支持的傳統小店😍

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
有驚喜,超出預期嘅好食啲牛腩好腍,個湯又唔會太鹹手切肥牛好好食,唔係一般嘅肉片白烚豬膶加粉腸唔腥脆口冇苦味鯪魚球都應該係自家配方環境頗為擠迫,但係都喺意料之內嘅有風味的一餐
有驚喜,超出預期嘅好食
啲牛腩好腍,個湯又唔會太鹹
手切肥牛好好食,唔係一般嘅肉片
白烚豬膶加粉腸唔腥脆口冇苦味
鯪魚球都應該係自家配方
環境頗為擠迫,但係都喺意料之內嘅
有風味的一餐
  • 手切肥牛
  • 豬潤粉腸
2023-04-17 3178 瀏覽
老字號!最近經常爆滿所以決定外賣兩個返去撐枱腳。牛腩湯勁好鮮甜!未開始食已經飲咗一大半湯手切肥牛牛味濃郁,我最愛。豬潤好彈牙女士補鐵墨魚滑都鮮味好好食!一路睇戲一路食,好滿足嘅一餐
老字號!

最近經常爆滿
所以決定外賣兩個返去撐枱腳。
牛腩湯勁好鮮甜!未開始食已經飲咗一大半湯
手切肥牛牛味濃郁,我最愛。
豬潤好彈牙
女士補鐵

墨魚滑都鮮味好好食!
一路睇戲一路食,好滿足嘅一餐

手切肥牛
爽滑豬膶
牛腩煲
外賣自取
手切肥牛
爽滑豬膶
牛腩煲
2022-11-18 4947 瀏覽
今次係第二次嚟食,相隔上一次已經成年前,第一次冇影相冇寫食評。因為住新界既關係,相對嚟呢度食飯比較遠,但為左呢個牛腩煲我覺得遠d都值得。呢間係熟食市場既舖頭,好岩我口味,湯好清甜,處理食材既方法亦都好好。清湯牛腩鍋牛腩岩岩上枱既時候,牛腩未完全夠身,仲有少少咬口,牛腩鍋入面仲有牛蹄筋,牛骨,牛脆骨,牛毛肚,雖然每樣只係少少,另外有白蘿蔔,粟米,食材簡單,但係處理得好唔容易,因為每樣食物炆煮至軟淋既時間唔同,所以食得出係用心製作,個湯好清,食完之後唔會口渴,份量亦都好多,佢同果d出名既清湯腩舖頭比較,真係一d都唔失色。慢火煲住咁食,d食物越煲越淋超正!上湯浸豬膶粉腸豬膶夠厚,粉腸夠淋身,湯飲落同牛腩煲有少少唔同,豬膶好爽食落口感覺好正,比果d做豬膶粉麵既餐廳做得更好。未有機會試佢其他食材,望到鯪魚球,上湯浸雞,蒸雞,手切牛肉,好多枱都有叫,呢間舖如果鐘意食牛肉真係好大機會再幫襯。酒水又唔貴,見好多熟客都有帶紅白酒上去飲。

清湯牛腩鍋

上湯浸豬膶粉腸

上湯浸豬膶粉腸
2022-11-17
2022-09-30 2985 瀏覽
This is a very local restaurant situated inside Smithfield Municipal Services Building AKA wet market! I highly recommend this place if you are are beef hot pot fan, the beef is so tender and juicy, and the broth is clear and tastes amazing!!! I’m already thinking of buying it takeaway for tonight’s dinner, after a big meal there last night!!! We spent about $200/head with a very full stomach!

Beef  hot  pot
新鮮手切肥牛
鵝腸
新鮮炸魚餅(已經食咗大半)
Beef  hot  pot
新鮮手切肥牛
鵝腸
新鮮炸魚餅(已經食咗大半)
2022-08-21 2446 瀏覽
嗰日同朋友去西環尾的士美菲路街市順景食店聚一聚。店主打清湯腩,牛腩煲可以用來打邊爐。豉椒辣醬自家製,不太辣,跟牛腩挺夾。清湯蘿蔔牛腩煲,牛腩份量不少,牛肉味濃郁,蘿蔔清甜無渣,粟米超甜,生菜非常新鮮,加上牛腩鍋,更加美味。豬潤打邊爐不可少。魚皮非常香脆。
嗰日同朋友去西環尾的士美菲路街市順景食店聚一聚。

店主打清湯腩,牛腩煲可以用來打邊爐。
豉椒辣醬自家製,不太辣,跟牛腩挺夾。

豬潤打邊爐不可少。
魚皮非常香脆。
2022-06-20 2101 瀏覽
屋企人介紹去堅尼地城士美菲路市政大廈既熟食中心食牛,打電話去訂位,店員話今晚爆場,安排到我哋6:30食早啲。••••••••••••••••••••••••••••••首先,市政大廈嘅熟食中心唔好期望非常高級,合理地乾淨企理就ok. 我哋叫咗個大嘅清湯蘿蔔牛腩煲,牛腩煲一到,真係嘩左一聲,材料非常多,牛筋,牛腩,牛坑腩,大部份嘅牛內臟都有,鍾意食牛嘅我哋非常興奮。牛肉煮到入晒味,湯底非常之清甜,淨係牛腩湯都飲咗好幾碗。.我哋仲叫咗粉腸,墨魚滑,豬膶同埋魚皮,呢四樣嘢都非常好味,尤其係墨魚滑同豬潤。••••••••••••••••••••••••••••••
2022-05-31 1130 瀏覽
📍順景食店Am sure it is not a hidden gem as it is quite well known by others but this is my first time trying 順景’s 清湯腩打邊爐 and it’s freaking amazing! The broth is flavorful yet clear. Super generous in the amount of beef with a variety of parts, so that you can try different textures and flavors. It came with Chinese celery, sweet corn, turnip and some veggies. The turnip is soooo sweet that you got to get an extra order. Their 鯪魚 and 墨魚滑 are great too! Not the bouncy type but flavorful type. As it’s
📍順景食店

As it’s located in a 熟食中心, you can choose to buy it as take away and enjoy it at home. But you have to bring your own container for the hot soup! It’s very worth the hustle!

Price: HK$300 per pot (medium size)

Revisit: 10/10

2021-04-10 1938 瀏覽
🌧落雨濕濕又涼翻啲 食個牛腩煲都係唔錯嘅選擇 位於士美菲路熟食中心嘅順景食店 朋友介紹就係岀晒名食清湯腩 地點易搵 而且環境比我想像中乾淨由地下搭電梯上二樓轉右行到尾就搵到順景佢哋日頭就賣一碗碗嘅牛腩麵 夜晚就枱枱都叫清湯蘿蔔牛腩煲🔥 大大煲有齊最馳名嘅坑腩、爽腩同半肥瘦腩 仲有鮮甜蘿蔔 湯底清甜唔油膩 食咗啲牛腩之後仲可以叫餸打邊爐 火鍋配料選擇唔多 都係啲基本嘢 我個人就好鍾意個超彈牙嘅墨魚滑🦑 另外手切肥牛同海鮮亦需要預定 不過老實講食完啲牛腩都好夠飽喇😂
🌧落雨濕濕又涼翻啲 食個牛腩煲都係唔錯嘅選擇
位於士美菲路熟食中心嘅順景食店
朋友介紹就係岀晒名食清湯腩
地點易搵 而且環境比我想像中乾淨
由地下搭電梯上二樓轉右行到尾就搵到順景
佢哋日頭就賣一碗碗嘅牛腩麵
夜晚就枱枱都叫清湯蘿蔔牛腩煲🔥
大大煲有齊最馳名嘅坑腩、爽腩同半肥瘦腩
仲有鮮甜蘿蔔 湯底清甜唔油膩
食咗啲牛腩之後仲可以叫餸打邊爐
火鍋配料選擇唔多 都係啲基本嘢
我個人就好鍾意個超彈牙嘅墨魚滑🦑
另外手切肥牛同海鮮亦需要預定
不過老實講食完啲牛腩都好夠飽喇😂
呢間湯底真係一流😍😍👍🏻採用新鮮牛腩個湯甘甜 飲勁多都唔會口渴Order左豬潤粉腸👐🏻豬膶爽脆 煮到岩岩好 唔會鞋口 平時食粉腸最驚苦 呢間好好食 好香黎到呢間最中意食係新鮮牛脷🥰🥰大大兜 又厚😍食落好香 新鮮材料真係唔同啲 我highly recommend 呢個牛脷🤡必食之選另外 今次仲order左鯪魚球 好彈牙同埋好香果皮味😍😍😍不過食到一半先記得影😅另外 黎到一定要order牛腩煲 今次我order左中煲佢採用既牛腩都係新鮮牛 所以食落好鮮甜入面仲會有蘿蔔 粟米 芹菜佢唔係淨係得牛腩 仲會有牛展爽腩同肥腩👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大讚呀 識食一定係食呢個牛腩份量勁多😍😍😍肥瘦適中 湯仲可以任加😍😍😍😍大家不防去試下 d姨姨叔叔都好好人🥰🥰雖然環境係大排檔 但食物質素真係好高🤪
呢間湯底真係一流😍😍👍🏻

肥瘦適中 湯仲可以任加😍😍😍😍
大家不防去試下 d姨姨叔叔都好好人🥰🥰
雖然環境係大排檔 但食物質素真係好高🤪
2020-04-20 1775 瀏覽
打聽太太講,街市樓上有間隱世麵店,專營新鮮牛腩,牛肉。中午做一陣就神隱至晚上今天早起,便諗起那店,名“順景“,役情時候大家都是求這兩個字。約1400左右到,已經話做埋我就收工,叫了牛腩米(46元),清湯生菜(20元),zero cola(10元)。上枱,份量屈機,街坊店就是如此,牛腩也有很多,酥軟鬆化帶咬口,唔懂就會說“不好“。本人覺得極合要求,價位好質素高,出面食唔到。趁小店還在,大家也要珍惜。👍👍👍👍👍
趁小店還在,大家也要珍惜。👍👍👍👍👍
2020-04-20
2019-07-31 2146 瀏覽
由以前係街嘅地舖,食到搬過黎熟食中心,真係真心由細食到大嘅牛腩店。老闆一家三口都會係鋪頭幫手,老闆娘都認得我地,去到都會打聲招呼。平時會有牛腩粉食,今次我地一家人去食夜晚嘅牛腩煲,記住要訂架!首先有滑雞,因為大家太肚餓冇影到相,不過真係超滑!湯都係牛腩湯底,飲埋都唔怕。另一味雞係蒸雞,有蟲草花、紅棗,味道濃過滑雞,個人就鍾意哩個多d。食完雞就到重頭戲 - 牛腩煲啦!我地多人叫左兩個大牛腩煲,未叫火鍋料,本身個煲入面已經有粟米、牛腩、白蘿蔔,仲附送一籃生菜。滾起左飲啖湯先!好味好味好味!飲落好舒服,會好想繼續飲,唔會好重味精味,牛腩就要滾耐d先淋。每次必叫嘅料有豬潤同粉腸,兩個都係超大舊,豬潤可以淥到啱啱好,夠厚身。今次咁啱冇晒粉腸,下次再叫。到粉麵,又冇我地平時叫開嘅河粉,不過!老闆介紹我地試米粉,竟然!好味過河粉!米粉質地係有咬口,一d都唔淋,加埋入味嘅蘿蔔,仲要冇渣架,正。

一雞兩味
豬潤
米粉
啤酒
2019-02-25 1914 瀏覽
2019年餐牌🐮小店一直秉持著以新鮮食材和價錢公道為宗旨鑒於有食客對本店的收費有所誤會,小店清湯滑雞以冰 鮮 雞製作,收費為$110半隻,$220一隻。此外可選擇 冰 鮮 生雞打邊爐價格同上。🐥新鮮雞,🐮新鮮牛脷,🦐海鮮均為 時價 敬請預訂和問價。😋如果你係嘴刁一族既當然就係新鮮雞先至可以滿足到你啦,新鮮嘅牛腩湯加上新鮮雞嘅味道,再飲埋啖湯真係好鮮甜架!多謝食客一直對小店的支持,希望大家2019 豊衣足食 食極唔肥!———————————————————-
2019年餐牌🐮

小店一直秉持著以新鮮食材和價錢公道為宗旨

🐥新鮮雞,🐮新鮮牛脷,🦐海鮮均為 時價 敬請預訂和問價。

———————————————————-

2019-02-17 1520 瀏覽
順景食店其實一早都食過幾次了特別喜歡清湯牛腩煲 清湯牛脷和新鮮雞所以每逢有聚會都是選擇之一貪食物新鮮也不貴雖然早前於OpenRice 睇到佢無理收其他客人打邊爐gas錢 有所防範不過來過數次都冇預過但今次的經歷已經令我標記為有問題本人一行5人一早訂台用膳於訂台中老闆亦有推薦鮮雞雖然餐牌上是時價 但一早問了是$100半隻 $200一隻 所以就訂了打邊爐的過程沒大問題到埋單時發覺 鮮雞收取$420的價錢馬上溝通一下而老闆不發一言 一個身材較大的店員(可能是兒子)而態度差劣地說 係啊係啊 依家$420一隻 時價嘛當日不是大時大節也不是新年 咁樣做生意極有問題無奈已用膳 爭論一會後決定離開食到成肚氣以後不會再來 希望大家小心提防
順景食店其實一早都食過幾次了
特別喜歡清湯牛腩煲 清湯牛脷和新鮮雞