2022-11-18 4947 瀏覽
今次係第二次嚟食,相隔上一次已經成年前,第一次冇影相冇寫食評。因為住新界既關係,相對嚟呢度食飯比較遠,但為左呢個牛腩煲我覺得遠d都值得。呢間係熟食市場既舖頭,好岩我口味,湯好清甜,處理食材既方法亦都好好。清湯牛腩鍋牛腩岩岩上枱既時候,牛腩未完全夠身,仲有少少咬口,牛腩鍋入面仲有牛蹄筋,牛骨,牛脆骨,牛毛肚,雖然每樣只係少少,另外有白蘿蔔,粟米,食材簡單,但係處理得好唔容易,因為每樣食物炆煮至軟淋既時間唔同,所以食得出係用心製作,個湯好清,食完之後唔會口渴,份量亦都好多,佢同果d出名既清湯腩舖頭比較,真係一d都唔失色。慢火煲住咁食,d食物越煲越淋超正!上湯浸豬膶粉腸豬膶夠厚,粉腸夠淋身,湯飲落同牛腩煲有少少唔同,豬膶好爽食落口感覺好正,比果d做豬膶粉麵既餐廳做得更好。未有機會試佢其他食材,望到鯪魚球,上湯浸雞,蒸雞,手切牛肉,好多枱都有叫,呢間舖如果鐘意食牛肉真係好大機會再幫襯。酒水又唔貴,見好多熟客都有帶紅白酒上去飲。

清湯牛腩鍋

上湯浸豬膶粉腸