星期六同閨蜜行完APM,就係附近既居酒屋一齊食飯~無諗過佢雖然係工業區,但一定係高級居酒屋質素😁依間居酒屋有成4000呎,每一張枱都好大,坐得好舒服😌一入門口已經可以進到佢有部自助清酒機🍻超過70款清酒~聽老闆娘講依部自助清酒機係全香港最大型添!我地當然要飲埋佢個清酒放題~$188一位😎我地試哂50幾款都已經醉醉地,好多唔同種類味道都有,而係呢兩款私心推介俾大家配搭唔同的餐點⬇️🍶農口尚彥 觀音下 (酒精濃度:18%)年過80的「農口尚彥」先生,曾經釀造過好多金賞清酒🌟兩次退休後再次挑戰釀酒並開設「農口尚彦研究所」🍶觀音下有微微果香,口感順滑~配搭壽司刺身可以選這款🙌🏻🍶 天之戸 淺舞酒造 醇辛 槽搾無濾過 純米 (酒精濃度:16-17%)由秋田縣的淺舞酒造出品,米味香濃,辛口感中帶有微甜,餘韻較柔和,配搭燒肉或肉類可以選這款🙌🏻居酒屋除左飲酒當然係野食都好緊要,依間居酒屋主打刺身同串燒,我地今次就叫左二人套餐💰998前菜有好岩送酒既枝豆、鱈魚乾同埋自家製漬物~而刺身廚師推介既,今次就係原條日本魚既黑松二同埋刺身四款,刺身好新鮮🌟又甜又唔會腥,連好怕腥味既閨蜜都食唔停~另外仲有廚師推介既

🍶農口尚彥 觀音下 (酒精濃度:18%)

前菜有好岩送酒既枝豆、鱈魚乾同埋自家製漬物~而刺身廚師推介既,今次就係原條日本魚既黑松二同埋刺身四款,刺身好新鮮🌟又甜又唔會腥,連好怕腥味既閨蜜都食唔停~另外仲有廚師推介既壽司四款 (共八件) 都好好味嫁~

串燒就當然係居酒屋主菜之一,今次有五色串燒拼盤,個人最鍾意佢既燒牛舌~全部都唔會太乾或者太咸👍🏻想食辣可以加埋枱面上的麻辣粉或七味粉🌶️

🐂M5澳洲和牛係佢地主打之一,牛的生熟恰到好處,同埋唔會好乾~而且亦都唔會太重味,如果唔鐘意食牛可以選擇吞拿魚下齶,有機會我都想去試下~

怕唔夠飽既朋友,佢仲有跟牛肉瓦蕎麥麵同什菌蜆清湯。冷麵麵質唔會太軟仲會好重牛味,而蜆清湯隻隻蜆都好大隻,而且唔會有沙,高質=]

套餐跟飲品,可以選🍶清酒一壺或者🍹巨峰乳酸兩杯,最後還有特色雪花冰作為甜品添~為呢一餐畫上完美句號❤️

呢度仲有和服免費試著🌟唔識著仲可以搵職員仲會教你點樣著和服👘而且有個寫願望牌既板~可以順便許願,真係岩哂我同閨蜜打卡出post 用❤️下次再去觀塘一定要再黎食過飲過打卡~

2024-03-01 782 瀏覽
❗️$188清酒機任飲❗️自己揀自己禁機出酒全自助一入門口就有好多部清酒機好吸引!但都要食啲野墊底再飲《尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐》份量其實夠2-3人食仲有和服穿著體驗女仔款多過男仔有齊背景、鏡、頭飾提供即刻卜檯打卡▪️佐酒小食枝豆,鱈魚乾、自家漬物鱈魚乾好脆好正▪️刺身時令原條日本魚、4款刺身個日係伊佐木魚食落鮮甜彈牙食得出好新鮮仲會上埋起左魚肉嘅魚身擺盤一流▪️壽司🍣4款各兩貫是日有吞拿魚、拖羅、伊佐木、左口魚邊壽司飯大小恰到好處粒粒分明▪️五色串燒拼盤有牛脷、雞軟骨、白膳、燒大蔥、豬腸串燒燒至外脆好推白膳!肉質彈牙不帶腥▪️煎M5澳洲和牛食落肉質好鬆化嘅感覺因為油脂感足唔乾身、重牛肉味、煎完中間仲好粉嫰😍▪️牛肉瓦蕎麥麵食具係日本訂返黎嘅瓦片加上點綴嘅蘿蔔蓉同檸檬片上碟好靚好有風味蕎麥麵有炒過都可以好似沾麵咁食▪️什菌蜆清湯看似簡單平平無奇但極推!湯頭極清,用左大量菇再加埋蜆有種好特別好significant 嘅鮮味!▪️巨峰提子🍇乳酸▪️雪花冰口感超綿密!可媲美甜品舖!🍧🍶清酒方面太多可揀啦,主要分薰爽醇熟4大類分享一下其中兩款今里酒造濃度16%、雄町米、薰風格薰比較岩女仔飲用淺舞酒造濃度1

❗️$188清酒機任飲❗️自己揀自己禁機出酒全自助
一入門口就有好多部清酒機好吸引!
但都要食啲野墊底再飲
《尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐》
份量其實夠2-3人食

仲有和服穿著體驗
女仔款多過男仔
有齊背景、鏡、頭飾提供
即刻卜檯打卡

▪️佐酒小食
枝豆,鱈魚乾、自家漬物
鱈魚乾好脆好正

食得出好新鮮
仲會上埋起左魚肉嘅魚身
擺盤一流

▪️壽司🍣4款各兩貫
是日有吞拿魚、拖羅、伊佐木、左口魚邊
壽司飯大小恰到好處粒粒分明

▪️五色串燒拼盤
有牛脷、雞軟骨、白膳、燒大蔥、豬腸
串燒燒至外脆
好推白膳!肉質彈牙不帶腥

▪️煎M5澳洲和牛
食落肉質好鬆化嘅感覺因為油脂感足
唔乾身、重牛肉味、煎完中間仲好粉嫰😍

▪️牛肉瓦蕎麥麵
食具係日本訂返黎嘅瓦片
加上點綴嘅蘿蔔蓉同檸檬片
上碟好靚好有風味
蕎麥麵有炒過
都可以好似沾麵咁食

▪️什菌蜆清湯
看似簡單平平無奇
但極推!湯頭極清,用左大量菇再加埋蜆
有種好特別好significant 嘅鮮味!

▪️巨峰提子🍇乳酸

飲落濃厚啲
  • 尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐
  • 串燒白鱔
2024-02-22 629 瀏覽
同事話發掘左有間居酒屋可以成晚任飲SAKE🍶仲要全港最多機 作為清酒控點忍到唔衝❣️尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 $998🥢枝豆+鱈魚乾+自家製漬物(蘿蔔粒/筍粒)🥢原條鰤魚刺身+刺身鰤魚肉質緊實 鮮美且醇香濃郁 肥而不膩 原條上可以食曬全身每個部位🐟十分滿足另外幾款刺身分別有大大粒鮮甜嘅帶子; 肉身油份夠高 令口腔充滿油花嘅油甘魚; 質地纖細柔軟 口感順滑鮮甜嘅深海池魚塊塊厚切啖啖肉好頂癮呀🥢五色串燒拼盤日本味噌豬腸比較特別 洗得好乾淨而且醃得入味 彈牙口感一試愛上自家製免治雞軟骨棒 香脆外皮加上雞軟骨香氣🍢食到一啖接一啖軟嫩脆嘅鹽燒牛舌充分感受到牛嘅肌肉組織 獨特口感絕對係配酒佳品汁燒白鱔比平時鰻魚飯嗰啲鰻魚更加厚實 唔會話一咬成舊散晒 煙韌實在燒大葱好淋身而且燒到自身水份出晒嚟 食落相當juicy💦🥢壽司組合四款(各兩貫)帆立貝厚切鮮甜無比; 甘蝦有獨特黏口口感 入口嫩滑; 火炙三文魚腩燒過之後香氣撲鼻; 火炙左口魚邊油脂被火逼曬出嚟 非常豐富🥢 M5澳洲和牛肉質細膩 平均分佈嘅雪花紋理 明顯油脂令香濃牛肉味更昇華 整體味道十分吸引🔺🥢牛肉

❣️尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 $998

🥢枝豆+鱈魚乾+自家製漬物(蘿蔔粒/筍粒)
原條鰤魚刺身+刺身

🥢原條鰤魚刺身+刺身

塊塊厚切啖啖肉好頂癮呀

🥢五色串燒拼盤

自家製免治雞軟骨棒 香脆外皮加上雞軟骨香氣🍢食到一啖接一啖

燒大葱好淋身而且燒到自身水份出晒嚟 食落相當juicy💦
壽司組合四款(各兩貫)

🥢壽司組合四款(各兩貫)

🥢 M5澳洲和牛

🥢牛肉瓦蕎麥麵
炒過嘅蕎麥麵配上蛋絲同肥牛 賣相非常多元化 熱蕎麥麵汁加入檸檬蘿蔔蓉後變得清香 以沾麵形式食去除油膩感

🥢什菌蜆清湯

🥢巨峰乳酸x2
紅豆雪花冰

🥢紅豆雪花冰
細緻嘅紅豆味雪花冰連埋超級淋身嘅紅豆🫘未試過可以咁極致咁體驗紅豆味 面頭放上櫻花同蝴蝶 啱曬打卡

❣️清酒機任飲 $188/位
全晚嘅重點嚟啦 全港最多36隻清酒集合喺曬度🍶唔似平時嗰啲得幾部機唔夠過癮

記得赤武嘅純米吟釀帶蜜瓜白桃味 同米味非常配合
去到最後仲有微微辛口 配搭壽司刺身一流

仲有加茂錦嘅黃水仙🌼純米大吟釀 清新口感散發出令人聯想起甘美水果嘅香甜 多層次但整體輕盈 為成餐飯加添額外餘韻
2024-02-20
原條鰤魚刺身+刺身
五色串燒拼盤
壽司組合四款(各兩貫)
紅豆雪花冰
2024-01-10 767 瀏覽
話說早幾日係觀塘食左間幾好既居酒屋🏮價錢親民,好低食嫁!以咁既價錢可以食到高質既居酒屋🏮真係好難得嫁!呢度既食物種類有好多,有刺身、壽司、小食、鍋物、串燒、飯及面類等等,想食乜基本上都有😍🥢壽司🍣三文魚腩壽司🍣本鮪大拖羅壽司🍣玉子壽司🍣蟹膏壽司🍣全部壽司都好新鮮,大拖羅真係好正,價錢仲要唔貴嫁,蟹膏壽司好特別😍佢會將蟹膏整到好似啫喱咁,同壽司飯一齊食就好夾🥰食落勁重蟹膏味,勁足料👍🏻🔸芝士香蔥玉子燒勁多芝士喺面,呢個就一定要趁熱食啦!香蔥味唔會好重,本身我唔係好鍾意食蔥嘅,但佢夾埋玉子燒一齊食又唔錯wo👍🏻🔸日式蟹肉忌廉餅炸到金黃色既蟹肉忌廉餅,必食呀!咬開記有蟹肉忌廉流出嚟,熱辣辣😋🔸壽喜燒牛肉鍋壽喜燒我覺得就偏甜,如果冇咁甜就更加好👍🏻不過份量就十足👍🏻超大煲呀!🥢串燒鹽燒日本雞腎汁燒日本雞肝燒日本五花腩鹽燒雞軟骨鹽燒雞翼2隻燒得岩岩好,好岀色呀!如果再加多杯啤酒一齊食,簡直就完美😍🔸三文魚蟹籽炒飯比我想像中大碟好多🫣色彩鮮艷,勁多蟹籽係面,三文魚份量都唔小嫁,係勁足料既炒飯,仲要好有鑊氣tim呀!
話說早幾日係觀塘食左間幾好既居酒屋🏮

呢度既食物種類有好多,有刺身壽司、小食、鍋物、串燒、飯及面類等等,想食乜基本上都有😍

🥢壽司🍣

汁燒日本雞肝
燒日本五花腩
鹽燒雞軟骨
鹽燒雞翼2隻
燒得岩岩好,好岀色呀!如果再加多杯啤酒一齊食,簡直就完美😍

🔸三文魚蟹籽炒飯
2023-12-29
觀塘除咗作為塞車之首,野食都好多嫁🤭今次就嚟到鴻圖道90號食ʟᴜɴᴄʜ,地方超大坐得好舒服😽慶祝聚會多人包場亦冇問題😆ʙᴀʀ台都好有ғᴇᴇʟ🫶🏻最吸精係有一個ᴀʀᴇᴀ劃分咗做自助清酒機🍶總共有成36款清酒任你飲,好ᴘʀᴏ呀🥺🥺1️⃣ 特選魚生飯🐟$90有酒仲要有埋沙律、麵豉湯同飲品,再免加一嘅魚生飯呢度就有啦🤩 入面有三文魚、油甘魚、甜蝦同芥末八爪魚🐙 份量都唔少下,新鮮就不在話下,仲要係厚切添嫁,絕對唔孤寒😎2️⃣ 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤🍣簡單就是美😌 烏冬唔太大份,叉燒有啲炭燒味,撒上芝麻好香😏另外配有6件壽司,一個sᴇᴛ滿足晒兩個願望,最開心係有左口魚壽司😚 超級sᴜʀᴘʀɪsᴇ🥰3️⃣ 炸芝士年糕🧀即炸滾熱辣嘅芝士年糕超吸引,入面仲要係溶化咗嘅芝士,白雪雪嘅餡配上金黃色嘅外層,真係流哂口水🤤4️⃣ 日式菜肉餃子🥟嗌套餐加$20就有十幾款小食任君選擇~ 其中一款就嗌咗餃子🤭 皮唔厚~ 仲要激多餡!😛5️⃣ 燒明太子手羽🐥除咗雞翼尖之外都係冇骨㗎😳 雞翼中間釀咗啲明太子落去,識落有啲啲微辣,拆晒骨之後啖啖肉好滿足🤪6️⃣ 甜品🍮嗌咗兩球雪糕作結~ 特別要讚下芝麻味雪糕,因為出奇地好濃味😚 不過我諗即時
觀塘除咗作為塞車之首,野食都好多嫁🤭

今次就嚟到鴻圖道90號食ʟᴜɴᴄʜ,地方超大坐得好舒服😽

1️⃣ 特選魚生飯🐟
特選魚生飯

2️⃣ 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤🍣
迷你日式叉燒烏冬

簡單就是美😌 烏冬唔太大份,叉燒有啲炭燒味,撒上芝麻好香😏
壽司拼盤

5️⃣ 燒明太子手羽🐥
燒明太子手羽

6️⃣ 甜品🍮
雪糕

嗌咗兩球雪糕作結~ 特別要讚下芝麻味雪糕,因為出奇地好濃味😚 不過我諗即時無嗌都唔緊要,因為食到最後嗰時,每人都會有杯啫喱🥳
特選魚生飯
燒明太子手羽
雪糕
  • 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤
5天前 0 瀏覽
📍響 居酒屋 @hkhibiki 🎏觀塘鴻圖道90號6樓今日就約埋屋企人去觀塘響 居酒屋食晚餐 🫶🏻店內環境寬敞 位好闊落 坐得好舒服 更有有和服供拍照打卡👘最正係仲有部超正自助清酒機 適合一班朋友黎飲酒、吹水 🍶🥢 特選二人餐 - $998 🍻🥄 佐酒小食枝豆&鱈魚乾同自家製漬物 🍴做為開胃前菜一流 鱈魚乾脆卜卜 仲有八爪魚啊🐙🍲 雜菌蜆清湯蜆肉好鮮甜 菇菌味好濃郁 用料十足 熱啦啦好暖胃 🫰🏻🐟 原條日本魚 四款刺身原條深海池魚 油香好豐富 每啖都充斥住濃郁嘅魚油味 👅仲有埋刺身 每一片都係厚切的 最愛帆立貝十分鮮甜 值得一試😍🍡 五色串燒拼盤日本味噌豬腸、鹽燒牛舌、汁燒白鱔、鹽燒雞軟骨、燒大蔥🥓燒肉香味十足更保留到肉質嘅juicy口感 好岀色呀!🥩 M5澳洲和牛 和牛肉汁都豐富 熟度恰到好處 油脂分佈平均 💦如果唔鐘意食牛可以選擇吞拿魚下齶喔 一樣好吸引 🤟🏻🍜 牛肉瓦蕎麥麵蕎麥麵食落很似鐵板炒麵 食法就同沾麵相似 💡會連埋湯汁一起 中和油膩感 且每一啖麵都滲有香濃嘅牛肉味🤭 🍹 巨峰乳酸&特色雪花冰藍色雪花冰 食落口感綿密幼滑 而且打卡一流📸#響居酒屋 #清酒自助機 #
📍響 居酒屋 @hkhibiki 🎏
觀塘鴻圖道90號6樓

今日就約埋屋企人去觀塘響 居酒屋食晚餐 🫶🏻
店內環境寬敞 位好闊落 坐得好舒服 更有有和服供拍照打卡👘
最正係仲有部超正自助清酒機 適合一班朋友黎飲酒、吹水 🍶

🥢 特選二人餐 - $998 🍻

蜆肉好鮮甜 菇菌味好濃郁 用料十足 熱啦啦好暖胃 🫰🏻

🐟 原條日本魚 四款刺身
原條深海池魚 油香好豐富 每啖都充斥住濃郁嘅魚油味 👅

🍡 五色串燒拼盤
日本味噌豬腸、鹽燒牛舌、汁燒白鱔、鹽燒雞軟骨、燒大蔥🥓
燒肉香味十足更保留到肉質嘅juicy口感 好岀色呀!

🥩 M5澳洲和牛
和牛肉汁都豐富 熟度恰到好處 油脂分佈平均 💦
如果唔鐘意食牛可以選擇吞拿魚下齶喔 一樣好吸引 🤟🏻

🍜 牛肉瓦蕎麥麵
蕎麥麵食落很似鐵板炒麵 食法就同沾麵相似 💡
會連埋湯汁一起 中和油膩感 且每一啖麵都滲有香濃嘅牛肉味🤭

🍹 巨峰乳酸&特色雪花冰
藍色雪花冰 食落口感綿密幼滑 而且打卡一流📸

#響居酒屋 #清酒自助機 #香港美食 #和服體驗 #香港居酒屋 #日本清酒 #日本菜 #日本直送 #觀塘美食 #觀塘好去處 #觀塘
居酒屋🏮有好多,難得既係有成四千呎咁大,地方闊落,行深色既木系🪵風格,暗暗地咁方便傾計~ 其中一邊有和服👘可以借黎影相📸,另一邊仲有全港最中既清酒自助機🍶🤩 有36款唔同風格同濃度既清酒🍶可以揀,有晒詳細既說明,自助機亦可以控制份量,好挽又有新鮮感👍🏻 另外無諗過個二人餐既份量真係好足,就算3個人食都無問題😂 野食種類包羅萬有,用料幾高級同配搭幾特別,幾有驚喜😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)特選二人餐 - $998 (好味指數:😍😍😍😍)原條日本魚,四款刺身每次既原條刺身都會唔一樣,視乎嗰日咩魚新鮮送到😜 今次既係池魚,池魚係黎自九州西北部長崎縣,顏色望落有光澤,肉質緊實又爽口,清新得黎略帶油香,味道鮮甜,配埋個酸汁就更加醒胃~ 旁邊仲有螢光魷魚🦑,個樣飽滿脹卜卜咁,入口有種海水🌊既鮮魚味🐟,入口爆膏,鮮香四溢,口感爽脆,味道鮮味甘甜~ 另外仲有鯛魚,魚脂肥美,肉質細緻柔軟,味道甘甜~ 而油甘魚🐟個肉質幼滑細膩,食落有淡淡既清香,感覺清爽,味道甘甜~壽司四款各兩貫 🍣大拖羅:大拖相信大家都唔陌生,係吞拿魚🍣最肥美既部位,有豐腴既脂香,入口即溶,柔軟嫩滑,幾正🤤深海池魚:肉質緊實又爽口,清

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

特選二人餐 - $998 (好味指數:😍😍😍😍)

壽司四款各兩貫

壽司四款各兩貫 🍣
深海池魚:肉質緊實又爽口,清新得黎略帶油香,味道鮮甜~
油甘魚:個肉質幼滑細膩,食落有淡淡既清香,感覺清爽,味道甘甜~
燒左口魚邊:左口魚裙邊係背鰭同臀鰭之間既嗰條那邊,係成條魚最肥美既部份,肥厚多脂、肉質柔軟細膩,炙燒過🔥之後彈牙爽口,有濃郁甘香既魚油幾正🤤

五色串燒拼盤
醬油燒日本秋葵 🔥:平時小編係唔食秋葵既,因為比較怕滑潺潺既質地同草味🌱 但係燒既又值得一試😂,有啲焦香,同埋醬油既味道會蓋過左個草青味🌱,裡面既籽幾爽口,感覺幾清新又易入口啲😜
雞軟骨 🐥:雞軟骨🐥真係串燒🔥🍢既標配😂 細細粒咁幾易入口,燒到🔥脆卜卜咁幾有咬口,唔會好硬,而且都幾多肉都,嫩滑juicy,惹味同有雞味🐥~
豬腸 🐷:個豬腸🐷特登切到細細舊咁方便食,處理得好乾淨,食落唔會有異味~ 感覺有滿滿既膠原蛋白,有幾豐腴既油脂同埋質感煙韌,不過係略嫌韌左少少
牛舌 🐮👅:個牛舌🐮👅幾厚身,彈牙爽脆,有咬口又唔會韌,有幾香既油脂味,夠juicy 又有幾香濃既牛味🐮,係稍微鹹左少少
鹽燒豬肋肉🧂🔥🐷🍖:試完牛🐮就試豬🐷,肥瘦適中,脂肪比例唔會太高,但燒過🔥之後一樣有油香,有芳香既肉味~

M5澳洲和牛 🦘🥩
今次用既係澳洲和牛🦘🥩,感受到有啲甘甜既牛油味🧈,肉味亦都更加香濃~ 而且望落個花紋係雪花結構❄️,中間無筋膜,肥美豐腴,加上啱啱好煎到🔥5成熟,油香突出,有焦香同juicy,裡面仲係粉紅色既,肉質嫩滑,幾好食🤤

牛肉瓦蕎麥麵 🐮🍜
呢個幾得意,原本以為係普通既抹茶蕎麥麵🍵🍜,無諗過旁邊仲配左兩碗有鹹香惹味既湯汁🥣 可以揀就咁食炒香左既麵🍜,或者可以好似沾麵🍜咁食,濕濕地同惹味啲,感覺幾得意😜 個牛肉🐮係肥牛嚟,但唔會好油,肉味幾濃郁~
另外仲有啲香口既蛋絲🥚,同埋有兩舊紅蘿蔔蓉🥕喺面頭,除左點綴完令到個顏色鮮豔啲之外,清新啲仲可以解下膩~

枝豆🫛
枝豆 (毛豆) 🫛 其實係未熟既大豆,顏色翠綠,有清新既豆香同味道清甜,食落鮮嫩爽口,豆質軟綿~ 而且有落到牛油 🧄🧈去炒🔥,味道更加香口,份量幾多,係幾好既送酒菜🍶

鱈魚乾 🐟
呢個係以味醂醃製後之後烘乾既鱈魚乾,油脂清香,食落有魚🐟自然既鮮味~ 整得好薄,食落香脆又唔會漏,配埋旁邊個蛋黃醬,酸酸甜甜又提鮮,真係食到停唔到口🤤

雜菌蜆清湯 🍄‍🟫🦪🥣
個湯🥣望落好清澈,估唔到幾足料同認真,菇🍄‍🟫方面有鮮冬菇、鴻喜菇同金菇菜,全部都嫩滑爽口,有唔同層次既口感同清香~ 同時用左大大隻既沙白🦪,乾淨無沙,肥美飽滿,鮮甜又唔韌,令到個湯🥣都幾鮮美~
巨峰乳酸

巨峰乳酸 🍇🍹
食左咁多野整翻杯凍冰冰既乳酸幾正🤤 酸酸甜甜咁可以解膩,同時有芳香既巨峰🍇味道,唔會假味~

特色雪花冰 🍧
另外仲有個甜品tim😜 一上枱有啲富士山🗻既感覺😂 係可以靚靚打卡既天藍色🤩 其實係一個海鹽味🧂既雪花冰❄️🍧,鹹鹹甜甜幾得意,冰🧊亦唔會好快融~
清酒任飲

清酒任飲 🍶- $188 (好味指數:😍😍😍😍)
最後一個重頭戲就係清酒🍶任飲!現場有36款清酒🍶可以喺清酒自助機🍶到揀😍 有晒米🌾既比例、米種🌾、釀酒水源💧、度數同風格類型比食客因應個人喜好去揀,只要簡單登記左就可以去自助機都斟,感覺幾好挽🤓 而且幾有心思~ 啲清酒🍶幾易入口,米味🌾芳香馥郁,質感溫潤~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
壽司四款各兩貫
巨峰乳酸
清酒任飲
2024-05-11 0 瀏覽
觀塘工廈一向都寶藏美食,今日來到大大間嘅日式居酒屋,為嘅就係可以任飲清酒+自助清酒機!🍶任飲清酒$188/位,超過30款清酒俾你揀,過程仲好好玩添,咁多款清酒絕對搵到自己鍾意嘅~個人私心推介no. 22, 飲落唔會嗆喉,又夠甜;仲有和服任著唔嬲,成個體驗真係好似返咗日本咁!另外叫咗Dinner set for 2, 份量真係唔惹少~🍽️佐酒小食-枝豆、鱈魚乾、自家製漬物🍽️原條日本魚+刺身四款-原條鯛魚薄切,仲有2款厚切刺身同螢光八爪魚刺身整體好新鮮,魚油香十足,2個人真係食唔晒原條~🍽️廚師推介壽司四款,每日款式唔同,每款2件可以同朋友一齊share 🍽️五色串燒拼盤-牛腸、牛舌、大蔥串、雞軟骨、鹽燒白鱔 (各1)特別推介鹽燒白鱔好爽彈,大蔥好甜~🍽️M5澳洲和牛-牛味好出,簡單以鹽調味已經好出色,juicy~🍽️牛肉瓦蕎麥麵-麻油味好香,麵條可以另外沾上熱湯一齊食味道更佳!牛肉就以微甜嘅醬汁炒香~🍽️什菌蜆清湯-蜆肉無沙鮮甜🍽️海鹽雪花冰-顏色好靚,食落帶點海鹽及波子汽水味~

🍽️佐酒小食-枝豆、鱈魚乾、自家製漬物

🍽️原條日本魚+刺身四款-
原條鯛魚薄切,仲有2款厚切刺身同螢光八爪魚
刺身整體好新鮮,魚油香十足,2個人真係食唔晒原條~

特別推介鹽燒白鱔好爽彈,大蔥好甜~

🍽️什菌蜆清湯-蜆肉無沙鮮甜

🍽️海鹽雪花冰-顏色好靚,食落帶點海鹽及波子汽水味~

2024-05-08 0 瀏覽
呢間工廈日本菜唔止抵食,空間闊落,仲提供埋和服試穿體驗,啱晒鍾意打卡嘅大家🎎▫️響和風牛肉飯($68)👉🏻肥牛份量都幾多,牛味重,質感好腍,加埋索姆牛肉汁嘅洋蔥同埋珍珠米,超級惹味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️日式照燒雞扒飯($63)👉🏻雞扒又係好大份,雞皮微微焦脆,肉質嫩滑Juicy,照燒汁味道濃郁又唔會過鹹非常問胃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️左口魚邊壽司(2件)(午餐+$20)👉🏻左口魚肥大肉厚,油脂豐富,食落鮮味甘香⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️熱檸蜜(午餐)——————評分:8/10.平圴消費:~$90

▫️響和風牛肉飯($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️日式照燒雞扒飯($63)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️左口魚邊壽司(2件)(午餐+$20)
👉🏻左口魚肥大肉厚,油脂豐富,食落鮮味甘香

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️熱檸蜜(午餐)

——————
評分:8/10
平圴消費:~$90
⭕冇諗過一路食飯都可以體驗日本文化?唔講唔知觀塘樓上有一間日本餐廳🎌除咗有唔少日本菜之外,佢哋仲有和服體驗🌸就咁睇我張cover係咪唔知我係一間餐廳呢?餐廳都幾大㗎坐得都舒服又闊落lunch嘅時候原來都幾爆🙆🏻‍♀️食物質素都唔錯 都推薦大家如果喺附近返工都可以過嚟試下🖖🏻▫️松葉蟹腳雜錦魚生 $78松葉蟹腳非常鮮🦀除此之外 仲有帶子 三文魚等食材都非常新鮮✨呢個價錢都算唔錯🤘🏻▫️火炙魚生飯入面有三文魚、油甘魚、銀魚邊、蟹籽火炙之後所有魚嘅魚油都會出曬嚟🖖🏻食落更加香🤭▫️左口魚邊壽司(2件) $20▫️油甘魚壽司(2件) $20跟餐可以再加小食我就揀咗兩款魚嘅壽司🍣兩本都係魚既味好重❣️
⭕冇諗過一路食飯都可以體驗日本文化?
唔講唔知觀塘樓上有一間日本餐廳🎌
除咗有唔少日本菜之外,佢哋仲有和服體驗🌸
就咁睇我張cover係咪唔知我係一間餐廳呢?
餐廳都幾大㗎

除此之外 仲有帶子 三文魚等食材
都非常新鮮✨
呢個價錢都算唔錯🤘🏻
▫️火炙魚生飯
入面有三文魚、油甘魚、銀魚邊、蟹籽
火炙之後
所有魚嘅魚油都會出曬嚟🖖🏻
食落更加香🤭

▫️左口魚邊壽司(2件) $20
▫️油甘魚壽司(2件) $20
跟餐可以再加小食
我就揀咗兩款魚嘅壽司🍣
兩本都係魚既味好重❣️

由於我未穿過和服又未喝過清酒,所以這間居酒屋就把我深深吸引來了!我們二人為免思考就點了個特選二人餐,這個價錢有這個食物份量,性價比很不錯,由前菜到甜品,飯後感覺都很滿足啊~而且又可以美美穿和服打咭,很加分呢~和服有男裝和女裝,但以女裝為主,男裝就比較少選擇。餐廳非常貼心啊!除了衣服外,還有頭飾、木履、小手袋和扇供配襯,可以一整套穿來拍照,站在櫻花背景前,很有置身日本的感覺呢~♡特選二人餐$998•枝豆、鱈魚乾、自家製漬物同行的朋友出奇地喜歡吃枝豆,被他清了盤,從朋友口中得知枝豆原來很有營養,高蛋白質且含纖維。鱈魚乾口感好像餅乾般香脆,沾上沙律醬味道更滋味。而自家製漬物是兩款不同味道的蘿蔔,其中一款更像菜甫般脆口呢~這些食物都很適合做佐酒小食。刺身•原條日本魚、四款刺身刺身盤上枱時陣陣冰氣從刺身盤飄出來,煙霧瀰漫的,賣相十分吸引啊!用上原條的日本魚再切成一塊塊刺身,魚肉精瑩剔透,鮮味十足。刺身有黑曹以、蜜柑鯛、深池、鰤魚、螢光魷魚,除了刺身新鮮不再話下,而且這些都是平時比較少見的刺身,所以對我們而言也是很有新鮮感的呢~壽司•壽司四款各二貫有我很喜歡吃的左口魚,油脂香濃,還有油甘魚、深池魚
由於我未穿過和服又未喝過清酒,
所以這間居酒屋就把我深深吸引來了!

我們二人為免思考就點了個特選二人餐,
這個價錢有這個食物份量,性價比很不錯,
由前菜到甜品,飯後感覺都很滿足啊~

而且又可以美美穿和服打咭,很加分呢~
和服有男裝和女裝,但以女裝為主,男裝就比較少選擇。
餐廳非常貼心啊!
除了衣服外,還有頭飾、木履、小手袋和扇供配襯,
可以一整套穿來拍照,
站在櫻花背景前,很有置身日本的感覺呢~

♡特選二人餐$998
•枝豆、鱈魚乾、自家製漬物
同行的朋友出奇地喜歡吃枝豆,被他清了盤,
從朋友口中得知枝豆原來很有營養,
高蛋白質且含纖維。
鱈魚乾口感好像餅乾般香脆,沾上沙律醬味道更滋味。
而自家製漬物是兩款不同味道的蘿蔔,
其中一款更像菜甫般脆口呢~
這些食物都很適合做佐酒小食。
原條日本魚、四款刺身

刺身
•原條日本魚、四款刺身
刺身盤上枱時陣陣冰氣從刺身盤飄出來,
煙霧瀰漫的,賣相十分吸引啊!

用上原條的日本魚再切成一塊塊刺身
魚肉精瑩剔透,鮮味十足。
刺身有黑曹以、蜜柑鯛、深池、鰤魚、螢光魷魚,
除了刺身新鮮不再話下,
而且這些都是平時比較少見的刺身
所以對我們而言也是很有新鮮感的呢~
•壽司四款各二貫

壽司
壽司四款各二貫
有我很喜歡吃的左口魚,油脂香濃,
還有油甘魚、深池魚、牛尾魚。

串燒
•五色串燒拼盤
有鱔、牛舌、雞皮、雞軟骨、秋葵。

•M5澳洲和牛或吞拿魚下齶
我們選了M5澳洲和牛,
不愧為M5的澳洲和牛,
肉質軟腍,帶少許油花,十分香口啊!

•牛肉瓦蕎麥麵
用上有重量的瓦碟上,
附上一碗醬汁,可以伴蕎麥麵吃,解油膩感。

•什菌蜆清湯
蜆肉吃得出是新鮮的,沒有沙,
整碗湯都很夠味道。

🍹飲品方面可選清酒一壺或巨峰乳酸兩杯,
我們因為另加了$188的任飲清酒機,所以就要了巨峰乳酸,
巨峰乳酸味道不是藥水味,也不會太甜呢~
特色雪花冰

甜品是波子汽水味的特色雪花冰,
🦋粉藍色的蝴蝶花裝飾很有仙氣。
清酒機任飲

🍶清酒機款式數量令我們看得花多眼亂,
我平日比較少接觸酒類,
所以先選了五款清酒嚐嚐味道。
餐廳很貼心呢!
除了提供木盤子承載小杯子外,
還特意提供數字牌,因為由於清酒款式太多了,
假設客人試了某款清酒覺得味道合口味,
有數字牌的話,可以更加容易分辨是那一款清酒,以免混淆。

其中這兩款清酒我們感覺比較特別且易入口,
•寒紅梅
•京姬

✔️餐廳設加一服務費
原條日本魚、四款刺身
•壽司四款各二貫
清酒機任飲
  • 鱈魚乾
2024-05-07 26 瀏覽
觀塘有間居酒居竟然有得着和服之餘仲有全港首部最大型既清酒機🍶重點係一個價錢就可以任飲,感覺好似去左轉日本咁⛩️今次同男朋友叫左個特選二人餐同任飲清酒,放鬆下😚❤️清酒機任飲($188)清酒自助機一共有成36款清酒,岩哂酒鬼朋友仔❤️登記完之後,掃𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞就可以斟到酒,每次會出𝟑𝟎𝐦𝐥,可以比大家試多幾款🤤𝐍𝐎.3 (純米吟釀)黑龍酒造入口帶有甜味,有少少碳酸氣泡🫧𝐍𝐎.𝟐𝟐 (純米吟釀)亀泉酒造 飲落酸甜平衡幾清新,有白酒香🥃佐酒小食枝豆、鱈魚乾同自家製漬物,真係佐酒一流我本人中意鱈魚乾,脆口得黎會上癮😋象拔蚌刺身刺身份量好多,食落爽脆之餘又鮮甜,十分推介👍🏻廚師推介壽司四款分別有海膽、帆立貝、象拔蚌同赤貝,海膽充滿海水味好新鮮,赤貝同象拔蚌夠哂爽口,正❤️五色串燒拼盤有鹽燒牛舌、 雞皮、雞軟骨、大蔥同白鱔,款款好有炭燒🤤重點推介白鱔肥美之餘肉質爽彈,而且魚皮仲燒得好香,值得一試😍澳洲M5和牛和牛油脂分佈好平均,肉汁都豐富之餘食落一啲都唔油膩,仲越食越想食😋牛肉瓦蕎麥麵估唔到咁好食,蕎麥麵沾上湯可以中和油膩感,再配埋牛肉更加香😚雜菌蜆清湯用料十足,入面嘅蜆肉好鮮甜,而且菇菌味好濃郁😍特色

❤️清酒機任飲($188)
清酒自助機一共有成36款清酒,岩哂酒鬼朋友仔❤️
𝐍𝐎.3 (純米吟釀)黑龍酒造
入口帶有甜味,有少少碳酸氣泡🫧
𝐍𝐎.𝟐𝟐 (純米吟釀)亀泉酒造
飲落酸甜平衡幾清新,有白酒香🥃

佐酒小食
枝豆、鱈魚乾同自家製漬物,真係佐酒一流
我本人中意鱈魚乾,脆口得黎會上癮😋

象拔蚌刺身
刺身份量好多,食落爽脆之餘又鮮甜,十分推介👍🏻

廚師推介壽司四款

澳洲M5和牛

雜菌蜆清湯
用料十足,入面嘅蜆肉好鮮甜,而且菇菌味好濃郁😍

特色雪花冰
波子汽水味嘅雪花冰口感綿密幼滑,而且甜度啱啱好,上面仲有隻蝴蝶做裝飾,打卡一流📸

巨峰提子乳酸
解膩一流,飲落酸酸甜甜,唔錯👍🏻
2024-04-26
晏晝唔會食咩好,係樓下個廣告牌見到呢間野嘅午市幾平同吸引,就上左黎食🤣上到左見到坐滿曬人,最後同其他客人一齊夾枱坐。一入門口,佢有燒酒🍶俾客人自己斟,覺得幾得意😂自己都諗左一陣食咩好,最後揀左精選魚生飯多飯同埋咖喱吉列豬扒拉麵,嘢飲分別叫咗凍奶茶同埋熱檸茶,熱飲免費,凍飲淨係加$5就有,好抵👍🏻咖喱吉列豬扒拉麵麵份量勁多,吉列豬扒仲要係啱啱炸起,超好食🤤另外精選魚生飯嘅刺身好新鮮,三文魚同埋油甘魚入口即溶😋仲有佢哋啲店員嘅服務態度超好,一開始都有提醒我哋刺身類需要等候,上餐嘅時候,有位姐姐嘅服務態度勁好,會提醒我哋拉麵小心熱同埋會講多謝,值得稱讚👍🏻👍🏻👍🏻
吉列豬扒飯拉麵
精選魚生飯
2024-05-06
吉列豬扒飯拉麵
精選魚生飯
  • 特選魚生飯
觀塘一間極高質居酒屋 一入門就見到清酒自助機 再行入去左邊有和服區 而用餐環境寬敞舒適 張枱好闊落 我地叫左M5和牛料理二人晚餐 擺哂咁多樣野都唔會唔夠位👍🏻清酒任飲只需$188😜 採用自助模式 有一個專用網站 店員會比代幣 開返自己個QR code 係清酒機嘟一嘟 放清酒杯落出酒處 按鍵後就可以出酒架啦 自助機有成36款清酒咁多選擇😍😍 其中有2款係我最鍾意 第一款係京姬匠純米大吟釀❤️ 酒精味道比較淡 而口感甜甜地 酒精15% 女仔飲比較容易入口 另一款係花邑雄町純米吟釀💜 口感順滑 微甘 入口有陣水果味🥂佐酒小食🍶枝豆 鱈魚乾 自家制漬物 用黎送清酒一流😝什菌蜆清湯🍲湯好清甜 蜆肉都好大粒😍原條日本魚刺身 四款刺身 壽司四款各二貫🍣日本魚刺身擺盤好震撼 同上次去日本食既擺法一樣 四款刺身同壽司好新鮮 日本魚亦都鮮甜 加上乾冰做成煙岩哂打卡🙈串燒拼盤🍢🍡分別有牛舌 豬腸 白鱔 大蔥 雞軟骨 每一款都燒得好好味😋M5澳洲和牛🥩熟度按照廚師推介 約5成熟 和牛味道好濃 又嫩又多汁😘😘牛肉瓦蕎麥麵牛肉味好香 蕎麥麵連一碗醬 好似沾麵咁🙈巨峰乳酸🍹特式雪花冰雪花冰係海鹽口味 做到好細滑 可以

佐酒小食🍶
枝豆 鱈魚乾 自家制漬物 用黎送清酒一流😝

什菌蜆清湯🍲
湯好清甜 蜆肉都好大粒😍

原條日本魚刺身 四款刺身 壽司四款各二貫🍣
日本魚刺身擺盤好震撼 同上次去日本食既擺法一樣 四款刺身壽司好新鮮 日本魚亦都鮮甜 加上乾冰做成煙岩哂打卡🙈

串燒拼盤🍢🍡
分別有牛舌 豬腸 白鱔 大蔥 雞軟骨 每一款都燒得好好味😋

M5澳洲和牛🥩
熟度按照廚師推介 約5成熟 和牛味道好濃 又嫩又多汁😘😘

牛肉味好香 蕎麥麵連一碗醬 好似沾麵咁🙈

巨峰乳酸🍹

特式雪花冰
雪花冰係海鹽口味 做到好細滑 可以解膩🥰
好友近日番咗嚟香港,小妹帶咗佢嚟一間位於觀塘嘅「響 居酒屋」🏮哩到有幾個賣點,第一係免費任著和服👘,第二係有一部自助清酒機🍶可以一次過試齊數十款不同口味款式嘅清酒😆😆「響 居酒屋」有單點菜單或者廚師發辦,我地今次就揀咗一個豐富版嘅二人餐,份量之大應該夠3-4人一齊食🥹另外只需加$188 就可以任飲清酒🍶第一次用清酒機唔識的話可以問一問店員,佢地都非常樂意幫忙同推薦🤭🤭佐酒小食枝豆、鱈魚乾、自家製漬物枝豆俾得十分慷慨,只需要海鹽🧂輕輕調味已經好涮嘴,鱈魚乾烤乾後更脆身,送酒一流。漬物有兩款,小妹更愛鹹香十足嘅菜圃🤭刺身原條白身魚加4款不同刺身白身魚配上酸汁比豉油芥末更有提鮮效果,是日刺身為池魚、銀鱈魚🐟、拖羅、油甘魚,每款都相當厚身亦非常新鮮,廚師會按當日來貨調整😌壽司4款拖羅 - 入口即溶,魚油脂豐腴,得兩件真係唔夠喉帆立貝 - mega size 帆立貝十分之新鮮,一口食完真滿足池魚腩 - 魚腩位置較多油分,沾上豉油芥辣極鮮甜海膽軍艦 - creamy 而且甜度爆燈,想再encore 五色串燒拼盤有大蔥、豬腸、雞軟骨、牛舌同白鱔,款款夠哂炭燒香氣進肴可以揀M5澳洲和牛或者吞拿魚下齶,

佐酒小食
枝豆、鱈魚乾、自家製漬物

刺身
原條白身魚加4款不同刺身

壽司4款
拖羅 - 入口即溶,魚油脂豐腴,得兩件真係唔夠喉
池魚腩 - 魚腩位置較多油分,沾上豉油芥辣極鮮甜
海膽軍艦 - creamy 而且甜度爆燈,想再encore

五色串燒拼盤
有大蔥、豬腸、雞軟骨、牛舌同白鱔,款款夠哂炭燒香氣

進肴
可以揀M5澳洲和牛或者吞拿魚下齶,我地就揀咗和牛🥩和牛只用上椒鹽調味已經相當足夠,牛扒厚身而且牛味濃郁👍🏻👍🏻

牛肉瓦蕎麥麵
之前係日本試過,以瓦片作容器盛載食物,瓦片仍有一定熱度所以底層嘅麵會較有脆度,妹特別值得一試😎

什菌蜆清湯
暖笠笠清甜什菌蜆湯

飲品
巨峰提子🍇梳打,大大杯透心涼,而且唔會太甜

甜品
特色雪花❄️冰,少女心baby blue 顏色嘅雪花冰原來係波子汽水味😮

清酒方面小妹最愛3粒米,甜甜地唔會太辛辣,配上刺身串燒💯💯另外店長推介雪椿味道上較醇厚,所以好受女士們歡迎