2天前 0 瀏覽
聽聞士美菲路熟食中心高手雲集,今晚同屋企人嚟雞煲食雞煲,六點幾去到好彩仲有幾張枱,唔使排隊先嚟一個大笪地小辣雞煲加豬粉腸,呢個邪惡👿兼麻甩嘅配搭,加埋支啤酒,gur 晒啱啱上枱嘅雞最嫩滑,豬粉腸又香又嫩,唔韌,呢個要趁熱食,擺咗一輪就會老了涼拌辣魚皮,我唔係好食得辣,係就係辣啲,但好正,瞇埋眼食以為自己食緊海蜇頭,點解世上會有咁爽嘅魚皮㗎!椒鹽鮮魷要俾個like,呢個鮮魷好鮮,薄薄脆粉輕輕的包住炸得啱啱好嘅鮮魷,我一個人清咗大半碟😂食完雞煲之後就叫咗啲火鍋料打邊爐:有肥膏嘅鵝腸,牛柏葉,紅薯粉,一碟菜。生料正正常常,不過要特別提吓紅薯粉,晶瑩滑捋捋,為晚上嘅火鍋畫上完美嘅句號。
聽聞士美菲路熟食中心高手雲集,今晚同屋企人嚟雞煲雞煲,六點幾去到好彩仲有幾張枱,唔使排隊

3天前
  • 雞煲
2024-03-18 123 瀏覽
兩個人一齊打邊爐,叫左個胡椒豬肚湯,之後叫左豬潤,膳片,響鈴,豚肉,份量都ok,鱔片新鮮及爽脆,正,另外豬潤就新鮮,豚肉就麻麻哋,兩個人食份量就剛剛好,價錢方面,都唔太貴😂
2024-03-14 108 瀏覽
雞煲本應如此。恕鄙人不多作交代咩約左朋友十年無見咁啱喺西環之廢話,總之今晚就係叫左$288全隻雞煲大辣,配一瓶獅威啤酒。服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 行到入視線範圍即問幾位,指示清晰立刻就座,啤酒落單1分鐘內冰凍上檯。食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 - 一隻雞啖啖肉,要吮骨有骨,雞中翼兩大隻,大辣係真大辣,過癮。香料蒜姜充足,食得出醬料用心調配。一定要配啤酒解辣,飲一啖,又想再挑戰。不過建議叫其他牌子啤酒,獅威太淡!記於星期四晚上9時。
記於星期四晚上9時。

• 雞煲
2024-02-27 150 瀏覽
堅尼地城士美菲路街市大排檔雞煲試過不小雞煲,大部分以辣取勝。當柯打微辣時,便覺得口味太淡;相反堅尼地街市依間簡單直接叫「雞煲」既大笪地雞煲,我叫微辣也好,味道仍然不減,汁底微辣帶甜,但係唔搶雞味,重點係雞肉全部大大件,好有咬口,口感又嫩滑,全無偷工減料。覺得未夠喉仲可以用雞煲做火鍋湯底。又或者可以試一試佢哋既魚皮,燒汁鱔球煲,椒鹽魷魚鬚,海底椰燉鱷魚湯,暫時食過都冇失望!*鱔球煲同樣係重點推介之一,有鑊氣,鱔球外脆內軟,肉汁豐富,一啲都唔乾身。注意佢哋星期三休息!
堅尼地城士美菲路街市大排檔雞煲
試過不小雞煲,大部分以辣取勝。當柯打微辣時,便覺得口味太淡;相反堅尼地街市依間簡單直接叫「雞煲」既大笪地雞煲,我叫微辣也好,味道仍然不減,汁底微辣帶甜,但係唔搶雞味,重點係雞肉全部大大件,好有咬口,口感又嫩滑,全無偷工減料。覺得未夠喉仲可以用雞煲火鍋湯底。又或者可以試一試佢哋既魚皮,燒汁鱔球煲,椒鹽魷魚鬚,海底椰燉鱷魚湯,暫時食過都冇失望!*鱔球煲同樣係重點推介之一,有鑊氣,鱔球外脆內軟,肉汁豐富,一啲都唔乾身。
注意佢哋星期三休息!
2024-01-26 213 瀏覽
睇住佢開業 已經差唔多十年 覺得係好好食 見好耐無食 今日同屋企人再去光顧叫咗個蜜椒薯仔安格斯牛肉粒以前係鐵板 燒到熱一熱 之之聲咁上 真係送到兩碗飯 結果今日 求其兜兩下 就上枱比人食離譜在於 牛肉係完全生 仲要岩岩係雪櫃拎出嚟 雪都未溶 雖然$148 可以取消到不過咁樣嘅餐飲態度 極為失望 唔會再嚟
睇住佢開業 已經差唔多十年 覺得係好好食
不過咁樣嘅餐飲態度 極為失望
唔會再嚟
2024-01-26
2023-10-13 680 瀏覽
今次同朋友一齊慶祝生日,我地就嚟左士美非路市政大樓嘅雞煲食雞煲。哩度有打邊爐同埋小菜俾大家揀,成日打邊爐,所以今次我地就揀左食小菜。雞煲走辣,由於朋友唔食得辣,所以辣椒汁我揀另上,半隻雞都幾大碟,好惹味,而且最緊要係食完覺得好口渴👍👍金銀蛋肉鬆浸時菜時菜竟然喺白菜仔,專登打一啲清啲嘅菜,可以清下個口食雞煲更加惹味!椒鹽鮮魷好食,不過濕左少少另外仲買左可樂,最後埋單三個人食左387蚊,都幾抵食!
今次同朋友一齊慶祝生日,我地就嚟左士美非路市政大樓嘅雞煲雞煲

雞煲走辣

金銀蛋肉鬆浸時菜

椒鹽鮮魷
好食,不過濕左少少

另外仲買左可樂,最後埋單三個人食左387蚊,都幾抵食!
2023-05-29 1172 瀏覽
堅尼地城士美非路街市熟食市場,未到夜晚七點,已經坐滿七成客人,大部份人都係食烤魚或者雞煲,座位都算企理。今日去咗食雞煲,叫咗大笪地雞煲,仲加咗豆腐,豆腐吸收晒雞煲嘅精華,夠晒嘢味,雞煲應該係即叫即炒,原煲上,上枱時香噴噴,熱辣辣,食完雞煲仲可以用啲汁嚟打邊爐。雞煲相當好味,好香,雞肉嫩滑。仲有洋蔥,菇類做配菜。食過返尋味。值得一試。 之後我地打邊爐加左牛肉牛丸響鈴,牛肉都好靚,肥瘦適中。食 芝心牛丸嘅時候小心啲, 邊好熱,芝士會流出來。
2023-03-23 948 瀏覽
食雞煲嘅精髓係食響鈴卷,點知啲響鈴卷好淋,一啲都唔脆,好似擺咗好耐咁,個雞煲又唔夠味,啲雞唔夠滑,自問我同班朋友本身唔係食得特別鹹都覺得唔夠入味。價錢就正正常常,鍾意食淡味雞煲可以一試!
好好食 但吾知佢開爐未 好想再試佢店既新野 只不過我住得遠 所以會唔會有師兄知佢開左未呀🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼不過同大家介紹翻 雞煲打邊爐真系不得了 再配小量餸菜好入味呀
2022-11-29 1362 瀏覽
朋友介紹我哋去,佢口中西環最正雞煲,喺士美非路街市,原本就冇乜期待,但係既然朋友講到咁好味,就去試吓!試過之後,真係一試難忘,本人好少食雞煲,今年都係第一次食次,叫咗個大笪地雞煲,個雞煲香噴噴,雞肉先嫩口,真係好好味,係我食過最好食嘅雞煲。食完個雞煲之後,仲可以加啲湯底去打邊爐,之後我哋嗌咗烏冬,菜,餃子,牛肉等,真係有另一番風味!至於環境,佢喺街市上邊,都比我預期乾淨,真係要再強調一次呢個雞煲真係超級好食。一定要再嚟,我見到個火焰雞煲想試吓,下次會再嚟試吓。
2022-10-15 1137 瀏覽
呢間雞煲位置係士美非路街市,街市食肆環境算乾淨,無強哥同烏蠅仔,仲有冷氣添 🤭啤酒火焰雞煲半隻 ($198) — 唔單止食Gimmick,雖然啤酒on fire之後都蒸發晒,但雞煲依然惹味,雞件嫩滑,足料,好食!雞煲最緊要既就係夠茜!🍀🍀🍀 店家唔洗講就加到成坐山咁,加分!加分!另外叫生料打邊爐就質素大路,價錢合理,無乜大驚喜,下次試下叫雞煲同小菜,睇下小菜夠唔夠撚手同鑊氣!🔥🔥🔥

啤酒火焰雞煲(半隻)

2022-10-07 845 瀏覽
呢間雞煲係西環有必食嘅街坊飯堂,西環呢個熟食市場管理得真係幾好,地方又大又乾淨,仲有呢間臥虎藏龍嘅雞煲!成日都見到好多人都係食佢呢間雞煲,每次嚟到西環一定要食嘅雞煲,價錢平之如食物高質素!係坐得舒服又有冷氣嘆街坊大排檔!大笪地雞煲呢個雞煲呢真係好好食!佢個雞係非常之滑溜細嫩,好肥美,雞煲醬汁加咗好多花椒八角芫荽同烈酒吵到好香口,好濃味,記得要加$38加個黑毛豬大腸,大腸好爽口,食到你滿嘴漏油好正!極品安格斯肥牛 $168個肥牛好正!油花分布得好平均,牛肉好細嫩,食落口係有一股濃烈既牛肉味,點埋個雞煲湯底簡直一絕!自家製韭菜餃半份 $28韭菜餃皮好薄個韭菜豬肉味都好香好濃味,幾好食嘅不過就幾貴… 係真係同灣仔碼頭嗰啲有分別嘅,係皮薄餡靚好食嘅!真材實料炸枝竹 $25有啲炸得老咗少少有d硬身,但係其他都好好食

極品安格斯肥牛 $168

鮮雞子

自家製韭菜餃半份 $28

炸枝竹 $25

有啲炸得老咗少少有d硬身,但係其他都好好食

2022-09-29
2022-09-18 580 瀏覽
想食雞煲自然就會諗到呢度!食雞煲首選!!!真系食咗無數次,點食都唔厭😂食完雞煲仲可以打邊爐!仲有好多精美小炒⋯⋯朋友聚會,大家都嚟呢度啦!!!!!!!!!!!
2022-06-18
2022-08-07 619 瀏覽
一個馳名雞煲。三位遠方客人五時搭半入座。六點十分離場聞得雞煲好食。特地跨區試味出菜堪稱光速。入口實在熱燙只敢嘗試微辣。為恐大辣難頂雞煲鑊氣夠嗆。菌類味道最神骨頭加皮成碟。啤酒解暑一枝主打愈食愈辣。配料又痺又麻可惜瘦身半隻。難怪肌肉二兩椒鹽魷魚好得。小店名物大獎新鮮選材精彩。薄漿用料恰當風捲殘雲掃清。電光火石光盤豆腐清湯解膩。魚肉青菜舒暢鍋物分來不少。小菜三個共享服務可有可無。員工不緊不慢中心冷氣強勁。環境裝潢一般
一個馳名雞煲。三位遠方客人
五時搭半入座。六點十分離場
聞得雞煲好食。特地跨區試味
出菜堪稱光速。入口實在熱燙
只敢嘗試微辣。為恐大辣難頂
雞煲鑊氣夠嗆。菌類味道最神
骨頭加皮成碟。啤酒解暑一枝
主打愈食愈辣。配料又痺又麻
可惜瘦身半隻。難怪肌肉二兩
椒鹽魷魚好得。小店名物大獎
新鮮選材精彩。薄漿用料恰當
風捲殘雲掃清。電光火石光盤
豆腐清湯解膩。魚肉青菜舒暢
鍋物分來不少。小菜三個共享
服務可有可無。員工不緊不慢
中心冷氣強勁。環境裝潢一般
2022-08-07
2021-10-17 1030 瀏覽
終於天氣轉涼了,秋風起,當然要去打下邊爐😙偶然搜尋雞煲,然後真係搵到一間叫雞煲嘅打邊爐大排檔,咁當然要試一試啦。七點到,就開始有人龍排隊喇!!!好彩都有好多枱,等一陣就有位了。雞煲,個雞真係好好味。今次試左小辣,岩岩好至於加水打邊爐,個味就淡左少少,建議都係淨食雞煲,然後再食小菜,可能會好啲。配料方面都幾多選擇,仲可以揀半份係幾好既。可以叫多幾款食物。期待下次可以試吓其他小菜。應該都唔會令人失望。
終於天氣轉涼了,秋風起,當然要去打下邊爐😙

雞煲,個雞真係好好味。今次試左小辣,岩岩好

配料方面都幾多選擇,仲可以揀半份係幾好既。
可以叫多幾款食物。

期待下次可以試吓其他小菜。
應該都唔會令人失望。