💪🏻 招牌頭抽醬油雞 配 蝦頭油撈麵 + 客家黃酒雞湯($87)豉油雞味道煮得非常入味,雞皮充滿豉油味!頭抽醬油勁香濃😋,甜得黎帶點老抽嘅微微甘味,非常好食!雞肉亦夠嫩滑,夠淋唔鞋,容易食🤪撈麵主要用豉油撈,蝦頭油唔突出,食唔出蝦味。客家黃湯雞湯好好飲,好養生🤣 雞湯有微微酒味,亦有少量杞子。不過比一般豉油雞貴好多,而且唔係去骨,有機會食到好多骨位🥲🥲味道:8/10性價比:3/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

撈麵主要用豉油撈,蝦頭油唔突出,食唔出蝦味。

味道:8/10
性價比:3/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5
  • 頭抽豉油雞
2023-06-17 885 瀏覽
首先,這家店鋪的海南雞肉質並不是很好,肉質較為粗糙,口感也不夠鮮嫩,偏油膩,雞肉有骨亦大大扣分,感覺只是一般白切雞。👎🏻另外油飯亦另人失望,入口非常油膩,似油浸飯,吃到一半已吃不下去,滿口油😖最後,這家店鋪的服務態度奇差😠。明白食飯時雖忙,亦不至於放下餐牌即催促:「要食咩快啲講,我等陣唔知幾時再得閒黎落啦」,令人大感不快。未食飯先受氣☹️!飯會跟碗湯,亦要三番四次催促才發現漏給了,感覺混亂,而且極無禮貌!👎🏻如果想食好食的海南雞飯,或是不想食飯亦受氣,我建議你去其他店鋪。

2023-04-24 1068 瀏覽
上環放lunch必食!呢間同啲同事真係食咗好多次我叫咗個菜膽雲吞雞湯配白飯$77 唔洗加一-首先講咗個飯先 佢係用稉米 比較軟糯但我鍾意籼米 細長、粒粒分明所以我冇叫佢嘅海南雞飯 油淋淋嘅雞油再撈黐𥹉𥹉嘅飯 唔係我杯茶但係稉米撈湯就可以接受不過我下次會轉返新竹米粉 感覺會輕盈啲-雞肉係正正常常 唔會好嚡熠熠唔會有冰鮮味但如果問有冇驚喜之處 好似冇 普普通通重點嚟喇!佢個雞湯真心出色如果大家可以嘅 一定要嗌跟客家黃酒雞湯嘅餐細細碗 好濃嘅雞味同酒味我個菜膽雲吞雞湯就大碗啲 冇咁濃郁同埋因為有紅棗 會有少少藥膳嘅感覺所以食落都舒服-🚩雞功房上環禧利街17-19號普益商業大廈地舖
上環放lunch必食!
呢間同啲同事真係食咗好多次

我叫咗個菜膽雲吞雞湯配白飯
$77 唔洗加一
首先講咗個飯先 佢係用稉米 比較軟糯
但我鍾意籼米 細長、粒粒分明
但係稉米撈湯就可以接受

所以食落都舒服
🚩雞功房
上環禧利街17-19號普益商業大廈地舖
2023-04-23 747 瀏覽
Lunch忽發奇想, 過黎上環試一試呢間以客家黃酒雞湯出名既雞功房一到門口被人龍嚇一跳, 但派飛職員好有信心, 等下一輪交枱約十五分鐘。(無數著時間, 但係繁忙時間都算好快有位, 可能係因為樓上都有得坐既關係) 選了菜膽雲吞雞配湯麵($77), 上菜時係滿滿一大碗, 客家黃酒湯底超正! 同行朋友選了招牌頭抽醬油雞($82),  呢個餐亦有配一碗招牌黃酒雞湯,睇落都好吸引。大家都係一路食一路讚不絕口😋This Sheung Wan restaurant is renowned for its Hakka yellow wine chicken soup. As I approached the restaurant, I was initially intimidated by the long line of people waiting outside. However, the efficient staff accurately estimated the waiting time of 15 minutes, and we were quickly seated during

大家都係一路食一路讚不絕口😋

This Sheung Wan restaurant is renowned for its Hakka yellow wine chicken soup. As I approached the restaurant, I was initially intimidated by the long line of people waiting outside. However, the efficient staff accurately estimated the waiting time of 15 minutes, and we were quickly seated during the busy lunch hour.

I ordered the chicken and wonton noodles in soup ($77), which came in a generous portion. The signature Hakka yellow wine soup base was absolutely delicious! My friend ordered the signature soy sauce chicken with rice, which also came with a bowl of the chicken soup ($82), and it looked equally tempting.

We thoroughly enjoyed the lunch sets we ordered.
2023-04-21
2023-03-15 961 瀏覽
上網見有10個笑,就入去食吓,點知係貼錢買難受,就算請我試食都唔會再去食!豉油雞撈麵:味道好普通,同超市味道冇分別,最攞命係豉油超多,又多油,好似食緊油浸面0分服務態度: 過豉油麵咁喊,問佢拎杯水飲,問咗10分鐘都唔拎嚟,佢話廚房好忙,冇時間jump水,最後搞咗20分鐘,佢先比杯99度熱水俾我 多謝晒!催人走:話說我食咗45分鐘,佢就吹我話用膳時間只有1小時,咁唔緊要,我都差唔多食晒,但我望一望間舖,根本仲有勁多位,點解要提早15分鐘之後吹我走? 最慘嗰時,水又未俾我,但又吹我走 總結:垃圾,負100分

0分服務態度:
多謝晒!

總結:垃圾,負100分

2023-03-08
2023-03-07 734 瀏覽
一向都有幫襯佢哋,而家佢哋搬左去孖沙街食物質素差咗好多菜圃又變得勁辣,辣到會咳嗰種最搞笑係想問佢攞杯水飲佢第一反應係”吓”不斷話廚房好忙,言語間好唔耐煩追左三次之後,佢就俾左杯100度嘅滾水我🤦🏻‍♀️
一向都有幫襯佢哋,而家佢哋搬左去孖沙街
食物質素差咗好多
菜圃又變得勁辣,辣到會咳嗰種

最搞笑係想問佢攞杯水飲
佢第一反應係”吓”
不斷話廚房好忙,言語間好唔耐煩
追左三次之後,佢就俾左杯100度嘅滾水我🤦🏻‍♀️

2023-03-04 565 瀏覽
啲雞完全冇雞味 胡椒豬肚雞冇胡椒味叫咗兩個餸 平時$40嘅餐廳都好食過佢價錢就收得頗高 $65 + 下午茶難食不特止之餘仲要態度非常之差兩個女店員黑口黑面仲要罵對面枱既客人一路食一路無奈 好耐未試咗一間咁差質素嘅餐廳食嘢希望大家都唔好去食 再講一次 啲雞完全冇雞味 胡椒豬肚雞冇胡椒味價錢就收得頗高 $65 + 下午茶難食不特止之餘仲要態度非常之差兩個女店員黑口黑面仲要罵對面枱既客人一路食一路無奈 希望大家都唔好去食 唔好去食服務態度差嘅餐廳 食物質素零分太可怕了
啲雞完全冇雞味 胡椒豬肚雞冇胡椒味

唔好去食服務態度差嘅餐廳
食物質素零分
太可怕了

2023-02-20
今日嚟到上環嘅雞功房,呢度嘅Menu 最主要就係雞,全部都係雞,有唔同種類嘅雞套餐任君選擇。咁啱嚟到係2點半下午茶時間,嘆返個靚雞餐之餘仲有優惠價。頭抽豉油雞飯,鮮甜嘅頭抽配上嫩滑嘅雞,感覺就係食極都唔夠,個頭抽豉油仲可以撈飯真係一味多用。跟餐仲送碗蟲草花湯,滋潤一吓。再嚟就係頭抽豉油蝦頭雞麵,價錢貴少少,感覺就無雞飯擺到成枱都係嘢咁豐富,雞同雞飯一樣係咁高質,配搭上麵又係另一種滋味。下午茶價都要60-80,但當午餐價呢個質素係可以接受。

頭抽豉油雞飯

頭抽豉油雞麵

2023-01-12
頭抽豉油雞飯
頭抽豉油雞麵
2022-12-30 3488 瀏覽
位於上環呢間一直都BOOKMARK但未試,今次經過就一於去試試。雖然上網睇話服務差,但今次食又唔覺得,老闆仲幾搞笑風趣。環境闊落,夜晚時間唔洗等位。沙薑海南雞飯 $75★★★★☆海南雞冇加到錢轉脾,所以都係雞胸之類,食落唔算太滑身,某幾舊有少少鞋口。但佢個沙薑救到成件事,食落好香,薑味好出,有煮家嘅感覺,同一般酒樓有少少分別,無論用黎點雞定係餸飯都一流!食完真係清哂人地成碟沙薑醬汁。如果下次可以加錢轉食脾,應該雞肉會滑身好多。呢個套餐仲包左碗客家黃酒雞湯,入口有好濃郁嘅酒香,帶少少甘甜,真係冬天飲落勁暖身。客家黃酒煮雞湯麵 $77★★★☆☆入面多配料兼足料,有竹笙、紅棗、杞子、雪耳、蟲草花、荷包蛋、響鈴、時蔬、去骨雞肉(好多舊下),唔計麵正食餸都飽左7成,比較特別係佢有埋桃膠係入面。個湯底唔算好重黃酒藥材味,加上飲左沙薑海南雞飯附送嘅客家黃酒雞湯,呢個麵湯底會相對上清淡好多。但食落幾暖身,飲落唔會嗆喉冇味精FEEL,好健康養生。去骨雞肉唔算特別滑口,唔係用雞脾肉,但又未到鞋口,不過不失咁。整體冇話太特別,正常水準,如果個湯底再濃味啲啲會更加好。麵都正常,軟硬適中,但食啲料都飽左幾成,真
沙薑海南雞飯
沙薑海南雞飯 $75
★★★★☆
客家黃酒煮雞湯麵
客家黃酒煮雞湯麵 $77
★★★☆☆
入面多配料兼足料,有竹笙、紅棗、杞子、雪耳、蟲草花、荷包蛋、響鈴、時蔬、去骨雞肉(好多舊下),唔計麵正食餸都飽左7成,比較特別係佢有埋桃膠係入面。個湯底唔算好重黃酒藥材味,加上飲左沙薑海南雞飯附送嘅客家黃酒雞湯,呢個麵湯底會相對上清淡好多。但食落幾暖身,飲落唔會嗆喉冇味精FEEL,好健康養生。去骨雞肉唔算特別滑口,唔係用雞脾肉,但又未到鞋口,不過不失咁。整體冇話太特別,正常水準,如果個湯底再濃味啲啲會更加好。麵都正常,軟硬適中,但食啲料都飽左幾成,真係食唔哂啲麵條。
雞湯豆苗 $15
★★★★☆
另外加左$15雞湯豆苗,清清地但又唔會係冇味道,份量2個人啱啱好!

🌟總括:價錢如果以中環價黎講算係差唔多,味道方面我認為係中間啦正常,未去到好驚艷念念不忘,不過都會想食埋佢個醬油雞,因為都係主打之一。
沙薑海南雞飯
2022-12-21 728 瀏覽
本身好鍾意食雞,不過好食嘅又唔算好多上環食嘢都多選擇,有平有貴我就偏向食平民美食呢個頭抽醬油雞飯好似好吸引好濃味,好香頭抽味,雞又夠滑相比之下菜膽雲吞雞湯麵比較失色,好普通湯底好清比較淡味
本身好鍾意食雞,不過好食嘅又唔算好多
上環食嘢都多選擇,有平有貴
我就偏向食平民美食

呢個頭抽醬油雞飯好似好吸引
好濃味,好香頭抽味,雞又夠滑

相比之下菜膽雲吞雞湯麵比較失色,好普通湯底好清比較淡味

2022-12-09 675 瀏覽
Lunch Time 又來到附近覓食都係一樣咁多人🤣 見到呢間主打雞飯嘅專門店既雞肉好似好吸引🤤 本身見到啲醬油雞好大期望 而且價錢要午餐來講唔算平🤎 食完覺得比起一般燒味店無特別亮點 整體黎講CP值唔高不會再訪💰⭐️ 客家黃酒煮雞肉湯麵 🍜本身諗住冬天食個黃酒雞湯暖暖身🍂 雞湯既雞味唔濃比較似一般Chicken Stock 🍲睇落有唔少紅棗杞子雲耳🍓 但欠缺酒味同藥材味🥂 去骨雞肉白烚咁口味一般🍗以呢個價錢配料得荷包蛋響鈴同菜🍳完全不合格

⭐️ 客家黃酒煮雞肉湯麵 🍜
客家黃酒煮雞肉湯麵
同事熱情推介,所以有日得閒就黎試下啦!- 黃酒雞湯足料好飲,裡面有蟲草花飲完即刻暖笠笠- 白飯我對白飯既要求就係唔濕!哈哈。唔知係咪珍珠米,粒粒分明,將啲頭抽醬油倒入去撈飯一流,啲米吸晒啲醬油,平時唔敢食晒一碗米既我都食晒!- 主角:頭抽醬油雞份量幾多,目測可能有1/4隻雞,大食嘅男仔都夠飽。雞件好滑,醬油好入味,驚食雞皮既我都照樣食埋,因為真係好好味。總結:會再黎食,下次想試下配蝦頭油炒麵,如果有時間等下下午茶更抵食!午餐略嫌少少貴啦🥲
同事熱情推介,所以有日得閒就黎試下啦!
午餐 招牌頭抽醬油雞

- 黃酒雞湯
足料好飲,裡面有蟲草花
飲完即刻暖笠笠

- 白飯

- 主角:頭抽醬油雞

午餐 招牌頭抽醬油雞
2022-10-26 532 瀏覽
海南雞飯 配客家黃酒雞湯 ($75)(轉雞髀加$10)首先讚吓雞肉非常嫩滑唔乾身😋係比我想像中淡味少少雞油飯粒粒分明而且幾有𡁻口😙黃酒雞湯係成餐既精華飲落好補身嘅味道有啲似雞精但無雞精個種苦澀味飲完亦都唔會頸渴☺️
海南雞飯 配客家黃酒雞湯 ($75)
(轉雞髀加$10)
首先讚吓雞肉非常嫩滑唔乾身😋
飲落好補身嘅味道
有啲似雞精但無雞精個種苦澀味
飲完亦都唔會頸渴☺️
2022-09-20 797 瀏覽
試過約7/8 間上環區海南雞飯餐廳,哩間都算係頭三難食。- 一打開外賣,無附上一般海南雞用醬汁,以為係佢嘅特色,睇返係俾漏。- 75 蚊一隻毛都未清乾淨嘅雞全翼搭5 舊雞胸,份量見人見智,我就唔會再食。見倒一堆雞毛都唔開胃。- 雞皮非常之肥同油,食兩舊已經滯。飯係日本米咬口幾好,但唔知點解要用咁多雞油嚟煮個飯,成口都係油。- 跟餐一個有當歸味嘅味精湯。哩個價錢咁嘅質素同服務,我買個燒味飯切雞轉髀/ 幫襯同區另一間出名又平啲嘅海南雞飯好過。唔怪之得等外賣時好似俾行過啲人笑,終於知點解。
試過約7/8 間上環區海南雞飯餐廳,哩間都算係頭三難食。

- 跟餐一個有當歸味嘅味精湯。

唔怪之得等外賣時好似俾行過啲人笑,終於知點解。
外賣自取
2022-09-19 586 瀏覽
之前同朋友explore咗呢間海南雞飯,勁好味又好抵食!6x嘅價格包一碟雞、飯仲有湯。雞勁嫩滑,食到停唔到口。米飯好彈牙,湯又煮得好好味😋上環地鐵站一出就到,好容易搵到!

上環地鐵站一出就到,好容易搵到!