2024-04-26 172 瀏覽
中午過上環搵朋友lunch,推介這間唔錯,一點多左右去到,雖然多人但好快有位。坐位都比較逼夾,要搭枱。叫得「雞功房」當然全部都是食雞。海南雞飯 原本$79 ,加$10轉雞髀$89食得雞,當然要食雞髀啦,加$10價錢可以接受,雞髀肉好嫩滑,醬汁只有豉油和泰式汁,雞油飯比較乾身同埋偏硬。海南難蝦頭油櫻花蝦撈麵 ,配客家黃酒雞湯原價$87--轉雞肚(+$10.00) $97客家黃酒雞湯:第一啖飲落去真係好驚喜,酒味同當歸味道非常突出,感覺好補身。蝦頭油櫻花蝦撈麵 :蝦油味濃烈,食得出櫻花蝦。兩個人買單186 ,價錢唔算便宜,但味道還算可以。見到舖頭好似還有私房菜提供,不過價錢就見仁見智。做埋外賣生意。題外話:見到OpenRice說話服務態度唔好,但是當日去到見到阿叔同侍應姐姐都好熱情,臨走的時候留低咗個iPad袋在張凳上邊,佢都馬上叫我返轉頭攞返。

坐位都比較逼夾,要搭枱。

叫得「雞功房」當然全部都是食雞。

海南雞飯 原本$79 ,加$10轉雞髀$89

食得雞,當然要食雞髀啦,加$10價錢可以接受,

海南難蝦頭油櫻花蝦撈麵 ,配客家黃酒雞湯原價$87
--轉雞肚(+$10.00) $97

蝦頭油櫻花蝦撈麵 :蝦油味濃烈,食得出櫻花蝦。

兩個人買單186 ,價錢唔算便宜,但味道還算可以。

見到舖頭好似還有私房菜提供,不過價錢就見仁見智。

做埋外賣生意。

2024-04-25
  • 海南難蝦頭油櫻花蝦撈麵 配客家黃酒雞湯
2024-03-18 438 瀏覽
下午2:30後入店內 店員就話坐角落頭位,見冇乜人在內就問:「請問可以坐近門口位置?」她大聲一句:「我叫你坐邊就坐邊!」乜事啊,不是午餐時間又冇乜人,服務態度差到一個點!!!基本禮貌都冇
下午茶
2024-03-10 466 瀏覽
今日遲左lunch搵間餐廳快食雖然門口好多人圍住,但等左唔使5分鐘就有位✍🏻海南雞油飯配客家黃酒雞湯 $79個雞油飯好香,米飯係珍珠米有咬口,加埋啲醬油同海南雞醬食唔停反而雞就唔太嫩滑,但份量好足夠跟餐有客家黃酒雞湯,火喉好夠好足料,飲完個人暖笠笠
今日遲左lunch
搵間餐廳快食
雖然門口好多人圍住,但等左唔使5分鐘就有位

✍🏻海南雞油飯配客家黃酒雞湯 $79
反而雞就唔太嫩滑,但份量好足夠
跟餐有客家黃酒雞湯,火喉好夠好足料,飲完個人暖笠笠

點解偷鷄???我唔係叫豉油雞🦴🍚第一張相假像!第二張相見到鷄肉被切走!實情只有面頭兩件鷄肉黃酒雞湯好夠熱,不過唔香,冇鷄味,仲比較咸熱咖啡好一般,要加$3唔值遇著個好有態度嘅女店員,叫佢唔好吹住我雙👣佢比較多餘嘅說話(🙃🙃🙃😒😒😒)吹風機吹住雙腳食住碗唔熱(微暖)🍚撈豉油同鷄骨🦴🦴🦴🦴🦴🦴覺得好似好淒涼🥺🥺🥺😢😢😢唔會有下次!太刻🦴🦴🦴🦴🦴🦴
點解偷鷄???

我唔係叫豉油雞🦴🍚
第一張相假像!
第二張相見到鷄肉被切走!

實情只有面頭兩件鷄肉
黃酒雞湯好夠熱,不過唔香,冇鷄味,仲比較咸

熱咖啡好一般,要加$3唔值
遇著個好有態度嘅女店員,叫佢唔好吹住我雙👣
佢比較多餘嘅說話(🙃🙃🙃😒😒😒)
吹風機吹住雙腳食住碗唔熱(微暖)🍚
撈豉油同鷄骨🦴🦴🦴🦴🦴🦴
覺得好似好淒涼🥺🥺🥺😢😢😢
唔會有下次!
太刻🦴🦴🦴🦴🦴🦴

2024-02-15
豉油雞櫻花蝦撈面加黃酒湯✨️豉油雞應該係食過最滑嘅豉油雞,雞皮唔會太肥又夠味,平日唔食雞皮都忍唔住食左幾塊,每一舊雞都好認真咁食,因為真係太好味~朋友叫左雞脾,加10蚊,都好好味~不過份量冇咁多✨️撈面加左櫻花蝦,同好似加左炸蒜,好入味,面量同啲汁都好夠,食耐左有啲鹹✨️黃酒湯真係出色,冬天食好暖胃好補,飲完成個人都暖曬,飲完食雞一流~呢間真係食過最好嘅雞,見到啲人都冇停過,仲有啲米線睇落都好食,好多人都叫咁🤤呢間大推
豉油雞櫻花蝦撈面加黃酒湯
豉油雞櫻花蝦撈面
2024-01-27
豉油雞櫻花蝦撈面
  • 豉油雞櫻花蝦撈面配黃酒湯
2023-12-28 1116 瀏覽
朋友推介去試雞功房,今日經過終於可以一試。Lunch hour時間,叫了個午餐客家黃酒煮雞肉湯米粉HKD77。雞肉去骨且去皮,有少少似譚仔食開的雞肉,但比較大塊,相對比較有口感!我最喜歡這道菜的湯底,每喝一口都讓我忍不住想一直喝下去。湯底中加入了竹笙、紅棗、杞子、雲耳、蟲草花,響鈴同荷包蛋。這道菜不僅養生暖胃,而且沒有濃烈的酒味,非常適合在冬天享用。湯底的滋味濃郁而又清淡,響鈴同荷包蛋提供了一些額外的口感和豐富度。這道菜略厭小貴,不過味道尚算出眾,適合喜歡養生又暖胃的人。小總結❤️❤️❤️📌小貴📌雞湯好正📌服務態度十分差😶
朋友推介去試雞功房,今日經過終於可以一試。

黃酒雞湯米粉

這道菜略厭小貴,不過味道尚算出眾,適合喜歡養生又暖胃的人。

小總結❤️❤️❤️
📌小貴
📌雞湯好正
📌服務態度十分差😶
黃酒雞湯米粉
2023-12-17 724 瀏覽
🍗客家黃酒煮雞肉湯麵$77雞肉去骨冇皮,岩哂唔鍾意食雞皮既人,雞肉煲過湯會鞋少少,最鍾意佢個湯底,會忍唔住飲哂😝,足料有竹笙、紅棗、杞子、雲耳、蟲草花,估唔到仲有響鈴同荷包蛋🍳吸湯👍🏻,養生暖胃,唔會濃酒味,冬天食暖笠笠,揀左湯麵,麵似上海麵彈牙😆.✨樓上都有座位,座位舒適,lunch time要排隊,小提示用餐時間45分鐘,大約55分果啲時間易啲有位🫢
🍗客家黃酒煮雞肉湯麵$77
最近吃过的最美味的鸡,从鸡肉品质到独树一帜的调味,都让你难以置信是一家小店的出品。·不仅做快餐,还可以预定私房菜,可见老板对自家手艺的底气。作为工作餐来说不算平价,但份量极大,水准也超出预期。·【头抽酱油鸡/虾头油樱花虾捞面】跟常见的豉油鸡不一样,这一份是用了新加坡黑酱油和本地头抽拼配而成的酱油鸡,调味好用心!不仅咸味甜味十分平衡,一缕焦糖般的回味更是画龙点睛。·鸡肉柔韧细嫩,香浓的酱汁丝丝润进每一寸肌理,光是颜色都让我馋得不行。如果切得再工整些,完全可以媲美不少餐厅的出品。·搭配的主食也不落俗套,虾头油和樱花虾的加持让一盘捞面顿时有了几分高级感。吃起来不咸不油腻,面条口感也OK。·【海南鸡/油饭】鸡肉刷盐风干后再隔水蒸熟,保留柔嫩紧致的口感,咀嚼时齿间能感受到微微渗透出来的肉汁。调味比较清淡,蘸上酱汁刚刚好,自助添加的自家制辣菜脯也值得一试。·油饭浸透了鸡的精华,口感松软、香而不腻,不过个人希望是更有嚼劲和更长一点的米。海南鸡虽然很好吃,但不如酱油鸡惊艳。·【客家黄酒鸡汤】这里的黄酒鸡汤也是一绝,除了汤面,点套餐都会包含一碗,跟大多数随餐附送的每日例汤相比简直不要太有诚意!一股暖流随
【头抽酱油鸡/虾头油樱花虾捞面】
【海南鸡/油饭】
【客家黄酒鸡汤】
这里的黄酒鸡汤也是一绝,除了汤面,点套餐都会包含一碗,跟大多数随餐附送的每日例汤相比简直不要太有诚意!一股暖流随着雄浑浓厚的黄酒香气,从第一口开始就被送达胃里,秋冬喝上这一碗汤太舒服了。
环境亮堂整洁,工作日中午来早点就不需要等位,还有面朝墙壁的社恐友好座位。旁边就是小有名气的孖沙茶餐厅和生记粥店,真是一条卧虎藏龙的小街。
2023-11-13
老公返工試到有間食豉油雞好食每次聽佢講都覺得好吸引🤩難得今日要出港島學嘢就順便等埋老公放工一齊去食今日天氣凍呢度有黃酒雞湯滋補養生仲可以暖身去食啱晒❤️客家黃酒煮雞肉麵 $77配竹笙,紅棗,杞子,雲耳,去骨雞肉,荷包蛋,響鈴一望到啲配料就覺得好養生食麵第一件事一定要飲返啖湯湯底好清飲落口好舒服淡淡嘅酒味飲完即刻暖笠笠竹笙響鈴吸晒啲湯荷包蛋一口咬落散發住陣陣嘅酒味有啲驚喜招牌頭抽醬油雞配客家黃酒雞湯跟白飯 $83醬油味香濃,甜甜地雞肉嫩滑黃酒雞湯比起湯麵嘅湯重酒味配飯好正👍🏻雞油炒豆苗 (晚上六時後供應)$88一向都好鍾意食豆苗用雞油炒嘅豆苗就更香整體所有嘢味道都好適中難怪老公大推🙆🏼‍♀️
老公返工試到有間食豉油雞好食
每次聽佢講都覺得好吸引🤩
難得今日要出港島學嘢
就順便等埋老公放工一齊去食

今日天氣凍
呢度有黃酒雞湯滋補養生仲可以暖身
去食啱晒❤️

客家黃酒煮雞肉麵 $77
配竹笙,紅棗,杞子,雲耳,去骨雞肉,荷包蛋,響鈴
一望到啲配料就覺得好養生

整體所有嘢味道都好適中
難怪老公大推🙆🏼‍♀️
2023-11-17
2023-11-14 508 瀏覽
友人推介,他用了半秒就喊了 雞功房那必然有過人之處。到門口,人不多,老闆正在清潔,亦不忘招呼我。 我研究了餐牌一分鐘,才問我一下想食什麼。點了「招牌豉油雞和 黃酒雞湯」賣相就一般,不過用上我喜歡的珍珠米就令我心情大好。 黃酒雞湯,跟期待的有落差。首先是兩個組合都嘗不出,既沒有黃酒味香氣亦沒有雞的鮮甜,被藥材味通通掩蓋了。 豉油雞的質素一般,豉油偏甜,雞亦不夠嫩滑,不過勝在份量足,男人都會飽。最後$83(沒有飲品),覺得可以。
友人推介,他用了半秒就喊了 雞功房
那必然有過人之處。

點了「招牌豉油雞和 黃酒雞湯」

賣相就一般,不過用上我喜歡的珍珠米就令我心情大好。

最後$83(沒有飲品),覺得可以。

2023-10-22 521 瀏覽
自從去左一次就經常去 個湯酒味好香 微甜 好適合女性飲 豉油雞嫩滑 豉唔會鹹 加埋d雞 味道啱啱好 雞酒湯麵 有藥材香味 冬天去好正 暖胃 海南雞 係室溫嘅 汁醬屬於個人喜愛 冇咩特別 屬於良心鋪頭
2023-09-20 915 瀏覽
門口黑衫阿叔態度極差,買外賣等唔到盒飯,仲要一味話係我聽唔到叫號,搞到盒飯俾人拎咗,要退錢唔做我生意。收銀懶得退錢就叫廚房快手整返個外賣,點知80幾蚊一個雞飯,醬油雞唔入味,淨係得雪藏味。態度咗差又唔好又貴,唔知點解門口仲成日企滿人。其實附近大把選擇。想食雞飯的話,不如行多幾步去勇記,60幾蚊,質素高幾皮。希望呢間雞功房快啲做唔住,讓個舖位俾啲有質素的食肆,阿叔都可以早啲退休,唔使日日做到躁就鬧客。

2023-08-14 993 瀏覽
今日叫左碟海南雞 menu是A1,一碗湯都算ok,但份雞肉兩舊很柴雞胸,其他都是背脊雞骨和雞皮,很油,根本沒法食,我去前台付款時,遞給他八達通,是一位果位著黑衫約50多歲的男子,我話希望下次雞肉質素可以好點,成碟雞都是邊邊位,很多雞骨雞皮,即刻對方回應:下次冇來啦!上環75蚊一個lunch,都不算平,而且環境已經很差了,食物一般般,態度-10000分,這間店以後再也不會光顧,千期冇過來受氣!真是太過份了!

2023-07-07 1447 瀏覽
行過見到呢間食藥膳雞嘅舖頭,就入去試吓啦。叫咗個A3,好似係黃酒煮雞,仲有個A7,胡椒豬肚雞佢哋啲配搭可以跟麵,可以跟飯,或可以跟新竹米粉,隨你喜歡!黃酒煮雞個湯好好味,酒味唔係好龍雞味比較重啲仲有個湯好清冇油,呢個係我最鍾意!夠健康呀嘛!至於個胡椒豬肚雞呢啲料好足,夠晒份量,胡椒味唔算太重,所以都好易入口。依家天口㷫呀,食多啲胡椒,個人呀舒服啲!晚飯嘅價錢都係幾實惠,我都係建議你哋晚飯去,因為中午嘅人實在太多啦!
佢哋啲配搭可以跟麵,可以跟飯,或可以跟新竹米粉,隨你喜歡!
2023-07-07
💪🏻 招牌頭抽醬油雞 配 蝦頭油撈麵 + 客家黃酒雞湯($87)豉油雞味道煮得非常入味,雞皮充滿豉油味!頭抽醬油勁香濃😋,甜得黎帶點老抽嘅微微甘味,非常好食!雞肉亦夠嫩滑,夠淋唔鞋,容易食🤪撈麵主要用豉油撈,蝦頭油唔突出,食唔出蝦味。客家黃湯雞湯好好飲,好養生🤣 雞湯有微微酒味,亦有少量杞子。不過比一般豉油雞貴好多,而且唔係去骨,有機會食到好多骨位🥲🥲味道:8/10性價比:3/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

撈麵主要用豉油撈,蝦頭油唔突出,食唔出蝦味。

味道:8/10
性價比:3/10