話說啲咖哩真係令我驚喜連連😲!首先,那個羊腩咖哩,講真,我係羊腩控嚟嘅,不過呢度嘅羊腩真係過癮到不得了👍!羊腩嫩滑,帶啲微微嘅羊香,同埋嗰個咖哩汁味道恰到好處,唔會過於濃厚,仲有點點香草味,真係正!至於牛腩咖哩,呢個就更加得我心啦!牛腩嘅部分好有嚼勁,同埋我要求嘅加辣版本,辣得嚟又帶點香,個汁濃郁得嚟唔膩口,搭配飯食,真係一流!呢家仲有件事值得讚,就係佢嘅服務態度好好,員工親切,令整個餐飲體驗加分不少。雖然話裝修方面可能唔係最搶眼,但食物嘅質素絕對係千斤重。而且,當你以為咖哩就只係咖哩,佢地嘅創新做法令味蕾感到無窮嘅驚喜🎉!每次去,總有新發現,係呢種不斷探索嘅體驗中,發掘到更多咖哩嘅可能性。總括來講,如果你係咖哩愛好者,呢間絕對係你探索咖哩新境界嘅好地方!每次嘅訪問都令人期待,好想再去發掘更多未知嘅美味啊!🤤

2024-02-01 273 瀏覽
港式同日式咖哩就成日食, lunch經過有間食巴基斯坦咖哩就去試吓😍第一次食,好期待😆👉🏻 咖哩牛腩配薄餅 $59巴基斯坦咖哩,一入口,有好重香料味,同埋有番茄味同平時食d 咖哩好唔同所以我特登上網search下,有咩香料🤭牛腩好林,同埋都幾多舊,咖哩汁亦都比較杰身😍配薄餅勁掛汁🤤今次我簡左小辣,食落去辣度岩岩好下次經過真係可以再食🤤對巴基斯坦咖哩另眼相看🤩

港式同日式咖哩就成日食,
lunch經過有間食巴基斯坦咖哩就去試吓😍
第一次食,好期待😆

👉🏻 咖哩牛腩配薄餅 $59
巴基斯坦咖哩,一入口,
有好重香料味,同埋有番茄味
同平時食d 咖哩好唔同
所以我特登上網search下,有咩香料🤭
牛腩好林,同埋都幾多舊,
咖哩汁亦都比較杰身😍配薄餅勁掛汁🤤
今次我簡左小辣,食落去辣度岩岩好
下次經過真係可以再食🤤對巴基斯坦咖哩另眼相看🤩

2023-12-23 305 瀏覽
入到阿龍咖喱,就係為咗撲個滾燙嘅咖喱牛腩。嗰牛腩軟到化喺口,咖喱汁濃得嚟唔膩,斬蔥既香味夾著微辣,拌飯絶了!🍛 嘴巴裡面一陣陣嘅暖流,真係暖笠笠。嗌咖喱魚,魚肉滑過碌骨玉,魚味甘甜同辣汁混合埋,正到不得了,每塊魚肉都仲保持住嘅彈性,啖啖肉咁。得閒喺度來個蕃茄一碟,酸酸甜甜就係點解喺邊嘬得咁欲罷不能。甜餅脆邊,軟芯,同咖喱汁一撈,層次分明,一啖唔夠!🥟🍅哎吔,寫到呢度,我啲口水又流晒出黎喇!阿龍咖喱,你快啲等下,我又要來光顧喇!小时候我妈常做咖喱给我吃所以很爱吃,在这里还能吃到那份家的味道。真系食物之魂,人情味味之根喇!👍

我在佐敦的阿龍巴基斯坦咖喱吃了一頓印巴菜,它是一家以咖喱為主的印巴菜館,店內的裝潢簡單,沒有任何印巴的風情,甚至有點不太乾淨,桌椅和餐具都有些舊和髒。他和旁邊一間都自稱阿龍,又是閙雙胞胎,我是隨機入一間,入去才知不是真的那間,不過心想只要食物好食就得,所以沒有走人,還是留下來,結果還是有些伏。巴基斯坦咖喱牛腩配白飯 $59我點了他們的招牌菜,阿龍巴基斯坦咖喱牛腩配白飯。阿龍巴基斯坦咖喱是一道以牛肉腩配上馬鈴薯、洋蔥和香料為主要材料的咖喱,但咖哩不是想像中濃香,白飯是一種長米飯。咖喱的份量頗大,但是味道就一般,沒有什麼特別的。咖喱的香氣和辣度都不夠,牛肉也不夠嫩,馬鈴薯和洋蔥也沒有什麼口感,整體來說,就是一碗普通的咖喱。飯的份量也頗大,一碗就可以吃飽,但是煮得不夠乾爽,有點黏在一起,也沒有什麼香氣,就是一碗普通的白飯。阿龍巴基斯坦咖喱牛腩飯的價格是$59,雖然很便宜,但是性價比也不高,因為食物的質量和味道都不好,吃了也不覺得滿足。😎  ⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘🧀️  約1050-1150kcal 卡路里/份

巴基斯坦咖喱牛腩配白飯 $59
😎  ⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️  約1050-1150kcal 卡路里/份

2023-10-27
  • 巴基斯坦咖喱牛腩飯
2023-09-18 524 瀏覽
網上看到,所以試,入到餐廳,話剛才打咗電話嚟叫外賣的,收銀叫我講多一次食乜,但剛才電話已落單,恐防有錯,我再講一次。但好似未落單一樣。。。俾錢後,發現我叫的原來有折扣,但佢收我正價,明明佢通知廚房牛脷飯,但收我牛肉價錢!之後又話冇咸餅,退錢時又扣多我一個外賣盒錢,不理解。逐樣分開退,數好亂。最後發現原來打電話落單的是另一間(93A鋪),食物也準備好。但95B鋪一開始並無提過從來無收過外賣電話,仲扮確認訂單,原來即時落單。十分之不誠實,爭生意要爭到這樣?不肯承認暪騙,不肯退款,現叫現做?仲好意思叫我取消另一間的訂單!!!最後兩間都要咗。重點係咖哩苦的,沒有咖哩味。。。絕不再幫襯!
重點係咖哩苦的,沒有咖哩味。。。絕不再幫襯!
外賣自取
2023-07-02 676 瀏覽
這是因為黑洞食堂介紹給我很出名的咖喱飯,這是是我第一次吃的,我來到佐敦這餐廳,好彩沒有令我很失望,環境雖然一般環境😥,但服務態度算良好,我叫了咖喱牛全燴$100,我覺得價錢有點昂貴😥,來了咖喱,我覺得咖喱很特別,牛腩很濃郁,這個咖喱碗特別大,但白飯的份量很少,我覺得如果牛全燴係兩個人share,就最抵啦這間咖喱店在佐敦吳松街,非常隱蔽的地方😵‍💫

這間咖喱店在佐敦吳松街,非常隱蔽的地方😵‍💫
2023-04-29 698 瀏覽
朋友極力推薦呢間咖哩😀😀話好好味,冇第間咖哩有佢好味講到咁,一於搵次去食啦!有次做嘢去開嗰頭,又唔知食好乜。突然醒起呢間,行到去都有啲想縮🙈🙈話曬大熱天時仲食辣嘢,熱死😂😂😂但都行到嚟,又費時再諗食咩,就照食啦鋪頭唔大,叫左咖啡雞,飯轉薄餅原先仲想飲啤酒🙈但日光日白,仲未收工,就作罷啦🤣🤣🤣坐左陣,終於有嘢食😆😆聞落幾香,唔同港式咖哩,佢有其他香料,食落又唔覺膩,都幾好配埋薄餅,唔錯但份量真係唔大嘅,亦唔算太平不過都夠
朋友極力推薦呢間咖哩😀😀
話好好味,冇第間咖哩有佢好味
講到咁,一於搵次去食啦!

有次做嘢去開嗰頭,又唔知食好乜。
突然醒起呢間,行到去都有啲想縮🙈🙈
話曬大熱天時仲食辣嘢,熱死😂😂😂

但都行到嚟,又費時再諗食咩,就照食啦
鋪頭唔大,叫左咖啡雞,飯轉薄餅
原先仲想飲啤酒🙈但日光日白,仲未收工,就作罷啦🤣🤣🤣

坐左陣,終於有嘢食😆😆
聞落幾香,唔同港式咖哩,
佢有其他香料,食落又唔覺膩,都幾好
配埋薄餅,唔錯
但份量真係唔大嘅,亦唔算太平
不過都夠

2023-03-20 1123 瀏覽
兩間阿/亞龍咖哩都以巴基斯坦風味的咖哩作賣點。巴基斯坦的咖哩和其他口味的咖哩有很大的區別。😖我看店舖門口的照片,左龍較舊,以為是真龍,就進了入去。在寫食評時看到其他人的食評才知道誰是真龍。午餐/ 下午茶$59 一個飯,算貴了!在香料搭配方面,巴基斯坦風味的牛腩咖哩中使用的香料搭配比其他地方的咖哩更為豐富,例如肉桂、丁香、八角等香料,給咖哩帶來了更加獨特的口味和香氣。而且每一啖都有濃厚洋蔥味,加了很多洋蔥,令咖哩多了甜味。

2023-02-26 576 瀏覽
今日同屋企人去左佐敦食咖喱,我哋通常會去一間接近廟街叫阿龍巴基斯坦咖喱,之前係朋友曾經帶過我哋去食,一食就食咗好多年,但依家先至諗起想寫一寫食評。今日如常叫咗平日食嘅咖喱牛肉同咖喱雜菜,佢哋嘅咖喱同出邊一般嘅茶餐廳咖喱我或者係大集團嘅咖喱係好唔同,佢哋嘅咖喱係落咗好多洋蔥,所以真係好好食,令人回味而且都好足料,牛肉好嫩滑好入味,我次次都會叫咖喱雜菜,因為佢哋嘅集材款式真係好多有西蘭花有椰菜花有山菜芥蘭有菜心,我暫時就記得係呢啲應該都唔止咁少。今日去我仲發現佢有好抵食嘅下午茶,都只係唔使$60好抵包括有咖喱牛腩咖喱牛筋咖喱雞,平日正價嘅價錢又平好多喎。同埋佢嘅薄餅都要推薦一下軟硬適中,用嚟包住啲咖喱食好好味,食歺嘅時候可以跟返亦都可以跟薄餅,下次我會繼續幫襯。不過希望老闆可以除咗汽水之外,我建議可以增加一啲健康啲嘅飲品,例如烏龍茶,綠茶,涼茶等等令到客人可以多啲嘅選擇,其實汽水都係唔係幾健康。
2023-02-26
  • 咖喱雜菜
  • 咖喱牛肉
  • 薄餅
2023-02-15 386 瀏覽
放假行開去佐敦,就順便去食下以前學生年代成日幫襯但無去食好多年嘅阿龍咖哩。呢度出品嘅巴基斯坦咖喱唔係好似平時食嗰啲印度或者馬來咖喱咁,淨係靠好多唔同種類嘅香料調配出嚟,搞到個咖喱汁得個辣字,反而呢度係用洋蔥帶出咖喱嘅鮮味😋,隔咗幾年無食過都保持以往一貫水準,都仲係咁大份👍🏻。最估唔到係而家有埋午市及下午茶餐牌,加埋嘢飲都係$65,同以前差唔多價錢。唔鍾意配白飯嘅,佢個naan都值得推介🤤。
2023-02-15
2021-04-23 1862 瀏覽
Lunchtime on a Friday, and the restaurant is doing a busy service. The server asks you what you want, and instantly barks the order towards the kitchen. She is brisk and efficient, and you can tell that she runs a tight ship.My order of Curry Beef-Brisket with rice ($54) arrives within the minute. There are no frills here - the curry is served separately from the rice, in a wide bowl for easy scooping. It is wonderfully spicy, but not overpowering. The beef brisket is fall-apart tender, and I am

My order of Curry Beef-Brisket with rice ($54) arrives within the minute. There are no frills here - the curry is served separately from the rice, in a wide bowl for easy scooping. It is wonderfully spicy, but not overpowering. The beef brisket is fall-apart tender, and I am in love from the very first bite. With the large portion of rice, I had planned to eat about half. But spoon after spoon went into my mouth, and before I knew it, I had almost finished the entire thing.

What I like about this curry is that the sauce is not thickened by anything but the quantity of ingredients. I can see loads of onion and spices that have been cooked down to form the rich sauce. It is all so nicely balanced.

So quick was the service (and the speed at which I greedily wolfed down the meal) that I had a chance to sit, digest and rest after eating.
Curry Beef-Brisket with rice
Tender beef brisket
Curry Beef-Brisket with rice
Tender beef brisket
突然想食咖喱所以就出去佐敦今次係第二次過黎食啦依家疫情嚴重2點黎到都要等位排隊一枱接一枱客咁特價左之後價錢合理左一個正常食量嘅人應該可以食得哂而且都夠飽比超散叫係細兜啲,不過肉量又唔覺少左喎,都幾抵食我地叫左個午餐咖喱牛腩同一個散嗌要咖喱牛舌兩個都可以跟飯/薄餅但就冇得跟甜餅由於普通薄餅我地食過覺得都幾難食下所以要左個飯就算另一個只要兜咖喱另外叫左3塊甜餅...(最後發現叫多左搞到要打包走)食得咖喱你都真係唔好同我講仲食得出牛味濃淡😂事關咖喱本身嘅香料、洋蔥之類嘅味道絕對蓋過哂任何牛味如果你要求食咖哩食到香濃牛味我勸喻你出返去睇食牛扒嘅食評👋🏻呢度嘅咖喱唔係滑順奶香耶香嘅類型佢嘅用類令佢口感比較粗糙同氣味強烈洋蔥味香甜濃郁,香料味重係絕對重口味嘅咖喱齋食絕對會鹹,所以必須配上白飯/薄餅正因為佢嘅味道強烈而濃郁,配上甜餅食係絕配嘅組合順帶一提甜餅就咁食你食多兩啖都係會唔想食嘅所以佢地必須一齊出現喺餐枱上牛腩軟淋入味而且大大件,下圖係午餐份量,絕對冇偷工減料以下係甜餅圖,呢塊我切半原塊大過我塊面如果怕食唔哂建議你唔叫飯就2個人3塊叫嘅話2個人兩塊加一份飯都應該夠食除非你同朋友都好大食啦下咁
突然想食咖喱所以就出去佐敦
今次係第二次過黎食啦
依家疫情嚴重2點黎到都要等位排隊
一枱接一枱客咁

特價左之後價錢合理左
一個正常食量嘅人應該可以食得哂而且都夠飽
比超散叫係細兜啲,不過肉量又唔覺少左喎,都幾抵食

我地叫左個午餐
咖喱牛腩同一個散嗌要咖喱牛舌
兩個都可以跟飯/薄餅但就冇得跟甜餅
由於普通薄餅我地食過覺得都幾難食下
所以要左個飯就算另一個只要兜咖喱
另外叫左3塊甜餅...(最後發現叫多左搞到要打包走)

呢度嘅咖喱唔係滑順奶香耶香嘅類型
佢嘅用類令佢口感比較粗糙同氣味強烈
洋蔥味香甜濃郁,香料味重
係絕對重口味嘅咖喱
齋食絕對會鹹,所以必須配上白飯/薄餅

正因為佢嘅味道強烈而濃郁,配上甜餅食係絕配嘅組合
順帶一提甜餅就咁食你食多兩啖都係會唔想食嘅
所以佢地必須一齊出現喺餐枱上

牛腩軟淋入味
而且大大件,下圖係午餐份量,絕對冇偷工減料
咖喱牛腩

以下係甜餅圖,呢塊我切半
原塊大過我塊面
如果怕食唔哂建議你唔叫飯就2個人3塊
叫嘅話2個人兩塊加一份飯都應該夠食
除非你同朋友都好大食啦下
甜薄餅

咁後咖喱牛舌,咖喱就一樣味嘅
明顯見到散叫餐牌係大碗好多
牛舌量都係好足
佢嘅牛舌係超級軟身
唔係平時食串燒有口感嗰種
我本身唔食牛舌嘅所以我唔會覺得佢好食
口味呢家野好見人見智
如果你係鍾意爽口有口感嘅牛舌,你都可以唔洗食佢
咖喱牛舌
2020-08-01
下午茶
咖喱牛腩
甜薄餅
咖喱牛舌
2020-06-17 1863 瀏覽
前晚開車經過佐敦,想起好耐都無食過阿龍咖喱嘅牛煵飯,點知食到一肚氣,個老闆娘攞到出來嘅時候,全部都係牛煵碎,我無食過,即時叫佢過來看看,佢給我嘅回應,就係笑著說牛煵蚊爛咗,跟住扮懵,行噃出去,做生意,如果有誠意,講聲唔好意思,我都算,點知佢可以咁樣嘅答覆!以前一直 間中都有去食,因為覺得佢嘅手勢好味過隔離嗰間,只係大約幾年前,佢請了個阿伯做樓面,有點狗眼看人低,客人入來食嘢,帶什麼首飾,都唔關你事,我畀錢,就係想食倒自己想食嘅野,就係咁簡單,點知坐低,個阿伯行過來問我,阿叔,你戴咁大條 金頸鏈,係咪朱義盛,我即時問佢,落單定係落口供!真係未見過一間咁嘅舖頭,真係光復咖哩,幫襯隔離,以後都唔會再去!
2020-06-14
2020-06-14 1229 瀏覽
外賣叫咖喱牛筋腩,但比咗咖喱牛肉啲牛肉醃到無味咖喱完全無香味,無咖喱味超級鹹到最後仲有啲苦澀難食到不能收受原來平時男朋友買回家係另一間(A鋪至真)我以後都會記住,好笑在鋪頭入面仲寫真住真的假不了。我不管真係假,食嘢係食味道。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
外賣叫咖喱牛筋腩,但比咗咖喱牛肉

啲牛肉醃到無味

咖喱完全無香味,無咖喱味

超級鹹

到最後仲有啲苦澀

難食到不能收受

原來平時男朋友買回家係另一間(A鋪至真)
我以後都會記住,好笑在鋪頭入面仲寫真住真的假不了。
我不管真係假,食嘢係食味道。
2020-03-05 1779 瀏覽
話說呢期天氣幾凍下,香港又有疫情,聽講食咖哩可以治武漢肺炎,咁我就用老婆去食返餐巴基斯坦咖哩晚餐。每次一個人食一係食咖哩牛腩或者咖哩雞,咁今次同老婆就會叫埋其他野。呢度啲咖哩呢就係巴基咖哩,好多洋蔥碎,所以每一啖咖哩都有蔬菜,好健康的。咖哩都好香濃,雖然唔似註:印度咖哩咁多做法,但勝在一種咖哩夠穩陣。(每種肉食個底都有啲唔同)今次就食咖哩牛腩,因為老婆中意食咖哩牛腩。 牛腩就做到基本要求,就係夠淋,吸埋咖哩汁送飯一流。另外,今次食飯叫左咖哩羊腩,第一次食,就差少少喇。羊腩太過淋,無晒咬口,同埋太碎太多骨,食得唔小心會咬到骨。每次兩人以上食呢間野,就一定會食蕃茄。呢到啲蕃茄入貨好穩定,每次都係多汁大肉茄,好甜好多汁。落少少鹹調味就最好喇。加上咖哩太辣可以減辣,所以一定要食。食晚飯緊要飲啤酒。呢間鋪就普通街坊店,老闆娘都算熱情,係個羊腩失左手,總之想食咖哩就會過黎。
咖哩牛腩

咖哩羊腩

蕃茄

食晚飯緊要飲啤酒。
咖哩牛腩
蕃茄