2011-06-27 73 瀏覽
咖哩本身唔難食, 但冇特別羊超肥, 冇咩肉唯一好處, 唔使等位, 隔離阿龍原裝正貨要排隊叫咖哩牛, 比左羊我, 我冇為意照食左, 食到一半先同我講比錯, 我問甘點計, 佢打算收番我咖哩羊價錢, 差成廿蚊, 我話下?係你比錯wo, 佢指責番我話我照食冇出聲, 我再嘈佢話我食左一半, 甘換番一半牛比我.......甘都得, 唔想浪費冇換冇同佢嘈, 走時佢平左幾蚊好似好仁至義盡甘, 一句, 冇下次, 怪自己抵死唔想等.

咖哩本身唔難食, 但冇特別
羊超肥, 冇咩肉
唯一好處, 唔使等位, 隔離阿龍原裝正貨要排隊

2011-06-27
(非會員)
:I have been to this restaurant many times by now, and have brought many friends. And last evening's meal, like all other meals I've had at this restaurant, was incredibly good. We were a party of six, and ordered four different curries (fish, beef brisket, mutton, vegetables) and two different tomato-sauce based items (prawns, ox-tongue). We had roti and rice.There is a certain centrality to the theme of cooking. Generally, there are two sauces: curry (with three levels of spiciness to choose f

There is a certain centrality to the theme of cooking. Generally, there are two sauces: curry (with three levels of spiciness to choose from) and tomato. On the basis of these two sauces, one has a range of options as to the main ingredient. The sauces are so tastily made, and the spices very well-balanced. What is most delightful about the curry is the liberal use of minced onions, giving any curry dish a depth of flavor that also brings out all the other ingredients in the curry. The tomato sauce is just plain heavenly. I can barely describe the strength of flavor! You will have to try it to know what I mean.

The general surroundings is very clean, cleaner in fact by a large margin to the next-door competitor by the same name. The staff is friendly enough to make one feel like one has just entered a neigborhood restaurant where everyone knows everyone else.

Price? I think the price is unbeatable. The handsome servings and the warmth that comes with how much love and attention goes into making the food will be fully appreciated even at a much higher price. But as it is, the owners have priced their menu most economically, a testament to their own passion for the making of the food.

If you're looking for an interesting curry, go there! But, be careful not to mistake this restaurant for the adjacent one by the same name. This one has bright cheerful orange chairs, and a very warm smiling lady that does the amazing food.
2011-06-05
  • Curry anything
  • and tomato sauce with anything.
2011-05-09 50 瀏覽
之前聽同事介紹試過一次, 覺得食物麻麻地, 店內又嘈, 店員又大聲叫, 感覺"唔良好"。今日被同事拉著硬要去此店, 算, 就當給此店多次機會。今次試了個咖哩魚, 咖哩羊 及 甜薄餅。咖喱其實真係好一般, 但比上次好, 沒有那酸味, 但始終沒有咖哩的香, 也沒有咖哩的辣, 普通貨色, 當然比茶餐廳的好。羊倒做得不錯, 夠稔, 有羊味。甜薄餅還可以, 不似上次像砂紙般粗糙。其實, 我只想講, 你的家事關我咩事? 我只想靜靜地食餐好的, 唔該肥阿姨講嘢細聲啲, 唔好成人鬧人, 好煩呀!

咖哩魚
咖哩羊 + 甜薄餅

2011-05-05
大年初二, 獨個兒到佐敦逛逛點知我想去的亞龍咖喱要等到初七先開..........失望唯有去旁邊的阿龍咖喱食啦結果呢個選擇令我後悔其實我事前係知道呢間「冒牌貨」有幾多笑面同喊面, 我亦明知呢間野係擺明做港式巴基斯坦咖喱, 不過一場來到試下啦, 點知......入到去要搭檯真係好迫, d阿姐聲大大催師傅出菜已經令我覺得好煩既然都係港式野, 就叫d localise的咖喱牛腩飯啦, 之後覺得d汁咁多就叫埋薄餅啦d咖喱一入口都唔算差的, 都叫有d味不過食食下就發覺d味係好表面, 咖喱味只係集中在洋蔥粒等配料上, 牛腩都可以入味的, 但係d紅油係又油又冇味牛腩得個肥字, 但係冇乜味, 好似食油咁........ sosad送飯食都可以, 但係送薄餅完全係中伏之舉............先唔講薄餅本身的質素, 你諗下d薄餅點落d咖喱度, 係得層紅油, 食落係冇味, 呢樣野已經夠哂難食啦講到薄餅啦, 嘩~~~!!!!! 上檯仲熱的時候仲OK, 幾軟熟不過一凍左之後就見真章啦, 又凍又硬真係搵鬼食個賣相已經唔討好, 個樣好似d一卷好多雜質的廁紙一樣咁"諧"冇食哂就走lu~~怪唔之得咁多喊面啦~~ 絕
大年初二, 獨個兒到佐敦逛逛
點知我想去的亞龍咖喱要等到初七先開..........失望
唯有去旁邊的阿龍咖喱食啦
結果呢個選擇令我後悔

d咖喱一入口都唔算差的, 都叫有d味
牛腩得個肥字, 但係冇乜味, 好似食油咁........
sosad

不過一凍左之後就見真章啦, 又凍又硬真係搵鬼食
冇食哂就走lu~~

怪唔之得咁多喊面啦~~ 絕無下次!!!!
2010-10-23 39 瀏覽
其實係想搵間Café食下午茶的,不過行下行下,見到阿龍咖喱,似乎更吸引,那就以咖喱作下午茶了。由於再過兩三小時便要晚飯,不能吃太多,就一客咖喱牛脷 (配飯),再一客薄餅,兩個人食,已經好豐富。咖喱上檯,但我完全嗅不到香氣,雖然味道唔差,我想這不是很好的咖喱;牛脷質感相當稔身,我甚至嫌佢稔得失去咬口,不是我理想的牛脷。看餐牌,專門有一張是有線電視美食法庭推介的牛腩絲薄餅,也有興趣苛打一客。薄餅原來是甜甜的,沒有煙韌的口感,牛腩絲提升不了口感,亦欠牛香,完全唔明有咩好推介。對方似乎吃得幾滿意,我反而覺得水準爾爾,或許是我太奄尖。由對方埋了單,那就說一句多謝。

2010-05-03 28 瀏覽
我們都聽說阿龍咖哩出名,卻沒有細心留意哪一間是正店,於是就被人半推半就之下進去了。幸好我倆只是打算牛刀小試,只點一個咖哩牛尾,配一咸一甜的薄餅。咖哩的色澤十分深,但味道卻又不是特別濃。牛尾我只吃了很少,沒有多大印象了。反而薄餅才是我的主菜,但無論甜的還是咸的我一概不喜歡﹗經過這次之後,我絕對清楚自己是不喜歡巴基斯坦咖哩的﹗

經過這次之後,我絕對清楚自己是不喜歡巴基斯坦咖哩的﹗
甜的
咸的
2010-01-22
2010-04-17 23 瀏覽
好耐冇去食咖哩了, 忽然想起亞龍, 於是立即出發, 點知去到門口突然迷網, 點解有兩間架?! 跟住諗搏一搏去舊店, 以為穩陣D啦, 點知就出事啦!!!叫左一個咖哩牛腩同蕃茄魚, 個咖哩牛腩得個油字, 又冇味仲好似冇乜咖哩, D油多個乜.... 蕃茄魚得個甜字, 仲記得以前食過係紅衫魚, 點知變左D唔知乜cheap魚扒, D汁又怪仲有個餅實"蹦蹦", 好唔掂!!食完出門口, 仲比鄰店個四眼佬寸: 係咪賴野呢 ! D野係咪唔同曬呀?? 你去錯左啦!回家後上網一查, 終於知道原來去了假店! 所以特登上黎唱臭佢!
叫左一個咖哩牛腩同蕃茄魚,

仲有個餅實"蹦蹦", 好唔掂!!

食完出門口, 仲比鄰店個四眼佬寸: 係咪賴野呢
! D野係咪唔同曬呀?? 你去錯左啦!

2010-04-17
行開果條街,一定會食亞龍咖哩,睇到佢重新裝潢過,以為會有好表現la......but................-_-"一句講哂,咩都好難食!平時我同bf一行二人,去開尖咀左近,多數都會去食亞龍.......咁等我講下我同我bf之前食咩食物同兩店既對比la﹗我地例排食既係1. 咖哩牛腩 (淨食) 大辣2. 咖哩羊 / 咖哩蝦 中辣 跟餅3. 甜餅咖哩牛腩 (淨食) 大辣 ﹕ a)亞龍(舊)個大辣好正,好有洋蔥味同好重既咖哩味,b)淨食大碗好多 c)牛腩無楂 a)阿龍(新)個大辣係無咖哩味同辣味,b)淨食同跟餅都係一樣size c)好「鞋」口,未食都知佢唔會好食.咖哩羊中辣 跟餅 ﹕ a)亞龍(舊)個中辣好正,同上,b)個羊唔「蘇」好滑好香 c)個咸餅係就係多油左d,但淨食個餅都好好食,蘸上咖哩汁仲正﹗﹗﹗ a)阿龍(新)個中辣同上,b)又「鞋」又「蘇」 c)咸餅多油,無味,唔香,加上咖哩汁都

咁等我講下我同我bf之前食咩食物同兩店既對比la﹗

我地例排食既係
1. 咖哩牛腩 (淨食) 大辣
2. 咖哩羊 / 咖哩蝦 中辣 跟餅
3. 甜餅

a)阿龍(新)個中辣同上,b)又「鞋」又「蘇」 c)咸餅多油,無味,唔香,加上咖哩汁都唔見得好味!!!

甜餅﹕        a)亞龍(舊)個sugar一食已經愛上,所以就算點都好,我都會好堅持咁叫要食個sugar!!!
            a)阿龍(新)sugar唔講唔知佢係甜餅,我食第一口,已經立即問我bf﹕「佢好似比左兩個都係咸餅我地喎﹗」點知問落先知,原來我食緊果塊已經係sugar......what the......

我第一次對咖哩無無興趣....是日我地係食左一半既食物,已經唔想食了﹗....我諗諗下,下次去大快記、大記樂都好食過佢...............

我只會比兩次機會比同一間餐廳,如果下次都仲係唔得,佢以後都會被我black list的﹗希望下次佢會有進步..........我都唔想無左一間飯堂的﹗
2010-04-12
  • 完全沒有﹗﹗﹗
2010-02-16 38 瀏覽
好耐之前已經同屋企人試過一次, 今次同男友再去一試, 因為上次感覺幾好, 要再encore!!!咖喱羊架+油餅o黎到就當然係食咖哩, 因為都冇其他野可以order, 諗左一陣就order左lee個羊架, 不過之後有d後悔, 因為羊肉先係冬天主打, 羊架係急凍貨啊~~~好啦, 講番個味道先, 其實我都ok鍾意食lee個汁, 但同個油餅味道好似一d都唔夾, 而且個油餅好硬, 而且唔係平時食開o個d印度油餅!!! 可能真係比較鍾意食印度菜o個類啦~~~ 所以取悅唔到我地生青瓜lee度居然冇d non咖哩o既蔬菜食, 所以只好order生青瓜!!! $10生青瓜冇乜好評啦~~~哈哈 不過都幾清甜, 而且加埋d汁都幾開胃!!!lee度除左食咖哩係冇其他野食, 而且種類亦比較少同普通..........所以唔太o岩我同男友啊~~~ 不過佢地點分真假呢???真假阿龍???....唉~~~ 都係分家惹的禍我相信!!!
咖喱羊架+油餅

生青瓜
不過都幾清甜, 而且加埋d汁都幾開胃!!!
MENU!
咖喱羊架+油餅~~~
NON咖喱O既菜---生青瓜~~~
2010-01-30
MENU!
2010-01-09 93 瀏覽
看完電影,老公突然想咖哩癮起,就由圓方行出佐敦搵食。最初目標是同街的專業咖哩王,但見店內人煙渺渺,反過來龍咖哩卻人氣強勁好多,加上親切店名,就成了兩口子晚餐之選。 主打巴基斯坦咖哩的阿龍有新有舊,我們當然選擇去了舊的,時方6:30pm小店己滿了大半,也難怪要分新店應付客源;不過小店的食物選擇較少,二人只揀到如下食物: 咖哩牛什煲($60)-咖哩上檯時二人都驚嘆了---「好大煲啊!!」真慶幸當時還未揀出另一款咖哩心水,因為一定吃不完。阿龍的咖哩非常足料又濃郁,無論是聞起來或食下去都極香,而我們不知就裡亂選的中辣已經頗香辛刺激,後來老闆娘也來誇我們的勇氣...而牛什煲中除了鐵膽的鬆化半融美味牛腩,又加入特別的滑溜牛肉片,首次品嚐但覺新奇特別,不壞的;此外還有牛筋,可惜是次煮得未夠軟稔膠身,不然會是另一番美味;最後一款食材是牛舌,配咖哩又是第一次嚐試,幾好吃的但牛舌實在剪得太粗太大,感覺有點驚人,最後只完成一半。 咸味薄餅($8)-其實不咸,稱為原味較合適,另兩款選擇是甜味與牛油味。薄餅並非鬆化起酥的貨色,但新鮮製起加上討好麵粉香,配以香辣咖哩也挺好吃的,清碟無難度。  白飯($8)-咖哩煲

咸味薄餅($8)-其實不咸,稱為原味較合適,另兩款選擇是甜味牛油味。薄餅並非鬆化起酥的貨色,但新鮮製起加上討好麵粉香,配以香辣咖哩也挺好吃的,清碟無難度。

白飯($8)-咖哩煲份量太巨了,單靠薄餅當然不行事,又點了白飯襯托咖哩,也是減低一下辣度。除了它,店內還設涼水,也是食客的解辣救星!

努力之下所有食物清到九成,很飽足,埋單竟然才$68,原來咖哩本身已附送一份白飯或薄餅,太抵食了。而當晚更有專業雜誌採訪小店,其專業設備也令二人大開眼界,是頓挺愉快的經歷,加上親切善談的老闆,遲些日子定會再訪!
請認住此老店門面
咖哩牛筋
咖哩牛舌
  • 咖哩牛什煲
2009-12-06 39 瀏覽
我很久以前已知道有"亞龍咖哩",現在又有"阿龍咖哩",那個是原作就無為研究啦!星期日,我一般都比較遲才食午飯,今天就去試"阿龍咖哩",一般我試菜都是從基本試起,叫了個咖哩牛腩+簿餅,咖哩有洋蔥粹,口味ok la!結果: 40元, 一般。

結果: 40元, 一般。
2009-12-06
2009-11-28 22 瀏覽
一心食咖喱,這里太多選擇其實想食專業咖喱王,但忘了地址看一看價錢挺貴的一心想食羊,但要過60元算吧最平,的剛好也是挺喜歡的叫了個咖喱牛腩咖喱汁有點辣但未到辣到出汗流眼淚的牛腩分量也不少很喜歡咖喱汁飯肉全食完只是覺得貴了點這個level的牛腩甚至大家樂的都會比較好一點
一心食咖喱,這里太多選擇
其實想食專業咖喱王,但忘了地址

看一看價錢
挺貴的
一心想食羊,但要過60元
算吧
最平,的剛好也是挺喜歡的
叫了個咖喱牛腩

汁飯肉全食完

只是覺得貴了點
這個level的牛腩甚至大家樂的都會比較好一點
2009-11-25 38 瀏覽
本來幫襯了十幾年,都算有份感情…見到而家咁少人幫襯實在唔想再落井下石…但係裝修後幫襯了兩次,覺得百份之百唔係以前食開既味道,正如上面有人留言,兩間呀龍既來龍去脈只有知情人士會知,我唔會去理係老板開定係前員工開,因為老闆都唔一定代表掌握到果份味道,相反落手落腳既員工青出於藍亦不是沒可能,作為食客我地只係用味道去分好壞就是了,話說一星期前一晚收工特別夜,天冷又行經佐敦,第一時間諗到去呀龍到醫肚,望望手錶已經十一時半,回想從前呀龍應該十一時前已經收鋪,再望望鋪內發現原來翻新了,員工依舊,但全鋪只有2檯客,相比以前天冷通常要等位,覺得有點出奇。照舊order了一客咖哩牛腩飯,一入口咸得不合理,牛腩一絲絲的又鞋口…夾雜中間忽然有一舊肥的不能吃的…咖哩汁比以前更加水還水渣還渣…心想一定已經換了廚。前日晚飯時間又再行經佐敦,心諗上次可能係太夜幫襯或是預備明天賣的牛腩未唸所至。總之就替這家幫襯了十多年的店子想了些原因,還是比多一次機會它吧。當然又是order咖哩牛腩飯,這一口牛腩飯真的令我有點感傷…說實的,味道遠比上一次好,由難食變了一般,已經沒有了過咸的致命傷,但牛腩一樣鞋口…幫襯十多年的味道說再見
但係裝修後幫襯了兩次,覺得百份之百唔係以前食開既味道,
亦不是沒可能,作為食客我地只係用味道去分好壞就是了,

一般,已經沒有了過咸的致命傷,但牛腩一樣鞋口…幫襯十多年的味道說再見了。
當它是一間新咖哩店還可以的。見老板娘和食客寒喧,內容是生意難做…作為十多年來的
捧場客,見著興衰當然感傷…但人情味並不是味覺一種,食評還是要寫的。

埋單後驚覺在旁有另一家"亞"龍,才醒起以前幫襯開的是"亞"龍,再看到易拉架上的四眼佬
更清楚是甚麼回事…下一次試了再寫食評。

2009-11-23
2009-11-25 31 瀏覽
之前在舊舖食過,除了飯少,烤餅唔好食之外,咖哩是很美味的.新舖開了,又去試吓先.新舖的格局與舊舖差不多,只像大洗過,乾淨左,光猛左.叫了咖哩雞&咖哩牛脷,跟飯,因上次食過烤餅,真係麻麻,唔夠鬆亦唔夠煙韌.咖喱雞--->雞肉唔係好鞋,算ok.但有種雞還雞,咖喱還咖喱的感覺.今次最幣係d咖喱汁,好水,好似洋蔥湯咁,失左水準咖喱牛脷--->牛脷炆得腍,好食,但效果同上,牛脷未能充分吸收咖喱,咖喱汁就變了洋蔥湯,唉...失望我再去的機會大概只剩5%,鐘意食的朋友,請繼續幫襯多d喇!始終人地還要靠賣咖喱生活的.
之前在舊舖食過,除了飯少,烤餅唔好食之外,咖哩是很美味的.

兩大碗洋蔥湯
2009-08-17
2009-11-03 38 瀏覽
亞龍咖哩已吃了多年,最早光顧時是位老伯經營的,後來旺角太子亞龍 / 佐敦亞龍都時有光顧‧聽聞是老伯的兒子開辦的,是否熟實就沒有求證啦。近年亞龍咖哩只剩佐敦這一間,不時月中都會吃三兩次,食物水準都維持,只是可能因經營得太久,服務態度就免提 (應該是說沒有服務)。近日佐敦出現 「阿龍 」和「亞龍」,其中內裹乾珅只有當事人才知道,作為食客就無需考究。我個人就選「阿龍」啦。最初阿龍舊店復業,便立即搭車去幫襯,發現它是由一位前待應經營,咖哩水準一般,但因為本人鐘情多洋蔥咖哩,無奈餓咖哩太久,為有粗粗哋食住先。後來金毛老板復業,立刻轉移陣地,可惜很失望,份量少,飯好濕,咖哩水準退步,無奈本人喜好吃咖哩,只有輪流光顧雙龍 (其實好辛苦架)。上日幫襯「忍不住」要寫編食評讚讚「阿龍」,它確實努力改進,一次比一次好,水準有青出於藍。有競爭才有進步嗎,食客才有得益........

2009-11-01
下午茶