2024-01-29 835 瀏覽
踏入這家灣仔食肆,門口就飄出陣陣家鄉嘅香味,暖笠笠嘅氣氛喺呢冷颼颼嘅天氣裡特別親切。我哋主打咗幾款潮州小食🥢,首先係千絲芋頭糕,口感爽滑得黎又有脆香,每一啖都嚼到啲芋絲,真係食落有層次感😌。蝦米薯仔粿又係另一驚喜,薯仔綿密,蝦米帶嚟陣陣海鮮嘅鮮味,令人一試難忘!潮州蠔仔烙真係炸得啱啱好,外皮微酥,同埋滿滿嘅蠔仔鮮滑多汁,一啖一個,飽滿得嚟唔膩。鹵水鵝片亦都係今次嘅必試,肉質輕柔,伴隨豐富嘅鹵香,沾少少醬料,正宗潮州滋味一秒送上味蕾👍。椒鹽九肚魚則係我心頭好,輕輕咬下,魚肉細嫩嘅香味立即四溢,鮮嫩不過油炸得啱啱好,即刻讓人想再嚟一啔!今次嘅食驗真係超滿意,每一款菜式都有驚喜,收皮得嚟又唔油膩,絕對係我潮州美食嘅新寵。朋友下次嚟香港,我必須帶佢哋嚟試吓,齊分享我哋嘅家鄉美味!🥰

呢間朋友話食過,我就嚟試吓!始終我都幾鍾意食潮州嘢!Book枱去到入座坐低嘅時候侍應嘅態度都非常良好, 即使佢哋做嘢好忙都係彬彬有禮。應該係話令人好有溫情前菜有花生同埋甜酸菜,我好鍾意食甜甜酸酸嘅嘢,所以refill左甜酸菜均衡啲有肉有海鮮有菜有飯,先來個滷水拼盤,因為我驚佢啲滷水汁好油,所以叫佢拎上我哋自己識幾多就點幾多我想講滷水拼盤Menu上面冇嘅鵝腎非常之貴而家睇返圖中嘅份量,有大概七至八片,但係每一篇都非常之薄質素非常之好好好味,爽口得來唔會太硬非常之好味!但係買$150就太貴了,始終份量非常少,因為一件都真係非常細鍾意食鵝肝嘅朋友話鵝肝質素非常好,亦都係$150 ,但係我剛收到大大片,而且不嬲都係貴少少所以好合理~墨魚片正常發揮,嗌之前都估到唔會特別鮮味,不過質素爽口!應該是新鮮😊本身想嗌潮州凍烏頭$298,但係店員就話嗰日嘅質素一般般,轉食咗$280嘅麻油!唔怪得知見親食評嘅人都係食馬友,可能馬友嘅棟宇比較整得好同埋都知道馬友油香比較重嘩你睇吓以後用幾多油香,都幾大條!呢個整得不錯,而且佢個普寧豆漿喺側邊都幾好調味店員話奄仔蟹$298.1隻,我哋嗌兩隻每人一半,我都驚唔當造

我想講滷水拼盤Menu上面冇嘅鵝腎非常之貴
而家睇返圖中嘅份量,有大概七至八片,但係每一篇都非常之薄
質素非常之好好好味,爽口得來唔會太硬

同埋都知道馬友油香比較重
店員話奄仔蟹$298.1隻,我哋嗌兩隻每人一半,我都驚唔當造,但係店員話靚
不過我就覺得未係季節,雖然膏唔係少
感覺唔會太香,肉質亦都不是太嫩
可以 但是不是期望的好
本身諗住未食過呢個甘蔗渣煙燻鴨脯
諗緊呢個價錢,同埋上網查個樣好似不太吸引,因為好多時都係包裝丁丁嘅樣子😅🙈🙈 店員又係話特色,😅😂😂是但啦未食過大家都,不過大家食咗一嚿都覺得非常一般,基本上都係煙鴨胸嘅味道,而且肉一定不是新鮮,始終係燻制食物吧!
嗌咗蝦乾粉絲什菜煲,食食吓發個好香,原來是非常多有的,上湯蒜子浸莧菜也是很多油
因為本身講明想成餐都落,同埋特登揀上湯浸就係想啲菜少啲油,點知朔晒油都食得唔多
只是我比較腌尖不喜歡
最後相嘅芋頭炒飯果然非常指向,不過唔鍾意食炸嘢嘅朋友就厭啲芋頭雖然非常之香,不過炸過嚟🤣🤣太油膩!不過成煲相真係熱辣辣非常香口!佢有落啲豬油粒,然後我都唔記得有咩了😂因為呢個時候都飽飽地反而期望甜品
頭先忘記了介紹呢個潮州手工菜:菊花石榴雞
$138每人一粒,即係total四粒再配四個西蘭花,呢個大大粒,入面有啲計同埋唔知什麼配搭,忘記了
都是標準的材料
我記得是不錯的,而且蛋白皮不會很容易穿
可以一試

清心丸綠豆爽太甜,清心丸大概有四至五粒,份量不是太多,同埋感覺唔似用正宗鵝地粉制造
有啲似番薯粉嘅彈力

因為第一次食好似係彈得來有少量爽口🤣?還是我記錯?

整體而言比較推薦潮州凍馬友,滷水我想非常好吃,不過就性價比低一啲🤏🤏

其他好似比較普通

整體而言店員服務質素運程,整體食得開心,雖然環境我與枱之間好似比較逼夾,但係識落又唔會有好擠迫嘅感覺

不過食物來講應該就未必會揀呢間潮州菜
2023-05-02 2289 瀏覽
一家人平日晚上訂枱6:30 ,7:00 開始多人 ,十分嘈吵 ,坐房間最低消費$4000 點了菊花石榴雞 5人份量5粒 ,有口感 ,炸蝦蟹棗,無乜特別 ,像炸海鮮肉;春菜煲,清甜味道不錯,細細煲;雙料蒸馬友,賣相味道一流!
2022-12-31 3887 瀏覽
湾仔中高档品质的一家潮州菜朋友最近上火,说要吃清淡,我就想起了我心心念念的潮州卤菜,于是就选了湾仔骆克道上的这家潮州菜。📍位置非常好找,湾仔骆克道,巴士的话轩尼诗道落车大概5分钟就能走到。整个二层都是它们家的,非常干净敞亮,并且还有部分的包间。卤水双拼 拼了一份鹅片与鹅肠。卤菜,一定是潮州菜的精髓!方圆5米内一定能被这种卤水的香味深深吸引,垂涎三尺!鹅肉肉质肥嫩,一看就是一只胖胖的大鹅。鹅肠也非常爽脆,很有嚼劲! 胡椒豬肚湯 也算是桌桌必点,一共是4位用,4碗,会分开呈上,有点讲究了哈!寒冷冬日,来上一碗滋补养胃的猪肚汤,整个身子都暖和了起来。 潮州蠔仔烙 也就是蠔仔饼,蠔仔很新鲜,没有一丝丝腥味,也被朋友调侃说是阳康之后的大补之选。 椒盐九肚鱼 我的广东朋友们,掩饰不住对九肚鱼的爱,但是炸过以后肉质没有那么滑嫩了,吃出了一种椒盐鲜鱿的味儿。 方魚炒芥蘭 青菜是必须的,这家都是以煲的形式呈现。芥兰微苦,上汤鲜美。⚠️白饭18块一碗,茶位费18块一位,餐前小食8块一位,还带加一服务费。
湾仔中高档品质的一家潮州菜

卤水双拼

潮州蠔仔烙

椒盐九肚鱼

方魚炒芥蘭
青菜是必须的,这家都是以煲的形式呈现。芥兰微苦,上汤鲜美。

2022-11-19 3090 瀏覽
朋友介紹,第一次來這家潮州菜舘。座位不多,有數間包廂,侍應挺殷勤。我們點了4個菜:峽山鴨脯是用甘蔗燒的,鴨肉味道濃鬱多汁,還滲透著甘蔗的清甜,非常特別。黃豆涼瓜排骨以煲仔上菜,食材的香味在熱騰騰的湯中四溢,吃著很舒胃。再點了羔燒三寶,是用麥芽糖煮白果、芋頭和番薯。白果和芋頭的味道在麥芽糖的甜味中也頗突出,但番薯的味道則被糖漿掩蓋。這道甜品的分量很足,十分飽肚。最後還吃了鼠殼粿,賣相麻麻,但煎過的外皮脆脆的,綠豆蓉餡料不太甜,忍不住把整份吃掉。這頓飯大部分菜式都是第一次試,整體很滿足,未埋單已計劃下次再來
黃豆涼瓜排骨
峽山鴨脯
鼠殼粿
2022-11-15
黃豆涼瓜排骨
峽山鴨脯
鼠殼粿
2022-09-20 3038 瀏覽
1️⃣ 胡椒豬肚湯 $148推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻湯的味道很淡 胡椒味不重 而且豬肚 芥菜亦沒有味道🫣不推薦2️⃣ 潮洲蠔仔烙 $118推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蠔仔烙好多蠔仔🤩煎得外脆內軟 好食😋3️⃣ 滷水鵝片 $168推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻鵝片入味 惟較普通 肉質較柴 一般😆反而配菜的滷水豆腐更出色 豆腐滑捋捋 而且入味🤩4️⃣ 方魚炒芥蘭 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芥蘭爽脆 有鑊氣🤩方魚調味適中 不像鹹魚般鹹😆5️⃣ 雙料蒸白鱔 $168推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻白鱔新鮮 但味道較特別 酸酸的醬汁把白鱔的鮮味蓋過 不是很配😆------------------------------平日夜晚人不多 因此坐得舒服😆食物質素一般 份量適中 適合與家人聚餐😂總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
1️⃣ 胡椒豬肚湯 $148

味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-10 2559 瀏覽
同家人慶祝生日飯,所以就揀左依間潮州菜。6個人食左2000幾,都抵食!必食係凍馬友魚,原本以為凍食應該麻麻地,純粹想試吓,點知係好好食。馬友魚係限量的,所以要預訂。另外芋頭飯都不錯,值得一家人再去!

另外芋頭飯都不錯,值得一家人再去!

2022-08-07 1938 瀏覽
無意間發現這間潮菜,朋友邀請生日飯去一試。坐位不多,環境整齊,每張檯距離空間足夠。我們到埗時可能剛開始營業,空調不足但經反映後立即作出改善,值得一讚。個人認為價錢合理,菜式份量,味道不錯。值得一提係服務員態度非常好,點餐時溫馨提示菜式份量,剛剛好。此外,經常來檢查及換乾淨碟,非常窩心會再去光顧
無意間發現這間潮菜,朋友邀請生日飯去一試。
會再去光顧
2022-07-28 1552 瀏覽
今日約好幾個朋友食🎂生日晚飯,一行5大1小,見呢間食評唔錯就試下,因平日都怕會滿座,因此早一日訂定位,6:20到即可安排座位,坐下未齊人,侍應就到來問需否點餐,但因主角及還有朋友未到,因此告訴遲些再點,等主角到,當朋友到齊人坐下,同一位女侍應再到來問需否點餐,因主角剛坐下餐牌都未睇,因此再次告訴遲一些,正當大家朋友討論叫咩食時,😂位女侍應又再次到來問我哋點餐,因未研究好,但都叫了4樣先,滷水鵝,咕嚕肉,潮州蠔仔烙,小炒皇,上菜速度快,之後再叫了一個方魚炒芥蘭,本來還想試四喜拼盤,但因唔知有邊四樣,問另一位侍應,問佢甜定感咸,佢答梗係咸啦,但就唔答有邊四樣,態度不是太好,因此我地冇叫到,之後其實都有再考慮緊要反沙芋定糖醋麵,因為有生日蛋糕,所以諗住2選一,但由點餐到進餐的過程,侍應的態度都不好,例如點餐呀!加水呀!明明地方唔大,係佢面前伸手叫埋出聲,都可以當睇唔到,到最後因主角想試下糖水,叫了一碗綠豆爽,但其他朋友怕太涼就冇要,當搵侍應點餐時,位侍應好唔滿意咁應我哋,一碗?叫一碗得一人份量喎,😂本人心想,一碗當然一人份量啦,唔駛你講我都知,到最後搵侍應拎蛋糕出嚟切,侍應話要收$150切餅費,我地話OK,咁佢哋拎出我哋買的生日蛋糕及幫我哋點🎂,但竟然冇俾碟同叉俾我哋,我哋再問佢哋有冇餐具,佢哋竟然答以為我地唔俾切餅費😂我同朋友就諗,明明講咗OK,你又幫我哋拎咗🎂點埋蠟燭,莫非你唔俾餐具我地,就會唔收我哋切餅費,真奇怪。

總結:是日晚餐,食物正常唔算好味,好味過呢間還有很多,價錢因地區所以都算正常,但侍應的白鴿眼服務態度,真係要大大改善,本人都很少會咁不滿意一間餐廳🤦🏻‍♀️
2022-07-09 1735 瀏覽
駱克道食店林立, 竟然比我地揾到間食潮州菜的中菜館。 6:30pm 到達, 見無乜人, 以為中伏啦。 但我到7pm, 已經爆場,睇黎我早到。是日晚餐脆皮炸子雞鵝肝鵝片拼鵝翼小炒王沙爹牛肉炒河糖醋麵胡椒豬肚湯脆皮炸子雞, 皮脆肉滑, 雞肉鮮嫩, 雞皮炸到好脆, 非常野味。鵝肝, 邪惡的鵝肝, 入口甘香,邪惡都值得。鵝片拼鵝翼, 鵝片較薄但肉嫩,鵝片帶彈性, 滷水汁唔會太咸, 帶少少甜味。小炒王, 有鑊氣, 但略為份量較少。沙爹牛肉炒河, 沙爹汁好味, 牛肉厚切有牛肉味, 好似和牛咁軟咁林。糖醋麵, 糖醋麵煎炸得剛剛好, 有微微燶邊, 入口"爽爽"聲。胡椒豬肚湯, 胡椒味較淡,似清湯。蠔餅, 份量超大, 正宗潮州蠔餅, 薯粉唔會太漿口, 蠔仔肥美。

是日晚餐
脆皮炸子雞
鵝肝
鵝片拼鵝翼
小炒王
沙爹牛肉炒河
糖醋麵
胡椒豬肚湯

鵝肝, 邪惡的鵝肝, 入口甘香,邪惡都值得。

小炒王, 有鑊氣, 但略為份量較少。

胡椒豬肚湯, 胡椒味較淡,似清湯。

2022-02-24 3665 瀏覽
叔公嬸婆於灣仔名店「鈺潮州菜」設宴款待親友,年紀輕輕嘅XO仔亦有份參與,實感榮幸萬分。潮州菜館正門設於地下,門牌光鮮,故不難找到。通往樓上用餐大堂必先行經梯級或乘坐升降機。長輩早已安排晚宴於廂房內進行,空間感足,私隱度更高。餐桌上擺有齊備嘅自用及公用餐具;菜單早已訂好,大家只需飯來張口。潮式凍大紅花蟹:大大隻花蟹橙美吸睛,厚厚嘅蟹肉鮮嫩多汁。潮式四喜拼盤:潮式拼盤內含四款香口小食,其中普寧炸豆腐外脆內嫩,潮陽蝦棗及蟹棗鬆爽彈牙,最特別就係半脆半腍嘅蝦米薯仔粿。鹵水拼盤:鹵水拼盤中小肥唔識食掌翼,不過舖面嘅鵝腸夠爽、墊底嘅鵝肉都好夠肉汁。椒鹽九肚魚($128):九肚魚外層酥脆,魚肉嫩滑,惹味小食也。紅燒潮州翅($348/位):每人一客嘅潮州靚翅十分足料,翅翅又粗又滑溜,紅燒湯底亦香濃暖胃,極為窩心!蒜子火腩扣花錦鱔皇腩:大肥爸爸激讚鱔皇腩嘅鱔皮厚潤腍滑,肉質幼嫩鮮甜肥美。伴配嘅豆苗翠綠軟嫩,同大大隻冬菇一樣索盡煲中嘅精華!豬油炒白菜仔:話明用豬油炒嘅白菜仔肥嘟嘟,外表尤其油潤有光澤,食落爽脆鮮美。沙爹牛河($148):單尾沙爹牛河微辣鮮香,河粉麵條幼滑肥彈,牛肉又夠鬆軟,就連芥蘭都脆卜卜
潮州菜館正門設於地下,門牌光鮮,故不難找到。
通往樓上用餐大堂必先行經梯級或乘坐升降機。
潮式凍大紅花蟹:大大隻花蟹橙美吸睛
,厚厚嘅蟹肉鮮嫩多汁。
潮式凍大紅花蟹
潮式四喜拼盤潮式拼盤內含四款香口小食,其中普寧炸豆腐外脆內嫩,潮陽蝦棗蟹棗鬆爽彈牙,最特別就係半脆半腍嘅蝦米薯仔粿
潮式四喜拼盤
鹵水拼盤
椒鹽九肚魚
紅燒潮州翅($348/位):每人一客嘅潮州靚翅十分足料
翅翅又粗又滑溜,紅燒湯底亦香濃暖胃,極為窩心!
紅燒潮州翅
蒜子火腩扣花錦鱔皇腩:大肥爸爸激讚鱔皇腩鱔皮厚潤腍滑,肉質幼嫩鮮甜肥美
蒜子火腩扣花錦鱔皇腩
伴配嘅豆苗翠綠軟嫩,同大大隻冬菇一樣索盡煲中嘅精華!
豬油炒白菜仔
沙爹牛河($148):單尾沙爹牛河微辣鮮香,河粉麵條幼滑肥彈,牛肉又夠鬆軟,就連芥蘭都脆卜卜,實滋味無窮,
沙爹牛河
黃金發財卷:意頭夠堅嘅菜式其實係用髮菜炸出嘅點心。以一層薄薄嘅腐皮包住嘅髮菜卷意外地熱辣,而且彈彈地嘅質感完全唔鬆散,有嚼口得黎芳香輕盈。
黃金發財卷
羔燒三寶($198):地道潮式甜品羔燒三寶銀杏細巧軟潤,個人避開唔食紫色嘅芋頭,但最愛清甜可口嘅甜蕃薯
羔燒三寶
灣仔人氣中菜廳「鈺膳潮州菜」地方企理衛生,唯獨用餐大堂面積唔算大,樓底唔高,滿座時難免會覺得嘈雜,幸好當晚十多人宴席間出廂房,成功提升咗私人空間。長輩預訂之十道菜餐單豐盛高質,傳統潮州菜餚有相當嘅信心保證,皮滑肉嫩嘅花錦鱔皇腩
更加係冇得頂呀!
2021-10-29
豬油炒白菜仔
黃金發財卷
1K
2021-10-04 4008 瀏覽
食潮州菜即係打冷,通常傳統潮州菜環境一般,但勝在有風味,但鈺膳就唔同,環境一流,三五知己食吓飯傾吓計,是一個非常好嘅地方,價錢又唔係好貴,食物方面連潮州人都讚,上到去你會見到餐廳掛咗各式各項既美食奬,一定唔會差啦,今日四人行,叫咗九道菜,份量唔係太大碟,所以可以試多啲唔同款式🤣🤣▪️🦆滷水鵝片 $158我個人認為偏瘦嘅,但我啲friend又覺得OK,肉方面好軟淋同埋好入味,薦底嘅滷水豆腐先正💛▪️🐠椒鹽九肚魚 $118炸粉好薄,炸得超級香脆,九肚魚完全冇骨,好好味呀💛💛💛▪️🧈普寧炸豆腐 $88一樣都係炸到外脆內軟,點少少椒鹽食,正💛▪️🥬🐂沙嗲牛肉炒菜 $128呢個其實係一個好普通嘅餸菜,但係佢整得好好味,菜心條條爽口冇渣,牛肉好淋,重點係沙嗲醬,好香濃有少少花生碎同埋少少辣,得💛💛▪️🐷梅羔排骨 $128呢個係服務員推介,個汁酸酸甜甜好香梅味,個排骨係半肥瘦😏😏,咬落去啲肉汁爆曬出嚟,一流💛💛💛▪️🐽紅燒咕嚕肉 $128梅羔骨瞬間掃清之後,大家都唔夠喉,但冇理由叫返同一樣嘢,所以又叫個咕嚕肉試吓,咕嚕肉個汁當然香濃好多,咬落去仍然脆身,而且應該係用梅頭肉,所以肉質好爽,一樣咁正💛💛▪️🥔蝦米薯仔

▪️🦆滷水鵝片 $158

▪️🐠椒鹽九肚魚 $118
炸粉好薄,炸得超級香脆,九肚魚完全冇骨,好好味呀💛💛💛

▪️🧈普寧炸豆腐 $88
一樣都係炸到外脆內軟,點少少椒鹽食,正💛

▪️🥬🐂沙嗲牛肉炒菜 $128

▪️🐷梅羔排骨 $128

▪️🐽紅燒咕嚕肉 $128

▪️🥔蝦米薯仔粿 $48
呢個有少少似蘿蔔糕嘅物體,但係硬身少少,外皮係煎到脆既,點埋佢哋自家製嘅辣椒醬一齊食,都唔錯嘅💛

▪️🍜糖醋伊麵 $118
呢個係我最鍾意食嘅,煎得脆脆嘅麵,加埋糖和醋一齊食,真係超正💛💛💛

▪️🍠🧈黃金反沙雙條 $128
呢個甜品都係潮州菜嘅精髓,一般只有芋頭,但呢度就有芋頭同埋南瓜,外層係用糖包圍着炸得好脆,南瓜同埋芋頭都好軟糯,好味💛💛

⚠️溫馨提示晚市緊記訂位
  • 糖醋伊麵
2021-07-29 4542 瀏覽
舊同事喺潮州人,今晚去呢一間度試菜,個胡椒豬肚湯簡直係惹味,一個例牌有5碗,份量唔算太多,但係真係正!跟住叫一個沙嗲芥蘭牛肉,做得相當唔錯,再嚟一個炒薄殼,唔係時時有得食,季節性,呢個餸絕對唔係食個肉,係食個味道,薄殼嘅惹到咪冇得彈,要睇吓你自己有冇功力識得欣賞呢一個餸。呢一味令國排骨煲,我都係第一次食,個味道係鹹鹹香香,非常之易送飯,我舊同事叫咗碗白飯撈汁。見佢食得咁開心,自己都開心埋!煙鴨胸個味道係好特別,中式嘅煙鴨胸我都係第一次食,個味係非常之香,肉質亦都好嫩,唔韌。呢一個韭菜煎果,個韭菜味係離遠都聞得到嗰種香味,個廚師手藝真係非常唔錯,同平時酒樓食嗰啲韭菜餃死實實嗰啲根本冇得比。整體來講,我覺得選擇嚟呢度係冇失望㗎,食到正宗嘅潮州菜,價錢亦都相當唔貴!我會再幫襯!

2021-07-25 2821 瀏覽
現埸安排混亂, 冷氣滴水通知都冇人理, 做嘢嘅人衝鋒咁....好食都冇用......全餐飯滴住水食唉! .......希望可以改善吓! 😖😖😖😖😖😖😖😖😖😖
好食都冇用......全餐飯滴住水食
唉! .......希望可以改善吓! 😖😖😖😖😖😖😖😖😖😖
2021-07-16 2358 瀏覽
今次去到港島區覓食,一出灣仔站 就會見到呢間店 ——— <鈺膳>行完樓梯就會上到餐廳!! 坐低之後就開始揀嘢食, 今次叫咗 鵝片墨魚雙拼, 沙嗲牛肉河, 川椒雞,炒帶子同椒鹽鮮魷!! 菜式尚算可以😌 個人最推薦既係芋泥❤️ 叫左一碗兩個Share !! 超好味超濃 芋泥超滑 🙂
今次去到港島區覓食,
一出灣仔站
就會見到呢間店 ——— <鈺膳>
行完樓梯就會上到餐廳!!

坐低之後就開始揀嘢食,
今次叫咗 鵝片墨魚雙拼, 沙嗲牛肉河, 川椒雞,
炒帶子同椒鹽鮮魷!!

菜式尚算可以😌
個人最推薦既係芋泥❤️ 叫左一碗兩個Share !!
超好味超濃 芋泥超滑 🙂