2021-09-01 68 瀏覽
做一個非常之鍾意食日本嘢嘅我來講,當然好多間日本餐廳我都已經幫襯過,去唔同嘅餐廳試吓唔同嘅口味,香港好多日本餐廳其實口味都會爭好遠,所以要周圍試吓睇吓邊間啱自己。😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎不過其實有時講一間餐廳啱唔啱自己除咗環境食物質素員工服務等等之外,有時中心想帶出嘅思想都好緊要。👏👏👏👏👏👏所以今日特登行過嚟呢一間度食嘢,係因為朋友話俾我知呢一間野好食得來而且好有意義。睇一睇餐牌就知有一個菜係一定要叫既手足歸隊鍋 $68價錢非常之平$68 ,而且材料落得非常之多,依個湯都係好友藥材味嘅非常之好食,非常養生。✌️✌️✌️✌️當然最重要嘅就係個菜名啦,明就明唔明就唔明。金魂 $138非常大件而且厚身嘅鰻魚,所以食落去好有質感。👍👍👍👍櫻花蝦炸豆腐 $22超級香蝦味嘅豆腐,仲有好多細黑色食到。餐牌感覺都好靚好有質感。

睇一睇餐牌就知有一個菜係一定要叫既

手足歸隊鍋 $68

當然最重要嘅就係個菜名啦,明就明唔明就唔明。

金魂 $138

非常大件而且厚身嘅鰻魚,所以食落去好有質感。👍👍👍👍

櫻花蝦炸豆腐 $22
超級香蝦味嘅豆腐,仲有好多細黑色食到。

餐牌感覺都好靚好有質感。
2021-09-01 56 瀏覽
我來到九龍灣的時候,我行遠少少,過去淘大商場位置,發現其實很多店舖,包括美食!價錢比起地鐵站附近的更優惠呢!我喜歡這間「釜之魂」,它的皇牌之選是「金魂蒲燒鰻魚釜飯」,確沒有使我失望,真心好味,新鮮即燒即上的鰻魚飯!魚肉鮮嫩不是平時雪了很耐有客要才整熱一下,釜之魂的廚師👨‍🍳絕對有用心燒 yummy 🤤,而且連埋日本珍珠米好香口啊!有啲覺得自己去咗日本了🇯🇵🎎 還有其他美食例如新鮮原條花魚、牛肉金菇卷、甜品髒髒炸香蕉🍌等,滿足的一頓啊! 釜之魂釜飯專門店 九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖

釜之魂釜飯專門店
九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
2021-08-31 44 瀏覽
呢間店都幾出名,而且我好欣賞佢哋,所以我會特登過嚟食的~~~其實睇門口同埋入邊擺設就知佢真係好有心機,門口餐牌都能夠提高食慾了😎今次我自己叫咗兩個嘢食汁燒牛盛手足歸隊鍋汁燒牛盛♥️真心好食,牛肉係滑滑地,啲汁都好香,份量都好多,真心好食又抵食手足歸隊鍋♥️明既就會明🤣🤣今次我淨係形容下味道好了~~~哈哈佢係類似有啲藥材湯既,好飲又養生。而且雞腳同豬腳都好入味,食完瞬間歸隊🙏🙏大家都多多支持

今次我自己叫咗兩個嘢食
汁燒牛盛
手足歸隊鍋

汁燒牛盛♥️

手足歸隊鍋♥️
明既就會明🤣🤣
今次我淨係形容下味道好了~~~哈哈
佢係類似有啲藥材湯既,好飲又養生。
而且雞腳同豬腳都好入味,食完瞬間歸隊🙏🙏

大家都多多支持
2021-08-31 37 瀏覽
行完街有啲肚餓,今日行到你呢家釜之魂,有啲肚餓就叫左一個飯兩個小食😳五花豚肉釜($78)呢個價錢食到日本豚肉飯,本身對佢要求都唔高,點知上到黎真係估唔到,豚肉好多,仲有配菜,最緊要係有我好鍾意食嘅糖心蛋,豬肉多汁,味道亦都啱啱好👍至於個糖心蛋,食得多糖心蛋都知道,個蛋黃先係精髓中嘅精髓,佢熟嘅程度啱啱好,蛋黃仲有蛋汁👍個糖心蛋真係抵讚溏心燒菠蘿,放入口直頭爆汁,燒出嚟都可以咁多汁真係真係好犀利仲有個櫻花蝦炸豆腐,櫻花蝦真係好香,入邊豆腐亦都仲係好滑。👍

五花豚肉釜($78)

2021-06-12
2021-08-30 36 瀏覽
小編我一直都會去唔同嘅店支持♥️,因為小編知道真係絕對唔容易,所以我自己都會好欣賞🤟🤟🤟今日特登嚟到呢到支持👏一打開門口錯滿咗好多公仔,真係有家既感覺🤣🤣~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~食物方面,我哋點左三款汁燒牛盛$68櫻花蝦炸豆腐$22金魂$138先從價錢來講,三款都唔算貴,日本餐來講算平。👍特別我想讚下櫻花蝦炸豆腐,外面炸係脆,但入邊豆腐就好淋,好厲害♥️♥️♥️♥️而且好有蝦味。🤪總括來講係一間有質素嘅黃店

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物方面,我哋點左三款

汁燒牛盛$68
櫻花蝦炸豆腐$22
金魂$138

先從價錢來講,三款都唔算貴,日本餐來講算平。👍

總括來講係一間有質素嘅黃店
2021-08-30 60 瀏覽
暑假餘下的日子,屈指可數。雖然暑假同我沒有太大關係🐣,但也為廣大的學生覺得可惜👩🏼‍🎓👨🏻‍🎓。不過既來之則安之,何不開開心心地由它過去?告別盛夏,去了淘大商場逛逛,這幾年淘大多了不少價廉物美的餐廳,而且食物質素相當不錯,相信能令大家有一個樂而忘返的經歷🥸今次去了一間先前已經常果顧的日式釜飯專門店用膳,它的食物很有水準,而且環境舒適,吸引我一試再試😜🏞環境普通的昭和時代日式風格,是餐廳裝修主軸:裡面的設計主要以木系為主,感覺舒適之餘,亦很有空間感😌🍜食物顧名思義,餐廳以售賣釜飯為主,而且價錢相當便宜,由$48的野菜釜飯,到$188的牡蠣釜飯🦪都有,豐儉由人;如果想吃得再仔細一些,更有「金魂」(蒲燒釜飯)和「銀魂」(白燒釜飯),當中大家又可以選擇焦香、多肉或高油份的鰻魚釜飯,選擇繁多,總有一款適合大家。不過天氣太熱,不是太想吃釜飯,結果我們選了烏冬套餐。本身對烏冬沒有太大期望,但吃過之後又覺得不差😆1. 叉燒烏冬($58)🔸稻庭烏冬幼身彈牙,頗有口感🍜🔸叉燒肉味香濃,再加上在叉燒面灑上芝麻,令味道更突出🍖🐷🔸多昆布、蔬菜和粟米條,配料有營健康🌽🔸豬骨湯太鹹,影響食物整體味道,要扣分🐽2.

🏞環境

🍜食物

1. 叉燒烏冬($58)
🔸稻庭烏冬幼身彈牙,頗有口感🍜
🔸叉燒肉味香濃,再加上在叉燒面灑上芝麻,令味道更突出🍖🐷
🔸多昆布、蔬菜和粟米條,配料有營健康🌽
🔸豬骨湯太鹹,影響食物整體味道,要扣分🐽
日式叉燒稻庭湯烏冬

2. 洋風牛肉醬撈稻庭烏冬($58)
🔸賣相一般,牛肉醬鹹味太重,而且和稻庭烏冬味道不夾😣。覺得如果用牛肉來代替牛肉醬,效果更好
🔸配料方面,只有少量野菜及溫泉蛋🥚,坦白來說,$58很貴🌚
🔸但烏冬的口感仍是不錯的👍🏼
洋風牛肉醬撈稻庭烏冬

3. 燒牛舌($38)
🔸牛舌很厚身,而且多脂肪🐮
🔸入口溶化,牛味很重,味道鮮美👅
🔸必須襯熱吃,才吃到最煙韌的口感😋
鹽燒牛舌

4. 前菜:辣芽菜🥬🌶
🔸 酸而少辣,非常開胃

5. 麵豉湯🍲
🔸 湯內多昆布,味道香濃

6. 凍柚子汁🍹
🔸酸酸地而甘甜,非常解渴🥤

💁🏻‍♀️服務
餐廳職員服務態度不錯,不論在下單、傳菜方面都頗有效率。而且,餐廳對該區住戶、特定人士提供優惠,吸引不少該區居民,以及在該區附近工作的上班一族前來光顧👩🏻‍💼👨🏻‍💼

👀總結
小弟曾多次光顧這間餐廳,每次都會order釜飯。它的釜飯製作很出色,特別是鰻魚釜飯和牛舌釜飯,在食物溫度、口味等令人眼前一亮👀

只是炎炎夏日不太想吃飯,所以今次點了烏冬套餐🙈,但也證明了餐廳不論在釜飯,抑或是烏冬的製作方面,都是相當不錯的😋只是牛肉醬烏冬的感覺不太match,烏冬的湯底也可以不用太鹹,這些都是餐廳可改善的地方🍴

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
2021-07-25
日式叉燒稻庭湯烏冬
鹽燒牛舌
2021-08-26 74 瀏覽
難得約到我嘅閨蜜一齊出嚟行街 當然行完街要好好慰勞❤️今日我哋就揀咗呢度啦 (釜之魂)首先想講下佢嘅餐牌都幾有心思 想食啲乜可以直接去嗰一頁 好睇得嚟都幾方便🤩我哋各自都點咗一個主食同小食 一齊分享👍🏻😙🔸手足歸隊鍋聽個名都知佢有料 份量都唔少 啱曬我同閨蜜一齊share 味道亦都好好🔸練梅凍蕃茄鍾意食甜嘅就真係一定要試下 佢有梅嘅甜香 亦都有蕃茄嘅清新 好快就同閨蜜一人兩件食曬🤩🔸手語食日本野梗係要試下呢個 好香之餘 入邊仲有汁 正😙🔸古味鹽麴牛舌盛釜飯牛市都有好多件 上邊仲淋咗啲燒汁同芝麻 令件牛舌都好開胃🤩🤩總括嚟講都係一個好好嘅體驗~~~

難得約到我嘅閨蜜一齊出嚟行街 當然行完街要好好慰勞❤️
今日我哋就揀咗呢度啦 (釜之魂)

我哋各自都點咗一個主食同小食 一齊分享👍🏻😙

🔸手足歸隊鍋

🔸練梅凍蕃茄

🔸手語
食日本野梗係要試下呢個 好香之餘 入邊仲有汁 正😙

🔸古味鹽麴牛舌盛釜飯

總括嚟講都係一個好好嘅體驗~~~
2021-08-25 61 瀏覽
🎈釜之魂#九龍灣 #淘大廣場 #釜飯 #食好西之選 #hkfoodie #hkig #ilovetoeat #enjoy #happymoment #tasty #hkrestaurant難得得閒特登出去行街食飯釜之魂係九龍灣都算出名既黃店當然要試下😍😍主要自己都係想搵間坐得舒舒服服 呢度感覺同色調都有一種舒服嘅感覺 自己一個靜靜地食飯都係一種享受😍五花豚肉釜 $78😍😍一份的五花豚肉釜大概有8件左右 份量嚟講都幾多 豬肉方面味道都好好 溏心蛋同配菜都唔少 唔會以爲配菜就係唔好食 佢嘅配菜全部都係真係整過 我全部食曬😍😍😍我都幾推薦大家可以試下呢一個五花豚肉釜 價錢OK 份量同味道都好好👍🏻

🎈釜之魂

難得得閒特登出去行街食飯
釜之魂係九龍灣都算出名既黃店
當然要試下😍😍

五花豚肉釜 $78😍😍

2021-08-24 63 瀏覽

五花豚肉釜($78)

2021-08-24 46 瀏覽
今日小編來到呢間充滿好多木器同埋我鍾意嘅公仔既釜之魂,環境嚟講好有日式嘅風格我幾鍾意評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮▯ 💁🏻‍♀️推介❗嚟到嘢食評分金魂鰻魚飯($138)呢個鰻魚絕對對得住個價錢,鰻魚嫩口,大件飯嘅分量都好夠評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗手足歸隊鍋($68)平時有食開樣健康嘅小編,試完呢個手足歸隊鍋,成件事真係好健康,雞腳豬腳都真係好入味,而且嗰陣藥膳嘅味道,真係好正!評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗總括嚟講小編非常之滿意,野食好味之餘,仲有環境同公仔嘅享受,這種情懷都已經完全值回票價🍚推介指數☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ (10為最高)

嚟到嘢食評分

金魂鰻魚飯($138)
呢個鰻魚絕對對得住個價錢,鰻魚嫩口,大件
飯嘅分量都好夠

手足歸隊鍋($68)

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ (10為最高)
2021-08-20 130 瀏覽
今次專程去到呢間餐廳去潮聖。 餐廳入面每個角落都展現去佢嘅立場,毫不害怕被「狗」倒亂。 當然要去支持吓啦。 1.汁煮豬軟骨釜飯$65(Lunch)豬軟骨煮到好腍,肉味濃,醬油味適中。 面頭件仲淋咗D照燒汁。 肉嘅份量偏多,有兩大片。 釜飯係日本一種傳統鍋飯,即係日本人嘅煲仔飯。 釜飯要將米,高湯,所有食材放八鍋中,猛火加細火慢煮三,直到冇水蒸氣飄出果時,再蓋上木蓋以真空原理再煮10分鐘,而煲仔飯係先煮熟飯,再放食材,但飯就冇脆邊兩者係有差別架。 至於呢個釜飯嚴格上己經預先整定。 而飯我就食唔出有高湯味,正常白飯乙個。 不如叫自己做井飯啦。價錢:$65味道:7/10性價比:8/10環境:7/10服務:7/10

汁煮豬軟骨釜飯

1.汁煮豬軟骨釜飯$65(Lunch)
價錢:$65
味道:7/10
性價比:8/10
環境:7/10
服務:7/10
汁煮豬軟骨釜飯
2021-08-16 156 瀏覽
今次黎到呢間人氣小店釜之魂 想試佢個傳聞中嘅手足歸隊鍋✌️✌️估唔倒平日lunch都幾多人 店外都企咗一班人香港人果然識食 好彩等咗唔算耐就入座喇🤗🤗坐咗一陣就上菜速度都非常快,讚!先嚟小食方面櫻花蝦炸豆腐($28)櫻花蝦炸豆腐總共有兩件👍🏼👍🏼落咗好多櫻花蝦,未放入口已經聞到好香既櫻花蝦味,脆脆嘅櫻花蝦加上嫩滑嘅豆腐,口感十分驚喜同豐富👍👍溏心燒菠蘿($48)唔好睇小燒菠蘿,要燒到外面香入邊多汁,真係唔係咁容易,而呢個燒菠蘿就做到啦,放入口啲汁真係咇出嚟😍到咗主角手足歸隊鍋($68)果然不負我特登過嚟試,非常之好食,而我覺得有心思嘅係佢將雞腳嘅指甲都處理好,成隻放入口食好放心😎服務質素:8/10環境舒適度:7/10個人口味評分:7/10

估唔倒平日lunch都幾多人 店外都企咗一班人
香港人果然識食 好彩等咗唔算耐就入座喇🤗🤗
坐咗一陣就上菜速度都非常快,讚!

先嚟小食方面
櫻花蝦炸豆腐($28)

溏心燒菠蘿($48)

到咗主角
手足歸隊鍋($68)

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
個人口味評分:7/10
2021-06-02
2021-08-11 181 瀏覽
星期日睇完場戲去咗淘大人氣黃店釜之魂食晚餐🔥 環境幾大,有上下層,聽講啲釜飯好出色😍 所以叫咗個金魂釜飯😍😍😍😍😍金魂 $108揀咗係鰻魚魚腩部位油脂最多, 大大塊,好厚肉肉質又軟嫩😋😋😋😋😋😋 撈勻來食唔錯,唔夠鰻魚汁可以問店員添加。飯底好香,仲有幾條蔬菜,幾健康㗎🤣燒鯖魚 $78上枱好香,魚肉嫩滑,正常水準😄吉列牛$18 都幾大件,不過炸粉有啲厚,定唔知放耐咗嘅關係,咬落有啲硬。

金魂 $108

燒鯖魚 $78
上枱好香,魚肉嫩滑,正常水準😄

吉列牛$18
都幾大件,不過炸粉有啲厚,定唔知放耐咗嘅關係,咬落有啲硬。
2021-08-08 127 瀏覽
今次嚟到位於九龍灣釜之魂釜飯專門店✨一見到就俾佢鰻魚飯所吸引🤣仲要有唔同嘅價位!於是決定試吓質素點😋————————————————❶ 金魂 蒲燒釜飯 (贅沢) $138 釜飯係日本一種傳統鍋飯💫類似日本版嘅煲仔飯🤩將米、高湯、所有食材擺入鍋 然後猛火加細火慢煮 煮到冇水蒸氣飄出為止 再蓋上木蓋用真空原理再煮多陣😋但香港嘅煲仔飯就煮熟飯 先再放食材🤪金魂蒲燒鰻魚飯有三款選擇🤣包括油份最高嘅極($108)、最厚肉嘅贅沢($138)和最焦香嘅特($88)😋 今次我哋就揀咗最厚肉就贅沢依個蒲燒鰻魚飯有配搭餐廳嘅鰻魚汁 豐富咗成個飯嘅味道✨鰻魚肥美 配埋個飯食就好滿足✌🏻飯嘅口感偏硬 質地較濕 而且份量非常多!❷ 黑松露玉子燒 $18呢個配搭點都會正常🤣 上面有黑松露醬 配埋玉子燒食 當小食食都唔錯😋❸ 蘋果蜜 (+$18 套餐包括前菜、麵豉湯和飲品)飲落一啲都唔甜!不過味道比較淡🥺但而家大熱天時飲返杯凍飲都幾解渴✌🏻————————————————推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10好食指數:

————————————————

❶ 金魂 蒲燒釜飯 (贅沢) $138

❷ 黑松露玉子燒 $18

❸ 蘋果蜜 (+$18 套餐包括前菜、麵豉湯和飲品)

————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑| 6.5/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
2021-07-31 2069 瀏覽
放假多數唔煮飯,近近地落淘大揾野食,經過有間食鰻魚釜飯,老公一向鐘意食鰻魚,所以入去幫襯吓先。入到環境好有日本居酒屋feel,店員親切友善🙂呢到用點菜單纸落單✏都多選擇,但唔知係咪假日關係,有幾款菜式想order都已經話沒有🤷‍♀️我地點了金魂蒲燒鰻魚釜飯 珍珠米吃落好煙韌,粒粒分明鰻魚超级大肉厚,熱辣辣醬汁撈埋珍珠飯🤤超滿足🍚升級套餐加$18就有(前菜,麵豉湯及飲品)飲品點了熱蘋果蜜🍎紅酒牛舌🦬👅呢個醬汁有些酸,牛舌吃落又不大爽口,有些失望😥鹽燒三文魚頭三文魚煎到好香脆,肉質唔腥都幾好味😋髒髒炸香蕉🍌第一眼望落好似2條💩🤣因為炸🍌外皮係用上朱古力粉🍫吃落味道都特別👍榴蓮炸彈榴槤炸到金黃色,外面香脆內裡好濃榴槤味🤤博多餃子🥟🥟🥟餃子皮厚咗少少,覺得🥟size细隻咗啲;裡面唔算太多材料。

入到環境好有日本居酒屋feel,店員親切友善🙂

呢到用點菜單纸落單✏

我地點了
金魂蒲燒鰻魚釜飯
珍珠米吃落好煙韌,粒粒分明
鰻魚超级大肉厚,熱辣辣醬汁撈埋珍珠飯🤤超滿足🍚
升級套餐加$18
就有(前菜,麵豉湯及飲品)
飲品點了熱蘋果蜜🍎

紅酒牛舌🦬👅
呢個醬汁有些酸,牛舌吃落又不大爽口,有些失望😥

鹽燒三文魚頭
三文魚煎到好香脆,肉質唔腥都幾好味😋

髒髒炸香蕉🍌

榴蓮炸彈
榴槤炸到金黃色,外面香脆內裡好濃榴槤味🤤

博多餃子🥟🥟🥟
餃子皮厚咗少少,覺得🥟size细隻咗啲;裡面唔算太多材料。

2021-07-25
  • 榴槤炸彈