有多間分店的金鶴拉麵金鶴拉麵係佐敦、土瓜灣、旺角、天后、中環、銅鑼灣都有分店,主打雞白湯拉麵,雖然未去到世一雞白湯拉麵,不過間唔中食下都幾滿足既。餐廳不時都有期間限定的口味,呢期就係瀨戶內海牡蠣拉麵。極濃雞白湯拉麵依舊係必叫之選,雞湯好濃郁呈奶白色的狀態,飲落係好綿滑既!旁邊有炸牛蒡,其他地方少有啲,炸得香脆可口。麵質軟硬度適中,口感彈牙。除左極濃雞白湯拉麵之外,仲試左北海道蟹湯拉麵。嘩,面頭有好多蟹肉,係由日本北海道直送既花咲蟹,味道相當鮮甜,湯底唔會太鹹,唔覺唔覺差唔多成電湯飲晒呀🥰🔸極濃雞白湯拉麵$138🔸北海道蟹湯拉麵$138📍#金鶴拉麵 (#天后美食)#天后 炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_天后
有多間分店的金鶴拉麵
餐廳不時都有期間限定的口味,呢期就係瀨戶內海牡蠣拉麵。

🔸極濃雞白湯拉麵$138
🔸北海道蟹湯拉麵$138

📍#金鶴拉麵 (#天后美食)
#天后 炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_天后
2023-05-27 44 瀏覽
今次終於有機會嚟到天后呢間分店,試左佢地兩款拉麵,仲有燒生蠔。餐廳食物質素非常高,誠意推薦俾大家!👍🏻👍🏻————————————————🔵北海道- 蟹湯拉麵 ($138)湯底由濃郁蟹湯製成,仲有勁多已拆好的蟹肉,拉麵吸晒d湯,勁正😍蟹湯、蟹肉和拉麵一齊食,真係三重享受!咁足料嘅蟹肉,呢個價錢好抵!.🟠瀨戶內海牡蠣 - 蠔湯拉麵 + 生蠔黃金燒 ($198)拉麵湯底勁重蠔味,好鮮甜,令我忍唔住飲晒😂。豬肉亦都勁大塊,而且薄身,口感嫩滑。加埋配菜包括木耳、筍同半熟蛋一齊食,非常之有口感!咬落口就溶化晒。😍😍😍套餐仲跟左二隻燒蠔!睇相嘅時候已經覺得好吸引,仲要係即叫即焗👍🏻燒蠔好大粒,加埋沙律醬一齊燒,蠔肉鮮嫩,唔會燒到好老😍

————————————————
🔵北海道- 蟹湯拉麵 ($138)

🟠瀨戶內海牡蠣 - 蠔湯拉麵 + 生蠔黃金燒 ($198)

• 蠔湯拉麵
2023-05-22 52 瀏覽
平時都好鍾意食拉面,但係又怕拉麵太大份食唔到其他小食,朋友話天后有好食拉麵梗係去食。北海道蟹湯拉麵蟹湯非常濃郁,但濃而不咸,而且啖啖蟹味,鮮甜十足,蟹肉粉量十分足夠,再配豚肉紫菜在旁,口感再度提升辛辣豚骨湯拉麵我至愛辛辣豚骨拉麵,厚厚的豚骨,令人啖啖愛上,而且辣味又不會太chur令到失去湯底的味道就係因為可以叫小份拉麵,我同朋友就可以叫小食明太子雞翼加入10分窩心,有錫紙包住雞翼尖,可以直接用手吃,雞肉嫩滑加上一明太子配搭10分夾安格斯牛柳朋友話牛柳有咬口,而且牛肉味濃,吃一份拉麵,再加串燒,實在可口即場入會已經有100分可換可樂,朋友和我二人即場入會,有兩罐可樂期間限定的蠔拉麵,下次決定試下

北海道蟹湯拉麵

辛辣豚骨湯拉麵

就係因為可以叫小份拉麵,我同朋友就可以叫小食

明太子雞翼

安格斯牛柳

期間限定的蠔拉麵,下次決定試下
  • 辛辣豚肉拉麵
  • 安格斯牛柳
  • 日式餃子
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
2023-05-17 32 瀏覽
落雨天就最啱去食返碗拉麵😋熱辣辣一大碗 飲埋d湯成個人都暖晒💕呢度嘅拉麵湯底款款都好高質食完好滿足🥰 🍴極濃。雞白湯拉麵 $138賣相好靚😍 尤其是炸牛蒡絲好有藝術感食落脆脆地 好香口 有獨特嘅牛蒡香味湯底係極濃郁嘅奶白色雞湯 留意下表面有好多細膩嘅泡泡質地超綿密濃稠 令麵條夾起時都沾滿湯底嘅精華肉類有雞肉同豚肉叉燒低溫慢煮嘅雞肉 一d都唔柴 🍴北海道蟹湯拉麵 $138用上北海道直送嘅花咲蟹湯 蟹味超濃好似將好多隻蟹嘅精華濃縮係一碗湯入面 鮮甜濃郁!蟹肉份量都幾多 起晒肉方便易食其他配料都十分出色葱 木耳 筍 溏心蛋 都好有食材嘅鮮味 呢間拉麵店除左可以堂食之外,亦有外賣自取。另外仲有超厚肉嘅鰻魚飯,同埋期間限定 蠔湯拉麵都好吸引,要搵日再去食阿😆。
落雨天就最啱去食返碗拉麵😋

肉類有雞肉同豚肉叉燒
低溫慢煮嘅雞肉 一d都唔柴

🍴北海道蟹湯拉麵 $138
用上北海道直送嘅花咲蟹湯 蟹味超濃
好似將好多隻蟹嘅精華濃縮係一碗湯入面 鮮甜濃郁!
蟹肉份量都幾多 起晒肉方便易食
其他配料都十分出色
葱 木耳 筍 溏心蛋 都好有食材嘅鮮味

2023-05-14 42 瀏覽
放工晚上,相約朋友到炮台山的金鶴拉麵吃晚餐。地點在天后地鐵站及炮台山地鐵站的中間, 十分方便。店內時是典型的日式風格裝修,進入店內後,猶如置身日本拉麵店一般。店員十分友善及親切地介紹有什麼期間限定拉麵。今期的期間限定拉麵是蠔拉麵及龍蝦拉麵。但因為得知金鶴拉麵最經典的是招牌雞白湯拉麵,所以我們叫了雞白湯拉麵和龍蝦湯拉麵。🟠極濃·雞白湯拉麵 $138雞白湯拉麵是用了8小時熬制的雞湯底,上面有炸過的牛蒡、兩片雞胸肉和一片叉燒。店員建議我們先吃牛蒡,脆脆的牛蒡十分好吃及特別。炸過的牛蒡不太油,但吃一口後再喝一口湯,味道會更好。湯底有濃郁的雞味,味道較濃厚。叉燒十分柔軟及入味。🟠極濃·龍蝦湯拉麵 $138龍蝦湯拉麵比起雞白湯拉麵更驚喜。當日龍蝦尾已售完很可惜,但湯底完全沒有令人失望。龍蝦味超濃,湯底很掛面,十分香口。拉麵的配菜有兩片叉燒及糖心蛋,配上龍蝦湯十分完美。👍🏻

🟠極濃·雞白湯拉麵 $138

🟠極濃·龍蝦湯拉麵 $138
金鶴拉麵,算係近年幾出名既拉麵店,有好幾間分店,今次依間位於天后,都算方便😌店舖門面幾有日式拉麵店feel,要拉開木門入去👍🏻店內氣氛不錯,餐牌就以拉麵、串燒、小食為主🤩期間限定係瀨户內海既牡蠣,即係生蠔,瀨户內海係出名既生蠔養殖地,水質靚,好多時依家好興既直送無殼既日本蠔都來自瀨户內海🇯🇵蠔湯拉麵配生蠔黃金燒,上枱已經超香,賣相好吸引,忍唔住要即刻試生蠔黃金燒,都幾大隻既蠔,一咬爆汁,好新鮮既生蠔,食得出既鮮同埋係生燒🤤蠔味幾濃,黃金燒有少少蛋黃醬味,幾出色既燒生蠔👍🏻蠔湯拉麵,擺盤精緻,湯底睇得出好濃,偏白色,飲啖湯先,好濃既蠔味,有啲似蠔加雞白湯再濃啲,鍾意食蠔既會幾爽😙加埋啲蠔湯落去食半熟蛋好正🙉麵質爽身,中等粗幼,湯太濃一定掛到🤓好味😝加左串#燒免治雞肉,焦香加惹味燒汁,都唔錯🍡食得好爽既一餐拉麵,蠔湯同生蠔黃金燒都無得輸💟仲有個終極亮點💡超抵麒麟一番搾生啤💡食拉麵飲埋生啤=好完滿既感覺🥳唔想堂食都仲有外賣自取既選擇🥡無得唔返食🫢

蠔湯

慢煮叉燒

麒麟一番搾生啤
蠔湯
慢煮叉燒
麒麟一番搾生啤
推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #天后 - 金鶴拉麵 𝗞𝗮𝗻𝗲 𝗧𝘀𝘂𝗿𝘂 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻🍜雞白湯拉麵連鎖店,中環 / 天后 / 佐敦 / 土瓜灣 / 旺角 / 銅鑼灣 都有分店 🏕️ 除左雞白湯,仲有蒲燒鰻魚飯 和 多款串燒 🔥 做會員儲積分更可換領小食、拉麵 -·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 極濃·雞白湯拉麵 $138|店長推介𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗦𝘂𝗽𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻用原隻雞熬製8小時的白雞湯,配上 2 塊雞胸肉 和 薄切叉燒 🍜 炸牛蒡好啱打卡 📸️ 湯底偏鹹,但肉的份量幾多,一個人食會好飽◐ 黑蒜醬油拉麵 $98𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗦𝗵𝗼𝘆𝘂 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 同雞白湯拉麵配料一樣,但湯底更鹹,適合食開重口味嘅人 🖤 無雞白湯咁稠,不過整體不過不失,香港地一般食碗拉麵咁嘅質素◐ 鹽燒雞中翼 $48 🌟𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀 (𝟮 𝘀𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀)一共 4 件燒雞翼,鹹淡剛剛好👌🏻惹味得嚟,骨肉入味到分離 🐔*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .

推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑
-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 極濃·雞白湯拉麵 $138|店長推介

◐ 黑蒜醬油拉麵 $98
𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗦𝗵𝗼𝘆𝘂 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻

◐ 鹽燒雞中翼 $48 🌟
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀 (𝟮 𝘀𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀)

🍴 @kanetsururamen
📍 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
🕰️ 12:00 - 16:30 / 17:30 - 22:00
🏷️
地區:#laymao_天后
分類:#laymao_日式
2023-05-06 38 瀏覽
香氣撲鼻而來,讓我立刻感到食慾大開。坐下後,友善的服務人員迅速為我端上一碗金鶴雞白湯拉麵,看著那碗滿溢著濃郁湯汁的拉麵,我無法抑制內心的期待。首先,我品嚐了湯汁,濃郁鮮美的雞白湯令我讚嘆不已。湯汁的口感滑順,每一口都充滿了鮮甜的雞肉香氣,令我彷彿置身於日本的小街小巷中。拉麵的麵條彈牙有嚼勁,與湯汁完美融合,讓我愛不釋手。除了湯汁和麵條,金鶴拉麵的配料也相當豐富。麵上擺滿了鮮嫩多汁的雞肉片,加上一隻半熟的溏心蛋,讓整碗拉麵更加豐富多樣。我還可以選擇添加一些配菜,如蔥花、海苔和油蔥酥等,這些配料為拉麵增添了更多層次的風味。在品嚐金鶴拉麵的過程中,我彷彿與食物建立了一種特殊的連結。每一口湯汁都帶給我舌尖的享受,每一根麵條都是對味蕾的刺激。這種美食的魔力使我忘卻了周遭的煩囂,只專注於這碗美味的拉麵。

2023-05-03
金鶴拉麵定期會有唔同既期間限定拉麵今次我地黎到天后分店就有限定牡蠣拉麵但係因為真係太多拉麵款式選擇想試今次就暫時未有食到限定款拉麵喇😆· 北海道蟹湯拉麵拉麵上面鋪左好多凍食蟹肉自己覺得撈埋入湯底度食熱熱地更加好味另外仲有紫菜、半熟蛋、叉燒作配料蟹湯湯底既味道夠鮮甜濃郁好好飲忍唔住飲左一半湯底🤣· 極濃白雞湯拉麵 有大大塊雞胸肉同埋黑豚腩肉叉燒做配料件雞胸肉肉質好鮮嫩,叉燒唔會韌身炸牛蒡擺放得好睇之外仲好好食好脆口店員建議先食炸牛蒡避免浸冧影響口感而湯底方面雞湯相對蟹湯味道清一D湯底精華含天然骨膠原適合愛美既女士,對健康美顏相當好P.S 依家黎店內Download佢地apps做會員後仲有得即刻係apps換一罐免費飲品/一客餃子,好抵食☺️

金鶴拉麵定期會有唔同既期間限定拉麵
今次我地黎到天后分店就有限定牡蠣拉麵
但係因為真係太多拉麵款式選擇想試
今次就暫時未有食到限定款拉麵喇😆

· 北海道蟹湯拉麵
拉麵上面鋪左好多凍食蟹肉
自己覺得撈埋入湯底度食熱熱地更加好味
另外仲有紫菜、半熟蛋、叉燒作配料
蟹湯湯底既味道夠鮮甜濃郁好好飲
忍唔住飲左一半湯底🤣

· 極濃白雞湯拉麵
有大大塊雞胸肉同埋黑豚腩肉叉燒做配料
件雞胸肉肉質好鮮嫩,叉燒唔會韌身
炸牛蒡擺放得好睇之外仲好好食好脆口
店員建議先食炸牛蒡避免浸冧影響口感
而湯底方面雞湯相對蟹湯味道清一D
湯底精華含天然骨膠原
適合愛美既女士,對健康美顏相當好

2023-05-02
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
  • 極濃雞白湯拉麵
2023-05-02 34 瀏覽
未返得鄉下又要止下拉麵癮,好彩香港都有好多拉麵店店舖裝修偏暗,有bar 枱位又有四人坐,店面比較窄身最近佢出咗蠔湯拉麵,可惜我同友人都唔食蠔,但係試左另一款限定拉麵 - 龍蝦拉麵拉麵配上原條龍蝦尾,蝦尾炸過,肉質爽口,湯底有濃濃龍蝦味又唔會腥。仲配有溏心蛋,叉燒、紫菜,最欣賞個麵質,偏硬身,食多兩啖都唔會淋哂。朋友食左雞白湯拉麵,湯底濃厚唔肥膩,有兩大片雞胸肉之餘仲有叉燒、溏心蛋同紫菜,最緊要係個炸牛蒡,脆卜卜好好食。順帶一提,鋪頭一路都好多人買外賣,下凄人趕時間可以買外賣返屋企
未返得鄉下又要止下拉麵癮,好彩香港都有好多拉麵店

店舖裝修偏暗,有bar 枱位又有四人坐,店面比較窄身

2023-05-02 40 瀏覽
我與友人約中午12:20左右到達餐廳,餐廳位置狹窄,但因尚有位置,故坐二人枱。我們看到沒有lunch menu,之後便問職員,她才給我們。我們各叫了黑豚叉燒豚骨拉麵及日式湯餃子鹽味拉面(2款也是$68)。黑豚叉燒豚骨拉麵:淺嚐了一小口,湯底好濃嘅cream味,豚肉看上去挺大塊。日式湯餃子鹽味拉面:餃子有4隻,偏小及淋身,但拉面非常好吃👍🏻之後小店開始多人,bar枱坐得較迫。埋單沒有加一,以小店來說,都算扺吃
之後小店開始多人,bar枱坐得較迫。
埋單沒有加一,以小店來說,都算扺吃
黑豚叉燒豚骨拉麵
日式湯餃子鹽味拉面
2023-05-02
閨蜜從日本旅行回來,窩夫要聽聽她的旅遊經歷,便相約吃晚飯。聽日本之旅當然要吃 #日本菜,一於試試天后的金鶴 #拉麵。平日晚市的堂食食客不少,外賣訂單亦接個不停。店內放了以蟹為主題的擺設,原來金鶴有蟹湯拉麵,愛吃蟹的窩夫立即心心眼。店員誠意推介載譽回歸的極濃龍蝦湯拉麵,期間限定的蠔湯拉麵看來也非常吸引。究竟要吃坊間少見的蟹湯拉麵,還是期間限定的 #蠔湯拉麵 呢?窩夫最終決定來一碗蠔湯拉麵配生蠔黃金燒($198)。蠔湯用上瀨戶內海產的蠔,蠔味濃郁,麵條不是很幼身那種,口感帶點煙韌,份量很足。蠔湯拉麵本身沒有蠔,根據窩夫之前的經驗,一定要加配生蠔黃金燒才會感到滿足。生蠔鋪上蛋黃醬燒至金黃色,賣相吸引,生蠔比預期大隻,新鮮燒起熱辣辣脹卜卜,味道非常好。閨蜜點了極濃雞白湯拉麵(全份$138),另可選「可愛的小份」($108),窩夫很欣賞餐廳貼心照顧不同食客的需要。極濃雞白湯用原隻雞烹煮超過八小時,每一啖都是精華,非常適合剛病愈的閨蜜補一補。窩夫試了一片低溫慢煮的雞肉,十分喜歡,閨蜜則最愛炸牛蒡。小食方面,雖然餐牌上的串燒都很吸引,但彷彿吃拉麵就是要配餃子。日式餃子($38)一客四隻,餃子皮夠薄,

日式餃子

日式餃子($38)一客四隻,餃子皮夠薄,而且炸得香脆。
2023-04-25
日式餃子
2023-04-29 38 瀏覽
香港日式拉麵店 金鶴拉麵(天后)—————————————————🐔極濃雞白湯拉麵🍜 💰138金鶴拉麵會先炖煮雞骨和雞肉,湯汁濃郁鮮美湯汁濃郁、口感清爽的拉麵🦀️北海道蟹湯拉麵💰138這碗湯底是以鮮蟹熬煮而成,味道非常濃郁,帶有濃厚的海鮮香氣,更重要嘅係有龍龍的蟹味然而兩碗拉麵也有流心蛋,流心蛋煮得啱啱好,非常美味!店員也非常之細心介紹期間限定嘅拉麵,服務態度好,鍾意食拉麵嘅朋友可以試試呀!
香港日式拉麵店
金鶴拉麵(天后)
—————————————————
🐔極濃雞白湯拉麵🍜
💰138

金鶴拉麵會先炖煮雞骨和雞肉,湯汁濃郁鮮美
湯汁濃郁、口感清爽的拉麵

🦀️北海道蟹湯拉麵
💰138

這碗湯底是以鮮蟹熬煮而成,味道非常
濃郁,帶有濃厚的海鮮香氣,更重要嘅係有龍龍的蟹味

然而兩碗拉麵也有流心蛋,流心蛋煮得啱啱好,非常美味!
好耐無食日本風味嘅拉麵,朋友提議話天后有一間金鶴拉麵,聽落唔錯,於是我哋就去試吓啦。呢間拉麵店位於天后炮台山蜆殼街,交通方便,地段唔錯,環境舒適,服務態度都好好。我哋叫咗以下幾款食物:.🍲瀨戶內海牡蠣湯拉麵配生蠔黃金燒$198期間限定~呢款拉麵以蠔湯為基底,濃郁蠔味。配上兩隻焗蠔,鮮美可口🦪焗蠔即叫即整,同沙律醬一齊燒,酸酸甜甜好開胃😍.🍜極濃雞白湯拉麵 $138呢個拉麵嘅湯底濃郁香濃,用雞肉熬成,口感順滑細膩。配料包括炸牛蒡、糖心蛋半隻、雞肉同豚肉片。牛蒡炸得香脆,糖心蛋濃郁可口,雞肉鮮嫩,白雞湯比豬骨湯拉麵湯底稠杰,拉麵好掛湯,好快就將湯汁飲晒🤣呢碗拉麵味道非常滿意。.🍗鹽燒雞中翼 (2串)$48雞翼燒得金黃酥脆,表面乾身,帶出雞肉嘅香味。兩串份量適中,作為小食或前菜都啱啱好。鹽燒雞中翼簡單又美味,係食完拉麵後嘅絕佳選擇。.整體而言,呢間金鶴拉麵喺天后區真係一間好選擇,價錢公道,食物質素高,環境舒適,服務好!👍
🍲瀨戶內海牡蠣湯拉麵配生蠔黃金燒$198
🍜極濃雞白湯拉麵 $138
🍗鹽燒雞中翼 (2串)$48
鹽燒雞中翼
2023-04-22
鹽燒雞中翼
2023-04-25 25 瀏覽
📍金鶴拉麵 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖。。金鶴拉麵喺香港一共有幾間分店!聽咗呢個名好耐但係一直都未有機會食!咁啱前排去開炮台山,路過蜆殼街見到依間分店就即刻試吓!好彩我早一步入去食,平日晚飯時間到就全場滿座!而且見到好多客人外賣自取app訂餐!!員工簡直忙到冇停過手!證明真係好好生意!🦞龍蝦湯拉麵配龍蝦尾 $198呢款係期間限定嘅拉麵! 一放上枱已經好靚龍蝦湯底好出色!有濃郁的龍蝦湯味道!龍蝦肉亦都爽口彈牙!非常掛湯!忍唔住飲多幾啖!🍜極濃雞白湯拉麵$138依款雞白湯拉麵簡直係主打!見到好多人都有介紹依個湯底!而我自己都係一個雞白湯fans!所以毫不猶豫一定嗌!今次我揀咗極濃湯底!依款湯底比平時杰少少,不過湯底真係好滑!炸牛蒡好香脆!正!慢煮叉燒同雞肉都軟腍!總括嚟講幾滿意嘅一餐!
📍金鶴拉麵

天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

金鶴拉麵喺香港一共有幾間分店!
聽咗呢個名好耐但係一直都未有機會食!

而且見到好多客人外賣自取app訂餐!!
員工簡直忙到冇停過手!證明真係好好生意!

🦞龍蝦湯拉麵配龍蝦尾 $198

呢款係期間限定嘅拉麵! 一放上枱已經好靚
龍蝦湯底好出色!有濃郁的龍蝦湯味道!
龍蝦肉亦都爽口彈牙!非常掛湯!忍唔住飲多幾啖!

🍜極濃雞白湯拉麵$138
炸牛蒡好香脆!正!慢煮叉燒同雞肉都軟腍!

總括嚟講幾滿意嘅一餐!