2023-02-02 34 瀏覽
天后不嬲都係多美食,呢排天氣凍冰冰就好想飲碗熱湯食個靚麵,搵下搵下係蜆殼街搵到呢間金鶴拉麵,未到食飯時間已經坐滿人呢排愛上左醬油湯底,就試下個黑蒜醬油湯拉麵,一黎到好香黑蒜油味,配合醬油湯底真係好特別,麵質彈牙,有跟埋糖心蛋,仲有2種肉,有唔同味道和口感,跟埋我最鍾意既木耳,成個麵好豐富好滿足,唔會呢樣個樣又要加錢先有,食完好夾爽成身暖哂下次仲要試極濃雞白湯拉麵先得,原來呢到仲有得join會員儲分換野食都幾正喎

2023-01-31 53 瀏覽
▪️金鶴雞白湯拉麵ᴋᴀɴᴇᴛsᴜʀᴜ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡʜɪᴛᴇ sᴏᴜᴘ ʀᴀᴍᴇɴ + 炸日式餃子 $𝟷𝟸𝟾拉麵拎出嚟熱辣辣,但湯底就比起其他地方試過既雞白湯淡好多,奶味偏重少少,冇咩鹹味😅雞肉同叉燒肉質正常,但唔算好嫩滑,味道都較淡。牛蒡就炸得比較香脆,溏心蛋都有少少流心但味道唔算濃,拉麵麵質就唔錯,軟硬度啱啱好,但唔算好掛湯。日本餃子皮夠薄,炸得幾脆,但味道亦係偏淡🙈♡好味指數 🌕🌕🌗🌑🌑✔︎性價比🌕🌕🌗🌑🌑✔︎環境服務🌕🌕🌕🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌑🌑✔︎推介指數🌕🌕🌗🌑🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌗🌑🌑
日本餃子皮夠薄,炸得幾脆,但味道亦係偏淡🙈

♡好味指數 🌕🌕🌗🌑🌑
✔︎性價比🌕🌕🌗🌑🌑
✔︎環境服務🌕🌕🌕🌑🌑
✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌑🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌗🌑🌑
✔︎回頭指數 🌕🌕🌗🌑🌑
金鶴雞白湯拉麵
炸日式餃子
天氣凍食反碗拉麵最好不過🍜聽過朋友介紹呢間既雞白湯好有名 今次終於試到 拉麵味道十分美味 串燒很有驚喜😍▫️ 金鶴雞白湯拉麵 ($98)必食呢個口味😍雞湯味超濃郁 飲落黏黏地 充滿骨膠原🥰飲哂成碗都唔會頸渴 配料有雞肉、豚肉、糖心蛋同炸牛蒡▪️香辣豚骨湯拉麵 ($98)辣味控制得岩岩好 唔會太辣 亦唔會比辣味蓋過咗豚骨湯味 配料有雞肉、豚肉、糖心蛋▫️照燒免治雞肉 ($48)有2串 照燒汁好香 咬落有軟骨 幾有咬口!▪️蒲燒生燒鰻魚 ($68)超級好食🥰鰻魚無骨 燒得好嫩滑 外皮脆脆地

▫️ 金鶴雞白湯拉麵 ($98)

▪️香辣豚骨湯拉麵 ($98)

▫️照燒免治雞肉 ($48)
有2串 照燒汁好香 咬落有軟骨 幾有咬口!

▪️蒲燒生燒鰻魚 ($68)
超級好食🥰鰻魚無骨 燒得好嫩滑 外皮脆脆地

2023-01-26 31 瀏覽
今日同朋友去咗金鶴拉麵天后分店幫襯😳入到去店長好有禮貌地招呼我哋坐下,然後俾個餐牌我哋睇☺️🫰🏻店長好細心地推介咗會員限定嘅極濃龍蝦湯拉麵俾我哋🍜,另外再點多碗日本直送🦀北海道蟹湯拉麵🇯🇵兩碗麵嘅湯底非常濃郁,麵質超彈牙🥳食完麵再飲埋啲湯,完全無口渴嘅感覺😙😚每碗麵都有半隻溏心蛋同埋一塊豚肉,味道超正🙌🏻蟹湯拉麵嘅蟹肉超鮮甜,口感嫰滑🤣✌🏻最值得一讚嘅係店長嘅專業服務態度👍🏻👍🏻佢話即刻登記做會員,可以領取迎新禮品,送咗一罐可樂俾我哋飲。😌🫶🏼
今日同朋友去咗金鶴拉麵天后分店幫襯😳
兩碗麵嘅湯底非常濃郁,麵質超彈牙🥳
食完麵再飲埋啲湯,完全無口渴嘅感覺😙😚
每碗麵都有半隻溏心蛋同埋一塊豚肉,味道超正🙌🏻

蟹湯拉麵嘅蟹肉超鮮甜,口感嫰滑🤣✌🏻
最值得一讚嘅係店長嘅專業服務態度👍🏻👍🏻
2023-01-21 23 瀏覽
今晚又去左試小店,食拉麵~六點入座未到高峰時間,人唔算多,又播住日文經典歌,環境好舒服。本身想叫個限定拉麵食,可惜賣哂…就轉攻店員推介既「北海道蟹湯拉麵」~拉麵湯底濃郁而不膩😋個人習慣,每次食麵都會飲哂湯底,而呢個湯底全飲都唔會有渴感,很好~~麵條煮得岩岩好,配料好足~美中不足係蟹肉碎上,口感麻麻…我份人都算擦得下,所以叫多左個小食「汁燒原隻魷魚筒」😋😋燒得岩岩好,醬汁亦無搶哂魷魚既味道,好食!但就令我失預算了😂 好大份,好飽😂食物質素同環境都唔錯~~呢間野仲有外賣自取,下次可以黎試試~
今晚又去左試小店,食拉麵~
六點入座未到高峰時間,人唔算多,
又播住日文經典歌,環境好舒服。

本身想叫個限定拉麵食,可惜賣哂…
就轉攻店員推介既「北海道蟹湯拉麵」~

拉麵湯底濃郁而不膩😋
個人習慣,每次食麵都會飲哂湯底,
而呢個湯底全飲都唔會有渴感,很好~~
麵條煮得岩岩好,配料好足~
美中不足係蟹肉碎上,口感麻麻…

我份人都算擦得下,
所以叫多左個小食「汁燒原隻魷魚筒」😋😋
燒得岩岩好,醬汁亦無搶哂魷魚既味道,好食!
但就令我失預算了😂 好大份,好飽😂

食物質素同環境都唔錯~~
呢間野仲有外賣自取,下次可以黎試試~
2023-01-18 66 瀏覽
約左2個港島朋友食飯,佢介紹去天后後面呢條拉麵街,成條街有好多間日式餐廳同拉麵。我見到金鶴係呢度都有分店🤩 朋友話未食過,所以我推薦佢入去試下我地叫左3碗拉麵,必食嘅極濃雞白湯,我今次就想食辣😂所以叫左香辣豚骨湯拉麵,另一位叫左沾麵🤩仲叫左2款小食:煎日式餃子同黑椒牛舌串金鶴最令人回味嘅就係佢個極濃郁嘅湯底, 每條拉麵都掛住湯汁,好滋味🤤我今次食咗香辣湯底,個湯好香,食落微辣,怕辣嘅朋友都一定食到👍🏻朋友叫嘅沾麵都唔錯,食到一半仲可以叫店員加熱返個湯👍🏻❤️服務一流小食煎餃子都係必食嘅🤩餃子皮煎得好香脆👍🏻肉餡又香又juicy ,仲有少少爆汁😂串燒牛舌:都幾大塊,而且薄切,燒完個面仲有少少香脆添🤤食過幾間金鶴,真係間間都keep 到高水準。佢個濃雞白湯,真係食幾多次都係咁正

仲叫左2款小食:煎日式餃子同黑椒牛舌串
極濃雞白湯拉麵

香辣豚骨湯拉麵

雞白湯沾麵

串燒牛舌:都幾大塊,而且薄切,燒完個面仲有少少香脆添🤤
日式餃子

日式餃子
黑椒牛舌串
  • 辛味拉麵
2023-01-16 20 瀏覽
今日喺銅鑼灣行完街就諗住去醫下肚😴朋友話食厭左銅鑼灣,我地就睇下天后有咩推介食拉麵🍜!👍🏻👍🏻🇯🇵🇯🇵🇯🇵店舖裝修都富有日本風,有日本音樂聽,都舒服企理黑蒜醬油湯拉麵🍜拉麵質感控制得幾好,係我喜愛既口感,微硬湯底唔算好濃好重口味,味道好好亦好香北海道極濃蟹湯拉麵🦀超級creamy!!而且一啲都唔姑寒,好多蟹肉🥳 好濃洧鮮味片肉又好嫰,入口即溶既感覺🤪炸雞🍗意想不到既大件,即叫即炸脆到爆炸🤣肉汁流出嚟😋超正
今日喺銅鑼灣行完街就諗住去醫下肚😴
朋友話食厭左銅鑼灣,我地就睇下天后有咩推介
食拉麵🍜!👍🏻👍🏻🇯🇵🇯🇵🇯🇵
店舖裝修都富有日本風,有日本音樂聽,都舒服企理
黑蒜醬油湯拉麵🍜
拉麵質感控制得幾好,係我喜愛既口感,微硬
湯底唔算好濃好重口味,味道好好亦好香

北海道極濃蟹湯拉麵🦀
片肉又好嫰,入口即溶既感覺🤪

炸雞🍗
意想不到既大件,即叫即炸脆到爆炸🤣肉汁流出嚟😋超正
2023-01-03 30 瀏覽
今日下午茶想食full啲,於是去咗附近食拉麵。呢間出名雞白湯拉麵,見到佢有2-4人餐,一行二人嘅我哋諗都唔諗就叫咗二人餐: 包 2碗拉麵、二款小食、二罐飲品($256)。《金鶴雞白湯拉麵 》雞白湯拉麵會係不二之選,雞嘅精華都盡在湯中,飲落唔油膩,夠清又香濃。慢煮日本薩摩赤雞胸肉好嫩滑,本黑豚叉燒薄身唔韌;日本溏心蛋香甜,加上炸牛蒡香脆可口。 《黑蒜醬油拉麵 》醬油豬骨湯底比白湯味濃,清而不油膩,帶有咸香,叉燒亦嫩滑。《 日式餃子 》薄多肉汁,蘸上醬汁更提味。《 芥末八爪魚 》八爪魚粒彈牙,加上芥末微辣醒胃。飲品就叫咗兩杯可樂。做埋會員儲分仲有野食送。

今日下午茶想食full啲,於是去咗附近食拉麵。

《金鶴雞白湯拉麵 》

《黑蒜醬油拉麵 》
醬油豬骨湯底比白湯味濃,清而不油膩,帶有咸香,叉燒亦嫩滑。

《 日式餃子 》薄多肉汁,蘸上醬汁更提味。
《 芥末八爪魚 》八爪魚粒彈牙,加上芥末微辣醒胃。

飲品就叫咗兩杯可樂。

做埋會員儲分仲有野食送。
2023-01-03
2022-12-27 114 瀏覽
呢排好鍾意食拉麵😝比起豬骨湯,個人就更加鍾意雞白湯❤️🤩座銀一直係我心目中嘅no.1😌知道呢間拉麵店都有唔少人氣,呢次山開港島區就去trytry😛呢間分店算係清靜😌12月25號去都唔算多人🤣我去嘅時候得兩枱人😂店員好nice好熱情~🌟極濃雞白湯拉麵🍜$138 (4/5)上枱見到雞白湯打到起泡就知正啦🥰湯飲落去好濃郁好杰身☺️唔知點解有一種飲緊栗米忌廉湯嗰種感覺🤣不過相對上就冇座銀令我wow一聲嘅感覺~店員提醒我哋要先食咗啲炸牛蒡先😉因為啱啱炸起!夠脆!不過我就覺得偏油,食落去都有油味🙁呢間拉麵份量好多,而且麵質偏粗,夠煙韌😋蔥同木耳份量好足,啖啖都有🤓荀就有3條~味道正常🤓拉麵配有兩大塊慢煮雞肉同一大塊慢煮叉燒😉所以其實幾抵😂雞肉唔算好嫩好滑,食落有少少鞋口但可接受👌🏻叉燒都偏瘦,正常質素😌不過個人覺得肉味唔算濃~溏心蛋有半隻,呈深橙色😍做到流心效果☺️醬油味唔濃,但反而蛋味好足!幾鍾意😝🌟北海道極濃蟹湯拉麵🦀 $138 (3.89/5)呢個湯一樣係打到起泡☺️飲落去都係好濃郁杰身嘅感覺😆蟹味好足好鮮!呢碗配有一堆蟹肉碎同一塊叉燒~蟹肉都有鮮味喎!同埋呢個就冇配炸牛蒡,反而係配紫菜😗我都係鍾意

🌟極濃雞白湯拉麵🍜$138 (4/5)

🌟北海道極濃蟹湯拉麵🦀 $138 (3.89/5)
呢個湯一樣係打到起泡☺️飲落去都係好濃郁杰身嘅感覺😆蟹味好足好鮮!呢碗配有一堆蟹肉碎同一塊叉燒~蟹肉都有鮮味喎!同埋呢個就冇配炸牛蒡,反而係配紫菜😗我都係鍾意雞白湯多啲wahaha🤣

小Tips:依家佢哋做緊會員優惠🌟☺️只要download佢哋個app同登記做會員,即送一隻糖心蛋或者可口可樂一罐😆有多一隻糖心蛋食超開心😙😙

Overall嚟講呢間值得一試~雖然價錢唔算平,但如果喺香港座銀第一名,佢就係第二名!🤓純粹個人意見🤣有邊間拉麵好食都歡迎留言俾我☺️❤️❤️

加一服務費:✅

📍地址:金鶴拉麵 (蜆殼街) (天后)
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

#JanJan天后 #JanJan炮台山 #JanJan佐敦 #JanJan中環 #JanJan土瓜環 #JanJan旺角 #JanJan日本菜 #JanJan拉麵

#Foodie #foodie #foodiehk #hkig#ufoodphoto #炮台山美食 #天后美食 #旺角美食 #中環美食 #土瓜環美食 #佐敦美食 #日本菜 #拉麵 #日本拉麵 #香港拉麵關注組 #ramen #食評 #香港美食 #雞白湯拉麵 #蟹湯拉麵
2022-12-25
  • 極濃雞白湯拉麵
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
黃昏時間同朋友👩一齊喺炮台山附近,天氣凍凍哋大家不約而同想食碗熱辣辣嘅日本🇯🇵拉麵🍜然後嗱嗱聲番屋企取暖😆,朋友提議話呢間,我贊成,咁就嗱嗱聲去咗開餐😆我叫咗 $198 嘅「極濃牛骨湯拉麵🍜配A4西冷和牛(100g) 牛骨ラーメンSupreme Creamy Beef Soup Ramen」:飲一啖湯先,嘩!真係好濃郁嘅牛味,真係冇改錯名😆,湯底味道超鮮甜,好正😋;A4西冷和牛薄切🔪,有四、五片,用火槍輕輕燒咗一邊,令牛油熱溶咗更加香口🤩,反轉另外一邊依然生嘅係鮮紅色🤩,牛肉非常軟熟,又係好好牛肉味🤩朋友叫咗 $88嘅「鹽味拉麵 Shio Ramen 塩らーめん」:餐牌咁樣寫「來自北海道函館鹽味湯底配上鰹魚高湯,味道非常溫和醇厚」😋;喺日本🇯🇵鹽味拉麵多數係雞湯底,有啲餐廳仲會加埋豬骨;呢度嘅鹽味拉麵🍜湯底用 鰹魚高湯做,特別得嚟又好味(我黐咗朋一啖湯飲,味道subtle 得嚟 幾清甜)😋😆

期間限定🇯🇵極濃龍蝦拉麵🦞每年必定回訪拉麵店💯💎極濃龍蝦湯拉麵 $198必食💯💯(😋:9/10)👍🏻:個湯底係好食到爆炸🔥🔥🔥飲第一啖湯簡直係已經超重龍蝦味,令到每一啖拉麵都超級有鮮味,全碗拉麵都升華咗,仲有兩條龍蝦尾,拆咗個殼就可以啖啖肉!冇得頂😍👎🏿:湯底太濃🙈好容易食濟,最好同人share食!💎 招牌雞白湯拉麵 $98必試❗️(😋:8.2/10)👍🏻:佢有兩款雞白湯拉麵🍜一款係極濃湯底,另一款係正常濃度湯底。我自己鍾意正常嗰隻多啲,因為特濃湯底會好creamy食完會成個人好濟,正常湯底就都一樣有嗰種香甜嘅味道,但係就舒服好多😙 雞白湯同平時豬骨湯唔同,係有一種香甜、口感順滑嘅感覺🥰🥰👎🏿:冇乜✅💎 抹茶軟凍 $28可以一試✅(😋:4.5/10)👍🏻:以前好食好多,而家唔同晒🥺👎🏿:口感似桂花糕?有少少可惜我本身以為佢會係蕨餅/糬薯感覺,差好遠,而且抹茶味唔算濃淨係靠黐喺面嘅抹茶粉㊙ 仲有個要預訂嘅鰻魚飯,同好多串燒都好高質,好好食😋下次有機會再影相介紹俾大家🤤環境:7.8/10服務:7.8/10 (要加一)價錢:人均約$100-150 性價比:8/10 📍 金鶴拉麵 (蜆殼街) (
期間限定🇯🇵極濃龍蝦拉麵🦞每年必定回訪拉麵店💯

💎極濃龍蝦湯拉麵 $198
必食💯💯(😋:9/10)
👎🏿:湯底太濃🙈好容易食濟,最好同人share食!

💎 招牌雞白湯拉麵 $98
必試❗️(😋:8.2/10)
👎🏿:冇乜✅

💎 抹茶軟凍 $28
可以一試✅(😋:4.5/10)
👍🏻:以前好食好多,而家唔同晒🥺

環境:7.8/10
服務:7.8/10 (要加一)
價錢:人均約$100-150
性價比:8/10

📍 金鶴拉麵 (蜆殼街) (天后)
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖
  • 極濃雞白湯拉麵
  • 雞白湯拉麵
2022-12-20 34 瀏覽
雞白湯拉麵 $98聽人講呢間係平價版座銀 無食過座銀評價唔到 但呢間都幾唔錯!首先講個湯底 雞湯呈黃白色 面頭有一層厚厚既泡沫 入口濃稠得黎又夠順滑 雞味香濃 膠質豐富有別於較大眾既魚介豬骨湯底🤓 麵質軟硬度適中 配料方面 叉燒同慢煮雞胸肉口感軟嫩 炸牛蒡新鮮香脆 略帶蜜糖既甜味 溏心蛋亦夠流心入味🤤餃子就偏乾硬 可以唔洗嗌😬順帶一提 Openrice有時仲會有啲優惠卷可以即場買黎用 抵上加抵🤭
雞白湯拉麵 $98

餃子就偏乾硬 可以唔洗嗌😬

雞白湯拉麵
餃子
雞白湯拉麵
今次嚟到呢間拉麵店又坐返角落位置,餐廳環境比較昏暗,幾啱坐低慢慢談心。上次食「瀨戶內海 - 𧐢湯拉麵」,今次期間限定係「極濃牛骨湯拉麵」可以配A4西冷和牛,成100g㗎!不過呢排係咁打邊爐食咗牛,所以都係叫返個更啱冬天食嘅「極濃雞白湯拉麵」先!✍🏻 /極濃雞白湯拉麵▪️價錢:HK$138▪️美味指數:♥♥♥♥♥睇完menu都心大心細,最後決定呢個店長推介嘅拉麵,見到「極濃」字眼都特別吸引!餐廳話呢個係用原隻雞煮咗8個鐘以上嘅濃厚雞白湯,天然骨膠原就係精華所在,食拉麵同時照顧埋健康同美顏,特別啱女士們食。拉麵有2片雞胸同1片叉燒,雞胸加埋雞白湯一齊食會比較好味啲,仲有一堆炸到脆卜卜嘅牛蒡,真係好好食,我覺得比雞胸更搶鏡呢😝✨✍🏻 /香辣豚骨湯拉麵▪️價錢:HK$98▪️美味指數:♥♥♥♥♡ 平時食拉麵我麻麻哋鐘意食辣味,因為好多時會辣到食唔出個湯式鮮味。今次朋友揀咗呢個,我順便試咗啖,又唔算好辣喎~仲食到個豚骨湯味道🐖✨✍🏻 /日式餃子▪️價錢:HK$38▪️美味指數:♥♥♥♥♡小食揀咗人氣之選嘅日式餃子,1份4件煎餃,煎得幾靚,一如既往咁好味💕✨

✍🏻 /極濃雞白湯拉麵

✍🏻 /日式餃子
▪️價錢:HK$38
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
2022-12-14 16 瀏覽
凍冰冰嘅天氣緊係要黎食返碗熱辣辣嘅拉麵喇😆咁多間拉麵店,平時覺得就腳所以就會黎e間🤭仲有佢最出名係食白雞湯拉麵,我地時不時都會點☺️餐廳幾有情調,有吧枱位同2人枱等☺️餐點方面,有期間限定拉麵,就係極濃牛骨湯拉麵🤩我地點左以下:🌺極濃牛骨湯拉麵(配豚肉)香濃嘅牛骨湯,配埋滑滑又彈牙嘅拉麵😆好正,豚肉又唔肥😋🌺極濃雞白湯拉麵湯底真係奶白色嘅雞湯,飲落有鮮雞嘅香味☺️雞肉肉嫩😋仲有炸牛蒡同流心蛋☺️叉燒都好正😍

🌺極濃牛骨湯拉麵(配豚肉)

香濃嘅牛骨湯,配埋滑滑又彈牙嘅拉麵😆好正,豚肉又唔肥😋

🌺極濃雞白湯拉麵

呢間拉麵有好多間分店~想食拉麵都會諗起佢~價錢合理😙CP值高🧡今次係北角附近返完工又決定去食晚餐🐶今次叫左個辛辣味同蟹肉😆.辛辣白雞湯 $98有兩種肉 兩塊雞胸肉同一片豚肉🧡雞胸肉係用煮 好嫩滑🫶🏻岩哂鐘意食肉既朋友🐷麵質好爽口彈牙 好鐘意粗幼度😆辛辣唔會淨係得辣既感覺 雞味濃稠🥰北海道蟹🦀️拉麵🍜 $138滿滿既北海道新鮮蟹🦀️肉😗鮮味十足!糖心蛋好食☺️呢碗都有一片大大既豚肉🧡明太子手羽 $48肉多 超juicy~熱辣辣食 咬落去外皮好香脆🥳除左堂食 仲可以叫外賣😆
呢間拉麵有好多間分店~
想食拉麵都會諗起佢~
價錢合理😙CP值高🧡
岩哂鐘意食肉既朋友🐷
麵質好爽口彈牙 好鐘意粗幼度😆
辛辣唔會淨係得辣既感覺 雞味濃稠🥰

北海道蟹🦀️拉麵🍜 $138
滿滿既北海道新鮮蟹🦀️肉😗鮮味十足!
糖心蛋好食☺️
呢碗都有一片大大既豚肉🧡

明太子手羽 $48
肉多 超juicy~
熱辣辣食 咬落去外皮好香脆🥳

除左堂食 仲可以叫外賣😆