2024-04-21 43 瀏覽
幾年冇食金鶴了,以前成日食,而且成日要排隊。今日夜晚7點嚟到,理應最繁忙嘅晚市時段,都唔洗排隊,得兩枱客。不過可能因為位置唔算近地鐵站,唔係好方便,加上中環太多其他選擇。雞白湯拉麵以前食過特濃雞白湯,真係濃好多,不過有啲滯,個人覺得平少少食番普通雞白湯已經ok,都好濃好香滑,唔油。雞蛋生熟程度剛好,仲有少少流心。兩塊慢煮雞肉+一塊叉燒,慢煮雞肉好嫩滑,叉燒冇咁嫩但都唔鞋。醬油拉麵好香,湯底清,一啲都唔油,亦唔會好咸宜家多左好多串燒,以前淨係得鰻魚串個啲。順帶一提佢哋嘅鰻魚都燒得好香好食。燒豬頸肉略嫌唔夠香,可以燒多陣肉嫩唔鞋,唔會太肥燒魷魚筒今日服務都好好

雞白湯拉麵
雞蛋生熟程度剛好,仲有少少流心。

醬油拉麵
好香,湯底清,一啲都唔油,亦唔會好咸

燒豬頸肉
略嫌唔夠香,可以燒多陣
肉嫩唔鞋,唔會太肥

今日服務都好好
2024-04-11
2024-03-07 216 瀏覽
最近鍾意食一啲連鎖店嘅餐廳,上次食完中環一間拉麵之後,今次嚟到附近荷李活道嘅金鶴拉麵。呢個品牌係連鎖形式,出品基本上每一間都好穩定。今日我中午嚟咗呢度食,兩個人分別嗌咗:北海道濃厚蟹湯拉麵 跟餐2隻餃子極濃鷄白湯拉麵本身見佢又期間限定龍蝦湯底為主題嘅拉麵,但係我本身唔膠布係好鍾意美國龍蝦嘅味道,所以就打消咗個念頭。兩碗拉麵,同時間送上嚟,熱辣辣出晒煙,好精神吓。蟹湯拉麵,跟咗一片梅頭叉燒,中間有拆好嘅蟹肉。另外一碗係極濃雞白湯拉麵,同樣有一片梅頭叉燒,另外再有幾片嘅雞胸肉。其他配料例如京蔥,木耳,半隻濃厚嘅糖心蛋,唐辛子糸,兩片紫菜呢啲兩者都有。拉麵面係落單時無硬度選擇,偏腍,都算掛到汁,係較粗身嘅麵。兩個湯都稠身,但係我認為偏淡,我會鍾意鹹少少嘅湯底。 雞湯果個嘅雞味係重嘅,至於蟹湯嗰個唔算好突出。叉燒方面唔係超薄嗰隻,有少少咬口,而且食到豬肉嘅味道,口感正常,唔滑唔難咬,我幾鍾意。雞胸肉都容易咬到,唔差嘅。但係蟹湯拉麵中間嗰個蟹肉有殼碎都仲可以接受,但係個蟹肉係凍嘅,放埋啲熱嘅面入邊一齊食,唔係太舒服。個餃子就非常一般,唔好食,假如選擇第二啲嘢會更好。兩者之中,雞白湯果個會好食啲。

北海道濃厚蟹湯拉麵 跟餐2隻餃子
極濃鷄白湯拉麵

兩碗拉麵,同時間送上嚟,熱辣辣出晒煙,好精神吓。

拉麵面係落單時無硬度選擇,偏腍,都算掛到汁,係較粗身嘅麵。

個餃子就非常一般,唔好食,假如選擇第二啲嘢會更好。

兩者之中,雞白湯果個會好食啲。不過我會鐘意對上兩次食果間過江龍多啲。 呢間回頭率較低。

突然間好想食拉麵,又想坐得舒服啲,所以就去咗呢一間位於中環蘇豪區嘅拉麵店(除咗中環之外,仲有好多地方有分店,可見人氣有幾高)雞白湯拉麵 $98推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟雖然只係普通嘅雞白湯拉麵,但係已經好濃郁,低溫慢煮嘅雞肉一啲都唔柴,好嫩,而豚肉叉燒就好軟淋,好吃!拉麵嘅質感都好爽口彈牙,煙燻糖心蛋也好入味,不過我最鍾意嘅都係佢嘅炸牛蒡🤣🤣🤣✨整體來講,味道的確唔錯,而且有小份選擇,就算係比較細食嘅人都唔擔心食唔晒,造成浪費以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

雞白湯拉麵 $98
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

很喜歡金鶴的雞白湯拉麵😍個湯底真係好正 雞白湯既湯底清、香、濃🍜麵質的軟硬度和質感也洽到好處如果突然好想食日式拉麵 金鶴一定能滿足到你有時耐無食 都忍唔住收工要去整返碗 😋香港好食的日式拉麵其實真係少之又少金鶴是其中一間我覺得好食的👍🏽😋
很喜歡金鶴的雞白湯拉麵😍
個湯底真係好正 雞白湯既湯底清、香、濃🍜
麵質的軟硬度和質感也洽到好處
如果突然好想食日式拉麵 金鶴一定能滿足到你
有時耐無食 都忍唔住收工要去整返碗 😋
香港好食的日式拉麵其實真係少之又少
金鶴是其中一間我覺得好食的👍🏽😋

2021-04-30
The waiter recommend the lobster broth ramen, which was super creamy and delicious! The lobster meat was tender. We also had a pork ramen with soft meat and textured noodles. You can also join their reward system to get freebies like drinks and dumplings!
  • 金鶴雞白湯拉麵
2024-01-10 265 瀏覽
極濃雞白湯拉麵 $138湯底濃郁👍🏻,唔會太油太咸,白湯都整得好夠味唔會清淡,充滿骨膠原,個人覺得仲帶蔥香,而且有鮮味😝,配菜就有黑木耳、炸牛蒡、溏心蛋🥚,仲有大塊叉燒同大塊雞肉,份量多,雞肉肉嫩🍗,叉燒唔會好肥,炸牛蒡好香口,拉麵彈牙仲可以自行揀軟硬程度🍜✨星期一做緊全日8折,鋪面細但都幾多位既,日系裝修,開放式廚房,睇到廚師整既
極濃雞白湯拉麵 $138

啱啱食完Kane Tsuru嘅拉麵,心情仲係好興奮!首先,佢哋嘅北海道濃厚蟹湯拉麵,真係一試難忘。湯底香濃到不得了,滿滿蟹肉一啖咬落去,彈牙鮮甜,仲有個creamy嘅質感,超正!🍜 叉燒都唔失禮,唔單只腍,仲香滲滲咁溶係口邊。再講下香辣豚骨湯拉麵,依個真係一個小衝擊!湯頭夠辣夠香,細細粒辣椒籽hit到味蕾,好似話你知:「我係正宗嘅!」豚骨熬製得好有層次,淡淡嘅風味係喺辣度裏面融和得剛剛好。等等,有冇搞錯?攞餐仲有加$20嘅日式及汽水,真係太抵駛!日式咬落去外脆內多汁,熱辣辣嘅啤酒炸物同冰凍汽水,簡直係解饞大法!始終,呢度嘅拉麵賣相靚仔,每一樣餐牌上面的物品都好似藝術品咁。麵條嘅彈性就似跳舞咁喺湯裡面游,食落去每一啖都唔單調。探險完呢間店,我心情滿足到不得了,即刻上咗一個味道風味之旅,下次還要再黎!🤤🍲🥤

2023-12-30 139 瀏覽
🌸雞白湯拉麵🐓🍜🩷推介🩷濃稠順滑奶白色嘅雞白湯係用日本赤雞熬製6小時而成😍😍唔怪得之,湯底味道好濃厚,清甜而又唔會太油膩😊雞肉同叉燒都好嫩滑😝拉麵好彈牙,份量又多,配埋長長而又卜卜脆嘅炸牛蒡,真係幾滋味🤭😋🌸日式餃子🥟熱辣辣外層好脆口,入面嘅餡料都足夠,都唔錯👍🏻➖➖➖➖➖➖💁🏻‍♀️ 職員服務態度好👍🏻上菜速度都快!抵讚😉😉#金鶴拉麵 #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
🌸雞白湯拉麵🐓🍜

🌸日式餃子🥟熱辣辣外層好脆口,入面嘅餡料都足夠,都唔錯👍🏻

➖➖➖➖➖➖

💁🏻‍♀️ 職員服務態度好👍🏻上菜速度都快!抵讚😉😉

#金鶴拉麵

2023-11-12 309 瀏覽
🔆極濃雞白湯拉麵 · $138極濃雞白湯湯頭以雞骨熬煮8個鐘,充滿天然骨膠原精華☺️滋味濃郁而不膩,湯汁富有層次。麵條細緻有嚼勁,吸曬湯汁🤓配料有慢煮雞胸、叉燒、蔥花同溏心蛋,增添豐富口感和風味。🔆北海道濃厚蟹湯拉麵· $138如果鍾意海鮮湯底,北海道濃厚蟹湯拉麵絕對岩曬你😀湯底以北海道花咲蟹熬煮,味道濃郁鮮中帶著微妙鮮甜味。蟹肉碎配搭拉麵同湯頭,滋味滿滿!配料有叉燒、紫菜、蔥花同溏心蛋,夠曬滿足😌🔆鹽燒豬頸肉· $48豬頸肉切成薄片,經鹽燒處理,油脂適中,肉質鮮嫩多汁,帶著微妙的鹹香味😛🔆日式餃子🥟· $38餃子的外皮薄脆,內餡豐富,唔會過於油膩。🔆日式唐揚炸雞🍗 · $38雞肉外皮炸得金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,酥脆可口❤️個人覺得餐廳可以係呈上既時候除左中環其他地區都有分店嫁🤓

🔆極濃雞白湯拉麵 · $138

🔆北海道濃厚蟹湯拉麵· $138

🔆鹽燒豬頸肉· $48

🔆日式餃子🥟· $38
餃子的外皮薄脆,內餡豐富,唔會過於油膩。

🔆日式唐揚炸雞🍗 · $38

除左中環其他地區都有分店嫁🤓

極濃龍蝦湯拉麵💰138期間限定都比我同朋友撞到就梗係諗都唔諗就叫番碗🤣非常非常濃郁既龍蝦湯底🦞好食程度係朋友秒速清碗🫢味道濃得黎又未去到要飲水清清佢既地步,將完美既湯底熬得極至😆佢地仲有款198既係會加上半邊龍蝦尾呢~北海道極濃蟹湯拉麵💰138作為一個蟹迷🦀蟹飯蟹粥蟹麵都食唔少,但蟹拉麵就真係少食啲😕佢地個蟹肉係已經拆好曬肉非常方便食用😆🫶🏻蟹湯第一口飲落其實唔算好蟹🤔反而係最簡單既雞白湯加上海鮮甜香然後蟹味後勁先湧番上來‼️整體濃而不膩,飲曬碗湯都唔覺頸渴🤣麵條粗幼岩岩好,咬落夠韌勁👍🏻Damn Lemon🍻食食下拉麵決定叫埋支啤酒飲下😂入口嚇親我地 因為飲落似cider多啲🤤甜甜的,有淡淡檸檬香再加上白提子既甜味成餐飯滿足曬啦~
極濃龍蝦湯拉麵💰138
期間限定都比我同朋友撞到就梗係諗都唔諗就叫番碗🤣
非常非常濃郁既龍蝦湯底🦞好食程度係朋友秒速清碗🫢
佢地仲有款198既係會加上半邊龍蝦尾呢~

北海道極濃蟹湯拉麵💰138
作為一個蟹迷🦀蟹飯蟹粥蟹麵都食唔少,但蟹拉麵就真係少食啲😕
佢地個蟹肉係已經拆好曬肉非常方便食用😆🫶🏻
麵條粗幼岩岩好,咬落夠韌勁👍🏻

Damn Lemon🍻
食食下拉麵決定叫埋支啤酒飲下😂
入口嚇親我地 因為飲落似cider多啲🤤
甜甜的,有淡淡檸檬香再加上白提子既甜味
成餐飯滿足曬啦~
2023-11-01
2023-11-04 131 瀏覽
金鶴拉麵位於中環SOHO,雞白湯拉麵一直都極具人氣,即使中環區有大量拉麵店亦能站穩一席位👍🏻.▫️北海道濃厚蟹湯拉麵🍜 $138蟹湯拉麵係店內最人氣嘅拉麵之一❣️湯底充滿住濃郁鮮蟹滋味,超級creamy,除左叉燒仲有大量蟹肉係中間,啖啖🦀肉十分出色!.▫️香辣豚骨湯拉麵🍜 $138作為店內少量辣湯底嘅拉麵,辣得黎又唔會太刺激,湯底豬骨濃湯超惹味,食唔停口🤤!.▫️日式炸雞及汽水🥤 (+$20)拉麵可另加$20轉套餐,今次選擇左炸雞黎試一試,大件得黎又香脆,即炸令口感又脆又多汁😋.💬無論味道、份量、價錢及質量都係中環區屬中上,美味又滿足嘅拉麵體驗🩷.Kane Tsuru Ramen is located in Central SOHO and their chicken white broth ramen has always been extremely popular, firmly holding its place among the numerous ramen shops in the area.👍🏻.▫️ 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐑𝐢𝐜𝐡 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐁𝐫𝐨𝐭𝐡 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧 🍜 $138Th
▫️北海道濃厚蟹湯拉麵🍜 $138
▫️香辣豚骨湯拉麵🍜 $138
▫️日式炸雞及汽水🥤 (+$20)
The crab broth ramen is one of the most popular choices in the restaurant❣️The broth is filled with a rich crab flavor, super creamy, and in addition to the char siu, it contains a generous amount of crab meat in the middle, making each bite of crab meat exceptional! 🦀
▫️ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐓𝐨𝐧𝐤𝐨𝐭𝐬𝐮 𝐁𝐫𝐨𝐭𝐡 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧 🍜 $138
As one of the few spicy broth ramen options in the restaurant, it has just the right amount of heat without being too intense. The pork bone broth is incredibly flavorful, making it a delight to savor!🤤
▫️ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 & 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤🥤 (+$20)
For an additional $20, the ramen can be upgraded to a set meal. This time, I opted for the fried chicken, and it's generously sized, crispy, and the frying process has made it both crispy and juicy.😋
💬 Overall, whether it's taste, portion size, price, or quality, this ramen experience in Central is above average, delivering delicious and satisfying bowls of ramen.🩷
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
2023-11-02 115 瀏覽
係咪不少人都食過啦?🫢🫢不過我都係第一次食,哈哈!有幾間分店,地點都幾方便!佢地依家仲有套餐包一個拉麵、一個小食同一杯飲品。🐣🍜 鷄白湯拉麵 $98佢最出名的款式!雞白湯🐣唔算好多拉麵店會主攻雞白湯。佢有款係極湯,不過的冇叫到,試咗佢正常個款先🫢炸到脆卜卜嘅牛蒡好好食!!!湯底有雞嘅香味但口感似西湯個啲忌廉湯,好creamy。雞肉同叉燒都好大塊又腍。🦀🍜 北海道濃厚蟹湯拉麵 $138蟹湯比雞湯仲要濃味啲,好岩重口味人士🤭🤭質地嚟講都幾濃稠。湯底好鮮味,面頭仲有一堆拆殼蟹肉🥹 拉麵質地彈牙滑身,仲有份量好多,一定夠飽😆🥟 日式餃子 (2pcs)細細隻做小食一流,餃子皮炸得好脆口,但入面啲肉餡都仲有汁😋😋😋🍗 日式唐揚炸雞 (2pcs)都幾大舊喎🤭冇骨,啖啖肉!

🐣🍜 鷄白湯拉麵 $98

🦀🍜 北海道濃厚蟹湯拉麵 $138

🥟 日式餃子 (2pcs)

🍗 日式唐揚炸雞 (2pcs)
都幾大舊喎🤭冇骨,啖啖肉!
金鶴拉麵.香濃滋味倍開心和同事放工後近中環突然想食拉麵即時openrice 一下見到心心念念的金鶴拉麵原來就在蘇豪附近於是從中環站 C 出口沿半山電梯上去中途就好快見到金鶴拉麵啦!YEAH!日本餐廳最開心係可以睇住師傅煮野開放式廚房見證食材有滿滿的信心金鶴拉麵的出品一向有保證是少有令我回味的拉麵店因為麵質與湯底極好我耐不耐就會幫襯我推介朋友吃:極濃雞白湯拉麵令她一吃難忘!極濃雞白湯底非常濃厚入口幼滑香濃,有牛奶口感,卻是雞湯滋味令人非常讚嘆!基本盤是:日式叉燒+慢煮雞肉+半隻溏心蛋+炸牛蒡日式叉燒保持一貫水準慢煮雞肉滑出另一種口感香滑的溏心蛋一吸入口,滴水不漏炸牛蒡非常香脆再配上蔥花、筍乾、木耳絲味道很是不錯我吃的是:香辣豚骨湯拉麵就是喜歡這辣辣的滋味本來在醬油與香辣之間十五十六不過還是被這黃加紅變橙的顏色吸引味道香辣惹味配以大大的紫菜香氣深得我心日式餃子炸到邊位奇脆,口感好好內裡的肉肉仍保持多汁好好食,極力推介的小食之選飲住汽水食拉麵真係好爽明天番工又充滿力量啦!金鶴拉麵中環蘇豪荷李活道39號地舖電話號碼 26979780
金鶴拉麵.香濃滋味倍開心

和同事放工後近中環
突然想食拉麵
即時openrice 一下
見到心心念念的金鶴拉麵原來就在蘇豪附近
於是從中環站 C 出口沿半山電梯上去
中途就好快見到金鶴拉麵啦!YEAH!

日本餐廳最開心係可以睇住師傅煮野

我耐不耐就會幫襯

我推介朋友吃:極濃雞白湯拉麵
令她一吃難忘!
極濃雞白湯底非常濃厚
入口幼滑香濃,有牛奶口感,卻是雞湯滋味
令人非常讚嘆!

基本盤是:日式叉燒+慢煮雞肉+半隻溏心蛋+炸牛蒡
日式叉燒保持一貫水準
慢煮雞肉滑出另一種口感
香滑的溏心蛋一吸入口,滴水不漏
炸牛蒡非常香脆
再配上蔥花、筍乾、木耳絲
味道很是不錯

味道香辣惹味
配以大大的紫菜香氣
深得我心

日式餃子
炸到邊位奇脆,口感好好
內裡的肉肉仍保持多汁
好好食,極力推介的小食之選

飲住汽水食拉麵真係好爽
明天番工又充滿力量啦!

金鶴拉麵
中環蘇豪荷李活道39號地舖
電話號碼 26979780
2023-10-10 94 瀏覽
🍜想搵啲坐得舒服,又可以一個鐘食完嘅午餐?呢間蘇豪拉麵店就啱晒啦🫶店家推介極濃雞白湯拉麵 ($138) 湯底濃厚,而且有大大塊叉燒同埋慢煮赤雞胸肉,仲有超香口炸過嘅牛蒡!仲有期間限定嘅拉麵同埋其他好有趣嘅拉麵湯底~午市套餐(+$20)有埋小食同飲品,唐揚炸雞有兩大件~炸完都超多肉汁😻仲有其他小食例如餃子等等可以選擇! 飲品就有各式各樣嘅汽水仲有啤酒可以選擇!欣賞佢哋仲有出少份量版本嘅拉麵,平啲之餘,啱晒我呢啲細胃主席🫡
🍜

2023-10-04 79 瀏覽
中環的蘇豪區一般食物都是較貴的,而這間的拉麵卻是較貼地的價錢,即時登記會員更有汽水送,感覺不錯~極濃龍蝦湯(配一隻龍蝦尾)~龍蝦湯味道很香濃,每口湯也充滿著龍蝦的香味,龍蝦湯帶著誘人的奶橙色的湯底,配上煙韌分明的拉麵,一口湯一口麵去吃,充滿著龍蝦味的幸福,而我更加了一隻龍蝦尾,燒後的龍蝦尾比想像中更香,肉質彈牙~黑蒜醬油拉麵~日本醬油味道濃郁,很香黑蒜油香味,拉麵內的配料也不少,有雞肉、豚肉、糖心蛋、紫菜及木耳絲等~