大半個月前已經約咗一個唔係成日見嘅朋友嚟呢度食飯,喺OpenRice度訂枱之前一日就收到餐廳WhatsApp同我講話OpenRice要$500以上消費先有九折做會員就要取消個OpenRice訂枱先至有折咁我話唔好咁複雜啦,我用返OpenRice個Booking,因為我想確保有枱點知今日12:30食飯、11:30打俾我話今日Booking好爆滿,可唔可以改期聽日先食飯?我話我約咗人哋好耐先有約到一日食飯,無可能改期佢就同我講如果一定要今日嚟嘅話,就要搭枱我話咁你係咪即係以後唔想我嚟啊?佢先至話好啦好啦、俾返張唔使搭枱嘅枱你呢啲咩服務嚟㗎?唔好以為自己不嬲生意好就可以咁樣搬弄啲客人啦,其實香港嘅飲食業就係咁,俾你哋搞軭晒

之前一日就收到餐廳WhatsApp
同我講話OpenRice要$500以上消費先有九折
做會員就要取消個OpenRice訂枱先至有折

我話我約咗人哋好耐先有約到一日食飯,無可能改期

佢就同我講如果一定要今日嚟嘅話,就要搭枱

2024-01-10 225 瀏覽
一踏入金蘭花,空氣中已經飄浮著泰式香料嘅誘惑。泰式燒雞配咗一隻金黃閃閃嘅太陽蛋,燒雞香噴噴,肉嘅質感鬆軟,啖啖肉真係食落有哂滿足感,但個雞皮燒到微微焦脆,呢下少少,就有啲乾咗。太陽蛋流出既蛋黃,淋喺白飯上面,味道簡直無得頂!豬肉炒金邊粉嘅話,面條炒到又乾爽又入味,真系炒功一流!豬肉腍滑,吸滿咗豉油同芽菜嘅鮮美。每一啖都嘆為觀止,簡直係平民美食之選。整體嚟講,這家泰國餐廳提供嘅佳餚襯托出濃厚嘅泰式風情。食物嘅味道紮實,質素有保證,加上店家嘅服務,真系稱心滿意,真系要讚一讚!下次再嚟,鐘意食辣嘅朋友們,記得唔好錯過喇!🌶️👌🏻🥘#金蘭花 #泰國美食 #燒雞蛋白飯 #炒金邊粉

#金蘭花 #泰國美食 #燒雞蛋白飯 #炒金邊粉
2024-01-09 186 瀏覽
中午同同事去咗呢間泰國私房菜餐廳食lunch。一入門口見到佢貼住:last day 2024年1月19日。原來呢間餐廳已經做咗30幾年,我今次第一次嚟食已經係最後一次了😢餐廳都幾受歡迎,雖然訂咗位,都等咗10分鐘左右。等入座期間見到有好多人買外賣🥡餐廳唔係好大,今次我哋食嘅時候仲要啱啱有一大班人一齊食(慶祝生日🎂),所以好嘈。中午有lunch sets, 每個set 都配一個前菜、甜品及一杯飲品。價錢係$108-$118,會員唔洗加一😁我叫咗泰式海南雞飯。前菜係雲耳加青瓜🥒,幾開胃👍🏻海南雞係有骨的😅不過唔多骨,應該係已經去咗部分骨。飯好多,食唒一定飽😋甜品係番薯🍠浸咗糖水,好甜,我就麻麻地😅飲品有凍飲🥤同熱飲☕️揀,我就揀咗杯熱檸檬水幫助消化😂當然有其他泰式飲品揀。

2024-01-09
2023-10-08 584 瀏覽
Managed by Thai native, the restaurant provides authentic Thai dishes including signature dishes such as Tom Yum Goong and mango sticky rice.Set menu is available during lunch hours, which includes a 3-course meal with drinks included. I didn’t expect the starter to be spicy, and the Thai milk tea is a perfect fit.🔸Pineapple Fried-rice With Pork

2023-10-08 477 瀏覽
最近啲餐廳好早就閂門,好多都係閂九點。依間泰國菜閂十點,評價又唔錯,試試佢。地點都唔算難搵,係樓上鋪,要行兩層有啲斜又有啲高嘅樓梯先上到去/ 至少上一層樓梯再搭lift。係泰國人主理,餐廳環境舒服,唔算大地方,都真係有少少食私房菜嘅感覺。兩個人總共叫左三個菜,兩個甜品。另外叫左一杯凍檸多(檸檬+ 益力多)同杞子龍眼冰。一開始有一盤現炸蝦片,送既,份量都幾多,脆卜卜。肉碎生菜包:可以揀豬/牛/雞。我地揀左豬,份量適中。泰式炒芥蘭:其實只係臘肉炒芥蘭,唔知泰式位係邊🙈。海鮮炒粉絲:熱辣辣好食甜品叫左椰汁糕同千層糕,本身想叫南瓜燉蛋,但要預訂。另外有個芒果糯米飯,但一個細size都要$108,所以冇叫到。椰汁糕同千層糕都係整好晒係雪櫃拎出黎,個椰汁糕(總共四件),略嫌有啲太凍,仲有啲冰,要擺一陣先食。唔好睇佢細細杯,入面有啲芋泥蓉,椰子味夠重夠香。千層糕賣相十分吸精,斑蘭味都有,好好味😋全餐最滿意係個兩款甜品另外佢有個芒果糯米飯生日蛋糕好似都好特別咁~

兩個人總共叫左三個菜,兩個甜品

另外叫左一杯凍檸多(檸檬+ 益力多)同杞子龍眼冰。

一開始有一盤現炸蝦片,送既,份量都幾多,脆卜卜。
肉碎生菜包:
可以揀豬/牛/雞。我地揀左豬,份量適中。
碎肉生菜包(豬)

泰式炒芥蘭:
其實只係臘肉炒芥蘭,唔知泰式位係邊🙈。

海鮮炒粉絲:
熱辣辣好食

椰汁糕

千層糕賣相十分吸精,斑蘭味都有,好好味😋
千層糕

全餐最滿意係個兩款甜品

另外佢有個芒果糯米飯生日蛋糕好似都好特別咁~
2023-10-06
碎肉生菜包(豬)
椰汁糕
千層糕
2023-05-27 1125 瀏覽
一連幾天長假期,吃多了最多第二日fasting 比腸胃休息下,於是今晚盡情地吃吃吃…..朋友說這家餐廳成日都好多人幫襯,所以來至前最好訂位啊!今晚叫了九樣食物:其中個臭🍀煎蛋好特別(友人好❤️吃,她每次都order)我是第一次吃,蛋中間好多草。D草有少少草青味及苦澀味。不過真係幾🉐️意,未吃過。(未吃過的可以試吓,感覺這種草有助排毒,可以減肚腩)個🍍炒飯好好味,吃完一口後停不了。我向來不吃魚皮這東西,因為D皮好似🐍,所以驚驚。但朋友們勁👍這炸🐟皮超脆口,吃不停。個香葉炒肉碎,超辣🔥及重香料,所以好惹味。我❤️❤️❤️但原來裡面有生🧅,下次叫個廚走🧅先。最後,🥭糯米飯上台,味道不太甜,好香椰🥛味,但個飯好硬好實(其實係未實實地才正宗呢?)同場加映:是晚有食客生日,於是侍應走去替她戴上party hat及把生日紙牌給她。侍應仲即埸K神上身,拿住支咪高聲大唱,送上首泰文生日歌比壽🌟👩🏼。氣氛超攪笑。

朋友說這家餐廳成日都好多人幫襯,所以來至前最好訂位啊!

今晚叫了九樣食物:

其中個臭🍀煎蛋好特別(友人好❤️吃,她每次都order)

(未吃過的可以試吓,感覺這種草有助排毒,可以減肚腩)

個🍍炒飯好好味,吃完一口後停不了。

個香葉炒肉碎,超辣🔥及重香料,所以好惹味。我❤️❤️❤️

但原來裡面有生🧅,下次叫個廚走🧅先。

氣氛超攪笑。
2023-05-25
2023-05-15 991 瀏覽
金蘭花泰國菜地址: 灣仔軒尼詩道18-20號永昌大廈2樓#yauyau_灣仔🥠🥠餐前小食 蝦片 $free好香口嘅蝦片,好開胃下。🍖🍖泰式豬仔肉串燒 $108呢個一定要試,佢個肉質香得嚟又軟身,點埋個汁,咬入口嗰種油香同醬汁嘅酸甜真係不得了,我會為咗呢個餸再番嚟食。🥘🥘泰式椰汁咖喱(雞肉)$98 個椰汁好出,椰子控會好鐘意,啲雞肉食唔到雪味,除雪做得好。🫓🫓薄餅 $15普通,為點咖哩食而叫,啲咖哩真係好香口,點嚟食真係脂肪肝都要行埋一邊。🍜🍜炒海鮮金邊粉 $98有啲油膩,但係好香口,而且入面俾好多海鮮下,唔係嗰嘅蟹柳同蜆肉充數。味道: 4/5服務: 3.5/5環境: 3.5/5番兜: 3.8/5#灣仔美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #灣仔泰國菜 #泰國菜
金蘭花泰國菜
地址: 灣仔軒尼詩道18-20號永昌大廈2樓

#yauyau_灣仔

🥠🥠餐前小食 蝦片 $free
好香口嘅蝦片,好開胃下。

🍖🍖泰式豬仔肉串燒 $108

🥘🥘泰式椰汁咖喱(雞肉)$98
個椰汁好出,椰子控會好鐘意,啲雞肉食唔到雪味,除雪做得好。

🫓🫓薄餅 $15

🍜🍜炒海鮮金邊粉 $98

味道: 4/5
服務: 3.5/5
環境: 3.5/5
番兜: 3.8/5

之前去過幾次,自從銅鑼灣開了分店已沒去灣仔店,可惜銅鑼灣店大約兩年前已關閉。其實再想去主要為咗一碗出色的泰北咖哩雞麵,有小部份泰國餐廳都有,但呢間較正宗同最好食,可惜…. 已不再出現在餐牌上,極失望😞!選了招牌菜:柚子沙律、燒豬仔肉串燒雞、辣炒海鮮、冬蔭公湯、芒果糯米飯生日蛋糕- 柚子沙律價錢略貴,份量少,賣相不吸引,點解係招牌菜?- 豬肉串好味,但$40兩串。- 燒雞唔熱,味道ok但不算香口。- 炒海鮮和湯好味👍🏻。- 芒果已開始變色,有少少部分黑黑地,唔新鮮。依舊員工唱泰文生日歌,這仍是它的賣點。六款菜只有一半滿意🙁價錢比同區其他泰國餐廳貴,但如果不能維持食物水準就好難繼續幫襯。

選了招牌菜:柚子沙律、燒豬仔肉串
燒雞、辣炒海鮮、冬蔭公湯、芒果糯米飯生日蛋糕

- 柚子沙律價錢略貴,份量少,賣相不吸引,點解係招牌菜?
- 豬肉串好味,但$40兩串。
- 燒雞唔熱,味道ok但不算香口。
- 炒海鮮和湯好味👍🏻。
六款菜只有一半滿意🙁

2023-04-21
生日
2023-03-11 875 瀏覽
金鐘lunch time 一向選擇有限,通常會去灣仔附近揾食。朋友推介呢間泰國餐廳位於灣仔同金鐘交界,話好正~我地一行4人,叫左個4人餐,6個餸,份量適中,味道ok,款式也不錯,會再encore。

朋友推介呢間泰國餐廳位於灣仔同金鐘交界,話好正~

商業大廈嘅一樓,有兩個單位嘅泰國餐廳,人多可以叫串燒、沙律、泰國小食,亦可以叫lunch set一人一份。[]午餐包左一杯嘢飲,一個前菜一個泰國甜品同埋一個主菜。海南雞有驚喜,肉質非常嫩滑,就算浸咗喺湯粉裏面都唔會過熟或者好鞋。金邊粉浸咗湯底嘅湯汁,好入味,不過湯底偏甜。甜品斑斕糕嘅質地好硬,送嘅不過不失,無咩要求。飲品方面比較特別,可以叫黑糖薑水或香茅水、凍嘅亦都可以飲泰式奶茶或者泰式咖啡。

[[泰式海南雞湯金邊粉]]
午餐包左一杯嘢飲,一個前菜一個泰國甜品同埋一個主菜。

✨金蘭花泰國菜 (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀<泰式燒雞(半隻)> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟽.𝟻/𝟷𝟶雞多肉唔鞋唔乾雞皮唔算香脆但配自家製醬汁幾match⁡🎀<泰式炒通菜> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟼.𝟻/𝟷𝟶微辣 就算唔食辣都接受到⁡🎀<柚子沙律> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟼.𝟻/𝟷𝟶柚子份量合理不欺場配埋腰果酸酸甜甜少少辣 開胃之選⁡🎀<泰式青咖喱-豬頸肉> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟽/𝟷𝟶咖喱系列可配搭唔同肉類青咖喱唔算好辣 淡淡椰香豬頸肉燒到邊邊位脆脆哋送飯一流⁡🎀<酸辣凍鳳爪> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟼.𝟻/𝟷𝟶份量都多 味道預期之內四五嗰人share都夠食⁡🎀<泰式串燒> 豬仔肉𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟾/𝟷𝟶餐廳王牌 必叫豬仔肉肉嫩唔沾醬汁調味都好好味道甜甜係香港地其他泰菜館少見值得試試⁡雞肉豬肉𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟽/𝟷𝟶串燒燒烤得香口兩種都整得唔錯⁡整體評分:😋味道: 7/10 💰價錢: 人均約$150⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖金蘭花泰國菜 📍灣仔軒尼詩道18-20號永昌大廈2樓📞(852)2811 2360⁡#Fo
✨金蘭花泰國菜 (ू•‧̫•ू⑅)

🎀<泰式燒雞(半隻)>

📍灣仔軒尼詩道18-20號永昌大廈2樓
📞(852)2811 2360

#Foodiechk

2022-12-29 674 瀏覽
灣仔上樓泰國菜,Lunch set 100 蚊多啲,叫咗泰式船麵(牛肉)及泰式海南雞湯金邊粉,兩碗面嘅湯底係一樣嘅,濃而不咸,份量都OK,泰式海南雞係有骨嘅,肉質都算滑,Lunch set有甜品飲品有細細碟嘅菜,甜品造型玫瑰花嚟,味道剛好,椰汁味唔算好濃,服務也ok,整體來講ok.#泰國菜#船麵#lunch#午餐#樓上
#泰國菜#船麵#lunch#午餐#樓上
2022-11-21 809 瀏覽
傳統thai餐 雖然餐廳搬上樓好多年,但其實係街鋪我地就開始幫親架喇!多年來都Keep到好品質!Thai 姨姨都好好人 ~好有禮貌!食物依然保持水準,好多傳統嘅送菜都有得選擇!比外面普通嘅泰國餐廳 地道好多!叫左幾款餸菜 分量都唔少~生蝦(Thai姐姐推薦) 新鮮到港!真係好新鮮啊!配埋秘製醬汁 真係好好味!青咖喱 我最鐘意嘅 唔係肉!而係蔬菜!吸埋d咖喱汁 超好味😍😍😍 仲有薄餅配比我地!芒果糯米飯 係基本野啦,一定要食左先算係食左泰國菜! 依然鐘意佢嘅糯米飯!香軟 椰香味濃!
Thai 姨姨都好好人 ~好有禮貌!

叫左幾款餸菜 分量都唔少~

2022-10-17 695 瀏覽
又香又唔辣嘅咖喱🍛🐓講到大人細路都啱食嘅咖喱😋,就必數「馬沙文咖喱雞肉」啦!呢款泰讚嘅咖喱,醬汁特別加入南瓜🎃、菠蘿🍍及紅洋蔥🧅調配,令雞肉更香滑,伴飯一流!When it comes to curry 😋 that adults & kids love to eat, it must be "Massaman Curry Chicken"! With this Thai highly recommended curry, the sauce specially complements with pumpkin 🎃, pineapple 🍍 and red onion 🧅 to enhance the chicken’s taste, yet it’s perfect with rice!
又香又唔辣嘅咖喱🍛🐓

講到大人細路都啱食嘅咖喱😋,就必數「馬沙文咖喱雞肉」啦!

2022-09-29 665 瀏覽
也是兩位年輕夫妻開創的。可以品嚐到各式的酒品還能吃到美味的料理店家選用的食材都是以新鮮生鮮食品來製作不會只因是餐酒館,製作的料理就簡單帶過每一道菜每一口都吃的出師傅們的用心,不喝酒的朋友也能到店裡品嚐異國料理。品嚐著每一道佳餚,就好像自身在泰國,很完全的把泰國當地的口味融入在台灣。適合大小朋友的料理且做成是高級餐點,令每一位來過的顧客都一而再登門品嚐。
也是兩位年輕夫妻開創的。

可以品嚐到各式的酒品還能吃到美味的料理
店家選用的食材都是以新鮮生鮮食品來製作
不會只因是餐酒館,製作的料理就簡單帶過

每一道菜每一口都吃的出師傅們的用心,
不喝酒的朋友也能到店裡品嚐異國料理。
品嚐著每一道佳餚,就好像自身在泰國,
很完全的把泰國當地的口味融入在台灣。
適合大小朋友的料理且做成是高級餐點,
令每一位來過的顧客都一而再登門品嚐。