nocarbs_nolife

nocarbs_nolife

我是 nocarbs_nolife
訊息
正顯示第 110 篇(共 169 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
明太子熱拌烏冬
明太子熱拌烏冬
APR 24

西營盤站附近好多餐廳,競爭都幾大,距離地鐵站少少距離的日常,值得花點時間走去吃。 🍽️牛肉卷➕明太子熱拌烏冬 好豐富,除了牛肉卷同烏冬,附有沙律味噌湯+溫泉蛋,明太子微辣加醬油拌勻食味道濃郁,但略嫌鹹咗少少。牛肉卷裡面包住雞髀菇,中和肥牛的油膩,但相對難咬,個人比較鍾意卷金菇。 🍽️唐揚炸雞冷烏冬 有四舊炸雞,炸得非常酥脆,毫不油膩。天氣有啲熱,食冷烏冬特別消暑,而且冷食烏冬特別煙靭,食得推介。 柚子抹茶上面有一球sorbet,啱哂夏天飲❤️
蒜香蔥爆霸王雞
蒜香蔥爆霸王雞
MAR 24

灣仔大王東街午飯時間好多人龍,呢間特別多人,主打雞同叉燒。 🍴蒜香蔥爆霸王雞 $69 成個套餐有例湯有油菜,可以加$3配菜飯,唔想食飯嘅亦可以轉米線或米粉。醬汁嘅主調係炸蒜同豉油,一啲都唔辣,有好多香蔥絲,配飯都幾惹味。 🍴龍鳳配(叉燒配沙薑雞) 可以揀轉比加錢轉雞髀,呢度嘅雞水準正常,叉燒就可以唔使叫,又柴又乾,亦都冇乜叉燒嘅蜜汁香味,就似好嚡嘅瘦肉。米粉嘅湯底同滾水冇乜分別。 欣賞例湯裡面真係有料,每兜都有原隻雞腳。
肉桂蘋果窩夫雪糕
肉桂蘋果窩夫雪糕
拉花美式咖啡
拉花美式咖啡
OCT 23

良田村裡面竟然有一間對咖啡咁講究嘅coffee shop,無論Aeropress、手沖、虹吸都有得飲,而且咖啡豆嘅選擇都唔少。 第一次見到Americano都可以拉花,原本以為加少少奶,邊white Americano,原來老闆用特別嘅方法製造一層啡泡,拉出淡淡嘅latte art。 另一杯普通Americano比較厚身,係飲過最濃嘅Americano。 坐坐下有啲餓,好想食甜品,老闆話連雪條都係自家製,甜度低,窩夫厚,可以更脆身,肉桂蘋果甜而不膩,肉桂控覺得可以加重肉桂🤤 整體性價比高! 超足料,一定會再訪,老闆好熱情。
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐
半筋半肉麵
半筋半肉麵
薑母茶
薑母茶
AUG 23

今日陪屋企人黎附近面試,順便食埋晚飯,見到呢見台灣小店幾有味道。 *半筋半肉麵* 餐廳用QR Code落單,紅燒湯底可以自選濃度,濃啲淡啲都有得揀,牛筋好軟好入味,而且份量足。 麵條揀左粗麵,好有手工製作嘅感覺,每條粗幼不一,有勁度有咬口,唔錯。 *鹵肉燙菜* 比起一般嘅油菜多咗醬油嘅鹹甜香味,仲有肉香,比一般油菜好味好多。 *皮蛋豆腐* 夏天食呢一個涼拌小菜,非常開胃,豆腐凍冰冰,加上醬油膏嘅味道,好似食緊豆腐花咁滑。 熱薑母茶 (餐飲+$8) 薑母茶一上枱,已經聞到好香嘅薑味,辣度同...
泰式生蝦
泰式生蝦
鐵板蠔仔炒蛋
鐵板蠔仔炒蛋
蒜容炒貴妃苗
蒜容炒貴妃苗
5分鐘 (堂食)
2023-07-05
JUL 23

同家人喺K11行到肚餓,但商場多連鎖野,價錢又唔平。一行出商場,見到對面馬路有間好大的泰國菜,好多人幫襯。門口已經有濃濃的泰國風味。 裡面好大,可以容納好多張枱,所以多客人都唔洗等好耐。餐牌好多選擇,實有野啱食。 *泰式生蝦* 夠新鮮~點埋醬料好鮮甜!好好食。*鐵板蠔仔炒蛋* 一上枱見到份量呆左,超足料超大份,而且好有鑊氣,唔講以為食緊蠔餅,好香脆。蠔的份量好慷慨,大大粒。 串燒有牛、雞、豬,香口惹味,上枱好快清哂。 *蒜容炒貴妃苗* 食返碟菜平衡下,點知都好有驚喜。夠哂蒜味,貴妃苗好爽好新鮮,...
Smoked Salmon Bagel
Smoked Salmon Bagel
Iced Americano
Iced Americano
0分鐘 (堂食)
JUN 23

好羨慕啲喺大堂有coffee shop的商廈返工的人,日日都可以飲靚啡。 29coffee牛頭角總店一直冇機會去,今次出開上環,即刻去試下,天氣熱坐喺到會有少少辛苦,因為大堂係半開放,冇大門,熱空氣會流入。*Smoked Salmon Bagel* 呢到的bagel size比較細,如果好肚餓的話未必夠食,煙三文魚唔係夾火箭菜,係夾青瓜,感覺幾清新,但青瓜份量可以多啲。貝果紮實有咬口,雖然有拉扯感但好有麵粉香! 煙三文魚加左少少paprika調味,幾好食。 配埋杯高質啡,希望有機會再黎。
Avacado  Toast  with  Eggs
Avacado  Toast  with  Eggs
10分鐘 (堂食)
JUN 23

最初以為呢到地點唔方便,應該唔洗等位,點知星期日下午黎到滿座,等幾耐就真係睇運氣。唔少人都會黎外賣咖啡。店內有一張大枱,加幾張迷你二人枱,空間感幾好,唔會好逼。 無論咖啡定輕食,都有唔少選擇,幾吸引。 *Egg Salad Egg  Salad  Croissant* 呢個唔太推,預先生焗好,後來再翻熱,牛角包明顯過硬,甚至有啲燶同苦。*Avacado  Toast  with  Eggs* 呢個就好高質,酸種包質素好高,一塊好厚,所以食到好香的麥味,有口感,牛油果冇咩可以衰,夠新鮮就OK! 溏心蛋生熟程度剛剛好,呢個一定會再黎食...
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2023-06-25
JUN 23

平時見間間NOC都排哂隊,但其實一啲都唔平,仲要收加一添,不過想食健康啲又坐得舒服,呢到環境又真係唔錯。新出的蟹肉蛋白多士,中間墊左啲菠菜同黑醋,但始終蛋白水分比較多,都係會整到塊酸種包淋哂,不費力就可以切開。蟹肉蛋白的份量好豐富,應該至少有4隻蛋白,調味好輕手,帶點蟹肉嘅鮮甜味,自己加左好多黑椒。 我會話呢個價錢,有一半係比犧牲左的蛋黃。 呢到嘅酸種包冇咩特別,冇口感唔煙韌,冇咩香氣,唔會有麵粉香。
蟹籽吞拿魚手抓餅
蟹籽吞拿魚手抓餅
15分鐘 (外賣自取)
2023-06-24
JUN 23

檔口貼有指示,教你落完單唔洗比錢住,返黎拎餅先付款。雖然好懷疑店家係咪記得自己張單,但跟指示做應該冇錯。本身搵唔到鋪位位置,但見到長長人龍就知冇搵錯啦!蟹籽吞拿魚 超多吞拿魚,好有份量的手抓餅,雖然唔係好見到蟹籽的踨影,但呢個價錢冇投訴啦。 夾住新鮮生菜,好清新,餅熱吞拿魚凍,外熱內冷感覺不錯。食嗰時啲餡多到爆哂出黎,略嫌沙律醬多左啲。手抓餅係走厚實路線,唔係台灣嗰種整到鬆身的感覺。下次會想試埋其他口味。
Shrimp  Taco
Shrimp  Taco
Beef  Taco
Beef  Taco
JUN 23

葵廣掃街必食😆實在太鍾意食Mexican wrap同taco,taco即叫即整,可以揀餡料,等左五分鐘有熱辣辣taco到手,裝得好整齊,比埋手套企埋一邊食。 牛肉有驚喜!感覺似burger裡面嘅patty,有啲得肉筋咬下,好濃郁嘅牛味👍🏻 感覺似食緊漢堡包,不過比較容易漏哂啲牛出黎😂😂 蝦就比較普通,蝦近乎蝦米嘅size😆 口味比較清淡,下次可以試下其他醬汁,可能會更惹味。 整體已經好高質!$32-$34有份即製taco。
Top