講真,本身唔想公開,因為舖頭細細,怕你哋蜂擁而至我食唔到。但首先我無影響力,其次好嘢本應開心share。食過幾次,主菜試過西班牙黑豚肉日本元貝台灣麵(幾國際化),豚肉嫩,肥瘦適中,肉味偏淡,中和返鮮雞湯底嘅濃厚。元貝直情係一嚿嚿咁堆上嚟,慷慨程度令人感動。個麵好滑但唔會無口感,最勁抽係啲蔥,竟然用日本京都九条蔥,係唔係好過分?老闆娘傻咗!而我!感動到哭_咗!小食玫瑰露雞翼,酒香慢慢滲出嚟,好過癮,鹵水有層次唔係咸咁簡單,隻隻size一樣,肉厚又嫩滑,揀過先奉客,誠意有眼睇。最最值得介紹係甜品🍮,至今試過幾款,金箔龍眼冰粒粒龍眼都咁大咁圓,新鮮生果嘅清甜爽口,無得呃人。老闆娘話男朋友做果欄生意,所以入到揀手貨🤪😋另外試過芋圓杏仁露,個杏仁味好濃、好香,食緊都覺得補,塊面白咗兩度。芋圓軟綿綿有咬口,好治癒。至於椰汁芋頭糖水係最新嘅潮州風系列,我從未食過咁杰嘅芋頭糖水,食到芋頭絲同蓉,好飽足,不計功本,真心顛。超親切健談嘅老闆娘話自己開店都係尋開心,鍾意煮,又鍾意分享,唔講賺錢,我信咖,你去試一次就知!

西班牙黑豚肉日本元貝台灣麵

玫瑰露雞翼

杏仁芋圓露

椰汁芋頭糖水

$100 (宵夜)
西班牙黑豚肉日本元貝台灣麵
玫瑰露雞翼
杏仁芋圓露
椰汁芋頭糖水
2020-10-02 94 瀏覽
喺大圍食完lunch就過咗嚟食甜品。呢度甜品數量好多,正當我十五十六嘅時候,老闆娘就強烈推薦我食金箔龍眼冰!既然講到咁正,就一於點啦!❤️金箔龍眼冰$48一上枱見到有十幾粒龍眼肉,仲有金箔喺上面,即刻嘩一聲!同menu張相相符!龍眼肉絕對唔係用罐頭,而係用新鮮龍眼肉。啲冰好細滑,充滿牛奶味,仲有少少椰汁味!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)✅好清甜,消暑好選擇✅咁多龍眼肉,超抵食餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)一入舖頭老闆娘已經熱情款待,好健談😂 難得揾到咁有人情味嘅店,值得嚟下!

❤️金箔龍眼冰$48
金箔龍眼冰

好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
✅好清甜,消暑好選擇
✅咁多龍眼肉,超抵食

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
2020-09-27 88 瀏覽
今日同個friend 出完街,行到黎大圍突然好想食甜品,就專登search d甜品鋪,本身諗住去第2間既,但點知因為太早未開,行行下諗住繼續搵既時候就俾個店員係門口說服到食呢間!一入黎睇menu, 以為得甜品揀,點知原來都有賣午餐,可惜因為我地目標就係食甜品,所以都冇叫到佢既牛肉麵,我地最後分別叫左黑糖琥珀珍珠紫薯窩夫($42)同埋紫霞仙子($38)!一坐底未叫野食,佢就會先送上一壺茶,我聽就好似話係普洱茶,但唔知係咪聽錯左,因為飲落就似係涼茶,苦苦地,但唔係難飲既苦,而係甘甘苦苦!首先黎既係紫霞仙子($38),入面有意大利凍粉、椰汁紫米、黑糖紫薯圓、地瓜圓、芋圓,面頭仲可以加一種口味既意大利雪糕,而我地就揀左抹茶味,意大利凍粉口感就好似仙草凍絲咁,冇咩特別既味道,椰汁紫米都煮得好林,而d地瓜、紫薯、芋圓口感煙韌,唔會因為凍左而硬晒但最令人驚喜都係個雪糕,抹茶雪糕味道有少少苦,唔似街上食個d好甜,但苦得黎又唔會過火,反而又好似有d甜甜地,呢個矛盾既感覺令人想一啖一啖咁試真d個味!至於我地第2個甜品就係黑糖琥珀珍珠紫薯窩夫,個雪糕我地就揀左芋頭味,雪糕面有少量金,成個感覺高級左好多!窩夫

至於我地第2個甜品就係黑糖琥珀珍珠紫薯窩夫,個雪糕我地就揀左芋頭味,雪糕面有少量金,成個感覺高級左好多!窩夫既形狀同其他甜品鋪有d唔同,人地係方形/三角形,而佢係圓形既!
搬開左個雪糕,紫薯同埋珍珠就係窩夫上面,但紫薯偏凍,而且唔甜,似係就咁將煮熟左既紫薯切開而冇加任何糖,對於愛吃甜食既我黎講就略為失望,至於黑糖珍珠方面,黑糖味夠,但可惜珍珠太硬,唔太煙韌
好彩個窩夫同個雪糕救左成個甜品,窩夫即叫即做,雖然要等得耐少少,但都值得既,而個雪糕芋頭味濃,但開頭就偏硬身,都係要等一等,等佢軟化左之後芋頭味更為突出!

雖然以呢個價錢黎講,個窩夫份量偏細,但因為當中有部份收益係會攞黎做慈善,所以感覺上都okay! 下次可以黎試埋其他菜式!
2020-06-30 182 瀏覽
一間用心的店,食材講究,點滴用心。因為夏日炎熱關係,所以特別喜歡吃冷麵,點了冰鎮豬手讚岐烏冬(烏冬彈牙,豬手味道剛好)朋友點了牛腩牛筋台灣麵(湯底沒有味精,分量十足,牛根好到位)甜品金箔芝麻糊(吃得出是自家磨的,比例正宗)金箔龍眼冰(推介消暑佳品,清甜配搭一流)牛奶綠茶芋圓雪糕,裏面有爆珠,香濃牛奶綠茶味,也值得是推介的。值得一提,店家的10年陳皮茶非常解渴,服務態度良好,有家的感覺。感恩、珍惜,堅持、有誠意的店。
一間用心的店,食材講究,點滴用心。
冰鎮豬手讚岐烏冬

牛腩牛筋台灣麵

甜品金箔芝麻糊(吃得出是自家磨的,比例正宗)
芝麻糊

金箔龍眼冰(推介消暑佳品,清甜配搭一流)

值得一提,店家的10年陳皮茶非常解渴,服
務態度良好,有家的感覺。

感恩、珍惜,堅持、有誠意的店。
冰鎮豬手讚岐烏冬
牛腩牛筋台灣麵
芝麻糊
2020-06-28 82 瀏覽
The owner is very friendly and the desserts were great . Loved the 龍眼冰 (not too sweet and refreshing) and the 花膠羹. Also try the beef brisket- full of flavor and full of collagen. Definitely drop by for a chill evening snack, I will be back! Prices are very reasonable for the effort and care put into the food.The shop opens around 6pm.

The shop opens around 6pm.
  • 金箔龍眼冰
2020-06-21 101 瀏覽
同女朋友睇完戲口淡淡,路過大圍對呢間小店冇乜印象,應該新開的,就喺門口望下有啲咩食,睇咗陣有個後生仔出嚟好熱情咁介紹佢哋嘅招牌甜品金箔楊枝甘露,見佢好努力咁不斷介紹,咁就唯有外賣一杯幫襯下。說實話,店員很努力介紹他們的楊枝甘露嘅賣點係有金箔,但係眾所周知金箔其實冇味道只係畫龍點睛,所以介紹技巧有待改善😅,但味道卻相當有驚喜,比我想像中嘅芒果味更加濃郁,而且還有附帶芒果肉,西柚肉亦都唔少,甜度亦很適中,滿意的!這就是我對這間舖頭第一個印象,相信自己會再嚟幫襯

2020-06-21
$50 (宵夜)
2020-03-14 157 瀏覽
這店最好的地方是,午市也有甜品供應,對於嗜甜的人來講,甜品也可以當午飯吃。🤭 記得第一次光顧的時候,老闆娘詳細介紹了他們用的食材,全都挑最好的來用,哪個地方的食材新鮮、時令,就從那個地方採購,價錢亦很親民。金箔龍眼冰 ($48)龍眼從泰國空運到港,果肉清甜爽口,冰底以新鮮龍眼、椰青水及鮮奶炮製,即叫即刨;冰底即使放久了,也不會融化成一灘水,反像濃稠的椰漿,椰香味濃而味道清新,冰底綿滑。(個人覺得打包回家吃,那個質感就剛剛好)面層再鋪了一層水晶珠、密佈的龍眼肉及日本玫瑰金箔 😍水晶珠更豐富了刨冰的口感,非常巧妙的配搭。$48 好超值呀!

金箔龍眼冰 ($48)

2020-02-09 131 瀏覽
今日叫咗個紅棗人參敦雞湯🐓湯非常有料🤤有原枝人參!海量雞絲當上枱時,老闆娘很熱情教我點食。個米酒係老闆娘自家釀制,隔離枱都嗅到鼓酒香味🤩食完暖粒粒🤣重要冇味精🤤正到爆,食到lamlam利 。唯一有意外係⋯⋯我以為係原隻雞⋯⋯點知原來係雞絲,不過算了,佢個價錢真係超值嘅!另外再叫咗個鮑魚花膠雞絲羹🐟超級足料🤤有好多花膠同雞絲,入面真係有原粒鮑魚🤤🤤啖啖肉。重有超多雪燕🤤🤤🤤到尼🤤🤤🤤🤤老闆娘好有人情味😭超級大好人!擔心顧客吾夠口罩,送二個比我地😭尼個一罩難求嘅時勢,竟然會送比顧客😢真係太warm 了。咁有heart 又好味,冇味精嘅餐廳,大推🤤
今日叫咗個紅棗人參敦雞湯🐓
湯非常有料🤤有原枝人參!海量雞絲
當上枱時,老闆娘很熱情教我點食。

另外再叫咗個鮑魚花膠雞絲羹🐟
到尼🤤🤤🤤🤤
老闆娘好有人情味😭超級大好人!

咁有heart 又好味,冇味精嘅餐廳,大推🤤

人參紅棗雞湯
鮑魚花膠雞絲羹
2020-02-09
人參紅棗雞湯
鮑魚花膠雞絲羹
大圍新店。主廚兼老闆娘熱情招待!新店除了甜品,亦有熱食供應。臨近農曆新年,還有盤菜供應。小店光線充足,店面空間不多。甜品🍮選擇很多,新派,熱派各式其式。這是送的。抹茶凍味道濃濃!金泊龍眼冰上枱是一座龍眼山超多龍眼肉冰有龍眼味道的這個必試!我地點左幾個熱食。熱食無龍眼冰咁出色!鮮奶沒有味道,應加點冰糖蓮子百合應多一點才像糖水鮮奶燉蛋,好古怪的,奶中有一磚燉蛋整體來講,熱食價錢不值. 出品一般!凍食ok!小店有heart的,用具擺設十分細緻精美!

小店光線充足,店面空間不多。

甜品🍮選擇很多,新派,熱派各式其式。

這是送的。抹茶凍味道濃濃!

金泊龍眼冰
上枱是一座龍眼山
超多龍眼肉
冰有龍眼味道的
這個必試!

我地點左幾個熱食。熱食無龍眼冰咁出色!
鮮奶沒有味道,應加點冰糖
蓮子百合應多一點才像糖水
鮮奶燉蛋,好古怪的,奶中有一磚燉蛋

整體來講,熱食價錢不值. 出品一般!
凍食ok!
小店有heart的,用具擺設十分細緻精美!

2020-01-12
$56 (宵夜)
2020-02-02 106 瀏覽
經過新開嘅糖水甜品舖做緊推廣價🤩仲有我想食嘅抹茶🍵甜品🍮唔理咁多即係衝入去食🤤🤤翡翠抹茶奶凍特價$28😳奶凍食得多,抹茶奶凍都係第一次食😳😳而家仲有好多嚿😋加埋個抹茶雪糕球🍨滿足晒抹茶控嘅要求👍🏻👍🏻配合埋滿到瀉嘅奶真係無得頂仲有好多都好抵食😋😋😋下次試下金萡楊枝甘露 仲有招牌金玉號仲有好多抵食推廣價嘅糖水同甜品😋😋😋睇舖面就覺得老闆真係好鍾意熊大🤣🤣環境又唔算好難揾 位於積信街附近好易揾到🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️
經過新開嘅糖水甜品舖做緊推廣價🤩
仲有我想食嘅抹茶🍵甜品🍮
唔理咁多即係衝入去食🤤🤤
翡翠抹茶奶凍特價$28😳
奶凍食得多,抹茶奶凍都係第一次食😳😳
而家仲有好多嚿😋加埋個抹茶雪糕球🍨
滿足晒抹茶控嘅要求👍🏻👍🏻
配合埋滿到瀉嘅奶真係無得頂
仲有好多都好抵食😋😋😋
下次試下金萡楊枝甘露 仲有招牌金玉號
仲有好多抵食推廣價嘅糖水甜品😋😋😋
睇舖面就覺得老闆真係好鍾意
熊大🤣🤣

食飽飯入來食糖水金箔海燕木瓜西米燉鮮奶木瓜與鮮奶燉的剛剛好,出晒味好好食,上面還搭配上金箔。用料很實在用心,鮮奶用北海道3.6濃鮮奶海燕份量給的很多,冬天來一碗馬上全身暖笠笠,連碗盤擺飾都很用心,搭配上金箔朋友點金箔合桃露芋圓,核桃露又香又滑裡面的芋圓不止一種,有的芋圓還有包餡Q彈好食。店裡環境空間算大,讓人在內用餐很舒適自在,店裡還有賣其他台灣道地的牛肉麵、日式小食。下次都會再來試試其他正餐與甜品好店值得推薦🥳👍👍👍👍
食飽飯入來食糖水
金箔海燕木瓜西米燉鮮奶
木瓜與鮮奶燉的剛剛好,出晒味好好食,上面還搭配上金箔。
用料很實在用心,鮮奶用北海道3.6濃鮮奶
朋友點金箔合桃露芋圓,核桃露又香又滑
裡面的芋圓不止一種,有的芋圓還有包餡
Q彈好食。
下次都會再來試試其他正餐與甜品
好店值得推薦🥳👍👍👍👍
  • 金箔海燕木瓜西米燉鮮奶
  • 芋圓合桃露
2019-12-15 166 瀏覽
讚1.賣相好,影相好上鏡2.味道算幾精緻,芝麻糊幾香,沙冰磚雖然食起黎有啲論盡,但嗰個花生味相當濃3.龍眼冰味道相當清新彈1. 上菜速度實在係慢得有啲過火2. 侍應太新手,上菜度搞到亂晒

1.賣相好,影相好上鏡
3.龍眼冰味道相當清新

1. 上菜速度實在係慢得有啲過火
2. 侍應太新手,上菜度搞到亂晒
2019-11-30 300 瀏覽
而家有特色既小店真係愈黎愈少見.... 初時比餐廳店內既照片所吸引,食完發現真係物超所值,仲覺得有賺添!一入黎老闆娘就超 級 nice! 詳細介紹每一個食品既烹調過程,每一道菜都係佢既心血黎💞 牛腩牛筋台灣麵🍜 ($58)用左幾個鐘熬製既牛肉湯底,成碗連湯都可以飲哂嫁!而且牛腩牛筋都係超淋超好味,老闆娘仲推介埋佢地自家製既辣椒醬,唔會好辣,唔會蓋過本身湯底既味,兩樣夾埋完全係恰到好處😍蒜香花雕雞翼尖 ($28)辣度適中,蒜香味唔會過重,個皮好滑👍🏻金箔抺茶凍 ($42)一定係抺茶控既大愛💚💚 用咗日本正宗抺茶粉,再加入豆漿,甘甜既味道超級夾,而且一定唔會令你覺得膩😋 金箔龍眼冰 ($48)呢個一定係店入面既signature item!龍眼肉足足有半磅,由泰國新鮮運黎HK,唔係罐頭龍眼黎~然後再用椰青水、鮮奶、龍眼肉等材料攪拌,再加入刨冰,完成!哇一聽就知係一個好用心既製作,好足料👍🏻最鍾意係呢款海燕鮮奶燉木瓜超用心的甜品,老闆娘用左2個星期絞盡腦汁諗出黎😄將海燕放入木瓜奶食,木瓜已經融入左鮮奶入面,仲有d西米同櫻花芋圓,做得好出色好正!唔夠甜可以問佢嫁~不過我覺得都夠甜了❤呢間主打台

牛腩牛筋台灣麵🍜 ($58)

蒜香花雕雞翼尖 ($28)
辣度適中,蒜香味唔會過重,個皮好滑👍🏻

金箔抺茶凍 ($42)

金箔龍眼冰 ($48)

海燕鮮奶燉木瓜

呢間主打台灣既美食甜品,食完咸野再品嚐甜品,真係好滿足既一日🥰
2019-10-26
  • 金箔龍眼冰
2019-11-20 199 瀏覽
踏完單車係大圍諗緊食乜好,路經門口見到呢間餐廳個老闆娘係門口熱情介紹,所以就入去試一試。外表睇落好似只係糖水店,不過佢有埋主食同小食都幾一條龍服務。一坐低老闆娘就已經開始推介每款菜式係用咩食材整,啲食料有幾正。咁我先叫咗碗肉燥麵同兩款小食試下。咖喱魚蛋豬皮-豬皮索哂啲咖喱汁,咬落去近乎爆汁,而魚蛋食落都幾彈牙,咖喱汁亦唔算好辣。另一款小食係用花雕煮嘅雞翼尖,一上桌就聞到香噴噴嘅花雕酒味,份量都適中,一個人食到一兜。終於輪到主菜肉燥麵啦。湯同麵會分開上,唔怕浸得耐浸到啲麵淋哂。唔好以為肉燥麵剩係得肉燥,仲有一大堆乾瑤柱😃同肉燥嘅份量不相伯仲。連個湯都係雞湯,食落感受到用料十足,最正係個麵夠哂彈牙,唔會淋得仔。最後,老闆娘推介叫咗個龜苓膏。佢話佢係真係用龜板煮,唔係出面無龜嘅龜苓膏,食完就知道個分別。我試咗一啖就明啦,食落去喉嚨好舒服,無中藥個苦澀味兼且配埋個蜂蜜真係想再食多碗。所以黎呢度食野真係唔使煩,一次過食哂晚餐加甜品😂。

所以黎呢度食野真係唔使煩,一次過食哂晚餐加甜品😂。

2019-11-19
  • 台灣肉燥麵
2019-11-04 163 瀏覽
作為一個甜品控 間吾使都會癮起 但系基本上大圍區有一間甜品令我想再番卓 但系新開呢間又吾同牙 上次再試但原來未開 今日同老公放假就一定要去試試 呢間鋪吾止淨系甜品仲有做咸食 所以甜品種類吾算多 不過系我地角度味道行先🤙🏻 吸引我既系鮮奶蛋白芋圓西米露 可惜賣晒😭😭唯有轉椰汁芋圓西米露🤝而老公就叫左龍眼冰 😍龍眼冰😍一落台就好吸眼 奶加椰汁冰做底 吾會甜之餘椰汁味好香 上面就用左新鮮泰國龍眼肉(去核)好有龍眼味😍吾系糖水龍眼😍再加埋D珍珠(似爆爆珠)好得意 加埋果塊金泊 呢個價錢 抵到呢💪🏻到我呢個椰汁芋圓西米露 一打開個蓋已經聞到椰汁香 主角芋圓🥳有三種 有芋頭有南瓜 仲有一款食吾出系乜 😂🤣 芋頭同南瓜都會角有一粒大D既 內面原來系有番D蓉系度 所以味更加濃 配番淡淡既椰汁 岩岩好 🤙🏻🤙🏻好小可我會打得咁詳細😂🤣系因為今次老闆出黎熱情咁逐樣逐樣介紹 所以更加知道自己食左咩 系良心小店 👍🏻食完之後我老公比我更誇張 話下次要試雞翼尖 要試豬手 要試拿破倫😂🤣 所以下次試埋其他再報告👍🏻
龍眼冰

2019-11-03
$48 (宵夜)
龍眼冰
  • 椰汁芋圓西米露