2023-04-29 399 瀏覽
嚟九龍城點會唔食泰菜~係睇吓你揀邊間食🤭 本身想去泰金國,點知裝修緊🤧 即刻轉陣去呢間🙈 order咗2個main 同雞串燒,2個人食又係飽到傻 😂泰式奶茶🥤好甜呀~一定要甜到咁先可以叫泰tea 😂香葉肉碎炒飯🍳好有鑊氣~炒飯粒粒分明!帶有少少辣~加埋隻太陽蛋嘅蛋汁食🤤 不得了青咖喱雞+薄餅💚 呢個青咖喱一啲都唔辣,入面有大量蔬菜。不過我個人就覺得佢九層塔嘅香料味太重🥴本人就唔係咁啱食,再來就未必會再叫串燒雞🔥等咗好耐先有,原來係留咗單😂 個沙嗲醬好味,似手工製!食到一粒粒花生🥜 甜味適中😽 點串燒正呀

泰式奶茶🥤好甜呀~一定要甜到咁先可以叫泰tea 😂

泰式奶茶
香葉肉碎炒飯
串燒雞
2022-10-13 396 瀏覽
這次用醬料說話,其實東南亞本身香料也是不少,但是這間餐廳的醬料我就知道這味道真的有夠衝腦門!滋味很上頭!一開始跟易女士想知道這醬料透過味道可以做哪些料理,我是被這醬料的香氣跟味道給鎮住了!果然一秒就給我把靈魂帶出國了,快來看看這醬料要帶給我們家餐桌什麼驚喜啦!泰式青醬🫑​我們一看見青醬又帶著一點泰式的酸辣,一下子就決定要跟海鮮過了,因為青醬本身青龍椒跟香菜味是我本來就喜歡,所以當下就想做成搭配牡蠣的醬料!意外好吃清爽不膩,青醬的味道在這道涼菜上就像脫胎換骨一樣,還讓這道牡蠣昇華!微酸的口感,刺激開胃了!好吃~泰式酸辣紅醬🌶試完味道剛好最近獲得一堆好吃的肉肉立刻直接決定要醬燒,這辣度還行!醬燒入味道排骨裡面果然選對味啦!味道很香~辣度在這裡是點睛,這罐酸辣紅醬這一刻昇華成為易女士的幫手,一道排骨菜餚在這裡都不簡單,一開始我拿到瓶子的時候擔心魚露的味道很重,要做菜怕會被搶走味道~但,這擔心是多餘的!美味光盤致敬!據我所查東南亞的食物其實香料不能少,再者蝦醬、魚露以及酸鮮辣的口味,而這些料理已經在台灣漸漸深入我們的日常。這次品嚐這醬料是很紮實的味道,一聞就像真的出國了一樣,現在疫情讓許多想吃

泰式青醬🫑

泰式酸辣紅醬🌶

醬燒入味道排骨裡面果然選對味啦!味道很香~

這次品嚐這醬料是很紮實的味道,一聞就像真的出國了一樣,現在疫情讓許多想吃美食又不想出門冒險的朋友微微苦惱,網路真方便!想吃泰式一罐在手進廚房輕輕鬆鬆就能吃到啦!使用天然食材的南島叔叔也能讓你吃得安心~
2022-10-10 227 瀏覽
#紅咖哩豬肉飯今天去領股東紀念品...順路買了很久沒吃泰式料理...本來要吃打拋豬 ...但好久沒吃紅咖哩...真的好吃啊 ...泰式奶茶也很好喝...夏天偽南洋風情 屏東的太陽燒呼呼...我們點了兩份套餐有附一杯飲品和泰式檸檬蝦...🍴紅咖哩豬肉飯+椰子水🍴綠咖哩雞飯+泰式奶茶🍴沙白爆菊打拋豬肉飯🍴回魂東央海鮮媽媽麵椰子水超好喝的還有果肉...打拋牛真的太好吃了 入口即化...價錢公道 大力推薦 ...👍必須要多多支持...
#紅咖哩豬肉飯
今天去領股東紀念品...
順路買了很久沒吃泰式料理...

本來要吃打拋豬 ...
但好久沒吃紅咖哩...
真的好吃啊 ...
泰式奶茶也很好喝...

夏天偽南洋風情 屏東的太陽燒呼呼...
我們點了兩份套餐有附一杯飲品和泰式檸檬蝦...

🍴紅咖哩豬肉飯+椰子水
🍴綠咖哩雞飯+泰式奶茶
🍴沙白爆菊打拋豬肉飯

🍴回魂東央海鮮媽媽麵

椰子水超好喝的還有果肉...
打拋牛真的太好吃了 入口即化...

價錢公道 大力推薦 ...👍
必須要多多支持...
屈指一算已經好耐無喺九龍城食泰國菜,何解?因為呢區太多泰式餐廳為佐迎合港人口味,已令原來嘅本質改變了 .....早排同一個住喺九龍城嘅吃貨朋友傾開計,佢叫我有機會過嚟一定要試試呢間餐廳 [ 金三角 ]沒有豪華裝修,舖面亦唔大,只有約幾張細枱,究竟有乜野吸引力呢?呢個係我到達後嘅感覺 .... 但當我完餐之後,結果完全大出我所料,餐廳嘅出品真係不得了,以下同大家分享我嘅食後感吖。。1) 豬肉碎生菜包看似平平無奇,簡單易做嘅菜式,其實要整得好味真係一啲都唔容易,但呢度做到了,新鮮嘅生菜包上肉碎,放進口裡嗰種酸辣嘅口感層次真係我食過最好味嘅,必試。👍2) 沙嗲雞串 + 豬肉串雞串肉汁豐厚,微燶嘅雞皮燒得十分可口,豬肉串嘅做法更令我驚喜,我真係從未食過豬肉串可以淋得咁緊要,後來我問老闆可唔可以透露我知點整,估唔到佢竟然肯話比我知,原來秘訣係用免冶豬肉再加上秘製醬汁慢烤而成,怪不得口感咁正啦。🤗3) 馬拉盞通菜通菜香脆,非常新鮮,馬拉盞嘅份量亦恰到好處,普通嘅菜式絕不平凡,好食。😋4) 冬陰功湯香氣撲鼻,酸辣適中,做得非常出色,正。😘餐廳位於九龍城 黄珍珍 對面,非常易揾,如果大家想食好地道嘅泰

1) 豬肉碎生菜包
沙爹雞串 豬肉串

2) 沙嗲雞串 + 豬肉串
馬拉盞通菜

3) 馬拉盞通菜

4) 冬陰功湯
香氣撲鼻,酸辣適中,做得非常出色,正。😘

餐廳位於九龍城 黄珍珍 對面,非常易揾,如果大家想食好地道嘅泰式煮法,這裏一定唔會令你哋失望。
多謝收看😊

2022-04-22
沙爹雞串 豬肉串
馬拉盞通菜
  • 燒豬肉串
2021-12-11 423 瀏覽
以前食野都經常睇open rise, 都係只睇唔寫野。今次真係中伏,都係回饋之前別人幫手,寫返post提大家。之前都會山長水遠去呢到食,只因呢間野啱我食又平。今日去到都係叫基本野,首先烤牛肉就無牛肉味,估計牛肉落佐生粉,食起上泥就好似乾炒牛河D牛肉,個炒粉就好似酸辣粉,炒青菜🥬就好中餐feel,就個冬陰公湯似樣少少。

2021-11-28 290 瀏覽
九龍城有小泰國之稱,隨便走進一間泰國食店也有地道風味,一定比商場的泰國餐廳勝價比高。今天我們到了金三角一試,食物水準和泰發差不多,但生菜包略嫌偏鹹,若以同等價錢的食物,份量略嫌少過附近的餐廳,但女士食份量會剛剛好,若一班人聚會的話可以試一些份量多些的,整體來說可以一試。環境方面比較迫,位子不多,但衞生方面算整潔乾淨。食評:必試推介:青檸牛肉略嫌偏鹹:生菜包保持水準:船河必飲推介:芒果沙冰及椰青一般:串燒

食評:
必試推介:青檸牛肉
略嫌偏鹹:生菜包
保持水準:船河
必飲推介:芒果沙冰及椰青
一般:串燒
2021-10-17 280 瀏覽
九龍城平靚正之選泰式炒金邊粉🌟7/10酸酸甜甜唔會辣,蝦有6-7隻炒得唔會太乾,個汁剛剛好掛係每一條金邊粉上面🤤泰式燒牛肉🐮🥲🌟4/10同之前既質素差好遠,無咩牛味而且個醬好鹹👎🏼食燒牛肉既話比較建議去興隆泰國美食,不過興隆禮貌麻麻地,要準備受氣既心情😮‍💨冬蔭公湯🌟8/10一入口鮮味同蕃茄味湧出黎,蝦既份量亦有6-7隻.辣度係四小辣咁上下生菜豬肉碎包🐷🥬🌟8/10有牛或豬肉揀既,一般豬肉會比較好味同juicy,呢味菜無咩辣味,大人細路都岩食炸蝦餅🍤🌟8/10上台時仲好熱,咬起上黎好鬆脆馬拉盞炒椰菜苗🌶🌟7/10本身期望係一個個椰菜苗波波咁,但上到台竟然係椰菜佬黎👴🏽不過食落一d都唔老,辣度係四小辣多dd.實在泰惹味忍唔到口,唯有一路食一路嗌辣😂千層糕🌟8/10係熱食既甜品黎,上菜仲有碟椰汁🥥點黎食千層糕超軟綿綿,驚喜推介!整體🌟7/10除左食物呢到既野食芒果沙冰🥭都值得一試架.4個人食每人都係147/位, 真係非常抵食👏🏼👏🏼
九龍城平靚正之選

泰式炒金邊粉
🌟7/10
酸酸甜甜唔會辣,蝦有6-7隻
炒得唔會太乾,個汁剛剛好掛係每一條金邊粉上面🤤

泰式燒牛肉🐮🥲
🌟4/10

🌟8/10
一入口鮮味同蕃茄味湧出黎,蝦既份量亦有6-7隻.
辣度係四小辣咁上下

生菜豬肉碎包🐷🥬
🌟8/10
有牛或豬肉揀既,一般豬肉會比較好味同juicy,
呢味菜無咩辣味,大人細路都岩食

炸蝦餅🍤
🌟8/10
上台時仲好熱,咬起上黎好鬆脆

馬拉盞炒椰菜苗🌶
🌟7/10
實在泰惹味忍唔到口,唯有一路食一路嗌辣😂

千層糕
🌟8/10
係熱食既甜品黎,上菜仲有碟椰汁🥥點黎食
千層糕超軟綿綿,驚喜推介!

整體🌟7/10

除左食物呢到既野食芒果沙冰🥭都值得一試架.
4個人食每人都係147/位, 真係非常抵食👏🏼👏🏼
2021-08-21
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 炸蝦餅
  • 千層糕
2021-09-16 199 瀏覽
炎炎夏日真係好想食泰國嘢當然而家去九龍城咁方便梗係去九龍城搵吓嘢食啦第一次嚟呢一間(金三角)連餐牌都有泰國字 感覺好親切😂😂先叫咗兩杯冰凍嘅凍飲一杯芒果沙冰一杯青檸梳打爽下先我最鍾意食嘅太陽肉香葉碎蛋飯(肉碎比較少唔夠Juice)泰式炒金邊粉好好食炸蝦餅唔錯 蝦膠打得好彈牙!轉去餐牌有好多選擇我都係食最簡單嗰隻馬拉盞炒通菜酸辣鳳爪沙律好開胃呢個泰式燒牛肉都好好食👍🏻👍🏻總括嚟講價錢非常親民只係我哋做得比較多嘢食份量都係比較正常值得推介呀
炎炎夏日真係好想食泰國嘢
當然而家去九龍城咁方便
梗係去九龍城搵吓嘢食啦

第一次嚟呢一間(金三角)
連餐牌都有泰國字 感覺好親切😂😂

先叫咗兩杯冰凍嘅凍飲一杯芒果沙冰一杯青檸梳打爽下先

我最鍾意食嘅太陽肉香葉碎蛋飯(肉碎比較少唔夠Juice)

泰式炒金邊粉好好食

炸蝦餅唔錯 蝦膠打得好彈牙!

轉去餐牌有好多選擇我都係食最簡單嗰隻

只係我哋做得比較多嘢食
份量都係比較正常
值得推介呀
2021-05-28 170 瀏覽
已經好多年無來,仍然係平靚正好抵食叫了𣎴會太甜的Thai tea 、還有young coconut 🥥 好足料的咖喱牛肉配咗蒜蓉包同餅又脆又多熱同香口叫咗冬蔭公鮮蝦湯河 啲河粉係厚既河粉,超彈牙價錢都好抵 但相比冬蔭公湯就淡味啲馬拉盞炒椰菜苗😍仲叫咗個甜品,不過食嗰陣有啲「呢hea」.....因為連皮上😂 改善下就好啦~不過...... 去嗰日係星期五晚 8點半左右,鋪頭好似因壞雪櫃而無好多嘢食,好多食物都無得叫,希望下次可以食到啲特別既蝦餅同魚餅
已經好多年無來,仍然係平靚正好抵食

好足料的咖喱牛肉
配咗蒜蓉包同餅
又脆又多熱同香口

叫咗冬蔭公鮮蝦湯河 啲河粉係厚既河粉,超彈牙
價錢都好抵 但相比冬蔭公湯就淡味啲

馬拉盞炒椰菜苗😍

2021-05-28
2021-05-21 117 瀏覽
天氣熱辣辣,要搵間冷氣夠涼又有冷冰冰野飲既餐廳🤣🤣今日揸車去到九龍城食泰菜,岩岩泊到車係打鼓嶺道標位😁😁轉角就係金三角。.呢間泰菜之前食過,係好抵食,不過鋪頭好細間🙈同無咩裝修,正宗既「小」店🤣 坐低就叫左啤酒同芒果沙冰 冰冰佢。沙冰叫涼浸浸,無另外加糖都好夠芒果香味。.天氣太熱,首先叫個涼菜「烤豬頸肉沙律$78」,豬頸肉加上酸辣汁包片片生菜,好開胃又抵食。「飛天炒通菜$53」好鍾意泰國通菜,夠幼身又嫩身,辣辣地簡簡單單。「香葉炒肉碎$58」唔知有冇人好似我咁鍾意食呢個其貌不揚嘅菜式🤣個醬料加上豆角仔炒埋好惹味,餸飯好夾,個人覺得好食過炒飯。「串燒類:串燒豬$14、雞翼$14」串燒燒得比較耐,要耐心等候,但值得等待,個人鍾意佢個醬汁。
芒果沙冰

飛天炒通菜
香葉炒肉碎
  • 烤豬頸肉沙律
  • 串燒
呢間係真係垃圾不知所謂 大家可以唔使去 坐45分鐘得兩杯嘢飲同埋一碟豬頸肉 金三角正一垃圾本來抱着嘗試心態去試呢間野,點知真係中咗伏 啲嘢飲所謂冰沙淡茂茂,一啲味都冇,我就嗌左兩杯一杯係芒果冰沙同埋菠蘿冰沙!真係嬲嬲地,先同大家分享吓。
本來抱着嘗試心態去試呢間野,點知真係中咗伏
2021-05-10 82 瀏覽
臨返工前係附近睇下有咩餐廳開左同睇下OpenRice 睇下有啲咩食喇 咁就入左去食喇 入左去睇左個menu 再加上OpenRice 啲圖好快就簡到食啲咩喇 叫左兩個lunch set 同小食喇咁正常lunch set都好快手上菜嫁嘛 由落單到上菜個下都等到30mins我都算喇 因為以為佢慢工出細課喇 點知上到黎 啲野食又細份個樣同我睇OpenRice 啲相完全唔一樣 差好遠囉好冇仲要我地整身叫左個小食 我地食左一陣仔就問佢係味溜單 佢就話炸緊 結果就炸左成個鐘都未炸好 到埋單個下就話炸好喇 要打包拎走? 炸皮蛋蝦餅要炸成個鐘咁耐嘅咩?平係平但質素同其他泰國餐廳差好遠囉 伏黎兩個lunch set 其中一個冬陰功蝦湯河 河粉份量少 幾啖就食完 個湯飲落去同平時啲泰國餐廳差唔多 但份量真心同其他餐廳嘅相比少 另一個香辣海鮮炒公仔麵 望落個份量好似好多咁 因為佢入面文左好多三色椒洋蔥紅蘿蔔絲一齊炒 但佢話係海鮮炒公仔麵 但一舊海鮮都冇 得啲菜同菇 同menu提及嘅海鮮炒公仔麵唔相乎 另外食落去一啲都唔辣 但食左幾啖都係冇哂

2021-05-07 63 瀏覽
今日去九龍城買東西,再食泰菜。難得這間平時要排隊都泰國餐廳沒什麼人。就進去試一下。今日點了辣豬肉碎生菜包,飛天通菜,泰式炒金邊粉和泰式串燒 。飲品要了芒果沙冰。飲品是最快上的,芒果沙冰是用新鮮芒果打出來,很清甜。然後來了泰式串燒,這裏的串燒可以一條條叫,不用一次叫半打。抵讚👍🏻我們要了雞肉和豬肉各一串,燒雞翼兩串。雞肉和豬肉串只算普通而且還有點肥,還是雞翼好吃,醃得入味而又不會燒乾,還有肉汁在裏面。生菜包也不錯,最喜歡它伴碟的辣椒,有炒到乾身又不會太辣,就咁食也好味。飛天通菜也不錯,不會太濃味。反而是泰式金邊粉很特別有蛋網包着,看來很漂亮,但味道只是普通,可以試試其他。

飛天通菜也不錯,不會太濃味。
星期六同舊同學返咗中學做義工,做完梗係要喺九龍城區呢個美食天堂覓食啦🤤。我哋沿路行一直經過唔少餐廳,但行下行下都去到舊機場嗰邊,於是就求奇食一間啦。我哋揀咗「金三角」,因為見午餐幾抵食。餐廳佔據雙連舖位,我哋坐咗去非廚房嗰邊,冷氣充足啲,又唔使驚會有油煙味。座位之間有少少迫,但我哋二人坐四人枱就無乜問題😜。店舖無華麗嘅裝修,但都好有心機咁貼咗好多電影海報作裝飾。呢度嘅落單方法係自己寫食物號碼落張紙仔到,再交比店員。女店員們係泰國人,佢哋識講唔識睇,所以我喺張紙到寫咗「龍眼冰」三隻字,佢唔明問返我係乜嚟🤣。不過佢哋好好人㗎,又有交帶。泰式乾炒河豬肉($50/午餐價),餐廳週末都有賣午餐,共六款選擇,款款一樣價錢。炒河味道唔錯😋,河粉偏闊身,似寬粉、好大塊,口感順滑。河粉嘅份量不及配料多,豬肉片同雜菜多到一個點,好抵食。伴旁仲放咗啲乾辣椒🌶️,佢其實一啲都唔辣,仲好香脆,超正。泰式燒豬頸肉($78),🐷豬頸肉勁大碟,粗略估計有超過廿片。可能豬頸肉無乜肥膏嘅關係,所以未算燒得好脆口,但同時亦避免咗太油,兼且佢質感亦唔乾、唔柴。炸蝦餅($68),蝦餅有多種口味,例如配皮蛋或者鹹蛋🥚,佢哋好吸引,
泰式燒豬頸肉
炸蝦餅
炸蝦餅($68),蝦餅有多種口味,例如配皮蛋或者鹹蛋🥚,佢哋好吸引,但礙於得兩個人食,配蛋食好似太膩,蝦膠層又會薄咗,所以都係要原味算。🍤蝦餅外皮酥脆,蝦膠部份頗為彈牙。
泰式串燒雞肝
泰式串燒雞肝($14),內臟我就唔太好😳,不過雞肝味道都唔太腥,肉質亦能保持嫩度。
泰式串燒雞軟骨
泰式串燒雞軟骨($12),🦴雞軟骨好爽口,但比一般硬啲。呢款配沙嗲醬食,幾惹味。
椰汁雞湯
椰汁雞湯($78/小),🐔🥥雞湯椰香撲鼻,味道濃郁,微酸好開胃,而且有超多雞肉同菇菌。唯一挑剔嘅地方就係湯水太少,一人只得一碗仔。
龍眼冰
午餐有兩款飲品選擇🥤,包括泰式冰奶茶同我揀選嘅龍眼冰,龍眼冰飲落感覺幾滋潤,因為味道似加埋紅棗一齊煲,而且又唔會太甜。
總括嚟講,呢間地道泰菜小店質素幾好🇹🇭,全部食物味道均令人滿意,加上性價比高,唔使收加一服務費。九龍城區泰菜雲集,不過我相信佢能夠喺當中站穩陣腳,下次嚟我都會再幫襯。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考🙏🏻。
2021-04-24
泰式燒豬頸肉
炸蝦餅
龍眼冰
食泰菜一定會諗起去九龍城食 今次就試咗喺九龍城嘅金三角 小店係由泰國人主理💁🏻‍♀️ 餐廳裝修就好似去左泰國一樣 入邊貼咗好多泰國電影嘅poster 餐牌都有泰文架 好有泰國風味🥰.食物份量都幾大碟 食飽簡直係捧住個肚走🤰🏼😂泰式炒金邊粉 $50一上枱已經覺得好吸引✨金邊粉用左好多料黎炒味道酸酸甜甜 好開胃😋而且用上蛋網包住面頭再加幾隻香爽蝦放係面真係好睇又好食🤤仲好貼心咁將其他配料放係旁邊食客可以自己揀落唔落之餘整個擺盤仲好豐富 好吸引添❤️椰汁焗咖喱海鮮 $148成個份量真係好足夠 真心好抵食😋海鮮有蝦 青口 魷魚 加上佢特製嘅咖喱汁令小妹忍唔住叫咗個薄餅一齊食🤤薄餅 $25薄餅整得又香又脆之餘加上呢個香香嘅咖喱 同埋 海鮮味道小妹決定下次配飯黎一齊食😈唔好浪費呢個超好食嘅椰汁咖喱海鮮😍皮蛋炸蝦餅 $73小妹最鍾意食皮蛋蝦餅😌 唔係到到都有得食蝦餅爽口彈牙 釀咗好多喺皮蛋上面 外皮金黃脆口 多層次嘅外脆內軟😍食泰菜少不了會嗌埋飲品🥤泰式奶茶 $25 椰青 $35 個泰式奶茶好正🥰 茶底好香濃
食物份量都幾大碟 食飽簡直係捧住個肚走🤰🏼😂

泰式炒金邊粉 $50