屈指一算已經好耐無喺九龍城食泰國菜,何解?因為呢區太多泰式餐廳為佐迎合港人口味,已令原來嘅本質改變了 .....早排同一個住喺九龍城嘅吃貨朋友傾開計,佢叫我有機會過嚟一定要試試呢間餐廳 [ 金三角 ]沒有豪華裝修,舖面亦唔大,只有約幾張細枱,究竟有乜野吸引力呢?呢個係我到達後嘅感覺 .... 但當我完餐之後,結果完全大出我所料,餐廳嘅出品真係不得了,以下同大家分享我嘅食後感吖。。1) 豬肉碎生菜包看似平平無奇,簡單易做嘅菜式,其實要整得好味真係一啲都唔容易,但呢度做到了,新鮮嘅生菜包上肉碎,放進口裡嗰種酸辣嘅口感層次真係我食過最好味嘅,必試。👍2) 沙嗲雞串 + 豬肉串雞串肉汁豐厚,微燶嘅雞皮燒得十分可口,豬肉串嘅做法更令我驚喜,我真係從未食過豬肉串可以淋得咁緊要,後來我問老闆可唔可以透露我知點整,估唔到佢竟然肯話比我知,原來秘訣係用免冶豬肉再加上秘製醬汁慢烤而成,怪不得口感咁正啦。🤗3) 馬拉盞通菜通菜香脆,非常新鮮,馬拉盞嘅份量亦恰到好處,普通嘅菜式絕不平凡,好食。😋4) 冬陰功湯香氣撲鼻,酸辣適中,做得非常出色,正。😘餐廳位於九龍城 黄珍珍 對面,非常易揾,如果大家想食好地道嘅泰

1) 豬肉碎生菜包
沙爹雞串 豬肉串

2) 沙嗲雞串 + 豬肉串
馬拉盞通菜

3) 馬拉盞通菜
冬蔭公湯

4) 冬陰功湯
香氣撲鼻,酸辣適中,做得非常出色,正。😘

餐廳位於九龍城 黄珍珍 對面,非常易揾,如果大家想食好地道嘅泰式煮法,這裏一定唔會令你哋失望。
多謝收看😊

2022-04-22