星期六同舊同學返咗中學做義工,做完梗係要喺九龍城區呢個美食天堂覓食啦🤤。我哋沿路行一直經過唔少餐廳,但行下行下都去到舊機場嗰邊,於是就求奇食一間啦。我哋揀咗「金三角」,因為見午餐幾抵食。餐廳佔據雙連舖位,我哋坐咗去非廚房嗰邊,冷氣充足啲,又唔使驚會有油煙味。座位之間有少少迫,但我哋二人坐四人枱就無乜問題😜。店舖無華麗嘅裝修,但都好有心機咁貼咗好多電影海報作裝飾。呢度嘅落單方法係自己寫食物號碼落張紙仔到,再交比店員。女店員們係泰國人,佢哋識講唔識睇,所以我喺張紙到寫咗「龍眼冰」三隻字,佢唔明問返我係乜嚟🤣。不過佢哋好好人㗎,又有交帶。泰式乾炒河豬肉($50/午餐價),餐廳週末都有賣午餐,共六款選擇,款款一樣價錢。炒河味道唔錯😋,河粉偏闊身,似寬粉、好大塊,口感順滑。河粉嘅份量不及配料多,豬肉片同雜菜多到一個點,好抵食。伴旁仲放咗啲乾辣椒🌶️,佢其實一啲都唔辣,仲好香脆,超正。泰式燒豬頸肉($78),🐷豬頸肉勁大碟,粗略估計有超過廿片。可能豬頸肉無乜肥膏嘅關係,所以未算燒得好脆口,但同時亦避免咗太油,兼且佢質感亦唔乾、唔柴。炸蝦餅($68),蝦餅有多種口味,例如配皮蛋或者鹹蛋🥚,佢哋好吸引,
泰式燒豬頸肉
炸蝦餅
炸蝦餅($68),蝦餅有多種口味,例如配皮蛋或者鹹蛋🥚,佢哋好吸引,但礙於得兩個人食,配蛋食好似太膩,蝦膠層又會薄咗,所以都係要原味算。🍤蝦餅外皮酥脆,蝦膠部份頗為彈牙。
泰式串燒雞肝
泰式串燒雞肝($14),內臟我就唔太好😳,不過雞肝味道都唔太腥,肉質亦能保持嫩度。
泰式串燒雞軟骨
泰式串燒雞軟骨($12),🦴雞軟骨好爽口,但比一般硬啲。呢款配沙嗲醬食,幾惹味。
椰汁雞湯
椰汁雞湯($78/小),🐔🥥雞湯椰香撲鼻,味道濃郁,微酸好開胃,而且有超多雞肉同菇菌。唯一挑剔嘅地方就係湯水太少,一人只得一碗仔。
龍眼冰
午餐有兩款飲品選擇🥤,包括泰式冰奶茶同我揀選嘅龍眼冰,龍眼冰飲落感覺幾滋潤,因為味道似加埋紅棗一齊煲,而且又唔會太甜。
總括嚟講,呢間地道泰菜小店質素幾好🇹🇭,全部食物味道均令人滿意,加上性價比高,唔使收加一服務費。九龍城區泰菜雲集,不過我相信佢能夠喺當中站穩陣腳,下次嚟我都會再幫襯。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考🙏🏻。
2021-04-24
泰式燒豬頸肉