2024-03-07 435 瀏覽
黃埔原來都幾多嘢食,多嘢食到都唔知食啲咩好🤣 上網sᴇᴀʀᴄʜ到呢間拉麵店,見到啲ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ都好極端,所以就抱住死都唔信邪嘅心過去食🫣 去到個下早到成間拉麵店得我哋嗰台客,識揀一定揀吧檯最有風味🥰到晏多少少就坐滿人了🤏🏻 呢間拉麵店有驚喜要加分😆1️⃣ 雞白湯拉麵🐓呢個真係必嗌必嗌必嗌‼️ 呢個湯底真係好sᴜʀᴘʀɪsᴇ💢 因為呢個雞白湯係極之濃郁,唔會好膩,完全係可以當水飲嘅湯底😆 呢款揀咗要直麵,比較幼身~ 而入面嘅肉煮到好軟淋,食落好滿足✨2️⃣ 黑蒜油拉麵🧄鍾意蒜味嘅要揀呢個啦,因為好重蒜味好正😍我就揀咗要曲麵同埋著通嘅硬度,食落唔會太淋~ 而且加咗辣醬,令到呢個黑蒜油湯底嘅味好出🫣呢個麵仲有兩件大大塊嘅肉、一大扎新鮮嘅蔥花同脆脆嘅炸蒜,撈埋一齊食好ᴍᴀᴛᴄʜ🥹🥹3️⃣ 炸紫菜墨魚咀🦑墨魚嘴真係超級有咬口,份量都唔少㗎😍每粒墨魚咀都有好香紫菜味,仲好貼心咁有檸角,唧啲檸檬汁落去即刻清新咗😋

到晏多少少就坐滿人了🤏🏻 呢間拉麵店有驚喜要加分😆

1️⃣ 雞白湯拉麵🐓

呢個真係必嗌必嗌必嗌‼️ 呢個湯底真係好sᴜʀᴘʀɪsᴇ💢

2️⃣ 黑蒜油拉麵🧄
黑蒜油拉麵

鍾意蒜味嘅要揀呢個啦,因為好重蒜味好正😍

我就揀咗要曲麵同埋著通嘅硬度,食落唔會太淋~

而且加咗辣醬,令到呢個黑蒜油湯底嘅味好出🫣

3️⃣ 炸紫菜墨魚咀🦑
炸紫菜墨魚咀

墨魚嘴真係超級有咬口,份量都唔少㗎😍

黑蒜油拉麵
炸紫菜墨魚咀
这家拉面店味道真的很绝点了一碗黑蒜油拉面,汤底蒜香味和香味好浓郁,面条吸收了汤汁,口感很丰富,不用去🇯🇵也能吃到正宗的拉面简直不要太幸福了!配料都好足,有叉烧 溏心蛋 ,点餐环节是,自己拿张纸,第一步选自己想要的面,有曲面直面可以选,我选的就是曲面,之后就是选汤底!选完这两样就恭喜你,可以等上餐啦!朋友话食完呢碗拉面,种种滋味,百转千回,一碗拉面入魂🤣第二碗就是鸡白汤拉面,把汤喝完了,这碗也是配了4大片肉,一个溏心蛋,还有一些配菜,葱 芽菜!后来才发现,原来鸡白汤是期间限定,它是乳白侬稠,喝起来不会感觉很腻,面的份量也很足,我们还配了两瓶山梨白桃🍑苏打,这两瓶饮料也挺好喝的,哈哈哈,可能是我平时在外面没怎么喝过这些,看餐牌介绍,是🇯🇵运过来的!最后,要表扬👍一下这家店的服务,我跟朋友坐下我们不知道怎么点餐,店员就主动走过来跟我们介绍,还问我们能不能吃辣!给我们介绍它家的拉面,位置也很宽敞,设有吧台座位和普通桌子,一个人也能去吃拉面!
这家拉面店味道真的很绝
2024-02-23
2024-04-21 23 瀏覽
黑蒜油拉麵💲85今次揀咗曲麵,幾鍾意呢個口感,湯底濃而不鹹,好濃黑蒜油味😋一大塊慢煮和炙燒叉燒,口感和味道非常好👍🏻每次嚟必食的炸軟殼蟹💲50軟殼蟹好食,有肉汁唔會炸到乾晒,個炸漿夠薄夠脆🤤
黑蒜油拉麵💲85
今次揀咗曲麵,幾鍾意呢個口感,湯底濃而不鹹,好濃黑蒜油味😋
一大塊慢煮和炙燒叉燒,口感和味道非常好👍🏻
每次嚟必食的炸軟殼蟹💲50
軟殼蟹好食,有肉汁唔會炸到乾晒,個炸漿夠薄夠脆🤤
2024-03-21
  • 炸軟殼蟹
2024-03-07 173 瀏覽
好少黎呢頭食野, 小篇路經呢間日式拉麵店, 咁岩見到唔洗等位, 於是心思思入去try 下,叫左碗黑蒜豚肉拉麵, 發現有d 驚喜wor, 湯底濃郁,麵條可揀軟硬度, 日式豚肉又夠大塊, 好味到成碗食晒, 不過呢到signal 真係收得mama, 建議大家想要上網就要問店員拎wifi 同PW!呢間值得再翻兜!
呢間值得再翻兜!
黑蒜豚肉拉麵
2024-03-06
黑蒜豚肉拉麵
2024-02-24 208 瀏覽
口痕想食拉麵🍜,大家不時都會。話明口痕即興食都當然唔想排隊,經過黃埔見到有間拉麵店---豚道樂,一於試一試!老實講我就覺得麻麻地。首先呢個湯頭味道普普通通啦,冇咩驚喜🥴,而且唔夠熱😐。湯底一唔熱呢,成碗麵呢就唔夠香,吸引力就大減😒!塊豬肉非常粉紅🤔,睇落去都係未熟,我自己就唔係太鍾意食呢啲所謂慢煮豬肉!叉燒呢就唔錯,幾香食落又有啲油脂😝。以價錢質素嚟講呢,性價比真係唔高😶,我都只係因為經過黃埔想食拉麵,見到有就試下!我應該都唔會食多次,大家要唔要試就自行判斷🤐!我呢就唔係拉麵專家,不起勿插,多謝。

2024-02-22 153 瀏覽
雞湯香濃,係我會有衝動要啪哂啲湯嗰隻。碗麵有豬叉燒+雞叉燒(雞卷片),餓嘅話加小食,啲炸物同其他叉燒都不錯。坐得亦舒服。我係雞白湯迷,呢邊論碗麵同論環境舒適度,都一定好過同區排大隊嗰間,放工後一個人慢慢嘆返碗先返屋企,大滿足❤️
2024-02-16 126 瀏覽
初五開工日係黃埔做野Lunch想食拉麵醒起附近有間豚道樂見佢有期間限定嘅雞白湯拉麵一於就食佢啦雪白嘅湯頭口感豐厚但唔會好漏喉隻流心蛋好正豬肩肉爽口我like塊腩肉我自己唔中意咁甜 但肥瘦相間好食
初五開工日
豬肩肉爽口我like
塊腩肉我自己唔中意咁甜 但肥瘦相間好食

2024-02-14
2024-01-23 247 瀏覽
走進了這家豚道樂,心諗搵到寶了喎!豚骨湯底香濃得嚟又唔係勁咸,啱啱好,真係攞到我心口👌。諗住有咩特別,見到有個特上日本芥末拉麵,起初以為芥末嗰陣嗆到喊,點知原來係啱啱好,豐富得滯!你話邪唔邪惡?麵條勁啱口味,既有咬頭又唔會太尾,講起叉燒啲肉,食落口隻肉香炸天,口感又滑又嫩,食完覺得啲肉滋味長存🍜。另外,鯛蜆白湯拉麵呢款限定,諗住唔試又可惜喇,嗱,嘆一啖湯,嗰個鮮噏,完全係流晒出嚟,蜆味同魚味嘅結合簡直就係完美!🤤 加上個辣醬,香味撲鼻,後勁始終留喺喉嚨,麻麻哋嘅,正!溏心蛋我就略覺得可惜咗少少,啱啱嗰橙色流心仲可以再加把勁。食完今餐,由心入肚嘅舒服,全身都暖笠笠。呢間鋪下次又係租約嘅問題,真係捨唔得㗎🥺。香港咁多拉麵競爭,豚道樂算係有佢嘅一片疆場,真心希望未來喺邊度都好,都可以再撞到佢嘅!🥢🍲👍😌

2023-12-21 321 瀏覽
原味豬骨拉麵 $72 我哋兩個都叫咗直麵,普通硬度同蔥要知道一碗拉麵好唔好食當然要睇個湯底!豬骨味超級濃郁,唔會過鹹或覺得似味精幼身嘅直麵好順滑!食到最後都無淋到,口感唔錯配料方面有兩片薄切豚肉,唔夠肥美但夠入味日式餃子 $35表面煎到金黃色,皮薄香軟餡料有菜同肉,唔算好juicy但味道唔錯加埋醋汁一齊食就唔會食到成口油~
原味豬骨拉麵 $72
我哋兩個都叫咗直麵,普通硬度同蔥
要知道一碗拉麵好唔好食當然要睇個湯底!
豬骨味超級濃郁,唔會過鹹或覺得似味精
幼身嘅直麵好順滑!食到最後都無淋到,口感唔錯
配料方面有兩片薄切豚肉,唔夠肥美但夠入味

日式餃子 $35
表面煎到金黃色,皮薄香軟
餡料有菜同肉,唔算好juicy但味道唔錯
加埋醋汁一齊食就唔會食到成口油~

不知道店裏請埋什麼服務員,他們態度很差、還可以粗口鬧客戶,然後認為這樣是沒有問題、不但沒有家教、那一個老闆請佢、真是沒有福報。以後你們請員工都要好好帶眼識人,我真的很擔心香港,為什麼會有這一種員工?

2023-11-19
2023-11-07 379 瀏覽
魚介豚骨拉麵💲90湯底濃而不鹹,好有魚香味加豬骨濃湯味,揀咗直麵,由於湯濃稠關係,每啖麵都有掛湯😋一大塊慢煮叉燒,口感和味道非常好👍🏻第一次見原塊紫菜,好大塊😆炸軟殼蟹💲50軟殼蟹好食,有肉汁唔會炸到乾晒,個炸漿夠薄夠脆🤤服務員態度有善,上菜速度算快,下次想試特上,會有多啲餸😄
魚介豚骨拉麵💲90
一大塊慢煮叉燒,口感和味道非常好👍🏻
第一次見原塊紫菜,好大塊😆
炸軟殼蟹💲50
軟殼蟹好食,有肉汁唔會炸到乾晒,個炸漿夠薄夠脆🤤
服務員態度有善,上菜速度算快,下次想試特上,會有多啲餸😄
2023-11-01
2023-09-26 438 瀏覽
好耐無食拉麵,好想飲下拉麵湯底😋所以就嚟咗豚道樂食黑蒜油豚骨拉麵,果然冇令我失望,湯底岩我好味,有好多木耳芽菜同蔥😍啱晒鍾意食菜嘅我🥰仲叫左軟殼蟹,炸蝦同炸號做小食,我最鍾意食軟殼蟹,炸得香脆👍🏻食咗咁多嘢大滿足
我最鍾意就係搵唔同嘅拉麵🍜只要好食嘅都一定會返轉頭支持!其實呢一間拉麵店我之前都嚟食過✅有寫食評!嗰陣係試左Wasabi拉麵,覺得好有新鮮感好特別所以今次先介紹朋友過嚟一齊再食!今次就冇再叫Wasabi拉麵我朋友叫咗魚介拉麵我就叫咗個豚骨拉麵點知嗰個魚介拉麵係冇乜味…齋飲湯都OK 但係加埋個麵一齊食就完全唔夾仲有種覺得好偏甜嘅感覺咁而我個豚骨拉麵其實都還好因為齋飲湯都幾好味 幾濃加埋個面一齊食都OK但係食吓食吓就覺得個湯底都係偏甜可能有啲朋友鍾意個湯底較甜?呢個就唔係好啱我經過今次我諗好少會再有下次了……
我最鍾意就係搵唔同嘅拉麵🍜
只要好食嘅都一定會返轉頭支持!

其實呢一間拉麵店我之前都嚟食過✅有寫食評!
嗰陣係試左Wasabi拉麵,覺得好有新鮮感好特別

所以今次先介紹朋友過嚟一齊再食!
今次就冇再叫Wasabi拉麵
我朋友叫咗魚介拉麵
我就叫咗個豚骨拉麵

點知嗰個魚介拉麵係冇乜味…
齋飲湯都OK 但係加埋個麵一齊食就完全唔夾
仲有種覺得好偏甜嘅感覺

咁而我個豚骨拉麵其實都還好
因為齋飲湯都幾好味 幾濃
加埋個面一齊食都OK
但係食吓食吓就覺得個湯底都係偏甜

可能有啲朋友鍾意個湯底較甜?
呢個就唔係好啱我
經過今次我諗好少會再有下次了……

豚道樂絕對係性價比好高嘅一間拉麵舖,佢選擇唔多,但係每一款湯底都好好味😋 湯底好濃稠,味道好夠,食完真係會覺得好滿足😌今次我地叫左:海老湯拉麵+原味豬骨拉麵海老湯好香蝦味⋯ 湯底好濃稠,食完一啖真係要用齒頰留香去形容😜 原味豬骨拉麵個湯相比蝦湯無咁濃稠,適合口味淡少少嘅人,但係都好香~😋叉燒冇乜特別,好腍,我個人喜歡厚身小小,佢比較薄身麵底可以因應個人需求選擇軟硬度,我地一個選擇左曲麵,一個選擇左直麵,曲麵會彈牙啲,但個人更喜歡直麵嘅口感😁鍾意香口啲嘅可以加埋佢個辣醬,增加湯底風味👍 唔會好難,但係會更惹味👍以佢嘅質素嚟講價錢算平,值得一試😌唯一嘅缺點就係佢嘅飲品選擇⋯因為我唔飲汽水,佢冇汽水以外嘅選擇🥹⋯不過我有係徵詢店員嘅同意之下,自己攜帶左一支茶😃
今次我地叫左:海老湯拉麵+原味豬骨拉麵
叉燒冇乜特別,好腍,我個人喜歡厚身小小,佢比較薄身
以佢嘅質素嚟講價錢算平,值得一試😌
不過我有係徵詢店員嘅同意之下,自己攜帶左一支茶😃
2023-08-26
呢間良心日本拉麵店,店內左邊有U字型吧枱,方便一人食用,右邊有2張二人枱和門口的唯一一張四人枱。四人枱剛好空著,我哋就坐低咗啦。*望住點餐紙諗食咩好,會發現本身每款拉麵無溏心蛋,一定要另加HK$15/隻。但同樣加HK$15轉特上,就可以多一片豬腩肉,2片紫菜和半隻溏心蛋,有誰會咁傻豬只加一隻蛋呢?另一個驚喜係,而家平日午市加錢轉特上,仲有前菜和汽水送,呢$15好抵俾喎!🐟🍜 魚介豚骨拉麵 (HK$88 +HK$15 轉特上).這個係平日限定款,週末係食唔到㗎!.豚骨湯底加入鰹魚片熬製,濃魚香、鮮甜美味😋.拉麵煮得剛好,硬身啲啲嘅Q彈口感,正👍🏻.慢煮叉燒,軟腍美味,對比波板糖咁大片的炙燒腩肉,香脆面,肉和油脂分布平均,好好味😋.片紫菜超大塊,大過我塊面😮,脆卜卜的.最正留在最後,溏心蛋,嫩滑蛋白,流心啫喱狀的蛋黃🍖 前菜:蜜汁腩叉燒粒.煎炒過的腩叉燒粒,香脆不覺油膩,之後我估連同蜜汁一齊炆到入味,令人食到唔停口呀!

🐟🍜 魚介豚骨拉麵 (HK$88 +HK$15 轉特上)
.這個係平日限定款,週末係食唔到㗎!
.豚骨湯底加入鰹魚片熬製,濃魚香、鮮甜美味😋
.拉麵煮得剛好,硬身啲啲嘅Q彈口感,正👍🏻
.片紫菜超大塊,大過我塊面😮,脆卜卜的
.最正留在最後,溏心蛋,嫩滑蛋白,流心啫喱狀的蛋黃

特上魚介豚骨拉麵

溏心蛋