2022-06-17 110 瀏覽
呢間拉麵店自由度真係好大🍜揀咗辛辣味噌拉麵 湯底微辣 幾惹味🌶最正就係佢哋個配料可以加錢轉升級特上!可以一次過試晒豬肩肉同豬腩肉 再加埋紫菜同溫泉蛋 份量十足!面底夠爽口彈牙 重好掛湯💕
2022-06-09 151 瀏覽
海老湯拉麵要星期六日先有🦐upgrade去特上會多左紫菜、蛋同豬腩肉,推薦大家都upgrade,因為豬腩肉比一般叉燒好食好多。普通叉燒有D鞋口,還好有腩肉Balance返。湯底都幾濃😍但海老味唔算重,仲有少少膩。味道其實係唔錯既,不過比佢好既拉麵大有人在😉
位於黃埔有幾間拉麵店,今日嚟到其中呢間,見佢晚市終於開返!必選特上,會豐富好多今日食豬骨拉麵,以前食魚介,今日突然間想食豬骨。豬骨個湯底比較濃厚,比起魚介湯冇咁香口,不過豬骨湯底嘅掛湯能力真係一流,好快就將成個面底食晒。值得一提䓤花好足,大喜歡,唔鍾意葱既朋友記得走青。
位於黃埔有幾間拉麵店,今日嚟到其中呢間,見佢晚市終於開返!

必選特上,會豐富好多
特上原味豚骨拉麵

值得一提䓤花好足,大喜歡,唔鍾意葱既朋友記得走青。
特上原味豚骨拉麵
2022-04-23 281 瀏覽
今次係第二次去呢間食,決定encore係因為上次第一次食佢個湯底真係好好飲🤤 好濃又掛麵。於是趁佢開返晚市堂食又走去食。因為上次食咗普通辛(最低辣度),只係食曬成碗最尾先覺得有小小辣嘅程度。於是鍾意食辣的me今次就試下嗌下一個辣度🌶️激辛。我寫完紙之後個店員仲特登問我之前有冇食過佢哋嘅普通辣,我話有呀,跟住佢話所以今次想試激辛下嘛,ok。嗰陣我仲唔知點解個店員會咁貼心咁問我,宜家先知原來係因為個激辛真係唔嘢小😅碗嘢嚟到我食咗一啖就知gg了。首先佢個湯底係好味嘅,但超級辣🥵 嗰種辣係可以令你個喉嚨同脷有一種極尖銳嘅痛(雖然辣本身就係痛覺),同埋有一種極重嘅椒味。就咁食已經痛,飲完冰水更痛😅 最好飲返室溫水。真係食咗兩啖已經辣到嘌眼水鼻水。如果同數字表達嘅話,假設普通辛嘅辣度係1,我本身諗住激辛嘅辣度係2-3,但其實上係5。大概就係咁。最尾我等我個frd食完(佢嗌鯛白蜆湯,必須講嘅係真係好有海鮮嘅鮮甜同有濃嘅蜆味,好好飲)攞佢嘅湯底嚟稀釋返啲叉燒,溏心蛋同麵先食得落。但最尾都係淨好多。投降🥲

2022-04-22
4K
2022-04-07 1730 瀏覽
前日(5-4-2022 羌Tue)清明節假期,同老公去紅磡搵佢男友人M,之後食晏,去邊間食?豚道樂啦,荃灣嗰間冇咗.我哋行到嚟搵,佢係喺九號水產嘅入口,我哋坐bar位,睇完menu就揀咗:1. $90.00嘅期間限定鴨白湯拉麵呢個係香煎鵝肝鴨白湯,嚟到時睇,成碗湯係白色,但點解冇叉燒嘅?之後個女仔拎兩碟叉燒嚟,一碟係得兩片嘅,佢話呢隻叉燒唔好浸白湯食,因為係煙燻叉燒,浸咗就冇晒味.啊,原來係另上.麵嘅份量比老公嗰碗少,咁我食喇,先飲啖湯,唔似鴨白湯嘅?我飲到蜆味喎,唔通係我落完單後,等上菜時至見到另一個牌.寫住嘅鯛蜆白湯拉麵?麵嘅口感冇問題.最後證實呢個係鯛蜆白湯拉麵.味道:5分而煙燻叉燒都幾大片,味道係唔太濃,亦唔係柴皮.味道:5分2. $80.00嘅日本芥末拉麵我記得好多年前,小儀同金剛主持嘅飲食節目,就喺喺荃灣嘅豚道樂介紹呢隻麵,所以我哋都揀嚟試.而好明顯,呢個配菜多好多,有芽菜,沙律菜,木耳同藏紅花,煙燻叉燒都已經放埋入去,老公食咗半碗到我食,呢個連麵都係綠色,但芥末唔算好哽,湯底較杰,可能因為有芝士.味道:5分3. $26.00嘅蒜蜜味叉燒(3片)要肩都唔算細件,蜜味係有唔太

1. $90.00嘅期間限定鴨白湯拉麵
鯛蜆白湯拉麵

麵嘅口感冇問題.

最後證實呢個係鯛蜆白湯拉麵.

而煙燻叉燒
煙燻叉燒
都幾大片,味道係唔太濃,亦唔係柴皮.

2. $80.00嘅日本芥末拉麵

日本芥末拉麵
但芥末唔算好哽,湯底較杰,可能因為有芝士.

3. $26.00嘅蒜蜜味叉燒(3片)要肩
蒜蜜味叉燒(3片)肩肉
都唔算細件,蜜味係有唔太甜,同港式叉燒好唔同,蒜味就冇乜;呢個亦唔係柴皮.
味道:4分

4. $42.00嘅炸紫菜墨魚咀
炸紫菜墨魚咀
呢個製作須時,入口外脆內裡juicy冇問題.
味道:4分

環境:
坐bar位闊落啲.

服務:
係好有禮貌,見我老公一袋二袋搵枱底有冇勾,個女仔都主動走嚟話有,同俾個籃我老公放背囊,亦問我須唔須要?我唔須要了.
食物上枱時都好有禮貌地叫我哋小心.

可惜嘅係落單落漏汽水,算,因為呢喥都有水俾客人自己斟嚟飲.

不過係我食咗半碗期間限定嘅鯛蜆白湯拉麵後,聽到個女仔同後來嚟嘅客人講,冇鴨白湯,我就超懷疑同更覺得我食o緊嘅唔係鴨白湯而係鯛蜆白湯,我再睇睇張單,果然印住鯛蜆白湯,
我就問個女仔,我呢碗係鴨白湯定鯛蜆白湯?佢答鯛蜆白湯.

我善意提醒佢,唔係幾好,落單時冇話我知冇鴨白湯.佢答一樣價錢,係menu冇改,但收銀機改咗.

我明白menu印多咗掉係會好嘥,但佢唔明我想話,唔係價錢問題,而係要考慮到客人嘅口味問題,要唔要鯛蜆白湯.而且好明顯,佢係漏咗同我講,呢點佢要改善吓.

抵食係2.7分
2022-04-05
鯛蜆白湯拉麵
煙燻叉燒
蒜蜜味叉燒(3片)肩肉
炸紫菜墨魚咀
2022-03-03 456 瀏覽
鍾意食依間拉麵店嘅原因係可以自己揀湯底、麵嘅粗幼同硬度、仲有落唔落蔥同辣度。同埋梗係可以追加配料啦😍😍。嗰次我就叫左黑蒜油拉麵,黑蒜油湯底好濃郁,有陣陣蒜香味🤤🤤。如果唔追加配料,拉麵本身都會有豬腩肉俾你食,都算幾足料😋。🍽黑蒜油拉麵: HK $80好味指數👅:🌸🌸🌸🌸✨特濃芝士豚肉依個炙燒芝士豚肉真係值得一試嘅配菜👍🏻,同埋最好趁熱食🤤,如果凍左食會冇左嗰種拉芝的滋味🤔。其實依個配菜係將炙燒芝士鋪係豚肉上面,再夾上紫菜一齊食😌。依個配搭我好似好少係出面餐廳食過,所以對我黎講都幾新鮮,亦都出乎意料地夾😍😍。🍽炙燒芝士豚肉:HK $20好味指數👅:🌸🌸🌸🌸
🍽黑蒜油拉麵: HK $80
好味指數👅:🌸🌸🌸🌸

✨特濃芝士豚肉
🍽炙燒芝士豚肉:HK $20
好味指數👅:🌸🌸🌸🌸
2022-02-15 391 瀏覽
食肆真係好難做,荃灣間豚道樂早幾日頂唔住結業,要食就唯有去黃埔!雖然好掛住個獨特好味的Wasabi湯底,但見到期間限定係香煎鵝肝鴨白湯拉麵 $90,掙扎左陣決定試新野,仲加左$13升級埋特上。香煎鵝肝表面好似煎餃子咁有層薄脆,食落外脆內軟,入口溶化,正;至於湯底,之前試過雞白湯,鴨白湯就第一次,其實兩者幾相似。豚道樂個鴨白湯底香濃掛麵,我最後成碗飲晒!兩塊叉燒大大塊兼半肥瘦,溏心蛋夠流心,仲有露筍,蔥絲及紫菜,非常豐盛。平日午市仲可以免費加麵一次,大滿足!
特上香煎鵝肝鴨白湯拉麵

平日午市仲可以免費加麵一次,大滿足!
特上香煎鵝肝鴨白湯拉麵
2022-01-05 461 瀏覽
久仰大名既拉麵小店,明明咁近屋企但係一路未試🤣週末夜晚七點半到都有十個人左右,好彩流動得快,排十五分鐘左右就入得🧐▪️ 海老湯拉麵 (7/10)💲85見呢個係五六日限定就試左先🤫蝦湯底濃稠,真係啖啖蝦膏既感覺,仲有大量櫻花蝦,要左硬身幼直麵都夠掛湯🦐豬肩肉好軟腍,豬腩肉有陣陣炙燒焦香,但係略油🐽配菜有香蔥、芽菜、木耳、筍、脆身紫菜、有醬油同蛋香既溏心蛋🥚其實鍾意重口味既人士一定好滿足,不過咁濃既湯對我黎講真係過鹹、膩同滯🙈▪️ 原味豚骨拉麵(7/10)💲72豚骨味同樣都係好濃,不過無蝦湯咁鹹,感覺好似一蘭嗰個味🤭🔎 整體評分(7/10)

▪️ 海老湯拉麵 (7/10)💲85
海老湯拉麵

▪️ 原味豚骨拉麵(7/10)💲72

豚骨味同樣都係好濃,不過無蝦湯咁鹹,感覺好似一蘭嗰個味🤭

🔎 整體評分(7/10)
海老湯拉麵
2021-12-12 498 瀏覽
今日一個人去完黃埔買嘢… 正在努力諗緊去邊度食午餐嘅時候, 見到九號水產入面呢間豚道樂, 排咗條長龍, 有差唔多十個人响度等緊… 就去排埋一份.. 呢度同日本D拉麵店一樣,有湯底揀, 仲有面嘅軟硬度, 要唔要蔥, 要唔要辣醬…. 我就揀咗星期六日先至有嘅濃蝦湯底, 仲好大食咁, 揀咗第特上即係有兩塊叉燒, 兩塊紫菜, 同埋半隻溫泉蛋.. 碗麵嚟咗之後, 睇落都覺得好好味, 食落啲湯底超濃, 有啲’傑’得滯,但係啲蝦味好香同埋好甜, 超級好食!!! 我覺得可以帶個兜, 將部分嘅湯帶返屋企自己煮麵!!! 另外, 我叫咗一支靜岡綠茶可樂, 味道其實同可樂一樣, 不過係綠色, 都幾得意!!!

特上濃蝦湯拉麵

特上濃蝦湯拉麵
  • 海老湯拉麵
2021-11-28 469 瀏覽
仲記得黃埔嘅九號水產開幕嘅時候有過鋪天蓋地嘅宣傳 今日嚟咗黃埔行街就去睇吓九號水產嘅近況 發現有一半嘅位置都已經變成咗街市 不過依然有食肆嘅 我就嚟咗呢間豚道樂食碗拉麵😻拉麵湯底有好多選擇 常見嘅豚骨 黑蒜 海老呢度都搵得到 不過我就梗係要試啲特別啲 第二度搵唔到嘅湯底試吓啦😮特上日本芥末拉麵 我一向都係食壽司先會用到wasabi 估唔到芥末可以用嚟做拉麵湯底 碗拉麵一嚟到梗係要飲返啖湯先啦 一入口係有啲嗆鼻 不過其實佢又唔係全部都係wasabi味😂 都飲得出有少少醬油味 有少少甜嘅after taste 拉麵上面嘅叉燒都燒得好香 食落肥瘦都尚算適中呢個特上日本芥末拉麵真係好有新鮮感 鍾意試新野嘅朋友可以試吓 味道有保證㗎🥰👍🏻

2021-11-28 348 瀏覽
唸起食拉麵🍜一定會唸起屋企附近豚道樂因為身邊人成日都話想吃拉麵自己其實就本身麻麻地只係自己比較怕湯底太油同濃味。但其實濃味嘅湯底應該是最吸引為了要滿足身邊人同埋我哋都支持拉麵🍜店。一定必食雖然地方唔係好大。但係坐得舒服同食得開💛值得一試
唸起食拉麵🍜一定會唸起屋企附近豚道樂

因為身邊人成日都話想吃拉麵
自己其實就本身麻麻地
只係自己比較怕湯底太油同濃味。但其實濃味嘅湯底應該是最吸引
為了要滿足身邊人同埋我哋都支持拉麵🍜店
。一定必食
雖然地方唔係好大。但係坐得舒服同食得開💛
值得一試
2021-11-22 318 瀏覽
1. 特上原味豚骨拉麵(直麵) $85湯底香濃帶微甜, 食得出好足料同煲左好耐, 豬骨味好香. 麵底可以揀直或者曲麵, 直麵同一蘭基本上差唔多, 我地叫左普通硬度, 比一般偏硬少少, 不過啱我口味. 升級特上有兩塊叉燒, 炙燒過, 半肥瘦, 燒到少少焦香, 出色!其他配菜有唐心蛋, 木耳, 香蔥, 紫菜同辣醬. 紫菜同木耳好爽有口感, 好食.成碗拉麵應該要有嘅都有, 唯一美中不足係送到上枱嘅時候唔夠熱, 扣些少分2. 特上海老湯拉麵(曲麵) $98另一碗係限定嘅海老拉麵. 提提大家哩款要五六日先供應, 星期一至四係另一款限定-魚介豚骨拉麵.講番哩碗海老湯拉麵, 湯麵超濃海蝦味, 拍得住一幻拉麵, 口味比較重同稠, 同頭先碗豬骨幾唔同. 重口味同中意蝦味會好like. 配料都係特上, 同頭先一樣, 但係多左大量櫻花蝦, 為碗麵再加啲咸蝦味. 啲蝦脆口, 少少似炸魚仔, 食落好過癮, 就算浸湯都唔話冧哂.值得一提係因為湯底比較稠, 食完會有種飽滯嘅感覺.3. 吉列炸蠔+男爵牛肉薯餅 $42+$18炸物相當有驚喜! 好多拉麵店可能只會集中做好個拉麵, 小食例如餃子之類大部分都係一般. 但今次
1. 特上原味豚骨拉麵(直麵) $85

2. 特上海老湯拉麵(曲麵) $98
值得一提係因為湯底比較稠, 食完會有種飽滯嘅感覺.

3. 吉列炸蠔+男爵牛肉薯餅 $42+$18
炸物相當有驚喜! 好多拉麵店可能只會集中做好個拉麵, 小食例如餃子之類大部分都係一般. 但今次哩兩個炸物實在做得出色, 暫時係我食過數一數二嘅拉麵店小食!
炸蠔: 外面炸粉粉量剛好, 厚薄適中, 加上入面個蠔算大隻, 又juicy, 唔會淨係食到油炸味, 炸嘅時間控制得非常好👍🏻👍🏻👍🏻
牛肉薯餅: 同樣炸得啱啱好, 唔會太乾身同有熱氣感覺. 入面個餡鬆軟熱辣辣, 只係略嫌牛肉丫份量差少少.

無論係麵定小食都做得非常好同細致, 價錢又唔算貴, 推介!👍🏻👍🏻👍🏻
2021-11-12 339 瀏覽
I have enjoyed the ramen at Butadouraku a number of times over the years and found the ramen to have maintained a consistent quality. My favourite is the Pork Bone Soup noodle with Dried Bonito Flakes. The broth has a slightly smoky aroma yet isn’t oily as some other ramen broth can be. I prefer the curly noodle in a firm texture. The accompaniments include two pieces of tender pork, seaweed, bean sprouts and bamboo shoots. If the soup can be just a little hotter it would be the perfect lunch on a winter day! The shop is small yet seating is comfortable, the staff is friendly and helpful. Regulars can collect stamps on their visits and enjoy a bowl of free ramen.

魚介豚骨拉麵
魚介豚骨拉麵
2021-11-07 294 瀏覽
工業風鐵桶裝修🥢拉麵店🍜 豚道樂🐷📍黃埔/荃灣💛______________________________🍢𝓜𝓲𝓼𝓼 𝓛𝓲𝓸𝓷𝓷🦁評分:7/10特上日本芥末拉麵 $93 🌕🌕🌕🌘🌑🌑味道幾特別,但偏甜,食得出好濃郁嘅芥末味,湯唔夠熱,粗身拉麵彈牙爽口,配料都幾多,有兩塊肥瘦適中嘅豚肉、芝士碎、蔥花、味玉、紫菜、芽菜等…..特上魚介豚骨拉麵 $98 +紫菜 $15 🌕🌕🌖🌑🌑紫菜分開碟上,豚骨湯唔夠熱,偏淡,幼身拉麵可以掛哂啲湯汁,中規中矩,唔算話一食難忘配料上都係蔥蔥、味玉,豚肉、荀絲、芽菜等…日式煎餃子$37 🌕🌖🌑🌑🌑對於一間食拉麵嘅店,呢個餃子唔合格🙈煎得唔夠香脆,餃子皮唔夠薄波子汽水 $22細細個最鍾意飲嘅波子汽水,童年回憶招財貓汽水 $22有陣好甜嘅棉花糖藥水味,個樽上面啲貓貓好可愛😸回頭率:50% 🐷🐷💛整體普通,環境舒適,選擇多,賣相唔錯,員工友善👍🏻調味架應有盡有,性價比唔高,湯底可以更熱💔💛紅磡店:黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產G2號舖💛💛荃灣店:荃灣大河道63號卓明大廈地舖💛
工業風鐵桶裝修🥢拉麵店🍜 豚道樂🐷📍黃埔/荃灣💛

🍢𝓜𝓲𝓼𝓼 𝓛𝓲𝓸𝓷𝓷🦁評分:7/10

特上日本芥末拉麵 $93 🌕🌕🌕🌘🌑🌑

特上魚介豚骨拉麵 $98 +紫菜 $15 🌕🌕🌖🌑🌑
配料上都係蔥蔥、味玉,豚肉、荀絲、芽菜等…

日式煎餃子$37 🌕🌖🌑🌑🌑
對於一間食拉麵嘅店,呢個餃子唔合格🙈
煎得唔夠香脆,餃子皮唔夠薄

波子汽水 $22
細細個最鍾意飲嘅波子汽水,童年回憶

招財貓汽水 $22
有陣好甜嘅棉花糖藥水味,個樽上面啲貓貓好可愛😸

回頭率:50% 🐷🐷💛

💛荃灣店:荃灣大河道63號卓明大廈地舖💛
2021-10-27
  • 特上日本芥末拉麵
2021-10-13 541 瀏覽
特上日本芥末拉麵 🍜 芥末湯底嘅拉麵我都係第一次見,咁當然要試吓佢啦!😆.佢嘅湯頭好吸引,成碗青bb咁,飲落係一種好刺激但又唔會太辣嘅芥末味,同時又會有豬骨湯幾個豬肉濃香,加埋佢嘅芝士粉又會多一種奶香嘅味道,湯底層次味道好豐富~🤩🤩.拉麵有得揀曲同直麵,我個人鍾意曲麵多啲,粗身啲同多啲嚼勁💕.叉燒燒得有油香,肉嫩多汁,有豬鮮味,份量仲要好多,食到好飽🤤.流心蛋真係流心,上面嘅芽菜爽脆,又可以鮮膩。.呢一碗拉麵超特別超好食,encore之選!
特上日本芥末拉麵 🍜
特上日本芥末拉麵

芥末湯底嘅拉麵我都係第一次見,咁當然要試吓佢啦!😆
拉麵有得揀曲同直麵,我個人鍾意曲麵多啲,粗身啲同多啲嚼勁💕
流心蛋真係流心,上面嘅芽菜爽脆,又可以鮮膩。
呢一碗拉麵超特別超好食,encore之選!
2021-10-13
特上日本芥末拉麵