2023-09-02 73 瀏覽
#譚仔雲南米線꧁可能係全港最好view既譚仔꧂“木系裝修簡潔舒服窗邊海景可遠眺汀九橋“#KakaEat食在香港#KakaEat荃灣西#KakaEatX湯麵類—- —-✄—- —- —- ✄—- —- —-“✿自選米線 $42魚腐,炸醬,蕃茄湯底酸辣開胃番茄湯,有辣有唔辣吸晒湯汁嘅魚腐好入味最抵食係炸醬,份量夠多一羹炸醬配一啖米線口感勁夾,下次嚟可以試吓“✿凍奶茶 $10港式日常點少得杯凍奶茶少冰多奶係我最愛嘅配搭“😋味道:4/5✨環境:5/5👍🏻服務:4/5❤️‍🔥抵食:5/5👧🏻回頭:4/5
#譚仔雲南米線

#KakaEat荃灣西
#KakaEatX湯麵類
—- —-✄—- —- —- ✄—- —- —-

✿自選米線 $42
魚腐,炸醬,蕃茄湯底
酸辣開胃番茄湯,有辣有唔辣
吸晒湯汁嘅魚腐好入味
最抵食係炸醬,份量夠多
一羹炸醬配一啖米線
口感勁夾,下次嚟可以試吓

✿凍奶茶 $10

魚腐
炸醬
凍奶茶
  • 蕃茄湯底
係公司好耐冇同Miss K👩🏻食飯,趁Dinner 時間剛剛好大家都就到,咁就硬係要一齊食啦!☺️☺️仲有今次再食寛麵🍜比起上一次明顯進步左,冇咁死咸!🤗🤗~~~烤雞炸醬撈寛麵🍜~~~同Miss K👩🏻叫埋同一款新菜式😁😁,寛麵唔會太腍亦都唔會太硬,撈野搵炸醬就最夾😄😄,份量都幾多每條麵都有撈到好平均😊,烤雞就一舊舊,有雞味得黎唔會好乾😉😉~~~話梅雙檸🍋梳打🥤~~~飲得出有兩隻檸檬🍋味嘅梳打,但係話梅味真係好弱😕😕,建議加強話梅味會更加出色!😅😅
仲有今次再食寛麵🍜比起上一次明顯進步左,冇咁死咸!🤗🤗

~~~烤雞炸醬撈寛麵🍜~~~

~~~話梅雙檸🍋梳打🥤~~~

2023-07-07
$91.5 (晚餐)
上星期剛剛試咗佢嘅新出品 ‘ 豬皮豬軟骨重慶花椒湯底米線🍜 ’,大約一星期左右又出左 ‘ 母親節限定嘅米線🍜 ’ ,咁又同🤴🏻再嚟食多次啦!😅😅~~~鮮人蔘湯竹笙雞卷米線🍜~~~果然係人蔘湯底飲落有微微嘅人蔘甘香味,唔係好苦,碗中亦有兩條好細嘅人蔘仔,呢個食落都幾苦下😳😳,不過佢個雞卷真係好滑,帶有雞嘅香甜味,呢個米線🍜雞卷幫佢加好多分!😁😁另外今次🤴🏻再叫左 ‘ 豬皮豬軟骨 ’ 黎食,當中嘅豬軟骨比起上次好食好多😂😂,又 ‘ 淋 ’ 又入味,有時食嘢真係睇你好唔好彩!😃😃

~~~鮮人蔘湯竹笙雞卷米線🍜~~~

2023-05-15
$75.5 (晚餐)
🤴🏻嚟陪我食晚飯,都有一輪冇食譚仔,咁今日就食佢啦!😆😆~~~豬皮豬軟骨花椒重慶酸辣湯米線~~~睇宣傳呢隻花椒重慶酸辣湯係再回歸湯底,呢款辣味我幾鍾意,花椒獨有嘅麻辣味再配少少酸味我就覺得辣得幾過癮😋😋,另外豬皮唔係一片片係一條條咁,掛辣湯都掛得多啲😁😁,爽口亦都冇毛毛☺️☺️,但係豬軟骨就小’淋‘ 完全俾湯底辣味蓋過晒,食唔到咩味😗😗~~~13香辣小食雙拼(豬紅+魚腐)~~~今次隻香料就容易入味,有少少似咖喱魚蛋嘅咖喱味,豬紅同魚腐都正常!😀😀~~~水蜜桃🍑味愛玉冰特飲~~~🤴🏻都幾鍾意,蜜桃🍑味正常😄😄~~~菠蘿🍍味無糖可口可樂~~~味好怪,似係溝稀咗嘅可樂味,加少少菠蘿🍍化學味!😕😕
🤴🏻嚟陪我食晚飯,都有一輪冇食譚仔,咁今日就食佢啦!😆😆

~~~豬皮豬軟骨花椒重慶酸辣湯米線~~~

~~~13香辣小食雙拼(豬紅+魚腐)~~~

~~~水蜜桃🍑味愛玉冰特飲~~~
🤴🏻都幾鍾意,蜜桃🍑味正常😄😄

~~~菠蘿🍍味無糖可口可樂~~~
味好怪,似係溝稀咗嘅可樂味,加少少菠蘿🍍化學味!😕😕
2023-04-30
譚仔又出新嘢,同🤴🏻去試吓先😙😙~~~雞🐥肉鮮淮山黑蒜清雞🐥湯米線🍜~~~湯味有好香嘅蒜味加雞🐥湯味,同埋佢真係有兩粒黑蒜做材料(冇呃人㗎😂😂),雞🌰肉就比想像中滑😁😁另外淮山質感似係滑潺潺嘅蘿蔔,都幾爽口😆😆~~~13香辣小食拼盤~~~配左豬皮+墨魚春卷,味道超級怪,喊又唔喊、辣有唔辣,好難形容唔會想再食😣😣~~~三色檸檬可口可樂~~~檸檬 🍋+ 青檸 +咸檸+可樂即係鹹檸檬可樂🍋啦😅😅,味道正常🙂🙂~~~生薑香橙白玉特飲~~~飲品味道幾清,淡淡的薑味,橙味就好少,同埋薑味同香橙味溝埋怪怪地😞😞,同樣唔推薦🙁🙁
譚仔又出新嘢,同🤴🏻去試吓先😙😙

~~~雞🐥肉鮮淮山黑蒜清雞🐥湯米線🍜~~~
另外淮山質感似係滑潺潺嘅蘿蔔,都幾爽口😆😆

~~~13香辣小食拼盤~~~

~~~三色檸檬可口可樂~~~
~~~生薑香橙白玉特飲~~~
2023-01-06
2023-01-12 261 瀏覽
今日去試新出的雞肉鮮淮山黑蒜清雞湯米線雞肉好普通,不過有雞皮,唔同平時叫個d淮山幾爽口,唔錯黑蒜清雞湯,唔太油,唔會太勁黑蒜咪,好飲的依家個價錢好抵,依個價錢算多餸啦
今日去試新出的
雞肉鮮淮山黑蒜清雞湯米線
雞肉好普通,不過有雞皮,唔同平時叫個d
淮山幾爽口,唔錯
黑蒜清雞湯,唔太油,唔會太勁黑蒜咪,好飲的
依家個價錢好抵,依個價錢算多餸啦
2022-12-26 210 瀏覽
姐姐🧍‍♀️放假🏖,帶完個囡觀塘返完教會返荃灣屋企買外賣,難得老婆肯食譚仔,即刻上網上外賣平台睇下有冇外賣🥡自取優惠,點知搵唔到海之戀譚仔,上網上外賣平台有但冇優惠,因為試過喺譚仔walk-in外賣🥡呆等半個鐘所以想一早落定order,剛發現有譚仔apps,仲有兩個咁多,一個譚仔,一個譚仔三哥,海之戀嗰間係普通譚仔,我就download。新用戶送檸檬茶,點知我搞好耐都order唔到唯有放棄,叫咗兩碗米線🍜,要用信用卡💳或apple pay俾錢,再等15分鐘攞野,老婆叫魚腐大腸番茄湯,我叫腩肉生菜十小麻辣,見到米線可揀冧或爽,手痕揀爽,點知出事,d米線🍜係生同埋韌,不可一不可再🤬
爽米線
腩肉生菜爽米線十小麻辣
2022-12-18
外賣自取
腩肉生菜爽米線十小麻辣
  • 生菜
2022-12-16 145 瀏覽
#荃灣海之戀#譚仔#六點後第二碗過橋米線半價仲記得年輕時,經常和女友兩人食一碗過橋米線,使費唔多,就係為咗組織將來的家庭。前日傍晚係海之戀商場,和太太叫咗一碗過橋米線,湯底和配料味道和當年一樣,身邊嘅另一半都係一樣。唔同嘅係譚仔被收購上市,女友被我收購回家😆望著落日黃昏,對著藍巴勒海峽,浪漫情懷油然而生。講返正題,過橋米線用巨碗盛載,有十多款配料,琳瑯滿目。小辣湯底越食越辣,邊個話譚仔唔夠辣?🥵去到六點,譚仔姐姐更換餐牌,原來六點後第二碗過橋米線有半價,早知行多陣街先至食啦🤦🏻‍♂️如果能找到一位願意和自己食過橋米線的伴侶,係一件幸福的事。希望大家可以喺現實或米線關注組裡搵到鍾意食米線嘅另一半❤️
#荃灣海之戀
#譚仔
#六點後第二碗過橋米線半價

過橋米線

望著落日黃昏,對著藍巴勒海峽,浪漫情懷油然而生。

過橋米線

2022-11-19 102 瀏覽
味道跟十幾年前一樣,只係份量確實比以前少了,現在食的是記憶的味道,但譚仔絕對真心比譚仔三哥雲南米線好食好多,希望味道可以一直保持,份量可以多返少少,叫生菜$5只有5小片😅…
2022-11-18
2022-11-14 53 瀏覽
工作關係途經荃灣海之戀商場附近,今天突然想吃碗米線🍲,就走到商場内的譚仔米線吃個午飯。這間鋪面比起在鬧市中的店舖要大些,最可取的是能夠面向著藍巴勒海峽海景吃午餐,別有一番滋味。如今譚仔米線的湯底和配料種類很多,在一路發展中亦不時加入新的選擇。不過我還是鍾情於他最初的過橋米線,一大碗裏面有魚蛋、腩肉、竹笙、豆卜、芽菜 ……什麼都有,不用去個別慢慢選擇,而且還會揀他的麻辣湯底。因不想吃得太辣今天只揀了一個十小辣🌶就算。米線到了首先給我的感覺得湯底不是太熱,再喝了一口湯,這間的十小辣度也比其他分店的麻辣度要低一點。米線的配料分量都很足,反觀米線的分量就比過往在其他分店吃的少了一些,個人覺得所有的配料和米線都是配角,湯底才是靈魂。尤幸是整碗米線的湯底味道仍保持了以往一貫的水準。今天再另加了他的土匪雞翼🐔來嘗嘗,雞翼賣相還可以,而且醃的味道不錯;不過美味就只留在雞翼皮上,裏面就沒有什麼味道。今餐總括來說整碗米線都是一般的水準,最可取的是餐廳的環境,能夠望著海景來吃,比起在鬧市中其他分店進餐,來得心曠神怡。

2022-11-12
咁岩做完野諗唔到有咩食,就去左有海景既譚仔食番個lunch。突然見到大麻成, 同譚仔Crossover,好得意。😍😍濃汁豬軟骨寬麵配花椒重慶酸辣湯$44食開譚仔既米線, 得閒有唔同既麵食真係好開心呀, 唔使咁悶。湯底好夠味, 係好順口既辣味, 花椒味唔算超勁, 所以我覺得好飲。平時我都係食酸辣/ 十小辣, 我都食到。仲要佢既寬麵麵掛到湯, 咁樣食好滿足。豬軟骨都好夠焾, 啖啖肉。裡面仲有豆卜, 索左湯汁好正。仲要驚唔夠辣, 叫左個麻辣豬耳,麻辣豬耳仲辣過碗麵。🤣🤣 呢間舖既座位都好舒服, 可以慢慢食。

咁岩做完野諗唔到有咩食,
就去左有海景既譚仔食番個lunch。

突然見到大麻成, 同譚仔Crossover,好得意。😍😍

濃汁豬軟骨寬麵配花椒重慶酸辣湯$44

湯底好夠味, 係好順口既辣味,
花椒味唔算超勁, 所以我覺得好飲。

平時我都係食酸辣/ 十小辣, 我都食到。

仲要佢既寬麵麵掛到湯, 咁樣食好滿足。
豬軟骨都好夠焾, 啖啖肉。

裡面仲有豆卜, 索左湯汁好正。
仲要驚唔夠辣, 叫左個麻辣豬耳,
麻辣豬耳仲辣過碗麵。🤣🤣

呢間舖既座位都好舒服, 可以慢慢食。
  • 濃汁豬軟骨寬麵配花椒重慶酸辣湯
2022-08-14 120 瀏覽
去到荃灣見好耐冇食譚仔,就去海之戀食啦。一入到去,嘩!譚仔都有海景睇!佢真係有幾張枱係對住青衣果邊嗰個海,如果黃昏食,我諗個view都幾靚既!好啦講返食物先,今次試左新野,首先係杯青檸特飲,呢家夏日熱辣辣,有杯酸酸甜甜既青檸特飲特別開胃,杯飲品仲有薏米有助消暑。而碗麵就揀左重慶花椒酸辣,花椒好香,而酸辣又唔會太酸太辣岩岩好,闊麵又掛湯,吸埋d花椒香濃湯,一個字正!最後仲有叫小食,土匪雞翼,皮蛋係一貫水準!

2022-08-13
2022-08-03 102 瀏覽
譚仔雖然開到成行成市,但咁多年嚟冇食過超過5次,因為麻麻地食酸辣。見男友lunch成日都食,好奇想知有咩咁特別,就陪佢食一次試吓。由於佢食lunch比較早,所以去到都仲有位。咁啱呢間舖向海,有4個單人位可以食住米線睇靚景,咁就二話不說坐嗰邊。長期喺內陸生活嘅小妹見到水簡直不得了,食碗米線都心情好過人~~我真係初心者到連點叫都唔識,譚仔姐姐好好教我點叫。最後叫咗麻辣10小辣雞肉米線,男友就as usual叫咗麻辣3小辣韮菜米線。另外叫咗大土匪雞翼同大蒜泥白肉,再加2杯凍檸茶。米線份量都唔細,女仔都絕對夠食有餘。雞肉唔油亦唔鞋,想食肉又唔太油膩呢個唔錯。唔食得辣嘅我食10小其實差不多,有偷飲到男友啲湯,一啖都可以,但食哂成碗就會有啲辛苦。米線比我想像中好食,有啲彈牙唔會淋pat pat。男友話譚仔啲韮菜幾高質,唔會有渣,亦唔會overcook,係好食嘅。土匪雞翼望落有啲黑,但食落唔乾。蒜泥白肉個汁好好味,連埋蒜泥一齊食超正😋 凍檸茶就正常發揮Overall原來譚仔都幾好食,到我寫呢篇食評期間已經食咗5次以上~~

2022-06-11
  • 麻辣米線、土匪雞翼、蒜泥白肉
坐低先知道新出左二人餐,可以揀一碗新出芝士🧀撈米線🍜系列+一碗普通米線🍜,而且我哋揀凍檸🍋樂係唔需要再+$錢,反而係個飲品有驚喜🤣🤣仲有如果揀最新出嘅 芝士🧀炸醬 ‘ 隨意撈 ’ 米線🍜仲會送‘ 韓式泡菜小食’ ,變相會多一個小菜🥗!😙😙~~~Impossible植物豬🐖肉炸醬芝士🧀撈米線🍜~~~🤴🏻食咗 ‘ 植物豬肉炸醬 ’ 居然話好好食😋😋,因為佢之前對其他餐廳嘅 ‘新植物肉 ’ 評價都麻麻🤔🤔,今次有肉味唔會乾😁😁我就覺得一般啦,反而之前食過嘅 ‘ 烤豬柳芝士泡菜撈米線🍜’ 仲好味☺️☺️~~~韓式泡菜小食~~~(跟餐送)唔使錢嘅Size細啲都正常嘅😂😂,但鍾意食泡菜佢一定覺得唔夠味,又唔夠辣、唔夠酸🥲🥲~~~韓式泡菜醬雞翼~~~雞翼正常,好食嘅反而係墊底嘅昆布,充分沾滿泡菜醬汁😁😁下次同🤴🏻試埋佢新出嘅植物豬🐖肉餃子🥟先🥰🥰

~~~韓式泡菜小食~~~(跟餐送)

~~~韓式泡菜醬雞翼~~~
雞翼正常,好食嘅反而係墊底嘅昆布,充分沾滿泡菜醬汁😁😁

下次同🤴🏻試埋佢新出嘅植物豬🐖肉餃子🥟先🥰🥰
2022-06-23
$59.5 (晚餐)
同Miss E 🙎🏻‍♀️係同事之外仲住埋同一條村,今次孖公仔👯‍♀️兩個人一齊食飯🥰🥰~~~烤豬柳芝士泡菜撈米線🍜~~~我哋兩個叫左一樣嘅米線🍜😛😛,鍾意食泡菜同芝士🧀嘅我覺得好好食😋😋首先芝士🧀係半流質嘅形態,唔會 ’ 琼 ‘住一坺嘢,同埋芝士🧀量幾多😙😙夠撈勻全個米線🍜!👍🏻👍🏻另外烤豬柳條有少少焦香,夠濕潤同芝士🧀好夾😄😄~~~荔枝青檸寒天🥤~~~荔枝配青檸幾特別,寒天有咬口但感覺有少少多餘🤪🤪,純係飲品已經OK😁😁~~~玫瑰🌹草莓🍓ToNic🥤~~~好香玫瑰🌹味,草莓🍓味正常,但有汽點都好飲啲😚😚Miss E🙎🏻‍♀️向我透露已經搵緊工準備離職,真係要唱番句今次米線嘅代言人~~~Mc $oho & KidNey🦸🏻‍♂️🦸🏻‍♂️首歌🎼走先啦🎼係咁先啦🎼下次再玩啦🎼🤣🤣

~~~烤豬柳芝士泡菜撈米線🍜~~~
另外烤豬柳條有少少焦香,夠濕潤同芝士🧀好夾😄😄

~~~荔枝青檸寒天🥤~~~
~~~玫瑰🌹草莓🍓ToNic🥤~~~
好香玫瑰🌹味,草莓🍓味正常,但有汽點都好飲啲😚😚

🎼走先啦🎼係咁先啦🎼下次再玩啦🎼
🤣🤣