招聘中
3天前
3天前
10天前
10天前
更多筍工 (9)
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2020-06-25 172 瀏覽
女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。女朋友想試下新出個個麻薯粉,試完覺得不錯。
2020-06-25
紀念日
2020-06-08 170 瀏覽
尼排成日喺唔同嘅social media見到三哥新產品嘅廣告,每次見到都勁想食,終於都等到機會😎酸辣薯粉見到個名已經好想試,因為真係好鐘意食酸辣嘅野第一次食冇加餸,淨係本身有嘅配料已經好足夠有豬耳,木耳,炸菜,青瓜絲同一啲脆脆片見到好多人都話難食都唔知點解😂我覺得幾好食喎雖然真係好似其他人咁講咸咗啲希望三哥都可以調整下唔好咁咸但係overall我覺得係好食的跟餐仲可以加雞翼同凍飲土匪雞翼真心冇得輸

酸辣薯粉
見到個名已經好想試,因為真係好鐘意食酸辣嘅野
第一次食冇加餸,淨係本身有嘅配料已經好足夠
有豬耳,木耳,炸菜,青瓜絲同一啲脆脆片
見到好多人都話難食都唔知點解😂我覺得幾好食喎
雖然真係好似其他人咁講咸咗啲
希望三哥都可以調整下唔好咁咸
但係overall我覺得係好食的

跟餐仲可以加雞翼同凍飲
土匪雞翼真心冇得輸

2020-05-04 222 瀏覽
今次係我第一次入馬鞍山,但係我發現原來馬鞍山都冇乜特別嘢食,所以就試吓馬鞍山嘅譚仔,睇吓同傳說中嘅譚仔有冇分別。首先我叫咗一個米線,再加上兩個餸係墨丸同埋雞肉。因為我其實唔係好食得辣,但係我又好想試吓麻辣,所以我就叫咗個5少辣試吓啦。點知原來個麻辣湯底其實都唔係好辣,如果你想食多啲辣嘅可以試吓以小辣或者三小辣,咁會令到個湯底更刺激同埋更加好食。因為就咁食譚仔嘅話,其實都係好鹹,所以我都叫多咗一杯凍奶茶,然後一定要小冰,因為佢啲冰真係好多。最後,怕辣嘅可以叫多杯水,因為係免費㗎。

墨丸雞肉米線

2020-02-12
墨丸雞肉米線
2020-01-01 648 瀏覽
都一段時間都冇食過米線,於是就黎食下譚仔三哥。除左基本MENU外,另外見到有張新餐牌,一於試下新野先,咁就叫左雞肉豬潤番茄湯米線,口水三素($12),白薄荷雙檸梳打(原價$15,加配$10)雞肉豬潤番茄湯米線🍜:個人認為雞肉同豬潤算係大件夾抵食之選,份量足兼且又好味,再加上我至愛嘅番茄湯底,而佢個番茄湯底飲落FEEL到足料,係用鮮茄🍅煮製,真係一流😋口水三素🍄:新推出嘅素食小食,啱晒成日都多肉少菜嘅朋友食下。三素即係有豆卜、雲耳同鮮冬菇絲混合埋秘製口水醬料,食落少少辣辣地🌶️,估計五小辣左右,都幾惹味,打破素食就太清淡無味嘅諗法。邊食呢碟小食邊食米線,就覺得佢種小辣同番茄湯米線嘅鮮甜係好夾😍白薄荷雙檸梳打🍹:白薄荷令我一飲落去就覺得好清涼,再加上清新嘅檸檬同青檸,絕對係解辣首選🤩
都一段時間都冇食過米線,於是就黎食下譚仔三哥。除左基本MENU外,另外見到有張新餐牌,一於試下新野先,咁就叫左雞肉豬潤番茄湯米線口水三素($12),白薄荷雙檸梳打(原價$15,加配$10)

雞肉豬潤番茄湯米線

口水三素

白薄荷雙檸梳打
2019-12-13
雞肉豬潤番茄湯米線
口水三素
白薄荷雙檸梳打
2019-07-17 639 瀏覽
譚仔必食一定係三哥,湯底多款d,今次試蕃茄湯三小辣!有別於x滿門嘅蕃茄湯,三哥嘅係較清,而且又有少少蕃茄蓉,又有較完整嘅蕃茄件,比較有咬口,食得出係無醃過嘅,唔會得個咸字,仲有d甜甜地,有清爽嘅感覺,少少辣醒胃d,比起濃濃傑傑嘅蕃茄湯更適合配米線。今次跟營養師推介叫雞肉,係一件件唔係雞絲,有得咬下,肉質算滑同爽口,無多餘脂肪,又唔洗去皮,直接咬就得,幾有飽腹感,配多個菜就均衡飲食,減肥人士都適合,三十幾蚊又食得飽嘅減肥食物性價比唔錯湯邊食邊用題羹就好啦,雖然味道唔錯但唔好飲哂,食蕃茄會更滿足
譚仔必食一定係三哥,湯底多款d,今次試蕃茄湯三小辣!

蕃茄三小辣雞肉米線
蕃茄三小辣雞肉米線
2019-06-26 361 瀏覽
香港味道🇭🇰真心正,深夜最想食就係一碗大大嘅譚仔。1️⃣過橋米線🍜(麻辣湯底)+土匪雞翼+阿華田🥢過橋米線🍜嘅辣味好夠,湯底調配得好正,我都飲咗唔少湯底🥳🙈配料亦非常足料,相信唔使我介紹大家都知🤤一碗岩使大胃嘅我🥢土匪雞翼🐣雞翼嘅皮好脆囗,一上面有黑胡椒令雞翼更加香口,裏面嘅肉質鮮嫩🤙🏻🥤阿華田(少甜)我哋有啲後悔冇叫到正常甜度加煉奶,因為呢個實在太稀身啦😢🙆🏻‍♀️美味指數:6.95/10💡整體來講,性價比高,而且本土味道十足,去旅行🧳去到邊都會掛住嘅味道
香港味道🇭🇰真心正,深夜最想食就係一碗大大嘅譚仔。
1️⃣過橋米線🍜(麻辣湯底)+土匪雞翼+阿華田
🙆🏻‍♀️美味指數:6.95/10
過橋米線
2019-06-25 268 瀏覽
近來三哥又出新款小食,咁梗係要去試下啦🤤  素菜卷好似平時茶樓炸腐皮卷咁🙆 但就大大舊好足料😀 腐皮煎得幾香,咬落去蘿蔔爽爽地,連埋麻辣味幾惹味😋 不過就煎得有啲油膩🙈  平時拉麵食溏心蛋就多,而家米線有溏心蛋幾新奇😆 個蛋做到溏心效果,小小辣,個汁幾特別,唔係平時滷水,而係煙燻,隻蛋食落好似有啲煙肉味咁😂😂 以後去三哥又多啲小食嘅選擇啦🙆🙆
近來三哥又出新款小食,咁梗係要去試下啦🤤

2019-06-20
  • 辛烤素菜卷
2019-05-26 285 瀏覽
難得放假,可惜一早起身,睇電視見到黃色暴雨,咁就唯有叫外賣,原來譚仔三哥依家竟然可以叫外賣食對我來講簡直大喜訊二話不說即刻落單,魚蛋冬菇,麻辣五小辣,加兩蚊轉薯粉,再加多一個一人小食,意式醋雲耳。45分鐘準時送到,而且是分湯上,簡直十級滿意,未到依舊,最開心是可以安座家中送到府上,以後叫外賣又多一個選擇
難得放假,可惜一早起身,睇電視見到黃色暴雨,
咁就唯有叫外賣,原來譚仔三哥依家竟然可以叫外賣食
對我來講簡直大喜訊
外賣送餐
2019-03-26 360 瀏覽
工作關係巳經有一段無吃譚仔!今次揸車經過馬鞍山譚仔三哥!解下譚仔隱先!可能係平日關係,出奇地無乜人又不用等位!爽呢!還是點了一直like 既炸醬墨丸十小辣同埋朋友交換一下餸!朋友點了腩肉、豆卜、魚腐和豬潤齊齊share!呢間十小辣的味道剛合我口味! 小小辣夠野味加埋炸醬正!提提大家食唔灑米線🍜可以小米減一蚊的😋
工作關係巳經有一段無吃譚仔!
今次揸車經過馬鞍山譚仔三哥!解下譚仔隱先!
可能係平日關係,出奇地無乜人又不用等位!

2019-03-23 179 瀏覽
馬鞍山之友 週末冇嘢做食乜好?喺馬鞍山呢個美食沙漠,又要搵平又要好味嘅嘢食真係唔容易,次次都惗起去食三哥。次次都指定點雞肉魚腐糊辣,有兩個人一齊索性叫一碗過橋米線配糊辣十小辣湯底。食物乾淨得黎,味道都幾好,4~5款湯底任你揀,糊辣係特別推介,三哥酸辣都可以一試。雖然間間三哥都差唔多,馬鞍山呢間感覺舒服在,傳菜點單d姨姨幾好態度。讚!
馬鞍山之友 週末冇嘢做食乜好?

2019-03-23
2019-03-16 177 瀏覽
知三哥出左燒茄子🍆(係燒茄子吖!😍)就衝去試下,我真係好喜歡食燒茄子,對佢要求都好高架!抱住期待心情同朋友約去樓下附近地舖食呢間地舖有d隔涉,但地方大,又唔會好多人,坐得幾舒服😌,係我常常去的首選一黎照舊雞肉茄湯10小辣,喜歡佢酸甜口味,甜味可以幫我中和下d辣,等食唔到辣既人都可以過下癮之後當然點今次主食辛蒜燒茄子🍆🔥一上枱,好香,茄子好肥厚多肉!茄肉舖滿蒜蓉,賣相好吸引同朋友分享後,大家都覺得辣度10足,愈食愈熱會流汗😅,但調味覺得不足,有d淡,只有蒜味辣味,最後自行落少少豉油調味。整體而言,推薦食到辣既朋友,食唔到辣要叫定野飲!另外,味道濃會更吸引

之後當然點今次主食辛蒜燒茄子🍆🔥

一上枱,好香,茄子好肥厚多肉!茄肉舖滿蒜蓉,賣相好吸引

2019-03-12
2019-03-10 132 瀏覽
今次專誠嚟試吓呢個新出的小食- 辛蒜燒茄子。同圖片有啲分別,實物係冇咁大隻嘅茄子🍆 但係味道非常不錯,好多蒜粒同夠辛辣,食到出晒汗💦 一至兩個人食啱啱好!另外,朋友推介呢個「蕃茄湯底」配10小辣,湯底本身甜甜地配少少辣,其實都幾開胃!本來我的配料係叫竹笙,但係姐姐聽錯左落錯咗單,俾咗雞肉我 雖然已叫咗少米線,但係我都食唔晒,麵量非常多。呢間譚仔三哥位置離商場有點距離,所以平日夜晚堂食唔算太多人,坐得幾舒服!

今次專誠嚟試吓呢個新出的小食- 辛蒜燒茄子。

雖然已叫咗少米線,但係我都食唔晒,麵量非常多。

2019-03-08 92 瀏覽
好多時都一個人食飯,有時諗唔到食咩,所以一個月總會食兩至三次。。譚仔三哥,而差不多每次都是一模一樣的配搭,魚蛋,麻辣三小,少米線,一杯凍檸茶,再加一個一人小食,今日就揀咗了。。醋香雲耳。一碗熱辣辣的米線,內裡有六粒白魚蛋,比起一啲粉麵店還要多,而且我鍾意白魚蛋的彈牙口感,且沒有炸魚旦的油膩,米線的口感和質素,每次也一樣,不會黏在一起。醋香雲耳,雲耳爽脆,食落有陣陣醋香味有時想食雞翼,但一個人食唔晒三隻,如果雞翼可以有兩隻要叫的話就好了

2019-01-03 241 瀏覽
很久以前有一篇網上文章, 相信一提起大家都會很有印象, 其題目是'想找一個願意跟我吃麥記的女朋友'. 本人對這篇文章亦是很有共鳴, 籍此謝謝當時的女朋友, 現在的太太, 願意跟我常常吃米線以節省金錢, 好等我們倆可以有資源去做其他事情. 現在久不久去吃米線時, 都會想起當時的情況. 今天我們又去吃米線, 點了兩碗米線, 兩杯飲品及大土匪雞翼. 去到店家時時間尚早, 所以客人不算多. 店員招呼良好, 很快就留意到我們打算下單. 下單後不久食物就到來了. 食物味道方面實在不錯, 餸料充足, 丸類彈牙結實, 肉類軟身嫩滑, 蔬菜亦新鮮. 雞翼香口多汁. 近來幾次吃完都感到口渴, 似乎味精都有不少. 共花費HKD136, 價性比很高. 吃完後, 倆人一起散散步, 聊聊天, 實在寫意.
土匪雞翼

吃完後, 倆人一起散散步, 聊聊天, 實在寫意.
2018-12-27
土匪雞翼
2018-12-27 68 瀏覽
又近糧尾, 當然想可以穩穩陣陣安然渡過. 在這個背影下, 撰擇一下子就所剩無幾了. 順路關係, 又到譚仔三哥食米線. 看來看去, 還是喜歡過穚米線. 朋友就點了腐皮及牛丸米線. 大家又共享了一碟土匪雞翼. 過穚米線跟以往一樣, 餸料豐富. 說實話, 吃這個過穚, 某程度上就是喜歡它有多款餸料, 又不需要選擇, 所以感到特別爽快, 吃起來自自然然就感到好吃. 每款餸料也有其自己的味道, 大致上都是不過不失. 個人應為, 味道很受個人感覺所影響, 心情好的時候, 跟喜歡的人一起的時候, 吃什麼也會感到好吃. 牛丸方面都彈牙爽口, 腐皮軟身又有濃厚豆味. 土匪雞翼香口多汁. 可能是心情輕鬆, 時間過得特別快, 希望很快又可以有這個愉快的心情吃飯.

牛丸方面都彈牙爽口, 腐皮軟身又有濃厚豆味.

土匪雞翼香口多汁.

2018-12-21