2023-08-27 180 瀏覽
去咗樂富行街玩跳彈床~順路食返個下午茶先~好耐冇食東南亞餐~見依間裝修好有風味試下先下午茶時間都多人嚟選擇多~$36-$58+10%嘅下午茶餐唔算平~不過勝在安靜可以傾下計新加坡大蝦喇沙摻摻~有:炸紅蔥、半隻溜心蛋、豆腐卜、魚蛋、魚片條、無殼大蝦三隻~喇沙湯底夠濃又香椰奶味~摻摻吸咗喇沙湯都幾入味海南雞飯配三種汁~薑蓉、甜酸醬、甜豉油~海南雞嫩口有雞味~4條去皮青瓜條~油飯好香唔會油膩~配冬瓜湯~跟餐選咗馬來拉茶好香茶味梳化座幾舒適~都算幾乾淨+10%服務費還可以
下午茶時間都多人嚟
新加坡大蝦喇沙摻摻
梳化座幾舒適~都算幾乾淨+10%服務費還可以
2023-08-24
2023-08-24 163 瀏覽
又係星期五,今日又過咗樂富食lunch,因為樂富廣場好多chocies。今次試下呢個蒲羅 Pulau。今次一行6人,星馬野都係預左叫果几味,海南雞,肉骨茶果d 啦🇸🇬新加坡白胡椒肉骨茶配雞油香飯魚價錢:$78 +$8分數:👍🏼👍🏼👍🏼 (3.5/5)- 我自己就重口味d鍾意胡椒或者甚至有藥材香味嘅,所以就揀咗呢個。但發現藥材味就冇喇但有粒勁大粒嘅原個蒜頭喺入面,,,,真係原個即係冇剝皮嘅大蒜頭完整咁樣呈現喺你眼前! 好彩個湯就好香胡椒味冇咩畀個蒜頭蓋過咗。- 排骨都算ok,都係冰鮮啦。但ok嘅,唔會雪到冇曬味。份量係足既,你見到都唔少有over 4嚿肉。(好過果間咩亞參得3嚿=[)-個油炸鬼就真係差左啲,油炸鬼係香脆熱辣辣先好食。做唔到。-油反都係正正常常set +8 蚊有野飲。可以叫星馬d 既不過我都係中意凍OT👍🏼另外叫左小食咖央多士價錢:$26分數:👍🏼👍🏼👍🏼 (3/5)咖央多士我就覺得一般啦,原因係個個餡料唔夠爆漿,又唔夠牛油,爭緊啲嘢咁。

🇸🇬新加坡白胡椒肉骨茶配雞油香飯魚
價錢:$78 +$8
分數:👍🏼👍🏼👍🏼 (3.5/5)

-個油炸鬼就真係差左啲,油炸鬼係香脆熱辣辣先好食。做唔到。

-油反都係正正常常

另外叫左小食
咖央多士
價錢:$26
分數:👍🏼👍🏼👍🏼 (3/5)

2023-08-17 148 瀏覽
喺樂富發現咗一個食飯好去處,叫做「蒲羅」,主打新加坡菜。如果你鍾意探索唔同地道風味,咁就嚟呢度一試佢哋嘅招牌菜式啦。今次我地就叫左兩個下午茶餐:半熟蛋配咖央多士x凍美綠哥斯拉 + 娘惹茶燻鴨摻摻x椰汁斑蘭冰先講半熟蛋配咖央多士:呢碟嘢可以話係早餐兼午餐兩相宜。佢哋嘅半熟蛋配埋黑醬油,味道淋漓盡致。加埋香脆嘅咖央多士,軟中帶脆,外酥內軟,好啱沾住蛋黃一齊食。至於娘惹茶燻鴨摻摻:唔講唔知,呢度嘅娘惹茶燻鴨真係驚喜。食落,啲鴨肉香咸適中,仲有淡淡嘅茶燻味道,食出一種獨特風味。「摻摻」的精髓在於它的多元性,它結合了多種食材,讓你能夠一次品嚐到各種滋味。這湯底融合了油麵和米粉,賦予了它特有的口感和風味,再搭配上叻沙湯底,更是為整道菜品增色不少。輪到餐飲方面,凍美綠哥斯拉同椰汁斑蘭冰真係唔可以錯過。凍美綠哥斯拉係美綠球配凍朱古力,爽口又凍口。至於椰汁斑蘭冰,椰香撲鼻,有種清新嘅感覺,最啱係夏日食。

2023-08-15
同朋友去樂富買海鮮,食個下午茶先有力拎海鮮🤭。想食海南雞飯,就去咗蒲羅新加坡餐廳。海南雞飯 $58 - 去骨海南雞份量正常, 呢個價位當然係冰鮮雞,雞肉有彈性,配三式醬料幾好味, 油飯乾身唔油膩, 科甲雞湯鮮甜。巴東牛肉配班蘭椰漿飯 $48 - 完全因為見到好多枱客都有點,跟大隊實冇錯🤭。6大舊巴東牛腩鬆化惹味, 伴碟有半個流心蛋炸魚仔炸花生炸蒜片, 相當豐富👍, 翠綠色椰漿班蘭飯有淡淡班蘭香。只係48唔怪得咁多客人叫, 推薦。半熟蛋配咖央多士 $36 , 兩隻水煮蛋同咖央正正常常, 仲配餐飲, 輕怡下午茶之選。加$8升級餐飲, 馬來芒果汁配芒果雪糕, 海鹽雪糕椰汁珍多冰, 兩杯賣相顏色吸引, 海鹽雪糕同椰汁珍多冰好夾, 我少有地ko全杯👍🍽 餐廳: 蒲羅 Pulau🏠 地址: 樂富聯合道198號樂富商場A區1樓1104-1105號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美

🍽 餐廳: 蒲羅 Pulau

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
2023-08-07 179 瀏覽
食物一般,唔知係咪下午茶嘅關係,之前黎食過下午茶肉骨茶味道幾好,諗住今日又經過樂富,試下個海南雞下午喇指明要胸位賣相都幾好,啲雞太冰凍啦🥶,我就掉晒落個湯到浸,但又比我發現到佢冇啦啦有(半隻)雞翼係個底度,做咩嘅呢🤔🤔🤔?個飯未熟硬到粒粒而且又勁咸,完全入唔到口,咸到苦嘅飯🤮🤮,個湯啲冬瓜連埋皮😵‍💫😵‍💫其實咁樣加埋都7十幾蚊,質素其實真係麻麻!😮‍💨其實成個飯都未過(食左2啖)個服務員就走來收我個盆…….?其實係咪平時其他都係食剩好多飯就唔食?好似見怪不怪咁😳😳😳啲野都收晒問駛唔駛比返個白飯我……坐係度淨食白飯我真係驚比人笑,所以唔敢要啦😂😂😂

坐係度淨食白飯我真係驚比人笑,所以唔敢要啦😂😂😂
海南雞飯
📍#蒲羅 (樂富)樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1104-1105號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️樂富美食廣場有唔少食肆,不過新加坡嘢就唔多~~~ 突然好想食海南雞飯,所以就衝着它而去了😝.✨#海南雞飯拼巴生肉骨茶💰$88海南雞飯拼巴生肉骨茶整體不錯,雞肉嫩滑,油飯軟硬適中,配上醬汁更好味,肉骨茶湯汁亦濃稠。✨#參峇醬燒豬頸肉💰$78豬頸肉燒得剛好,外皮烤得微微焦黃,參峇醬的味道豐富,唔會太鹹。✨#馬來咖哩雞💰$82咖哩汁帶有少許微辣,椰漿味道都突出,送飯一流,雞肉份量適中~▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#蒲羅 (樂富)
樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1104-1105號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
✨#海南雞飯拼巴生肉骨茶💰$88

✨#參峇醬燒豬頸肉💰$78

✨#馬來咖哩雞💰$82

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-07-16 218 瀏覽
#搞串個pantry返完咁多日工、咁多日學,難得放假🎉,大家都未必想去好遠食嘢😴😪🥱。今次試食左一間係樂富、將軍澳、中環都有分店嘅餐廳,叫做蒲羅!!今次我哋叫咗兩個飯,分別係巴東牛肉配斑蘭椰漿飯($62)🐮、海南雞飯($72)🐔,另外仲叫左杯特飲🍹,馬來芒果汁配芒果雪糕(lunch set +$8)!!個斑蘭椰漿飯🥥,望落已經好夢幻,食落口有濃烈嘅椰香。而巴東牛肉亦唔會太硬太乾身💦,但係略嫌巴東牛肉個汁偏鹹🤔。另外海南雞飯都好有誠意,雞肉🐥有好多舊,尚算嫩滑,個雞油飯亦都相當出色,加埋提供嘅三款醬汁(小編最愛黑醬😋❤️),非常夾啊!另外,杯特飲就相對麻麻地,同個名一樣就係雪糕加果汁😂🫡
#搞串個pantry

2023-02-26
2023-07-13 209 瀏覽
📌蒲羅餐廳壁畫嘅椰林樹影,頗有南洋風情餐牌選擇豐富,飯類、麵類、小食都有齊最鍾意佢地有得揀海南雞飯拼肉骨茶一次試到兩款口味😋🔖[ 海南雞配雞油香飯及肉骨茶 ]無骨海南雞配三色醬分別有黑醬油、薑蓉同辣椒醬個人就最鍾意配薑蓉,雞油香更突出甜甜哋嘅黑醬油都好惹味😚海南雞值得讚,肉質嫩滑,配上油飯夠晒香🍲肉骨茶亦好足料配有肉排、冬菇,豆卜同腐皮,相當入味🔖🔖[ 咖吔多士 ]馬拉名物班蘭咖吔多士外脆內軟半溶牛油加上微甜咖吔入口充滿牛油香與咖吔香甜兩者味道平衡唔會膩🔖[ 鹹蛋黃魚皮]邪惡度爆燈嘅小食鹹蛋黃醬炒到起沙,包住炸魚皮口感香脆得嚟好惹味🔖[ 黑松露茶葉蛋]蛋黃有溏心效果,食落有淡淡茶香
📌蒲羅

餐廳壁畫嘅椰林樹影,頗有南洋風情
餐牌選擇豐富,飯類、麵類、小食都有齊
最鍾意佢地有得揀海南雞飯拼肉骨茶
一次試到兩款口味😋

🔖[ 海南雞配雞油香飯及肉骨茶 ]

無骨海南雞配三色醬
分別有黑醬油、薑蓉同辣椒醬
個人就最鍾意配薑蓉,雞油香更突出
甜甜哋嘅黑醬油都好惹味😚
海南雞值得讚,肉質嫩滑,配上油飯夠晒香

🍲肉骨茶亦好足料
配有肉排、冬菇,豆卜同腐皮,相當入味

🔖[參峇醬燒豬頸肉]
豬頸肉肉質juicy,帶少少肥肉,口感滿分
點上微辣嘅參峇醬更提升層次🌶

🔖[ 咖吔多士 ]
馬拉名物班蘭咖吔多士外脆內軟
半溶牛油加上微甜咖吔

入口充滿牛油香與咖吔香甜
兩者味道平衡唔會膩

🔖[ 鹹蛋黃魚皮]
邪惡度爆燈嘅小食
鹹蛋黃醬炒到起沙,包住炸魚皮
口感香脆得嚟好惹味

🔖[ 黑松露茶葉蛋]
蛋黃有溏心效果,食落有淡淡茶香
2023-06-13 500 瀏覽
海南雞飯有油香,但飯乾又硬。海南雞味道還可以。點了午餐連肉骨茶,肉骨茶味道尚可,也算正宗,內有大大嚿豬骨及豬肚,可惜火候未夠豬肉骨偏硬。點了一個比較冷門的街頭雞鴨絲湯米粉,不好吃,雞肉鴨肉及湯都無味,雞絲全是冰仙雞胸肉,鴨皮多個鴨肉。
海南雞飯有油香,但飯乾又硬。

2023-06-10 358 瀏覽
食物質素差咗好多😔新開張嘅時候嚟食過兩次,都覺得唔錯,啲雞好味。隔咗好耐冇嚟,今日經過樂富過嚟食吓,啲雞唔靚 唔新鮮,個喇沙好似人哋食淨咁,啲薑蓉汁冇乜味。個咖啡都OK。
2023-06-08 296 瀏覽
今日去新都城玩,好想食下星加玻菜,所以就揀左蒲羅~完全無令我失望,簡直係大有驚喜呀~點左好多小食都係鍾意食既~海南雞配雞油飯(配湯) $72好滑既雞同埋好香既油飯,食到唔停得口呀~鹹蛋黃魚皮 $38依個真係好正呀,個個都食到唔停到口,真係好脆、好香、好有口感。鹹蛋黃單骨雞翼 $38又係好香既單骨雞翼,而且真心好方便食呀~咖吔多士配溫泉蛋$28咖吔多士是必叫既,佢仲要有埋溫泉蛋,真係好專呀~櫻花蝦娃娃菜 $38健康之選~海南雞清雞湯米粉$48依個真係唔想辣既朋友真心好味之選,不錯不錯鮮椰青 $22嘩,佢依個椰青好足料,好多果汁,超抵飲,必叫呀。仁當牛肉 $88依個牛肉好特別呀,好幾鍾意~食完之後超多人排隊,證明真係好好食既~

海南雞配雞油飯(配湯) $72

好滑既雞同埋好香既油飯,食到唔停得口呀~

鹹蛋黃魚皮 $38

鹹蛋黃單骨雞翼 $38

又係好香既單骨雞翼,而且真心好方便食呀~

咖吔多士配溫泉蛋$28
咖吔多士是必叫既,佢仲要有埋溫泉蛋,真係好專呀~

櫻花蝦娃娃菜 $38

健康之選~

海南雞清雞湯米粉$48
依個真係唔想辣既朋友真心好味之選,不錯不錯

鮮椰青 $22

嘩,佢依個椰青好足料,好多果汁,超抵飲,必叫呀。

仁當牛肉 $88

依個牛肉好特別呀,好幾鍾意~

食完之後超多人排隊,證明真係好好食既~
鮮椰青
櫻花蝦娃娃菜
鹹蛋黃魚皮
咖吔多士配溫泉蛋
海南雞清雞湯米粉
海南雞配雞油飯(配湯)
題外話/補充資料: 星加玻菜
2023-06-07
鮮椰青
櫻花蝦娃娃菜
鹹蛋黃魚皮
咖吔多士配溫泉蛋
海南雞清雞湯米粉
海南雞配雞油飯(配湯)
2023-06-06 291 瀏覽
這間餐廳的下午茶套餐非常實惠,讓人感到物超所值。下午茶餐配免費的飲品。我點了新加坡大蝦喇沙米線,價格只是$58,加上$28就可以享用椰青了。這道菜的味道非常道地,香濃的喇沙湯底搭配蝦和魚蛋、半隻糖心蛋。朋友選了巴生肉骨茶配雞油香飯,價格只是$58,還免費配飲品,我選了熱南洋咖啡。肉骨茶相當濃郁大大碗,配料豐富,有很多一字骨。一字骨肉質也很綿軟,搭配上香氣四溢的雞油香飯,讓我吃得非常滿足。另外單點了馬拉盞通菜和咖也多士(斑蘭),分別價格為$42和$26。馬拉盞通菜炒得夠香。咖也多士有牛油及斑蘭香味,多士香脆,非常好吃。

🇸🇬🥣🇲🇾樂富經濟星馬菜▫️星期日都有lunch set🆗巴生肉骨茶配雞油香飯 - $72呢個係藥材味果隻肉骨茶,但味道一般,吾夠濃,實際冇咩藥材味。但骨有3件,都已經煮到好淋,另外仲有啲豆卜、枝竹同埋冬菇係湯內,仲有另上半條新鮮油炸鬼。配嘅雞油飯都ok,冇特別。☑️美祿哥斯拉 - 跟餐+$8只有凍飲,美祿味都算濃,而且仲有好多美美祿可可球喺面,就咁食都仲脆,但就差在冇美祿粉喺面。🆗咖吔多士(斑蘭)- $26分成4件,包皮烘得十分香脆,入面夾左牛油同斑蘭醬,會入口即溶,但牛油就好多,斑蘭醬就吾係好夠,比牛油味蓋過晒,斑蘭味吾出。☑️ 新加坡鹹蛋黄單骨雞翼(8隻)-$48單骨雞翼都幾大隻,炸得好香脆,而且幾掛汁,每啖都有鹹蛋黃味,而鹹蛋黃醬調味幾好,十分惹味。☑️參峇醬燒豬頸肉 -$78呢個推薦!豬頸肉燒得剛好,爽口又吾油膩,而且都有頗多塊,個醬微辣惹味,同豬頸肉都好夾。

🇸🇬🥣🇲🇾
樂富經濟星馬菜

▫️星期日都有lunch set

🆗巴生肉骨茶配雞油香飯 - $72
巴生肉骨茶配雞油香飯

☑️美祿哥斯拉 - 跟餐+$8
美祿哥斯拉

🆗咖吔多士(斑蘭)- $26
咖吔多士(斑蘭)

☑️ 新加坡鹹蛋黄單骨雞翼(8隻)-$48
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼

☑️參峇醬燒豬頸肉 -$78

2023-06-04
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
參峇醬燒豬頸肉
今日去開樂富呢頭,決定係呢度食埋野,揀咗呢度嘅馬來西亞餐廳蒲羅。🥑牛油果青木瓜沙律佢嘅牛油果非常新鮮,口感好潤滑,仲有微微嘅酸味,好開胃。加上青木瓜嘅脆爽,配合啲沙律醬汁,真係好好味。沙律醬汁唔會太甜,帶啲微微嘅酸味,令人食完唔會覺得膩。🦆娘惹茶燻鴨喇沙好有特色,麵煮得啱啱好彈牙,鴨肉又好嫩,茶燻味道好香濃,同埋唔會太濃烈,令人一試就愛上。啲叻沙汁都好香濃,唔會太辣,加上啲花生碎同蝦米,令味道更加豐富。🍗海南雞飯拼巴生肉骨茶海南雞同肉骨茶係星加坡標誌性嘅食物,雞肉好滑嫩,飯粒好香,醬汁唔會太鹹,好開胃。而肉骨茶就好香濃,有啲微微嘅辣味,令人食完之後都覺得好舒服。蒲羅嘅呢間食店真係好有水準,食物質素高,味道好鮮美,而且份量實在,令人一試難忘。鍾意食東南亞菜式既你,絕對要去試試佢哋嘅美食啊!

🥑牛油果青木瓜沙律

🦆娘惹茶燻鴨喇沙

🍗海南雞飯拼巴生肉骨茶

2023-06-01
  • 牛油果青木瓜沙律
  • 海南雞拼巴生肉骨茶
  • 娘惹茶燻鴨喇沙
2023-05-23 215 瀏覽
想旅行又未得閒去到 唯有 得閒就食下d唔同國家既餸菜😛前菜:嗌咗個合桃青蘋果牛油果沙律微酸嘅味道 令晚飯更加開胃~轉頭食多兩樣都唔怕肥啦🫣頭盤: 先嚟一個必食咖央多士焗到脆卜卜 配埋個凍牛油🧈 你地話邊可能唔好食🤤主食: 嗌咗個海南雞飯配喇沙米線一次過滿足到又想食海南雞又想食喇沙嘅我😆😚如果細食嘅話 仲可以share兩個人食tim 😆😆小食: 嗌咗個豬頸肉,唔會un👍🏻甜品: 嗌咗個恐龍蛋分別椰子雪糕🍨同埋奶茶雪糕🍨都相當濃味😛但我個人而言就鍾意椰子味多d🤤🤤🤤好正😍又係一個食飽飽嘅晚上😚😚😚
想旅行又未得閒去到
唯有 得閒就食下d唔同國家既餸菜😛

前菜:嗌咗個合桃青蘋果牛油果沙律
微酸嘅味道 令晚飯更加開胃~
轉頭食多兩樣都唔怕肥啦🫣

頭盤: 先嚟一個必食咖央多士
焗到脆卜卜 配埋個凍牛油🧈
你地話邊可能唔好食🤤

主食: 嗌咗個海南雞飯配喇沙米線
一次過滿足到又想食海南雞又想食喇沙嘅我😆😚
如果細食嘅話 仲可以share兩個人食tim 😆😆

小食: 嗌咗個豬頸肉,唔會un👍🏻

甜品: 嗌咗個恐龍蛋
分別椰子雪糕🍨同埋奶茶雪糕🍨