2024-04-13 226 瀏覽
提起深水埗小菜,萬發呢個名應該無人不識,每次朋友係深水埗聚會,都好多時候會揀萬發,今晚同老婆兩個人來再食下佢。餐牌對於我呢個老顧客來講都係可有可無,唔使點睇就叫左黑椒薯仔牛柳粒,啫啫通菜煲同手撕雞。萬發自稱黑椒薯仔牛柳粒係佢哋研發出嚟,薯仔炸得香脆,牛肉黑椒味濃,的確惹味。其他兩味菜都好啱老婆口味,佢食得好滿意。

2024-04-11 165 瀏覽
去食大排檔,必定係想食鑊氣嘢,啤啤佢。但今次黎到萬發得兩個人,唯有少有少食,咁就試下佢必食之選!黑椒薯仔牛柳粒 薯仔炸到外脆內軟,內面依然仲有薯仔嘅軟糯感。牛柳粒份量都唔少,大大粒食,落有焦香嘅味道。薯仔同牛柳粒,基本上每一粒都沾滿蜜香。開頭都擔心兩個人食唔曬,食食吓已經食晒成碟。啫啫通菜煲通菜煲上到嚟熱辣辣,香味十足!用左蒜蓉、肉碎、蝦米、指天椒一齊炒。值得一讚嘅係,調味唔會過咸,亦都唔會過多油去炒。

啫啫通菜煲
2024-03-21 528 瀏覽
萬發海鮮菜館 (深水埗)兩個人深水埗行街醒起有間好好食既黑椒薯仔牛柳粒呢到必叫既好食名菜😈份量一樣勁多兩個人都食唔晒🤣牛柳粒好好口感😻薯仔更加好食,因為炸到外層岩岩好,又包滿蜜糖係表現! 成碟好夠鑊氣!出餸都勁快海蜇手撕雞份量偏大份 4人分享係都會夠!海蜇勁爽口 雞肉都好嫩滑好好食好食 但大排檔就要預左比較偏油d不過服務就唔洗太高要求🤣環境都未必太理想重點放係食物上就可以😋🤣地點:深水埗九江街150-152號地舖🔸味道:8/10🔸環境服務:7/10🔸推薦:8/10
萬發海鮮菜館 (深水埗)

兩個人深水埗行街醒起有間好好食既黑椒薯仔牛柳粒
呢到必叫既好食名菜😈份量一樣勁多
兩個人都食唔晒🤣
成碟好夠鑊氣!出餸都勁快

海蜇手撕雞
份量偏大份 4人分享係都會夠!
海蜇勁爽口 雞肉都好嫩滑好好食

🔸味道:8/10
🔸環境服務:7/10
🔸推薦:8/10
2024-03-11 586 瀏覽
屋企懶煮飯出街食,係深水埗區想食中菜自然諗起大排檔,4個人叫左4個餸最出名既薯仔牛柳果然名不虛傳,雖然牛柳唔算多但係啲薯仔真係好好食,係蜜糖味既薯仔又脆脆地食到停唔到口👍🏻椒鹽鮮魷正常發揮份量都唔細蒜蓉炒油麥菜半隻風沙雞,雞皮好脆,雞肉夠嫩👍🏻

椒鹽鮮魷正常發揮份量都唔細

蒜蓉炒油麥菜

半隻風沙雞,雞皮好脆,雞肉夠嫩👍🏻
2024-02-21 828 瀏覽
萬發大排檔真係好出名。不經不覺九江街的舖位都已經是萬發了😂😂。 😂興幸入去果間鋪位 好涼 ,好光狂,好乾淨!海蜇手撕雞: 這個作為前菜,真的很合適,海蜇很多很入味, 麻油香很重。酥炸雞軟骨: 送酒一流, 份量好多 食唔停口。豉椒炒蜆: 如果同其他大排檔嚟講 味道中上,不過不失。黑椒蜜糖薯仔牛柳粒: 薯仔同埋牛柳粒到先被炸 完又炸 又加蜜糖炒。 我由於太出名都唔需要我多講。蒜香炒油麥菜 - 正常雜菜海鮮粉絲煲- 份量好多 味道偏咸椒鹽鮮魷 - 必叫 好好食。椒鹽九肚魚 - 肉厚 炸得酥脆🤤

😂興幸入去果間鋪位 好涼 ,好光狂,好乾淨!

炸雞軟骨: 送酒一流, 份量好多 食唔停口。

豉椒炒蜆: 如果同其他大排檔嚟講 味道中上,不過不失。

蒜香炒油麥菜 - 正常
雜菜海鮮粉絲煲- 份量好多 味道偏咸
椒鹽鮮魷 - 必叫 好好食。
椒鹽九肚魚 - 肉厚 炸得酥脆🤤
2024-02-11 717 瀏覽
一班人聚舊香港人都會諗起大排檔深水埗最出名都有幾間 萬發都算係其中一間會經常去一行六人叫左5個送黎到一定會食招牌既薯仔牛柳粒我地仲叫左拼盤 蒸鱔 豆苗 同埋炸九肚魚全部送都大大碟 即叫即整薯仔牛柳粒就好香 重點係d 薯仔 上面有層蜜糖包住 又香又甜蒸鱔出去食飯有得order 都會想叫因為屋企整要處理太煩 出黎食唔洗煩咁多九肚魚就送啤酒之選 熱辣辣既野食送埋啤酒就perfect 池大家幾個送 聚下舊 吹下水 好快就過左兩個鐘大排檔最開心就係可以大大聲傾計唔洗就住就住
一班人聚舊
滷水拼盤
  • 椒鹽九肚魚
  • 滷水拼盤
2024-01-11 891 瀏覽
突然好想食大排檔 約埋朋友去左呢間都幾出名既萬發。估唔到真係有驚喜,每樣菜式都好有水準😍黑椒薯仔牛柳粒我諗呢樣菜式應該每枱都必叫,薯仔外脆內軟,牛柳粒每一粒都好鬆軟,完全唔會有咬唔開嘅問題,薯仔同牛柳粒都沾滿甜甜嘅蜜糖,而家諗起都想再食🍯沙嗲金菇肥牛煲見呢排轉涼即刻叫返個煲撈飯食,呢個煲又係好出色,沙嗲香濃但係唔會過分咸,重點係有巨量粉絲,仲要係勁索汁,岩晒我呢啲粉絲愛好者!但金菇分量相對小啲。生炒骨生炒骨甜酸酸酸好開胃,外皮脆脆的,啲甜酸汁撈飯都不錯!菠蘿都好大粒🍍椒鹽鮮魷鮮魷新鮮,食落有彈性,又係好快清盤嘅一樣餸,配埋啤酒啱晒🍻
突然好想食大排檔 約埋朋友去左呢間都幾出名既萬發。
估唔到真係有驚喜,每樣菜式都好有水準😍

沙嗲金菇肥牛煲

生炒骨

椒鹽鮮魷
鮮魷新鮮,食落有彈性,又係好快清盤嘅一樣餸,配埋啤酒啱晒🍻
Intro: 深水埗嘅萬發算係好出名嘅大牌檔(有室內),就算係平日夜晚都坐無虛席,六點半黎到係最好嘅時間,每個餸雖然要百幾蚊,但每碟都大大碟,仲唔洗加一,加埋啤酒同埋一班朋友聚聚都唔錯~___________________🍽 黑椒薯仔牛柳粒💰 138 ⭐️8.5/10✍🏻 薯仔同牛柳粒都大大粒,份量各一半,整體份量都幾多;✍🏻 每粒薯仔同牛柳粒嘅表面都搽滿蜜糖,甜甜地都幾夾;✍🏻 牛柳粒嘅肉質比較實,硬左少少,但總算冇鬆肉粉嘅味;✍🏻 而炸薯仔係呢道菜嘅精髓,外皮脆得黎,內心幾軟仲好有薯味,蓋滿蜜糖甜甜地仲好食;🍽 栗子炆雞煲💰 118 ⭐️7.5/10✍🏻 每件雞件都好大舊,肉嘅比例極高,不過要小心食嘅時候會有骨;✍🏻 仲有好多半粒栗子,但整體上栗子味唔算突出,反而呢款煲嘅油膩度幾高;🍽 薑蔥魚腩煲💰 118 ⭐️8/10✍🏻 有幾大塊魚腩,每件魚腩/魚尾都有爆香嘅薑蔥味,炸完仲幾脆;✍🏻 每件魚腩都好厚肉,但夾起嘅時候會比突容易散左出黎,仲幾多骨;🍽 椒鹽鮮魷💰 118⭐️7.5/10✍🏻 份量都算多,每人都分享到幾條;✍🏻 每條鮮魷嘅表面都有少少炸粉,但椒鹽味唔重,不過魷魚唔大雪味。_
Intro:
🍽 黑椒薯仔牛柳粒
💰 138 ⭐️8.5/10
✍🏻 薯仔同牛柳粒都大大粒,份量各一半,整體份量都幾多;
✍🏻 每粒薯仔同牛柳粒嘅表面都搽滿蜜糖,甜甜地都幾夾;
✍🏻 牛柳粒嘅肉質比較實,硬左少少,但總算冇鬆肉粉嘅味;

🍽 栗子炆雞煲
💰 118 ⭐️7.5/10

🍽 薑蔥魚腩煲
💰 118 ⭐️8/10

🍽 椒鹽鮮魷
💰 118⭐️7.5/10
✍🏻 份量都算多,每人都分享到幾條;
🏠 萬發海鮮菜館
📍 深水埗九江街150-152號地舖
⭐️ 8/10
2023-11-13 1151 瀏覽
星期六7:30 去到門口有一行人。老闆娘話如果可以搭枱就直接入。 排隊嘅都係要獨立一張枱。我唔介意搭枱所以可以直接入餐廳。4個人 叫咗7個餸😂😂😂 黑椒薯仔牛柳粒呢個餸應該叫做黑椒蜜糖脆薯仔粒 加少少牛柳。 最欣賞係薯仔 食到最後 都仲係熱。唔似其他餸,擺一陣就凍哂。另外,海蜇雞絲 都好好食。 好香麻油味 好爽 好凍😍。不過雞絲得幾條, 起初我以為係叫咗麻油海蜇😂😂😂。最後,我覺得環境幾乾淨 無異味 唔焗 好光猛。 在場有好大部分都係後生仔😂

我唔介意搭枱所以可以直接入餐廳。

4個人 叫咗7個餸😂😂😂 黑椒薯仔牛柳粒

2023-11-11
  • 海蜇手撕雞
  • 豉椒炒蜆
2023-11-13 807 瀏覽
九江街嘅萬發有兩邊 正鋪對面馬路有鋪位隔離又有個鋪位都做到爆場不過安排入座都幾混亂員工安排錯咗坐位 又搭枱又唔搭咁老闆娘俾後面啲客追老闆娘係門口係咁對空氣爆粗插員工出口成文嘅程度聽到大男人都怕怕就係咁邊排隊邊聽佢插人插咗十分鐘滷水墨魚 無乜味道 一般料 不建議蜜餞㰖香一字骨薯仔炒牛柳粒 萬發名物 必點嘅一款薯仔輕輕炸過再炒薑蔥魚皮 又係必食 爽脆椒鹽九肚魚 一般 冷靜過後收錢時老闆娘又好好態度嘅…埋單人均食飽飽130走人係抵食

九江街嘅萬發

薑蔥魚皮 又係必食
爽脆

椒鹽九肚魚 一般

冷靜過後
收錢時老闆娘又好好態度嘅…

埋單人均食飽飽130走人
係抵食
2023-11-07 884 瀏覽
好耐冇食過大排檔,一直都好想食到呢到最出名嘅黑椒薯仔牛柳粒,今次終於有機會同朋友一嘗呢到嘅地道大排檔風味~風沙雞(半隻)💰HK$138雞皮炸到好脆好薄,肉質好鮮嫩,上面充滿椒鹽~薑蔥撈鮮魚皮💰HK$78第一次食鮮魚皮,本身以為個口感會滑潺潺,點知食落去個魚皮係出乎意料嘅爽脆,幾特,點埋辣椒豉油啲魚皮就更惹味~黑椒薯仔牛柳粒💰HK$138呢到必叫嘅名菜之一,牛柳粒煮到好淋,薯仔比牛柳粒更好食,外層炸到好脆之餘,又比啲滿滿嘅蜜糖包圍住,美中不足嘅係略嫌薯仔嘅中間煮到唔夠淋,不過整體嚟講,成碟餸好夠鑊氣嘅~

風沙雞(半隻)💰HK$138
雞皮炸到好脆好薄,肉質好鮮嫩,上面充滿椒鹽~

薑蔥撈鮮魚皮💰HK$78

風沙雞
薑蔥撈鮮魚皮
  • 風沙蒜香雞
2023-09-04 3308 瀏覽
今次約左一班朋友聚餐,大排檔實屬一個好選擇,呢間萬發雖然有分店,但我都係覺得九江街呢間先最好食🤓我地一共叫左6個餸,必食既一定係佢地最出名既黑椒薯仔牛柳粒($138),呢個餸最好食既地方我覺得係薯仔,佢炒到好脆,外面又有層蜜糖咁樣,真係整得超好食,當然佢既牛柳都係好味既,唔會好韌同炒得幾香😋😋第2個就係鹵水拼盆($168),呢個就一般大排檔都會有,佢地都整得唔錯同埋份量都多,係一個幾好既選擇🤓第3樣就係魚香茄子煲($98),黎食飯,梗係要嗌個撈飯既餸啦,佢整得好夠火喉,個煲滾住咁出,好味呀😍第4樣就係魚腐浸豆苗($128),呢個係我地叫親都係熱氣野,梗係要叫番個菜扮下健康😂 我覺得都好食既,好少有魚腐+菜黎煮,幾特別👍🏻第5樣就係椒鹽鮮魷($128),呢d鑊氣小炒一定叫架啦,不過我覺得呢個份量比較細左d,味道黎講就好食既👌🏻最後就係鹹菜炒什燴($118),呢個真係幾有驚喜,鹹酸菜加埋豬雜又幾好食,大排檔真係你講得出既餸都煮到🤣呢間大排檔真係正,d餸好大碟,仲要整得好食,聚餐之選真係唔錯既選擇,唯一係要等位,不過早book或者6點就黎食就冇乜問題😛

2023-09-02 1091 瀏覽
萬發是一間深水埗老牌大牌檔,薯仔牛柳粒享負盛名。環境簡陋,有要求者就不要來這裡吃飯。最近一次食晚飯,每一道菜都很一般,有點失望。鹵水併盤,上枱時擺盤凌亂,一點也不吸引,吃下去也沒有甚麼味道。金沙海中蝦,外面一層香脆可口,但肉質不肥美。芝士西蘭花,芝士很淡,偷工減料嗎,使西蘭花也淡而無味。豉椒炒蜆,比較正常味道的一款餸。沙拉骨,個醬質地煮得很奇怪,太多太厚,可惜。瑤柱扒豆苗,這個料多又足,發揮得最好的一道菜。薯仔牛柳粒,薯仔很好味,牛柳粒也不錯。我相信萬發就算菜式失準,都依舊有一班忠實粉絲長期支持,但我會選擇去性價比高的大牌檔。

金沙海中蝦,外面一層香脆可口,但肉質不肥美。

芝士西蘭花,芝士很淡,偷工減料嗎,使西蘭花也淡而無味。

豉椒炒蜆,比較正常味道的一款餸。

沙拉骨,個醬質地煮得很奇怪,太多太厚,可惜。

瑤柱扒豆苗,這個料多又足,發揮得最好的一道菜。

薯仔牛柳粒,薯仔很好味,牛柳粒也不錯。

2023-04-01
家陣真係得返唔係好多大排檔,呢幾次食既都係響深水埗。由於無一間就小一間,食到就食喇。朋友走得一個又一個。約埋食飯既時間又真係唔太多。今日七個人結果叫左13個餸,真係搓晒肚走。中菜真係無咩色水,唔係黃就係啡咁樣。顏色唔靚唔代表唔好食。仲食左好多屋企唔會整,出街又未必食得到既野。薑蔥霸王雞,d 肉好滑,好似啱啱浸熟咁樣。而且唔見有血水響骨度。薯仔牛柳粒,d 薯仔好甜呀!牛柳亦都好焾。唔洗叫飯可以凈食。不嬲唔係好食魚既我,見d 人咁鍾意食魚皮就去試下!好爽口,無腥味,唔講係魚都唔知係魚,點下豉油就已經好好味喇!豉油皇鵝腸,爽口,豉油味夠,加上有勁多既芽菜。爽加爽!薑蔥生蠔,筒蠔黎既,所以一人唔夠一隻!但就大大隻咁樣。再多d 蔥會好d 囉。煲類都係配菜最好食。豉油王煎蝦,脆就好脆喇。但就無味。無豉油味無咸味啫啫雞煲,呢個真係叫錯左,唔記得叫左成隻雞,應該凈叫啫啫豬膶,成煲得四塊豬膶,個個都想食,係自己失策。又浪費晒d 雞。北菇鵝掌,鵝掌爽呀,北菇夠厚。椒鹽鮮魷,可以再椒鹽d. 唔太油膩,好多肉,反而感覺唔夠魷魚鬚。鬼馬油條,估就估到係油炸鬼,但唔知佢夾咩野做餡。開估喇,係墨魚滑。配炸汁,甜甜酸
家陣真係得返唔係好多大排檔,呢幾次食既都係響深水埗。

豉油皇鵝腸,爽口,豉油味夠,加上有勁多既芽菜。爽加爽!

豉油王煎蝦,脆就好脆喇。但就無味。無豉油味無咸味

北菇鵝掌,鵝掌爽呀,北菇夠厚。

鬼馬油條,估就估到係油炸鬼,但唔知佢夾咩野做餡。開估喇,係墨魚滑。配炸汁,甜甜酸酸咁樣。食既時候有難度,因為太大舊,好難一下放入口。

焗魚腸,呢樣真係無試,朋友好鍾意食,而且唔係度度有得食。買魚腸返黎果d 工序,清潔要做得好足。蛋望落去有小小老身。但面頭就好似好脆咁樣。

蝦子柚皮,聽就聽得多,食就第一次!芡汁係蠔油汁底,柚皮溶晒咁樣,冇匙羹就真係食唔到啦!淡淡蝦子響面,添加咗少少鹹味。如果餐廳嫌麻煩唔做就真係買少見少啦。

最後當然要加個菜啦!馬拉盞炒通菜,無得再加相,咁呢張就唔放啦!

雖然係星期六,但餐廳有好多鋪位,所以都冇趕客嘅感覺。飲埋啤酒汽水,差唔多坐咗兩個鐘先走。

2023-08-26
  • 蝦子柚皮
  • 豉油王鵝腸
2023-08-27 677 瀏覽
打電話book位已經食左成肚氣,打左5-6次,每次嘅對話都一樣🌚Me👧🏻:「唔該想book 位架,我地6位,下星⋯⋯」門面好惡個姐姐💀:「好忙呀!轉頭打黎啦!」之後第二日再打過去👧🏻:「下星期二6位7⋯」💀:「好忙呀!轉頭打黎啦!」 之後再打過去👧🏻:「下星⋯」💀:「等陣等陣!」 然後等左一分鐘,然後又比人cut線⋯⋯⋯我已經將句野精簡到一句,至少都比我講完先cut我線呀。少少尊重都冇⋯🌚 我從來唔講粗口嘅,但真係比呢位大姐激到講曬粗口🌚最後book左時間到去食,我早左去,終於見識到點解佢咁忙⋯門口圍住20個人,未齊人所以就唔入得,要企係門口等。啲人同佢講聲到左但未齊人,佢勁唔耐煩🌚未聽完就另咩面。 跟住又過對面馬路個舖位巡視下(但又唔係落單)又行番黎。有時電話響就係人地講到一半個陣cut人線😂😂😂😂跟住又逐個問企係門口嘅我地到齊未😂有人答多過一句佢就另轉身問第二個,再唔係就走去對面馬路巡視😂其實好似係佢自己扮到自己咁忙⋯⋯ 最後朋友遲大到,見佢咁狂燥我都廢事再麻煩佢😂自己搵過第二間食算數😂😂 無謂貼錢買難受😂
Me👧🏻:「唔該想book 位架,我地6位,下星⋯⋯」
門面好惡個姐姐💀:「好忙呀!轉頭打黎啦!」
之後第二日再打過去
👧🏻:「下星期二6位7⋯」
💀:「好忙呀!轉頭打黎啦!」
之後再打過去
👧🏻:「下星⋯」
💀:「等陣等陣!」
然後等左一分鐘,然後又比人cut線⋯⋯⋯

我從來唔講粗口嘅,但真係比呢位大姐激到講曬粗口🌚

最後book左時間到去食,我早左去,終於見識到點解佢咁忙⋯

門口圍住20個人,未齊人所以就唔入得,要企係門口等。

自己搵過第二間食算數😂😂 無謂貼錢買難受😂