2023-03-26 511 瀏覽
朋友想食小菜就搵下有咩大排檔好食,記得幾年前去過萬發,見咁耐無去就再試下先。去到要去排隊,前面大概十幾人左右,願意搭枱可以快啲入座,我地人唔多所以只叫左幾個小菜。咕嚕肉咕嚕肉啖啖肉,上枱熱辣辣,肉唔韌,酸甜適中。蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝肉好厚身 鋪面粉絲可以再多少少。椒鹽鮮尤拼九肚魚呢個炸得唔夠好, 好油,無咩椒鹽味,食食下覺得好膩。蜜糖黑椒薯仔牛柳粒雖然話係必點但有點失望,薯仔好多,無咩牛柳粒,而且牛柳粒比較鞋。

咕嚕肉
咕嚕肉啖啖肉,上枱熱辣辣,肉唔韌,酸甜適中。

蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝肉好厚身 鋪面粉絲可以再多少少。

椒鹽鮮尤拼九肚魚
呢個炸得唔夠好, 好油,無咩椒鹽味,食食下覺得好膩。

蜜糖黑椒薯仔牛柳粒

大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 萬發海鮮菜館(九江街)💥 好耐冇食過大排檔,大隻仔今晚到深水埗萬發同朋友食晚飯。小菜味道不錯,幾好食,尤其是「黑椒薯仔牛柳粒」真係超級好食,不過當晚食完晚飯後,全晚都非常口乾。另外,大隻仔覺得蒜蓉蒸海蝦唔足秤,詳情如下。🥲🥲 大隻仔比較推薦明碼實價嘅小菜。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 豉汁蒸白鱔 $148第一碟嚟到就係蒸白鱔,都幾大碟,有12-13件,白鱔肉夠厚,唔會切得太薄,而且肉滑夠新鮮,不過豉汁味道就比較淡。🔥 蒜蓉蒸海蝦 $280$28一両,最少10両起,驟眼睇好似好多隻蒸海蝦,一共16邊,即係其實得八隻海蝦,而且海蝦唔大隻,大隻仔覺得唔足秤,10両應該唔會得8隻中細蝦卦,可能計埋蒜蓉重量先夠秤。😂😂講返味道,海蝦只係一般貨色,普通白蝦,唔算彈牙,但又冇霉既,至於蒜蓉蒸蝦,蒜蓉夠多,但粉絲底味道比較淡,豉油不夠味。🔥 黑椒薯仔牛柳粒 $138超級有驚喜嘅一碟餸,必食,只比較「黑椒薯仔牛柳粒」,應該係深
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 萬發海鮮菜館(九江街)💥

好耐冇食過大排檔,大隻仔今晚到深水埗萬發同朋友食晚飯。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

豉汁蒸白鱔

🔥 蒜蓉蒸海蝦 $280
蒜蓉蒸海蝦

🔥 黑椒薯仔牛柳粒 $138
超級有驚喜嘅一碟餸,必食,只比較「黑椒薯仔牛柳粒」,應該係深水埗咁多間出名大排檔最好食。
薯仔有炸過,外脆內軟,每粒都包住蜜糖好好食,牛柳粒夠淋,唔乾唔柴,味道甜甜地會食唔停口。😋😋

🔥 白飯 $13
白飯正常,少少偏硬。
白飯

溫馨提示:
九江街萬發有四間門面,包括出菜既廚房、燒味部、海鮮部,同埋收銀部。排隊、落單、俾錢都要搵收銀部既員工,如果搵其他部門員工,例如:傳菜員會十問不應、或者冇禮貌對待。

味精超重,食完非常口渴,需要飲汽水。
海鮮真係海鮮價,大隻仔比較推薦明碼實價既小菜。

豉汁蒸白鱔
黑椒薯仔牛柳粒
萬發既黑椒薯仔牛柳粒唔知大家有冇食過?有食過既相信大家都會幾認同,佢地既黑椒薯仔牛柳粒可以話係香港既最高水準。薯仔切既大細啱啱好,可以一啖放入口,然後慢慢品嚐外面既焦脆同裡面綿密既口感。薯仔表面塗左一層蜜糖,更加令薯仔口感更好之外,仲帶有一種恰到好處既甜味,又唔會搶左牛柳粒既風頭。而牛柳粒燒既時間亦啱啱好,保持牛肉幼嫩既口感,肉汁亦都全部鎖住喺肉粒裡面。同時,牛肉既調味略鹹,正好同薯仔既甜味中和,十分完美。
萬發既黑椒薯仔牛柳粒唔知大家有冇食過?

Good old Hong Kong Cantonese cooking style and taste. Bigger portions than the city average. I was told that this restaurant innovated the dish “black pepper diced potato and beef”. We ordered that and see the dices were actually wedges. It tasted so sweet that I couldn’t judge how good were the potatoes and beef dices themselves. Anyway quite a joyful dining experience.

2023-01-16 3656 瀏覽
📌風沙雞 $128 半隻風沙即係表面有一層炸蒜粒,外皮炸得香脆,肉質嫩滑!真正既片脆肉嫩,好食!.📌蠔餅炸漿幾薄,都幾多蠔仔係入面👍🏻👍🏻 .📌 椒鹽鮮魷 $128無咩味,唔夠椒鹽! 但魷魚夠爽口!.📌金銀蛋莧菜 $108嘩,啲菜咸到腎虧,個皮蛋就又孩又完全冇味😂 唔推薦!.📌黑椒薯仔牛柳粒 $138薯仔同牛柳粒既比例係8:2,薯仔好淋,甜甜地,幾好食!牛柳粒肉質都係淋身,老人家都食到!.📌豉油皇鵝腸 $108鵝腸幾脆口,但調味不行,唔推薦!.📌豉汁蒸白鱔 $148好肥美,彈牙,但多骨!個豆豉豉油調味幾出色,同個鱔好夾!.📌小炒王 $118韭菜、腰果、魷魚乾、蝦乾炒埋一碟,真係炒得幾好,好有鑊氣,調味都啱啱好👍🏻 .📌椒鹽豆腐 $88舊舊都大大件,好飽肚!豆腐嫩滑!但椒鹽分佈啦平均,有啲咸,有啲無味!唔推薦!.📌白飯 x 2.📌加士伯$28/枝叫左六枝,有滑有唔滑!結論係滑真係好飲啲!.📌汽水 (雪碧、可樂、Zero) Total叫左三罐!.Overall, 環境尚算乾淨,但服務態度就欠佳啦,每個姐姐每一句,都會串一串你,可能係呢度既特色🤭味道方面就正正常常,埋單每人$245,大排檔黎
📌風沙雞 $128 半隻

📌蠔餅

炸漿幾薄,都幾多蠔仔係入面👍🏻👍🏻
📌 椒鹽鮮魷 $128

無咩味,唔夠椒鹽! 但魷魚夠爽口!
📌金銀蛋莧菜 $108

嘩,啲菜咸到腎虧,
個皮蛋就又孩又完全冇味😂 唔推薦!
📌黑椒薯仔牛柳粒 $138

📌豉油皇鵝腸 $108

鵝腸幾脆口,但調味不行,唔推薦!
📌豉汁蒸白鱔 $148

好肥美,彈牙,但多骨!
個豆豉豉油調味幾出色,同個鱔好夾!
📌小炒王 $118

📌椒鹽豆腐 $88

📌白飯 x 2
📌加士伯$28/枝
叫左六枝,有滑有唔滑!
結論係滑真係好飲啲!
📌汽水 (雪碧、可樂、Zero)
Total叫左三罐!
Overall, 環境尚算乾淨,但服務態度就欠佳啦,
每個姐姐每一句,都會串一串你,可能係呢度既特色🤭味道方面就正正常常,埋單每人$245,大排檔黎講,算係偏貴,但可以一試!
=========================
快啲追蹤Yob一起揾食🤭👇🏾
Follow my Instagram :
🙋🏻‍♀️🥢: sikdord
🙋🏻‍♀️🍷: yumdord
📍萬發海鮮菜館 (深水埗)
深水埗九江街150-152號地下
2023-01-15
2023-01-12 716 瀏覽
🍽 黑椒薯仔牛柳粒 $138 ❤️5/5 呢個係舖頭招牌菜!大大碟!食過嘅薯仔牛柳粒有好多,呢間係我三甲之內,薯仔整到內林外脆,好重蜜糖味同埋好有鑊氣,每一舊細粒得離好脆口,但略嫌薯仔比例較為多,多番啲牛柳粒就正!🍽 椒鹽鮮魷 $118 ❤️4/5 炸粉唔會落得太多,皮好薄身,再加上魷魚好林身同好有咬口,亦都唔會太鹹!

🍽 黑椒薯仔牛柳粒 $138 ❤️5/5

🍽 椒鹽鮮魷 $118 ❤️4/5
2023-01-05 802 瀏覽
價錢💸:13個人去食,叫咗10幾個餸,10幾碗飯,5支啤酒,幾罐汽水,最後埋單每個人$16X,比起一般大排檔貴少少服務態度🙌:幾好,姨姨叔叔都好有人情味環境🔆:同一般大排檔差唔多,唔會期望好乾淨,但都唔係超級污糟好食推介😋:-薯仔牛柳粒🥔:叫咗碟大嘅,嚟到見到超大碟,招牌菜果然真係幾好食,薯仔外脆內軟,牛肉口感都唔差-蠔餅🫓:超脆卜卜,停唔到口係咁食-腐乳炒通菜🥬:唔鍾意食腐乳嘅人都唔會覺得好差,清完一碟之後再叫多咗碟-菠蘿金沙骨🍍:好好食,係最快俾人清晒嘅一碟餸-小炒王🍚:成碟餸都好入味-金沙鮮魷🥚:鹹蛋黃味好正,鍾意食鹹蛋黃嘅人必叫普通嘅(同出邊太排檔差唔多嘅味道):-魚香茄子煲🍆-咕嚕肉🥓-炒蜆🍲-啫啫雞煲🐤(呢個唔太入味)千祈唔好叫-燒鴨🦆:職員話係招牌菜,但係勁油😖,啲皮又唔係脆,肉質又好一般總括嚟講❕都算幾滿意嘅一餐,但嘢食整體偏鹹,有機會再去但唔會經常去

服務態度🙌:幾好,姨姨叔叔都好有人情味

好食推介😋:
-蠔餅🫓:超脆卜卜,停唔到口係咁食
-菠蘿金沙骨🍍:好好食,係最快俾人清晒嘅一碟餸
-小炒王🍚:成碟餸都好入味
-金沙鮮魷🥚:鹹蛋黃味好正,鍾意食鹹蛋黃嘅人必叫

普通嘅(同出邊太排檔差唔多嘅味道):
-魚香茄子煲🍆
-咕嚕肉🥓
-炒蜆🍲
-啫啫雞煲🐤(呢個唔太入味)

千祈唔好叫

總括嚟講❕
都算幾滿意嘅一餐,但嘢食整體偏鹹,有機會再去但唔會經常去

2023-01-03
生日
  • 蠔餅
  • 薯仔牛柳粒
  • 金沙骨
  • 金沙鮮魷
2022-12-21 1116 瀏覽
黑椒薯仔牛柳粒$138薯仔多過牛柳粒薯仔外脆內綿🥔好似少左蜜糖味🍯無之前咁好食牛柳粒肉質軟淋🐮牛味欠奉🫣味道唔差既同之前比相對較為失色🙊咕嚕肉 $98味道偏酸少甜🍋開胃惹味🥰咕嚕肉大舊無骨啖啖肉菠蘿多汁🍍正🫶🏻萬發小炒王 $118偏鹹🧂唔算勁油🍾配料有蝦乾、魷魚乾等口感豐富🥗椒鹽豆腐 $88豆腐內裏嫩滑幾好👍🏻椒鹽九肚魚 $118九肚魚多肉🐟肉質軟淋外脆內軟👌🏻金牌燒雞 $128(半隻)肉質偏淋係冰鮮雞😹表皮炸得香脆面頭炸蒜惹味😋薑蔥撈爽魚皮 $78魚皮口感爽彈👍🏻薑蔥辛辣味突出魚腸焗蛋 $88焗蛋過熟🍳蛋既質地偏鞋口魚腸份量正常口感尚算嫩滑但某幾條有苦味😰酸辣爽青瓜 $48極酸🍋🍋似海南雞飯伴碟醃蘿蔔既味道唔爽脆😂整體而言,味道正常性價比高💰啱曬一大班朋友gathering👨‍👩‍👧‍👧

黑椒薯仔牛柳粒$138

正🫶🏻

萬發小炒王 $118
偏鹹🧂
唔算勁油🍾
配料有蝦乾、魷魚乾等
口感豐富🥗

椒鹽豆腐 $88
豆腐內裏嫩滑
幾好👍🏻

椒鹽九肚魚 $118
九肚魚多肉🐟
肉質軟淋
外脆內軟👌🏻

金牌燒雞 $128(半隻)
肉質偏淋

味道正常
性價比高💰
啱曬一大班朋友gathering👨‍👩‍👧‍👧
2022-12-08 636 瀏覽
🇭🇰萬發海鮮菜館🇭🇰#foodxxe_大排檔#foodxxe_深水埗(疫情嚴重 希望大家減少外出 大家可以先Save低 之後再去支持❤️)由入大學 好多朋友仔就會提到萬發嘅薯仔牛柳粒🤣我會話比大家知 呢味菜真係世一🥰食完呢間大排檔之後 我仲愛上左大排檔🔥希希大家可以推介其他#大排檔 我試試🥳/🌟整體🌟✔️所有野都係#即叫即整 黎到#鑊氣 十足 好好食!✔️你仲可人叫餐牌上冇嘅野 廚師一樣整到🤤❌冇得預約 但早少少食飯嘅話 冇人同你爭🥔1. #薯仔蜜糖牛柳粒🐮✔️#薯仔 炸得好香 外脆內軟 口感味道一流✔️#牛肉 唔會好靭 夠曬入味✔️#蜜糖 真係錦上添花🤤焦香惹味評分:5/5🧜‍♀️2.#豉椒炒蜆 ⚫️✔️我好少係出面食蜆 因為次次都勁多沙!點知今次個蜆係冇沙的!🤤✔️醬汁調配得啱啱好 唔會太鹹 撈飯一流評分:4.6/5🥬3. #啫啫生菜 🥗✔️上到枱仲滋滋作響🔥#蝦醬 #肉碎 同#生菜 真係絕配🤤❌我略厭佢啲菜偏淋和油,但整體黎講係好食的😍評分:4.5/5🐟4.#魚香茄子煲 🍆✔️我冇食 但朋友讚不絕口✔️茄子香酥滑嫩配上入味嘅肉碎🤤無可挑剔❌還是比較油,但係大排檔食野,還算可接受評分:4.4/5🦑5.#椒鹽
🇭🇰萬發海鮮菜館🇭🇰
#foodxxe_大排檔#foodxxe_深水埗
🌟整體🌟
✔️所有野都係#即叫即整 黎到#鑊氣 十足 好好食!
✔️你仲可人叫餐牌上冇嘅野 廚師一樣整到🤤

✔️醬汁調配得啱啱好 唔會太鹹 撈飯一流
評分:4.6/5

🥬3. #啫啫生菜 🥗
✔️上到枱仲滋滋作響🔥#蝦醬 #肉碎 同#生菜 真係絕配🤤
❌我略厭佢啲菜偏淋和油,但整體黎講係好食的😍
評分:4.5/5

🐟4.#魚香茄子煲 🍆
✔️我冇食 但朋友讚不絕口
✔️茄子香酥滑嫩配上入味嘅肉碎🤤無可挑剔
❌還是比較油,但係大排檔食野,還算可接受
評分:4.4/5

🦑5.#椒鹽鮮魷 🍤
✔️香脆可口不油膩😋
❌味道欠奉 偏淡
評分:4.3/5
疫情過後,我一定會成班友一齊再去食🤩朋友#聚會 去食大排檔真係最適合不過😆

回頭指數:4.9/5
食物質素:4.8/5
性價比:4.7/5
環境:4/5
人均消費:HKD120
📱搜尋:#Foodxxe_萬發
💻分類:#Foodxxe_restaurant
多謝您睇到呢道❤️

#HKfoodie#HkGoodWest#GoodWest#香港美食#HKRestaurant#FoodLover#好西#香港味道 #中菜#小炒#chinese
2022-12-05 2873 瀏覽
一般好食我先寫,都好耐未試過咁糾結應唔應該寫呢個食評…今次當係自己日記,提下自己食過乜野,不過…呢間應該冇下次。今次全部都唔加emoji 食物黑椒薯仔牛柳粒個個都話呢個係必嗌,梗係一定要嗌啦。都係嗰句,冇希望就冇失望。啲薯仔多過肉、仲有好多舊超黑薯仔勁似牛肉,我老豆食極都係黑薯,然後問:就究竟邊舊先係肉?啲薯仔外層好硬,入面係淋。成碟都比較甜唔記得乜鱔全晚最好食呢個!脆漿好薄,好脆。啲鱔都好滑椒鹽鮮魷唔知係咪唔記得落椒鹽,完全冇味。不過佢一樣脆漿夠薄、魷魚爽口但我自己會比較喜歡太子髀X個間。啫啫雞煲好少雞…啲雞冇乜肉食,好多都係骨位豬膶我媽咪話ok,好滑我都覺得佢個汁好食!6個人只係叫左2碗飯,撈飯食魚滑白菜仔我哋食到差唔多走,佢先上菜,足足等咗2鐘頭…叫cancel佢就岩岩入到黎…啲菜係幾甜幾好食!不過魚滑同自己想像中有岀入..so far都食唔晒環境去得大排檔就唔好預會好乾淨,但係入到去坐嘅位置都好乾淨。後巷嗰度有廁所,都可以接受。服務唔知係咪大排檔特色?樓面個姐姐態度麻麻哋,冇人知要排隊拎籌,行到埋去問佢攞飛,佢就話攞飛都要排隊㗎..排咗10分鐘有位,去對面街。結果同人哋撞枱,上
一般好食我先寫,都好耐未試過咁糾結應唔應該寫呢個食評…

食物

黑椒薯仔牛柳粒
個個都話呢個係必嗌,梗係一定要嗌啦。
都係嗰句,冇希望就冇失望。

啲薯仔外層好硬,入面係淋。成碟都比較甜

唔記得乜鱔
全晚最好食呢個!脆漿好薄,好脆。啲鱔都好滑

椒鹽鮮魷
唔知係咪唔記得落椒鹽,完全冇味。
不過佢一樣脆漿夠薄、魷魚爽口
但我自己會比較喜歡太子髀X個間。

啫啫雞煲
好少雞…啲雞冇乜肉食,好多都係骨位
豬膶我媽咪話ok,好滑
我都覺得佢個汁好食!6個人只係叫左2碗飯,撈飯食

魚滑白菜仔
我哋食到差唔多走,佢先上菜,足足等咗2鐘頭…
叫cancel佢就岩岩入到黎…
啲菜係幾甜幾好食!
不過魚滑同自己想像中有岀入..so far都食唔晒

排咗10分鐘有位,去對面街。
結果同人哋撞枱,上菜個姨姨好好人,叫後到個個一個坐住先,一個岀去同樓面講duplicate,坐咗另一張,通知佢哋唔好重複

2022-12-02
呢間嘅薯仔牛柳粒好出名食過就知真係抵佢出名,同埋點解得佢係出名-.-薯仔牛黑椒味有,蜜糖味有,薯仔嘅外表焦脆!第一次係情願佢比多啲薯仔我啊!唔要牛啊!!牛唔係唔好只不過薯仔突出好多!!由於得兩丁友吃,無理由叫一碟薯仔牛就算,咁就叫下啲菜吃啦,叫左個金銀蛋時菜?…….哇……真係難食到難以置信。啲皮蛋好似落咗好重魚膠粉嘅啫喱咁。真係一個未煮過送嘅人都冇可能煮得咁差 想請問呢道菜到底發生了什麼事?????
呢間嘅薯仔牛柳粒好出名

食過就知真係抵佢出名,同埋點解得佢係出名-.-

薯仔牛

2022-11-16 602 瀏覽
之前一直聽講深水埗有間茶餐廳嘅嘢好好食,今日終於有機會去食下。果然真係無令我失望,我哋叫左燒鵝,啲肉質一啲都唔鞋而且燒鵝皮好脆,非常之好食,另外個薯仔牛柳粒都令我感到好滿意,個薯仔外層有蜜糖而且脆脆地非常之惹味。其他菜式都好好食,值得推介。
2022-11-06 944 瀏覽
一行八人到這裡食晚飯。風沙雞1隻,皮好脆但肉質比較乾。豉椒炒蜆,冇乜肉,凍左之後個汁比較糊口。鹵水拼盤,有墨魚、紅腸、豆付、鵝肉、牛展、雞什、豬頭肉、熏蹄,份量大。咕嚕肉,個汁好浠,冇乜甜酸味,至於舊肉有啲奇怪,就系咬極都咬吾開。椒鹽鮮魷,個炸粉好厚,可以不試。啫啫芥蘭煲,有獲氣好香口,加左大量肉碎,好食。上湯豬潤菜芯,豬潤厚切但熟左少少,都吾錯。豉油皇炒麵,有大量芽菜和洋蔥,大大碟,幾好食。蜜糖薯仔牛柳粒,個汁甜甜地,薯仔炸到外面包左層蜜糖而且好脆口,牛柳粒反而系配角。加左2支朝日啤酒和3罐汽水,埋單$1267,抵食。
一行八人到這裡食晚飯。
風沙雞1隻,皮好脆但肉質比較乾。
豉椒炒蜆,冇乜肉,凍左之後個汁比較糊口。
椒鹽鮮魷,個炸粉好厚,可以不試。
啫啫芥蘭煲,有獲氣好香口,加左大量肉碎,好食。
上湯豬潤菜芯,豬潤厚切但熟左少少,都吾錯。
豉油皇炒麵,有大量芽菜和洋蔥,大大碟,幾好食。
加左2支朝日啤酒和3罐汽水,埋單$1267,抵食。

2022-11-06
2022-10-31 706 瀏覽
同同事食dinner,大家想食黑椒薯仔牛柳粒😂所以叫咗碟大嘅。不過真心覺得叫大碟一啲都唔抵食🥲薯仔仲多過啲牛柳粒,全碟野好似只係食薯仔,牛柳得個幾粒!望到其他人叫細或者中嘅,啲牛柳粒嘅分量同我地叫大碟嘅一樣😕分分鐘叫2碟細嘅仲好過叫碟大。不過佢係炒得好香好好食嘅~#萬發海鮮飯店 📍深水埗九江街150-152號地下

#萬發海鮮飯店
📍深水埗九江街150-152號地下
超過3個人聚餐!想要抵食好味一定係黎萬發🤩🤩黑椒薯仔must eat!!!!❤️‍🔥薯仔皮炸到脆 鐘搶手過牛肉椒鹽鮮魷好食!!!魷魚好新鮮人多可以同姐姐講要大份 勁大盆 超jeng
椒鹽鮮魷好食!!!魷魚好新鮮
人多可以同姐姐講要大份 勁大盆 超jeng