2023-07-23 648 瀏覽
第一次留言,估唔到係差評叫左第一次菜,因為唔夠食想加菜,個個職員直接話下,又加菜,唔好加啦,你地食完走啦!真心第一次食飯會咁,重點現在實時1924分。下次不了,幾好食都無用
第一次留言,估唔到係差評
下次不了,幾好食都無用

與家住青衣的朋友相約食飯,為了迎合各人的交通,小的從網路搜尋,專㨂西九龍一帶之地道美食。可是小的精挑細選,要過老伴之關卡卻是甚艱難:不熟識的地方不願去;沒有停車場的地方不想去,偏遠的區域更不會去⋯⋯還有就是小的所列的餐廳幾乎全部都不入流,特色小店沒有信心保證,還是連鎖集團靠得住。結果,當小的千辛萬苦地揀選了食店,老伴總會有他的另一主張,無奈地再次回歸大商場。經歷千百遍的勞而無功,這回終見突破,皇上居然應允微臣的懇求,來到深水埗長沙灣一帶品嚐大排檔的港式風味。深水埗有家名曰「小菜王」的大排檔頗具盛名,在朋友圈中有一位就好喜歡光顧。每逢聚會都會提出「小菜王」。然而吃完一趟又一趟,發現餐廳的出品愈來愈差,兼之性價比又不突出,於是小的決定發掘別家更出色的大排檔。「萬發海鮮菜館」在開飯的平台中有挺不錯的評分,但為何這個橫街窄巷的偏遠地部會不被剔除?皆因老伴的好同學好同事原來曾經推介過這家餐館,旁人說一聲立即如雷貫耳,小的真要非常多謝這位「好朋友」。拜五晚上來到「萬發海鮮菜館」,雖然餐廳位處一隅,門外卻仍堆著約干的人潮。幸好小的預先訂檯,沒有等多久便給率先安排入座。碩大的廳堂高朋滿座,三個人坐到靠
碩大的廳堂高朋滿座,三個人坐到靠窗的卡位,相對寧靜舒適。看看餐牌,大排檔的美食各適其適,而在牆頭黑板更寫有廚師推介的名菜,以白粉筆龍飛鳯舞地揮灑出豪邁的書法藝術,這一手字好明顯為傳統的酒家出身。在今天手機科技橫行的社會已屬買少見少。

三個人分別揀選自己喜歡的菜式,朋友見到炸大腸立即兩眼放光,小的則點了至愛之焗魚腸。這一道料平功夫多的名菜,自從住家樓下之街市大排檔改頭換面後小的便鮮有品嚐。難得今日可從拾滋味,當然不可錯過。至於無肉不歡的老伴則要了客香口的京都肉排。另外老伴知道小的愛吃鱔,還特別加了一碟脆炸鱔球。
來到大排檔又豈可不啤一啤?老伴不喜沾酒,幸好朋友卻好杯中物,遂二人分享一支大啤。冰涼的生力入肚,未吃主菜已率先為咱們清清熱氣。
炸大腸出場,橙褐色的外皮給炸得非常香脆。這兼容肥脂與香口的出品最適合用來伴酒,本來老伴不怎吃內臟,不過為迎合朋友,也順著淺嚐幾口。炸大腸香香脆脆的很易入口,吃來也沒有可怖的肉臟感,成功踏出新嘗試!不過話說回來,這一客炸大腸似乎有點過了火,在滾油鍋裡逗留太久,大大件有肥膏的尚可吃出裡頭的絲絲嫩膩,細小瘦身的部份則顯得很是乾硬,還見過份的焦燶,令人失望。
老伴點的京都肉排份量不多,大概是今天的豬肉愈賣愈貴,老闆唯有將貨就價。京都肉排煮得非常香口滋味,茄醬等調味配合得剛剛好,肉排之火喉又是恰到好處,入口既感受到香濃惹味,同時又能啖出肉質的鬆軟淋滑。當然大排檔自會採用無益的鬆肉粉,但出來吃飯開心,就別介意煩鎖細節罷!
焗魚腸有點苦澀腥味,大概是劏魚的時候不慎劏穿了魚肚的內臟,令苦汁流出。
至於最後的炸鱔弄得香酥鬆爽,連續吃了太多的煎炸好熱氣,趕近多飲兩杯以作平衡。
2023-07-16 701 瀏覽
預先book位 但要人齊先入得用餐過程成間店員態度極差 無耐性大排檔明明比人坐低吹水慢慢食 竟然叫人食完讓張枱出黎🌚 招牌嘅薯仔牛柳粒好鹹 重味精已經冇當初咁好食 食完感覺勁熱氣 不過薯仔依然保持到水準 外脆內軟牛肉略嫌太大舊 椒鹽九肚魚👍仍然好有鑊氣 炸粉好透薄豉椒炒蜆👍 份量足夠 金銀蛋莧菜👍 食返啲蔬菜中和下魚香茄子煲👍 份量可以多小小已經唔會再有下次 都唔知係咪做爛市 態度真係差到扣晒分 ‼️🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
預先book位 但要人齊先入得

都唔知係咪做爛市
態度真係差到扣晒分 ‼️

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

2023-07-16 552 瀏覽
中學同學相聚,諗唔到食咩好,最後近近地選擇左食屋企附近大排擋。七點左右去到,門口都是人龍,超過二十人。好彩朋友早到,等到差不多人齊丫姐先會俾枱入座。無話限時交枱。五個人共order 左六碟,先上鹵水拼盤。($好似一百六十左右)好睇唔好食,不推薦。果然大排檔唔好叫小炒以外👿另外仲叫左😼黑椒薯仔牛柳粒招牌的黑椒薯仔牛柳粒,切得大大粒,薯仔外皮焦脆,帶蜜糖香甜,比牛柳好吃。😼 椒鹽九肚金黃香脆,但有幼骨。怕嘅都係叫番鮮尤😼風沙雞半隻今晚最出色,外皮脆,雞肉都可以,唔柴😼時菜炒鮮尤鮮尤出色,鮮味。😼最後朋友嫌唔夠菜,再加左個時菜煲無咩特別,相都無影🤡另外叫左四支大啤。最後埋單一千,人頭二百蚊
七點左右去到,門口都是人龍,超過二十人。

五個人共order 左六碟,
先上鹵水拼盤。($好似一百六十左右)
好睇唔好食,不推薦。果然大排檔唔好叫小炒以外👿

另外仲叫左
😼黑椒薯仔牛柳粒

😼 椒鹽九肚
金黃香脆,但有幼骨。怕嘅都係叫番鮮尤

😼風沙雞半隻
今晚最出色,外皮脆,雞肉都可以,唔柴

😼時菜炒鮮尤
鮮尤出色,鮮味。

😼最後朋友嫌唔夠菜,再加左個時菜煲
無咩特別,相都無影🤡

另外叫左四支大啤。
最後埋單一千,人頭二百蚊

2023-07-13 407 瀏覽
今日同朋友約左黎ssp行西九龍同黃金 行完黃金之後已經七點幾諗住行過嚟食 都估到應該會有人排隊但我哋一心嚟食諗住就算有人都照排啦 點知排左20幾人係到🥲好啦 咁唯有晏啲再嚟 我哋去左西九龍行咗個轉 行完九點左右 過番黎已經唔使再排隊啦 yeahh 可以直入 但入邊依然有八成滿🥹嚟得呢度當然要嗌萬發嘅招牌菜黑椒薯仔牛柳粒🤪薯仔外面超脆內軟 每粒薯仔包滿晒醬汁 真係超肥但超好食😂😂啲牛柳粒都好食嘅有好重牛味既 😙但食呢個個主角一定係薯仔🥔去到最後其實已經好飽但都會食吓食吓又一粒🤭之後仲嗌咗個啫啫雞煲 啲雞肉同之前一樣勁滑勁嫩😆個醬又係勁啱送飯 不過今次對呢個就有啲失望啦 上次食呢個豬膶起碼有七至八塊 今次得兩塊 嚟到真係sad因為佢啲豬膶都好食㗎嘛🥲本身諗住嗌多個菜 但我哋驚食唔晒所以冇嗌 淨係叫多咗兩碗白飯 已經飽到飛起

2023-06-22 511 瀏覽
上星期日提早和夫家慶祝父親節,來到深水埗久違的萬發吃中菜🤤🌟黑椒薯仔牛柳粒招牌的黑椒薯仔牛柳粒,應該是這碟餸的始祖吧❓喜歡它的薯仔和牛柳都切得大大甩,相對更有口感!牛柳粒僅僅熟,有牛香且肉嫩多汁;炸過的薯仔粒外皮焦脆,帶蜜糖香甜的的十分好吃😋🌟椒鹽九肚 $128九肚炸至金黃香脆,魚肉嫩滑,鹹香的椒鹽調味夠哂惹味,必吃!🌟啫啫雞煲 $128食啫啫雞豬膶才是精髓,大片又唔會過熟🤩雞件也十分大舊,肉多骨少,嫩滑彈牙且掛滿濃濃的汁,撈飯一流🙌🏻⭐️粉絲雜菜煲好怕出街食炒菜油淋淋,粉絲雜菜就岩哂我lol⭐️鐵板德國鹹豬手 $168⭐️梅菜扣肉煲 $108個人麻麻肥豬肉,所以沒有食後感了😛/六人消費連白飯啤酒,大約九百尾。雖然價錢確實抵食,可惜侍應十叫九唔應!仲要帶位姐姐見我🤰🏻,所以叫我地入去坐低先,點知入到去執枱阿叔可能嫌我阻住佢⁉️無論我行去邊佢都企係度啤住我,問佢我可以行去邊都繼續啤,啤到我出番去先執野😨😥老公話永久blacklist🌚
上星期日提早和夫家慶祝父親節,來到深水埗久違的萬發吃中菜🤤

🌟黑椒薯仔牛柳粒

🌟椒鹽九肚 $128
九肚炸至金黃香脆,魚肉嫩滑,鹹香的椒鹽調味夠哂惹味,必吃!

🌟啫啫雞煲 $128

⭐️粉絲雜菜煲
好怕出街食炒菜油淋淋,粉絲雜菜就岩哂我lol

⭐️鐵板德國鹹豬手 $168
⭐️梅菜扣肉煲 $108
個人麻麻肥豬肉,所以沒有食後感了😛
  • 椒鹽九肚魚
2023-06-22 338 瀏覽
嚟到萬發必食嘅就一定係黑椒薯仔牛柳粒,但係今次有少少失手,牛柳粒切得比較大粒,以為自己食緊牛扒,調味上都仲係幾好食嘅,偏鹹少少。反而炸子雞冇咩味道。間唔中冇食好耐都會想嚟
2023-06-09 395 瀏覽
強推黑椒薯仔牛柳粒,燒味都唔錯,椒鹽九肚魚都好入味!自從幾年前朋友介紹食左一次,之後就一得閒想聚餐都會林起萬發!雖然要起深水埗地鐵站行一輪先到,不過值得嘅價錢又唔係貴,份量夠幾個男人食!記得只有椒鹽豆腐唔好食,其他都出乎意料地好!來得酒家最緊要好食,服務其次,上次叫埋家人&親戚來試都無令佢地失望
強推黑椒薯仔牛柳粒,燒味都唔錯,椒鹽九肚魚都好入味!

• 椒鹽九肚魚
2023-05-22 479 瀏覽
#深水埗萬發 man farti dont want to explain the food quality here..u can see everybody will order beef cube fries potato. very excellent taste. i tell you how to make this signature food1. boil the oil2. fries the potatos at least 2 mins until surface crispy and inside melting.3. fries the beef. beef is side dish not important** u can replace with another beef.4. mix with honey . done🫶🏻🫶🏻🫶🏻❣️❣️❣️sound easy. i cant make it. many resto cant achive this high quality. portion very big.worth-it.just environme
#深水埗萬發 man fart

1. boil the oil

worth-it.

just environment is not too good , a bit dirty.

2023-05-19
2023-05-08 460 瀏覽
⭕️短評:小炒王不夠鑊氣,不夠乾爽,醬汁偏向太咸,還用了青椒,底部仍有不少醬料。若說小炒王是衡量一間大排檔的指標,那麼這裡就只有最多70分。不過,椒鹽九肚魚繼續是隱陣之選,炸得外皮薄脆,內裡軟滑,份量還算充足 👍🏼薑蔥魚卜也做得不錯,但略為過於油膩,令本身偏膩的魚卜膩上加膩。至於這間同一做法的薑蔥桶蠔,就好吃得多。💵Budget: $200 pp📍 萬發海鮮飯店 (深水埗)深水埗九江街150-152號地下
⭕️短評:
小炒王

椒鹽九肚魚

薑蔥魚卜

💵Budget: $200 pp

📍 萬發海鮮飯店 (深水埗)
深水埗九江街150-152號地下
椒鹽九肚魚
2023-05-08 304 瀏覽
香港大排檔很多,但是我吃過最好吃的薯仔牛柳粒一定是萬發!-黑椒薯仔牛柳粒土豆炸到脆皮,內心粉粉的,口感吃起來像拔絲地瓜!牛柳雖然沒有薯仔那麼絕,但也是軟嫩不柴的。整體就比較重口味,很下飯!-風沙雞脆皮炸子雞,表面有些脆脆,口感很好,吃了很多次了,火候掌握的挺好,都是皮脆肉嫩不柴的👍🏻-蒸白鱔我超愛,但是又怕腥,在萬發吃次次都是肥美不腥,豆鼔汁拌飯🤤又要吃多一碗飯-炸蠔餅多人的時候都會叫這個,很香脆,大size直接是一大盆好壯觀,但是最近幾次吃中間比較厚粉,蠔仔的份量也普通,就不做推薦了✨多人吃可以和姐姐說加大size!價錢合理的!
香港大排檔很多,但是我吃過最好吃的薯仔牛柳粒一定是萬發!

-黑椒薯仔牛柳粒

-風沙雞
-蒸白鱔
-炸蠔餅
✨多人吃可以和姐姐說加大size!價錢合理的!
2023-05-02
  • 風沙雞
2023-05-06 253 瀏覽
由於我真係好鍾意食椒鹽九肚魚,所以去到咩餐廳都好想叫😂😂一咬落去 脆漿好薄 好香 九肚魚超滑,so far係我食過最好食既🫢🫢🤩另外蟶子皇都好值得一提 又大隻又甜下次一定要去,再試佢其他野🤤
由於我真係好鍾意食椒鹽九肚魚,所以去到咩餐廳都好想叫😂😂
另外蟶子皇都好值得一提 又大隻又甜
下次一定要去,再試佢其他野🤤
今晚去萬發食,唔小心做咗水魚比人搵笨。原本諗住叫味菜班腩,叫緊個陣有個短白頭髮阿叔侍應黎推薦另一款餸。佢話一魚兩味,班腩就拎去炒菜,魚骨就拎去炆。佢「聲稱」係海魚,原價$45 一兩,而家就$28 一兩,條魚就兩斤左右。咁佢就極力慫恿我去叫,仲拍心口話唔好食就搵佢。咁我平時都成日黎幫襯,我都覺得佢啲餸係幾好食又經濟(平時都係食$100-200 一個餸)。帶屋企人去食,又好肚餓,以為個兩碟餸貴極都係一二百蚊一碟。點知埋單睇到兩碟加埋$896❗️ 碟班腩炒菜就係魚片伴白烚菜芯🤯🤯,講好咗嘅炒菜呢? 碟炆魚骨就係炸魚頭仲有啲唔知咩炸魚骨加埋幾舊豆腐同火腩。圖入面右邊個碟就係唔好食嘅炆魚骨,上面個碟就係魚片伴白烚菜芯。之後埋單同佢對質(重點嘅對話)我:😡 阿叔侍應:👨🏻😡:你碟菜其實都幾難食,賣咁貴都唔係幾抵!👨🏻:好唔好食係睇你點定義啫最後減價到$700 先埋單,我都知自己蠢咗,冇問清楚兩碟幾錢仲有冇睇過睇魚係咪海魚就落咗單。但我覺得萬發嘅侍應係推銷上係有資料表達唔清晰,從而導致有食之後有拗撬。建議大家去食嘅時候唔好比個侍應sell,最好盡量跟餐牌叫。就算係想食佢sell個碟菜都要問好哂tot

之後埋單同佢對質(重點嘅對話)
我:😡 阿叔侍應:👨🏻
😡:你碟菜其實都幾難食,賣咁貴都唔係幾抵!
👨🏻:好唔好食係睇你點定義啫

最後減價到$700 先埋單,我都知自己蠢咗,冇問清楚兩碟幾錢仲有冇睇過睇魚係咪海魚就落咗單。但我覺得萬發嘅侍應係推銷上係有資料表達唔清晰,從而導致有食之後有拗撬。建議大家去食嘅時候唔好比個侍應sell,最好盡量跟餐牌叫。就算係想食佢sell個碟菜都要問好哂total價錢。如果係海鮮,一定要睇住佢劏,以免有偷龍轉鳳嘅可能。
  • 白烚菜心伴水魚嘅魚肉
2023-04-25 348 瀏覽
之前已經食過其餘三間(愛文生、小菜王、增煇)一定要試埋呢間💪🏻砵酒大鱔球 $148鱔件先走油脆身 再加洋蔥同砵酒爆香 放入煲仔內,鱔件有少少泥味 洋蔥同砵酒都落得好足,成個煲仔菜味道偏甜南乳骨 $108每一嚿排骨都有少少骨連住肉,肉質爽嫩,每一粒都炸得乾身脆口,但冇乜南乳味椒鹽九肚魚 $128每件九肚魚都炸得乾身,炸粉漿比其他店上得薄,筷子夾落去 一下就夾開咗兩節,唔留神嘅話會比較難夾起,調味就一流純味嘉士伯 $30大排檔食鑊氣小炒 必跟啤酒開心下🍻🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️店員姐姐超friendly 會同食客有講有笑傾計,當晚11點食宵夜 坐到打烊時間 老細都無趕我地走,好好人😍不過自己要知掟 唔好阻人收工🙊🙊

砵酒大鱔球 $148

南乳骨 $108

椒鹽九肚魚 $128

純味嘉士伯 $30
大排檔食鑊氣小炒 必跟啤酒開心下🍻

🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
2023-04-23
$250 (宵夜)
2023-04-11 408 瀏覽
估唔到依間咁出名,食物質素麻麻🥹黑椒薯仔牛柳粒🥔🦬 💰138 ❤️‍🔥6.5/10分炸薯仔確實好食,外脆內軟,薯仔味重,不過部分燶到食唔到😕牛柳係零牛味,好韌,似醃咗好耐去遮蓋佢本身品質唔高嘅事實🫠鹵水拼盤🐖 💰168 ❤️‍🔥1/10分全部都唔係好食到鹵水汁,唔夠入味😶‍🌫️佢俾嘅蒜蓉醋都溝咗水,完全唔酸😵‍💫腎、耳、墨魚唔夠爽脆😩紅腸、燻蹄太冧😞1分係俾佢份量都幾多(?)但唔建議重量不重質,而且$168依個質素都不了🤐⚜️整體性價比 3/10分
估唔到依間咁出名,食物質素麻麻🥹
黑椒薯仔牛柳粒🥔🦬 💰138 ❤️‍🔥6.5/10分
炸薯仔確實好食,外脆內軟,薯仔味重,不過部分燶到食唔到😕
牛柳係零牛味,好韌,似醃咗好耐去遮蓋佢本身品質唔高嘅事實🫠

鹵水拼盤🐖 💰168 ❤️‍🔥1/10分
全部都唔係好食到鹵水汁,唔夠入味😶‍🌫️
佢俾嘅蒜蓉醋都溝咗水,完全唔酸😵‍💫
腎、耳、墨魚唔夠爽脆😩紅腸、燻蹄太冧😞
⚜️整體性價比 3/10分