2019-08-29 357 瀏覽
對傳統嘅糖水舖總係有種情意結☺️因為中學嗰時(即係無幾耐之前)成日幫襯🤣覺得依啲舖比日式pancake呀千層蛋糕呀嗰啲舖頭更有味道🏡✨榴槤皇子 $60 係有一個拳頭咁大嘅榴槤✊🏻榴槤又香又甜好好味☺️配埋清甜嘅椰汁同海量嘅小丸子真係無得頂🤣真心 鍾意榴槤嘅揀依款實無錯🤪✨抹茶奶凍 $43奶凍配上紅豆 抹茶雪糕同黑糖QQ🍮奶凍一上枱超級動L笑死我🤣黑糖QQ幾好味 唔會太甜又有咬口雪糕嗰啲就正常發揮🍦
對傳統嘅糖水舖總係有種情意結☺️

2019-08-28
榴槤皇子
抹茶奶凍
2019-08-22 304 瀏覽
長期多人的糖水店,D食物都好快送上,不用等太耐,叫左個士多啤梨窩夫(52元),賣相好吸引,見到心情都會開心點。暖暖的窩夫配上香濃凍的朱古力雪糕,好正,窩夫是外脆內軟,仲有新鮮的士多啤梨同棉花糖,整個甜品是有內涵又有外表。杏汁雪燕燉椰皇(68元),椰奶杏汁配上雪燕同蓮子,因為熱食,食完覺得好潤, 之後仲可以食埋椰皇的肉。仲叫左個榴槤椰汁西米,入面有一大舊榴槤肉,配上大大粒的西米同西柚,榴槤肉好香。呢度除左糖水之外,仲有咸食的小食,叫左個雞翼4隻(26元), 雞翼大大隻,好多肉,熱騰騰, 雞皮炸到好脆,肉好嫩,配上椒鹽,真係好正~如果不是太飽,都想試埋佢D鮮渣生果汁,呢間糖水店,真是好多元化,適合不同人的需要同口味。
長期多人的糖水店,
D食物都好快送上,不用等太耐,

叫左個士多啤梨窩夫(52元),賣相好吸引,
見到心情都會開心點。
暖暖的窩夫配上香濃凍的朱古力雪糕,好正,
窩夫是外脆內軟,仲有新鮮的士多啤梨同棉花糖,
整個甜品是有內涵又有外表。

杏汁雪燕燉椰皇(68元),
椰奶杏汁配上雪燕同蓮子,
因為熱食,食完覺得好潤, 之後仲可以食埋椰皇的肉。

仲叫左個榴槤椰汁西米,入面有一大舊榴槤肉,
配上大大粒的西米同西柚,
榴槤肉好香。

呢度除左糖水之外,仲有咸食的小食,
叫左個雞翼4隻(26元), 雞翼大大隻,好多肉,熱騰騰,
雞皮炸到好脆,肉好嫩,配上椒鹽,真係好正~

如果不是太飽,都想試埋佢D鮮渣生果汁,
呢間糖水店,真是好多元化,
適合不同人的需要同口味。
2019-08-21
2019-08-13 276 瀏覽
突然想食甜品,一於去大圍呢間甜品舖食個宵夜,叫了個芒果窩夫,有驚喜,尤其熱食,窩夫非常鬆軟,配芒果雪糕好特別,味道好夾,好好味 ! 還有芒果粒,濃厚的芒果味及多重口感,一次過滿足愛吃芒果的我。仲有點了「黃金奶凍」,即芒果奶凍,最喜歡芒果爆珠,咬感好得意!奶凍好滑!吉列虎蝦香脆,外層金黃麵包糠炸得酥脆;喜歡吃用麵包糠炸的吉列菜式,外脆內軟,咬下去,那清脆的聲音,令人胃口大增, 金黃香脆,沒想過主打甜品店的小食都做得很不錯!椒鹽雞翼, 醃得入味,好惹味!推介!本來諗住只係食甜食,應該吾飽,但叫左兩個小食,即刻夠飽,大滿足!

吉列虎蝦
香脆,外層金黃麵包糠炸得酥脆;

椒鹽雞翼, 醃得入味,好惹味!推介!

2019-08-04 139 瀏覽
大圍嘅甜品小店,美味的杏汁蓮子椰皇燉雪燕,68元,好香杏仁味而且有一大碟雪燕,真材實料,超正。有綠茶新地38元,好濃的抹茶味飲品加雪糕,啱囇我呢啲抹茶愛好者。另外也有很多其他食物款式,包括撈麵、炸薯格、酸辣豬皮。其中,酸辣豬皮26元就最令人欣賞,豬皮好滑好爽,而且酸辣汁調得很好味。店內環境舒適,我們週日黃昏去,坐得好舒服,不會太逼而且光猛整潔,令人心情舒暢。這是值得推薦而且看得岀是用心經營的小店,支持。一定再來吃。

這是值得推薦而且看得岀是用心經營的小店,支持。一定再來吃。
炸薯格
杏汁蓮子椰皇燉雪燕
酸辣豬皮
抹茶新地
2019-07-31 119 瀏覽
同朋友仔唔知食咩好就黎左菓之店因為e到乜都有有小食撈麵同糖水先叫左d小食有豬皮同埋雞翼尖味道酸酸辣辣好開胃另外椒鹽雞翼即叫即炸上枱既時候仲熱辣辣炸得金黃配上椒鹽粉好香脆叫左芝士撈麵配豬扒同雞排各一個芝士1d都唔吝嗇全個麵都鋪滿濃濃嘅芝士但食落唔會覺得好流豬扒雞扒都好大份肉厚同多汁同朋友share 都夠食最後就一定要食個糖水奶凍震騰騰淡淡既牛奶味配上芒果醬味道清甜並唔會太膩三重奏分別有綠茶芒果曲奇味雪糕窩夫皮脆內軟仲熱辣辣加上蕉糖醬真係好滿足
同朋友仔唔知食咩好

三重奏分別有綠茶芒果曲奇味雪糕
窩夫皮脆內軟仲熱辣辣加上蕉糖醬
真係好滿足
2019-07-31 88 瀏覽
今日同朋友夜晚想飯 又想食埋糖水 就諗到之前食過既菓之店因為呢度雖然主打係好多款甜品但小食 同埋個撈麵 都不容忽視 值得一試我地先叫左幾款小食雞翼尖 同 豬皮 酸酸辣辣 好開胃椒鹽雞翼 皮脆肉嫩 都非常唔錯之後叫左兩款芝士撈麵 成個麵都被芝士覆蓋撈麵仲可以雙拼 或者加底 咁就唔駛怕唔夠飽跟餐加配既西瓜冰 夏日炎炎之下 簡直絕配到最後叫左兩款甜品 芒果盛宴 同 埋雪糕窩夫三重奏,個窩天加埋焦糖又脆又香,同埋雪榚味道好真,唔會似藥水味,好好食,可以下次再試下其他
今日同朋友夜晚想飯 又想食埋糖水 就諗到之前食過既菓之店

撈麵仲可以雙拼 或者加底 咁就唔駛怕唔夠飽
跟餐加配既西瓜冰 夏日炎炎之下 簡直絕配

到最後叫左兩款甜品
2019-07-31 77 瀏覽
小妹係榴槤Die hard fans 超級愛好者每次見到有榴槤食既甜品店都一定唔會錯過不過今次就特別d 除左心愛既榴槤 仲有椰皇好新鮮既配搭一間新派甜品店 有雪糕窩夫,雪山冰冰等基本野一d都唔出奇 但凍既椰皇甜品真係比較少見講明心繫榴槤 吃貨小妹當然二話不說揀左呢個"榴槤皇子" 未上枱已經聞到陣香味嘩 真係超級多榴槤肉 好興奮呀美味既榴槤 配上煙韌既小丸子同細細粒水晶珠 凍冰冰既加埋椰汁 好味到震~~~~小胖男友既芒果奶皇都好吸引 當造嘅芒果好甜配料除咗一樣有椰汁小丸子 最得意係多左原隻奶凍係入面好滑爸爸媽咪怕肥 就叫左light d既火龍果汁同奇異果汁吃貨小妹飲左一啖奇異果汁 超fresh飲得出真材實料
小妹係榴槤Die hard fans 超級愛好者

每次見到有榴槤食既甜品店都一定唔會錯過

不過今次就特別d 除左心愛既榴槤 仲有椰皇
好新鮮既配搭

講明心繫榴槤 吃貨小妹當然二話不說揀左呢個"榴槤皇子"
未上枱已經聞到陣香味
嘩 真係超級多榴槤肉 好興奮呀

小胖男友既芒果奶皇都好吸引 當造嘅芒果好甜
配料除咗一樣有椰汁小丸子 最得意係多左原隻奶凍係入面
好滑
爸爸媽咪怕肥 就叫左light d既火龍果汁同奇異果汁
吃貨小妹飲左一啖奇異果汁 超fresh
飲得出真材實料

$40 (宵夜)
  • 芒果奶皇
  • 榴槤皇子
2019-07-27 71 瀏覽
身為大圍人既小妹,今晚收工又唔想煮飯啦!正直炎夏,想搵一間有鮮榨果汁,又有小食甜品既餐廳真係唔容易 網上搵到大圍有呢間小店好似符合到小妹要求, 就一試啦環境唔算大,但感覺舒適, 岩岩入去果一刻覺得冷氣開到好低溫,還擔心沒帶外套既我會坐到騰騰陣,可能店員聽到都講覺得好凍,即刻開返高溫少少夠貼心飲品menu好吸引啊! 小妹酸辣雞翼尖,豬扒芝士撈丁雞翼尖好味啊酸酸辣辣,夠哂入味但唔會太咸。 而且都有10幾隻。份量充足。豬扒都有醃製過,入口鬆軟可口。撈丁除左有芝士醬外,本身都有用醬油撈過,份量都十足。 不過略嫌撈丁不太熱雞扒司華力膠芝士撈丁司華力腸熱燙燙,香熱脆雞扒就正常水準。撈丁一樣,略嫌唔夠熱啊!鮮榨西瓜汁加9蚊, 勁讚因為係即榨,。有少少西瓜肉,沒落冰,夏日消暑飲品。食飽飽埋單都係114蚊
網上搵到大圍有呢間小店好似符合到小妹要求, 就一試啦

夠貼心

飲品menu好吸引啊!

酸辣雞翼尖豬扒撈丁

小妹酸辣雞翼尖,豬扒芝士撈丁
雞翼尖好味啊

豬扒都有醃製過,入口鬆軟可口。

司華力腸雞扒撈丁

雞扒司華力膠芝士撈丁
司華力腸熱燙燙,香熱脆

雞扒就正常水準。
撈丁一樣,略嫌唔夠熱啊!

西瓜汁

鮮榨西瓜汁
加9蚊, 勁讚
因為係即榨,。有少少西瓜肉,沒落冰,夏日消暑飲品。

食飽飽埋單都係114蚊
西瓜汁
2019-07-13 88 瀏覽
住喺大圍但又唔係好近mtr 嗰頭,有時夜媽媽11點幾想食下甜品又唔想行到咁遠,都會選擇黎呢間菓之店食,佢開到凌晨兩點。每次黎食都見好多客,唔同年齡層既客都有。因為入面冇位,所以店員喺出面拍左張枱比我地坐,夜晚有d風咁,坐出面都舒服既!今次食佢既紅豆抺茶窩夫,仲有腐竹雞蛋糖水,呢個紅豆就真係太太太甜啦!本人覺得,就算加左窩夫嗰d 都唔係幾中和到佢既超甜味道,但窩夫係焗得幾好食,夠脆又夠厚!跟住抺茶雪糕味道都唔錯。而個腐竹雞蛋糖水都一如以往咁好味!
而個腐竹雞蛋糖水都一如以往咁好味!
2019-07-05 68 瀏覽
雲疊花園有間甜品店一路都知道,但原來佢有麵食,朋友唔講都唔知芝士撈麵,咁邪惡嘅嘢好耐冇食過,朋友推介就試一試,一上菜見到成碟都要芝士,即刻嘩一聲,撈埋啲公仔麵食,味道啱啱好,唔會太勁,除咗燒賣魚蛋外,佢仲有豬扒,司華力腸,鴨胸等。加$9有杯西瓜汁,加埋都係$4x 炎炎夏日,雖然邪惡,都要食啲好嘢開心吓🤣🤣

加$9有杯西瓜汁,加埋都係$4x

炎炎夏日,雖然邪惡,都要食啲好嘢開心吓🤣🤣
2019-07-03 99 瀏覽
今日在大圍吃完午餐,雖然飽,但女士對甜品是有兩個胃,剛好下午茶時間,找甜品去,朋友介紹我這間菓之店,門面簡潔,店內乾淨,可以一試雪糕奶凍窩夫 $68窩夫烘焗得外脆內軟,配上鮮果和綠茶雪糕伴食,香濃綠茶味香濃幼滑,奶凍非常幼滑,震騰騰,震得好開心糖漿和合桃碎伴碟,賣相👍🏻👍🏻👍🏻太極小丸子 $39熱食味道更香滑,芝麻糊配合桃露,養顏,烏顏、補腦,小丸子軟糯,雙重口感,最啱貪靚既我芒果雪山 $43可以自由配搭配料,小朋友選擇了啫喱,七彩顏色更添食慾,高高的雪山震撼眼前,濃濃芒果香甜,涼透心之選食得太多凍食,配上熱食平均番酥炸芝士蝦球 $32炸得香脆唔油膩,蝦球爽口,中間芝士溶到可以拉絲,我拉到20cm長添,滋味又好玩環境企理,職員親切招待,坐得舒適,下次再黎試試其他甜品
,朋友介紹我這間菓之店,門面簡潔,店內乾淨,可以一試

雪糕奶凍窩夫 $68
糖漿和合桃碎伴碟,賣相👍🏻👍🏻👍🏻

太極小丸子 $39

芒果雪山 $43

食得太多凍食,配上熱食平均番

酥炸芝士蝦球 $32

環境企理,職員親切招待,坐得舒適,下次再黎試試其他甜品

2019-07-02
2019-07-02 59 瀏覽
Angel 之前在大圍食過烤魚,回家途中見到附近有間糖水店,見到裏面有好多人客,裝修都唔錯,所以今次朋友開車在附近食完食,就來這裏吃甜品。泊車都算方便,可以拍在門口,也不錯👍🏻今次這裏人流都同上一次一樣坐滿了客,雖然比較多客人但是座位分配都坐得舒服的,不會狹窄。我點了黑白配同餐牌一樣賣相非常吸引,秀色可餐。黑芝麻糊做底,鹹甜適中,而且比較健康,旁邊加了小丸子,口感Q彈牙,中間加了奶凍,奶凍口感柔滑,好好味。我朋友點了西瓜雪山🏔️,雪山整得又夠高, p山腳旁邊放滿了色彩繽紛的啫喱,大人小朋友見到都喜歡💕,天氣那麼熱消暑一流。鮮榨果汁同樣吸引,新鮮的水果鮮榨出來,色彩繽紛,又健康。我點了火龍果汁同荔枝汁因為鮮榨所以是水果的原味,我最喜歡火龍果汁顏色鮮艷奪目,而且沒有添加糖分,夠健康。

我點了黑白配
同餐牌一樣賣相非常吸引,秀色可餐。
黑白配

鮮榨果汁同樣吸引,新鮮的水果鮮榨出來,色彩繽紛,又健康。
2019-06-21
$70 (宵夜)
黑白配
2019-06-27 484 瀏覽
菓之店📍大圍田心街20號雲疊花園2號Kay gor 食飽又係要搵糖水食下啦甘岩朋友又住附近就要試下啦依度泊車都幾方便, 唔會搵唔到位西瓜雪山👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻西瓜超級夠甜, 立即解暑阿配Jelly 超正阿,好凍夠味荔枝汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鮮打汁, 荔枝味超濃配上沙冰, 為身體降左不少溫, 正阿土多啤梨汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻士多啤梨味好重, 超正配沙冰餐廳位置都幾好又方便服務員態度超禮貌既絕對岩一班朋友黎坐下傾下計Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備注👍🏻5粒代表最推———#kayGorfoodie #foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #love #instagood #beautiful #happy #followme #friends #follow4follow #tagsforlikes #photography #instafood #fashion #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #smile #i
菓之店
📍大圍田心街20號雲疊花園2號

Kay gor 食飽又係要搵糖水食下啦
甘岩朋友又住附近就要試下啦
依度泊車都幾方便, 唔會搵唔到位

西瓜雪山👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
西瓜超級夠甜, 立即解暑阿
配Jelly 超正阿,好凍夠味

荔枝汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鮮打汁, 荔枝味超濃
配上沙冰, 為身體降左不少溫, 正阿

土多啤梨汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
士多啤梨味好重, 超正配沙冰

餐廳位置都幾好又方便
服務員態度超禮貌既
絕對岩一班朋友黎坐下傾下計

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推
———

#love #instagood #beautiful #happy #followme #friends #follow4follow #tagsforlikes #photography #instafood #fashion #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #smile #igers
#hkig #hkigfood
2019-06-26
$100 (宵夜)
2019-04-02 210 瀏覽
飯後甜品一定會到菓之店,是大圍街坊近近地的好選擇!約揸車朋友一般泊路邊就可以,又或者天氣清涼的時候坐舖頭出面都好舒服!雜果沙冰(練奶)平時必叫,生果新鮮👍🏻楊枝甘露小丸子,有齊曬最鐘意食的嘢😋不過小丸子略嫌淋咗少少,楊枝甘露足料燒賣也是必叫,配埋辣油非常好食雞翼/豬扒撈麵都好好食,不過今日太飽冇叫到
雜果沙冰(練奶)平時必叫,生果新鮮👍🏻
燒賣也是必叫,配埋辣油非常好食
雞翼/豬扒撈麵都好好食,不過今日太飽冇叫到
自選雜果沙冰
楊枝金露小丸子
燒賣
2019-01-31
$35 (宵夜)
自選雜果沙冰
楊枝金露小丸子
燒賣
2019-02-24 146 瀏覽
今次呢間糖水店係係屋宇附近, 好多街坊既聚腳地,非常熱鬧。如果係糖水時間去食,都幾多人,少少逼,甚至要排隊。今次叫左兩碗中式糖水,包括紫薯湯圓和合桃糊。兩碗糖水都唔會好甜,甜度較低較健康。紫薯湯水既紫薯都煮到十分軟,味道香甜。而花生湯圓皮簿有咬口,相當唔錯。而合桃糊非常細滑,有香濃既合桃味,少少甘香,非常養生👍🏻 整體而言,雖然糖水價錢唔係超平,但價錢對得起食物質素,而且係吹水談天既好地方。如果經過大圍,相信我都會再黎試試其他款式既糖水。
而合桃糊非常細滑,有香濃既合桃味,少少甘香,非常養生👍🏻
合桃糊
紫薯湯圓
2019-02-24
$35 (其他)
合桃糊
紫薯湯圓