2019-01-01 194 瀏覽
其實都唔係第一次去“菓之店”食野,覺得佢啲糖水都唔錯,仲有啲小食。菓之店嘅地理位置10分好,附近又有泊車位,又係大圍火車站附近。講返啲嘢食先,尋日嗌左個芒果雪山,太極小丸子。味道都10分唔錯。
2018-01-28 769 瀏覽
前日同女朋友行過間野,見過門口都ok,諗住試吓,食咗紫薯小丸子同桃膠燉椰王。等足4個字先有得食,以為唔會太差啦,點知紫薯煲到又爛又老,根本番薯渣咁樣; 椰王又唔寫明用杏汁燉,我地本身好憎食杏汁,但唔食又好浪費,裏面啲杏汁仲要係用粉開嘅,兩碗野都甜到嘔,好難食。後來問佢有冇餐巾,點知連呢樣都冇。後尾聽到隔離幾枱話佢地係咁俾錯野,根本啲單就亂哂。連腐竹蓮子都要等幾個字,同埋得嗰一粒蓮子咁大把!總括而言,冇服務、食物差!

總括而言,冇服務、食物差!
2017-10-26 598 瀏覽
呢度嘅食品唔錯,尤其是呢度嘅芝士撈麵非常好味,深宵時間好難搵到一間糖水店可以醫肚又可以食糖水,我試咗個司華力雞扒芝士勞面同雞翼尖(好味)我太太食個鮮果奶凍,粒粒新鮮生果,份量再多少少就非常好,希望改善。至於招呼服務同環境各方面都好滿意呀。希望貴店加油啊!
2017-09-24 516 瀏覽
心血來潮想食糖水就黎左菓之店糖水選擇不多 都係d大路野啦基於唔想食刨冰類🍧既野所以叫左一個芒果盛宴同埋一個冰糖木瓜燉雪耳芒果盛宴佢的確無呃人 芒果 芒果爆珠 芒果雪糕 奶凍樣樣都有齊但份量小得可憐 完全唔值$38奶凍無咩奶味 芒果唔算話好新鮮雪糕都係平平無奇冰糖木瓜燉雪耳味道尚可 但份量都比較細木瓜只有兩小舊甜味比較重 掩蓋了木瓜本身有的清甜味總結想同朋友宵夜食糖水傾下計都ok因為間野唔太多人幫襯 易揾位傾計坐耐d都唔會覺得唔好意思不過食物質素就麻麻地 而且份量都好的骰建議都係去返大圍火車站附近d糖水舖食糖水選擇較多 而且 味道會比較好
心血來潮想食糖水

傾計坐耐d都唔會覺得唔好意思
不過食物質素就麻麻地 而且份量都好的骰
建議都係去返大圍火車站附近d糖水舖食糖水
選擇較多 而且 味道會比較好
$33 (宵夜)
2017-08-25 317 瀏覽
附近得呢間糖水店,之前堂食都ok,今次外賣完全唔係嗰回事。個芋頭西米露加涼粉,得2條芋頭,嬲左個黑白配一打開,見到啲芝麻糊一半都冇以為唔小心倒瀉左應該唔會有下次。。。
附近得呢間糖水店,之前堂食都ok,今次外賣完全唔係嗰回事。
個芋頭西米露加涼粉,得2條芋頭,嬲左

個黑白配一打開,見到啲芝麻糊一半都冇以為唔小心倒瀉左

應該唔會有下次。。。
2017-08-25
外賣自取
其他
2017-05-19 413 瀏覽
要搵一間好食既糖水鋪其實真係幾難....大圍呢間因為係三多附近..而且可以泊到車...有時食完三多都會黎甜下...呢個普通雪糕~不過好奇點解佢地D雪糕咁圓~西瓜雪山...西瓜夠甜其實都唔會失敗綠武士....我知我要求唔應該太高...其實個綠茶雪糕交黎既佢唔夠綠茶我係OK接受既...但係點解個布丁無奶味?我唔係叫大菜糕喎....香蕉窩夫....個窩夫只係合格,唔夠蛋香...唔好食但唔係難得...店舖D姐姐幾好態度既~一班朋友黎坐下傾計係非常好既
要搵一間好食既糖水鋪其實真係幾難....

呢個普通雪糕~不過好奇點解佢地D雪糕咁圓~

西瓜雪山...西瓜夠甜其實都唔會失敗

香蕉窩夫....個窩夫只係合格,唔夠蛋香...

2017-05-09
$40 (宵夜)
2017-04-26 308 瀏覽
腸粉$10 - 正常雞翼尖 $22 (好似) - 好吃~惹味鳳爪一般, 凍的, 不入味, 辣得來怪怪的, 而且有點過硬還點了芋頭西米露 $22好吃, 但這季節的芋頭一般般
腸粉
腸粉$10 - 正常

雞翼尖 $22 (好似) - 好吃~惹味

鳳爪一般, 凍的, 不入味, 辣得來怪怪的, 而且有點過硬

還點了芋頭西米露 $22

好吃, 但這季節的芋頭一般般
2017-04-24
$60 (宵夜)
腸粉
  • 雞翼尖
2017-04-25 169 瀏覽
同老公食完飯後,好似仲差d野,過對面既菓之店食糖水,我揀左個Oreo 三重奏,賣相唔錯,香炸oreo口感好得意~我諗佢係將塊餅加左脆漿去炸,不過最好食都係果球雪糕~~
Oreo三重奏
Oreo三重奏
2016-11-29 380 瀏覽
朋友帶路,揸車來到大圍這個甜品店。有別於一般只賣糖水的甜品店,菓之園的食物種類簡直可說是深宵食堂。除了常見的中西式糖水,砂冰,還有超邪惡的芝士撈麵...芝士撈麵可以選多種餸菜配搭,我因為太肚餓,選了雞扒配司華力腸。那雞扒皮脆多汁,那芝士拉著絲地香氣撲鼻,實在不比專營芝士撈麵的餐廳差。除了撈麵,燒賣魚蛋腸粉,各式果汁一應俱賣,價錢廉宜。加上附近有錶位,帶朋友揸車來一定滿足到所有人的胃口。
朋友帶路,揸車來到大圍這個甜品店。
有別於一般只賣糖水甜品店,菓之園的食物種類簡直可說是深宵食堂。除了常見的中西式糖水,砂冰,還有超邪惡的芝士撈麵...

雞扒司華力腸芝士撈麵
雞扒司華力腸芝士撈麵
2016-06-27 658 瀏覽
每次夜晚經過大圍都一定會去呢間甜品舖食個宵夜,飲杯野。雖然每次都夜晚11點後甚至零晨去,但呢度生意都好好,經常滿坐。對面就有泊車咪錶位,但常滿好難等到位,揸車嚟既要留意啊。我最喜歡係呢度個芝士撈麵一啲都唔流又夠芝士味。 奇異果汁就麻麻,味道酸(可能唔係適合既季節),果汁好稀。。。今次11點嚟到滿哂坐,唯有買個外賣反去食。西瓜芝麻珍珠沙冰沙冰一定係堂食好味過外賣,但外賣都可以,份量算多但味道唔太夠甜。雞蛋腐竹蛋糖水味道夠甜,腐竹夠多好味

我最喜歡係呢度個芝士撈麵
一啲都唔流又夠芝士味。

今次11點嚟到滿哂坐,唯有買個外賣反去食。

西瓜芝麻珍珠沙冰
雞蛋腐竹蛋糖水
味道夠甜,腐竹夠多
好味
外賣自取
$50 (宵夜)
  • 芝士撈麵
2016-06-20 444 瀏覽
約左兒時舊友係大圍聚舊, 食完餐飯仲想繼續傾, 糖水舗就係不二之選~一直住係附近, 以前菓之店係好細間, 一D都唔吸引, 寧願行去大圍食X師傅, 但而家裝修過, 地方大左同埋望落都光猛乾淨, 所以先夠膽去試~諗住屋村甜品舗都係例牌傳統中式糖水, 西米露, 又唔止喎, 朋友叫左個綠茶窩夫, 有擺碟架喎, 件窩夫係綠茶味, 唔係是但整件窩夫加球綠茶雪糕就當係, 而且仲有紅豆伴碟, 件窩夫未至於去到好好食, 但都鬆軟, 有綠茶味得黎又唔會太苦, 至於傳統中式糖水紫米露, 不過不失啦, 好似"稀"左少少, 情況有少少似煲好左既紫米露加水翻煲.無諗過以前"up up dup dup"既糖水舗, 而家竟然有D新野食, 仲要賣相同味道都唔差~

• 綠茶窩夫
2016-04-02 393 瀏覽
晏就行到返大圍,心思思想食甜品,叫左個未食過嘅芒果窩夫,食落有驚喜!芒果肉甜,估唔到嘅係佢啲醬係咖啡焦糖味,配芒果雪糕好特別,味道又好夾切埋個窩夫同雪糕一齊食,好好味
芒果窩夫
切埋個窩夫同雪糕一齊食,好好味
2016-03-31
芒果窩夫
2015-09-06 318 瀏覽
行過呢間甜品屋,買了一個熱嘅腐竹蛋糖水外賣,諗住慢慢嘆。一打開,看見賣相已經徹底失望。处賣碗偏細,應該係一般甜品外賣碗嘅三分之二左右,好唔抵食。腐竹係見到一塊塊嗰種,完全沒有融化於水,所以係腐竹還腐竹,糖水還糖水,當然咁嘅煮法糖水只得甜味無腐竹味。腐竹又唔夠淋,食到底連一粒白果都無,味道食落係完全感覺唔到自己食緊腐竹雞蛋糖水。煮到咁我諗係甜品舖已經係絕咗跡,估唔到咁都比我食到。其實基本方法係要水滾先落腐竹之嘛!
行過呢間甜品屋,買了一個熱嘅腐竹蛋糖水外賣,諗住慢慢嘆。一打開,看見賣相已經徹底失望。处賣碗偏細,應該係一般甜品外賣碗嘅三分之二左右,好唔抵食。腐竹係見到一塊塊嗰種,完全沒有融化於水,所以係腐竹還腐竹,糖水糖水,當然咁嘅煮法糖水只得甜味無腐竹味。腐竹又唔夠淋,食到底連一粒白果都無,味道食落係完全感覺唔到自己食緊腐竹雞蛋糖水。煮到咁我諗係甜品舖已經係絕咗跡,估唔到咁都比我食到。其實基本方法係要水滾先落腐竹之嘛!
10 分鐘 (外賣自取)
2014-12-28 197 瀏覽
真心覺得此店無用心整中式甜品叫左芝麻糊。合桃糊。紫米露個人口味覺得太甜煮到好似漿糊咁合桃同芝麻一啲香味都無食得出芝麻一定無炒過同焗過做街坊地方食都唔平難食到咁唔會再想食囉
真心覺得此店無用心整中式甜品
叫左芝麻糊。合桃糊。紫米露
個人口味覺得太甜
煮到好似漿糊咁
合桃同芝麻一啲香味都無
食得出芝麻一定無炒過同焗過
做街坊地方食都唔平
難食到咁唔會再想食囉

芝麻糊。合桃糊。紫米露
2014-12-28
$25 (其他)
2014-03-16 286 瀏覽
菓之店離開大家一段時間之後, 終於回歸啦!簡簡單單的清潤之選, 當然是冰糖木瓜燉雪耳吧! 甜度適中, 木瓜味濃郁. 可能最近經常捱夜, 喉嚨有點乾涸, 糖水放進嘴巴裡沒多久就感到很滋潤.芒果雪山也是不錯的選擇, 沙冰部份的芒果味很重, 甜味跟芒果味的比例很好. 味道很好, 可惜今年春天仍然有冷冷的感覺, 唯有等夏天熱一點再續前緣吧.
菓之店離開大家一段時間之後, 終於回歸啦!
木瓜雪耳
芒果雪山
題外話/補充資料: 地方寬敞、乾淨
2014-03-14
$30 (宵夜)