2024-03-11 385 瀏覽
今日有去到這間係元朗YO HO嘅莆田、又做緊海蠣節啦☺️,$228就食到兩道菜、同時都有福建特別菜式、整間店面環境新派與懷舊共於一新🤔、坐著寬敞舒適感覺都唔錯!.$228兩道菜黑松露海蠣燒豆麵九層塔香燜海蠣呢兩款都係新出嘅海蠣特式菜🤔、今次選擇咗兩款都幾特別!黑松露海蠣燒豆麵整款以特式窩送到上枱散發香噴噴味😚、湯汁入口濃濃黑松露味道😋、豆麵食到入口煙韌彈牙滑口、配埋清香冬菇沾滿湯汁令到味道雙重香味更加好食又美味!九層塔香燜海蠣整窩係新款式砂窩盛載上枱更加吸引🤤、當店員打開蓋散發煙霧彌漫卜卜聲、食到入口好香九層塔味道😚、口感鮮嫩滑口啖啖海蠣😋、整窩嚟講惹味我覺得都幾好食!.家常豬蹄凍 $58呢一款家常豬蹄凍係一款特式家鄉菜🤔、整款賣相通透特別細細件一啖一口、入口爽口又帶點彈牙美味😋、感覺滿滿膠原配埋豬蹄味道特別、加添少許辣醬更加惹味又好食!.黃金荷葉包 $38呢一款荷葉包金黄嘅賣相都睇得吓🤔、整件配料有肉絲條、洋蔥配埋酥脆荷葉包、食到入口十分之美味又好食😋真的唔錯!.阿元香草雞 $118呢一碟香草雞望著都幾好🤔、香草雞醮著香滷汁沾滿整份、令到皮肉緊實更加入味、入口味道好香香滷汁😚、感覺帶點

$228兩道菜
黑松露海蠣燒豆麵
九層塔香燜海蠣
呢兩款都係新出嘅海蠣特式菜🤔、今次選擇咗兩款都幾特別!
黑松露海蠣燒豆麵

家常豬蹄凍 $58

黃金荷葉包 $38

阿元香草雞 $118

呢一碟香草雞望著都幾好🤔、香草雞醮著香滷汁沾滿整份、令到皮肉緊實更加入味、入口味道好香香滷汁😚、感覺帶點好似酒香味!
薄荷琵琶凍 $48

呢一款係這個一時凍一時熱嘅天氣、食番個都幾好☺️、上面放咗一個枇杷果及薄荷葉、將枇杷熬成汁做果凍入口軟綿綿又滑口、酸甜爽口帶點潤喉口感😚、甜度適中味道都唔錯!
酥炸冰心榴槤 $58

呢一款冰心榴槤望著夠哂吸引🤤、係新加坡特式甜品🤔、甘香酥脆嘅賣相好似朵金花😍、配埋冰凍榴槤果肉做餡、

味道好香甜口感軟綿綿滑口😋、兩者一薄脆一甜口都好夾又好食!
2024-03-09
10-11月係大閘蟹🦀既季節,梗係每年都要食啦,但又想試下食閩菜,去莆田一次過滿足晒兩個願望⭐️餐廳位於Yoho Mall I期,空間好大,座位都好寬闊,燈光充足,裝修簡約藍白色好柔和🩵🤍,好多枱都一家大細來用餐。大閘蟹1人餐 $498🩵清蒸金秋大閘蟹🦀三隻!!!😋1隻公,2隻乸隻隻蟹🦀大慨都有4兩重,新鮮熱炳炳♨️上枱,拆開估唔到勁多膏🧡蟹公相對就較為豐潤,肉味鮮美,小妹特別鍾意入面透白色的,口感細嫩綿綿,回味無窮🤩蟹乸就以蟹黃為特色, 蟹黃量都較多,色澤金黃,質地細膩,都係濃郁既蟹味令人愛不釋手啊🤭🩵自選3款小菜-冰浸苦瓜-家常豬🐷蹄凍-蝦苗頭水紫菜前菜苦瓜清爽,豬蹄凍好有咬口,水紫菜酸酸甜甜,很開胃。🩵莆田匾肉湯原來係福建傳統手工品,聽講燕皮係用木槌打成漿,再加木薯粉,慢慢調製出薄薄的皮🤗湯底鮮香濃郁,肉片軟嫩多汁,入口即化,呢個可以為試👍🏻。🩵莆田海鮮滷麵滷麵好足料有花甲,解蝦🦐,小棠菜,湯底濃厚麵質好爽滑,份量都不少。🩵薑茶🍶薑茶可以驅寒解毒,飲完胃暖暖,好貼心♥️🩵福建特色海蠣煎 $128新鮮蠔仔🦪配脆口煎餅,好香口,食完一口又一口🤭

大閘蟹1人餐 $498
🩵清蒸金秋大閘蟹🦀三隻!!!😋1隻公,2隻乸

🩵自選3款小菜
-冰浸苦瓜
-家常豬🐷蹄凍
-蝦苗頭水紫菜
前菜苦瓜清爽,豬蹄凍好有咬口,水紫菜酸酸甜甜,很開胃。

🩵莆田匾肉湯
湯底鮮香濃郁,肉片軟嫩多汁,入口即化,呢個可以為試👍🏻。

🩵莆田海鮮滷麵

🩵薑茶🍶
薑茶可以驅寒解毒,飲完胃暖暖,好貼心♥️

🩵福建特色海蠣煎 $128
新鮮蠔仔🦪配脆口煎餅,好香口,食完一口又一口🤭
2023-11-30 455 瀏覽
莆田是時尚的中菜館,主打新派福建菜,曾連續六年獲得米芝蓮一星,湖水綠的主調配上淺木系傢俱,感覺雅致清幽。坐在窗邊,自成一角,環境寛敞舒適,今次被金秋大閘蟹吸引著,與好友來大快朵頤! 金秋大閘蟹 (母) $118上枱時熱騰騰,大閘蟹當造,打開蟹蓋,澎湃又金黃的蟹膏傾瀉出來,令人垂涎。用小匙子挖出,濃郁細滑的蟹膏,鮮味十足,像鹹蛋黃般的甘香。再剪開蟹腳,慢慢品嚐柔順鮮甜的蟹肉,令人食指大動。其後店員送上熱薑茶,暖胃驅寒,甜而後勁帶辣,十分䁔身…普寧豆醬焗鰻魚 $188鰻魚煲香噴噴,切件鰻魚口感結實,飽滿有彈性,鋪上普寧豆醬焗製。大口咬下,鰻魚皮嫰軟滑,惹味之餘,充滿普寧豆醬的鹹香,令到鰻魚鮮味更突出,味道提鮮,細緻吸引。 褔建恃色海蠣煎 $128金香的海蠣煎是必點推介,煎至兩邊微脆,海蠣肉質飽滿㘣厚,十分鮮甜,配上惹味香蔥及韮菜粒,啖啖蠔的鹹鮮香,香口滋味,令人意猶未盡。肉鬆茄子 $28茄子炸至香酥清脆,入口甘香,內裡茄子濕潤軟綿,灑上滿滿肉鬆, 增添一份鹹香, 開胃小食。莆田荔枝肉 $98顆顆肉粒外脆內軟,用上荔枝醬汁,酸甜醒胃 豬肉軟腍鬆化,充滿肉汁,除了三色椒,還有多汁荔枝果肉,大大

金秋大閘蟹 (母) $118

普寧豆醬焗鰻魚 $188

褔建恃色海蠣煎 $128

肉鬆茄子 $28

莆田荔枝肉 $98
顆顆肉粒外脆內軟,用上荔枝醬汁,酸甜醒胃 豬肉軟腍鬆化,充滿肉汁,除了三色椒,還有多汁荔枝果肉,大大增添味覺享受!
🍐桂花陳皮燉雪梨 $48
賣相吸引,原隻雪梨浸泡在桂花糖水,入口蜜甜綿化,細味到淡淡桂花和陳皮清香,滋潤喉嚨,是秋冬最佳的甜品
莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖 作為莆田嘅fans,每次一見到佢哋做唔同食材嘅季節時,我都第一時間約人去嚐鮮。今年秋天,莆田推出大閘蟹套餐,主打金秋大閘蟹,吸引唔少愛蟹之人一嘗秋蟹之味。雖然我係愛食蟹之人,但印象中無食過大閘蟹,怕自己一個食唔晒,所以遠道邀嚟居於澳門嘅蟹癡表妹,陪我一齊食! 💰$28肉鬆茄子 🍆之前介紹過性價比好高嘅肉鬆茄子,真係食過返尋味,所以點咗份俾我表妹試下。鹹鹹香香嘅肉鬆真係好好味,炸茄子外皮脆口,茄子肉軟嫩,大人細路都會愛上。 💰$98芋泥香酥鴨 🦆由於表妹份人比較隨意,所以佢叫我發辦,揀一道肉食小菜。本來我想試下從未食過嘅荔枝肉嘅,但始終對芋泥香酥鴨念念不忘。滷過嘅鴨肉味道格外香濃,由酥脆嘅炸芋泥包裹住,入口滿是香味,真係食幾多次都唔會厭。 💰$168蟹黃炒米粉 🦀🍜除咗食原隻大閘蟹外,莆田仲有推出兩款以蟹入饡嘅菜式。我同表妹都對蟹黃炒米粉好有興趣,幻想到會有一碗蟹黃倒落去炒米粉度,撈成金金黃黃嘅麵食。殊不知原來佢同我之前食過嘅炒米粉差不多,只係少咗啲紫菜。話雖如此,呢道蟹黃炒米粉味道依然無令我哋失望。儘管唔係用大量蟹黃炒,但每一
莆田 Putien
📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

💰$28
肉鬆茄子 🍆

💰$98
芋泥香酥鴨 🦆

💰$168
蟹黃炒米粉 🦀🍜

話雖如此,呢道蟹黃炒米粉味道依然無令我哋失望。儘管唔係用大量蟹黃炒,但每一口都食到蟹黃同蟹油嘅鮮味,配上我非常喜愛嘅興化米粉,真係好夾!我特別鍾意米粉內嘅迷你豆腐,佢嘅口感介乎于豆卜同魚腐兩者之間,每粒都吸滿汁,好味道!

私心推介大家一試莆田辣媽辣醬,只係落少少,食材嘅鮮味就得以提升,米粉立即變得更好食,有機會大家一定要試下!

[價錢 Price]
💰$168 (公) 118 (母)
金秋大閘蟹 🦀
我哋叫咗一公一母,大隻啲嘅係公,細隻啲嘅係母。母嘅蟹膏比較實,顏色偏橙紅,味道亦比較濃;公嘅蟹膏比較滑溜,蟹鮮味更重,兩者嘅蟹肉都好新鮮。我哋嘅心得係,如果想平平哋食大閘蟹過下口癮,叫母嘅會相對抵食,而且味道會較易入口,推介俾未食過但又想試下食大閘蟹嘅人食。

食完大閘蟹飲返杯薑菜是常識吧。呢度嘅薑茶用好有特色嘅器皿裝住,好似清酒壺同酒杯咁。店員細心提醒話薑茶好熱要小心,仲貼心地幫我哋酙茶,服務態度一流。薑茶入口有些少甜味,吞落喉嚨後帶後勁嘅辛辣,最適合喺食完寒涼嘅大閘蟹後飲。
  • 興化米粉
  • 芋香鴨
今年都同皇太后👩‍👧食左幾次大閘蟹🦀但每次都係屋企食,要佢做一餐🫣今次同佢出去食,唔洗自己做😎等佢可以慢慢𝐄𝐧𝐣𝐨𝐲👏🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▫️開胃前菜 : 酸辣洋白菜▫️茶 : 杞子菊花茶🌼.🦀 大閘蟹𝟏人餐 ($498/位) 🦀▪季節精選清蒸大閘蟹 (𝟑隻 • 𝟏公蟹 / 𝟐母蟹)即叫即蒸,雖然睇落唔係好大隻,但打開隻隻都好爆膏🧡鉗 • 腳拆拆埋埋都有唔少肉嫁🫢(會提供埋 : 點蟹薑醋 • 食蟹工具 • 即棄手套 • 濕紙巾).▪特式小食 (6揀𝟑)[𝟐] 滷水豆腐🤎[𝟑] 蝦苗頭水紫菜 : 酸酸地,幾開胃🦐[𝟔] 冰浸苦瓜 : 薄薄長片,食落爽脆,加左少少蜂蜜🍯食落甜甜中帶少少甘.▪主食(𝟑揀𝟏)[𝟑] 興化炒米粉好多配料,特別係海鮮🌊(蝦 • 蜆肉 • 蟶子) • 肉 • 菜 • 紫菜…幼身米粉炒得超乾身,一𝐝都唔油😌重點❣️店家自製辣媽醬,一定要加埋食,超級惹味😝.▪湯品 : 莆田扁肉湯 好多粒煙韌外皮既餃🥟,飲落帶少少酸🥣.▪仲有送𝟏杯驅寒薑茶🍵.另外個散嗌左個👉🏻▪莆田荔枝肉 ($98)外層炸皮脆卜卜💥唔會好厚。肉夠淋身🐷
今年都同皇太后👩‍👧食左幾次大閘蟹🦀
但每次都係屋企食,要佢做一餐🫣
今次同佢出去食,唔洗自己做😎
等佢可以慢慢𝐄𝐧𝐣𝐨𝐲👏🏻
▫️開胃前菜 : 酸辣洋白菜
▫️茶 : 杞子菊花茶🌼
🦀 大閘蟹𝟏人餐 ($498/位) 🦀

▪季節精選
清蒸大閘蟹 (𝟑隻 • 𝟏公蟹 / 𝟐母蟹)
即叫即蒸,雖然睇落唔係好大隻,但打開隻隻都好爆膏🧡
鉗 • 腳拆拆埋埋都有唔少肉嫁🫢
大閘蟹

▪特式小食 (6揀𝟑)
[𝟐] 滷水豆腐🤎
[𝟑] 蝦苗頭水紫菜 : 酸酸地,幾開胃🦐

▪主食(𝟑揀𝟏)
[𝟑] 興化炒米粉
幼身米粉炒得超乾身,一𝐝都唔油😌
重點❣️店家自製辣媽醬,一定要加埋食,超級惹味😝

▪湯品 : 莆田扁肉湯
好多粒煙韌外皮既餃🥟,飲落帶少少酸🥣

▪仲有送𝟏杯驅寒薑茶🍵
薑茶

另外個散嗌左個👉🏻
▪莆田荔枝肉 ($98)
外層炸皮脆卜卜💥唔會好厚。肉夠淋身🐷
用荔枝取代常見既菠蘿,甜味食落更清😙
莆田荔枝肉

🔺店員姐姐們服務真係好好,讚讚讚👍🏻
莆田荔枝肉
2天前 0 瀏覽
去莆田食飯總會覺得餸菜幾特別,其他餐廳好少見,今日就同爸爸黎撐枱腳🤭👉🏼莆田扁肉湯 $32飲落酸酸地都幾開胃,入面有細細粒既扁肉。適逢餐廳做緊蟶子promotion,$219有兩味餸,我地叫左👉🏼鐵板鹽煱蟶同埋👉🏼蒜蓉蒸海蟶。兩個菜式比較既話,我鍾意鐵板鹽焗多D,雖然係鹽焗,但蟶子食落唔會好咸,蟶子會較乾身、可以食到本身既鮮味🥳;至於蒜蓉蒸蟶子,煮法較普通,不過都好食,蟶子上面有好多蒜蓉,食落重味D,而且全部已開邊,一夾起就食得。👉🏼家常豬蹄凍 $68凍食豬蹄一粒粒食落幾方便,好似食緊jelly咁🤣🤣👉🏼黃金荷葉包 $76爸爸表示幾鍾意食呢個,荷葉包其實係加大版既炸饅頭咁,大大個包可以share食,即炸好香脆,再加上肉絲既醬汁同埋芝麻味,成個包好香口😍👉🏼酥炸冰心榴蓮 $58炸榴連我第一次食,脆皮包住內邊涼涼的榴連都幾特別,真材實料既榴連肉會有陣陣飄香😆

👉🏼莆田扁肉湯 $32
飲落酸酸地都幾開胃,入面有細細粒既扁肉。

👉🏼家常豬蹄凍 $68
凍食豬蹄一粒粒食落幾方便,好似食緊jelly咁🤣🤣

👉🏼黃金荷葉包 $76

👉🏼酥炸冰心榴蓮 $58

【莆田正宗福建菜😋超鮮甜蟶子兩食都係$②①⑨】-今日又同老豆去莆田食晚餐🤣事關佢做緊蟶子促銷活動😍任選兩款都係$②①⑨,仲要好鮮美,真係幾抵食🤤推薦比大家!-😋蟶子促銷任選❷款$219莆田嘅蟶子有湯、蒸、爆、炒、焗、酒糟等8種唔同食法😍而小編揀咗銷量冠軍🏆『鐵板鹽焗蟶』同埋『蒜蓉蒸海蟶』😗上網睇返原本啲蟶子係用黑泥養種🫢關唔之得咁肥美仲要完全冇沙‼️【鐵板鹽焗蟶】冠軍真係名不虛傳,鹽焗蟶子鮮嫩多汁,又唔太鹹,非常值得一試😙但食嘅時候要小心睇熱啊🔥好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗【蒜蓉蒸海蟶】如果鍾意蒜蓉就一定要嗌佢😋啲蒜味勁香微辣,將佢嘅鮮味昇華🥹好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋興化炒米粉$118呢個炒米粉真心正😍正在有勁多海鮮🦐大蝦、蜆肉同蟶子仲有蝦米同冬菇😙佢嘅米粉夠入味,口感絲滑有嚼勁,好特別,仲撒上香炸花生和炸紫菜😌好香口‼️好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋黃金河葉包💛$38烤至金黃色嘅荷葉包,灑滿濃香芝麻😍超香脆~加配以蔥香醬濃嘅肉絲🤤諗到都洗曬口水!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋酒香竹筒蝦🦐$48這道係用當歸同枸杞熬製嘅湯頭😌令鮮蝦充分入味,藥材清香、補而不燥~隻蝦仲好彈牙添~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋芋香鴨 $
【莆田正宗福建菜😋超鮮甜蟶子兩食都係$②①⑨】

😋蟶子促銷任選❷款$219

【鐵板鹽焗蟶】

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

【蒜蓉蒸海蟶】
如果鍾意蒜蓉就一定要嗌佢😋啲蒜味勁香微辣,將佢嘅鮮味昇華🥹

😋興化炒米粉$118

黃金河葉包

😋黃金河葉包💛$38

酒香竹筒蝦

😋酒香竹筒蝦🦐$48

芋香鴨

😋芋香鴨 $98
呢個係由綿密嘅芋泥同埋鴨肉絲組成😌表層經過油炸,一口落去,外酥內嫩~但就差咁個甜酸醬😗食到後面就有啲滯,呢碟唔食都我…

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

黃金河葉包
酒香竹筒蝦
芋香鴨
4天前 0 瀏覽
好耐無食過莆田嘅福建菜,午飯時間難得係Yoho Mall經過即時入去回味下,必食推介扁肉湯同興化炒米粉,扁肉湯有啲似魚皮餃的小餃除配上紫菜湯好醒胃,興化炒米粉炒得好鬆軟,加上海鮮配料,好好味,一人一碟都唔過份另外仲食左招牌百秒黃花魚,只用清湯焗熟的黃花魚原條上,魚嘅鮮甜味道完全保留,鍾意食魚又唔怕多骨嘅可以一試,仲有福建蠔餅,質感在潮州蠔餅與及台灣蚵仔煎之間,有少少嘅麻薯彈牙感但又唔會好似蚵仔煎般太多太痴牙,我覺得幾特別又幾好味

百秒黃花魚
2024-04-04
百秒黃花魚
6天前 1 瀏覽
今年莆田蟶子節又到啦☺️又有新款菜式、我覺得今次都唔同咗🤔、同時又做埋$219/2道菜、有8種不同味道食法一次過可以揀選食到兩款🤔、又有優惠到店外賣自取都有8折😲、特式菜都可以買番屋企食都有優惠🤭!.$219/2道菜鐵板鹽焗蟶呢一款係今年新推出特式菜鹽焗蟶、係用咗鐵板盛載上枱🤔、佢嘅蟶子連續7年莆田餐廳哆頭蟶銷量冠軍😯、以滿滿雪白嘅鹽圍繞、整款望見都幾特別、入口蟶子肉散發薰香味濃厚😙、口感鮮味嫩滑都唔錯!.蒜蓉蒸海蟶呢一碟蒸海蟶望見賣相好吸引🤤色香味都有、滿滿蒜蓉鋪滿海鮮肥蟶、整碟熱油一淋令到更加睇得吓😯、同時又加添醬汁味道鮮而好味😋、真的一盤都唔夠食想再想添一盤 🤭!.脆皮蒜香雞 $168呢一款脆皮蒜香雞賣相夠哂吸引😲、甘香蒜粒放滿蒜香雞上面、每一日即醃即製外皮金黃香脆😙、入口味道肉質鮮嫩美味😋、口感味道我覺得都幾好!.鐵鍋包菜飯 $118/例牌呢一鍋包菜飯係以整嗰鐵鍋上枱🤔、整款夠哂地道美食人家常燜飯、現在燜到上枱揭開蓋散發香噴噴😚、配料十足有包菜、滷肉、蝦米、香菇、蟶乾及乾貝都好豐富😮、食到入口味道十足、啖啖口感尤其是佢嘅菜飯油潤粒粒口感好好食😋、我覺得真的唔錯值得一試👍!.薄荷枇

$219/2道菜

脆皮蒜香雞 $168

呢一款脆皮蒜香雞賣相夠哂吸引😲、甘香蒜粒放滿蒜香雞上面、
每一日即醃即製外皮金黃香脆😙、

入口味道肉質鮮嫩美味😋、口感味道我覺得都幾好!
鐵鍋包菜飯 $118/例牌

薄荷枇杷凍 $48

呢一款枇杷凍店家把枇把熬汁成凍
、入口冰凍口感軟滑😋、入口酸甜口感帶點薄荷感覺😙、有助潤喉止咳之用!
桂花陳皮燉雪梨 $48
呢一款燉雪梨係以整嗰上🤔、望見都唔錯滿滿桂花香、入口散發陳皮清香味😙、每一啖入口清甜滋潤甜度適中、又有潤喉清熱潤!
2024-04-30
為食妹👧🏻一直以來都係*莆田*粉絲🙌 知道 「莆田」哆頭蟶番黎啦👏當然要去擦番餐🥳蟶子有8種吃法 優惠價$219試到倆款口味 要食四次先食勻所有味道👅✨鐵板鹽焗蟶蟶子肥嘟嘟 鹽焗迫出蟶子原味道✨蒜蓉蒸海蟶簡單用上蒜蓉香蔥蒸 濃濃蒜香鮮味十足😮‍💨✨椒鹽豬手豬手炸到金黃鬆脆 飽滿肉汁💦✨芋香鴨芋蓉綿密夾著咸香鴨肉🦆皮層炸得酥脆 夢幻配搭❤️✨興化炒米粉海鮮舖滿米粉上 包括蟶子、大蜆、海蝦🦐、豆卜、芹菜、乾瑤柱、冬菇、海帶、花生🥜非常豐富😛米粉纖幼口感佳 蘸上辣媽醬 令人垂涎欲滴🤤✨桂花陳皮燉雪梨🍐原隻雪梨燉🍐香甜潤喉👄滿滿桂花清香 ✨閩南花生湯🥜福建傳統甜品 香甜軟糯

✨鐵板鹽焗蟶

豬手炸到金黃鬆脆 飽滿肉汁💦

✨芋香鴨
芋蓉綿密夾著咸香鴨肉🦆皮層炸得酥脆 夢幻配搭❤️

✨興化炒米粉
海鮮舖滿米粉上 包括蟶子、大蜆、海蝦🦐、豆

✨桂花陳皮燉雪梨🍐
原隻雪梨燉🍐香甜潤喉👄滿滿桂花清香

✨閩南花生湯🥜
福建傳統甜品 香甜軟糯
2024-03-19 48 瀏覽
莆田午市有幾款唔同套餐推出今次試一人套餐$88自選特色小菜六款任選三款🥢蝦苗頭水紫菜莆田紫菜出品,就揀頭水紫菜食紫菜唔會太淋🥢阿溜土筍凍🐛第一次食土筍凍,食落好似啫喱中間有條蟲,但其實唔太恐怖🥢家常豬蹄凍🐷又係食啫喱,補充骨膠原主食六款任選一款興化炒米粉興米粉係好幼嘅米粉,師傅炒起嚟唔油膩,仲有少少海鮮同炒,但係粒聖子就韌左D是日燉湯:姬松茸竹笙燉排骨湯真材實料,有1/3盅係湯料,姫松茸散發淡淡菇味,排骨唔夠淋,但都好飲(本人自費,非餐廳邀請)

莆田午市有幾款唔同套餐推出
今次試一人套餐$88

自選特色小菜六款任選三款
🥢蝦苗頭水紫菜
莆田紫菜出品,就揀頭水紫菜食
紫菜唔會太淋

🥢阿溜土筍凍🐛
第一次食土筍凍,
食落好似啫喱中間有條蟲,但其實唔太恐怖

🥢家常豬蹄凍🐷
又係食啫喱,補充骨膠原

主食六款任選一款

是日燉湯:姬松茸竹笙燉排骨湯

(本人自費,非餐廳邀請)
  • 興化炒米粉
莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖踏入三月,又到咗莆田海蠣節啦,闊別一年,今次嘅海蠣節有增添唔少菜式。而因為上年帶唔到老爸嚟,今年一定要俾佢一嘗海蠣嘅滋味! 💰$228/2道九層塔香燘海蠣 🦪為今餐打響頭炮嘅係2022好評滿滿嘅九層塔香燜海蠣,鮮嫩嘅海蠣配上香味獨特嘅九層塔,風味十足。新鮮嘅九層塔經過砂鍋熱力細火乾燜,香氣完全滲入到每粒海蠣裡面,再淋上特調醬汁燜製,令鮮海蠣食落粒粒甘香。溫馨提示,記得要趁熱食,咁先食到最香最好味嘅海蠣!黑松露海蠣燒豆麵 🍜第二道菜,都係老爸挑選嘅,係海蠣節嘅新品──黑松露海蠣燒豆麵。呢道菜特別之處係佢以雲南野生嘅黑松露入饌,湯底再以濃郁嘅骨湯熬製,加入香菇燜至豆麵爽滑入味,啖啖都食到黑松露嘅芳香,海蠣嘅鮮甜,山海雙珍嘅味道發揮得淋漓盡致,一個不留神,就食晒整窩豆麵,飲晒整鍋湯,係全餐入面老爸最喜愛嘅一道菜。 💰$138砂鍋黃花魚湯 🍲魚湯係我其中一款好鍾意飲嘅湯品,但要到煲到奶白色嘅魚湯並非易事。莆田選用佢哋嘅招牌香煎黃花魚煨火慢煲,配埋綿密充滿豆香嘅豆腐、蒜子同芫荽,再加上綿綿柔柔嘅芋頭,至燉到鮮甜奶白、老少咸宜嘅靚魚湯。呢煲
莆田 Putien
📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

💰$228/2道
九層塔香燘海蠣 🦪

黑松露海蠣燒豆麵 🍜

💰$138
砂鍋黃花魚湯 🍲

呢煲魚湯湯色乳白、黃花魚肉脆肉嫩、又以砂鍋盛載keep如溫度,整鍋湯非常鮮美。我必定會再叫嚟食。

💰$48/片
椒鹽豬手 🐖
呢道菜係莆田10醉既其中一道,精選澳洲進口7寸豬前蹄,經8小時反覆烹煮嘅工序,將豬手嘅肥肉完全溶解,萃取佢自身嘅豐富膠原蛋白同膠質,非常適合愛美嘅女士們。味道方面,豬手用上獨特椒鹽配方調製,咬落啲筋煙煙靱靱,脂肪同肉香香糯糯,豬手表皮脆口,每人食一隻都唔會覺油膩。

💰$48/位
酒香竹筒蝦 🦐
呢道菜喺竹筒上排上一隻大蝦,重達30g,色澤紅潤,肉質結實爽彈,造型古色古香,相當特別。師傅用上當歸老酒煨活蝦,除咗可以保留蝦肉嘅鮮嫩,仲可以熬出鮮甜帶微微酒香嘅湯底,整體味道清香、補而不燥。

💰$68
冰鎮南日鮑 🐚
莆田嘅海鮮一向以新鮮味美見稱,而老爸亦好喜歡食鮑魚,所以我就自把自為,叫咗隻冰鎮鮑魚俾佢食。佢哋選用新鮮嘅6頭活鮑魚:喺北緯25度鮑魚黃金產區出產嘅南日鮑,因為係食天然海藻長大,所以鮑魚口感又Q又彈牙,味道非常鮮甜,大家記住一試。
  • 九層塔香燜海蠣
  • 椒鹽豬手
  • 前菜
2024-03-07 35 瀏覽
餐廳賣點是星加坡福建菜,碰上當天推廣莆田海蠣節,推出七種食法,$228選兩道海蠣菜式,不過貪食又食得不多的我,只選了其中一款😬,再單點其他菜式。每位侍應姐姐態度友善殷勤,很有笑容,真心欣賞👍,感覺被受尊重,希望香港出現多些具優質服務的餐廳。和友人坐下即送上醒胃酸菜,真心幾好食😆。海蠣煎$128賣相不俗,海蠣新鮮肥美,完全冇冇腥味,蛋餅煎得香口,有少許脆邊,有蛋香味。如果有胡椒粉,真的會更絕🤣。百秒黃花魚$78魚湯底夠鮮,餐廳選用細條的黃花魚,讚👍魚肉質地細嫩幼滑,沒有大條的黃花魚的腥味。興化炒米粉$118份量非常足夠,喜歡食特幼米粉者應該鍾意,略帶蒜香味,不過個人較偏愛喜濃味,所以加了辣醬。蝦苗頭水紫菜$58味道鮮香,味道有少許似日本中華沙律,質地幼絲,滑滑有咬口,都屬醒胃菜,不錯。冰鎮南日鮑$68有驚喜,味道獨特,鬆軟度適中,吃得矜貴。最後再點了兩款甜品滿足另一個胃🤣,包括薄荷枇杷凍及酥炸冰心榴槤,真的大開眼界,前者入口舒服,冰涼感及枇杷清香充滿口腔;後者炸皮薄身,和榴槤蓉一併放入口,冷暖感連同香氣充斥著味蕾。
和友人坐下即送上醒胃酸菜,真心幾好食😆。
海蠣煎$128

百秒黃花魚$78

興化炒米粉$118

蝦苗頭水紫菜$58

冰鎮南日鮑$68
有驚喜,味道獨特,鬆軟度適中,吃得矜貴。

2024-03-05 38 瀏覽
又去莆田食海蠣啦 , 今次仲update 左新菜單一共七種食法,每次點兩款仲有優惠價$228/2款,正🤩九層塔香燜海蠣:用個煲仔上好有鑊氣,上枱嗰時仲出緊煙。每粒海蠣都炸過,好香口惹味。經典撈汁海蠣:食辣嘅朋友一定唔好錯過呢味!有大量紫菜鋪底,吸曬海蠣D鮮味,再加上有辣汁,夠辣👍🏻過癮黑松露海蠣燒豆麵:呢個可以當主食,豆麵質地Q彈煙靱,口感好似薯粉咁。黑松露湯汁亦夠香👍🏻 特色海蠣煎:蛋香濃👍🏻海蠣每粒都帳卜卜,好多汁今日仲叫左份莆田荔枝肉,味道就係咕嚕肉味,但就大粒好多,而且全部無骨👍🏻仲真係有荔枝肉添😉幾好味。呢間真係無令我失望過,次次都咁好食🤤今次D海蠣全部多汁飽滿🤩真係好好味另外要讚吓佢個枱面個辣汁,又鮮又辣。
又去莆田食海蠣啦 , 今次仲update 左新菜單
一共七種食法,每次點兩款仲有優惠價$228/2款,正🤩

九層塔香燜海蠣

特色海蠣煎:蛋香濃👍🏻海蠣每粒都帳卜卜,好多汁

另外要讚吓佢個枱面個辣汁,又鮮又辣。

2024-03-02 21 瀏覽
好開心,終於都約到啲朋友出嚟食開年飯🧧今次揀咗喺元朗形點一期嘅莆田,佢主打係星加坡嘅福建菜 今次我哋嗌咗套餐,加埋幾個小炒荔芋鴨 外皮炸得香脆,內裏非常鬆化香口 芋頭跟鴨肉 融合在一起,口感很好家鄉炆筍乾 筍鮮嫩無渣 我很喜歡吃筍九轉小腸 質地軟嫩鬆化辣子鮮海蠣 粉漿薄脆 海蠣鮮味十足 味道鮮辣 正紅燒豬蹄鮑魚煲 豬蹄炆得鬆化 醬汁濃厚 但鮑魚略嫌煮過咗少少 有點韌辣汁花甲 花甲鮮甜 可惜我覺得冇咩辣味興化炒米粉 米粉白如雪 細如絲 口感鬆化軟綿綿 而且容易吞 有很香的米味 我地十分鍾意 叫咗兩碟 不過如果可以有辣椒油或者辣椒醬就好了 因不太喜歡他們配的辣椒醬好似泰式的酸汁 感覺不太配搭鹹香黃花魚 魚味好香濃 不過魚肉不算很嫩滑 扁肉湯 扁肉的皮用豬後腿製作 皮十分煙靭 不過碗湯冇乜鮮甜味唔知你哋又去咗邊度食開年飯呢
好開心,終於都約到啲朋友出嚟食開年飯🧧
今次揀咗喺元朗形點一期嘅莆田,
佢主打係星加坡嘅福建菜
今次我哋嗌咗套餐,加埋幾個小炒

家鄉炆筍乾 筍鮮嫩無渣 我很喜歡吃筍

九轉小腸 質地軟嫩鬆化