莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖 作為莆田嘅fans,每次一見到佢哋做唔同食材嘅季節時,我都第一時間約人去嚐鮮。今年秋天,莆田推出大閘蟹套餐,主打金秋大閘蟹,吸引唔少愛蟹之人一嘗秋蟹之味。雖然我係愛食蟹之人,但印象中無食過大閘蟹,怕自己一個食唔晒,所以遠道邀嚟居於澳門嘅蟹癡表妹,陪我一齊食! 💰$28肉鬆茄子 🍆之前介紹過性價比好高嘅肉鬆茄子,真係食過返尋味,所以點咗份俾我表妹試下。鹹鹹香香嘅肉鬆真係好好味,炸茄子外皮脆口,茄子肉軟嫩,大人細路都會愛上。 💰$98芋泥香酥鴨 🦆由於表妹份人比較隨意,所以佢叫我發辦,揀一道肉食小菜。本來我想試下從未食過嘅荔枝肉嘅,但始終對芋泥香酥鴨念念不忘。滷過嘅鴨肉味道格外香濃,由酥脆嘅炸芋泥包裹住,入口滿是香味,真係食幾多次都唔會厭。 💰$168蟹黃炒米粉 🦀🍜除咗食原隻大閘蟹外,莆田仲有推出兩款以蟹入饡嘅菜式。我同表妹都對蟹黃炒米粉好有興趣,幻想到會有一碗蟹黃倒落去炒米粉度,撈成金金黃黃嘅麵食。殊不知原來佢同我之前食過嘅炒米粉差不多,只係少咗啲紫菜。話雖如此,呢道蟹黃炒米粉味道依然無令我哋失望。儘管唔係用大量蟹黃炒,但每一
莆田 Putien
📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

💰$28
肉鬆茄子 🍆

💰$98
芋泥香酥鴨 🦆

💰$168
蟹黃炒米粉 🦀🍜

話雖如此,呢道蟹黃炒米粉味道依然無令我哋失望。儘管唔係用大量蟹黃炒,但每一口都食到蟹黃同蟹油嘅鮮味,配上我非常喜愛嘅興化米粉,真係好夾!我特別鍾意米粉內嘅迷你豆腐,佢嘅口感介乎于豆卜同魚腐兩者之間,每粒都吸滿汁,好味道!

私心推介大家一試莆田辣媽辣醬,只係落少少,食材嘅鮮味就得以提升,米粉立即變得更好食,有機會大家一定要試下!

[價錢 Price]
💰$168 (公) 118 (母)
金秋大閘蟹 🦀
我哋叫咗一公一母,大隻啲嘅係公,細隻啲嘅係母。母嘅蟹膏比較實,顏色偏橙紅,味道亦比較濃;公嘅蟹膏比較滑溜,蟹鮮味更重,兩者嘅蟹肉都好新鮮。我哋嘅心得係,如果想平平哋食大閘蟹過下口癮,叫母嘅會相對抵食,而且味道會較易入口,推介俾未食過但又想試下食大閘蟹嘅人食。

食完大閘蟹飲返杯薑菜是常識吧。呢度嘅薑茶用好有特色嘅器皿裝住,好似清酒壺同酒杯咁。店員細心提醒話薑茶好熱要小心,仲貼心地幫我哋酙茶,服務態度一流。薑茶入口有些少甜味,吞落喉嚨後帶後勁嘅辛辣,最適合喺食完寒涼嘅大閘蟹後飲。
  • 興化米粉
  • 芋香鴨